Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#11701 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

danas 21 oporavljenih. to je odlicna vijest. nazalost, stopa smrtnosti je jos uvijek visoka.

@pici da vidis druze frke pred bankama. razdaljina izmedju ljudi nije ni pola metra.
Last edited by malakh on 07/04/2020 12:05, edited 1 time in total.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#11702 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

palermo wrote: 07/04/2020 11:55 @plain vanila

Ovo je epidemija. A epidemija ne poznaje pojedinca nego brojke. Epidemiologija je prevashodno matematika.
Naravno da je rahmetli doktor zrtva sistema, kao i
zena u Hrasnici ali nazalost nece biti posljednja. I kada sve se zavrsi sve ce se ovo podvesti pod kolateral. I matematika ce odrediti ko je bio uspjesan a ko nije. Sve zrtve ce biti kolateral. Nazalost.
A sto se tice lijecenja, eno je mostarska Covid bonica puna, svaki se dan traze nove prostorije gdje ce se smjestati pacijenti. Eno, procitala si i pismo doktora Stevanovica....covjek lijepo kaze, pokazuju se greske sistema, u hodu ih treba ispravljati i ispravljat ce se
A sto se tice lijecenja trebali bi da smo vec naucili da nema lijeka za Coronu. Tvoj imunoloski sistem i izlozenost virusu u principu odreduju tvoju sudbinu. I nije to samo kod nas. Gledas vijesti, citas evo i forumase koji pisu iz inostranstva.

A moji zdravstveni radnici kazu, ostani kuci.

A ja se svakoga necu pridruziti forumskom lincu zdravstvenih radnika pogotovo kada je to motivirano dnevno politickim razlozima
U Sarajevu je zena 12 dana cekala da je ljekari prime, na kraju je i umrla.
Poslije toga je umro i ovaj doktor, nakon sto su danima zvali domove zdravlja i ostale.

I sta se popravilo? Nisu skontali da su s ovom zenom pogrijesili i da moraju bolje? Zaboli njih, imaju algoritam. Zdrave politicare testiraj, a raja nek crkne.

Ne mozemo svi sjediti kod kuce, ja moram na posao ici. Ostalo vrijeme ne idem nikud, ne druzim se, ne idem na izletista. I opet mogu fasovat virus na poslu, onda do beskonacnosti zvati ljekare dok ne crknem, da bi ti mene podveo pod kolateralnu stetu.

Nije greska sistema, jer se sistem ne pravi sam, neki ljudi su duzni da osmisle i rukovode sistemom. Sistem ne valja, mijenjaj sistem, mijenjaj ljude.

Pola UKC Tuzla je palo, a pacijenti nisu krivi jer ne mogu ni uci na UKC.

I mani ba prebacivanje loptice na politiku, meni je vazno da ovo prezivimo, politika me uopste ne zanima.

I da dodam za mostarsku bolnicu, LJEKAR je kriv sto je virus usao u bolnicu, malo preko veze upustio jarana. Ali nema veze, kolateralna steta.
Veigar

#11703 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Veigar »

zposao wrote: 07/04/2020 11:55
Veigar wrote: 07/04/2020 11:39 Opet dežurna paničarska ekipa djeluje. Dete momci malo ohanite ba.
Ma ja, treba malo popravit reputaciju Sebiji.
SituVacija je pod kontrolom!

To što u FBiH imamo duplo više umrlih od izliječenih ništa ne znači. Jel tako?
To što ljudi umiru bez ikakvog medicinsmog tretmana po haustorima, čekaonicama i kućama isto bezze paničarenje.

Jadni normalni obični građani sa vama.
Ti isti jadni, normalni ljudi, biraju ove što se žališ na njihar? tako da tišu mišu i trpi sad i da peri ruke, ne diraj lice, okupaj se malo češće, obriši prašinu. Et..
last mohicans

#11705 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Slo Burner wrote: 07/04/2020 11:44
last mohicans wrote: 07/04/2020 11:40
zposao wrote: 07/04/2020 11:31 Meni se čini da se ovi naši iz FBiH kriju iza rezultata RS-a.

Jeste Banja Luka najveće žarište, ali oni najviše i testiraju i liječe. Pogledajte samo ove brojeve.

Po klixovoj statistici ukupan trenutni ukupan broj
-zaraženih 740
-izliječenih 68
-umrlih 32

Danas Šeranić dao svježe podatke za RS:
-zaraženih 346
-izliječenih 56
-umrlih 11

Dobijemo za Federaciju BiH ove brojke:
-zaraženih je trenutno 394
-izliječenih 12
-umrlih 21

Ljudi stanje je po ovim brojevima gore nego što se piše. U Federaciji je duplo veći broj umrlih od izliječenih. Srbi su izgleda puno disciplinovaniji i agilniji u ovom problemu.

Ovo nije normalno šta nam rade. Jesu li normalni ovi ljudi u federaciji. Ili je to plan da se što manje testira a da ljudi umiru po kucama i ambulantnim kolima?
Vrlo moguce da je tako. U RS je lakse, sa jedne vrhovne instance se spusta dolje, nema deset kantona,desetine domova zdravlja sa razlicitim političkim partijama na čelu, idiota koji misle da su Bogom dani. Misliš da onaj klošar u Mostaru nesto sluša vrh FBiH, vjerovatno samo kad mu se treba dostaviti neophodna oprema. Organizacija razbacana, nekordinirana i dobijes veci broj umrlih na isti broj zarazenih.
Ne radi se o Mostaru, doktor je umro u Sarajevu, druge dvije zrtve nisu dobile adekvatnu pomoć. To sve na 5 KM od centrale SDA.
Nije Dodik i Čović kriv, vas u Sarajevu Sebija i Bakir ubijaju, nema tu nista nejasno
Ma on mi je prvi naumpao, nisam zaboravio ni Elenu, nju smatram najodgovornijom na KS. Druge opcine i kantoni imaju neke druge. Ne vjerujem da je iko drugi uspostavljao ove procedure, te neke algoritme bez njenog aminovanja. U to sam ubijeđen.
pepeljara

#11706 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pepeljara »

𝗣𝗥𝗘𝗦𝗦 𝗞𝗢𝗡𝗙𝗘𝗥𝗘𝗡𝗖𝗜𝗝𝗔 VLADE FBIH
Obraćanje federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića i šefa Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victora Olsavszky.

Nadrealisti su mila majka :)
lacrima

#11707 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lacrima »

https://www.klix.ba/clanak/160809070

https://www.klix.ba/clanak/160810105

Jedan od prvih poteza sadasnjeg menadzmenta KCUS-a 2016. godine bilo je ukidanje Jedinice internistickog intenzivnog lijecenja (JIIL), zato sto je preskupa(!!).
Inace JIIL su otvorili i nadzirali Dr Gajic i Dr Festic sa Mayo klinike, nasi najveci strucnjaci za intenzivnu medicinu trenutno.
Posljedice takve odluke izvolite gledajte svaki dan.
sole2mio

#11708 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sole2mio »

plain vanilla wrote: 07/04/2020 11:13 ne primaju ostale bolesne zbog korone
ne primaju ni zarazene koronom zbog korone
:-) :-)
Zox

#11709 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

plain vanilla wrote: 07/04/2020 11:20
palermo wrote: 07/04/2020 11:17
plain vanilla wrote: 07/04/2020 11:06

ti si garant zdravstveni radnik :?
nisam ali sam blzu zdravstvenih radnika pa recimo da mogu sve izbliza posmatrati.
Nego ne slazes se sa mnom ?
ne slazem
ja nisam za to da djeca i penzioneri idu van, ali jesam da se lijece zarazeni ljudi
a ne da ih se pusti da umiru, pa se onda ogradjuje nekakvim algoritmima
ako neces da radis i rizikujes ok
daj otkaz i idi kuci

sta kazu ti tvoji zdravstveni radnici o ljudima sto danima leze kod kuce i samo ih saltaju da zovu tamo i ovamo?
Prije jedno pet godina, jedan lik s Kcusa je htio kupiti moj stan. Od kafe do notara, imali smo priliku da se ispricamo, Kaze on meni jednom eh, cuj umiru pacijenti. Pa normalno da umiru kad su bolesni.
Gledam ga jani kontam pa sta hoces, da radis u bolnici ali da ti dolaze zdravi pacijenti?
JanuaryJones

#11710 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JanuaryJones »

pustopoljina wrote: 07/04/2020 08:44
Matzan wrote: 07/04/2020 08:22 Postoje li u BiH bar 2 čestita novinara koji imaju hrabrosti, obraza profesionalne etike?
Ako postoje, pozivam ih da pišu o ovom organizacijskom haosu i neljudskim postupcima ljudi u bijelim uniformama; onih kojima smo se ne tako davno divili i koji su spašavali i spasili ogroman broj ruku, nogu i ljudskih života u vremenu agresije na BiH?
Podataka i činjenica ima sasvim dovoljno; imena i posebno prezimena u tim nekim institucijama dovoljno govore sama po sebi, veoma lako ih je povezati...
Od njih bi to u ovom trenutku bio izrazito moralni, ljudski i patriotski čin, kako zbog onih koji su nažalost već iskusili ovaj nakaradni sistem i izgubili ono najvrednije - život, tako i zbog nas koji, ako budemo imali tu nesreću da budemo zaraženi ovim Corona virusom, možemo očekivati isti ili sličan tretman i ishod.
To je smjena generacija. To vise nisu oni ljudi.
Danas se cekaju zastitna odjela da se dodje po pacijenta.
I znam kako zvuci- zar trebaju sebe izlagati..ne trebaju. Ali...ne mora sve biti iz fabrike...moze se i improvizirati.
Poslije rata su nasi doktori isli pokazivati po svijetu kako su sanirali povrede, kakvim prirucnim sredstvima su spasavali dijelove tijela, zivote..a danas se samo ceka neka pomoc iz vana i necija pomoc. Gdje su zastitna odijela bila zdravstvenim radnicima pri epidemijama proslih vremena.
Sadaka minderaški mentalitet, već 30 godina na djelu. Evo svi susjedi su dobili pomoć što od Turske, Kuvajta, UAE, Kine...jer su tražili. Naši čekaju da ih se neko sjeti, da ponudi sadaku.
JThomas

#11711 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

lacrima wrote: 07/04/2020 12:21 https://www.klix.ba/clanak/160809070

Jedan od prvih poteza sadasnjeg menadzmenta KCUS-a 2016. godine bilo je ukidanje Jedinice internistickog intenzivnog lijecenja (JIIL), zato sto je preskupa(!!).
Inace JIIL su otvorili i nadzirali Dr Gajic i Dr Festic sa Mayo klinike, nasi najveci strucnjaci za intenzivnu medicinu trenutno.
tad su nas spašavali od šanke. a četiri godine kasnije, on njihovim rukama postaje ministar i (teoretski) nadređeni cijelom zdravstvu u kantonu. i svako njihovo "spašavanje" je takvo.
Hajlac

#11712 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

last mohicans wrote: 07/04/2020 11:29 Interesuje me gdje onaj vođa strajkača Edo, nesto se ne oglašava, miš poltronski, eto makar da urgira da se obezbijedi oprema, ako je nema. Dok se skidala sestorka, nije silazio sa ekrana. Svi sindikati produzena ruka vlasti.
Sad ce ti se onaj moderator Dr. Gog, kako li, javiti s ostrom osudom i zgrazanjem nad kritikama Ede The Strajkaca :-)
Ne, nije Edo DF-ovac i pro-SDA, ma nikako :run:
muha_sa

#11713 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

ma ja--svi su krivi osim nas :-) :(

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kcus-se ... /200407072

Nakon što je supruga preminulog sarajevskog epidemiologa Šefika Pašagića iznijela svoju verziju priče, oglasili su se i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje se na klinici Podhrastovi liječio spomenuti pacijent.
Iz KCUS-a izražavaju duboko saučešće porodici Pašagić te ističu da osjećaju obavezu obratiti se javnosti referirajući se na dio pisma koji se odnosi na tretman kolege u KCUS.
"Kolega je primljen na kliniku Podhrastovi tj. dovezen vozilom Doma zdravlja 01.04.2020.godine u 17.35h, bez prethodne najave, što je obaveza Doma zdravlja. Iako je pacijent naveo da je 'negativan', infektolog je odmah izrazio sumnju na COVID-19. Pacijent je smješten u sobu - apartman, bez drugih bolesnika, do dolaska nalaza. Napominjemo Izolatorij na Podhrastovima nema čekaonicu, tako da pacijent nije mogao 'čekati u čekaonici'. Pacijent Š.P. je naveo da je 'pravo bolestan od 19.03.2020.godine i da je liječen u kućnim uslovima'. Porodica zna ko ga je privatno liječio skoro 13 dana, mi ne znamo", ističu.

Nastavljaju da je izolatorij Podhrastovi opskrbljen zaštitnom opremom - odijela, mantili, maske, naočale, viziri, rukavice, kaljače, te dezinfekcionim sredstvima u velikim količinama.

"Odgovorno tvrdimo da niko nikada nije mogao izbjeći obilazak pacijenata iz razloga koji su navedeni u objavljenom pismu. Niko nikada nije tražio donaciju od Sanitacije. Opskrbljeni smo dovoljno za čak 100 pacijenata, a tada ih je bilo samo 7. Nema govora o tome da pacijent nije redovno obilažen, što potvrđuju uredno vođeni decursus morbi i temperaturna lista. Izolatorij Podhrastovi ima izvanredno opremljenu apoteku, sa lijekovima koje preporučuju vodeći zdravstveni centri u svijetu. Pacijent je primao takvu terapiju od trenutka kada je stigao pozitivan nalaz na Covid 19 – jutro 02.04.2020.godine. Paracetamolom ne liječimo Covid-19, samo ponekad ordiniramo u febrilnim stanjima. Izolatorij Podhrastovi opslužuju najbolji specijalisti infektologije, anestezije i reanimacije, radiologije kao i pripadajuće medicinske sestre i tehničari", navode iz KCUS-a.

Napominju da se laborotorijske pretrage rade se redovno za sve pacijente, jer je još prije mjesec dana uspostavljen laboratorij na lokalitetu Podhrastovi samo za potrebe ležećih bolesnika izolatorija.

"Sve laboratorijske pretrage rade se po doktrini i o njima se vodi uredna evidencija.
Dana 05.04.2020.godine pacijent je zbog težine stanja intubiran i priključen na respirator, u 15.30h nakon svih pripremnih postupaka koje struka nalaže. Nažalost, nakon sat vremena je preminuo. Sva dokumentacija u vezi sa pacijentom Š.P. je dostupna porodici, ako upute zvanični zahtjev. Mi je ne smijemo objaviti iz etičkih razloga. Želimo da javnost zna da je pacijent Š.P. tretiran sa izuzetnom pažnjom i profesionalnošću, uz najbolju propisanu terapiju u toku boravka u KCUS – izolatorij Podhrastovi. Ne zbog toga što je ljekar, nego zbog toga što jednako tretiramo sve pacijente, profesionalno i sa punom pažnjom", zaključuje se u reakciji s KCUS-a.
Last edited by muha_sa on 07/04/2020 13:04, edited 1 time in total.
Korisničkoime

#11714 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

demagog wrote: 07/04/2020 11:53 Ja sam izvan BiH i gledam sve to na internetu i televiziji. Mogu reci da, u medijskom smislu RS ostavlja bolji utisak i da djeluju organizovanije i profesionalnije od Federacije.

Napominjem da govorim samo o medijskom utisku, ne znam kako je u praksi i sta stvarno ima iza fasade.
RS u ovakvim situacijama ima veoma jednostavnu hirarhijsku ljestvicu i jednostvno poslozene nadleznosti u FBiH zbog postojanja iskljucivih i podjeljenih nadleznosti zbog postojanja 10 katona isto toliko min.zdravrstva i zavoda za javno zdravrstvo i civilnih zastita ne samo da RS djeluje organizovanija ona to i jeste jer je sistem jednostavniji i fleksibilniji, od odlucivanja do sprovodjenja mjera na terenu.
Kako sada stvari stoje izgleda da je u najbogatijem kanotnu Sarajevskom stanje na terenu najgore ako je vjerovati svjedocenjima.
geralt

#11716 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Korisničkoime wrote: 07/04/2020 13:02
demagog wrote: 07/04/2020 11:53 Ja sam izvan BiH i gledam sve to na internetu i televiziji. Mogu reci da, u medijskom smislu RS ostavlja bolji utisak i da djeluju organizovanije i profesionalnije od Federacije.

Napominjem da govorim samo o medijskom utisku, ne znam kako je u praksi i sta stvarno ima iza fasade.
RS u ovakvim situacijama ima veoma jednostavnu hirarhijsku ljestvicu i jednostvno poslozene nadleznosti u FBiH zbog postojanja iskljucivih i podjeljenih nadleznosti zbog postojanja 10 katona isto toliko min.zdravrstva i zavoda za javno zdravrstvo i civilnih zastita ne samo da RS djeluje organizovanija ona to i jeste jer je sistem jednostavniji i fleksibilniji, od odlucivanja do sprovodjenja mjera na terenu.
Kako sada stvari stoje izgleda da je u najbogatijem kanotnu Sarajevskom stanje na terenu najgore ako je vjerovati svjedocenjima.
To je to otprilike. Kod nas se kantonalna ministarstva kriju iza federalnog, a federalno iza kantonalnih, i onda ni jedni ni drugi nista ne rade. Kod njih se tacno zna hijerarhija i ko je za sta odgovoran.

Druga komparativna prednost im je ta sto sve bitne poluge drzi jedna stranka (SNSD). Kolika god bili djubrad, svjesni su da ako stvari krenu po zlu, nemaju na koga drugog svaliti odgovornost. Kod nas KCUS i Domovi zdravlja jedni drugima prebacuju vruc krompir, a glavna tema oko koje se raspravlja zadnjih par dana je kako ce se podijeliti federalne pare.
geralt

#11717 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Evo o cemu govorim:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/mandic- ... /200407071
No, posljednjih dana sve ćešće možemo čuti da pacijenti nisu dobili potrebnu zdravstvenu uslugu, Mandić je kazao kako za takvo ponašanje zdravstvenih radnika mora postojati i odgovornost.

"Protokol je ustaljen. Kad odgovorne osobe rade po protokolu onda ne bi trebali imati problema. Očito da ovdje ima i neodgovornosti, problema u komunikaciji, problema pripadnosti zdravstvenoj ustanovi. Neko treba da preuzme odgovornost, ako imate neodgovorne osobe, ako imate brojeve telefona na koje se niko ne javlja trebate pitati ko snosi odgovornost", rekao je Mandić, no to pitanje treba uputiti kantonalnim vlastima dodao je.
Prevedeno, treba neko preuzeti odgovornost ali to necu biti ja, eto vam vas kanton pa se jebite.
Haris.ba

#11718 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

Za dva dana niko nece se sjecati ovoga epidemiologa, ko sto se ne sjeca ni one zene iz Hrasnice (osim porodice i prijatelja), ni ko sto se sjeca pisma ministarstva da niko nije akreditovan za testiranje korone....
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11719 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kcus-se ... /200407072

O TRETMANU LJEKARA
|
KCUS se oglasio o smrti sarajevskog epidemiologa Šefika Pašagića

"Odgovorno tvrdimo da niko nikada nije mogao izbjeći obilazak pacijenata iz razloga koji su navedeni u objavljenom pismu. Niko nikada nije tražio donaciju od Sanitacije. Opskrbljeni smo dovoljno za čak 100 pacijenata, a tada ih je bilo samo 7. Nema govora o tome da pacijent nije redovno obilažen, što potvrđuju uredno vođeni decursus morbi i temperaturna lista. Izolatorij Podhrastovi ima izvanredno opremljenu apoteku, lijekovima koje preporučuju vodeći zdravstveni centri u svijetu. Pacijent je primao takvu terapiju od trenutka kada je stigao pozitivan nalaz na Covid-19 – jutro 2. aprila 2020. godine. Paracetamolom ne liječimo Covid-19, samo ponekad ordiniramo u febrilnim stanjima. Izolatorij Podhrastovi opslužuju najbolji specijalisti infektologije, anestezije i reanimacije, radiologije, kao i pripadajuće medicinske sestre i tehničari", navode iz KCUS-a.

ovima je bolje da hrane kerove i nista ne diraju... cak 100 kreveta na 400 000 stanovnika :roll: ququ mene moja majko
DaffyDuck

#11720 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DaffyDuck »

JThomas wrote: 07/04/2020 12:57
lacrima wrote: 07/04/2020 12:21 https://www.klix.ba/clanak/160809070

tad su nas spašavali od šanke. a četiri godine kasnije, on njihovim rukama postaje ministar i (teoretski) nadređeni cijelom zdravstvu u kantonu. i svako njihovo "spašavanje" je takvo.
Ovo ponavljati svaki dan.
starii

#11721 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by starii »

Haris.ba wrote: 07/04/2020 13:19 Za dva dana niko nece se sjecati ovoga epidemiologa, ko sto se ne sjeca ni one zene iz Hrasnice (osim porodice i prijatelja), ni ko sto se sjeca pisma ministarstva da niko nije akreditovan za testiranje korone....
bice ona stara izreka..istekla mu nafaka....tuzno u današnje doba...
jajara

#11722 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jajara »

heal wrote: 07/04/2020 08:25 Nemojte pogresno shvatiti..
Jel ima jos neko kome su nekad u januaru cini mi se dolazili na vrata iz civilne zastite da popisu ko zivi na adresi? Jos ja trazio da mi teta pokaze isprave i objasni zasto :-)
da meni su. samo ne znam tocno jel bio prvi ili drugi mjesec. predstavila se kao da radi popis neki bezvezni jer ce se uskoro raditi popis stanovnistva.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11723 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

starii wrote: 07/04/2020 13:22
Haris.ba wrote: 07/04/2020 13:19 Za dva dana niko nece se sjecati ovoga epidemiologa, ko sto se ne sjeca ni one zene iz Hrasnice (osim porodice i prijatelja), ni ko sto se sjeca pisma ministarstva da niko nije akreditovan za testiranje korone....
bice ona stara izreka..istekla mu nafaka....tuzno u današnje doba...
sve je u Allahovim rukama...

Image
animus

#11724 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animus »

zposao wrote: 07/04/2020 11:31 Meni se čini da se ovi naši iz FBiH kriju iza rezultata RS-a.

Jeste Banja Luka najveće žarište, ali oni najviše i testiraju i liječe. Pogledajte samo ove brojeve.

Po klixovoj statistici ukupan trenutni ukupan broj
-zaraženih 740
-izliječenih 68
-umrlih 32

Danas Šeranić dao svježe podatke za RS:
-zaraženih 346
-izliječenih 56
-umrlih 11

Dobijemo za Federaciju BiH ove brojke:
-zaraženih je trenutno 394
-izliječenih 12
-umrlih 21

Ljudi stanje je po ovim brojevima gore nego što se piše. U Federaciji je duplo veći broj umrlih od izliječenih. Srbi su izgleda puno disciplinovaniji i agilniji u ovom problemu.

Ovo nije normalno šta nam rade. Jesu li normalni ovi ljudi u federaciji. Ili je to plan da se što manje testira a da ljudi umiru po kucama i ambulantnim kolima?
Ne moze se ovo ovako jednostavno uporedjivati. Ja sam upratio kad je RS objavio da je prvi pacijent izlijecen da je proslo 15 dana. Pacijenti iz Zenice su cekali mnogo vise. U F BiH se izgleda ne objavljuje da je neko izlijecen dok ne prodje neki rok od preko 20 ili cak 30 dana. Svaki pacijent koji nije umro bit ce izlijecen a to se ne odnosi na neko specijalno lijecenje jer u biti organizam sam to sve uradi uz eventualnu malu pomoc ljekara. Tako da ce to nakon nekog vremena biti u pet deka. Umiru i tamo pacijenti kao i ovdje. Najveci je problem Sarajevo jer tu imamo domove zdravlja koji nece ozbiljnim pacijentima da daju sansu da se lijece. Od ova 4 smrtna slucaja imali bi bar jedan slucaj manje da se na vrijeme pristupilo lijecenju.
jazzer

#11725 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jazzer »

Mogu se oni, sa Elenom na celu, prati narednih godinu dana ali je nepobitna cinjenica je da rahmetli dr. Pasagic nije ni dobio
priliku za izljecenje.

I to je sav jad i bijeda naseg zdravstvenog sistema.
Locked