KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Moderator: O'zone

Locked
zubi

#126 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by zubi »

Kupujmo domace, ne znaci kupujmo u bingu, nego kupujmo domace proizvode.
Vela666

#127 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by Vela666 »

Ljudi masovno kupuju u Bingu iz razloga što ga povezuju s domaćim, jer je u vlasništvu domaćeg :D , stoga taj komentar ima neke veze sa parolom kupujmo domaće. Maržu ostavljaš vlasnicima centara u kojima kupuješ, dok oni, s druge strane, izrabljuju svoje zaposlenike.
Teško je kupovati samo domaće ako je to negdje oko 40 artikala iz svih grana i oblasti proizvodnje
last mohicans

#128 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by last mohicans »

Dobro, činjenica je da u Bingu ima vise domacih proizvoda, za razliku od Mercatora i Konzuma, ali koliko u procentima, trebalo bi napraviti kvalitetno istrazivanje i prezentirati ga. Ako je tačna ova info, da je radnicima u onakvom paklenom ambijentu isplatio minimalce, neka ga je sramota i na dušu mu, ako je uopšte ima.
Dosadno mii

#129 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by Dosadno mii »

Vela666 wrote: 11/04/2020 19:10 Ljudi masovno kupuju u Bingu iz razloga što ga povezuju s domaćim, jer je u vlasništvu domaćeg :D , stoga taj komentar ima neke veze sa parolom kupujmo domaće. Maržu ostavljaš vlasnicima centara u kojima kupuješ, dok oni, s druge strane, izrabljuju svoje zaposlenike.
Teško je kupovati samo domaće ako je to negdje oko 40 artikala iz svih grana i oblasti proizvodnje
Al izrabljuju jer se nas narod ne zna izborit ni za sta. Suti i trpi. Ako neces ti ima ko ce. Itd
kox

#130 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by kox »

Vela666 wrote: 11/04/2020 19:10 Ljudi masovno kupuju u Bingu iz razloga što ga povezuju s domaćim, jer je u vlasništvu domaćeg :D , stoga taj komentar ima neke veze sa parolom kupujmo domaće. Maržu ostavljaš vlasnicima centara u kojima kupuješ, dok oni, s druge strane, izrabljuju svoje zaposlenike.
Ko hoće može. Danas ima neuporedivo više BH proizvoda nego prije nekih 15-20 godina a ja sam i tada kupovao većinom domaće proizvode. Pa mi smo prvi domaći kečap napravili mislim 2004. Danas je sigurno preko 90% roba široke potrošnje koje kupim domaće.
Ali super bi bilo da ljudi kupe bar one proizvode gdje je potpuno svejedno je li domaći ili strani, npr. vodu, sok, mlijeko, pavlaku,voće, povrće. To su već stotine miliona godišnje i hiljade radnih mjesta skoro bez ikakvog truda.
Vela666

#131 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by Vela666 »

kox wrote: 11/04/2020 20:55
Ko hoće može. Danas ima neuporedivo više BH proizvoda nego prije nekih 15-20 godina a ja sam i tada kupovao većinom domaće proizvode. Pa mi smo prvi domaći kečap napravili mislim 2004. Danas je sigurno preko 90% roba široke potrošnje koje kupim domaće.
Ali super bi bilo da ljudi kupe bar one proizvode gdje je potpuno svejedno je li domaći ili strani, npr. vodu, sok, mlijeko, pavlaku,voće, povrće. To su već stotine miliona godišnje i hiljade radnih mjesta skoro bez ikakvog truda.
Divim se tvom optimizmu
ja kupujem na tržnici, nekako mi je to naj odluka da kupujem domaće
Mafioso

#132 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by Mafioso »

kox wrote: 10/04/2020 22:55 Ko želi može naći mnoge domaće proizvode u svakom cjenovnom rangu. Postoji , lupam, voćni sok od 0.8 km po litru a ima i 7 km po litru. Domaći sir iz mijeha ili delikatesna šunka su delicije, nisu mjerilo ničega.
Da ali je problem što taj voćni sok od 0.8KM je haman kancerogeni otrov, uvozni od 2.5KM je kvalitetom ranga tog našeg od 7KM. Nismo konkurentni sa cijenom ako je kvalitet mjerilo, a npr. u mene jeste.

Keto dijeta je dobar način da se čovjek otarasi uvoznih proizvoda :D Pijaca i mesnica glavne dvije destinacije haman sve možeš iz komšiluka - nema boljeg načina podrške. Lično iskustvo hehe
kox

#133 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by kox »

Mafioso wrote: 12/04/2020 07:00
kox wrote: 10/04/2020 22:55 Ko želi može naći mnoge domaće proizvode u svakom cjenovnom rangu. Postoji , lupam, voćni sok od 0.8 km po litru a ima i 7 km po litru. Domaći sir iz mijeha ili delikatesna šunka su delicije, nisu mjerilo ničega.
Da ali je problem što taj voćni sok od 0.8KM je haman kancerogeni otrov, uvozni od 2.5KM je kvalitetom ranga tog našeg od 7KM. Nismo konkurentni sa cijenom ako je kvalitet mjerilo, a npr. u mene jeste.

Keto dijeta je dobar način da se čovjek otarasi uvoznih proizvoda :D Pijaca i mesnica glavne dvije destinacije haman sve možeš iz komšiluka - nema boljeg načina podrške. Lično iskustvo hehe
Ovo nije tačno, omjer cijene i kvaliteta domaćih proizvoda uopšte nije loš. Domaći proizvod je obično jeftiniji od uvoznog istog kvaliteta.
A keto dijeta ima prednosti i mane kao i svi ovi 'nov'i tipovi ishrane, član porodice ima super iskustvo sa njom ali to je već za neke druge teme :)
last mohicans

#134 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by last mohicans »

kox wrote: 12/04/2020 09:44
Mafioso wrote: 12/04/2020 07:00

Ovo nije tačno, omjer cijene i kvaliteta domaćih proizvoda uopšte nije loš. Domaći proizvod je obično jeftiniji od uvoznog istog kvaliteta.
A keto dijeta ima prednosti i mane kao i svi ovi 'nov'i tipovi ishrane, član porodice ima super iskustvo sa njom ali to je već za neke druge teme :)
Nije generalno. Recimo Meggle mliječni proizvodi su skuplji od uvoznih, pogotovo puter koji je preskup, cesto je i mlijeko skuplje. U Mercatoru i Konzumu uvijek nude akcije na dukatove proizvode, vrlo rijetko na Meggle, mada su meni Meggle bolji proizvodi, osobito puter koji ima lijep smek. Mozda je Dukat bolji kod jogorta u vocnih jogurta, mada je Milkosov jogort isto odličan.
dobar osjecaj

#135 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by dobar osjecaj »

last mohicans wrote: 12/04/2020 11:11 Nije generalno. Recimo Meggle mliječni proizvodi su skuplji od uvoznih, pogotovo puter koji je preskup, cesto je i mlijeko skuplje. U Mercatoru i Konzumu uvijek nude akcije na dukatove proizvode, vrlo rijetko na Meggle, mada su meni Meggle bolji proizvodi, osobito puter koji ima lijep smek. Mozda je Dukat bolji kod jogorta u vocnih jogurta, mada je Milkosov jogort isto odličan.
U nekim uvoznih maslacima koji se prodaju po nižoj cijeni piše jako sitnim slovima da sadrže palmino ulje.
Mafioso

#136 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by Mafioso »

'Ta ja znam ja uzimam domaći puter na pijaci po kile 5-6 maraka :)

Keto dijeta jako podržava razvoj domaće industrije :P Meso u mene amidža čitavu familiju opskrbljuje pilićima i puretinom, crveno imam isto domaće dopremit od amidžinih komšija, laganije povrće koje ima naći na svakoj tezgi kod onih nana što prodaju svojih kilo dva iz bašće, mliječno sir jogurt kajmak i ta priča super mi dođe sve imam na izvol'te na pijaci.

Slatko i hljeb ne kupujem, tu je slabost al jebiga uvijek neko mora trpit pa nek to budu u ovom slučaju AS i Klas xD

Tako ako još ko hoće savjete oko keto nek se javi ja 40kg skinuo za godinu :D
zubi

#137 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by zubi »

dobar osjecaj wrote: 12/04/2020 11:30
last mohicans wrote: 12/04/2020 11:11 Nije generalno. Recimo Meggle mliječni proizvodi su skuplji od uvoznih, pogotovo puter koji je preskup, cesto je i mlijeko skuplje. U Mercatoru i Konzumu uvijek nude akcije na dukatove proizvode, vrlo rijetko na Meggle, mada su meni Meggle bolji proizvodi, osobito puter koji ima lijep smek. Mozda je Dukat bolji kod jogorta u vocnih jogurta, mada je Milkosov jogort isto odličan.
U nekim uvoznih maslacima koji se prodaju po nižoj cijeni piše jako sitnim slovima da sadrže palmino ulje.
Ovaj novi Milkosov puter je odlican a i cjenovno je vrlo prihvatljiv :thumbup:

Image
TDK-90

#138 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by TDK-90 »

last mohicans wrote: 12/04/2020 11:11 meni Meggle bolji proizvodi, osobito puter koji ima lijep smek.
Da :-? , jednom smo kupili nesto iz frizidera koje je bilo upakovano i istih dimenzija kao putar ,
a ime proizvoda je bilo Buttler ;-) nemam pojma ko je prozvodjac, ali bas ko neka podvala pola putar pola margarin :cry:
Last edited by TDK-90 on 12/04/2020 11:52, edited 1 time in total.
dobar osjecaj

#139 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by dobar osjecaj »

TDK-90 wrote: 12/04/2020 11:45
last mohicans wrote: 12/04/2020 11:11 meni Meggle bolji proizvodi, osobito puter koji ima lijep smek.
Da :-? , jednom smo kupili nesto iz frizidera koje je bilo upakovano i istih dimenzija kao putar ,
a ime proizvoda je bilo Buttler ;-) nemam pojma ko je prozvodjac, ali bas ko neka podvala pola putar pola margarin :cry:
Moguce da se radi o istom proizvodu. Zuto pakovanje s crvenim slovima, neki proizvodjac iz Francuske. Kupljeno u Bingu prije nekoliko godina dok je bila neka svjetska nestasica maslaca. Tad je kg maslaca bio oko 20 maraka.
TDK-90

#140 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by TDK-90 »

dobar osjecaj wrote: 12/04/2020 11:50neki proizvodjac iz Francuske[/size]
. Kupljeno u Bingu prije nekoliko godina dok je bila neka svjetska nestasica maslaca. Tad je kg maslaca bio oko 20 maraka.
Upravo tako :thumbup: , inace je velika potraznja na svjetskom trzistu i mnogi proizvodjaci pribjegavaju trikovima :sad:
kox

#141 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by kox »

last mohicans wrote: 12/04/2020 11:11

Nije generalno. Recimo Meggle mliječni proizvodi su skuplji od uvoznih, pogotovo puter koji je preskup, cesto je i mlijeko skuplje. U Mercatoru i Konzumu uvijek nude akcije na dukatove proizvode, vrlo rijetko na Meggle, mada su meni Meggle bolji proizvodi, osobito puter koji ima lijep smek. Mozda je Dukat bolji kod jogorta u vocnih jogurta, mada je Milkosov jogort isto odličan.
Meggle puter je njemacki, osim rinfuznog koji je proizveden u Bihaću i jeftiniji je. U jednom trenutku, prije nekih pola godine, pojavio se i onaj standardni pakovani po 250g proizveden kod nas i i on je bio jeftiniji ali ga ja više ne nadjoh.
Dosta Dukatovih proizvoda je proizvedeno u Gradačcu, zavisi na kojim je akcija. Mislim da sada ne postoji domaći voćni jogurt.Inače, Poljoradov puter je dugo bio najpovoljniji.
Mislim, ako je neki proizvod na akciji, nebitno domaći ili strani moguće je naravno da bude i dosta jeftiniji.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#142 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by Domaci izdajnik »

Ako je sir iz mješine delicija onda su kuruza, pura i lepinja u rangu kavijara i tartufa :-) de ne lupaj, furda pa delicija...
kox

#143 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by kox »

Lajavikrelac wrote: 12/04/2020 15:45
Ako je sir iz mješine delicija onda su kuruza, pura i lepinja u rangu kavijara i tartufa :-) de ne lupaj, furda pa delicija...
To je tradicionalni proizvod i ako je kvalitetan normalno je da košta više zato što postoje ljudi spremni da ga više plate. To što ti misliš da nekakva francuska aristokratija maštrafi camembert i brie iz Hoše marketa to je drugi par rukava.
Domaci izdajnik

#144 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Ne mislim nego znam! Jbt djetinjstvo sam na selu za vrijeme rata prove uz slaninu, kuruzu, kajmak, sir i puru. Što kravlje što, kozije mlijeko sam pio i od njih sira se najeo jer je narod na selu držao stoku i sadio za svoje potrebe, a ovo je bilo jeftino i svima dostupno! Pa posrani čvarci su sirotinjska hrana , a sada 150 grama oko 3,5 KM :shock:
kox

#145 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by kox »

A jel' kontas da u francuskoj ne postoje ljudi koji su odrasli jeduci svoje sireve i pijuci svoja vina pa ih to ne sprijecava da ih tebi vrlo lijepo naplate ?
Ludzak

#146 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by Ludzak »

Vi stvarno mislite da ćete tako sačuvati radna mjesta?
Poslodavac koga je planirao da otpusti, otpust će ga.
Domaci izdajnik

#147 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

kox wrote: 12/04/2020 16:45 A jel' kontas da u francuskoj ne postoje ljudi koji su odrasli jeduci svoje sireve i pijuci svoja vina pa ih to ne sprijecava da ih tebi vrlo lijepo naplate ?
Da kontam, ali to njihovo je jeftinije u BIH nego naše domaće, jeli ne jeli...
kox

#148 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by kox »

Lajavikrelac wrote: 12/04/2020 16:55
kox wrote: 12/04/2020 16:45 A jel' kontas da u francuskoj ne postoje ljudi koji su odrasli jeduci svoje sireve i pijuci svoja vina pa ih to ne sprijecava da ih tebi vrlo lijepo naplate ?
Da kontam, ali to njihovo je jeftinije u BIH nego naše domaće, jeli ne jeli...
Poredis totalno razlicite stvari, ne kontam kako ti to nije jasno.
Domaci izdajnik

#149 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

De me prosvijetli? Naš mljekar koristi naprednu tehnologiju i robote koji obrađuju mlijeko krava koje su samo pasle ljekovite trave sa 800 metara nadmorske visne koje su brale ruke 11-godišnjih djevica na prvim zrakama sunca u zoru pa zato opravdava cijenu "delikatesa" :-) Jednom sam stao na Vlašiću da kupim domaćeg sira i kajmaka i nikad više! Da je 1000X domaće onolike cijene ne opravdava!
kox

#150 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by kox »

Lajavikrelac wrote: 12/04/2020 17:21 De me prosvijetli? Naš mljekar koristi naprednu tehnologiju i robote koji obrađuju mlijeko krava koje su samo pasle ljekovite trave sa 800 metara nadmorske visne koje su brale ruke 11-godišnjih djevica na prvim zrakama sunca u zoru pa zato opravdava cijenu "delikatesa" :-) Jednom sam stao na Vlašiću da kupim domaćeg sira i kajmaka i nikad više! Da je 1000X domaće onolike cijene ne opravdava!
Pa ako ti je samo do cijene odes na pijacu i kupis sir od 3 ili 4 km/kg. I opet je neuporedivo kvalitetniji od bria i kamembera za izvoz u Bosnu.
Last edited by kox on 12/04/2020 17:32, edited 1 time in total.
Locked