Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
geralt

#18526 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

emmir1 wrote: 08/04/2020 13:42 Ako je tako...zašto onda ne izvrše kontroliranu zarazu 50 posto mladih ljudi postepeno...sa malo virusa.

Razvili bi antitijela i stvorio bi se imunitet krda.
To se inace medicinskim zargonom zove vakcinacija :D

Salim se naravno, ali nije to tako jednostavno za izvesti kao sto mislis. Moras odrediti koliko je "malo" virusa dovoljno da stvori antitijela a da ne obolis, kako obezbijediti da virus prezivi van domacina da bi ga tebi mogli ubrizgati, koje su potencijalne nuspojave... Testiranja svega toga standardno traju godinama. Sad je procedura ubrzana radi urgentne situacije, ali postoje limiti koliko je to moguce ubrzati.
Bluemore

#18527 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Bluemore wrote: 08/04/2020 13:11
lacrima wrote: 08/04/2020 11:56
Bluemore wrote: 08/04/2020 09:16 U Njemackoj plasiraju samo jednog (u zemlji da mnostvom provjerenih strucnjaka)

I u zemlji Gdje su razvili tradiciju dijaloga u nauci, istrazivackom novinarstvu itd

Totalna cenzura.....

Ali ne , naprasno se slusa sa jedan koji je prije par godina zemlju stavio u stanje panike od svinjske gripe........

Zasto je tako ne znam :-) :?:
Ne lupaj. U Njemackoj javno-zdravstvenu politiku sto se tice infektivnih bolesti vodi Robert Koch Institut. To je kad postoji sistem i zna mu se glava i rep. Kakav crni jedan strucnjak.
:-)
Tek nedavno je ovaj strucnjak dao misljenje na tv i zamisli kontradiktorno od Robert-Koch-Instituta i njihovog miljenika iz Berlina Dorstena
Koji je BTW ucestvovao u panici oko svinjske prije par godina

nijemci se toga jos sjecaju...

Evo jedan manji dio toga Sta je rekao
A radio je istrazivanje u epicentru
Koji je Robert-Koch-Institut hladno izignorisao iako bi bilo za ocekivati da oni prvi odu tamo
Elem Sta on govori je drugacije od ovo Mainstream
I ne nije russia tv i ostala sranja koja mi nekolicina botica stalno lijepi :-)
https://www.faktor.ba/vijest/njemacki-n ... ima-/77482
spreca

#18528 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spreca »

Edin H. wrote: 08/04/2020 13:47
spreca wrote: 08/04/2020 12:24 Uskoro ce se i komarci pojaviti,dali ce oni biti prenosioci Corone?...imali o tome kakvih saznanja?
Kazu da nisu, ovo je kapljicna infekcija.
mislio sam da se preko krvi moze sve prenijeti....kad pocnu komarci saznat ce mo
piupiu

#18529 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

TomANDJerry wrote: 08/04/2020 13:35 Da li neko prati virus vs topliji dani. Nekako mi se cini da je to najbolja sansa koju imamo, dolazi brzo --- nema potrebe da se ista uradi -- i trajat ce dovoljno dugo da se nadje bolje rjesenje.

Ima li ozbiljnih pokazatelja da toplije vrijeme pomaze, mislim kakvo je stanje Californija vs New York ili ako ima takvih primjera negdje.
Pričali smo na drugoj temi. U Australiji se zaraza pojavila u januaru, što je tamo najtopliji ljetni mjesec.
Then again, there is a possibility that warmer weather may not impact infection rates. Warm, humid environments are still seeing their share of confirmed cases. Argentina, Brazil and Australia are in the midst of their summer and are seeing increasing rates of infection and are actively monitoring the situation as it progresses. Experts caution that several factors will determine whether transmission rates decline in the coming months, such as government responses, the quality of medical care and population density, among others.

https://www.ecowatch.com/coronavirus-wa ... belltitem3
Bluemore

#18530 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Evo i tekst koji su nasi prenijeli
A rekao je mnogo vise

Njemački naučnik upozorava: Virus se ne širi u prodavnicama ili frizerskim salonima...
Objavljeno: 03.04.2020. u 21:08
139

Hendrik Streeck
Vodeći njemački virolog doveo je u pitanje način na koji se koronavirus širi svijetom, dok se tim stručnjaka priprema za odlazak u selo koje je nazvano "njemački Wuhan" kako bi otkrili ključne informacije o virusu.

Profesor Hendrik Streeck, direktor Instituta za virologiju pri Univerzitetskoj bolnici u Bonnu, rekao je da se Covid-19 možda ne može širiti tako lako kao što su ljudi najprije vjerovali.

Istraživanje koje je proveo prof Streeck u jednoj od najteže pogođenih njemačkih regija pokazalo je da dom jedne zaražene porodice nema "niti jedan živi virus na bilo kojoj površini", što je nametnulo još veći broj neodgovorenih pitanja vezanih za koronavirus.

Malo selo Heinsberg, koje se nalazi uz nizozemsku granicu, najteže je pogođeno područje Njemačke i dom je najozbiljnije epidemije Covida-19 u zemlji. Širom Njemačke u cjelini zabilježeno je 79.696 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 1.017 smrtnih slučajeva. Procjenjuje se da na području Heinsberga ima oko 1.302 potvrđena slučaja i da je umrlo 37 osoba od oko 250.000 stanovnika.

Profesor Streeck je rekao da virus nije pronađen niti na ručkama vrata, niti u krznu životinja. Za njemačku televiziju je izjavio da "nije bilo dokazanih infekcija tokom kupovine ili kod frizera". Dodao je kako još uvijek nije poznato kako se virus zapravo širi.

- Virus se širi na drugim mjestima: zabavi u Ischglu, klubu u Berlinu, fudbalskoj utakmici u Bergamu. Znamo da se ne radi o infekciji koja se prenosi dodirom predmeta, već da su dodiri tijela pri plesu i slavlje na utakmici doveli do infekcija – kazao je.

Rekao je da je njemačka nulta pacijentica zarazila samo svoje kolege, a ne druge goste ili goste u hotelu u kojem je odsjedala.

Prema The Timesu, tim od 40 istraživanja provest će neko vrijeme u Heinsbergu kako bi utvrdili kako se virus širi i kako se ljudi mogu zaraziti bez znanja. To bi također moglo rasvijetliti kako se bolest može usporiti, a njeni rezultati mogu biti od značaja za zaustavljanje širenja bolesti u cijelom svijetu.

Kada je otkrivena epidemija na tom području, mnogi su pobjegli, a oni koji su odlazili u druge dijelove Njemačke i Nizozemske s brojevima sa registarskim tablicama HL nisu bili dobrodošli, prenosi Daily Mail.

Istraživački tim kojeg će predvoditi profesor Streeck pregledat će 1.000 ljudi testiranih na virus. To će biti od značaja i ako se pokaže da više ljudi prenosi bolest bez ikakvih simptoma, vlade imaju ogroman zadatak u rukama kada je u pitanju sprječavanje širenja. Ali na početku epidemije širenje je obuzdavano zbog činjenice da su lokalne vlasti žurno djelovale ograničavanjem stanovništva.

Petnaestog februara mnogi su se okupili na karnevalu Langbröker Dicke Flaa u selima Langbroich i Harzelt. Vjeruje se da su se mnogi zarazili na ovim festivalima. Deset dana nakon karnevala par u 40-im godinama koji je prisustvovao karnevalu suočio se sa respiratornim problemima.

U roku od 40 minuta od objavljivanja te vijesti, lokalno vijeće osnovalo je krizni tim kako bi postavilo ograničenja i kontroliralo širenje.

Izvor: Faktor

Hendrik Streeck
koronavirus
Njemačka
geralt

#18531 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Pojavljuju se nove informacije o tome kako respiratori mogu napraviti vise stete nego koristi.

Doktor iz Njujorka tvrdi da standardne postavke respiratora za upala pluce, gdje se zrak upumpava pod pluca jakim pritiskom, dodatno ostecuju pluca. Izgleda da plucni misici pacijenata od korone vecinom normalno rade, te da je stvarni problem nedostatak kisika koji se iz pluca salje u krv. Preporucuje promjenu programiranih postavki respiratora da se smanji pritisak, a da se manje kriticnim pacijentima cesce daje kisik. Mozda nam ovo objasnjava visoku smrtnost u Italiji.

https://nypost.com/2020/04/06/nyc-docto ... -too-high/

Dokaz vise da je bitnije strucno osoblje koje zna sta radi nego sva oprema i respiratori.
GAU8

#18532 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Dobro ljudi, ima li u medjuvremenu iko pozitivan na korona-virus na ovoj temi, da cujemo malo iz prve ruke...
itekako

#18533 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

Coronavirus: low antibody levels raise questions about reinfection risk

https://amp.scmp.com/news/china/science ... ions-about
piupiu

#18534 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Hajlac wrote: 08/04/2020 13:04
Ja stvarno ne znam sta se desava s ovim svijetom - odjednom je za 10x skocila zajedljivost, iskaljivanje, nasladjivanje, ovlas donosenje zakljucaka bez da se na trenutak zastane pa S RAZUMIJEVANJEM tekst/clanak procita, jebeni SARKAZAM, odjebavanje svakog u imalo drugacijoj trenutnoj zivotnoj situaciji od njega samozivog i zabarikadiranog u svoj stan/kucu...
Odjednom? To je ovdje omiljeni način komunikacije. Nekultura, nadobudnost, bezobrazluk, nadrkanost, nepristojnost... to je BH standard. Kad u Sarajevu sretnem uljudnog čovjeka, pipam se da vidim da li spavam.
freelancerBIH

#18535 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

piupiu wrote: 08/04/2020 13:55
TomANDJerry wrote: 08/04/2020 13:35 Da li neko prati virus vs topliji dani. Nekako mi se cini da je to najbolja sansa koju imamo, dolazi brzo --- nema potrebe da se ista uradi -- i trajat ce dovoljno dugo da se nadje bolje rjesenje.

Ima li ozbiljnih pokazatelja da toplije vrijeme pomaze, mislim kakvo je stanje Californija vs New York ili ako ima takvih primjera negdje.
Pričali smo na drugoj temi. U Australiji se zaraza pojavila u januaru, što je tamo najtopliji ljetni mjesec.
Then again, there is a possibility that warmer weather may not impact infection rates. Warm, humid environments are still seeing their share of confirmed cases. Argentina, Brazil and Australia are in the midst of their summer and are seeing increasing rates of infection and are actively monitoring the situation as it progresses. Experts caution that several factors will determine whether transmission rates decline in the coming months, such as government responses, the quality of medical care and population density, among others.

https://www.ecowatch.com/coronavirus-wa ... belltitem3
Jah ali propustas bitnu cinjenicu - toplije vrijeme i ljeto nece 100% zaustavit ovaj virus, ali u dobroj mjeri hoce, sto zbog vece vlage u zraku, sto zbog jacih UV zraka...

Ostalo moramo mi uraditi...
piupiu

#18536 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

geralt wrote: 08/04/2020 13:57 Pojavljuju se nove informacije o tome kako respiratori mogu napraviti vise stete nego koristi.

Doktor iz Njujorka tvrdi da standardne postavke respiratora za upala pluce, gdje se zrak upumpava pod pluca jakim pritiskom, dodatno ostecuju pluca. Izgleda da plucni misici pacijenata od korone vecinom normalno rade, te da je stvarni problem nedostatak kisika koji se iz pluca salje u krv. Preporucuje promjenu programiranih postavki respiratora da se smanji pritisak, a da se manje kriticnim pacijentima cesce daje kisik. Mozda nam ovo objasnjava visoku smrtnost u Italiji.

Dokaz vise da je bitnije strucno osoblje koje zna sta radi nego sva oprema i respiratori.
Eeee, kad je nama naš anesteziolog Cortado ovdje na temi to rekao! I onaj makedonski ljekar. :-D
lacrima

#18537 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lacrima »

Bluemore wrote: 08/04/2020 13:50
Ne lupaj. U Njemackoj javno-zdravstvenu politiku sto se tice infektivnih bolesti vodi Robert Koch Institut. To je kad postoji sistem i zna mu se glava i rep. Kakav crni jedan strucnjak.
Tek nedavno je ovaj strucnjak dao misljenje na tv i zamisli kontradiktorno od Robert-Koch-Instituta i njihovog miljenika iz Berlina Dorstena

Koji je Robert-Koch-Institut hladno izignorisao iako bi bilo za ocekivati da oni prvi odu tamo
Po cemu je ovo tebi kontradiktorno od RKI smjernica molim te?
Edin H.

#18538 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

piupiu wrote: 08/04/2020 14:03
geralt wrote: 08/04/2020 13:57 Pojavljuju se nove informacije o tome kako respiratori mogu napraviti vise stete nego koristi.

Eeee, kad je nama naš anesteziolog Cortado ovdje na temi to rekao! I onaj makedonski ljekar. :-D
Koliko sam primjetio u Engleskoj rade sa pacijentima vjezbe disanja i prikopcaju na kiseonik ukoliko je potrebno, ono kao kada ambulanta prebacuje covjeka u bolnicu.

Uspavljivanje i respirator su zadnja opcija.
piupiu

#18539 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

freelancerBIH wrote: 08/04/2020 14:02 Jah ali propustas bitnu cinjenicu - toplije vrijeme i ljeto nece 100% zaustavit ovaj virus, ali u dobroj mjeri hoce, sto zbog vece vlage u zraku, sto zbog jacih UV zraka...

Ostalo moramo mi uraditi...
Daj Bože da si u pravu! Bar da pandemija malo pauzira.
NediM17

#18540 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

spreca wrote: 08/04/2020 12:24 Uskoro ce se i komarci pojaviti,dali ce oni biti prenosioci Corone?...imali o tome kakvih saznanja?
Komarci ti mogu prenijeti samo antitijela, to bi ti bila "vakcinacija", za sada. :lol:
mO k3

#18541 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

GAU8 wrote: 08/04/2020 13:58 Dobro ljudi, ima li u medjuvremenu iko pozitivan na korona-virus na ovoj temi, da cujemo malo iz prve ruke...
Mislim da je imao @king nešto
piupiu

#18542 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Edin H. wrote: 08/04/2020 14:22

Koliko sam primjetio u Engleskoj rade sa pacijentima vjezbe disanja i prikopcaju na kiseonik ukoliko je potrebno, ono kao kada ambulanta prebacuje covjeka u bolnicu.

Vjeruj da sam prije dvije-tri sedmice razmišljala da mi je bolje da nabavim bocu kisika za teške bolesnike i stavim je u špajz, nego da se nadam stručnom rukovaocu respiratorom na Koševu. :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#18544 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

piupiu wrote: 08/04/2020 14:37

Vjeruj da sam prije dvije-tri sedmice razmišljala da mi je bolje da nabavim bocu kisika za teške bolesnike i stavim je u špajz, nego da se nadam stručnom rukovaocu respiratorom na Koševu. :D
Komplet za terapiju kisikom 10l
3.936,25 kn

morel onaj kisik za varenje pomoc imam ga u podrumu pet boca po 50l

Image
Last edited by pici on 08/04/2020 14:46, edited 1 time in total.
GAU8

#18545 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

MIslim da se slazemo, da pored manjka respiratora, povelik problem predstavlja i manjak iskusnog osoblja za te hitne slucajeve.
piupiu

#18546 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

pici wrote: 08/04/2020 14:45 Komplet za terapiju kisikom 10l
3.936,25 kn

morel onaj kisik za varenje pomoc imam ga u podrumu pet boca po 50l
Otaj je najbolji! :D :lol:
Bloo
Globalna šefica

#18547 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

Dailymail.i Faktor.
Napredujes....
Ci-Nick

#18548 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

GAU8 wrote: 08/04/2020 14:45

MIslim da se slazemo, da pored manjka respiratora, povelik problem predstavlja i manjak iskusnog osoblja za te hitne slucajeve.
To je to;.. možeš nabaviti 100 aviona al bez pilota nema eskadrile.
AmirBaa

#18549 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Bloo wrote: 08/04/2020 14:50

Dailymail.i Faktor.
Napredujes....
https://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2 ... men-studie
Je li ovo dovoljno ?
Bloo
Globalna šefica

#18550 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

AmirBaa wrote: 08/04/2020 14:54
Bloo wrote: 08/04/2020 14:50

Dailymail.i Faktor.
Napredujes....
https://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2 ... men-studie
Je li ovo dovoljno ?
Cekamo sad da zavrsi sa lookin into it. :mrgreen:
Locked