SDA-All about

TheGodfather001

#46376 Re: SDA-All about

Post by TheGodfather001 »

Ruralno stanovništvo je isključilo VB iz EU, šta je čudno kad ista i gora halaša sa sela održava SDA na vlasti u BiH 30 godina. Previše se potcjenjuje uticaj ruralnog, primitivnog svijeta sa olovkom u ruci u jesen svake druge godine.
PM72

#46377 Re: SDA-All about

Post by PM72 »

Škobo Habu wrote: 09/04/2020 09:59
PM72 wrote: 09/04/2020 09:54 To ti je tako - paša moj a ti dokaži suprotno...

Naša najveća nesreća je što je taj isti zapad prepoznao u tvom Aliji i SDA idealnu priliku da nas vrate u 19 vijek.I uspjeli su.

Veće su zlo po Bošnjake nego svi dušmani Bosne,od Eugena Savojskog do Ratka Mladića.

Ako treba-svaku ću stavku pojasniti i obrazložiti ali kod tebe to ne pije vode...
Mom Aliji? Pa ti si ratov'o za njega, ne ja. Sad tebi, i takvim kao ti, svako živ kriv što vas je Alija preveo žedne preko vode.

Dali ste mu vlast u ruke devedesetih, pa prema tome - moj ne može biti nikako. Niti sam kad glasao za njega i SDA.

No, priča da je neko došao sa strane i zavadio tebe sa Hrvatima i Srbima je potpuno deplasirana.
A ne,izvinućeš.Ja nisam ratovao za Aliju nego za čisti opstanak.Nije mi Alija dao pušku niti uniformu nego nas je ostavio ko govno na prtini da se snalazimo.
Također,nisam nikad glasao za SDA i ruka mi se osušila ako ikd budem.

Pošto ti moram crtat',nije niko "došao" sa strane pa nas zavadio nego se to radilo sa distance,u višim krugovima politike.Koliko se sjećam,Alija je išao do Amerike i po zapadnim ambasadama,šta mu je tamo obećano - dragi Allah samo zna kao što jedino zna zašto je Fikret odustao od šefa države pa stavili Aliju.
Sjetimo se zelenih zastava u Foči devedesetih godina i priče kako više nikad krvava Drina neće teći...

Pa poteče nikad krvavija...
skafiskafsnjak

#46378 Re: SDA-All about

Post by skafiskafsnjak »

TheGodfather001 wrote: 09/04/2020 10:15 Ruralno stanovništvo je isključilo VB iz EU, šta je čudno kad ista i gora halaša sa sela održava SDA na vlasti u BiH 30 godina. Previše se potcjenjuje uticaj ruralnog, primitivnog svijeta sa olovkom u ruci u jesen svake druge godine.
Haj ti to objasni njima... Jebga , u Zavidovicima i u Kaknju glasaju za SDP... :lol:
Škobo Habu

#46379 Re: SDA-All about

Post by Škobo Habu »

TheGodfather001 wrote: 09/04/2020 10:15 Ruralno stanovništvo je isključilo VB iz EU, šta je čudno kad ista i gora halaša sa sela održava SDA na vlasti u BiH 30 godina. Previše se potcjenjuje uticaj ruralnog, primitivnog svijeta sa olovkom u ruci u jesen svake druge godine.
:lol: :lol:

Prvo bi trebao naučiti koliko stanovništva u VB otpada na urbane sredine, a koliko na ruralne.

Stavljati prosječnog britanskog "konzervativca" u kontekst sa ruralnim stanovištvom u BiH je van svake pameti.
Škobo Habu

#46380 Re: SDA-All about

Post by Škobo Habu »

PM72 wrote: 09/04/2020 10:16

A ne,izvinućeš.Ja nisam ratovao za Aliju nego za čisti opstanak.Nije mi Alija dao pušku niti uniformu nego nas je ostavio ko govno na prtini da se snalazimo.
Također,nisam nikad glasao za SDA i ruka mi se osušila ako ikd budem.

Pošto ti moram crtat',nije niko "došao" sa strane pa nas zavadio nego se to radilo sa distance,u višim krugovima politike.Koliko se sjećam,Alija je išao do Amerike i po zapadnim ambasadama,šta mu je tamo obećano - dragi Allah samo zna kao što jedino zna zašto je Fikret odustao od šefa države pa stavili Aliju.
Sjetimo se zelenih zastava u Foči devedesetih godina i priče kako više nikad krvava Drina neće teći...

Pa poteče nikad krvavija...
Niti je EU, niti Americi uopšte odgovarao rat u Jugoslaviji. Na koncu, upravo je američka administracija, na samom početku, bila protiv ikakvog cijepanja iste. Sasvim je druga stvar što je prvo došlo do raskola među drugovima komunistima, koji prvi nisu znali da transformišu zemlju na moderan demokratski način, jer o demokraciji nisu ni znali ništa, a samim tim su otvorili prostora nacionalnim vođama koji su iskoristli sve one nagomilane frustracije, razmirice i nezavršene račune koji su gurnuti pod tepih za vrijeme Titove Jugoslavije da njen raspad okončaju u moru krvi.

Pročitaj na tu temu nešto od Koče Popovića, biće ti lakše.
PM72

#46381 Re: SDA-All about

Post by PM72 »

Kome američka administracija pošalje pomoć i da "podršku" - najebo je za sva vremena.Na sve strane imaš primjere a zadnji je Krim,ložili ukrajince ,dali im nešto oružja i humanitarne pa ih naguzili.

Tito je trebao satrat sa zemljom sve ostatke ustaške,četničke,belugardu,baliste,zeleni kadar,mlade muslimane ...i onda bi sve bilo ok.

Ako već čitaš knjige Koče Popovića,uzmi i Đilasa,Tempa...
TheGodfather001

#46382 Re: SDA-All about

Škobo Habu wrote: 09/04/2020 10:27
:lol: :lol:

Prvo bi trebao naučiti koliko stanovništva u VB otpada na urbane sredine, a koliko na ruralne.

Stavljati prosječnog britanskog "konzervativca" u kontekst sa ruralnim stanovištvom u BiH je van svake pameti.
E jesi mi ga šukn'o. Hajde mi napravi distinkciju urbane i ruralne sredine u BiH? Druga stvar, sela u BiH više ne postoje jer su ih nacionalističke stranke preselile u gradove da bi održavali svoju glasačku mašinu na jednom mjestu, naravno uz kompenzaciju (javna preduzeća, uprava, administracija). Tako da, logički, selendre su postale gradovi na drugoj geografskoj širini i dužini. A prema stanju kulture, savjesti i nametanja primitivnih uzusa u gradskim sredinama, to je općepoznata činjenica i ne trebam je dokazivati.
Ako hoćeš jednu sažetiju misao na jednom mjestu o izlasku VB, evo je u tekstu ispod:
"One of the key features of the politics of resentment is that in small towns and rural places in particular, people express feelings of not getting their “fair share”, of being excluded from political decision making and of feeling that interests are being side-lined as other groups (often minorities) are given priority by political elites."
Da su primjenili "Alijin model", Konzervativci bi uzeli veći dio kolača, smirili ovce i živjeli sretno do kraja života.
Škobo Habu

#46383 Re: SDA-All about

Post by Škobo Habu »

TheGodfather001 wrote: 09/04/2020 10:42

E jesi mi ga šukn'o. Hajde mi napravi distinkciju urbane i ruralne sredine u BiH? Druga stvar, sela u BiH više ne postoje jer su ih nacionalističke stranke preselile u gradove da bi održavali svoju glasačku mašinu na jednom mjestu, naravno uz kompenzaciju (javna preduzeća, uprava, administracija). Tako da, logički, selendre su postale gradovi na drugoj geografskoj širini i dužini. A prema stanju kulture, savjesti i nametanja primitivnih uzusa u gradskim sredinama, to je općepoznata činjenica i ne trebam je dokazivati.
Ako hoćeš jednu sažetiju misao na jednom mjestu o izlasku VB, evo je u tekstu ispod:
"One of the key features of the politics of resentment is that in small towns and rural places in particular, people express feelings of not getting their “fair share”, of being excluded from political decision making and of feeling that interests are being side-lined as other groups (often minorities) are given priority by political elites."
Da su primjenili "Alijin model", Konzervativci bi uzeli veći dio kolača, smirili ovce i živjeli sretno do kraja života.
Pusti mi demagogiju, nego daj mi omjer glasova Brexita iz urbani i ruralni djelova VB. Koji su to glasovi prevagnuli?

Za početak, pogledaj sljedeći dokumentarac na tu temu: https://en.wikipedia.org/wiki/Brexit:_The_Uncivil_War
Riječ je o ostvarenju koje je na najbolji mogući način prikazalo svu putanju britanskog izlazka iz Eu, i na koji se način odvijalo.

U njemu ne može naći ništa o čemu to govoriš.
TheGodfather001

#46384 Re: SDA-All about

Škobo, čitam tvoje odgovore vrlo pažljivo, odajem priznanje za jaka uporišta u tvojim obrazloženjima, ali previše si tvrdoglav i arogantan u ovoj situaciji.
Pratio sam aktivno situaciju u VB zbog poslovnih i porodičnih veza sa tom zemljom. Štaviše, mogu elaborirati čitav tok Brexit-a iz perspektive jednog građanina i običnog čovjeka.
Na ovom linku https://www.rsnonline.org.uk/images/APP ... Result.pdf imaš tačne podatke, Rural VS Urban za Brexit.
Ne gledam dokumentarce odavno, većina je fikcija sa nezgrapnim autorskim alegorijama i subjektivnim elementima koji razblaže ili zasole istinu.
Jesi li se ikada zapitao zašto je Sarajevo toliko važno za SDA? VS Da li bi Konzervativci napuštali EU da su im glasači u Londonu?
Škobo Habu

#46385 Re: SDA-All about

Post by Škobo Habu »

TheGodfather001 wrote: 09/04/2020 10:59 Škobo, čitam tvoje odgovore vrlo pažljivo, odajem priznanje za jaka uporišta u tvojim obrazloženjima, ali previše si tvrdoglav i arogantan u ovoj situaciji.
Pratio sam aktivno situaciju u VB zbog poslovnih i porodičnih veza sa tom zemljom. Štaviše, mogu elaborirati čitav tok Brexit-a iz perspektive jednog građanina i običnog čovjeka.
Na ovom linku https://www.rsnonline.org.uk/images/APP ... Result.pdf imaš tačne podatke, Rural VS Urban za Brexit.
Ne gledam dokumentarce odavno, većina je fikcija sa nezgrapnim autorskim alegorijama i subjektivnim elementima koji razblaže ili zasole istinu.
Jesi li se ikada zapitao zašto je Sarajevo toliko važno za SDA? VS Da li bi Konzervativci napuštali EU da su im glasači u Londonu?
Ne znam šta podrazumjevaš pod arogancijom i tvrdoglavosti?

Letimičnim pregledom samo tabele o procentu "urbani" i "ruralni" glasova se da uvidjeti da je razlika neznata kako u gradovima, tako i u manjim mjestima. Znači uopšte tvoja priča o apsolutnoj prevagi ruralnog stanovništva nad urbanim ne stoji.

Cijelu stvar sa Brexitom je, zapravo, iznjela britanska radnička klasa, donji slojevi srednje klase, koji nestaju. Radnička predgrađa bez ikakve perspektive koji su nasjeli na spinove o petsto miliona funti koji se daju u zajedničku kasu EU, a koji se ne vraćaju Britancima, što se ispostavila kao laž na koncu. Spinovi kako Brisel uzima od VB, a ne daje ništa.

Za tvoje dobro bi bilo da ponekad nešto i pogledaš ili pročitaš.
TheGodfather001

#46386 Re: SDA-All about

Škobo Habu wrote: 09/04/2020 11:44
TheGodfather001 wrote: 09/04/2020 10:59 Škobo, čitam tvoje odgovore vrlo pažljivo, odajem priznanje za jaka uporišta u tvojim obrazloženjima, ali previše si tvrdoglav i arogantan u ovoj situaciji.
Ne znam šta podrazumjevaš pod arogancijom i tvrdoglavosti?

Letimičnim pregledom samo tabele o procentu "urbani" i "ruralni" glasova se da uvidjeti da je razlika neznata kako u gradovima, tako i u manjim mjestima. Znači uopšte tvoja priča o apsolutnoj prevagi ruralnog stanovništva nad urbanim ne stoji.

Cijelu stvar sa Brexitom je, zapravo, iznjela britanska radnička klasa, donji slojevi srednje klase, koji nestaju. Radnička predgrađa bez ikakve perspektive koji su nasjeli na spinove o petsto miliona funti koji se daju u zajedničku kasu EU, a koji se ne vraćaju Britancima, što se ispostavila kao laž na koncu. Spinovi kako Brisel uzima od VB, a ne daje ništa.

Za tvoje dobro bi bilo da ponekad nešto i pogledaš ili pročitaš.
Tvoji stavovi su "armirani beton". Ali te priče i stavove ostavi za safove.
Pogledaj procente malo bolje a ne letimično. I za tvoje dobro je bolje da čitaš više i šire, a manje gledaš limunade.
I da, nema nigdje apsolutne prevage niti sam je pomenuo, dovoljno je 1% za promjenu stvari. Inkubacija ideje u isisavanju miliona funti za komoditet Brisela je eksplodirala upravo u selima i ruralnim regijama, gdje je ta priča prošla. Da ne spominjem autobuse sa transparentima o zdravstvu.
Wikipedia nije izvor znanja moj Škobo. Izađi malo na ulicu, osjeti realizam.
Škobo Habu

#46387 Re: SDA-All about

Post by Škobo Habu »

TheGodfather001 wrote: 09/04/2020 11:56
Pogledaj procente malo bolje a ne letimično. I za tvoje dobro je bolje da čitaš više i šire, a manje gledaš limunade.
I da, nema nigdje apsolutne prevage niti sam je pomenuo, dovoljno je 1% za promjenu stvari. Inkubacija ideje u isisavanju miliona funti za komoditet Brisela je eksplodirala upravo u selima i ruralnim regijama, gdje je ta priča prošla. Da ne spominjem autobuse sa transparentima o zdravstvu.
Moji stavovi nisu nikakav armirani beton, već ti ne nudiš ništa od suhoparne demagogije na temu Brexita.
Sam si napisao kako su ruralni glasovi bili ti koji su odnjeli prevagu po pitanju glasanja, a istraživanja pokazuju da su tu neznatna odstupanja po pitanju urbarni i ruralni sredina.

I kakva, bolan, Wikipedija? On je link na dokumentarac koji ti opisuje kompletan slučaj oko Brexita i ko je bio njegov idejni tvorac i začetnik.
Sam dokumentarac je izazvao toliko polemika i rasprava da je pravo čudo kako ti ga familija iz VB nije preporučila.
Ali, eto, ja ću ti ga preporučiti...
TheGodfather001

#46388 Re: SDA-All about

Škobo Habu wrote: 09/04/2020 12:03
TheGodfather001 wrote: 09/04/2020 11:56
Moji stavovi nisu nikakav armirani beton, već ti ne nudiš ništa od suhoparne demagogije na temu Brexita.
Sam si napisao kako su ruralni glasovi bili ti koji su odnjeli prevagu po pitanju glasanja, a istraživanja pokazuju da su tu neznatna odstupanja po pitanju urbarni i ruralni sredina.

I kakva, bolan, Wikipedija? On je link na dokumentarac koji ti opisuje kompletan slučaj oko Brexita i ko je bio njegov idejni tvorac i začetnik.
Sam dokumentarac je izazvao toliko polemika i rasprava da je pravo čudo kako ti ga familija iz VB nije preporučila.
Ali, eto, ja ću ti ga preporučiti...
Kako god. Nije to ni važno za SDA-All about. Ako si skeptik i misliš da ruralno stanovništvo u BiH nije paralizovalo demokratiju i da isti taj sloj ne održava nacionalizam i "borbu protiv antifašizma", onda ne znam čemu voditi dalju diskusiju. Zašto sam naveo VB, zato jer je najsvježiji primjer kako ruralno stanovništvo, u principu neuko, na osnovu lažnih statistika, neprovjerljivih podataka, opskurnih transparenata, lažnih obećanja, promijeni položaj jedne velesile. Kad to minimiziraš i apliciraš na situaciju u BiH, tj. FBiH, na osnovu ratnih poklika, zloupotrebe žrtava, boraca, ugroženih populacija i primitivaca dovedenih u grad i/ili zaposlenih u metastaziranom javnom sektoru, shodno srazmjeru, možeš doći do istog zaključka kao i većina (ispod 17%) normalnih građana koji razmišljaju o prosperitetu a ne o podjelama, a to je da je demografski uništeno Sarajevo najvažnija i najbogatija glasačka baza nacionalista iz SDA koji sa Poljina-Olimpa diriguju zdravstvom, školstvom, kulturom dok nas taj njihov vozač vozi u prošlost, degradaciju i devalvaciju. A svi ručamo isto govno u restoranu, u kojem se ne smiješ požaliti, bez obzira za koga glasali.
Živio!
skafiskafsnjak

#46389 Re: SDA-All about

Post by skafiskafsnjak »

TheGodfather001 wrote: 09/04/2020 12:22

Kako god. Nije to ni važno za SDA-All about. Ako si skeptik i misliš da ruralno stanovništvo u BiH nije paralizovalo demokratiju i da isti taj sloj ne održava nacionalizam i "borbu protiv antifašizma", onda ne znam čemu voditi dalju diskusiju. Zašto sam naveo VB, zato jer je najsvježiji primjer kako ruralno stanovništvo, u principu neuko, na osnovu lažnih statistika, neprovjerljivih podataka, opskurnih transparenata, lažnih obećanja, promijeni položaj jedne velesile. Kad to minimiziraš i apliciraš na situaciju u BiH, tj. FBiH, na osnovu ratnih poklika, zloupotrebe žrtava, boraca, ugroženih populacija i primitivaca dovedenih u grad i/ili zaposlenih u metastaziranom javnom sektoru, shodno srazmjeru, možeš doći do istog zaključka kao i većina (ispod 17%) normalnih građana koji razmišljaju o prosperitetu a ne o podjelama, a to je da je demografski uništeno Sarajevo najvažnija i najbogatija glasačka baza nacionalista iz SDA koji sa Poljina-Olimpa diriguju zdravstvom, školstvom, kulturom dok nas taj njihov vozač vozi u prošlost, degradaciju i devalvaciju. A svi ručamo isto govno u restoranu, u kojem se ne smiješ požaliti, bez obzira za koga glasali.
Živio!
Takav nacin razgovora "pali" u njegovom selu, jbg. I ja mu navedem nesto, on mi kaze da mi ne valjaju argumenti, a on suprotno istu stvar navede.
Njegovo valja, moje ne.

Zelena klasika. Sto ti kazes, za safove nek sacuva
TheGodfather001

#46390 Re: SDA-All about

skafiskafsnjak wrote: 09/04/2020 12:29
TheGodfather001 wrote: 09/04/2020 12:22

Živio!
Takav nacin razgovora "pali" u njegovom selu, jbg. I ja mu navedem nesto, on mi kaze da mi ne valjaju argumenti, a on suprotno istu stvar navede.
Njegovo valja, moje ne.

Zelena klasika. Sto ti kazes, za safove nek sacuva
Upravo tako. Pogledao čovjek dokumenatarac, sada svi treba da to prihvatimo kao tačnu i ne smijemo izražavati sumnju u tačnost. A to što mu se podastru egzaktni podaci, dubinske analize sakupljene od kompetentnih osoba, to je nevažno i zove se "suhoparna demagogija". Teška zelena intoksikacija.
paleoconservative

#46391 Re: SDA-All about

Post by paleoconservative »

Ko bi rekao da neslaganje sa rigidnom ruralno-urbanom podjelom UK stanovnistva znaci da si ruralni zeleni SDA debil. Opasna premisa.
JThomas

#46392 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

ovdje je podjela sve samo ne rigidna. rat je bio, bila je masovna migracija gradskog stanovništva vani, a seoskog u grad. a u institucionalnoj kupovini glasova, na kojoj sda živi, podjele i nema. jer drže budžet, a on se dijeli na sve. jeste, kupi seljaka s 50m asfalta. ali potpuno isto vam se odvija u centru sarajeva, samo nije asfalt do kuće, nego parkovi, ivičnjaci i grah za penzionere. princip je potpuno isti. kupi gazdu čija firma radi tendere - radnike pojedinačno ne mora. u institucije je svakako zaposlio 3/4 svojih i više - potpuno jednako u većim gradovima, manjim gradovima i selima.
paleoconservative

#46393 Re: SDA-All about

Post by paleoconservative »

JThomas wrote: 09/04/2020 14:08 ovdje je podjela sve samo ne rigidna. rat je bio, bila je masovna migracija gradskog stanovništva vani, a seoskog u grad. a u institucionalnoj kupovini glasova, na kojoj sda živi, podjele i nema. jer drže budžet, a on se dijeli na sve. jeste, kupi seljaka s 50m asfalta. ali potpuno isto vam se odvija u centru sarajeva, samo nije asfalt do kuće, nego parkovi, ivičnjaci i grah za penzionere. princip je potpuno isti. kupi gazdu čija firma radi tendere - radnike pojedinačno ne mora. u institucije je svakako zaposlio 3/4 svojih i više - potpuno jednako u većim gradovima, manjim gradovima i selima.
Mislio sam da je rigidna crno-bijela ideja te podjele gdje je sve ruralno i urbano i gdje nema overlapa i neke sredine...A s ostalim se slazem definitivno, tender begovi dovode svoje pulene, to stoji.
Banksy

#46394 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Škobo Habu wrote: 09/04/2020 08:53
Banksy wrote: 08/04/2020 19:10

Pa to je jedino što je sigurno i neosporno uspio.

Problem s ovima danas je što oni TO ne žele, a nije neizvodivo, nije svemirski program.
Jeste uspio jedino kad to gledaš kroz socijalističke mitove i legende. :roll:

Srednja klasa u bivšoj Jugoslavije jeste postojala, ali nije u smislu u kom se danas za njom nostalgično uzdiše.
Srednja klasa na Kosovu i jugu Srbije je bila misaona imenica za onu u Sloveniji.
Razvijenost jedne Hrvatske u komunikacijskom i ekonomskom smislu je bila daleko od iste koja je vladala u Crnoj Gori.
Teška industrija u BIH je razvijala cijelu Jugoslaviju, ali je zato građanstvo plaćalo visoku cijenu po pitanju zdravstvenih problema.
Ondašnja Jugoslavija je najsličnija današnjoj Italiji. Imaš cio kontras između bogatog sjevera i siromašnog juga.
Tako je bilo i u Jugoslaviji. Migracije su se odvijale od juga ka sjeveru.

Imaš cijele kolonije bosanskohercegovačkih radnika koje su radile po slovenačkim rudnicima i hrvatskim lukama, jer nije sve bilo bajno u toj Jugoslaviji kako ti misliš. Šesdesetih i sedmdesetih prošlog stoljeća smo imali cio egzodus radnika za Njemačku, baš kao što imamo i sada. I išli su iz istih razloga kao i danas.

Titovoj Jugolsaviji se mora odati priznanje na efikasnom sistemu školstva i zdravstva, koji su bili besplati. Takvoj - kakvoj socijalnoj sigurnosti, ali ne zaboravi da se radilo o totalitarnoj državi, kako god gledala na to.
Radništvo je bilo do guše u kreditima, i ko ti kaže da ja svako onda mogao priuštiti auto ili kolor tv - taj ti laže.
Hrpa teških besmislica, preskočiću, žao mi je.
Roccohljup

#46395 Re: SDA-All about

Post by Roccohljup »

Jel ovo pocinje obracun frakcija i klanova?
PREDSJEDNIK ŠEFIK (NE) JAŠE NA ČELU KORONE: Kombinacijom ambicija Sebije Izetbegović i čvrste ruke Fahrudina Radončića mogao bi se dobiti jedan efikasan diktator...

... kalibra Vučića, Orbana, Erdogana

SENAD ANTE-PORTAL

Prije 4h  Prije 2h

10

Bakir i Sebija Izetbegović (Foto: Arhiv)

Billboard Sebije Izetbegović (Foto: Arhiv)

Piše: SENAD AVDIĆ

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u petak, 3. aprila, mjesec dana nakon što je koronavirus i došao u neslužbenu i neprijateljsku posjetu Bosni i Hercegovini, okuražio se nakratko napustiti  samoizolaciju i izmiliti na bijel' dan. Istina, višenedjeljnu hibernaciju Džaferović nije prekinuo na sopstvenu odgovornost, nego na poziv, pa dakle i odgovornost, svog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića.

Opet, lidera Stranke demokratske akcije na izalazak na čistu havu nije izmamilo ugodno proljetno popodne, nego potreba i obaveza da obiđe suprugu i stranačku kolegicu Sebiju Izetebegović, na njenim rezervnim položajima, isturenim komandnim mjestima, u dvorani "Zetra" i Građevinskom fakultetu, privremeno pretvorenim u izolatorije za oboljele od opake pandemije.

Ako smo dobro shvatili teško razumljiva, pitijski zagonetna saopćenja iz Kliničkog centra, u ovoj zdravstvenoj instituciji, pod kontrolom SDA, važnijoj od deset drugih, se liječe, odnosno usmjeravaju u druge bolnice, isključivo zaraženi ljekari i medicinsko osoblje, dok se obična sirotinja raja liječi, ili ne liječi u priručnim izolatorijima, nego umiru, tiho i skromno u svoja četiri zida, u krugu familije.

DIREKTORICA SA DEBILBOARDA 

Zanimljivo je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović nije obišao medicinske radnike u Zenici, ili rodnim Zavidovićima, izbornoj bazi, ništa manje izloženoj pandemijskoj pošasti, odakle je krenuo njegov nezaustavljivi, vrtoglavi, policijsko-politički pohod na državne visine. No, ako jeste zanimljivo, nije nerazumno: njegova će se buduća politička sudbina kreirati i određivati u Sarajevu, i to upravo u dogovoru bračnog para sa kojim je, poput svojedobno druga Tita ispred ranjenika na Neretvi, Džaferović jahao prošlog petka na čelu korone. Ne treba podsjećati (ili, možda ipak treba podsjećati javnost čije pamćenje seže od TV dnevnika do TV dnevnika) da je Džaferović na listu SDA za Predsjedništvo BiH uletio kada se (muška) glava porodice Izetbegović nije zakonski mogla kandidirati, a supruga mu iz nekih, navodno vanjskih razloga/pritisaka bila prisiljena odustati u posljednji čas.

I u kadrovskoj vrtešci za naredne izbore u Predsjedništvo BiH, vjerovatno će se okretati ista ova tri imena, a najviše ambicije, čini se, pokazuje direktorica KCUS-a koja novonastalu kriznu situciju obilato koristi za vlastitu promociju. Više je direktorica svih direktora u jednom trenutku imala polijepljenih samopromotivnih debilboarda po sarajevskim ulicama, nego što je KCUS izvršio testova na koronu nad građanima!

Iako bez ikakvih formalnih ovlasti i nadležnosti, doktorica Izetbegović je tokom službene šetnje sa mužem i Šefikom Džaferovićem kazala da je zahtijevala od Kriznog štaba Federacije BiH da uvede "vučićevski " represivno-restriktivni režim za građane. To je SDA-ov prpošni teklić Fahrudin Solak, komandant Civilne zaštite, odmah poslušno pokušao provesti, ali ga je u tome spriječilo protivljenje ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Postoje, reći će neupućeni, u Sarajevu i druge medicinske institucije koje rade u vanrednim okolnostima, postoji i Opća bolnica "Abdulah Nakaš", mogao je, ako je već odlučio da protegne noge, Džaferović nju posjetiti i obići medicinske pogone, ljekare i pacijente u njoj. Neupućeni, međutim, ako takvih još uvijek ima, previđaju bitnu političku činjenicu - da je nekadašnja Vojna bolnica u stranačkoj raspodjeli medicinsko-zdravstvenog plijena još prije nekoliko godina pripala Savezu za bolju budućnost, pa SDA-ovi kadrovi, makar se radilo i o prvom među jednakim u kolektivnom šefu države, nemaju bogzna kakvog posla, niti ih čeka iskrena dobrodošlica  na "neprijateljskoj teritoriji".

Ta je bolnica u nadležnosti Fahrudina Radončića, koji je samo malo nakon što su se Džaferović i Izetbegović, na čelu sa direktoricom Sebijom prošetali izolatorijima, hodočastio kod svoga stranačkog direktora u bolnici na Marijin dvoru. Stranka demokratske akcije od ove je bolnice digla ruke odmah nakon što za svog mandata Sebija Izetbegović nije uspjela u razornoj, neronovskoj nakani da bolnicu, reformirajući je, "reintegrira", tj. ukine, a njene prostorne resurse privatizira i proda zainteresiranim privatnicima, prekaljenom medicinskom magu i iscjelitelju Ejupu Ganiću, ako se dobro sjećam. 

Demokratska fronta, treći stub bošnjačko-patriotskog tronošca, izborila se za mjesto ministra zdravlja u novoj kantonalnoj Vladi, koji, ministar, međutim, ne kontrolira niti jednu zdravstvenu ustanovu, izuzev onih privatnih čiji je vlasnik. (U Sarajevu u Ljubljani).

Stranačka privatizacija javnog zdravstva nije novi fenomen, niti je izmišljotina trenutno vladajućih političkih formacija. Ona je nepromijenjena konstanta, svih vlasti u posljednje tri decenije. Prije šest-sedam godina, nakon što je u požaru izgorio najveći i najvitalniji dio Kantonalne bolnice u Bihaću, u pomoć ovoj medicinskoj ustanovi pohrlili su iz Sarajeva, bez izuzetka, samo funkcioneri i članovi Socijaldemokratske partije BiH (u to vrijeme, 2010-2014) lidera vladajuće koalicije, dok su sve ostale sastavnice te koalicije (SDA, Radom za boljitak...) tragediju u Bihaću pratile ravnodušno i sa sigurne distance. U Unsko-sanskom kantonu u to je vrijeme na vlasti bila Socijaldemokratska partija, predvođena "nestašnim" guvernerom Hamdijom Lipovačom, još jednim džinovskim promašajem Zlatka Lagumdžije, pa je po inerciji i logici stranačkog dogovornog šibicarenja njena sudbina tebala biti rješavana unutar (samo) jedne stranke.

Od okončanja rata pa do danas, dakle punih dvije i pol decenije, u Sarajevskom kantonu poreski obveznici izdvajaju na godišnjoj razini oko 350 miliona maraka za funkcioniranje javne zdravstvene zaštite. Skoro deset milijardi maraka je za to vrijeme ulupano u zdravstveni sustav, a da pri tom niti jedan novi, kapitalni zdravstveni objekat nije izgrađen. Barem ne javni, privatni jesu nicali (značajan dio upravo zahvaljujući pokradenom budžetskom novcu) na svakom koraku. I šta imamo kao rezultat danas, kada od efikasnog funkcioniranja zdravstvenog sustava ovisi opstanak najšire društvene zajednice i svih njenih građana? Imamo potpuno disfunkcionalan, "raspar", neharmoniziran, autarkičan, partokratski sistem javnog zdravstva, u kojem ne zna desna šta radi lijeva, u kojem je improvizacija zamijenila čvrsto integriran zdravstveni poredak, a samovolja i osobna promocija, lično bogaćenje... izdignuti iznad, odnosno protiv interesa i zdravlja građana.

Izgrađen je sistem, bez sistema i reda, primamljiv kao stranački kadrovski i financijski "resurs" medicinskoj, farmaceutskoj i inoj mafiji, unutar kojeg bolesnik koji bi trebao biti u fokusu interesa, da bi prešao nepremostivi put od tačke A do tačke B, dakle od kuće do bolnice, mora proći nepodnošljivu, nerijetko smrtonosnu birokratsko-administrativnu golgotu. Računi za (ne)obavljeni posao, cijene za greške, pa i najkobnije, ne podnose se javnosti, ili tužiteljstvima, nego stranačkim vrhovima, u čijoj su funkciji i tužiteljstva. Bilo bi ohrabrujuće da je direktor Domova zdravlja ovih dana smijenjen zbog serije teških optužbi za nesavjestan rat sa smrtnim posljedicama, ali nije: sklonjen je da bi se ostavilo prazno mjesto favoritu nove koalicione družine.        

Izdvajanja za javno zdravstvo u Kantonu Sarajevo otprilike su nešto malo manja od ukupnog budžeta Tuzlanskog kantona koji je mnogoljudniji za 200-ak hiljada stanovnika. Istovremeno, Kantonalni fond za javno zdravstvo u Sarajevo raspolaže za deset puta većim budžetom od godišnjeg budžeta Bosansko-podrinjskog kantona (tristo i nešto miliona maraka u odnosu na trideset i nešto miliona). 

(Ovih je dana, kada je cijeli svijet zapljusnut smrtonosnom pandemijom, u svjetskim medijima objavljeno nekoliko bizarnih tekstova o Turkmenistanu, jedinoj državi u kojoj ne samo da nema zabilježenih slučajeva koronavirusa, nego je dekretom diktatorskog predsjednika Gurbanguly Berdimuhamedov zabranjeno u javnoj i privatnoj komunikaciji korištenje riječi "koronavirus". Predsjednik je inače autor knjige o biljnoj medicini, čiji je naslov otprilike "Korona između istoka i zapada" koji je službeno gradivo i priručnik za liječenje svih bolesti. Njegov prethodnik, bivši komunistički aparatčik, kasnije doživotni presjednik samostalnog Turkmenistana, Saparmurat Nijazov, svojedobno je ukinuo sve bolnice u zemlji, ostavivši samo jednu, važniju od deset ostalih, u glavnom gradu Ashgabatu. Nema dvojbi da bi se ove ideje, sa cenzurom vijesti o COVID-u19 i centraliziranjem bolničkog sistema u glavnom gradu, dopala nekim ovdašnjim doživotnim bošnjačkim porodičnim vladarima.)    

DEPRESIJA OD GRAHOVA I KUPRESA

U ovim brojkama i konstatacijama iznesenim u prethodnom dijelu teksta prepoznajemo barem dvije dominantne devijacije ukupnog sistema upravljanja državom od strane vladajućih elita koje su u vremenu kriza, pogotovo ovako dramatičnih, vidljivije i pogibeljnije nego u takozvanim normalnim periodima.

Prva devijacija, odnosno potpuno iščašenje koje graniči sa paralizom, jeste što je vlast, govorimo o centralnoj vlasti parkiranoj na sarajevskim adresama, potpuno razmrvljena, podijeljena, bolje rečeno razgrabljena bez minumuma koordinacije, subordinacije, ili inkluzivnosti koja bi je učinila funkcionalnom i dostupnom građanima. Vlast se ne provodi u javnom interesu, ona se dijeli, sporazumno, "džentlmenski", a zapravo đuture i bez ikakvih kriterija. Vlast se uzurpira od stranačkih rukovodstava koji su se prethodno formalno, nerijetko po principu kartela, ujedinili u dubiozne koalicije u koje su ugrađeni paralelizmi i nemiješanje u poslove drugih. Ne odnosi se to samo na zdravstveni sistem, potpuno isti zaključak se može aplicirati na bilo koju oblast, ili insituciju jer je u svakoj od njih zaobiđen sistem odgovornosti prema bilo kome osim stranačkim šefovima. (To je ono što je veliki reformator i građanski mislilac Reuf Bajrović za kratkog ministarskog mandata kao ministar energetike i industrije nazvao "upravljanjem po vertikali".) 

Novo Vijeće ministara BiH, na čije se formiranje čekalo godinu i pol dana i koje je bilo uvjet za bilo kakvu međunarodnu legitimaciju države, funkcionira kao zbrdozdoljeni (prazan) skup uglavnom nekompetentnih slobodnih strijelaca, u kojem jedan ministar, ili ministrica, bez ikakvog straha da će biti sankcioniran serbez poništava prethodno usuglašene odluke državne Vlade. Može mu se, ili može joj se,  jer ga/je u stanju sankcionirati samo onaj, odnosno ni ona, unutar nadležnog stranačkog vrha. A to se ni u snu neće desiti.

Kada je lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović krajem ljeta prošle godine, skoro godinu dana nakon okončanja izbora, upitan kada će napokon krenuti ozbiljni dogovori oko formiranja državne i enitetske vlade, kazao je da treba sačekati "14. rujna (septembra) i vidjeti kako će se rasplesti stvari na Kongresu SDA". Iako niko nije imao dvojbi da će za predsjednika SDA biti ponovo izabran Bakir Izetbegović, ako ni zbog čega drugog onda iz trivijalnog razloga što je bio jedini kandidat, Čović je želio biti do kraja siguran koliko će Izetbegović izaći snažan nakon Kongresa i sa kolikim "pregovaračkim kapacitetom", i odriješenim rukama ulazi u pregovore u konstituisanju vlasti.

Nekoliko mjeseci kasnije, lider HDZ-a povjeriti će se stranačkom intimusu kako je najsretniji kada na pregovorima oko konstituiranja vlasti koji su se tih dana odvijali češće u Mostaru nego u Sarajevu, sa Bakirom Izetbegovićem sudjeluje i njegova supruga i stranačka kolegica. "Gospođa Izetbegović svaki put podsjeti muža šta je prošli put obećao da će uraditi i prisiljava ga da ispuni što je obećao", pojasnio je Čović. Njegovi suradnici, a i neki međunarodni zvaničnici u BiH, potvrdili su da direktorica sarajevskog KCUS-a ima vrlo dobre odnose i izdašne javne nabavke sa firmama koje se bave prodajom medicinske opreme a bliske su lideru Hrvatske demokratske zajednice. Otkako je doktorica Izetbegović ispoljila neobuzdane političke ambicije, predsjednik SDA se sve manje miješa u svoj posao, a kamoli u Čovićev, Dodikov, ili Radončićev!   

Moć i utjecaj Fadila Novalića, otužnog premijera Federacije BiH, nominalno najvećeg poslodavca u zemlji (žalosna nam majka!) da on lično, svojom pameću odlučuje o rasporedu novca iz entitetskog budžeta, dijeli ih općinama i kantonima, jednaka je vjerovatnoći da Šefik Džaferović samostalno imenuje ambasadore, ili ministre u Vijeću ministara. I jedan i drugi su, ako se to u uljuđenom svijetu kaže "odijela, bez čovjeka", ili prevedeno na sirovi-narodski jezik generala Fikreta Prevljaka "poltroni familije Izetbegović". 

„Pozitivna diskriminacija“ hrvatskih općina, milioni maraka Kupresu i Čitluku, a „m..o od ovce“ Kaknju i Visokom, nije svinjarija (u pokušaju) izašla iz Novalićeve glave, to je mogla biti samo cijena plaćena u nekoj krupnijoj političkoj i poslovnoj trgovini između Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića. Kojoj i kakvoj, to ne znamo, ali ne treba sumnjati da je ponovo javnim interesom i novcem plaćena neka privatna akvizicija, kadrovska ili poslovna. Koliko košta i kako se naplaćuje prećutna podrška i poslovnička opstrukcija HDZ-ovog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića i njegovih stranačkih kolega, zastupnika u Parlamentu Federacije BiH ostanku aktuelne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović na toj funkciji?!

"Bakir Izetbegović se odrekao dvije trećine plaće u Parlamenetu BiH", glasila je nedavno objavljena vijest. Slijedi obiteljsku tradiciju, prokomentirao bi otrovni cinik: i otac mu se odrekao dvije trećine Bosne i Hercegovine, da bi onu jednu trećinu, kako je običavao reći, "prosperitetno kontrolirao“. Najprije on, kasnije njegovi biološki i politički nasljednici. 
kritikos

#46396 Re: SDA-All about

Post by kritikos »

Ovo mjere zabrane preko 65 godina ne važe za Biseru Turković rođenu 1954 godine??? :shock:
Škobo Habu

#46397 Re: SDA-All about

Post by Škobo Habu »

Banksy wrote: 09/04/2020 18:52

Hrpa teških besmislica, preskočiću, žao mi je.
Slobodno. Nije neka šteta. Bazduljevski epopeja o Jugoslaviji mi na vrh glave.
Banksy

#46398 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Sad sam upalila :mrgreen: i dalje se mučiš s genitivnim h :D
kritikos

#46399 Re: SDA-All about

Post by kritikos »

Opaaaaa!
Ove godine nećemo praviti ceste. Namirivanje pod izgovorom korone će uzeti svoj danak u graditeljstvu, jednoj od rijetkih grana koje opstaju na ovom divljem tržištu. Odoše akcize na nevidljivog neprijatelja i nedefinisane mjere rupe bez dna. Aferim SDA. Sve bolje od boljeg. Pomjerite vi te izbore za 2024 slobodno, kako ste krenuli u sunovrat bez povratka ovih godinu dana rada.
PM72

#46400 Re: SDA-All about

Post by PM72 »

kritikos wrote: 10/04/2020 10:03 Opaaaaa!
Ove godine nećemo praviti ceste. Namirivanje pod izgovorom korone će uzeti svoj danak u graditeljstvu, jednoj od rijetkih grana koje opstaju na ovom divljem tržištu. Odoše akcize na nevidljivog neprijatelja i nedefinisane mjere rupe bez dna. Aferim SDA. Sve bolje od boljeg. Pomjerite vi te izbore za 2024 slobodno, kako ste krenuli u sunovrat bez povratka ovih godinu dana rada.
A kao gradili bi ceste da nije korone :lol: za 25 godina 70 kilometara...
Post Reply