Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
Ci-Nick

#1676 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

drndalo wrote: 08/04/2020 13:04 Ja isto ne vidim s ovom pamecu kako ovo moze biti ekonomski jaca kriza od one bankarske zapocete 2008...

Neki segmenti trzista ce nahebati vise nego drugi, ali u globalu ne bi to trebalo biti nista katastrofalno... Osim za one koji budu najmanji i najizlozeniji, njima hoce biti bas sranje...
U aprilu mjesecu ćemo imati najbolju pokrivenost uvoza izvozom u posljeratnoj BiH.
Uštedio sam ovaj mjesec na gorivu 150 maraka, na kafama 150 maraka,.. na glupostima koje kupim ili još gore koje moja žena kupi i 500 maraka :lol:
Nije sve tako crno kako se čini.
studiorum_tuzlaensis

#1677 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by studiorum_tuzlaensis »

:lol: :lol: :D isto tako.

Ali zato vlasnik kafane plače, kao i CM, Zara i LC Waikiki. :D
amar1994

#1678 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by amar1994 »

konektovan wrote: 08/04/2020 13:54
seoBIH wrote: 08/04/2020 12:30
konektovan wrote: 08/04/2020 10:25 Kramar proda svaki dan desetak auta sam, za vrijeme ove krize.....ma bice to dobro ABD....
Kako kada im je salon zatvoren?
E ne znam, znam da sam vidio par storya na instagramu, gdje kuoci oreuzimaju svoja auta s maskama, da li vec narucena ili iz salona, ne znam...isto tako, vidio sam i da guma m ispoercuje nova vozila, hercegovina auto (citroen) uredno,....
dobili su dozvolu da mogu raditi autosaloni i autokuce..bilo je na klixu..

samo je pitanje,odakle pare vade da i mi pocnemo :shock:
bunk

#1679 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Bosna i Hercegovina opstaje sa aparatom kakvog nema ni jedna drzava na svijetu.
Osim toga zadnjih 25 godina se isplacuju ogromni iznosi na invalidnine,za porodice poginulih boraca sehida,penzije onih koji marke nisu uplatili u BiH nego su je zaradilili u bivsoj drzavi..
25 godina kasnije ogroman dio tih izdataka se smanjuje zbog biologije.
Jedina konstanta je administracija odnosno budjetlije.
Lagano se primice vrijeme da se i to krene kresati.
Last edited by bunk on 08/04/2020 15:51, edited 1 time in total.
coco1

#1680 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 08/04/2020 14:35 :lol: :lol: :D isto tako.

evo, vlasnik sam doo, koja se bavi ugostiteljstvom (kafane nisam, jer placam zakup) i ne placem, niti bilo sta trazim od drzave za sebe.

prijavljena 3 radnika i ja 4. ova trojica, ako ne pocnemo raditi do 01.05. idu na biro. kad i pocnem ponovo raditi, ne mogu garantovati da ce se sve trojica vratiti na posao i da ce imati iste uslove, jer ce to ovisiti o obimu posla i prometu.

nek se drzava pobrine za ovu trojicu, ako im moja firma ne bude u mogucnosti obezbjediti posao i uslove koje su imali do zabrane rada. ili cemo se i njima smijati ako dodju u situaciju da placu. ja se, sigurno, necu smijati nicijoj muci. i sam sam prosao neimastinu poslije rata, radio kod privatnika koji je gledao kako me oguliti kao majmun bananu i sta god i koliko god uradio i postigao uvijek mu bilo malo.

da ima masa onih koji gledaju da i iz ovog svega izvuku korist, itekako, ima. ali ce se, na kraju, sve prelomiti preko ledja obicnog radnika.
studiorum_tuzlaensis

#1681 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by studiorum_tuzlaensis »

coco1 wrote: 08/04/2020 14:52

evo, vlasnik sam doo, koja se bavi ugostiteljstvom (kafane nisam, jer placam zakup) i ne placem, niti bilo sta trazim od drzave za sebe.

prijavljena 3 radnika i ja 4. ova trojica, ako ne pocnemo raditi do 01.05. idu na biro. kad i pocnem ponovo raditi, ne mogu garantovati da ce se sve trojica vratiti na posao i da ce imati iste uslove, jer ce to ovisiti o obimu posla i prometu.

nek se drzava pobrine za ovu trojicu, ako im moja firma ne bude u mogucnosti obezbjediti posao i uslove koje su imali do zabrane rada. ili cemo se i njima smijati ako dodju u situaciju da placu. ja se, sigurno, necu smijati nicijoj muci. i sam sam prosao neimastinu poslije rata, radio kod privatnika koji je gledao kako me oguliti kao majmun bananu i sta god i koliko god uradio i postigao uvijek mu bilo malo.

da ima masa onih koji gledaju da i iz ovog svega izvuku korist, itekako, ima. ali ce se, na kraju, sve prelomiti preko ledja obicnog radnika.
post je bio u kontekstu posta @Ci-Nick , nemam namjeru da se nekome smijem jer sam i sam pogođen ovim govnetom od pandemije.

Sve što si rekao stoji.
Ci-Nick

#1682 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

studiorum_tuzlaensis wrote: 08/04/2020 14:59
coco1 wrote: 08/04/2020 14:52

post je bio u kontekstu posta @Ci-Nick , nemam namjeru da se nekome smijem jer sam i sam pogođen ovim govnetom od pandemije.

Sve što si rekao stoji.
Oprosti coco,.. ovo je bilo više,.. muci u inat.
Meni je jutarnji espreso neprocjenjiv.
Što se mene tiče, ja sam za to da se svima koji su dobili zabranu rada pokriju fiksni troškovi do posljednje marke.
King Theoden

#1683 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Veigar wrote: 08/04/2020 14:07 Pa imat ćeš vlastitu proizvodnju kad ne bude više uvoza?
Druže, nije dobro da postavljaš pitanja ako će te odgovor na ista baciti u crnjak :(
Ukratko, živiš u bosni. Dovoljno pojašnjeno, ili treba detalja?
Imaš sda. Imaš hdz. Imaš snsd.
Znaš li šta to znači? Vjerujem da znaš. Sve i jedna od tih skraćenica znači mafija.
Mafija ima svoje pipke i podguzne muhe, čitaj: generalne zastupnike za sto i jedan kurac.
Hercegovina pozdravlja :)
Zašto bi tom generalnom zastupniku bilo u cilju da neko drugi zaradi?
Zašto misliti da mu je u interesu državno dobro?
Naravno da nije. Ja i samo ja.

Drugi problem...
Radnica iz binga je patriota. Veliki patriota. Ona želi i podržava domaće proizvode.
Patriotizam prestaje onog momenta kada ga ne možeš platiti.
Ona radi za 500 km. Njen budžet za neki određeni proizvod je 3 km. Ako domaći proizvod košta 5 km, ona ga ne može kupiti. Jbg, uvozni košta 3 km.
Drugi killer patriotizma je kvalitet.
Mnogi su probali nešto domaće, recimo neku paštetu ili salamu.
Probali i zaključili da je strani proizvod daleko kvalitetniji. Jbg, ljudi ne mogu gurati patriotizam preko svojih leđa :zoka:

Treće, broj proizvođača. Pazi, svaki igrač loto igre može postati milioner. Da, svaki, ali ne svi.
Razlika je između riječi "svaki" i "svi" :zoka:
Dakle, nemoguće je da poljoprivrednik koji obrađuje par duluma(dunum) bude konkurentan.

Primjer. Uzmeš i odlučiš da praviš i na tržište izbaciš neko piće. Nazovimo ga kenijada :oops:
Imaš troškove nabavke mašina, prostora, radnika, struje, itd.
Recimo da su troškovi 100.000 km.
I onda uzmeš i napraviš jednu flašu soka. Ako želiš da zaradiš, onda tu flašu moraš prodati za najmanje 100.001 km.
Ko će flašu soka platiti toliko para? Niko.
Ali, ako za toliko uloga napraviš 100k flaša, logično je da možeš pustiti cijene.
Naravoučenije: ako želiš da budeš konkurentan u prodaji recimo pšenice ili jagoda, moraš imati ogromnu zemlju na kojoj ćeš toliko posijati da te izvlači količina.
Dakle, ako na toni pšenice imaš 100 maraka zarade, logično je da te nema nigdje ako prodaš 10 tona.
Ali, ako prodaš 1000 tona, onda si dobar 100k maraka. Onda ćeš zaposliti par radnika i svima će biti lijepo.
Da bi dobio 1000 tona pšenice, potrebno ti je 30-ak hektara zemljišta.
Naši proizvođači imaju parcele između 5 i 10 hektara.
Potrošnja pšenice u bih je između 200 i 250.000 tona godišnje.
Uvozi se preko 70%
Cijena uvozne pšenice je oko 35 feninga po kg.
Trenutna cijena u njemačkoj je 20 euro centi po kg.
Naš seljak kuka kako nema poticaja. Samo zna za poticaj. Tako je u evropi, kažu :roll:
Jaro, ne treba ti poticaj. Treba ti bespovratni kredit za mašineriju.
Treba ti besplatno zemljište koje će ti država prepustiti na korištenje.
Desetine hiljada hektara stoje neobrađene. Sve fino državno zemljište.
Al et, fadil zna. Fadil i njegovi ministri :zoka:

Hajmo dalje. Naš vrijedni seljak koji obrađuje 30 hektara je izvukao nešto iznad 1000 tona pšenice.
Sjetva je završena sredinom juna.
Zaradio je fine pare (sami izračunajte koliko)
Ali, naš seljak je pametan. On ostatak godine neće sjediti skrštenih ruku niti će zarađene pare trošiti u kafanama.
Budući da je sjetva pšenice završena sredinom juna, on će na tom zemljištu posijati recimo kasni kupus koji se koristi za salate i sl. a prispjeva početkom ili sredinom oktobra.
Možda će raditi nešto drugo, sijati neku drugu kulturu ili ostacima pšenice hraniti tovnu stoku ili perad.
Naš seljak će izvući gotovo pa duple pare.
200 takvih ljudi mogu pokriti bosanske potrebe za pšenicom i nekim drugim kulturama i zaposliti par hiljada radnika.
Onda ide lančana reakcija tj stvara se novi lanac u kojem profitiraju mnogi.
Prodavači sjemena, nakupci, skladišnici, itd.

Eto, tako ti je to, moj ti prijatelju. Mislim, tako bi bilo da nije sda, hdz, sds, snsd, sdp, i dr. :zoka:
bunk

#1684 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Nego dje zapelo sa zakonom o spasu ekonomije?
Nivelacija

#1685 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Nivelacija »

On navodi kako premijer FBiH Fadil Novalić znao naglasiti kako je Republika Srpska ekonomski slabiji dio BiH, "međutim mjere koje donosi RS u smislu podrške radnicima i poslodavcima ispade da su Švicarska za nas".

"Za mart mjesec Vlada RS je uplatila doprinose za sve radnike u uslugama koje su odlukama Vlade bile zatvorene, u aprilu će uplatiti osnovnu platu od 520 KM plus doprinose. Prva mjera ih košta 18 miliona, a druga blizu 50 miliona KM mjesečno, i Vlada RS će to raditi sve dok traje kriza", navodi Žuljević.

Govnalic ako ostane premijer, to je poraz za cijelu Federaciju. Doduše ima i gora od njega Milicevic Jelka, komplet vladu treba srusiti sto prije cim se vanredno stanje zavrsi.
amar1994

#1686 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by amar1994 »

King Theoden wrote: 08/04/2020 15:13
Veigar wrote: 08/04/2020 14:07 Pa imat ćeš vlastitu proizvodnju kad ne bude više uvoza?
Druže, nije dobro da postavljaš pitanja ako će te odgovor na ista baciti u crnjak :(
Ukratko, živiš u bosni. Dovoljno pojašnjeno, ili treba detalja?
Imaš sda. Imaš hdz. Imaš snsd.
Znaš li šta to znači? Vjerujem da znaš. Sve i jedna od tih skraćenica znači mafija.
Mafija ima svoje pipke i podguzne muhe, čitaj: generalne zastupnike za sto i jedan kurac.
Hercegovina pozdravlja :)
Zašto bi tom generalnom zastupniku bilo u cilju da neko drugi zaradi?
Zašto misliti da mu je u interesu državno dobro?
Naravno da nije. Ja i samo ja.

Drugi problem...
Radnica iz binga je patriota. Veliki patriota. Ona želi i podržava domaće proizvode.
Patriotizam prestaje onog momenta kada ga ne možeš platiti.
Ona radi za 500 km. Njen budžet za neki određeni proizvod je 3 km. Ako domaći proizvod košta 5 km, ona ga ne može kupiti. Jbg, uvozni košta 3 km.
Drugi killer patriotizma je kvalitet.
Mnogi su probali nešto domaće, recimo neku paštetu ili salamu.
Probali i zaključili da je strani proizvod daleko kvalitetniji. Jbg, ljudi ne mogu gurati patriotizam preko svojih leđa :zoka:

Treće, broj proizvođača. Pazi, svaki igrač loto igre može postati milioner. Da, svaki, ali ne svi.
Razlika je između riječi "svaki" i "svi" :zoka:
Dakle, nemoguće je da poljoprivrednik koji obrađuje par duluma(dunum) bude konkurentan.

Primjer. Uzmeš i odlučiš da praviš i na tržište izbaciš neko piće. Nazovimo ga kenijada :oops:
Imaš troškove nabavke mašina, prostora, radnika, struje, itd.
Recimo da su troškovi 100.000 km.
I onda uzmeš i napraviš jednu flašu soka. Ako želiš da zaradiš, onda tu flašu moraš prodati za najmanje 100.001 km.
Ko će flašu soka platiti toliko para? Niko.
Ali, ako za toliko uloga napraviš 100k flaša, logično je da možeš pustiti cijene.
Naravoučenije: ako želiš da budeš konkurentan u prodaji recimo pšenice ili jagoda, moraš imati ogromnu zemlju na kojoj ćeš toliko posijati da te izvlači količina.
Dakle, ako na toni pšenice imaš 100 maraka zarade, logično je da te nema nigdje ako prodaš 10 tona.
Ali, ako prodaš 1000 tona, onda si dobar 100k maraka. Onda ćeš zaposliti par radnika i svima će biti lijepo.
Da bi dobio 1000 tona pšenice, potrebno ti je 30-ak hektara zemljišta.
Naši proizvođači imaju parcele između 5 i 10 hektara.
Potrošnja pšenice u bih je između 200 i 250.000 tona godišnje.
Uvozi se preko 70%
Cijena uvozne pšenice je oko 35 feninga po kg.
Trenutna cijena u njemačkoj je 20 euro centi po kg.
Naš seljak kuka kako nema poticaja. Samo zna za poticaj. Tako je u evropi, kažu :roll:
Jaro, ne treba ti poticaj. Treba ti bespovratni kredit za mašineriju.
Treba ti besplatno zemljište koje će ti država prepustiti na korištenje.
Desetine hiljada hektara stoje neobrađene. Sve fino državno zemljište.
Al et, fadil zna. Fadil i njegovi ministri :zoka:

Hajmo dalje. Naš vrijedni seljak koji obrađuje 30 hektara je izvukao nešto iznad 1000 tona pšenice.
Sjetva je završena sredinom juna.
Zaradio je fine pare (sami izračunajte koliko)
Ali, naš seljak je pametan. On ostatak godine neće sjediti skrštenih ruku niti će zarađene pare trošiti u kafanama.
Budući da je sjetva pšenice završena sredinom juna, on će na tom zemljištu posijati recimo kasni kupus koji se koristi za salate i sl. a prispjeva početkom ili sredinom oktobra.
Možda će raditi nešto drugo, sijati neku drugu kulturu ili ostacima pšenice hraniti tovnu stoku ili perad.
Naš seljak će izvući gotovo pa duple pare.
200 takvih ljudi mogu pokriti bosanske potrebe za pšenicom i nekim drugim kulturama i zaposliti par hiljada radnika.
Onda ide lančana reakcija tj stvara se novi lanac u kojem profitiraju mnogi.
Prodavači sjemena, nakupci, skladišnici, itd.

Eto, tako ti je to, moj ti prijatelju. Mislim, tako bi bilo da nije sda, hdz, sds, snsd, sdp, i dr. :zoka:
Odlican post :thumbup: ,samo ima jos jedna stvar a to je da se zapad zalagap,zalaze i zalagat ce se da unisti svaki vid konkurentosti nasih i opcenito proizvoda zemalja koje nisu svjetske sile...pa tako ti namecu raznorazna pravila i uslove a sve u svrhu uvaljivanja njihovog a diskreditovanja naseg :roll: ,a jos pride imaju pogodne politicare(citaj idiote) za to i taman :(

Meni recimo ne treba neko uvozno mlijeko pored onog iz gradačca i slicno :)
bunk

#1687 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Mljekara MIG iz Gradacca je dio Lactalis grupe koja je vlasnik svega sto se bavi mlijekom na prostoru exyu i Dukata naravno tako da jeste domaca po tome cije mlijeko vecinom ide u preradu.Inace je grupa iz Francuske i kamo srece da nam je Drzava prepuna malih firmi koje je neki gigant iz EU ili SAD prepoznao kao potencijal i otkupio,neka ide prrofit na Mars ali da nasi ljudi napokon spoznaju kako je raditi i biti adekvatno placen i cijenjen za svoj rad.
A ocekivati na globalnom trzistu da se neki nas proizvod odrzi samo time sto ce ga patriote ove Drzave kupovati je iluzorno cak i ako se radi o pivu :mrgreen:
biglebovski

#1688 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by biglebovski »

Ci-Nick wrote: 08/04/2020 15:05 Što se mene tiče, ja sam za to da se svima koji su dobili zabranu rada pokriju fiksni troškovi do posljednje marke.
Minimalno. Pošteno bi bilo za sve prisilno zatvorene pokriti plate bar 70%, doprinose, poreze, komunalije, rente, kirije.... Nekakav krizni štab ti zabrani rad i očekuješ da guram ekonomiju, državu??? I onda kažeš eto dvjesto i nešto maraka ćete dobiti, nekad i nekako :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: :bih: Iskreno mislim da se njima živo jebe za zatvorene... I šta onda čovjek da radi?
King Theoden

#1689 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

amar1994 wrote: 08/04/2020 15:26 samo ima jos jedna stvar a to je da se zapad zalagap,zalaze i zalagat ce se da unisti svaki vid konkurentosti nasih i opcenito proizvoda zemalja koje nisu svjetske sile...pa tako ti namecu raznorazna pravila i uslove a sve u svrhu uvaljivanja njihovog a diskreditovanja naseg
Naravno. Ja ih čak i razumijem. Svako se bori za boljitak svog naroda.
Merkelovoj su najvažniji klaus i jochen, "malom napoleonu" neki jackues, borisu neki john, itd.
Oni jebu afričke proizvođače piletine tako što im tržište zatrpavaju jeftinim eu pilećim nožicama i krilima.
Isto tako, kad je grčka bila u govnima do vrata, kad su plaćali lude kamate na kredite, kad maltene niko nije htio dati kredit, njemačka je pružila ruku prijateljstva :mrgreen:
Dali su im povoljniji kredit, ali pod uslovom da grčka od tih para uzme dvije njemačke podmornice :lol:
Živa istina.
Ali, nas ne treba da brine šta rade druge nacije. Ono, uzdaj se u se i u svoje kljuse.
Ali(majku mu, uvijek postoji ovo ali :()
Ovo je naš problem o kojem sam pisao, ali nije dovoljno.
Ovo što ću napisati je nešto što se non stop mora ponavljati. Stalno!
amar1994 wrote: 08/04/2020 15:26 imaju pogodne politicare(citaj idiote) za to i taman
Ovo je naš problem. I ne, nisu idioti. Oni odlično znaju šta treba i kako uzeti lovu. Oni su prodane duše i neprijatelji ovog naroda.
Zašto ih stranci "trpe"? Zašto su se visoki predstavnici žalili da im strane sile ne dozvoljavaju korištenje bonskih ovlasti?
Zašto stranci ne rade ništa da spriječe korupciju?
Zato što političari ispunjavaju ono što zapad hoće.
Kao nagradu dobiju mogućnost da se bogate.

Ili, zar postoji naivčina koja misli da visoki predstavnik nije u stanju da u roku odmah uvede red i smijeni one koji prave probleme? Da nametne zakone?
Naravno da neće. Ovo je idealna situacija za sve, samo nije za većinu stanovnika bih.
Evo, imamo ekonomsku krizu i vidjet ćemo kako će se dilfaš i co. pokazati u istoj.
Ja unaprijed kažem da se neće pokazati niti istaći u nekom hajru za narod.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1690 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

Evo kako normalne zemlje pomažu u borbi protiv pandemije i još pri tome pune domaći budžet:

http://automoto.ba/stranica/od-proizvod ... 10704.html

Respirator od jebenog brisača :shock: i radi!
emigrazione

#1691 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by emigrazione »

Lajavikrelac wrote: 08/04/2020 16:38 Evo kako normalne zemlje pomažu u borbi protiv pandemije i još pri tome pune domaći budžet:

Pa tamo svi upregnu svo znanje i resurse da stvar uspije, realno ovdje je u startu ismijana ideja da Bosna pravi isto ovo....zato mi i nemamo SEAT
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1692 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

Zar TAS ne bi mogao ovako nešto da uradi ionako su pod istom VW grupacijom :? Pa nije usrani brisač space tehnologija majku mu... :-)
Benjo34

#1693 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Benjo34 »

Podavno sam rekao na ovoj temi, ne treba najavljivati neku dugu katastrofu, samo će jači protitirat, manji se zadužit. Bar što se svjetske i EU ekonomije tiče, par mjeseci nakon otvaranja ce trebat da se sve unormali, nakon toga može se očekivati čak i rast jer ce banke davati jeftinije kredite, na osnovu instrukcija iz vlasti (bar na zapadu). Primjer, Njemački GDP nominalni je 3.8 trolliona, paket pomoći se kreće 1.2 trilliona s tim da su rekli da vlada ima bianco ček, znači koliko trrba toliko ćeš dobit. S obzirom da je to država koja kontroliše eurozonu, naravno da će se naštampati euro onoliko koliko treba, baš kao što to i ameri rade, tako je decenijama na zapadu, pare nemaju vrijeenost ali to je neka druga priča.

Neko je naveo primjer frizera, da, frizer može dić cijenu ali dok ima veliku potražnju, ali nakon, mjesec, dva, on će morati vratit cijenu na ono kao prije krize jer ce se potražnja za njim smanjiti. Turizam ce bit jedina grana kojoj će trebati više vremena za oporavak jer, i kad se otvori, mnogi ljudi ce biti u strahu da putuju zbog zaraze. Kako god, ovo bi za zapadne ekonomije moglo biti jako dobro doba za radnike, od koji se sad traži da troše, traže se stimulansi da se kupuje, ko bi rekao da će amerika dijelit novac kao sad? Mislim da će mnoge ekonomije, bar one pametne, ojačati platežnu moć građana ovim, jer tim dobijaju svi i rast je neminovan. Koliko mnoge ozbiljne države misle o ekonomiji u ovom periodu govori Njemačka koja sad već zakonski štiti domace kompanije od stranog preuzimanja, bar se na tome radi.

Ali ostavimo svi sad zapad koji drži tokove i proizvodnju novca po strani, oni će se izvuc, brže nego što mislimo, ono što mene brine je, kako ćemo mi? Privreda je odavno na koljenima i bojim se da će nakon ovog, redovi pred ambasadama biti samo duži, nažalost.

Izvinjavam se na dugom postu, pretim prilično dugo vijesti i ekonomske trendove, posao mi je bio vezan za to, slijedi težak period ali kratak, stručnjaci kažu da će oporavak grafički izgledati više kao slovo V nego kao U, zato sam želio da sa vama podijelim mali više optimizma bar što se zapada tiče, mi smo vezani za njih pa valjda i u nas neko nešto uradi
jazzer

#1694 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by jazzer »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/bukvar ... 08177

102507 osoba ostvaruje neku vrstu borackog dodatka, naknade ili sta vec? :shock:

Pa grob te jebo jesu li ovdje i oni koji primaju naknadu za pretrpljeni strah u ratu? Ima li ta kategorija pa je ovoliki broj?

Bio sam borac Armije BiH i, ako me sjecanje dobro sluzi, od Sarajeva preko srednje Bosne pa do Krajine, ja ne vidjeh ovoliko boraca.

Nama ne treba ni korona, recesija, depresija..mi cemo bez ikakve nepogode samo tapkati u mjestu, bez ikakve nade da ce biti bolje.

Jedino kada pomremo svi koji smo zivjeli u tom ratnom periodu mozda bude bolje. Iako i onda ocekujem jedno 25000 'boraca' koji ostvaruju neko pravo.
mirsek

#1695 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

jazzer wrote: 08/04/2020 18:23 https://www.klix.ba/vijesti/bih/bukvar ... 08177

102507 osoba ostvaruje neku vrstu borackog dodatka, naknade ili sta vec? :shock:

Pa grob te jebo jesu li ovdje i oni koji primaju naknadu za pretrpljeni strah u ratu? Ima li ta kategorija pa je ovoliki broj?

Bio sam borac Armije BiH i, ako me sjecanje dobro sluzi, od Sarajeva preko srednje Bosne pa do Krajine, ja ne vidjeh ovoliko boraca.

Nama ne treba ni korona, recesija, depresija..mi cemo bez ikakve nepogode samo tapkati u mjestu, bez ikakve nade da ce biti bolje.

Jedino kada pomremo svi koji smo zivjeli u tom ratnom periodu mozda bude bolje. Iako i onda ocekujem jedno 25000 'boraca' koji ostvaruju neko pravo.
Oko 200.000 ljudi je u ratu bilo u policiji i ABIH.
Koliko je jos bilo u HVO-u pa kad se sve sabere...
Haris.ba

#1696 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

emigrazione wrote: 08/04/2020 16:53
Lajavikrelac wrote: 08/04/2020 16:38 Evo kako normalne zemlje pomažu u borbi protiv pandemije i još pri tome pune domaći budžet:

Pa tamo svi upregnu svo znanje i resurse da stvar uspije, realno ovdje je u startu ismijana ideja da Bosna pravi isto ovo....zato mi i nemamo SEAT
https://www.oxygen.protofy.xyz/

Open Hardware
OxyGEN is an Open Hardware Project. Anyone can download the schematics and documentation to start building OxyGEN right now.

​All the documentation and information needed to build OxyGEN is free and publicly available.
Production Ready
OxyGEN has been designed to be massively produced at industrial scale. Using only off the shelf parts and with a very simple and minimal design.

OxyGEN can be constructed using CNC machines, Foldforming, or even handsaws.
Postoje kapaciteti da se ovo radi. Eto, Fadil ima priliku da se izvadi sa glupostima da će naše firme kopirati respiratore. Vlada neka da klasteru firmi potrebni kapital za ovo. Mislim da ne trebaju ogromni novci.
maha_xy

#1697 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

Ko razmišlja da će se ekonomija vratiti, čim ovo završi, nema blage veze o ekonomiji i biznisu općenito. Recimo da se 15.04. ponovo sve otvori i svi vrate na svoja radna mjesta, većina stanovništva neće imati iste potrošačke navike. Ljudi će i dalje kupovati hranu, ići frizeru, ali druge stvari će biti odgođena bar za nekoliko mjeseci dok se stvari ne stabilizuju. Imat ćemo jak pad potrošnje na svim nivoima, znači umjesto 5 radnika u radnji trebat će ti 3, budzetlije će vjerovatno doživjeti smanjenje plata, i sad neko tvrdi da će se potrošači ponašati isto, vi se zezate. Kriza 2008. godine izazvana je na finsnasijskim tržištima kapitala u SAD, stvoreni su baloni koji su popucali, niko iz BiH nije imao veze s derivatima koji su kupovani na tržištima kapitala, izuzev Hypo Banke preko tadašnjeg vlasnika indirektno (Bayerische Landesbank), pa je svaki dedo došao da uzme svoju ušteđevini, banke nisu mogle obezbijediti toliko gotovine kolika je potražnja bila. Ono što se može ustanoviti, da smo definitivno najgori u Regionu, uključujući i RS, jer oni po vertikali zbog nepostojanja kantona i prilično jasnoj vladajućoj strukturi puno lakše donose odluke, a čini mi se da imaju i nekolicinu koja se razumije u posao. Samo se pitam otkud im lova, da više daju privredi, a naši vazda govore da je PC pred bankrotom. Sad nam na naplatu dolazi sva ta stranačka nesposobnost koja se godinama, trenutno ni sami ne znaju kuda idu niti imaju projekcije za bilo šta, niti ih ko od njih zna uraditi ubijeđen sam 100%. Kako će se kriza odraziti nakon mjesec, dva ili tri oni će nam prezentirati kad budemo u tom periodu, do tada naše je da čekamo (da Fadil nešto razumno kaže, Solak donese neku smisleni mjeru, zdravstvo počne raditi a ne da ljudima prilaze kao da su ušli u Černobil...).
maha_xy

#1698 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

geralt wrote: 08/04/2020 14:17
drndalo wrote: 08/04/2020 13:04 Ja isto ne vidim s ovom pamecu kako ovo moze biti ekonomski jaca kriza od one bankarske zapocete 2008...

Neki segmenti trzista ce nahebati vise nego drugi, ali u globalu ne bi to trebalo biti nista katastrofalno... Osim za one koji budu najmanji i najizlozeniji, njima hoce biti bas sranje...
Mislim da ce kratkorocno biti gora sto se tice nezaposlenosti i GDP-a, ali da ce se stvari brze vratiti u normalu. Pomaze i to sto su zapadne drzave ovaj put pametnije reagovale sa drzavnim stimulansima ekonomiji i pustanjem novca u opticaj.
Ovo je kvaka, 2008. su banke povukle lovu i ugrozile likvidnost tržišta, sada to neće uraditi jer bi same sebi napravile medvjedu uslugu. Kriza će opet biti veća od one iz 2008. godine, ako su svi proizvodjači automobila obustavilo proizvodnju, ne zato što im je onemogućen rad nego zbog smanjenja potražnje, a samo možeš zamisliti koliko je to dobavljača u lancu isporuke. I sad neko kao meritum stvari spominje prodaju 10 polovnih auta u AS Kramar, kako ne...
maha_xy

#1699 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

Benjo34 wrote: 08/04/2020 17:04 Podavno sam rekao na ovoj temi, ne treba najavljivati neku dugu katastrofu, samo će jači protitirat, manji se zadužit. Bar što se svjetske i EU ekonomije tiče, par mjeseci nakon otvaranja ce trebat da se sve unormali, nakon toga može se očekivati čak i rast jer ce banke davati jeftinije kredite, na osnovu instrukcija iz vlasti (bar na zapadu). Primjer, Njemački GDP nominalni je 3.8 trolliona, paket pomoći se kreće 1.2 trilliona s tim da su rekli da vlada ima bianco ček, znači koliko trrba toliko ćeš dobit. S obzirom da je to država koja kontroliše eurozonu, naravno da će se naštampati euro onoliko koliko treba, baš kao što to i ameri rade, tako je decenijama na zapadu, pare nemaju vrijeenost ali to je neka druga priča.

Neko je naveo primjer frizera, da, frizer može dić cijenu ali dok ima veliku potražnju, ali nakon, mjesec, dva, on će morati vratit cijenu na ono kao prije krize jer ce se potražnja za njim smanjiti. Turizam ce bit jedina grana kojoj će trebati više vremena za oporavak jer, i kad se otvori, mnogi ljudi ce biti u strahu da putuju zbog zaraze. Kako god, ovo bi za zapadne ekonomije moglo biti jako dobro doba za radnike, od koji se sad traži da troše, traže se stimulansi da se kupuje, ko bi rekao da će amerika dijelit novac kao sad? Mislim da će mnoge ekonomije, bar one pametne, ojačati platežnu moć građana ovim, jer tim dobijaju svi i rast je neminovan. Koliko mnoge ozbiljne države misle o ekonomiji u ovom periodu govori Njemačka koja sad već zakonski štiti domace kompanije od stranog preuzimanja, bar se na tome radi.

Ali ostavimo svi sad zapad koji drži tokove i proizvodnju novca po strani, oni će se izvuc, brže nego što mislimo, ono što mene brine je, kako ćemo mi? Privreda je odavno na koljenima i bojim se da će nakon ovog, redovi pred ambasadama biti samo duži, nažalost.

Izvinjavam se na dugom postu, pretim prilično dugo vijesti i ekonomske trendove, posao mi je bio vezan za to, slijedi težak period ali kratak, stručnjaci kažu da će oporavak grafički izgledati više kao slovo V nego kao U, zato sam želio da sa vama podijelim mali više optimizma bar što se zapada tiče, mi smo vezani za njih pa valjda i u nas neko nešto uradi
Na zapadu će se situacija znatno brže stabilizirati, što zbog ogromnog poticaja države privredi, što zbog značajne intervencije i povećanje potrošnje nakon isteka zabrana. Kod nas je situacija puno lošija, prvo imaš poticaj države 0.00 KM trenutno, osim uplate iz budžeta po 244,00 KM koji će biti raspoređen u dva fonda, znači efekt je neutralan, isplaćuje iz budžeta da isplati penzije i zdravstvo, ostalo Fadil može onom vjernom simpatizeru iz Zenice pričati. Drugo, većina firmi će vratiti ljude na minimalac, i kad budu imali uslove da povećaju to će uraditi samo u situaciji kad im budu ljudi odlazili, do tada će koristiti situaciju kao što su je koristili od rata pa do unazad 2-3 godine, da se ne lažemo. Glupani su trebali, kad su poslodavci vapili da im smanje poreze da povećaju minimalac to odmah raditi, nego je i tad mutavi Fadil pričao o stabilnosti fondova, sad će mu opet pola realnog sektora na minimalcu biti. I da, prošli mjesec je samo dio ljudi podnosio zahtjeve za moratorij, ovaj mjesec je to užas, i pitanje je samo koliki će to broj biti. Stanje je loše s izgledima da pređe u užasno...
emigrazione

#1700 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by emigrazione »

Za sve ima rjesenje, najpametnije im je da drze ovo umobolno vanredno stanje sto duze, par godina bi bilo idealno i onda se realno ne moraju zajebavati niti sa ekonomijom, niti sa ljudima, niti sa odvratnom srbocetnickom opozicijom...kakva crna ekonomija dok umiremo od korone, a i sta to fali minimalcu sta ce ti vise samo da trosis bezveze
Locked