Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Tomahawk11
Globalni moderator

#11726 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

Kolega je primljen na kliniku Podhrastovi tj. dovezen vozilom doma zdravlja 1. aprila 2020. godine u 17:35, bez prethodne najave

Porodica zna ko ga je privatno liječio skoro 13 dana, mi ne znamo
Nisi zaveo i ko da se nije ni desilo.

Normala sve, čovjeka više nema.

Znaš ti nas jebo ti nas.
coco1

#11727 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

jajara wrote: 07/04/2020 13:23
heal wrote: 07/04/2020 08:25 Nemojte pogresno shvatiti..
Jel ima jos neko kome su nekad u januaru cini mi se dolazili na vrata iz civilne zastite da popisu ko zivi na adresi? Jos ja trazio da mi teta pokaze isprave i objasni zasto :-)
da meni su. samo ne znam tocno jel bio prvi ili drugi mjesec. predstavila se kao da radi popis neki bezvezni jer ce se uskoro raditi popis stanovnistva.
meni je dolazila neka djevojka, zaboravio sam sta rece, ispred koje organizacije. pitala koliko nas zivi u domacinstvu, ko je od nas zaposlen i to upisivala u mobitel, neka aplikacija.

nakon nekog vremena, dobio sam poziv na mob, da provjere je li ta djevojka dolazila i jesu li uneseni podaci tacni.
JThomas

#11728 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

nemojte u dom zdravlja, mi ne možemo do vas jer nema opreme, nemojte u bolnicu to je tek pogubno, nemojte ni kod privatnika jer onda mi ne možemo odgovarati (a inače odgovaramo) za rezultate...ukratko lezite i čekajte da prođe. jal bolest jal život.
Haris.ba

#11729 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

Znaci algoritam oboljelog je uzeti dekicu i leci ispred doma zdravlja?
jajara

#11730 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jajara »

coco1 wrote: 07/04/2020 13:40
Jel ima jos neko kome su nekad u januaru cini mi se dolazili na vrata iz civilne zastite da popisu ko zivi na adresi? Jos ja trazio da mi teta pokaze isprave i objasni zasto :-)
da meni su. samo ne znam tocno jel bio prvi ili drugi mjesec. predstavila se kao da radi popis neki bezvezni jer ce se uskoro raditi popis stanovnistva.
meni je dolazila neka djevojka, zaboravio sam sta rece, ispred koje organizacije. pitala koliko nas zivi u domacinstvu, ko je od nas zaposlen i to upisivala u mobitel, neka aplikacija.

nakon nekog vremena, dobio sam poziv na mob, da provjere je li ta djevojka dolazila i jesu li uneseni podaci tacni.
ipsos il tako nesto se vrzmo po mostaru dugo vremena..vazda ispitivali neke gluposti kao pijes li alkohol koje pice, jesi tetoviran, radis li bla bla..al mi je bilo cudno kad je ta radila popis koliko nas zivi u kuci i ko radi...
O'zone
Globalni moderator

#11731 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Dragan Stevanović, bivši šef internističkog odjela Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" gostujući u Novom danu na N1 kazao je da treba hitna reorganizacija zdravstvenog sistema.

"Apelirao sam na odgovorne ljude da siđu i vide gdje sistem ne funkcioniše. Neke zamisli su dobro napravljene, ali očito ne funkcionišu. Ne funkcionišu iz više razloga. Telefonske linije su prezagušene. Ja sam lično probao na žalbu građana da kontaktiram, da fingiram jednu situaciju da sam bolestan, sa simptomima koji bi zahtjevali da tim dođe kod mene. Poslije 37 poziva sam na kraju dobio odgovor - ostanite kući", kazao je dr. Stevanović u razgovoru sa Almom Dautbegović - Voloder.

Poručio je da doktori i sestre sa manje straha treba da prilaze bolesnicima, uz mjere zaštite koje su moguće u ovom momentu.

"Ova situacija sa ovom nesretnom ženom koja je umrla na pragu zdravstvene institucije na Ilidži pokazuje da sistem očito nije dovoljno uvezan i nije dovoljno spreman da pacijentima pruži adekvatnu uslugu. Mi moramo pružati pacijentima uslugu, bilo da su oni zaraženi koronom ili ne. Ovdje vidim da je osnovni problem na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno na nivou Doma zdravlja. Mislim da problemi postoje i dalje kroz sistem sve do KCUS-a. Ali, treba da reaguju ministar, komandantica štaba CZ i šefica Kriznog štaba. Imate naredbe o testiranju koje se još ne provode. Još uvijek je to jedan komplikovan sistem", naveo je on.

Kazao je i to da epidemiolozi treba da testiraju one građane za koje sumnjaju da su zaraženi.

"To smo govorili i prije deset dana, ali očito da u praksi ne funkcionira. Kod zdravstevnih radnika ima jedna pojava koja je meni vrlo čudna, da su previše uplašeni od pacijenata, odnosno zaraženih. Insistiraju na nekim full mjerama samozaštite. Ne možemo očekivati da će baš svi imati ona svemirska zaštitna odijela i da je to jedini uslov da mi pružimo pomoć pacijentu. Ni mi u ratu nismo imali zaštitne prsluke, uniforme niti mnogo štošta pa smo izlazili na prvu liniju fronta i pomagali ljudima rizikujući da nas snajper ili nešto drugo pogodi", poručio je dr. Stevanović.

Naveo je da rukovodioci previše sjede u kabinetima, donose nardbe koje nisu konzistentne.

"Ovi donesu naredbu i puste da se ona sama od sebe realizuje što je van svake pameti u kriznom rukovođenju. Svi moraju biti terenu, među svojim izvršiocima i vidjeti šta to stvarno od onog što je naređeno ne funckoniše. Ima čitav niz stvari koje bi vidjeli da siđu među neposredne izvršioce. Ako su tražili da rade taj posao, neka ga sada rade na najbolj način, neka ne sjede u kabinetima. Ima i komoditeta među nekim mojim kolegama koji su mirnodopski naučili da se lako mogu osloniti na sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite pa samo napisati uputnicu, ali ima i činjenica da u ovoj šumi naredbi koje se ne mogu realizovati nailaze sami na otpor".

Na kraju je poslao poruku građanima.

"Molim vas, držite se mjera, zajedno ćemo ovo proći. Nemojte ih previše komentarisati, nego ih se držite. To je najbolji način da nam svima pomognete. Mi ćemo se boriti da ovaj zdravstveni sistem što prije popravimo na bolji način".
sumirprimus

#11732 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Zasto ih niko nije pitao zasto dom zdravlja i uputnica za sumnju na koronu?wtf. Kakva je to procedura gubljenja drsgocjenog vremena?
Jasno ko dan da bi ovde trebalo zaobici domove zdrwvlja imati specijalizovane prijeme za ovakve pacijente i ekipe opremljene koje bi isle po iste. Pozivom na jedinstvne brojeve na koje bi se neko javio i reagirao u minutama.

Wtf? U 2020oj o ovakvim osnovama pricamo? :-)
Vanredna je situqcija od drustvene vaznosti i cemu gubljenje vremena resursa i na krqju krajeva zivota nepotrebno? Iz ovoga se vidi da se svi peru i kriju iza neefikasnih procedura.preskocit dom zdravlja i uputnice.
sumirprimus

#11733 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Tomahawk11 wrote: 07/04/2020 13:39
Kolega je primljen na kliniku Podhrastovi tj. dovezen vozilom doma zdravlja 1. aprila 2020. godine u 17:35, bez prethodne najave

Znaš ti nas jebo ti nas.
Tacno progutase 10ak dana .pokrise se papirimaa za pacijenta i nj3gov. Zivot bitno je samo da ne budu oni krivi. Jos ce onu jadnu zenu napravit ludom :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#11734 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote: 07/04/2020 13:48

Znaš ti nas jebo ti nas.
Tacno progutase 10ak dana .pokrise se papirimaa za pacijenta i nj3gov. Zivot bitno je samo da ne budu oni krivi. Jos ce onu jadnu zenu napravit ludom :-)
Al pazi ti naše ironije
preminulog doktora epidemiologa
Šta ono rekoše, nemamo ni jednog...e pa eto nemamo :roll:
sumirprimus

#11735 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Zar nema niko od vas dole javno da digne glas protiv te zene?novinari da javno pitaju za njenu odgo ornost?bilo sta?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#11736 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

Tuzla 70 testiranih, 1 pozitivno
LSD

#11737 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by LSD »

sumirprimus wrote: 07/04/2020 13:53 Zar nema niko od vas dole javno da digne glas protiv te zene?novinari da javno pitaju za njenu odgo ornost?bilo sta?
:lol: koje ublehaško ćuđenje :lol:

Nema niko, cekamo tebe iz tuzle da povedeš masu i da joj postaviš par unakrsnih pitanja.
skoronikako

#11738 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skoronikako »

Kad pricamo o sistemu, zar nije i ovaj doktor sto je preminuo bio dio sistema?
Logovan

#11739 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/supruga ... /200406113
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dom-zdr ... /200406200
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kcus-se ... /200407072

Nismo mi krivi, nije do nas, mi smo uradili sve što smo mogli, bla, bla, bla, bla.... Zoveš sve po hiljadu puta niko da ništa da uradi konkretno i onda se još pravdaju.

Bravo, bravo, bravo. Sve najgore vam želim. :)
Last edited by Logovan on 07/04/2020 14:07, edited 1 time in total.
JThomas

#11740 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

vala nekad i oni koji su protiv daju neka metafizička viđenja stvari. nije to ništa milošću božjom. to je naprosto moć stranke, napljačkanih i nakupljenih 30 godina vlasti. i ona je upregnuta za jednog pojedinca na jedan način principijelno atipičan njihovom stalnom načinu rada. jer je kartel generalno razuđen, impersonalan i "narodan", više kao kamora, a manje kao sicilijanska mafija.
zposao

#11741 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

I meni isto dolazila neka žena. Neznam jel bila iz Civilne Zaštite. Rekla kao da vrše nekakvu "anketu o stanovništvu".
Reko joj, bio je popis stanovništva, šta sad hočete? Kaže eto mora se neka anketa izvršit. Reko jel tebi ovisi plata o učinku? Kaže jeste... Reko ajde brzinski da odradimo to, žuri mi se imam posla, ali da ti pomognem.
Kad poče žena sve detaljno ispitivati ko sam šta sam gdje radim, koliko nas je kuci, šsta ko radi, šta ko planira, ko će iseljavati ko neće od nas, kolike plate imamo.... Ja iskolačio oči.
Reko ženo draga, anketu ti mogu pomoci samo anonimno ispuniti, bez ikakvih identifikacijskih parametara ni osjetljivih privatnih stvari. Ako hoces hoces.
Kaze ona nemaze tako mora ona sve detaljno pitati ko šta sere u kući... Reko aj mrš mi s očiju.

Susjeda bila naivna mislila da se mora to sve, sve detaljno o svome kućanstvu informacije dala. Nije ju pitala ni akreditaciju.
Ja kada sam vidio da ženska nema akreditaciju i da sve podatke piše u jednu običnu teku bez ikakvih državnih formulara odmah bi bila sumnjiva.

Ko zna šta je to bilo, samo nije bilo normalno nikako.

Nema ono veze sa popisom stanovnistva
Last edited by zposao on 07/04/2020 14:10, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11742 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote: 07/04/2020 13:53 Zar nema niko od vas dole javno da digne glas protiv te zene?novinari da javno pitaju za njenu odgo ornost?bilo sta?
Isto ti je to i kod vas i kod nas.

Bila je galama kad su bili oni protesti, palilo se rušilo i šta, ništa.
Pojeo vuk magarca.
Po koja razbijena glava protestanta i policajca, koja prekršajna i vozi.
Sistem je otišao u neku stvar i sve je truhlo.
Billy The Pljuc

#11743 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Billy The Pljuc »

Well...uspjeli ste mi ogaditi ime Elena, što je baš lijepo ime, ne znam samo što je ne zovete KUJA IZ PAKLA, što ona u stvari i jeste.

Čuvajte se, puno zdravlja i sreće vam želim.
Bloo
Globalna šefica

#11744 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

Znaš ti nas jebo ti nas.
Supruga moze, mozda, dati novinarima spisak poziva (fiksni, mobilni)....tek onda bi bilo interesantno vidjeti reakcije.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11745 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote: 07/04/2020 14:12

Znaš ti nas jebo ti nas.
Supruga moze, mozda, dati novinarima spisak poziva (fiksni, mobilni)....tek onda bi bilo interesantno vidjeti reakcije.
Novinarima ništa ne vjerujem.
Postali su senzacionalistička žutilo ekipa.
Samo daj bombastičnih naslova.
Nek proba, ionako nema više šta izgubiti.
zposao

#11746 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Tomahawk11 wrote: 07/04/2020 13:50
Al pazi ti naše ironije
preminulog doktora epidemiologa
Šta ono rekoše, nemamo ni jednog...e pa eto nemamo :roll:

Što je najgore, doktor epidemiolog umro jer mu drugi doktor epidemiolog nije htio na vrijeme napisati nalog za testiranje na covid-19.
Svi nadležni kažu da jedino epidemiolozi mogu zahtjevati testiranje. Kad su takva govna jedni prema drugima šta očekivati za običnog čovjeka ili onu ženu...
JThomas

#11747 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

naravno, nije pravilno ni da njega zbrine, a drugog ne zbrine. i to je štela i korupcija, pojedinačno dobro a sistemsko zlo. jasno je da sistematski nalog, način postupanja ne valja. pojedinac može rizikovati i na svoja leđa uraditi kako treba, ali može nekoliko puta.
Last edited by JThomas on 07/04/2020 14:23, edited 1 time in total.
banjaluka078
Moderator

#11748 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

plain vanilla wrote: 07/04/2020 13:55 Tuzla 70 testiranih, 1 pozitivno
Banjaluka 216 testiranih, 42 pozitivna. Pola iz porodica, pola nemaju jasnu predstavu otkud im, što znači da je u zajednici. Do sada testirano ukupno 3139 osoba. Do jutros je bio podatak da je umrlo 11 ljudi, sad čujem da je umro još jedan muškarac.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11749 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

JThomas wrote: 07/04/2020 14:23 naravno, nije pravilno ni da njega zbrine, a drugog ne zbrine. i to je štela i korupcija, pojedinačno dobro a sistemsko zlo. jasno je da sistematski nalog, način postupanja ne valja. pojedinac može
A vidiš da nije ni njega zbrinulo...znači da je i on najebo ko i obični mali čovjek.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#11750 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

banjaluka078 wrote: 07/04/2020 14:23
plain vanilla wrote: 07/04/2020 13:55 Tuzla 70 testiranih, 1 pozitivno
Banjaluka 216 testiranih, 42 pozitivna. Pola iz porodica, pola nemaju jasnu predstavu otkud im, što znači da je u zajednici. Do sada testirano ukupno 3139 osoba. Do jutros je bio podatak da je umrlo 11 ljudi, sad čujem da je umro još jedan muškarac.
Kad pogledas da je za cijeli TK samo 70 testiranih, odmah vidis da su to nerealne brojke.

Vidim da smo vec stigli do 80 danas, nadat se da je ovo rekord koji nece biti oboren. Ali, tesko...
Locked