Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
uglavnomja

#18401 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

mrda se mrda :)

norveska
vrtici se otvaraju 20. aprila, neke skole 27., frizieri i slicno do kraja aprila, moci ce se på hytta ilitiga na vikendicu poslije 20. aprila ...
ali se sva velika okupljanja, manifestacije, aranzmani kako kazu, otkazuju do juna

ako bidne srece mozda dodjem na ljeto kuci u rajvosa :)
He1972

#18402 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

L u c i f e r wrote: 07/04/2020 13:59 Sta je bilo dobro za Mendelu, dobro je i za Muju.
Lokovati samo.
Narocito stoku koja se primice i ne nosi maske.
Image
şamo labavo, i što više se primicati i kašljucati u ove što nose maske i u autima i u kući te što su im oči širom raširene iznad maske od straha :mrgreen: :lol:
piupiu

#18403 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

TheRealist wrote: 07/04/2020 16:29
piupiu wrote: 07/04/2020 16:15 Koliko sam ja upratila do sada, maltene koga god su stavili na respirator u Federaciji, umro im je. Da li zato što čekaju zadnji čas ili zato što nemaju iskustva i upravo treniraju intubiranje na pacijentima u kritičnom stanju, ili zato što, kao što Dr Stevanović danas reče, respiratori koje imamo nisu po ISO standardima, ili iz nekih petih razloga, poanta je da sjedimo kući i ne fantaziramo.
Ovo nije istina, ima već nekoliko pacijenata koji su skinuti sa respiratora i uspješno se oporavljaju :thumbup: .

Veliki problem Sarajeva je što primarna zdravstvena zaštita na vrijeme neidentifikuje pacijente koji su respiratorno ugroženi (ne mora biti infekcija COVID-om da pacijent bude respiratorno ugrožen). To se može uraditi pregledom (opšti pregled, saturacija), te laboratorijom (sve se može u kućnim uslovima uraditi, laboratorija je za pokušaj identifikacije uzročnika). Jedan objektivan problem koji ima primarna ZZ je taj što mislim da nemaju mobilni RTG aparat, niti dio radiologije gdje bi mogli takve pacijente dovoditi, da ne ugroze druge. Na taj način bi se moglo brže reagovati i to bi se trebalo riješiti. Naravno, treba shvatiti da ne se posjeta ne može dobiti 1-2 dana nakon pojave simptoma, to jednostavno nije izvodivo, ili dok su simptomi stvarno blagi (bilo bi idealno da može, ali objektivno to se možda može u par zemalja svijeta izvesti).

Trenutno je procedura takva, da kada takvog pacijenta pošalju bilo u OB, bilo u KCUS i jedna i druga ustanova testiraju pacijenta na COVID, jer pokušavaju spriječiti miješanje pacijenata. Čak i kada je pacijent negativan i jedna i druga ustanova ako je isti i dalje rizičan, ponašaju se po drugačijem protokolu u odnosu na pacijente za koje je čovjek relativno siguran da su negativni. Nekada dobijem dojam da više pacijenata testiraju bolnice, nego što se izvrši preko primarne ZZ u KS.

Ovo za ISO standarde stvarno ne razumijem, koriste se respiratori koji su se koristili i ranije i ispunjavaju sve standarde koje trebaju da ispunjavaju.
Ne znam za ISO, pitaj Dr Dragana Stevanovića, ako ti se nadje pri ruci, to je juče izjavio. Super ako je tako kako ti veliš, ja bih voljela da si ti u pravu.

Upravo je to o čemu pričaš i najstrašniji problem - sistem ne funkcioniše. Nažalost, lično imam 0% vjere u stručnost postojećeg zdravstvenog kadra, procedura, transparentnosti (u ovakvim situacijama, transparentnost je osnovna potreba u društvu, a kod nas se mistificira, spinuje i bavi propagandom), odnosa prema pacijentima... igrati se birokratije i Boga tokom pandemije, kao što se desilo s Dr Pašagićem (pročitao/la si, nadam se, tekst njegove supruge?) i brojnim drugim ljudima koji su se dosad obratili javnosti, znači svjesno ugrožavati život pacijenata. To je viši nivo kurcobolje i obesmišljavanja sistema.

Što se respiratora tiče, drago mi je da imamo slučajeve oporavka, voljela bih da se i o njima priča u medijskim obraćanjima, pa da i to znamo. Šta mene brine? Kupovati respiratore bolnicama (posebno one koje ih dosad nisu imale, ako sam dobro skontala, Goražde, Bihać, Konjic?) i očekivati da će se kadar obučavati u letu ili da je već spreman da bezbijedno intubira pacijente u kritičnom stanju za mene je suludo. Takav nivo povjerenja ne bih imala ni u njemački zdravstveni sistem, a kamo li u ovo sranje od korumpirane, rodjačke i stranačke države, kojoj virusi u bolnice ulaze 'sazada'. Drugo, brine me opšta nestručnost (još jednom vidjeti članak o Dr Pašagiću).

Elem... :bih:
Last edited by piupiu on 07/04/2020 17:25, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#18404 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L u c i f e r »

He1972 wrote: 07/04/2020 17:21
L u c i f e r wrote: 07/04/2020 13:59 Sta je bilo dobro za Mendelu, dobro je i za Muju.
Lokovati samo.
Image
şamo labavo, i što više se primicati i kašljucati u ove što nose maske i u autima i u kući te što su im oči širom raširene iznad maske od straha :mrgreen: :lol:
Ko ovom npr :) :

https://www.npr.org/sections/coronaviru ... hing-rider
He1972

#18405 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

L u c i f e r wrote: 07/04/2020 17:24
Lokovati samo.
Image

ma jok ovaj čiko nema masku a voza autobus
L u c i f e r

#18406 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L u c i f e r »

He1972 wrote: 07/04/2020 17:25
L u c i f e r wrote: 07/04/2020 17:24

ma jok ovaj čiko nema masku a voza autobus
Vozo, rahmetli coek.
14 dana od kasljaca u facu.
Rahmet mu dusi.
Hajlac

#18407 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

piupiu wrote: 07/04/2020 17:21
TheRealist wrote: 07/04/2020 16:29
piupiu wrote: 07/04/2020 16:15 Koliko sam ja upratila do sada, maltene koga god su stavili na respirator u Federaciji, umro im je. Da li zato što čekaju zadnji čas ili zato što nemaju iskustva i upravo treniraju intubiranje na pacijentima u kritičnom stanju, ili zato što, kao što Dr Stevanović danas reče, respiratori koje imamo nisu po ISO standardima, ili iz nekih petih razloga, poanta je da sjedimo kući i ne fantaziramo.
Ovo nije istina, ima već nekoliko pacijenata koji su skinuti sa respiratora i uspješno se oporavljaju :thumbup: .

Veliki problem Sarajeva je što primarna zdravstvena zaštita na vrijeme neidentifikuje pacijente koji su respiratorno ugroženi (ne mora biti infekcija COVID-om da pacijent bude respiratorno ugrožen). To se može uraditi pregledom (opšti pregled, saturacija), te laboratorijom (sve se može u kućnim uslovima uraditi, laboratorija je za pokušaj identifikacije uzročnika). Jedan objektivan problem koji ima primarna ZZ je taj što mislim da nemaju mobilni RTG aparat, niti dio radiologije gdje bi mogli takve pacijente dovoditi, da ne ugroze druge. Na taj način bi se moglo brže reagovati i to bi se trebalo riješiti. Naravno, treba shvatiti da ne se posjeta ne može dobiti 1-2 dana nakon pojave simptoma, to jednostavno nije izvodivo, ili dok su simptomi stvarno blagi (bilo bi idealno da može, ali objektivno to se možda može u par zemalja svijeta izvesti).

Trenutno je procedura takva, da kada takvog pacijenta pošalju bilo u OB, bilo u KCUS i jedna i druga ustanova testiraju pacijenta na COVID, jer pokušavaju spriječiti miješanje pacijenata. Čak i kada je pacijent negativan i jedna i druga ustanova ako je isti i dalje rizičan, ponašaju se po drugačijem protokolu u odnosu na pacijente za koje je čovjek relativno siguran da su negativni. Nekada dobijem dojam da više pacijenata testiraju bolnice, nego što se izvrši preko primarne ZZ u KS.

Ovo za ISO standarde stvarno ne razumijem, koriste se respiratori koji su se koristili i ranije i ispunjavaju sve standarde koje trebaju da ispunjavaju.
Ne znam za ISO, pitaj Dr Dragana Stevanovića, ako ti se nadje pri ruci, to je juče izjavio. Super ako je tako kako ti veliš, ja bih voljela da si ti u pravu.

Upravo je to o čemu pričaš i najstrašniji problem - sistem ne funkcioniše. Nažalost, lično imam 0% vjere u stručnost postojećeg zdravstvenog kadra, procedura, transparentnosti (u ovakvim situacijama, transparentnost je osnovna potreba u društvu, a kod nas se mistificira, spinuje i bavi propagandom), odnosa prema pacijentima... igrati se birokratije i Boga tokom pandemije, kao što se desilo s Dr Pašagićem (pročitao/la si, nadam se, tekst njegove supruge?) i brojnim drugim ljudima koji su se dosad obratili javnosti, znači svjesno ugrožavati život pacijenata. To je viši nivo kurcobolje i obesmišljavanja sistema.

Što se respiratora tiče, drago mi je da imamo slučajeve oporavka, voljela bih da se i o njima priča u medijskim obraćanjima, pa da i to znamo. Šta mene brine? Kupovati respiratore bolnicama (posebno one koje ih dosad nisu imale, ako sam dobro skontala, Goražde, Bihać, Konjic?) i očekivati da će se kadar obučavati u letu ili da je već spreman da bezbijedno intubira pacijente u kritičnom stanju za mene je suludo. Takav nivo povjerenja ne bih imala ni u njemački zdravstveni sistem, a kamo li u ovo sranje od korumpirane, rodjačke i stranačke države, kojoj virusi u bolnice ulaze 'sazada'. Drugo, brine me opšta nestručnost (još jednom vidjeti članak o Dr Pašagiću).

Elem... :bih:
Uopste Dr. Stevanovic nije u tom kontekstu/smislu prokomentarisao ISO standarde i respiratore, nego u smislu da se TRAZE IZGOVORI(nije po ISO standardu bla bla) DA SE TESKI PACIJENTI NE STAVE NA RESPIRATOR! Ili jer su nesposobni oni 'klimaci glavom' koji su ostali gore pod Zmijom ili jer ih cuvaju za podobne. Vjerovatno i jedno i drugo.

Kao sto se traze izgovori da se tesko oboljelog NE TESTIRA, da ga se NE OBIDJE (bolje reci ne obAdje), da se NE UZME klinicka slika na licu mjesta (unos kisika, krvna slika itd.), da ga se NE VODI u Hitnu, ili u UKCS jer je Zmija zabarikadirala jazbinu u kojoj vlada sve samo ne profesija, Hipokratova zakletva itd.!
piupiu

#18408 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Hajlac wrote: 07/04/2020 17:28
piupiu wrote: 07/04/2020 17:21 Ne znam za ISO, pitaj Dr Dragana Stevanovića, ako ti se nadje pri ruci, to je juče izjavio. Super ako je tako kako ti veliš, ja bih voljela da si ti u pravu.
Uopste Dr. Stevanovic nije u tom kontekstu/smislu prokomentarisao ISO standarde i respiratore, nego u smislu da se TRAZE IZGOVORI(nije po ISO standardu bla bla) DA SE TESKI PACIJENTI NE STAVE NA RESPIRATOR! Ili jer su nesposobni oni 'klimaci glavom' koji su ostali gore pod Zmijom ili jer ih cuvaju za podobne. Vjerovatno i jedno i drugo.

Kao sto se traze izgovori da se tesko oboljelog NE TESTIRA, da ga se NE OBIDJE (bolje reci ne obAdje), da se NE UZME klinicka slika na licu mjesta (unos kisika, krvna slika itd.), da ga se NE VODI u Hitnu, ili u UKCS jer je Zmija zabarikadirala jazbinu u kojoj vlada sve samo ne profesija, Hipokratova zakletva itd.!
Imaš gore link na članak. Citiram:
respiratori nisu po ISO standardu
Ups, sad sam ponovo pročitala i skontala, hvala. :thumbup:

Sve u svemu... problem kako god.
firebird

#18409 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by firebird »

Dobra vijest iz Italije.Opet manji broj novozarazenih.

https://lab24.ilsole24ore.com/coronavirus/en/
TheRealist

#18410 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

firebird wrote: 07/04/2020 18:07 Dobra vijest iz Italije.Opet manji broj novozarazenih.

https://lab24.ilsole24ore.com/coronavirus/en/
Konačno počeo uticaj karantina da se vidi.
MensurM

#18411 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MensurM »

Jel istina da Nijemci pod mrtve od virusa računuju samo one koji su umrli baš od korone?
bunk

#18413 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

“Planove za 2020. stavite na čekanje – čak i kad se broj novozaraženih slučajeva počne smanjivati nije gotovo”, kazao je hrvatski znanstvenik Ivan Đikić.

“Upravo zato je važna poruka danas svim građanima da više ne misle da je virus pobjediv s toplim vremenom, da je virus pobjediv s bilo kakvim vanjskim faktorima i da ćemo imati cjepivo do tada. Odgovor na to je ne dok god ne razvijemo cjepivo, a ono će doći najranije krajem ove ili početkom iduće godine. Do tada jedino što funkcionira je imati dobar zdravstveni sustav koji može pomoći oboljelima i držati se striktno svih mjera”, rekao je znanstvenik Ivan Đikić za RTL.

Discipliniranost, bit će potrebno vjerojatno nošenje maski. Bit će potrebno promijeniti komunikaciju. Prestat ćemo ovo ljeto biti na plaži u grupama. Prestat ćemo ovo ljeto svi zajedno sjediti po barovima. Je li to ogromna žrtva jednog ljeta? Ja vjerujem da nije. Jer ako se budemo ponašali ovo ljeto i ovu jesen zajednički djelotvorno, onda ćemo imati sljedeću godinu bolju. Ako se ne budemo pridržavali toga onda ćemo imati problema”, kazao je Đikić.

“Ova 2020. neće biti kakvu smo planirali. Moja obitelj i ja smo imali planove kao i sve druge za ljeto i Uskrs. I sve to moramo maknuti jer shvaćamo da samo s tim novim mjerama koje su nam uvedene ćemo moći svladati ovu pandemiju virusom jer vjerujem da će 2021. godina postati puno normalnija s pojavom cjepiva”, rekao je Đikić
freelancerBIH

#18414 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

uglavnomja wrote: 07/04/2020 17:18 mrda se mrda :)

norveska
vrtici se otvaraju 20. aprila, neke skole 27., frizieri i slicno do kraja aprila, moci ce se på hytta ilitiga na vikendicu poslije 20. aprila ...
ali se sva velika okupljanja, manifestacije, aranzmani kako kazu, otkazuju do juna

ako bidne srece mozda dodjem na ljeto kuci u rajvosa :)
Kad stignes na ljeto kuci - 14 dana te ceka karantin - cisto da znas ... Ko god bude ulazio u drzavu ce morati u mandatorni karantin ... Tako sve ide do pronalaska vakcine :D
GAU8

#18415 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Lajavikrelac wrote: 07/04/2020 16:27 Ajmo ovako: pošto vidim na forumu ima ljekara i medicinskih radnika da nam kažu jasno i bez previše okolišanja znaju li JEDAN slučaj da je neko umro baš striktno od korona virusa. Znači ne neko sa dva stenta i premosnice, onkološki bolesnik, dijabetičar, koronarni bolesnici i slično pošto njih ubija i jača promaja (bez da nekog omalovažavam, karikiram). Znači kratko zaražen koronom - umro od nje.
Hajde eto ti nađi nekoga ko je striktno umro od HIVa. Znači ono zarazio se HIV-om i umro, uradili obdukciju i kaže HIV.
studiorum_tuzlaensis

#18416 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by studiorum_tuzlaensis »

Lajavikrelac wrote: 07/04/2020 16:47
TheRealist wrote: 07/04/2020 16:35 Ovo pitanje nema smisla, jer većina stanovnika ima neke komorbiditete, te većina ovih komorbiditeta neugrožava akutno pacijenta. Ono što je karakteristično za sve zemlje u kojima je došlo većeg i bržeg broja zaraženih je punjenje intenzivnih njega, koje nije zabilježeno unazad 100 godina (ne računam rat).
lacrima wrote: 07/04/2020 16:38 Svi ovi pacijenti umru od korona virusa. U najvecem broju slucajeva je to akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) na terenu virusne pneumonije. U odredjenom broju dolazi u obzir virusni mio ili perikarditis, sa nastankom raznih aritmija. U svakom slucaju dalje komplikacije su multiplo organsko zatajenje i smrt.
Svi ovi slucajevi su mnogo cesci kod osoba sa vec oslabljenim imunitetom, ali bez obzira opet su te osobe umrle kao posljedica zaraze ovim virusom. Naravno ne govorim ni za kakav slucaj posebno, govorim uopsteno za pacijente za koje znam u bolnici u kojoj radim.
Znači ovo moje pitanje ipak ima smisla, a i poređenje sa gripom je u potpunosti legitimno - identično ugrožava naglašene kategorije.
Poređenje sa gripom, barem u ovom početnom periodu pandemije, nije pogodno, a evo i zašto:

Industrialyzer

#18417 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

GAU8 wrote: 07/04/2020 18:26
Lajavikrelac wrote: 07/04/2020 16:27 Ajmo ovako: pošto vidim na forumu ima ljekara i medicinskih radnika da nam kažu jasno i bez previše okolišanja znaju li JEDAN slučaj da je neko umro baš striktno od korona virusa. Znači ne neko sa dva stenta i premosnice, onkološki bolesnik, dijabetičar, koronarni bolesnici i slično pošto njih ubija i jača promaja (bez da nekog omalovažavam, karikiram). Znači kratko zaražen koronom - umro od nje.
Hajde eto ti nađi nekoga ko je striktno umro od HIVa. Znači ono zarazio se HIV-om i umro, uradili obdukciju i kaže HIV.
Ne umire se od HIVa nego od bolesti koju izaziva :D Salu na stranu, HIV nije smrtonosan u tom smislu :wink:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#18418 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by japin_mutapi »

Jos malo i bice da korona virus ne postoji uopste ... sta kaze strucnjak imal iko da je umro samo od virusa
svjezi_ustipak

#18419 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by svjezi_ustipak »

Znam ja.

Šefik Pašagić.

Vrlo zdrav i očuvan čovjek, njegova biološka dob je bila znatno ispod njegove hronološke dobi.

On je knjiški primjer ARDS uzrokovan SARS nCOV-2.
Bluemore

#18420 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

lacrima wrote: 07/04/2020 12:08
Bluemore wrote: 07/04/2020 11:53
lacrima wrote: 07/04/2020 11:39

Moze, moze. Iako ne radim vise na intenzivnoj, cujem od kolega da se radi to i za ove pacijente. To je vid psiholoske pomoci za pacijente i njihove familije, lakse je kad mozes kuckat s nekim, odrzavat kontakt preko skypa ili slicno. Normalno dok je to moguce, poslije se nekima pogorsa stanje nazalost pa nije vise moguce.
Kod nas cekas satima na paracetamol
Bas se oni zanimaju za psiholosku podrsku
Omg
Nadam se da ce se nakon ovoga neke stvari promijeniti.
Jasta ce... ubili se od mjenjanja na gore...
Tesko se dog sa gospodjom Elenom

Vec optizuju rahmet doktora da je sam kriv...i Kö ga je kuci lijecio

Dakle tipicni twist a vec tradicija celicne lejdi menadzerice
Bluemore

#18421 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

lacrima wrote: 07/04/2020 12:14 https://www.google.com/amp/s/www.klix.ba/amp/160810105
Dr. Emir Festić: Ukidanje Jedinice internističke intenzivne terapije na KCUS-u moglo bi imati katastrofalne posljedice
Ovo sto se sad desava je posljedica ovakvih stvari. Jednostavno intenzivna medicina je kod nas na jako niskim granama.
Bilo kakva...
Bluemore

#18422 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

heal wrote: 07/04/2020 12:29
Benjo34 wrote: 07/04/2020 12:06 Na worldometers u spaniji danas 3700 novih, na klixu, 5000+, kako?
Magija ciribu-ciriba
Ma zaokruze ljudi :D
Nije beg cicija
Bluemore

#18423 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

He1972 wrote: 07/04/2020 12:32
GAU8 wrote: 07/04/2020 10:16
Bluemore wrote: 07/04/2020 10:11

To je rekao onaj makedonski doktor i jos neki koje sam citirala
A koji su po Strohmann metodi vid mu glave forumski i medijski diskreditovani Bas od cortada i nekolicine botica
Ti imaš neki Strohmann-fetiš ako mogu primijetiti
Nemoj ti tako, taman se nešto "stranjsko" naučilo na "jutubu" priko blututa, pa da nOrod vidi, a ti tako fetiš. :mrgreen:
Fetis i zahvaljujuci vama jako zadovoljen
He1972

#18424 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

Bluemore wrote: 07/04/2020 18:59
He1972 wrote: 07/04/2020 12:32
GAU8 wrote: 07/04/2020 10:16

Ti imaš neki Strohmann-fetiš ako mogu primijetiti
Nemoj ti tako, taman se nešto "stranjsko" naučilo na "jutubu" priko blututa, pa da nOrod vidi, a ti tako fetiš. :mrgreen:
Fetis i zahvaljujuci vama jako zadovoljen
Ne postoji metoda, nego Strawman argument, morat ćeš malo poraditi još na tome. :thumbup:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#18425 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

japin_mutapi wrote: 07/04/2020 18:37 Jos malo i bice da korona virus ne postoji uopste ... sta kaze strucnjak imal iko da je umro samo od virusa
Ja znam za slučaj ka je čovjek umro od vjetra - oduvao ga dok je popravljao krov. Je i' može ovakvo poređenje?
GAU8 wrote: 07/04/2020 18:26 Hajde eto ti nađi nekoga ko je striktno umro od HIVa. Znači ono zarazio se HIV-om i umro, uradili obdukciju i kaže HIV.
A HIV je zarazan na isti način kao i ovo sranje? Plus što sa HIV virusom možeš godinama relativno normalno živjeti uz terapiju.... :-)
Locked