Oduzimanje stana od strane banke

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

corei3

#1 Oduzimanje stana od strane banke

Post by corei3 »

Kupio sam stan svojim parama, digao kredu da ga opremim, nenamjenski je kredit.
Stan jos nisam preveo, zapravo, dobio sam od porezne da sam osloboden poreza, sljedeci moj korak je (valjda) da odem u ZK sa tim papirom od porezne i notarskim ugovorom (neznam treba li mi on) i stan prepisem na sebe, gdje je onda stan fakat moj.
Fakticki (valjda) stan jos nije moj zakonski jer nisam zavrsio taj zadnji korak u ZK.
Da li, veliko DA LI, ako mi ikad zapne isplata kredita, ali ono bas, moze banka da mi uzme stan ako on fakticki jos nije na meni?
Moze li se nekako vezati za notarsski ugovor (banka i nezna da sam kupio stan zapravo) ili za ovaj papir iz porezne, ili to ide samo preko ZK.

Jos jedno pitanje. Kada mi porezna da svoj papit da platim ili ne platim porez ima li neki rok do kad to moram u ZK zavrsiti ili ne? HVALA VELIKO
kakavdanakneiskustvu

#2 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by kakavdanakneiskustvu »

stan kupio kešom,ne kreditom podignutim u banci?
corei3

#3 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by corei3 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 11/04/2020 10:56 stan kupio kešom,ne kreditom podignutim u banci?
Da, napisao sam, kupio stan kešom (roditelji kupili zapravo od svoje ušteđevine) ja samo podigao nenamjenski da ga opremim
kakavdanakneiskustvu

#4 Re: Oduzimanje stana od strane banke

corei3 wrote: 11/04/2020 10:57
kakavdanakneiskustvu wrote: 11/04/2020 10:56 stan kupio kešom,ne kreditom podignutim u banci?
Da, napisao sam, kupio stan kešom (roditelji kupili zapravo od svoje ušteđevine) ja samo podigao nenamjenski da ga opremim

mislim da nema logike ni nikakvog osnova da ti u slucaju da ne mozes vracati rate tog nenamjenskog kredita banka moze uzeti stan
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#5 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by plain vanilla »

corei3 wrote: 11/04/2020 10:48 Kupio sam stan svojim parama, digao kredu da ga opremim, nenamjenski je kredit.
Stan jos nisam preveo, zapravo, dobio sam od porezne da sam osloboden poreza, sljedeci moj korak je (valjda) da odem u ZK sa tim papirom od porezne i notarskim ugovorom (neznam treba li mi on) i stan prepisem na sebe, gdje je onda stan fakat moj.
Fakticki (valjda) stan jos nije moj zakonski jer nisam zavrsio taj zadnji korak u ZK.
Da li, veliko DA LI, ako mi ikad zapne isplata kredita, ali ono bas, moze banka da mi uzme stan ako on fakticki jos nije na meni?
Moze li se nekako vezati za notarsski ugovor (banka i nezna da sam kupio stan zapravo) ili za ovaj papir iz porezne, ili to ide samo preko ZK.

Jos jedno pitanje. Kada mi porezna da svoj papit da platim ili ne platim porez ima li neki rok do kad to moram u ZK zavrsiti ili ne? HVALA VELIKO
Mislim da nema rok kad moras zavrsiti u ZK, sano rok dokad trebas platiti porez. Posto si ti oslobodjen, mozes razvlaciti.

Samo pazi da tvog prodavca ne poganjaju za nesto pa da upisu teret na ZK, onda ces se peglat da to ispravis.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#6 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by Bobi »

kakavdanakneiskustvu wrote: 11/04/2020 11:03

mislim da nema logike ni nikakvog osnova da ti u slucaju da ne mozes vracati rate tog nenamjenskog kredita banka moze uzeti stan
Oooo da, naravno da može.Probajte :mrgreen: ,nema veze ZK dobiju oni od porezne sve.
corei3

#7 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by corei3 »

Imam poznanika u banci i on tvrdi
da recimo ako stanes sa kreditom, za nekih cca 2 godine, tok produ sve procedure,
banka dolazi po svoje i plijeni imovinu.
Nema veze sto je nenamjenski kredit, banka sebe namiruje.
Kaze da je bio momak koji je istai dužan 1000KM, klepila mu banka auto od recimo 10.000KM
channel10

#8 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by channel10 »

Koliko znam, prvo sto se radi kod kupoprodaje je provjera zk izvatka prodavca( da li je na njemu) i prebacivanje na kupca. To se prvo radi!
Znaci prebacujes stan odmah na sebe. Banka nema apsolutno veze sa tvojim stanom, osim ako ne budes vracao nenamjenski, ali i to se banka osigura sa zirantom ili nekim osiguranjem kredita. Tako da moze da trazi sta je na tebi pa da tako pokusa naplatiti, ali to je sve ako, ako.

Sto ne bi mogao vracati kredit? Uvijek moues od nekoga posuditi pa vracati, a ne da se ide dotle da trazi naplatu prodajom nekretnine, a sumnjam da je taj nenamjenski kredit tako visok i da ga neces moci nekako vratiti.
corei3

#9 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by corei3 »

Pitao sam cisto info, al mislim da na kraju krajeva banka dolazi po svoje
channel10

#10 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by channel10 »

Naravno da dolazi ako joj ne vracas pare koje si od nje posudio. Svi dolaze po pare koje su ti posudili, bilo to banka, familija ili komsija, poznanik :)
Bobi
Forum administrator

#11 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by Bobi »

channel10 wrote: 11/04/2020 11:50 Naravno da dolazi ako joj ne vracas pare koje si od nje posudio. Svi dolaze po pare koje su ti posudili, bilo to banka, familija ili komsija, poznanik :)
.. punac sigurno nece doci :mrgreen: -
Bosanac sa dna kace

#12 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by Bosanac sa dna kace »

Do korone mnoge banke, a i oni koji imaju iskustva, preporucivali su uzimanje nenamjenskih kredita za kupovinu stana ako se ustedjevinom placa nekih 70% troskova. Time duznik skracuje vrijeme za uzimanje kredita, jer za stambeni kredit ide svo pretumbavanje izlazak komisije, pregled silne papirologije itd itd itd... Dok za nenmajenski kredit je potrebna platna lista i sve je islo za nekih 10ak dana, neke banke nisu cak trazile ni prenos plate ili redovnih primanja.
Banci je isplativije da vrsi neku vrstu pishickog pritiska na duznika, zamisli da pokrenu proces oduzimanja stana ili imovine od svake osobe koja im je duzna...?
Sto neko napisa, treba joj najmanje dvije godine da to sve privedu kraju, a do tada mozda i otplatis.
Za nenamjenski kredit morao si uzeti i neko osiguranje, tako da ako dobijes otkaz dio troskova mora pokriti i osiguranje.
probook

#13 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by probook »

corei3 wrote: 11/04/2020 11:45 Imam poznanika u banci i on tvrdi
da recimo ako stanes sa kreditom, za nekih cca 2 godine, tok produ sve procedure,
banka dolazi po svoje i plijeni imovinu.
Nema veze sto je nenamjenski kredit, banka sebe namiruje.
Kaze da je bio momak koji je istai dužan 1000KM, klepila mu banka auto od recimo 10.000KM
Ako ti uzme auto od 10 000 KM banka ga proda za neke manje pare, namiri sebi 1000 KM i ostatak ide tebi na racun. Banke jesu zelenasi, ali nisu bas toliki.
zrakomlat

#14 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by zrakomlat »

Ma banka dugove od 1000 maraka proda Eos Matrix ili sličnoj agenciji pa onda oni zovu 440 puta dnevno da im platis. Ne zajebaje se banka za milju maraka. Otpisivali su i veće iznose.
kakavdanakneiskustvu

#15 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Bobi wrote: 11/04/2020 11:32
kakavdanakneiskustvu wrote: 11/04/2020 11:03

Oooo da, naravno da može.Probajte :mrgreen: ,nema veze ZK dobiju oni od porezne sve.
ne govorim nista vezano za ZK,nego o tome da osoba ne vrati nekoliko rata nenamjenskog kredita,konkretno za renoviranje stana,ne vrati nekoliko rata od po par stotina maraka i banka ima pravo traziti stan,citav stan,koji je vlasnistvo te osobe i koji nije kupljen kreditom nego kešom?
channel10

#16 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by channel10 »

Bobi wrote: 11/04/2020 11:55
channel10 wrote: 11/04/2020 11:50 Naravno da dolazi ako joj ne vracas pare koje si od nje posudio. Svi dolaze po pare koje su ti posudili, bilo to banka, familija ili komsija, poznanik :)
.. punac sigurno nece doci :mrgreen: -
:mrgreen:

Ma ima dobrih punaca, ali punica :D
Haris.ba

#17 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by Haris.ba »

U prvoj poruci napise kupio stan svojim parama, u drugoj napise roditelji mu kupili.

Nije mu jasno za nosi li se notarski ugovor u sud, a notar mu to jedno 10 puta rekao. Neki notari, mozda i svi, na poledjini napisu koji primjerak ugovora ide kome...

Prva situacija roditelji prebacili tebi pare. Garant bi te porezna, a i banka zvali. Ne prebacuje se veliki novac bez obrazlozenja. Plus moras se javiti u poreznu da te oslobode poreza na poklon.

Druga situacija roditelji direktno prebacili pare prodavcu, ali ugovor isao na tebe.
Opet si morao odnijeti u banku ugovor kada je bio prenos. Znaci, banka zna da si kupio stan. Druga je prica sto vjerovatno nije uvezala ta dva podatka da si digao nenamjenski i kupio stan. A, mozda i jeste.
Bobi
Forum administrator

#18 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by Bobi »

kakavdanakneiskustvu wrote: 11/04/2020 19:03 ne govorim nista vezano za ZK,nego o tome da osoba ne vrati nekoliko rata nenamjenskog kredita,konkretno za renoviranje stana,ne vrati nekoliko rata od po par stotina maraka i banka ima pravo traziti stan,citav stan,koji je vlasnistvo te osobe i koji nije kupljen kreditom nego kešom?
Pa da, kad ne postoji nikakav nacin da se kredit vrati banka ti sudski sjedne na imovinu kupio ga ti cashom ili dobio ga ...nece odmah imaju procedure vako nako potegni povuci...ali kad nema više nachina i kad banka vidi da ide u minus..sjest ce ti na bilo sta...i gaće ako vrijede :D.
shheff

#19 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by shheff »

Haris.ba wrote: 11/04/2020 19:32 U prvoj poruci napise kupio stan svojim parama, u drugoj napise roditelji mu kupili.

Nije mu jasno za nosi li se notarski ugovor u sud, a notar mu to jedno 10 puta rekao. Neki notari, mozda i svi, na poledjini napisu koji primjerak ugovora ide kome...

Prva situacija roditelji prebacili tebi pare. Garant bi te porezna, a i banka zvali. Ne prebacuje se veliki novac bez obrazlozenja. Plus moras se javiti u poreznu da te oslobode poreza na poklon.

Druga situacija roditelji direktno prebacili pare prodavcu, ali ugovor isao na tebe.
Opet si morao odnijeti u banku ugovor kada je bio prenos. Znaci, banka zna da si kupio stan. Druga je prica sto vjerovatno nije uvezala ta dva podatka da si digao nenamjenski i kupio stan. A, mozda i jeste.
Posaljem sa racuna na racun 10k/15k zeni, suri, prijatelju, banka napravi transakciju, jer u svrhu mogu navesti sta zelim, pozajmnica, halal,...poslati/dati novac kome zelim. Hoces reci da moram to naknadno pravdati? Do sad sam samo auto placao, sa racuna na racun preko 10k, niko me nije zvao, a ni banka pravila problem.
Last edited by shheff on 11/04/2020 20:06, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator

#20 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by Bobi »

Pošalji prijatelju 15k KM i napiši halal da vidiš sta ce biti :mrgreen: . Nece tebi ništa ali ce njemu :mrgreen: .
allem_77

#21 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by allem_77 »

corei3 wrote: 11/04/2020 10:48 Kupio sam stan svojim parama, digao kredu da ga opremim, nenamjenski je kredit.

Važno je da ne kasniš sa ratama. Da ti se ne bi desilo nešto ovako.
Ja im plaćao ručno oni poslali u firmu da mi odbija sa liste oni ih odbili i oni odmah tuzili jos me nagovorili da upisem kuću neki dan bio u Sarajevu kažu ti si nama servirao na tanjuru samo plati sve odjednom sa svim troškovima ili ćemo kuću na licitaciju
Kažu mi hajde sakupi papire za kuću pa plati dokumentaciju za hipoteku i kad sam im donio kaže nemozemo raditi mi probaj u drugoj banci razvlace me godinu dana a druge banke kažu vidi sa njima a oni ne žele i u tom periodu dok ja ganjam oni hinjavo tuže sudu za dug kad sam sve registrovao e kaže sad ćemo uzeti kuću preko suda naplatiti svoje i zdravo
Poslali sudu papire nisam ni znao sve zavrsavali mimo mene
Itd... da stvar bude jasnija ovaj čovjek ( kopirane poruke) je htio da objedini dva kredita, iz dvije banke i da podigne jedan kredit sa manjom ratom na duži vremenski period.
Problem je što sada ovi iz Raiffeisen banke ne žele one rate koje je kasnio, nego da isplati čitav kredit plus zatezne kamate.

Znači digao u Raiffeisen 50000 km, uplatio 15 rata, i sada mu traže da vrati 50000 km. :D
Ostalo kod njih oko 45000 ali oni obracunali i zateznu kamatu i sudake troškove sve na oko 50000 km i neće da rade novi kredit da sve zatvorim samo nađi pare i donesi ili traži u drogoj banci
shheff

#22 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by shheff »

Bobi wrote: 11/04/2020 20:05 Pošalji prijatelju 15k KM i napiši halal da vidiš sta ce biti :mrgreen: . Nece tebi ništa ali ce njemu :mrgreen: .

Bas zato i pitam, sta ce biti? Problem sto ce mi npr. prijatelj, šura, kum pozajmiti 15k, da kupim nekretninu? Tj. mora se pravdati.?
Haris.ba

#23 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by Haris.ba »

30.000 je iznos kada mora biti pravdanje. A mogu zvati i za manje iznose.
Bobi
Forum administrator

#24 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by Bobi »

shheff wrote: 11/04/2020 20:09
Bobi wrote: 11/04/2020 20:05 Pošalji prijatelju 15k KM i napiši halal da vidiš sta ce biti :mrgreen: . Nece tebi ništa ali ce njemu :mrgreen: .

Bas zato i pitam, sta ce biti? Problem sto ce mi npr. prijatelj, šura, kum pozajmiti 15k, da kupim nekretninu? Tj. mora se pravdati.?
Komotno ti mogu 10% na taj iznos uzeti jer ti oni na to gledaju kao prihod.
corei3

#25 Re: Oduzimanje stana od strane banke

Post by corei3 »

Svega ovdje pročitat.
Moji mi kupili stan, platili sa računa na račun, niko nikad nije zvao iz banke i sl. šta vam je ljudi, haha :-) :-) :-)
Ja digao nenamjenski kredit, dio potrošio hajmo reć "onako", 80% uložio u stan, malo ostavio u šteku.
Šta banka šta sam sa parama uradio, svašta. Šta, vidi u transakcijama: keramičke pločice - Kerametal 1000KM??? :lol: :lol: :lol:

Ja samo pitam, je li se banka nekad može doći i reći: eh nisi plaćao rate, na sebi imate stan, uzimamo stan, iako moj kredit praktično nikakve veze sa stanom nema
Post Reply