Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#12451 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

problemnatravunu wrote: 09/04/2020 10:06
Član 232 Krivičnog zakona FBiH

Nepružanje medicinske pomoći

Doktor medicine, doktor stomatologije ili drugi zdravstveni djelatnik koji ne pruži neodgodivu medicinsku pomoć osobi kojoj je takva pomoć potrebna, iako je svjestan ili je mogao i morao biti svjestan da zbog toga može nastupiti teško narušavanje zdravlja ili smrt te osobe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
Treba licencu oduzeti u slucaju smrti.
itekako

#12452 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

zanima me da li je na forumu neko iz Citluka ili okolice, Medjugorje, Ljubuski, Grude, Siroki...
kakva je bila situacija ove godine po pitanju gripe u prva dva mjeseca ove godine? da li je neko primjetio da je bilo puno slucajeva ili ih nije bilo nikako, odnosno, vrlo malo?
pinkman

#12453 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

problemnatravunu wrote: 09/04/2020 10:06
Član 232 Krivičnog zakona FBiH

Nepružanje medicinske pomoći

Doktor medicine, doktor stomatologije ili drugi zdravstveni djelatnik koji ne pruži neodgodivu medicinsku pomoć osobi kojoj je takva pomoć potrebna, iako je svjestan ili je mogao i morao biti svjestan da zbog toga može nastupiti teško narušavanje zdravlja ili smrt te osobe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
Ima i ovo:
Član 229.
Nesavjesno liječenje
(1) Doktor medicine ili doktor stomatologije koji obavljajući svoju aktivnost primijeni očito neprikladno sredstvo ili očito neprikladan način liječenja ili ne primijeni odgovarajuće higijenske mjere, pa time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe,
kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se drugi zdravstveni djelatnik koji pri pružanju medicinske pomoći ili njege postupi nesavjesno i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe.
(3) Doktor medicine ili doktor stomatologije koji krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini iz nehata,
kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
(4) Kaznom iz stava 3. ovog člana kaznit će se drugi zdravstveni djelatnik koji krivično djelo iz stava 2. ovog člana učini iz nehata.
te ovo:
Član 240
Teška krivična djela djela protiv zdravlja ljudi
(1) Ako je krivičnim djelom iz člana 225. (Prenošenje zarazne bolesti) st. 1. i 2.; člana 228. (Zapošljavanje osoba oboljelih od zarazne bolesti) stav 1.; člana 229. (Nesavjesno liječenje) st. 1. i 2.; člana 233. (Nadriliječ-ništvo); 234. (Proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih živežnih namirnica) stav 1.; člana 235. (Nesavjesni pregled mesa za prehranu) stav 1. i člana 236. (Zagađivanje vode za piće i živežnih namirnica) stava 1. ovog zakona prouzrokovana teška tjelesna ozljeda neke osobe, ili joj je zdravlje teško narušeno, ili postojeća bolest znatno pogoršana,
učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.
Član 240.
(2) Ako je krivičnim djelom navedenim u stavu 1. ovog člana prouzrokovana smrt jedne ili više osoba,
učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do dvanaest godina.
(3) Ako je krivičnim djelom iz člana 225. stav 3.; člana 228. stav 2.,;člana 229. stav 3.; člana 234. stav 2.; člana 235. stav 2. i člana 236. stav 2. ovog zakona prouzrokovana teška tjelesna ozljeda neke osobe, ili joj je zdravlje teško narušeno, ili postojeća bolest znatno pogoršana,
učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina
(4) Ako je krivičnim djelom navedenim u stavu 3. ovog člana prouzrokovana smrt jedne ili više osoba,
učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12454 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

"Obdukcije se rade. U kontaktu sam direktno s direktorom Zavoda za sudsku medicinu Sinišom Karanom. Institut za javno zdravstvo i Zavod za sudsku medicinu su napravili jedan protokol o tome kako se i na koji način rade obdukcije“, rekao je Šeranić.
"Nema neke bojazni kada se radi obdukcija zaražene osobe s obzirom na to da virus više nije aktivan od trenutka kada čovjek premine. I on umre sa čovjekom jer je virusu potrebna živa ćelija za reprodukciju i život", rekao je.
Sa druge strane, konkretno u Kantonu Sarajevo, vještaci medicinske struke ne vrše obdukcije tijela, što je za Klix.ba ranije potvrdio patolog Hamza Žujo.
"Ne radimo obdukcije zaraženih koronavirusom. Nemamo uslove, prostorije, opremu... Nemamo ništa", rekao je i dodao da je za obdukciju tijela zaražene osobe potrebna specijalna oprema koje trenutno nema.

Je li ko Žuji javio da svakako ne može raditi obdukciju živih ljudi?
zposao

#12455 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Tomahawk11 wrote: 09/04/2020 10:40
"Obdukcije se rade. U kontaktu sam direktno s direktorom Zavoda za sudsku medicinu Sinišom Karanom. Institut za javno zdravstvo i Zavod za sudsku medicinu su napravili jedan protokol o tome kako se i na koji način rade obdukcije“, rekao je Šeranić.
"Nema neke bojazni kada se radi obdukcija zaražene osobe s obzirom na to da virus više nije aktivan od trenutka kada čovjek premine. I on umre sa čovjekom jer je virusu potrebna živa ćelija za reprodukciju i život", rekao je.
Sa druge strane, konkretno u Kantonu Sarajevo, vještaci medicinske struke ne vrše obdukcije tijela, što je za Klix.ba ranije potvrdio patolog Hamza Žujo.
"Ne radimo obdukcije zaraženih koronavirusom. Nemamo uslove, prostorije, opremu... Nemamo ništa", rekao je i dodao da je za obdukciju tijela zaražene osobe potrebna specijalna oprema koje trenutno nema.

Ja sam otpočetka rekao da mi se čini da srbi puno ozbiljnije i odgovornije pristupaju ovoj situaciji. Imaju i manji broj preminulih. A nisam čuo da im ljudi umiru po haustorima.

Našima je izgleda sva taktika pustiti sve stihijski da ide, pa ko osta osta.... A za to vrijeme sebe ograditi da se ne zaraze.

Tuga na šta spade bolji dio BiH. Svađaju se ljudi treba li ići po belsnika ili ne treba. Ima li testova ili nema. Ima li opreme ili nema. Fali li ljudi ili ima dovoljno.

Postali su svrha sami sebi. Narod ko hebe.

Da parafraziram Crnog Gruju: "neki ćete da pokrepate, a neki ćemo da preživimo. Vidimo se kad prođe sve ovo. Trebaćete nam za izbore. Drž te se raja, moralno smo s vama"
oldtajmer

#12456 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by oldtajmer »

heroji u bijelom :-?

da su ovakvi doktori bili u sarajevu tokom rata,za pocetak bi vjerovatno najveci broj zdusio vani,a sve i kada bi ostali ne bi niko od gradjana prezivio ranjavanje,ocito

sjetih se jedne antologijske scene

Maraschino

#12457 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maraschino »

Koliko dana onda moras cekati za virus umre ako na obicnim materijalima prezivljava po par dana?

Nije jednostavno raditi obdukciju zarazenih zaraznim bolestima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12458 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

Maraschino wrote: 09/04/2020 10:57
Koliko dana onda moras cekati za virus umre ako na obicnim materijalima prezivljava po par dana?

Minister Šeranić completed additional education in family medicine in 2007 and in 2015 he completed the specialization in epidemiology. He defended his Master's thesis "Human Resources in Health" within the Master's program of the Keele University, United Kingdom, in 2010.
Valjda on nešto zna.
Ovo što je rekao je sasvim jasno.
Ne treba čekati mjesec da virus ispari ili šta već.

Kod nas se ograđuju od obdukcije zbog slučajeva kao ovaj doktorov, one žene iz Hrasnice ...i ko zna koliko još slučajeva.
zposao

#12459 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Haj neću se praviti previše pametan nisam patolog, ali po čemu je teže raditi sa umrlom osobom zaraženom nego sa živom? Mrtvac niti diše niti kiše niti kašlje niti vrši nuždu, niti se hvata za šteku... Živ covjek je nepredvidiv. Sa mrtvacem ko se predmetom upravljaš.

Kada se tako boje prići mrtvacu, strah me onda kako doživljavaju žive ljude koji su zaraženi :-?
Maraschino

#12460 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maraschino »

zposao wrote: 09/04/2020 11:07

Haj neću se praviti previše pametan nisam patolog, ali po čemu je teže raditi sa umrlom osobom zaraženom nego sa živom? Mrtvac niti diše niti kiše niti kašlje niti vrši nuždu, niti se hvata za šteku... Živ covjek je nepredvidiv. Sa mrtvacem ko se predmetom upravljaš.

Kada se tako boje prići mrtvacu, strah me onda kako doživljavaju žive ljude koji su zaraženi :-?
Ma nije to tako strasno kako ti opisujes ali ima neki protokol koji obezbjedjuje zastitu i sigurnost patologu i njegovim pomocnicima.
Ne radi se tu samo o mrtvacu nego i o okolini gdje je smjesten.
dzipalo

#12461 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

Evo za ove pametnjakovice sto im je ok da oni malo odu "sami" protrckarati i provozati biciklo po Vislu, drzat ce oni distancu (hoce da ne kazem sta)
https://www.klix.ba/scitech/nauka/razma ... /200409054

Ostanite kuci idioti, mjesec dana za dobrobit sviju, pa nastavite trcati koliko vam volja poslije.
zposao

#12462 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Pretpostavljam da postoje sigurnosne mjere i protokoli (da ne kažem algoritmi :lol: ) , ali da je NEIZVEDIVO uraditi obdukciju zaraženog....to mi je smiješno.

Po mom skromnom mišljenju puno je veća mogućnost zaraziti se od žive osobe koja je inficirana. Možda se varam, ali logika mi tako nalaže.
lacrima

#12463 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lacrima »

Jednostavno morate shvatit da smo mi apsolutno potkapacitirani za ove stvari, u svakom pogledu. Nemamo nista spremno, sve se radi od slucaja do slucaja.
Zamislite sad da se ne radi o kapljicnoj infekciji, nego o pandemiji bolesti koja se prenosi fekalno oralnim putem (brw i korona je nadjena u kanalizaciji oko bolnica koje nemaju potrebnu opremu). U bolnici u kojoj ja radim izolatorij ima svoj vlastiti odvod sa centrom za preciscavanje, sa svim mogucim. Tako izgleda kad ima sistem.
Ista ta pravila vrijede i za obdukcije, zna se sta je potrebno za obdukciju zarazene osobe. Cinjenica je da to mi nemamo i tacka. Siguran sam da uslova nema u obdukcijskoj sali MFUNSA, za Bare evo Zujo kaze isto da nema. Sama cinjenica da je prije 4-5 godina jedan od docenata na Katedri za sudsku medicinu MF pokupio meningitis sa obdukcije dovoljno govori.
lacrima

#12464 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lacrima »

lacrima wrote: 09/04/2020 11:21

Jednostavno morate shvatit da smo mi apsolutno potkapacitirani za ove stvari, u svakom pogledu. Nemamo nista spremno, sve se radi od slucaja do slucaja.
Zamislite sad da se ne radi o kapljicnoj infekciji, nego o pandemiji bolesti koja se prenosi fekalno oralnim putem (brw i korona je nadjena u kanalizaciji oko bolnica koje nemaju potrebnu opremu). U bolnici u kojoj ja radim izolatorij ima svoj vlastiti odvod sa centrom za preciscavanje, sa svim mogucim. Tako izgleda kad ima sistem.
Ista ta pravila vrijede i za obdukcije, zna se sta je potrebno za obdukciju zarazene osobe. Cinjenica je da to mi nemamo i tacka. Siguran sam da uslova nema u obdukcijskoj sali MFUNSA, za Bare evo Zujo kaze isto da nema. Sama cinjenica da je prije 4-5 godina jedan od docenata na Katedri za sudsku medicinu MF pokupio meningitis sa obdukcije (navodno!!) dovoljno govori.
zposao

#12465 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Ista ta pravila vrijede i za obdukcije, zna se sta je potrebno za obdukciju zarazene osobe. Cinjenica je da to mi nemamo i tacka. Siguran sam da uslova nema u obdukcijskoj sali MFUNSA, za Bare evo Zujo kaze isto da nema. Sama cinjenica da je prije 4-5 godina jedan od docenata na Katedri za sudsku medicinu MF pokupio meningitis sa obdukcije dovoljno govori.
Pa odakle Srbima ta tehnologija ako se vazda naglašava koliko je RS siromašni i zaostaliji u svakom pogledu od Federacije?

Kako je moguće da je za FBiH misaona rečenica obdukcija preminulog od zarazne bolesti, a eto Srbadiji nije uopće nikakav problem?

Ko koga laže tu? Ili mi lažemo onda sami sebe godinama da smo u svemu bolji od RS-a? Ili oni lažu? Ili naši iz zdravstva lažu?

Previše diskrepancije u ponašanju dva entiteta na tako malom prostoru, ko da su dva kontinenta u pitanju.

Ako Srbi mogu, kako i zašto mi ne možemo? Gdje su pare? Gdje su stručnjaci? Ako smo bogatiji i razvijeniji kako se to moglo desiti?
Hoče li iko odgovarati za ovu nesposobnost i nemar kojim je svečano dočekan Covid-19?
lacrima

#12466 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lacrima »

zposao wrote: 09/04/2020 11:26

Pa odakle Srbima ta tehnologija ako se vazda naglašava koliko je RS siromašni i zaostaliji u svakom pogledu od Federacije?

Kako je moguće da je za FBiH misaona rečenica obdukcija preminulog od zarazne bolesti, a eto Srbadiji nije uopće nikakav problem?

Ko koga laže tu? Ili mi lažemo onda sami sebe godinama da smo u svemu bolji od RS-a? Ili oni lažu? Ili naši iz zdravstva lažu?

Previše diskrepancije u ponašanju dva entiteta na tako malom prostoru, ko da su dva kontinenta u pitanju.

Ako Srbi mogu, kako i zašto mi ne možemo? Gdje su pare? Gdje su stručnjaci? Ako smo bogatiji i razvijeniji kako se to moglo desiti?
Hoče li iko odgovarati za ovu nesposobnost i nemar kojim je svečano dočekan Covid-19?
Ne znam, neko laze ocito. Pokazat ce i brojke na kraju ko je kakav.
zomri

#12467 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

bojim se da je u slučaju obdukcije ove žene iz hrasnice u pitanju čuvanje sistema i pozicija. nema obdukcije, nema djela. volio bih da sam u krivu.
zposao

#12468 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Toga se ja i bojim... Da na kraju ovo sve ne bude samo statistika. I ono "ko ga jebe, bilo, prošlo, idemo dalje"

Šta nam vrijedi ako je sistem u rasulu, da neko za 3 godine napravi detaljnu analizu i kaže "jes vala, nije valjalo ono, trebalo se malo drugačije"?
sinuhe

#12469 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sinuhe »

Nije li i neki obicaj da se vrsi obdukcija ako je neko umro van bolnice i bez nekih ranijih oboljenja.
JThomas

#12470 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

svakako se ništa zajebano ne procesuira ni kad je normalna situacija. a u ovakvoj im je ubjedljivo najlakše reći nema uslova. zašto očekivati bolji odnos prema mrtvom nego prema živom čovjeku, i to kad bi neko vjerovatno bio dobro kriv da se sve zaista ispita.

ja ne znam ima li ili nema uslova - a nema niko i nezavisan i stručan da mi kaže ima li. sigurno neće žujo ugrožavati svoj maltene monopol na obdukcije da demantuje zvaničnu verziju.
dječak sa šibicama

#12471 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

U najmanju ruku da ljudi umiru od kuge, pa oni ne smiju raditi obdukciju.

Meni je nevjerovatno koliko su medicinari nespremni za ovakve situacije, ne samo kod nas nego opcenito, ali ovi nasi su usrali i sefa i stanicu i kilometar pruge.
JThomas

#12472 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

iz razumljivih razloga to se njima ne radi, još puno više nego što im se inače ne radi. jer bi ih moglo optužiti. i onda kažeš nema uslova. možda i ima, ali ko da demantuje. i ovo što je ostalo da nešto zna, sve je na slavini i u halci.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12473 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by _BataZiv_0809 »

Joj Šanke izbptoksirsne spodobe sinoc :run:

Nego otkud ovoliko slucajeva dole u zapadnoj hercegovini? Dijaspora?
statixx

#12474 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Ma uradili bi oni, ali nece niko da naredi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12475 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

zomri wrote: 09/04/2020 11:30 bojim se da je u slučaju obdukcije ove žene iz hrasnice u pitanju čuvanje sistema i pozicija. nema obdukcije, nema djela. volio bih da sam u krivu.
Volio bih i ja, ali poznajem naš sistem i svakako smo bliže tome da se sve zataška, pustiće par kurbana niz vodu (ne mislim na one koji su žrtve pandemije i nemara nego na nekog kao npr. ove direktore DZ) i vozi miško.
Locked