Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#5701 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Još jedan spot koji mi je ostao urezan u pamećenju iz perioda 93-94-95. Obožavam ovu pjesmu, malo ko pravi u isto vrijeme melankolične
i plesne pjesme kao New Order. :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5702 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Chmoljo »

dale cooper wrote: 04/04/2020 00:10

Još jedan spot koji mi je ostao urezan u pamećenju iz perioda 93-94-95. Obožavam ovu pjesmu, malo ko pravi u isto vrijeme melankolične
i plesne pjesme kao New Order. :)
True Faith mi je top njihova :thumbup:
medvjed23

#5703 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by medvjed23 »

oni su dobro postupili kad nisu zadržali ime joy division.. uz drugačiji senzibilitet, koji su, nakon curtisove smrti, razvili, ide i drugačije ime.. meni đoj divizija puno, puno bliža nego new order, a šta je kvalitetnije, u to ne vrijedi ulaziti..
dale cooper

#5704 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

medvjed23 wrote: 04/04/2020 00:20 oni su dobro postupili kad nisu zadržali ime joy division.. uz drugačiji senzibilitet, koji su, nakon curtisove smrti, razvili, ide i drugačije ime.. meni đoj divizija puno, puno bliža nego new order, a šta je kvalitetnije, u to ne vrijedi ulaziti..
Usudio bih se reći da su gotovo pa jednako sjajni...ali na različite načine.

Ono što im je zajedničko su ove tako jebeno, ubitačno sjajne Hookove bas linije koje praktički mijenjaju gitarski rif. Tako melodične i catchy.

Neki od meni omiljenih primjera:

medvjed23

#5705 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by medvjed23 »

ni ovdje nije loše?
dale cooper

#5706 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Da...još jedan odličan primjer. :thumbup: Kao recimo i Atmosphere, Isolation i naravno najpoznatiji primjer - Love Will Tear Us Apart.
Lost_Found

#5707 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Lost_Found »

Chmoljo

#5709 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Chmoljo »

medvjed23 wrote: 04/04/2020 00:20 oni su dobro postupili kad nisu zadržali ime joy division.. uz drugačiji senzibilitet, koji su, nakon curtisove smrti, razvili, ide i drugačije ime.. meni đoj divizija puno, puno bliža nego new order, a šta je kvalitetnije, u to ne vrijedi ulaziti..
međede :D

jesi li gledao ovaj film?

https://www.imdb.com/title/tt3544112/
medvjed23

#5710 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by medvjed23 »

nisam.. piše da je komedija, ne volim komedije :mrgreen:

vezano za taj post koji si citirao, ovaj film mi je vrlo dobar:
Chmoljo

#5711 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Chmoljo »

ma ima komedije, ali ima i drame. mislim da bi te stariji burazer ovog malca oduševio.

i ima jako mnogo Joy Divisiona :-D kako može sa njima biti čista komedija eto bogati? pogledaj, mislim da će ti svidjeti, unatoč tvim duševnom stanju :D
medvjed23

#5712 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by medvjed23 »

Chmoljo wrote: 10/04/2020 01:33 ma ima komedije, ali ima i drame. mislim da bi te stariji burazer ovog malca oduševio.

i ima jako mnogo Joy Divisiona :-D kako može sa njima biti čista komedija eto bogati? pogledaj, mislim da će ti svidjeti, unatoč tvim duševnom stanju :D
eh, ako je tako kako kažeš, vjerovatno će mi biti barem gledljiv.. pogledaću kad bude prilike.. hvala na preporuci, iz dubine duše :D :thumbup:
Chmoljo

#5713 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Chmoljo »

de nada :D
dale cooper

#5714 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Chmoljo wrote: 10/04/2020 01:33 ma ima komedije, ali ima i drame. mislim da bi te stariji burazer ovog malca oduševio.

Sing Street je odličan. Djeca su super i sve, ali stariji buraz je car. :D

Najbolja mi je ova njihova The Cure "faza". :D

zomri

#5715 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by zomri »

slučajno sam naletio na ovo sada ponovo nakon 20tak godina. iznenađujuće je kako sada zvuči, pa usuđujem se reći svježije nego onda. guta muzike iz proteklog desetljeća je nastala na osnovama ove pjesme tj. trake

ps. jedan od očitih domaćih uticaja

dale cooper

#5716 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Da, uticaj je primjetan.

Kad smo već kod Aphexa, zadnjih dana je ponovo počeo izbacivati pjesme na svom dugogodišnjem soundcloud accountu user18081971.
Navodno mu je nedavno preminuo otac, pa tako ova pjesma qu 1 nosi posvetu njemu.

https://www.stereogum.com/2079628/hear- ... acks/news/
zomri

#5717 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by zomri »

dobro je ovo.

ima natruhe Rhubarba sa SAW II koju je poslije i Burial semplirao u svojoj stvari UK. prije sam više volio neukrotivog aphexa koji bi sinkopirao ritmove u svojim pjesmama, no sada mi podjednako leži i ovaj introspektivni, ambijentalni richard d.james. kad mi je flim naletio na nekoj spotify playlisti večeras učinilo mi se da je nešto svježe, možda od ove ili prošle godine, međutim iznenadih se kad sam vidio šta je u pitanju te da je pjesma zapravo preko 20 godina stara :run:

ps. je li me to imitiraš novim avatarom? :kiss:
dale cooper

#5718 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

zomri wrote: 11/04/2020 01:07 dobro je ovo.

ima natruhe Rhubarba sa SAW II koju je poslije i Burial semplirao u svojoj stvari UK. prije sam više volio neukrotivog aphexa koji bi sinkopirao ritmove u svojim pjesmama, no sada mi podjednako leži i ovaj introspektivni, ambijentalni richard d.james. kad mi je flim naletio na nekoj spotify playlisti večeras učinilo mi se da je nešto svježe, možda od ove ili prošle godine, međutim iznenadih se kad sam vidio šta je u pitanju te da je pjesma zapravo preko 20 godina stara :run:

ps. je li me to imitiraš novim avatarom? :kiss:
Meni je ovaj ambijentalni Aphex strašno...muzikalan, kao da ima instinkte i chops od nekog klasičnog kompozitora/muzičara.

Hahaha, možda nesvjesno. :D But it's still Dale. :D
Qler

#5719 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Qler »

Hej,

Ima neko da preporuči odakle da skinem neke novije domaće muzike, domaći pop rock, bas sam ispao iz fazona oko tih nabavku :)
Qler

#5720 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Qler »

Niko ništa?
Lost_Found

#5721 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Lost_Found »

Qler wrote: 12/04/2020 10:19Niko ništa?
https://www.balkandownload.org/

probaj ovdje, treba se registrovati i onda uz thanks na dnu posta prikaze link za download, solidan izbor muzike, knjiga, filmova
dale cooper

#5722 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

https://www.stereogum.com/2080079/coron ... iest/news/

Ovo je grozno. :| Kompletna infrastruktura od koje ogroman dio muzičara živi je totalno ugrožena. Kao muzičkog fana iskreno mi je
žao tih ljudi. I koliko dobre muzike neće uopšte vidjeti svjetlo dana zbog posljedica ovoga svega. :sad:
Russki

#5723 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Russki »

Teska je situacija.

Nadam se da ce se to sto prije rijesiti pa da ljudi sviraju i pruzaju nam zadovoljstvo. A i sebi egzistenciju.
Lost_Found

#5724 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Lost_Found »

ja imam karte za 4 koncerta Nick Cave 04jun Beograd, RHCP 05juni Atina, 24juni Kings Of Leon Wroclav i Pearl Jam 15Juli Budimpesta, nista od toga nece biti, ne vrse refund, samo mailovi za da karte vaze za sljedeci datum, bice valjda nekada, sta da se radi :D ziva glava :thumbup:
dale cooper

#5725 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Loop-Finding-Jazz-Records od Jan Jelineka je jedan od kultnih klasika elektronske muzike ranih 2000-tih proizašao iz tada plodonosne
scene, odnosno možda bolje reći mreže izvođača na sličnim valnim dužinama čija je muzika obitovala na raskršću između ambienta, minimal
techna i glitcha. Loop-Finding-Jazz-Records je iznimno topao album koji pruža mnogo ako mu se prepustite i odlično je headphone iskustvo.
Zadnjih sedmica često posegnem za njim kada mi treba nešto da me opusti. Posebice sjeda kasno noću.

Dolje je recenzija Resident Advisora kao i youtube i spotify link za one zainteresovane. :)

The title of Loop-Finding-Jazz-Records seems like a red herring. Made up of hyper-artificial clicks, pops, whirrs and thumps, Jan Jelinek's 2001 LP sounds about as jazzy as Throbbing Gristle's 20 Jazz Funk Greats. In their original review of the record, Pitchfork described the title as "meaningless" and "a joke," allowing that "some of the noises here may well have been sourced from jazz records, but you'd never know it." Lo and behold, all the noises were sourced from jazz records—they've just been atomized into millisecond-long fragments and reshaped into something new. Jelinek has said that, in writing the album, he was interested not in the sound of jazz music, but in the sonic personality of jazz records. "I think that every genre can be seen as specific and unique in sound," he once told klix Mix Tapes. "I tried to explore that with the Loop-Finding-Jazz-Records album."

16 years since it came out on ~scape, Loop-Finding-Jazz-Records remains a cult favorite, and understandably so. It's soothing but with a subtle kick. Its textures are as tactile as they are abstract. Its arrangements are as mesmerizing as the moiré patterns that inspired them. The album is an aural experience scarcely surpassed in electronic music. While its combination of glitch, ambient and minimal house feels very 2001, it still sounds surprisingly fresh today—just listen to Call Super's fabric 92, which gets going with what passes for this album's main banger, "Tendency." Now the album returns on Jelinek's own label, Faitiche, newly packaged with two tracks from the related Tendency EP.

Like other glitch records on ~scape and its contemporaries (Raster-Noton, Mille Plateaux), Loop-Finding-Jazz-Records both explores and celebrates technology itself. Where more traditional music—jazz especially—is compelling for its human element, this album feels like an artifact from some immaculate, post-human world. Its chords wheeze like cooling fans, its percussion flickers like text on a display. Drawing from sounds one would typically associate with lively, smoke-filled bars, Jelinek creates a scene more akin to the twirling spaceship in 2001: A Space Odyssey, with its glowing consoles and flawless white interior.

If Loop-Finding-Jazz-Records' sounds are abstract, its music is deceptively traditional—this tension is what makes the album so good. Submerged in the murk as they may be, a couple tracks here have standard house rhythms ("They, Them," "Tendency"). Even the stranger grooves, like the percolating beat of "Do Dekor" or the gurgling swamp of "Moiré (Piano & Organ)," fall within a DJ-friendly tempo somewhere around 120 BPM. Mellow chords drift through each odd composition, bringing their cold textures to life. For something so obsessed with artificial aesthetics, the album strikes a surprising emotional chord, floating between drained languor and mellow bliss.

As much of a departure as it is in most ways, Loop-Finding-Jazz-Records shares at least one thing in common with the music it samples: its effect on the listener. While certainly more warped than, say, Kind Of Blue, it has the same drifting motion that defines that kind of low-key jazz. Heard from beginning to end, it's an absorbing sequence of strange and dreamlike aural scenes, each dovetailing flawlessly into the next—something maintained with the addition of "Moiré (Guitar & Horns)" and "Poren," the latter of which might be an even better final track than "Drift," which closed the 2001 edition. Loop-Finding-Jazz-Records is an achievement in electronic production and audiophile sound design. But it's also something less cerebral: a basically perfect home listening album.

Post Reply