SDP
- madner
#59801 Re: SDP
Kako nasjedate na price Fadilovskog. Para ima, kredita ima pitanje je bilo njihove vizije koliko ce se uzeti. FBiH je mogla pokriti minimalnu platu za 3 mjeseca i banke su mogle pokriti moratorije.
No nisu htjeli, sto zbog lobija sto zbog neznanja o makroekonomiji. Da bude jos odpustanja, a bice, budzet bi ostao stabilan i plate budzetlija nisu ugrozene. To sto prave kampanju da smanje iste za 10% je populizam da bi dobili poene kod raznih Buha.
To je ujedno i porazavajuce, u krizi imamo vladu koja ne zeli povuci nepopularne a jake poteze.
No nisu htjeli, sto zbog lobija sto zbog neznanja o makroekonomiji. Da bude jos odpustanja, a bice, budzet bi ostao stabilan i plate budzetlija nisu ugrozene. To sto prave kampanju da smanje iste za 10% je populizam da bi dobili poene kod raznih Buha.
To je ujedno i porazavajuce, u krizi imamo vladu koja ne zeli povuci nepopularne a jake poteze.
-
Škobo Habu
#59802 Re: SDP
O kakvim poenima ti govoriš?madner wrote: ↑11/04/2020 06:58
Ja se u Fadilove mjere uopšte ne uzdam, to je tako očito. Plenković reže budžetska davanja na svakom nivou, i kompletna mu hrvatska javnost plješće u rasponu od Indexa do Večernjeg zbog tog poteza, a ti pričaš o nekakvom populizmu?
Sve što je u najbližem susjedstvu normalno, jer se mi ne možemo nikako ugledati na Njemačku ili Italiju, kod nas je bizarno.
- madner
#59803 Re: SDP
Populizam je traziti rezanje plata u budzetu jer ta mjera je makroekonomski kontraproduktivna ali popularna kod populacije, a ti si primjer da jeste.Škobo Habu wrote: ↑11/04/2020 10:27O kakvim poenima ti govoriš?madner wrote: ↑11/04/2020 06:58
Ja se u Fadilove mjere uopšte ne uzdam, to je tako očito. Plenković reže budžetska davanja na svakom nivou, i kompletna mu hrvatska javnost plješće u rasponu od Indexa do Večernjeg zbog tog poteza, a ti pričaš o nekakvom populizmu?
Sve što je u najbližem susjedstvu normalno, jer se mi ne možemo nikako ugledati na Njemačku ili Italiju, kod nas je bizarno.
Fadilove mjere su nula bodova, zakon napisan da izgleda da se nesto radi a zapravo ne radi.
Ekonomska pravila su jednaka kod nas kao i u Italiji ili Njemackoj. To je kao da kazes da ne mozemo primjenjivati zakone fizike koje vaze tamo ili se nadas da ako bacimo malj ovdje isti nece pasti. Mjere koje primjenjuju svi koji mogu jeste zaduzivanje jer je ekonomski to ispravna mjera, za razliku od stednje koja ce produbiti krizu. To sto neko pljesce Plenkovicu a Hrvatska je zadnja zemlja EU koja je izasla iz krize 2008 je bizarno. Zakoni fizike su isti, svidjelo se to vama ili ne.
Inace sto se tice zaduzenja mi smo u daleko boljoj poziciji od Italije.
-
Škobo Habu
#59804 Re: SDP
Tvoje rezon je sljedeći - Plenković je populista zbog rezanja budžeta jer je, recimo, svjestan da od turističke sezone ove godine nema ništa, što će se direktno odraziti na ekonomiju?
I umjesto da se dodatno zadužuje - on reže troškove administraciji?
Kakva crna fizika?Ekonomska pravila su jednaka kod nas kao i u Italiji ili Njemackoj. To je kao da kazes da ne mozemo primjenjivati zakone fizike koje vaze tamo ili se nadas da ako bacimo malj ovdje isti nece pasti. Mjere koje primjenjuju svi koji mogu jeste zaduzivanje jer je ekonomski to ispravna mjera, za razliku od stednje koja ce produbiti krizu. To sto neko pljesce Plenkovicu a Hrvatska je zadnja zemlja EU koja je izasla iz krize 2008 je bizarno. Zakoni fizike su isti, svidjelo se to vama ili ne.
Od kada za svaku ekonomiju važe ista pravila? Kako će ista pravila važiti za jednog ekonomskog diva, tipa Njemačke, od čije ekonomije zavisi budućnost EU i nas koji smo posve minorni po tom pitanju?
Ako su za sve isti ekonomski uslovi za sve - zašto mi to nema jaku državnu banku koja će upumpanti novac u ekonomiju?
Onako usput, Hrvatska je izašla iz krize, no mi smo u konstantnoj krizi. Kako u političkoj, tako i ekonomskoj.
Po čemu?Inace sto se tice zaduzenja mi smo u daleko boljoj poziciji od Italije.
Po zaduženosti?
To nam je neka prednost?'
Zemlja koja kompletna može stati u jedan Milano?
- madner
#59805 Re: SDP
Škobo Habu wrote: ↑11/04/2020 12:51
Tvoje rezon je sljedeći - Plenković je populista zbog rezanja budžeta jer je, recimo, svjestan da od turističke sezone ove godine nema ništa, što će se direktno odraziti na ekonomiju?
Tako je, prva pravilo je da drzava treba djelovati anticiklicno. Administracija se reze kada ekonomiji ide dobro, ne kada joj ide lose. Jedini razlog, osim populizma te odluke, jesu ideolozi slobodnog trzista koji svoje vizije uvijek izvoze van svojih drzava. Kod kuce ne mogu eksperimentisati. Plenkovic ce produbiti krizu, umjesto da je ublazi. To ce kostati Hrvatsku opet deceniju.
Škobo Habu wrote: ↑11/04/2020 12:51Kakva crna fizika?Ekonomska pravila su jednaka kod nas kao i u Italiji ili Njemackoj. To je kao da kazes da ne mozemo primjenjivati zakone fizike koje vaze tamo ili se nadas da ako bacimo malj ovdje isti nece pasti. Mjere koje primjenjuju svi koji mogu jeste zaduzivanje jer je ekonomski to ispravna mjera, za razliku od stednje koja ce produbiti krizu. To sto neko pljesce Plenkovicu a Hrvatska je zadnja zemlja EU koja je izasla iz krize 2008 je bizarno. Zakoni fizike su isti, svidjelo se to vama ili ne.
Od kada za svaku ekonomiju važe ista pravila? Kako će ista pravila važiti za jednog ekonomskog diva, tipa Njemačke, od čije ekonomije zavisi budućnost EU i nas koji smo posve minorni po tom pitanju?
Ako su za sve isti ekonomski uslovi za sve - zašto mi to nema jaku državnu banku koja će upumpanti novac u ekonomiju?
Onako usput, Hrvatska je izašla iz krize, no mi smo u konstantnoj krizi. Kako u političkoj, tako i ekonomskoj.
Od uvijek. To je kao da se cudis da zakon gravitacije vrijedi za mali kamen i kamen o 10 tona.
Nema ni Njemacka, ne pumpa ni tamo banka pare nego drzava kroz zaduzenje.
Hrvatska je zadnja izasla iz krize, dok su ekonomije koje su sljedile zakone ekonomije i pumpale pare izasle 10 godina ranije iz iste i ostvarile rast ekonomije. Tako da im je stopa zaduzenosti bolja od Hrvatska koja je stedila. I ti bi sad da prepisujes od najlosijeg djaka.
Naravno da je prednost, bitan je samo omjer.Škobo Habu wrote: ↑11/04/2020 12:51Po čemu?Inace sto se tice zaduzenja mi smo u daleko boljoj poziciji od Italije.
Po zaduženosti?
To nam je neka prednost?'
Zemlja koja kompletna može stati u jedan Milano?
Ne treba nama isti kredit kao Milanu, nama treba isti omjer kao i Milanu. I to mozemo bez problema podnjeti, ako hocemo.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#59806 Re: SDP
Hipoteticki:Škobo Habu wrote: ↑11/04/2020 12:51Tvoje rezon je sljedeći - Plenković je populista zbog rezanja budžeta jer je, recimo, svjestan da od turističke sezone ove godine nema ništa, što će se direktno odraziti na ekonomiju?
Javna administracija producira 10 miliona uplate u javno zdravstvo,
Realni sektor producira 10 miliona uplate u javno zdravstvo.
Jedna drzava smanji uplate javne administracije na 8 miliona,
Druga drzava poveca uplate iz realnog sektora na 12 miliona.
Ko je od ovih pametniji?
-
Škobo Habu
#59807 Re: SDP
???madner wrote: ↑11/04/2020 13:18
Tako je, prva pravilo je da drzava treba djelovati anticiklicno. Administracija se reze kada ekonomiji ide dobro, ne kada joj ide lose. Jedini razlog, osim populizma te odluke, jesu ideolozi slobodnog trzista koji svoje vizije uvijek izvoze van svojih drzava. Kod kuce ne mogu eksperimentisati. Plenkovic ce produbiti krizu, umjesto da je ublazi. To ce kostati Hrvatsku opet deceniju.
Koliko pratim hrvatske medije - udruženja poduzetnika pozdravljaju odluku, sindikati isto tako, opozicija nema većih zamjerki.
No, oni koji kritikuju Plenkovića, a to su određeni ekonomski stručnjaci, upućuju mu zamjerke sljedećeg tipa, što je još radikalniji pristup mjerama:
Na čemu ti temeljiš svoj pesimizam?“Vlada je trebala donijeti odluku o ukidanju predujma poreza na dobit te drugu stopu poreza na dobit za sve poreznike smanjiti na 12 posto, Također, sve trošarine treba smanjiti za 30 posto. Nijedna od 63 mjere nije smanjenje poreza i državne potrošnje. Ovakve stvari smo viđali i prije”,
Što se tiče fizike, kao prvo, Njemačka ima jaku državnu banku koja će priteći privredi sa povoljnim kreditima, a, sa druge strane, snažan socijalni sistem, koji mi nemamo.Od uvijek. To je kao da se cudis da zakon gravitacije vrijedi za mali kamen i kamen o 10 tona.
Nema ni Njemacka, ne pumpa ni tamo banka pare nego drzava kroz zaduzenje.
Hrvatska je zadnja izasla iz krize, dok su ekonomije koje su sljedile zakone ekonomije i pumpale pare izasle 10 godina ranije iz iste i ostvarile rast ekonomije. Tako da im je stopa zaduzenosti bolja od Hrvatska koja je stedila. I ti bi sad da prepisujes od najlosijeg djaka.
Njemačka, kada bolje razmislim, ima uređen ekonomski sistem koji nema većina EU, a ti bi da mi prepisujemo od njih!?
Za nas je, u ekonomskom smislu, Hrvatska pojam, Slovenija nedostižna, ali ti predlažeš da "prepisujemo" od Njemačke?
Šta, konkretno da prepišemo ili da primjenimo u jednom potpuno etatističkom društvu?
Druga stvar, pošto smatraš da za ekonomiju važe zakoni statike i fizike, kako to da nam jedna iznenadna pandemija zaustavi ekonomski kompletnu planetu?
Već određeni ekonomski eksperti najavljuju postepeno zaustavljanje globalizacije, stvaranje ekonomski regiona, smanjenje evropske i američke ovisnosti o kineskoj industriji i postepeno vraćanje industrijski pogona u svoje zemlje, sistematizaciji prozvodnje medicinske opreme i sredstava u zemljama u okruženju, a ne da se jedan dio radi u Kini, drugi u Turskoj, a gotov proizvod pakuje u Francuskoj itd.
Pandemija coronavirusa će imati dalekosežne posljedice po cio svijet, tako da mnogi nisu u stanju ni predvidjeti moguće posljedice.
Mi preko dvadeset godina pokušavamo, kao država, dostići nivo jednog Milana i to nikako ne uspjevamo.Naravno da je prednost, bitan je samo omjer.
Ne treba nama isti kredit kao Milanu, nama treba isti omjer kao i Milanu. I to mozemo bez problema podnjeti, ako hocemo.
No, kako je ekonomski sektor, puževim koracima, uspjevao da bilježi neki rast, sve je više etatizam dolazio do izražaja.
Postali smo birokratska država sa skupim administrativnim aparatom koji i dalje trebamo da servisiramo do iznemoglosti.
-
invincible1921
#59808 Re: SDP
Realno istina je da treba prvo budzet srezat, ali treba se zanti i sta u budzetu. Kao sto rekoh budzet je i vozac tramvaja i poslanik federalnog parlametna....Naravno prvo bi trebalo krenuti od poslanika koji se onako stidljivo bave prijeldogm da ko bajagi sami sebi skniu plate...naravno od toga nema nista jer niko nije budala odnosno u konacnici nema nista od nicega,,,,
Sto je najgore na kraju ce da ko eto pokazu neke mjere srezat plate raji ni krivoj ni duznoj kojoj se plate krecu od 800 do 1500 maraka,,,,skinuce im postotke i tako pored ovih u realnom sektoru ojadit i ove u drzavnom,,,na kraju ce svima bit karna, drzava nece apsolutno nista dobit, a guz.onje iz parlamenta i vlasti ostati na istom...ha ja.
Lako je tudjim qrcem katran mjesat.
Evo opet pitam za sve poslanike iz svih stranaka...kad su im tako puna usta mjera i rezova sto sami sebi ne skinu platu? Izadje fino neko iz SDA ili SDP ili DF ili HDZ ili bilo koje stranke i kaze "Mi se odircemo pola plate" na taj nacin bi primorali i ostale jer onaj ko bi odbio da to uradi potpiso bi politicku smrtnu presudu...al jok ..."Pa de da vidimo, evo ima mjera, pa ima i ona druga mjera, pa eo ima kredit, pa eo recmo raji ima i ovo, pa moze i onako, moglo bi mozda i ovako" ...samo u moje ne diraj, ja sam sa svojim zadovoljan,,,nek je i 4500 al makar je redovna, ha ja.
Znaci od enitetskih parlamenata, plus drzavni i dom naroda da se srezu plate makar na pola mogli bi mjesecno preko pola miliona osigurat ...jos kad dodas ministre kanotlante, federalne, drzavne, premijere....pa za pola godine bi dobili ko od sve ostale raje na budzetu za godinu....
Sto je najgore na kraju ce da ko eto pokazu neke mjere srezat plate raji ni krivoj ni duznoj kojoj se plate krecu od 800 do 1500 maraka,,,,skinuce im postotke i tako pored ovih u realnom sektoru ojadit i ove u drzavnom,,,na kraju ce svima bit karna, drzava nece apsolutno nista dobit, a guz.onje iz parlamenta i vlasti ostati na istom...ha ja.
Lako je tudjim qrcem katran mjesat.
Evo opet pitam za sve poslanike iz svih stranaka...kad su im tako puna usta mjera i rezova sto sami sebi ne skinu platu? Izadje fino neko iz SDA ili SDP ili DF ili HDZ ili bilo koje stranke i kaze "Mi se odircemo pola plate" na taj nacin bi primorali i ostale jer onaj ko bi odbio da to uradi potpiso bi politicku smrtnu presudu...al jok ..."Pa de da vidimo, evo ima mjera, pa ima i ona druga mjera, pa eo ima kredit, pa eo recmo raji ima i ovo, pa moze i onako, moglo bi mozda i ovako" ...samo u moje ne diraj, ja sam sa svojim zadovoljan,,,nek je i 4500 al makar je redovna, ha ja.
Znaci od enitetskih parlamenata, plus drzavni i dom naroda da se srezu plate makar na pola mogli bi mjesecno preko pola miliona osigurat ...jos kad dodas ministre kanotlante, federalne, drzavne, premijere....pa za pola godine bi dobili ko od sve ostale raje na budzetu za godinu....
-
Hakiz
#59809 Re: SDP
Moja mama je bila nastavnik, pa znam. Ima puno posla koji se obavlja u vrijeme kada ti misliš da ne rade. To što je učenicima raspust 3 mjeseca ljeti, nastavnicima nije. Nije posao nastavnika samo nastava na času, rade oni i kući mimo vremena provedenog u školi i tokom raspusta za učenike itd.
-
Heller
#59811 Re: SDP
U ovo ni onaj Sivro ne vjeruje.Leverage wrote: ↑10/04/2020 22:32 Nije radno vrijeme prosvjetnih radnika samo u školi, oni nose posao i kući za razliku od većine ostalih. I rade uglavnom više od 40 sati sedmično ako rade ozbiljno.
I imaju godišnji odmor koji ne mogu birati kad žele, za razliku od većine drugih.
I imaju najmanju platu od svih visokoobrazovanih radnika na budžetu.
-
Škobo Habu
#59812 Re: SDP
SDP, u zadnje vrijeme, dosta ambiciozno krenuo u kampanju saopštenjima:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sdp-ova ... /200417045"Ova Vlada KS neće dočekati ljeto i mi s partnerima radimo na tome. Tražimo od premijera Nenadića i Vlade KS da se povuku", kazao je Mašić.
- drug_profi
#59813 Re: SDP
Samo nek ne spasavaju SBB i DF sa nekom novom koalicijom.
-
Škobo Habu
#59814 Re: SDP
Tipična nepromišljenost iz glava SDP amatera.
Umjesto da razvijaju predizbornu strategiju i jačaju kapacitete, oni pozivaju vladajuće trojstvo na ostavku u momentu kada se niko normalan ne bi prihvatio vlasti. Vrijeme radi za njih, ali crveni mrmoti to ne kontaju.
Last edited by Škobo Habu on 17/04/2020 13:07, edited 1 time in total.
- JThomas
#59815 Re: SDP
pa dobro, što se ostavki tiče mislim da se tu nema čega bojati 
-
Škobo Habu
#59816 Re: SDP
U ovome trenutku mislim da se mnogi od njih kaju zašto su uopšte ušli u rušenje Fortine vlade.
Upali su u sopstvenu stupicu.
Upali su u sopstvenu stupicu.
- JThomas
#59817 Re: SDP
to sigurno ali ne toliko da bi dali ostavke 
-
Škobo Habu
#59818 Re: SDP
Stanje je takvo da Forto, kao i Konaković, mogu komotno da se izoluju do izbora u Bjelimiće i pišu stranačke strategije.
Ove amatere iz SDP-a, ne treba ni spominjati. Čuj, oni rade sa partnerima? Kako nepromišljene izjave.
Ove amatere iz SDP-a, ne treba ni spominjati. Čuj, oni rade sa partnerima? Kako nepromišljene izjave.
- Dr. Kuca
#59820 Re: SDP
El fatiha. Definitivna sahrana sdpa. Aferim svim ucesnicima.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#59821 Re: SDP
Wow opozicija trazila smjenu od pozicije. Gdje to ima? Wow skandalozno. Pogledajte zbog cega sdp propada. Klikni da saznas vise
- Veigar
#59822 Re: SDP
Kolko ste puta poželjeli i najavili propast SDP-a, imam utisak da ste il prikriveni zelembaći ili vam nedostaje, Mr i know everything best and fuck you too I am the man, lider.
Last edited by Veigar on 17/04/2020 13:30, edited 1 time in total.
-
Škobo Habu
- Veigar
#59824 Re: SDP
ispravljeno
-
Škobo Habu
#59825 Re: SDP
Nevermind.
Nego kako željeti nekome propast, kada je on u svakom smislu prop'o k'o kauč?