Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
statixx

#12476 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

_BataZiv_0809 wrote: 09/04/2020 11:39 Joj Šanke izbptoksirsne spodobe sinoc :run:

Nego otkud ovoliko slucajeva dole u zapadnoj hercegovini? Dijaspora?
Guglaj cluster casna sestra Citluk.
JThomas

#12477 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

ma nije on čak ni kurban za ovu situaciju. on bi bio smijenjen u svakoj varijanti, on je smijenjen kad je pleho digao ruku za novu vladu.
animus

#12478 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animus »

Tek sada se vidi koliko smo popusili sa smjenom fortine vlade. Raspad sistema. Najsmjesnije sto oni koji su upirali i nogama i rukama da dodju na vlast sada bi najradije da to nisu uradili. Ne mogu pomoci ni sebi ni nama. Nema ni budzeta kako su planirali. Ubijedjen sam da bi ovo sada puno bolje funkcionisalo da je ona vlada ostala. Barem neni Šanku gledali na tv-u.
Maraschino

#12479 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maraschino »

I sahrane nisu uobicajene tako da u ovakvim uslovima sve je komplikovano.
zposao

#12480 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

"Senade, ja biram princip Nenadić!"
Tomahawk11
Globalni moderator

#12481 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

JThomas wrote: 09/04/2020 11:41 ma nije on čak ni kurban za ovu situaciju. on bi bio smijenjen u svakoj varijanti, on je smijenjen kad je pleho digao ruku za novu vladu.
Poslužio je da se pokaže eto oni nešto rade.
Slažem se da je to i prije ovoga aminovano.
Logovan

#12482 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

animus wrote: 09/04/2020 11:42 Tek sada se vidi koliko smo popusili sa smjenom fortine vlade. Raspad sistema. Najsmjesnije sto oni koji su upirali i nogama i rukama da dodju na vlast sada bi najradije da to nisu uradili. Ne mogu pomoci ni sebi ni nama. Nema ni budzeta kako su planirali. Ubijedjen sam da bi ovo sada puno bolje funkcionisalo da je ona vlada ostala. Barem neni Šanku gledali na tv-u.
Jašta, evo baš im je krivo što su preuzeli vlast. :D Jebe se njima, samo da im je biti na vlasti, a sve ostalo je nebitno, snaći će se.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12483 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

U mutnom se najbolje lovi.
dječak sa šibicama

#12484 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

I ja mislim da bi Fortini manje gluposti radili, ovi zapravo nista ni ne rade pa su time jos gluplji.

Ili rade, muljaju nesto tamo, love u mutnom, ko zna kakve sad smicalice rade.
mali_balon

#12485 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mali_balon »

Tek sad nabavlaju 4 lijeka.. do sad bio maxflu :lol: ....dobro smo ikako zivi....alami

Sad ce pocet lov u mutnom....za oporavak privrede tu ce se uzimat ko u zlatno posljeratno doba.....
pustopoljina

#12486 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pustopoljina »

Maraschino wrote: 09/04/2020 10:57
Tomahawk11 wrote: 09/04/2020 10:40
"Obdukcije se rade. U kontaktu sam direktno s direktorom Zavoda za sudsku medicinu Sinišom Karanom. Institut za javno zdravstvo i Zavod za sudsku medicinu su napravili jedan protokol o tome kako se i na koji način rade obdukcije“, rekao je Šeranić.
"Nema neke bojazni kada se radi obdukcija zaražene osobe s obzirom na to da virus više nije aktivan od trenutka kada čovjek premine. I on umre sa čovjekom jer je virusu potrebna živa ćelija za reprodukciju i život", rekao je.
Sa druge strane, konkretno u Kantonu Sarajevo, vještaci medicinske struke ne vrše obdukcije tijela, što je za Klix.ba ranije potvrdio patolog Hamza Žujo.
"Ne radimo obdukcije zaraženih koronavirusom. Nemamo uslove, prostorije, opremu... Nemamo ništa", rekao je i dodao da je za obdukciju tijela zaražene osobe potrebna specijalna oprema koje trenutno nema.

Je li ko Žuji javio da svakako ne može raditi obdukciju živih ljudi?
Koliko dana onda moras cekati za virus umre ako na obicnim materijalima prezivljava po par dana?

Nije jednostavno raditi obdukciju zarazenih zaraznim bolestima.
Ma bolan nije jednostavno, al' nije ni naucna fantastika. Kruh ga rodio, mora li im uvijek neko doci i reci kako da rade.
Pa sta misle, da se negdje drugo ljudi beam up na enterprise da se uradi obdukcija zarazenog. NE MOGU vise slusati ovo nemamo prostorija, nemamo materijala. Nemate mozga, to je sigurno.
Jbt ko da ides deminirati umrlog u mraku u p.m.
Idem ja odavde, neke gluposti su jednostavno neprobavljive.
kakavdanakneiskustvu

#12487 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

_BataZiv_0809 wrote: 09/04/2020 11:39 Joj Šanke izbptoksirsne spodobe sinoc :run:

Nego otkud ovoliko slucajeva dole u zapadnoj hercegovini? Dijaspora?
mozda zbog međugorja,italijani su dole vjerovatno najbrojnija nacija medju turistima
manuchao91

#12488 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by manuchao91 »

Zena iz Zavidovica lezala u Tešnju ( kantonalna bolnica za pluća ) sa sumnjom na tesku upalu pluca
Sinoc se saznalo da je pozitivna na COVID-19 a lezala u bolnici danima

Čekam sluzbenu potvrdu informacije danas ..prijatelj mi je dr u Tešnju
Zox

#12489 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

animus wrote: 09/04/2020 11:42 Tek sada se vidi koliko smo popusili sa smjenom fortine vlade. Raspad sistema. Najsmjesnije sto oni koji su upirali i nogama i rukama da dodju na vlast sada bi najradije da to nisu uradili. Ne mogu pomoci ni sebi ni nama. Nema ni budzeta kako su planirali. Ubijedjen sam da bi ovo sada puno bolje funkcionisalo da je ona vlada ostala. Barem neni Šanku gledali na tv-u.
Ne znam, mozda bi nas onda federacija stisla, da nas "nauci pameti".
Maraschino

#12490 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maraschino »

pustopoljina wrote: 09/04/2020 12:12
Tomahawk11 wrote: 09/04/2020 10:40

Je li ko Žuji javio da svakako ne može raditi obdukciju živih ljudi?
Koliko dana onda moras cekati za virus umre ako na obicnim materijalima prezivljava po par dana?

Ma bolan nije jednostavno, al' nije ni naucna fantastika. Kruh ga rodio, mora li im uvijek neko doci i reci kako da rade.
Pa sta misle, da se negdje drugo ljudi beam up na enterprise da se uradi obdukcija zarazenog. NE MOGU vise slusati ovo nemamo prostorija, nemamo materijala. Nemate mozga, to je sigurno.
Bez nervoze ako moze, da je to tako jednostavno i sahrane bi bile jednostavne.
Drugo, nasi kapaciteti nisu americki ili njemacki.
Trece, bas me interesuje koliko koja zemlja radi obdukcija jer su ljekari pogrijesili?

Ovo je ludnica i treba moliti Boga da te sve ovo zaobidje. Ako te uhvati moras imati srece da se iz svega ovoga izvuces. Niko ti nista ne garantuje...a o odgovornosti, to je naucna fantazija bar u ovom vremenu.
Ne kazem da se greske ne prave ali u ovakvoj zbrci niko na to ne obraca paznju nego registruje kao kolateralu.
Sociolog

#12491 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Ova ruska pomoc,vojni avion s medicinarima i potrepstinama ide samo za Srpsku,i njihove medicinske ustanove..za nas Nope..0.

Kakvi losi geostrateski potezi..i odluke nasih politicara..trebali su ovo odmah presjeci,jer ako ide pomoc ide Pola/ Pola,a ne ovo ovako...samo ce jace uticati na Ruski interes ovdje.

Ovi nasi k.arinasHi..nista ozbiljnije i dublje ne kontamo..na duze staze..Bakire sjeme ti se zatrlo
animus

#12492 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animus »

Samo da imamo tuzilastvo nebi bilo pola ovog sranja. Nebi Žujo javno lagao. Nebi doktori izbjegavali da pruze pomoc oboljelima.
Kad nema obraza i morala onda ima sudski posupak ali toga nema kod nas zbog korupcije.
pustopoljina

#12493 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pustopoljina »

Sad se vidi dijeljenje diploma i hatljavost.
U normalnim vremenima to se vidi kad ti nesto specificno zatreba. A u ovim vremenima na svakom cosku.
Ovako dodje u firmu ekonomistica ili pravnica, kcerka rektora, dekana, nekog qca palca...prima vecu placu od onih koji tu rade..a ne moze pisati oglas za posao, ne zna..ne moze sastaviti ugovor..ne zna...ne moze raditi nabavku materijala...ne zna..a za knjiziti je previse obrazovana, al' ne zna ni knjiziti...da se razumijemo. 3 godine na istom radnom mjestu, placa visoka, a gospodjica i dalje ne zna...kad onaj ko je do tad podmetao ledja ode u penziju onda sikaniraju pozivima za svaku sitnicu i jos raspisu 2 slobodna mjesta...ne daj boze da bi se jednog dana stvarno nesto i uradilo. Jedino kad na dva nova radna mjesta dodju ista takva dva bisera...onda nek' se dogovore ko ce biti na drustvenim medijima i selfijima, a ciji ce rad biti u godisnjem izvjestaju. To su ljudi mojih godina na tim mjestima sada, mene se sramota njih slusati.
Prosle godine ganjali nesto u pio...radnica moje godiste..gleda slucaj i sama se cudi...jos rece..."pa ispada da je greska do nas... stvarno..kako je to rijeseno ako je gospodja predala za rjesenje za penziju, mi probili rok za donosenje rjesenja za duplo (napisan na potvrdi), a gospodja zavrsi na hitnoj i bude operisana? Stvarno, je li gospodja sad osigurana ili nije...stvarno, nije fer, gospodja radi 30 godina...pa hjoj ovo kao da je nasa greska onda...(ma zamisli???)
To su surealni razgovori iz bosne i hercegovine.
kakavdanakneiskustvu

#12494 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

nisam upratio,ko vam je Žujo?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12495 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 09/04/2020 12:05 I ja mislim da bi Fortini manje gluposti radili, ovi zapravo nista ni ne rade pa su time jos gluplji.

Ili rade, muljaju nesto tamo, love u mutnom, ko zna kakve sad smicalice rade.
Ima neke poetske pravde da je kokain koalicija taman zasjela pred ovo sranje..

Sta kae Sanko mi smo tek mjesec dana na vlasti, ko da je dosao iz emigracije prvi put nakon 30 godina :D
Akibh

#12496 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Akibh »

Tomahawk11 wrote: 09/04/2020 11:49
JThomas wrote: 09/04/2020 11:41 ma nije on čak ni kurban za ovu situaciju. on bi bio smijenjen u svakoj varijanti, on je smijenjen kad je pleho digao ruku za novu vladu.
Poslužio je da se pokaže eto oni nešto rade.
Slažem se da je to i prije ovoga aminovano.
Steta, inace sposoban covjek bio, organizovao i poslozio sve kako treba u DZ
Sociolog

#12497 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

kakavdanakneiskustvu wrote: 09/04/2020 12:30 nisam upratio,ko vam je Žujo?
Dijasporac? Pretpostavljam da jesi?
ZUJO jedini sudski vjestak za obdukcije mrtvih..radi jedno 95%slucajeva 25+godina
Jedina specijalizacija za tu oblast medicine ima na medicini u Zagrebu u 5 godina jednom.
dječak sa šibicama

#12498 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Ako bi nam Rusi dali 1000 respiratora, dizem ruku za "pojacani ruski uticaj".

Koga bolan vise boli patka za uticaj, ionako su Arapi okrenuli ledja kofol krivo im sto su ovi pokrali milijarde u ratu i nakon rata, Arapima je ionako samo interes da se Fahdove "zgrade" grade u sto vecem broju.
pustopoljina

#12499 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pustopoljina »

Maraschino wrote: 09/04/2020 12:23
pustopoljina wrote: 09/04/2020 12:12

Bez nervoze ako moze, da je to tako jednostavno i sahrane bi bile jednostavne.
Drugo, nasi kapaciteti nisu americki ili njemacki.
Trece, bas me interesuje koliko koja zemlja radi obdukcija jer su ljekari pogrijesili?

Ovo je ludnica i treba moliti Boga da te sve ovo zaobidje. Ako te uhvati moras imati srece da se iz svega ovoga izvuces. Niko ti nista ne garantuje...a o odgovornosti, to je naucna fantazija bar u ovom vremenu.
Ne kazem da se greske ne prave ali u ovakvoj zbrci niko na to ne obraca paznju nego registruje kao kolateralu.
Moze bez nervoze jer 'ladim dupe u drugom sistemu, kao i ti.
Ko radi, taj i grijesi. Naravno da su svi preoptereceni. I prva sam koja ce reci-de polako, nisu carobnjaci.
Zao mi je sto ti nisi dovoljno blizu toj struci da shvatis da se od njih ne trazi carolija, nego strucnost. Ovo sto se sad radi, jeste preopterecenje zbog brojnosti, ali nije nista revolucionarno novo.
Ja ne trazim da oni tu cuda cine, ali trazim da rade ono za sta imaju diplome. Onoliko koliko je ljudski moguce.
U sarajevu su podbacili maksimalno.
Ne spadam u one koji misle da treba biti respirator po stanocniku, nije garant prezivljavanja, kad do tog dodjes, velike su sanse da se neces izvuci. Ali da ljudi bolesni obijaju vrata i nemaju se kome javiti i da ih se voza od do...to je nedopustivo.
Da se ne izlazi na teren je nedopustivo.
I nedopustivo je reci da u zemlji ranga bih se ne moze raditi obdukcija zarazenog.
Da se ne moze raditi kao na tekucoj traci je jasno. Ali da se tehnicki NE MOZE izvesti, to je nedopustivo.
I to kaci najvise nestrucnost ljudi koji za bosanske prilike imaju ogromne place. U austriji ne bi sjedili na dupetu i pametovali preko telefona. Radili bi, sve bez svemirskih odijela. A imali usporedbi sa ostalim profesijama ne toliko vecu placu.
kakavdanakneiskustvu

#12500 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Sociolog wrote: 09/04/2020 12:34
kakavdanakneiskustvu wrote: 09/04/2020 12:30 nisam upratio,ko vam je Žujo?
Dijasporac? Pretpostavljam da jesi?
ZUJO jedini sudski vjestak za obdukcije mrtvih..radi jedno 95%slucajeva 25+godina
Jedina specijalizacija za tu oblast medicine ima na medicini u Zagrebu u 5 godina jednom.
ma nisam nego nisam pratio o čemu pišete zadnjih nekoliko stranica,a vidim spominje se neki žujo

ok,hvala
Locked