Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Guadalajara

#326 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Guadalajara »

Hakiz wrote: 02/04/2020 22:04 Nisu ove mjere ni zbog nas, ni zbog naših roditelja, ni zbog naše djece. Da se ne lažemo. One su uvedene da medicinskom osoblju, policiji i sličnima bude lakše. A kako izgleda sa opremom koju imaju, i medicinsko osoblje je upitno...

Nego, odoh ja gledati distopijske i apokaliptične fimove, Mad Max i slične, da učim šta i kako preživjeti za koji mjesec :izet:
coco1

#327 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

a, sta mislite kako je sada braci gumenjaku? nema zvanicnog primanja sestoaprilske nagrade. sve ima gore od goreg :D
muha_sa

#328 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

coco1 wrote: 03/04/2020 14:31 a, sta mislite kako je sada braci gumenjaku? nema zvanicnog primanja sestoaprilske nagrade. sve ima gore od goreg :D
:lol: :thumbup:
Evelinda

#329 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Ovo se sve vise siri.Koliki je broj tacan u sarajevu oboljelih? Ona stranica mi pokazuje isto
Bosniacum

#330 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bosniacum »

Evelinda wrote: 03/04/2020 16:44 Ovo se sve vise siri.Koliki je broj tacan u sarajevu oboljelih? Ona stranica mi pokazuje isto

Image

Danas 51 test urađen do sada i svi su negativni.

Izvor: covid-19.ba
Evelinda

#331 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Senad je naknadno dobio jedan pozitivan ali ne cuh da li je u Sarajevu?
high_volume

#332 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Snimci TVSA danas u Vilsonovom šetalištu

Image
Image
nepass1

#333 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by nepass1 »

Cilj izolacije je da ne krahira zdravstveni sistem. Jedino cega koliko toliko dovoljno ima u zdravstvu su ljudski resursi. Ostalo mrka kapa. Jedini nacin da se kod nas ublazi korona jeste izolacija. Nema dovoljno testova, nema dovoljno zastitne opreme koja se oblaci pri testiranju, nema dovoljno vozila, nema dovoljno aparata na mikrobiologiji, nema dovoljno respiratora. Sad se moze utrostruciti broj mobilnih timova ali nema opreme za obuci, nema auta da ih odvuce do potencijalno zarazenog.
Zato uvode ove, po meni, gluposti od zabrana za djecu itd. Moglo se to blaze urediti.
Otprilike po statistici 5% zarazenih zahtjeva hospitalizaciju, nek 1% treba respirator na 3k oboljelih u KS nema vise respiratora.
@hakiz gluplji komentar nisam procitao odavno, zdravstveni radnici svih nivoa, policija itd.. se uopste nista ne pitaju. Samo dobijaju naredjenja sta i kako raditi. Naravno iznimka je KCUS ali znamo svi zbog cega
_Reds_

#334 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by _Reds_ »

nepass1 wrote: 05/04/2020 21:51 Cilj izolacije je da ne krahira zdravstveni sistem. Jedino cega koliko toliko dovoljno ima u zdravstvu su ljudski resursi. Ostalo mrka kapa. Jedini nacin da se kod nas ublazi korona jeste izolacija. Nema dovoljno testova, nema dovoljno zastitne opreme koja se oblaci pri testiranju, nema dovoljno vozila, nema dovoljno aparata na mikrobiologiji, nema dovoljno respiratora. Sad se moze utrostruciti broj mobilnih timova ali nema opreme za obuci, nema auta da ih odvuce do potencijalno zarazenog.
Zato uvode ove, po meni, gluposti od zabrana za djecu itd. Moglo se to blaze urediti.
Otprilike po statistici 5% zarazenih zahtjeva hospitalizaciju, nek 1% treba respirator na 3k oboljelih u KS nema vise respiratora.
@hakiz gluplji komentar nisam procitao odavno, zdravstveni radnici svih nivoa, policija itd.. se uopste nista ne pitaju. Samo dobijaju naredjenja sta i kako raditi. Naravno iznimka je KCUS ali znamo svi zbog cega
O čemu pričamo? Pričamo u virisu za koji trenutno nema lijeka. I koji haus pravi u najjačoj ekonomiji svijeta.
Za djecu je glupost, jeste trebaju nam, biti puno parkovi djece i tinejdžera koje je najteže disciplovati. Za 15-20 dana bi imali Italiju.

ALi važno je damo smo pametni za sve.
i agree

#335 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by i agree »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/supruga ... /200406113

Jos jedan covjek plati glavom zbog doktora a vi im samo pljescite
Evelinda

#336 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

i agree wrote: 06/04/2020 16:49 https://www.klix.ba/vijesti/bih/supruga ... /200406113

Jos jedan covjek plati glavom zbog doktora a vi im samo pljescite
Upravo tako.Odavno se pitam kome se pljesce? Bolje bi bilo da se tuze na sva zvona
Tambure

#337 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

Ocekujte ovo da postane masovna svakodnevnica ... za masovna ubistva doktori ne mogu odgovarati za pojedinacna mogu. Isto ka sto za kradju kile jabuka ce vas hapsiti za kradju milion marona nece. Cuvajte se ljudi.
high_volume

#338 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Danas je u Sarajevu, u javnom prostoru, izgledalo kao sasvim običan dan u kojem coronavirus ne prijeti zarazom i smrtnom opasnošću. Milion automobila, milion pješaka, doduše gotovo 90% njih sa maskama na licima, ali svejedno, veliki je bio promet, i sigurno međusobna konekcija ljudi. Ko zna ko je sada infektivan, inkubacija traje mnogo dana. Nepotrebna međusobna konekcija koja je sigurno uzrokovala dodatne infekcije i dodatne oboljele od coronavirusa :(
dorkcic

#339 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by dorkcic »

Još kad vidim koliko ljudi NE ZNA koristiti masku, nosi samo preko usta, konstantno dira, miče, spušta da zapali cigaru, pojede kiflu... :run:
high_volume

#340 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

heal wrote: 06/04/2020 23:28
high_volume wrote: 06/04/2020 23:09 Danas je u Sarajevu, u javnom prostoru, izgledalo kao sasvim običan dan u kojem coronavirus ne prijeti zarazom i smrtnom opasnošću. Milion automobila, milion pješaka, doduše gotovo 90% njih sa maskama na licima, ali svejedno, veliki je bio promet, i sigurno međusobna konekcija ljudi. Ko zna ko je sada infektivan, inkubacija traje mnogo dana. Nepotrebna međusobna konekcija koja je sigurno uzrokovala dodatne infekcije i dodatne oboljele od coronavirusa :(
A ti onako izasao samo da vidis koliko je ljudi izaslo, pa se odmah vratio da nam napises jel. Il nisi ni izlazio- javili ti. De ba
Nisi se sjetio da sam mogao sa prozora stana ustanoviti sve što sam napisao. npr. Ili da sam prošao automobilom radeći svoj posao. Ili mi je ovo sve mogao ispričati neko ko je sve vidio, itd. Uostalom, što sam ja bitan u cijelom mom postu, zar ne bi trebao komentarisati opisanu situaciju. "De ba..." :-)
Kamper

#341 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Kamper »

"Čuvajte se kako bi pandemija završila sutra a ne danas" - Franko DeJure.
geralt

#342 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

high_volume wrote: 06/04/2020 23:31
heal wrote: 06/04/2020 23:28
high_volume wrote: 06/04/2020 23:09 Danas je u Sarajevu, u javnom prostoru, izgledalo kao sasvim običan dan u kojem coronavirus ne prijeti zarazom i smrtnom opasnošću. Milion automobila, milion pješaka, doduše gotovo 90% njih sa maskama na licima, ali svejedno, veliki je bio promet, i sigurno međusobna konekcija ljudi. Ko zna ko je sada infektivan, inkubacija traje mnogo dana. Nepotrebna međusobna konekcija koja je sigurno uzrokovala dodatne infekcije i dodatne oboljele od coronavirusa :(
A ti onako izasao samo da vidis koliko je ljudi izaslo, pa se odmah vratio da nam napises jel. Il nisi ni izlazio- javili ti. De ba
Nisi se sjetio da sam mogao sa prozora stana ustanoviti sve što sam napisao. npr. Ili da sam prošao automobilom radeći svoj posao. Ili mi je ovo sve mogao ispričati neko ko je sve vidio, itd. Uostalom, što sam ja bitan u cijelom mom postu, zar ne bi trebao komentarisati opisanu situaciju. "De ba..." :-)
Ima tu vise objasnjenja. Prvo, GRAS ne radi, tako da ljudi koji su ga koristili moraju ici ili pjeske ili autom. Penzioneri su znatno povecali promet u ova tri dana jer moraju podici penzije, platiti obaveze i nabaviti stvari za kucu, jer im je jako ograniceno vrijeme za to. Dalje, ljudi i dalje moraju raditi. Ja moram svaki dan otici na posao i vratiti se, jednom u dva dana otici do pekare, te jednom sedmicno otici u supermarket, na zelenu pijacu, i da odnesem roditeljima namirnice. Mozda i mene neko gleda sa prozora i komentarise o nepotrebnim konekcijama.

Virus nije "svuda oko nas", i u prosjeku moras sjediti kraj zarazene osobe bar 15 minuta da bi ti on prenio zarazu. Ako se zarazis, 99% su sanse da ces se zaraziti od nekog od ukucana, radnog kolege, ili nekog od prijatelja ili rodbine s kojima si provodio vrijeme, ne od nekoga ko je prosao kraj tebe na ulici, i definitivno ne od nekoga ko je prosao autom.
Evelinda

#343 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Da li postoji mogucnost da se zarazis od osobe sa kojom se vozis u malenom liftu dakle jedno uz drugo od pocetka do vrha zgrade s tim da ta osoba nema masku ? Cesto se ulazi u lift sa nekima pa me zanima cisto prevencije radi .Najbolje je prepustiti lift ali desi se npr krenes liftom sa vrha zgrade do prizemlja pritisne jos neko i lift pun a NIKO nema maske
mirsek

#344 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mirsek »

Evelinda wrote: 08/04/2020 13:10 Da li postoji mogucnost da se zarazis od osobe sa kojom se vozis u malenom liftu dakle jedno uz drugo od pocetka do vrha zgrade s tim da ta osoba nema masku ? Cesto se ulazi u lift sa nekima pa me zanima cisto prevencije radi .Najbolje je prepustiti lift ali desi se npr krenes liftom sa vrha zgrade do prizemlja pritisne jos neko i lift pun a NIKO nema maske
Da.
Evelinda

#345 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

geralt wrote: 08/04/2020 12:06 [
Virus nije "svuda oko nas", i u prosjeku moras sjediti kraj zarazene osobe bar 15 minuta da bi ti on prenio zarazu. Ako se zarazis, 99% su sanse da ces se zaraziti od nekog od ukucana, radnog kolege, ili nekog od prijatelja ili rodbine s kojima si provodio vrijeme, ne od nekoga ko je prosao kraj tebe na ulici, i definitivno ne od nekoga ko je prosao autom.
Da li je ovo tacno?
AmirBaa

#346 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Evelinda wrote: 08/04/2020 13:18
Da li je ovo tacno?
Pa dovoljno je da procitas kako se virus prenosi i shvatis ces je li tacno ili nije. Kod nas narod misli virus ledbi u zraku i moze tee napasti cim izadjes vani :-) :-) :-)
geralt

#347 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Evelinda wrote: 08/04/2020 13:18
Da li je ovo tacno?
Evo ti zvanicna definicija "kontakta" za potrebe epidemioloske analize od WHO:
A contact is a person who experienced any one of the following exposures during the 2 days before and the 14 days
after the onset of symptoms of a probable or confirmed case:
1. Face-to-face contact with a probable or confirmed case within 1 meter and for more than 15 minutes;
2. Direct physical contact with a probable or confirmed case;
3. Direct care for a patient with probable or confirmed COVID-19 disease without using proper personal
protective equipment1
; OR
4. Other situations as indicated by local risk assessments.
Link: https://www.who.int/docs/default-source ... 5ae25bc7_2

Evo kako EUDC (European Center for Disease Prevention and Control) definise rizicne kontakte:
A person:
• having had face-to-face contact with a COVID-19 case within 2 metres for more than 15 minutes
• having had physical contact with a COVID-19 case
• having unprotected direct contact with infectious secretions of a COVID-19 case (e.g. being coughed on)
• who was in a closed environment (e.g. household, classroom, meeting room, hospital waiting room, etc.) with a COVID-19 case for more than 15 minutes
• in an aircraft, sitting within two seats (in any direction) of the COVID-19 case, travel companions or persons providing care, and crew members serving in the section of the aircraft where the index case was seated [23] (if severity of symptoms or movement of the case indicate more extensive exposure, passengers seated in the entire section or all passengers on the aircraft may be considered close contacts)
• A healthcare worker or other person providing care to a COVID-19 case, or laboratory workers handling specimens from a COVID-19 case, without recommended PPE or with a possible breach of PPE [24]
Link: https://www.ecdc.europa.eu/sites/defaul ... -03-31.pdf

Imas cak slucajeve gdje je zarazeni proveo citavu bolest u istom stanu sa ukucanima a da nije nikoga zarazio, jer su se preduzele potrebne mjere: bolesnik u odvojenoj sobi koja se zraci, svi nosili maske i rukavice, dezinfikovale se sve povrsine sa kojima je imao kontakt, koristili odvojen pribor za jelo.
Evelinda

#348 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Znaci da je prakticki nemoguce prenijeti u prodavnicama,liftovima i slicno
geralt

#349 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Evelinda wrote: 08/04/2020 14:51 Znaci da je prakticki nemoguce prenijeti u prodavnicama,liftovima i slicno
Moguce je, ali je jako malo vjerovatno ako niko direktno ne kaslje u tebe. Ono sto je rizicno je da diras dugme od lifta ili rucku od korpe, i da se onda tom rukom poceses po nosu ili protrljas oci.
Evelinda

#350 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

geralt wrote: 08/04/2020 15:04
Evelinda wrote: 08/04/2020 14:51 Znaci da je prakticki nemoguce prenijeti u prodavnicama,liftovima i slicno
Moguce je, ali je jako malo vjerovatno ako niko direktno ne kaslje u tebe. Ono sto je rizicno je da diras dugme od lifta ili rucku od korpe, i da se onda tom rukom poceses po nosu ili protrljas oci.
Da da to je razumljivo ali ako ne diras nista rukom(imas rukavice),imas masku i niko direktno ne kaslje u tebe je prakticno nemoguce da predje.Red u prodavnici ,pustaju ljude nemaju ono jedno po jedno ili bar dvije po dvoje.Ili lift stane 3 puta do prizemlja neko udje ,znaci nemoguce je pokupiti? Mene najvise zanima kako se moze pokupiti sa stvari koje u trgovini kupis.kako s njima postupati
Locked