NOVE CIJENE GORIVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Throttle
#20976 Re: NOVE CIJENE GORIVA
To i Hifa ima neku karticu?
-
Concord
#20977 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Dakle po tvojoj logici D4 koji je sad 1.66 (kao i D5) jednom kad se rasproda i dodje nova tura bice jedno 1.51?Adi-g wrote: ↑10/04/2020 21:59 Razlog sto je cijena d4 veca ili ista kao d5 je samo zato sto je ostala stara zaliha koja je nabavljena po skupljoj cijeni. Cijena nabave je padala brzo u proteklih mjesec dana a neke pumpe vise prodaju d5 ili ti ga 10ppm i to je jedini razlog.
D4 se ne moze prodavati kao D5 kao sto neki kazu jer su kontrole ceste i kazne su prevelike da se ne isplati to raditi. Ne govorim da se to ne radi(mozda ko ima politickog pokrica). Radim u naftnoj bransi tj. u jednoj od top 3 kompanije i govorim provjerene stvari a ne reko mi Ibro bravar kako stvari idu.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#20978 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Hoces reci, 50ppm rade stara nabavna + min marža, 10ppm nova nabavna max marža? Zar je toliko pala cijenaAdi-g wrote: ↑10/04/2020 21:59 Razlog sto je cijena d4 veca ili ista kao d5 je samo zato sto je ostala stara zaliha koja je nabavljena po skupljoj cijeni. Cijena nabave je padala brzo u proteklih mjesec dana a neke pumpe vise prodaju d5 ili ti ga 10ppm i to je jedini razlog.
D4 se ne moze prodavati kao D5 kao sto neki kazu jer su kontrole ceste i kazne su prevelike da se ne isplati to raditi. Ne govorim da se to ne radi(mozda ko ima politickog pokrica). Radim u naftnoj bransi tj. u jednoj od top 3 kompanije i govorim provjerene stvari a ne reko mi Ibro bravar kako stvari idu.
- Better Man
#20979 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Koliko je benzin 95 na toj pumpi EP u Nedžarićima i gdje je sad najeftiniji?
-
Naslovnica
#20980 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Instalirajte FMT FBiH aplikaciju majka mu stara, valjda svi imate tu mogućnost?!
-
Naslovnica
#20981 Re: NOVE CIJENE GORIVA
1.86 ti je na tom EP, a na Gaspromu Bačići 1.56.Better Man wrote: ↑10/04/2020 22:33 Koliko je benzin 95 na toj pumpi EP u Nedžarićima i gdje je sad najeftiniji?
-
zippoo87
#20982 Re: NOVE CIJENE GORIVA
moze se osjetiti itekako
ja sam osjetio i na benzinu i na plinu i to u isto godisnje doba,tako a to ne mora nuzno igrati ulogu
dizele ne vozim i za njih ne mogu nista reci
-
zippoo87
#20983 Re: NOVE CIJENE GORIVA
obzirom da kazes da radis za naftnu firmu,mozes li mi pojasniti nesto?Adi-g wrote: ↑10/04/2020 21:59 Razlog sto je cijena d4 veca ili ista kao d5 je samo zato sto je ostala stara zaliha koja je nabavljena po skupljoj cijeni. Cijena nabave je padala brzo u proteklih mjesec dana a neke pumpe vise prodaju d5 ili ti ga 10ppm i to je jedini razlog.
kako vi kada kao firma nabavljate gorivo po jednoj cijeni (na veliko) ,odredjujete i odredjenu prodajnu cijenu na pojedine lokacije u zavisnosti od lokacije i cijene vam znaju varirati i do 20-30 feninga od benzinske do benzinske a nabavna je ista za sve poslovnice
kako danas,nakon ove uredbe Vlade FBiH,ako vam je nabavna cijena jedaka,kako i dalje imate razlicite cijene na pojedinim benzinskim i one su i do 30 feiniga razlike,ako vam je ista ulazna cijena za sve benzinske ?
da li ovo znaci da krsite propise ?
ako moze pojasnjenje
-
Adi-g
#20984 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Kad se dospe s novim ulazom dolazit ce do snizenja jer se obicno radi na prosjecnoj ulaznoj cijeni. Sada ima jos jedna stvar a to je da je marza na d4 uvijek bila manja jer se s njom privlacili kupci sa starijim vozilima. Pumpe sada mogu dici marzu na d4 pa ce biti mozda samo 5kf jeftiniji.Concord wrote: ↑10/04/2020 22:11Dakle po tvojoj logici D4 koji je sad 1.66 (kao i D5) jednom kad se rasproda i dodje nova tura bice jedno 1.51?Adi-g wrote: ↑10/04/2020 21:59 Razlog sto je cijena d4 veca ili ista kao d5 je samo zato sto je ostala stara zaliha koja je nabavljena po skupljoj cijeni. Cijena nabave je padala brzo u proteklih mjesec dana a neke pumpe vise prodaju d5 ili ti ga 10ppm i to je jedini razlog.
-
Naslovnica
#20985 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Meščini da trenutno ne varira više od 25kpf?zippoo87 wrote: ↑10/04/2020 22:44obzirom da kazes da radis za naftnu firmu,mozes li mi pojasniti nesto?Adi-g wrote: ↑10/04/2020 21:59 Razlog sto je cijena d4 veca ili ista kao d5 je samo zato sto je ostala stara zaliha koja je nabavljena po skupljoj cijeni. Cijena nabave je padala brzo u proteklih mjesec dana a neke pumpe vise prodaju d5 ili ti ga 10ppm i to je jedini razlog.
kako vi kada kao firma nabavljate gorivo po jednoj cijeni (na veliko) ,odredjujete i odredjenu prodajnu cijenu na pojedine lokacije u zavisnosti od lokacije i cijene vam znaju varirati i do 20-30 feninga od benzinske do benzinske a nabavna je ista za sve poslovnice
kako danas,nakon ove uredbe Vlade FBiH,ako vam je nabavna cijena jedaka,kako i dalje imate razlicite cijene na pojedinim benzinskim i one su i do 30 feiniga razlike,ako vam je ista ulazna cijena za sve benzinske ?
ako moze pojasnjenje
-
Adi-g
#20986 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Stvar je stara zaliha jer neke pumpe imaju stare zalihe koje su nabavljene po vecoj cijeni. Drugo sve naftne kompanije imaju svoj nacin odredjivanja marze. Na nekim pumpama idu s nesto nizom marzom da povecaju prodaju ostalog asortimana(dok cekas u redu kupit ces sok, zvake, cigare). Sada jr vecinom efekat stare zalihe koji ce se popeglati u narednom periodu.zippoo87 wrote: ↑10/04/2020 22:44obzirom da kazes da radis za naftnu firmu,mozes li mi pojasniti nesto?Adi-g wrote: ↑10/04/2020 21:59 Razlog sto je cijena d4 veca ili ista kao d5 je samo zato sto je ostala stara zaliha koja je nabavljena po skupljoj cijeni. Cijena nabave je padala brzo u proteklih mjesec dana a neke pumpe vise prodaju d5 ili ti ga 10ppm i to je jedini razlog.
ako moze pojasnjenje
Nadam se da ti je jasnije
-
Adi-g
#20987 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Pale su cijene enormno. U toj cijeni skoro 1km ide drzavi ostalo je nabavna cijena plus marza. Tesko da ce cijene ici jos mnogo nize.mk ultra wrote: ↑10/04/2020 22:19Hoces reci, 50ppm rade stara nabavna + min marža, 10ppm nova nabavna max marža? Zar je toliko pala cijenaAdi-g wrote: ↑10/04/2020 21:59 Razlog sto je cijena d4 veca ili ista kao d5 je samo zato sto je ostala stara zaliha koja je nabavljena po skupljoj cijeni. Cijena nabave je padala brzo u proteklih mjesec dana a neke pumpe vise prodaju d5 ili ti ga 10ppm i to je jedini razlog.
D4 se ne moze prodavati kao D5 kao sto neki kazu jer su kontrole ceste i kazne su prevelike da se ne isplati to raditi. Ne govorim da se to ne radi(mozda ko ima politickog pokrica). Radim u naftnoj bransi tj. u jednoj od top 3 kompanije i govorim provjerene stvari a ne reko mi Ibro bravar kako stvari idu.![]()
- Better Man
#20988 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Hvala. Ali ga je Gasprom Bačići spustio svaka im čast. Treba tu nasuti.Naslovnica wrote: ↑10/04/2020 22:361.86 ti je na tom EP, a na Gaspromu Bačići 1.56.Better Man wrote: ↑10/04/2020 22:33 Koliko je benzin 95 na toj pumpi EP u Nedžarićima i gdje je sad najeftiniji?![]()
![]()
![]()
-
Naslovnica
#20989 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Cijene goriva su otišle dole, ali čisto sumnjam da će šta, na konto toga, pojeftiniti.
- semirsar
#20990 Re: NOVE CIJENE GORIVA
ja se zajbo i cepir'o na BP dok je dizlo bilo 1.86, i fakat k'o u raketu da sam sjeo, samo me ispali... kasnije skontah da sam prije po sahata stavio ljetne gume
-
zigzag
#20991 Re: NOVE CIJENE GORIVA
D4 se vec odavno ne proizvodi i svo gorivo koje se proda je ustvari 10ppm. A ono sto je na benzinskim oznaceno kao d4 i d5 je trik marketinga.
-
Adi-g
#20992 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Djelimicno istina. Oba su D5 samo imas cisci od 10ppm ili "prljavi" od 50ppm. U 10ppm se stavljaju i dodatni aditivi ali kazem da aditive moze stavljati samo onaj koji ima rafinerije sve ostalo je sumljivo.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#20993 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ovo je pitanje svih pitanja.Naslovnica wrote: ↑10/04/2020 22:55Cijene goriva su otišle dole, ali čisto sumnjam da će šta, na konto toga, pojeftiniti.
Sjećateli se prošlog poskupljenja nafte, pa nakon toga uglja... i u konačnici burek sa 1 skoči na 2 KM?
Niko se ne sjeća, a svi od juče *ebu matere pumpadžijama - sram vas bilo.
-
vojopd
#20994 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Nisam ja nista prespavao, citaj malo bolje. Kazem kako je bilo prije i kako su uzimali duplo pa i troduplo od sadasnjih 25pf. Naravno da znam da su ogranicili, ovo je napisano za naredni period da im ne daju preko!
A najjace je kada se izvlace da su kupili gorivo po staroj cijeni, pa ne mogu istu sniziti. Kao da su uzeli 5 triliona zaliha pa evo traju im te zalihe vec 2 godine
.
A najjace je kada se izvlace da su kupili gorivo po staroj cijeni, pa ne mogu istu sniziti. Kao da su uzeli 5 triliona zaliha pa evo traju im te zalihe vec 2 godine
Last edited by vojopd on 10/04/2020 23:21, edited 1 time in total.
-
zippoo87
#20995 Re: NOVE CIJENE GORIVA
nije mi bas najjasnije...Adi-g wrote: ↑10/04/2020 22:48Stvar je stara zaliha jer neke pumpe imaju stare zalihe koje su nabavljene po vecoj cijeni. Drugo sve naftne kompanije imaju svoj nacin odredjivanja marze. Na nekim pumpama idu s nesto nizom marzom da povecaju prodaju ostalog asortimana(dok cekas u redu kupit ces sok, zvake, cigare). Sada jr vecinom efekat stare zalihe koji ce se popeglati u narednom periodu.zippoo87 wrote: ↑10/04/2020 22:44obzirom da kazes da radis za naftnu firmu,mozes li mi pojasniti nesto?Adi-g wrote: ↑10/04/2020 21:59 Razlog sto je cijena d4 veca ili ista kao d5 je samo zato sto je ostala stara zaliha koja je nabavljena po skupljoj cijeni. Cijena nabave je padala brzo u proteklih mjesec dana a neke pumpe vise prodaju d5 ili ti ga 10ppm i to je jedini razlog.
ako moze pojasnjenje
evo recimo da radis za Hifu (pretpostavka),ne nabavljas ti gorivo po jednoj cijeni za Hifu u Gracanici a po drugoj za Hifu u Tesnju...nego kupis primjer 100 000 l po jednoj cijeni i rasporedis po svojim poslovnim jedinicama tj, benzinskim pumpama
pa ako ti nabavis svo gorivo po jednoj cijeni,kako ga sada prodajes po potpuno razlicitim cijenama koje prelaze ove maksimalne marze od 25kf ili nece prelaziti od sada nakon ove uredbe ?
-
zigzag
#20996 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Taj od 50 ppm se oznacavao sa d4. I sad ni jedan veci lanac benzinskih pumpi na svojim totemima uglavnom ne oznacava d4 i d5 nego idu na opciju eurodizel i neka njihova marka aditiviranog dizel goriva.
Ali sve je proizvedeno sa manje od 10 ppm.
Ali sve je proizvedeno sa manje od 10 ppm.
-
Adi-g
#20997 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Gorivo se nabavlja svakodnevno i nabavlja se po potrebi. Imas obicno sluzbe u firmama koje prate zalihu na pumpama i tako planiraju kojoj pumpi kad ide isporuka.zippoo87 wrote: ↑10/04/2020 23:19nije mi bas najjasnije...Adi-g wrote: ↑10/04/2020 22:48Stvar je stara zaliha jer neke pumpe imaju stare zalihe koje su nabavljene po vecoj cijeni. Drugo sve naftne kompanije imaju svoj nacin odredjivanja marze. Na nekim pumpama idu s nesto nizom marzom da povecaju prodaju ostalog asortimana(dok cekas u redu kupit ces sok, zvake, cigare). Sada jr vecinom efekat stare zalihe koji ce se popeglati u narednom periodu.zippoo87 wrote: ↑10/04/2020 22:44
obzirom da kazes da radis za naftnu firmu,mozes li mi pojasniti nesto?
ako moze pojasnjenje
evo recimo da radis za Hifu (pretpostavka),ne nabavljas ti gorivo po jednoj cijeni za Hifu u Gracanici a po drugoj za Hifu u Tesnju...nego kupis primjer 100 000 l po jednoj cijeni i rasporedis po svojim poslovnim jedinicama tj, benzinskim pumpama
pa ako ti nabavis svo gorivo po jednoj cijeni,kako ga sada prodajes po potpuno razlicitim cijenama koje prelaze ove maksimalne marze od 25kf ili nece prelaziti od sada nakon ove uredbe ?
Obicno se ceka da se rasproda citav rezervoar ili 85-90% ali o tome stvarno slabo znam. To se zove efikasno upravljanje zalihama jer ne smijes dopustiti da ti nestane goriva. Nije isplativo naruciti 1 cisternu goriva od 30hiljada litara i razvlaciti je od pumpe do pumpe i dosipat. Primjetio si da jedna cisterna istovari sve na 1 pumpi, eventualno 2.
Problem je u zadnjem periodu sto je padala cijena na dnevnoj osnovi maximalno. To se prije nije desavalo. Uzmes danas cisternu za 5 dana gorivo padne za 20% ili 50. Prije se nabavna cijena mjenjala max po par kf u toku mjeseca kad nema nekih oscilacija.
Drugi razlog je sto vlasnik bp procjeni gdje moze ici sa vecom marzom gdje sa manjom ovisno o konkurenciji ili npr kao sto sam rekao odredi jeftinije gorivo da mu bolje shop radi.
I da marza je sada max 25kf ali moze biti i manja iz razloga koje sam naveo iznad.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#20998 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Marža prije ove korone je bila max 15 feninga
U koroni je bila 50 ali kako isplivati kada nemaš prometa?
Sada je 25 i prodihalo se pravo ako ovaj od danas promet bude.
Neka bude normala promet i 10 feninga... elhamdulilah.
U koroni je bila 50 ali kako isplivati kada nemaš prometa?
Sada je 25 i prodihalo se pravo ako ovaj od danas promet bude.
Neka bude normala promet i 10 feninga... elhamdulilah.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#20999 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Pa sami su krivi, drze cijene kao da je barel 100$.
Cim su spustili porastao i promet. A mogu jos, malo li je 25pf
Cim su spustili porastao i promet. A mogu jos, malo li je 25pf
-
Adi-g
#21000 Re: NOVE CIJENE GORIVA
25kf je bilo ok kada je prodaja bila veca. Ovo ce "povaljati" mnoge male bs ako potraje duze jer prodaja pala a marza je prijekoronska. Iz tih 25kf moras podmiriti sve svoje troškove i ostvariti zaradu jer je to valjda logika biznisa. I danas vlada misljenje da je naftni biznis takav da padaju pare s neba. Bilo je nekad kad se moglo uvesti 10 cisterni a ocariniti 1. Danas toga vise nema i ovakva drzava je to uspjela urediti.sime_cipol wrote: ↑11/04/2020 00:10 Pa sami su krivi, drze cijene kao da je barel 100$.
Cim su spustili porastao i promet. A mogu jos, malo li je 25pf![]()