TheRealist wrote: ↑07/04/2020 16:29
piupiu wrote: ↑07/04/2020 16:15
Koliko sam ja upratila do sada, maltene koga god su stavili na respirator u Federaciji, umro im je. Da li zato što čekaju zadnji čas ili zato što nemaju iskustva i upravo treniraju intubiranje na pacijentima u kritičnom stanju, ili zato što, kao što Dr Stevanović danas reče, respiratori koje imamo nisu po ISO standardima, ili iz nekih petih razloga, poanta je da sjedimo kući i ne fantaziramo.
Ovo nije istina, ima već nekoliko pacijenata koji su skinuti sa respiratora i uspješno se oporavljaju

.
Veliki problem Sarajeva je što primarna zdravstvena zaštita na vrijeme neidentifikuje pacijente koji su respiratorno ugroženi (ne mora biti infekcija COVID-om da pacijent bude respiratorno ugrožen). To se može uraditi pregledom (opšti pregled, saturacija), te laboratorijom (sve se može u kućnim uslovima uraditi, laboratorija je za pokušaj identifikacije uzročnika). Jedan objektivan problem koji ima primarna ZZ je taj što mislim da nemaju mobilni RTG aparat, niti dio radiologije gdje bi mogli takve pacijente dovoditi, da ne ugroze druge. Na taj način bi se moglo brže reagovati i to bi se trebalo riješiti. Naravno, treba shvatiti da ne se posjeta ne može dobiti 1-2 dana nakon pojave simptoma, to jednostavno nije izvodivo, ili dok su simptomi stvarno blagi (bilo bi idealno da može, ali objektivno to se možda može u par zemalja svijeta izvesti).
Trenutno je procedura takva, da kada takvog pacijenta pošalju bilo u OB, bilo u KCUS i jedna i druga ustanova testiraju pacijenta na COVID, jer pokušavaju spriječiti miješanje pacijenata. Čak i kada je pacijent negativan i jedna i druga ustanova ako je isti i dalje rizičan, ponašaju se po drugačijem protokolu u odnosu na pacijente za koje je čovjek relativno siguran da su negativni. Nekada dobijem dojam da više pacijenata testiraju bolnice, nego što se izvrši preko primarne ZZ u KS.
Ovo za ISO standarde stvarno ne razumijem, koriste se respiratori koji su se koristili i ranije i ispunjavaju sve standarde koje trebaju da ispunjavaju.
Ne znam za ISO, pitaj
Dr Dragana Stevanovića, ako ti se nadje pri ruci, to je juče izjavio. Super ako je tako kako ti veliš, ja bih voljela da si ti u pravu.
Upravo je to o čemu pričaš i najstrašniji problem - sistem ne funkcioniše. Nažalost, lično imam 0% vjere u stručnost postojećeg zdravstvenog kadra, procedura, transparentnosti (u ovakvim situacijama, transparentnost je osnovna potreba u društvu, a kod nas se mistificira, spinuje i bavi propagandom), odnosa prema pacijentima... igrati se birokratije i Boga tokom pandemije, kao što se desilo s
Dr Pašagićem (pročitao/la si, nadam se, tekst njegove supruge?) i brojnim drugim ljudima koji su se dosad obratili javnosti, znači svjesno ugrožavati život pacijenata. To je viši nivo kurcobolje i obesmišljavanja sistema.
Što se respiratora tiče, drago mi je da imamo slučajeve oporavka, voljela bih da se i o njima priča u medijskim obraćanjima, pa da i to znamo. Šta mene brine? Kupovati respiratore bolnicama (posebno one koje ih dosad nisu imale, ako sam dobro skontala, Goražde, Bihać, Konjic?) i očekivati da će se kadar obučavati u letu ili da je već spreman da bezbijedno intubira pacijente u kritičnom stanju za mene je suludo. Takav nivo povjerenja ne bih imala ni u njemački zdravstveni sistem, a kamo li u ovo sranje od korumpirane, rodjačke i stranačke države, kojoj virusi u bolnice ulaze 'sazada'. Drugo, brine me opšta nestručnost (još jednom vidjeti članak o Dr Pašagiću).
Elem...