Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- armin071
#18201 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Večeras obavezno u 20 sati na balkone i pljeskom pozdraviti dr. Izetbegović. Jadne ljekare i med. radnike ne treba kriviti za ovu maloumnu i narcisoidnu foku željnu pažnje. Ljudi nam umiru kućama i šatorima dok nam
bolnice zjape prazne.
bolnice zjape prazne.
-
freelancerBIH
#18202 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam za vas ljudi, ali mene je ova cijela stvar u vezi ove korone skroz promjenila. Ne znam da cu se vise ikad usuditi rukovati sa nekim, a kamo li otici sjesti popiti kafu dok vakcina ne izadje... Sjebe ti psihu totalno... 
-
ChMar
#18203 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nažalost, ne mogu da ne primjetim još par užasnih i šokantnih detalja utvrđenih kroz ovaj članak.
1. Rahmetli doktora su testirali ukupno 3 puta, i tek je na trećem testu bio pozitivan. Kakvi su to testovi, da li su nama došli ovi nepouzdani koje je Španija zabranila, ili zapravo nigdje u svijetu ne postoji adekvatan i pouzdan test na ovaj virus?
2. Čovjeka su testirali 3 puta, pazite, 3 puta. Gospođe iz Hrasnice i Bihaća su testirali jednom, i to tek nakon što je uslijedila smrt. Mnoge od umrlih su testirali također nakon što je bilo prekasno. Ovaj čovjek s određenim vezama je testiran 3 puta, iako sva tri puta nažalost prekasno, pitaj Boga koliko su testova na sebe sprdili Novalić i kompanija. Za običnog smrtnika kao što sam ja, kao što ste vi, NEMA TESTA!!!
1. Rahmetli doktora su testirali ukupno 3 puta, i tek je na trećem testu bio pozitivan. Kakvi su to testovi, da li su nama došli ovi nepouzdani koje je Španija zabranila, ili zapravo nigdje u svijetu ne postoji adekvatan i pouzdan test na ovaj virus?
2. Čovjeka su testirali 3 puta, pazite, 3 puta. Gospođe iz Hrasnice i Bihaća su testirali jednom, i to tek nakon što je uslijedila smrt. Mnoge od umrlih su testirali također nakon što je bilo prekasno. Ovaj čovjek s određenim vezama je testiran 3 puta, iako sva tri puta nažalost prekasno, pitaj Boga koliko su testova na sebe sprdili Novalić i kompanija. Za običnog smrtnika kao što sam ja, kao što ste vi, NEMA TESTA!!!
-
pinkman
#18204 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prenosi ono sto mu kazu vrhunski strucnjaci koje finansira Bill & Melinda Gates Foundation. Ne izlazi u javnost jer on misli da nesto treba na neki nacin raditi, nego mu govore ljudi bliski njemu, a koji su strucnjaci.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑06/04/2020 13:59 I tako bill gates svaki dan na cnn portalu daje neke izjave, te ovo će, te korona će ovako i onako itd...
Mislim koji je on faktor u svemu? Koja je on struka da daje ocjene i procjene o virusu? Napustio mjesto direktora korporacije pa ima slobodnog vremena ili?
To i ima smisla jer njegove se rijeci dosta vise cuju nego od nekih strucnjaka.
- He1972
#18205 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
šta će ti test ljepše ti je krepavat u neizvjesnosti, i zato, uživaj, to je vama vaša borba dala da imate sebiju za maršalaChMar wrote: ↑06/04/2020 17:37 Nažalost, ne mogu da ne primjetim još par užasnih i šokantnih detalja utvrđenih kroz ovaj članak.
-
demagog
#18206 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kad se ove mjere ukinu, ne uvede ih vise niko za ponovnu pojavu Covida 19, ni za eventualni Covid 20. Mozda neke relativno blage mjere ali nikako ova katastrofa koja je sad napravljena. Narod ce oguglati na pricu o virusima (vec se naslucuju pocetni znakovi toga) i svima ce biti svjeza sjecanja na fijasko iz marta pa nece biti ni medijske histerije ni pritiska na politicare da uvode drasticne mjere.manuchao91 wrote: ↑06/04/2020 15:38 A šta bi se desilo naprimjer da se sva situacija potpuno smiri na ljeto..i onda se odjednom ponovo pojavi COVID-19 tipa u julu augustu..
da li se izvanredne mjere ponovo uvode ili cemo uglušit od to..
- He1972
#18207 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
koliko se puta dnevno mijenjaju gaćefreelancerBIH wrote: ↑06/04/2020 17:33 Ne znam za vas ljudi, ali mene je ova cijela stvar u vezi ove korone skroz promjenila. Ne znam da cu se vise ikad usuditi rukovati sa nekim, a kamo li otici sjesti popiti kafu dok vakcina ne izadje... Sjebe ti psihu totalno...![]()
-
sumirprimus
#18208 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Covjek je od 21. Do 31. Bio prepusten sam sebi po ovoj prici. E 10 dana.ChMar wrote: ↑06/04/2020 17:37 Nažalost, ne mogu da ne primjetim još par užasnih i šokantnih detalja utvrđenih kroz ovaj članak.
-
orbita12
#18209 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sto ti je sistem , Juzna Koreja
https://www.youtube.com/watch?v=aR3d0FWEp6g
- Bluemore
#18210 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jah RKI ali Zar to nije manipulisanje statistikomGAU8 wrote: ↑06/04/2020 14:03Ali ko manipulise? NIje mi jasno cemu insistiranje koja smrt se pripisuje virusu a koja ne.Bluemore wrote: ↑06/04/2020 13:50Ma ja Sve superGAU8 wrote: ↑06/04/2020 12:36 Ja samo znam dok god se ovdje naprđujemo, da li su mjere pretjerano restriktivne ili ne, brojimo kako je ko umro, je li "sa" ili "od" korone, to znači da ljudi koji su odgovorni za naše guzice svoj posao rade koliko toliko dobro.
Da su bili "pametni" kao neki ovdje zagovarači "imuniteta krda" ne bi se imalo ni vremena za brojati...
A idiota nikad ne manjka...![]()
ALI cemu onda manipulisanje?? Statistikom????
Koliko je meni poznato, broje se samo smrti gdje je pacijent imao i neku vrstu upale pluca.
Evo na primjer u Njemackoj je na javnoj televiziji direktor RKI izjavio da se racunaju svi pacijenti koji su umrli usljed komplikacije u kojoj je ucestvovala upala pluca, i koji su testirani pozitivno na korona virus.
Recimo ako je pacijent srcani bolesnik, i ima zastoj srca zbog upale pluca, a pozitivan je na Coronu, pise se kao da je umro zbog korona virusa, jer da nije imao upalu pluca, ne zna se da li bi sada ili za x godina imao zastoj srca.
A na osnovu statisika prave izracune i modele
Malo mi je to kontradiktorno
Plus strucnjaci se hvataju za glavu radi tog pristupa
No medjuti Sve super naravno Sta fali
-
freelancerBIH
#18211 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Italija +3599 danas

-
jagugu
#18212 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Idemo dalje, ipak neću da citiram prethodne postove koji se odnose na druge zemlje da se ne gomila džaba.
Norveška u srijedu najavila raspravu o radikalnom ublažavanju mjera.
Plenković najavio da će uz saglasnost epidemiologa u narednim sedmicama takodjer odlučivat o ublažavanju mjera.
Norveška u srijedu najavila raspravu o radikalnom ublažavanju mjera.
Plenković najavio da će uz saglasnost epidemiologa u narednim sedmicama takodjer odlučivat o ublažavanju mjera.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#18213 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nevjerovatno zaista, ne mogu da vjerujem kako i s kojom lakocom se prodje kroz cijeli proces....orbita12 wrote: ↑06/04/2020 17:58 Sto ti je sistem , Juzna Koreja
- black
#18214 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Antonio Rodriguez Garcia
New age of fear

New age of fear

-
orbita12
#18215 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Poslije ti se place kad vidis gdje ziviskonektovan wrote: ↑06/04/2020 18:15Nevjerovatno zaista, ne mogu da vjerujem kako i s kojom lakocom se prodje kroz cijeli proces....orbita12 wrote: ↑06/04/2020 17:58 Sto ti je sistem , Juzna Koreja
https://www.youtube.com/watch?v=aR3d0FWEp6g![]()
- moa
#18216 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Plus njihovi testovi su najpouzdaniji od preko 99% preciznosti. Svaka im cast kako su organizovani, tacno su bili spremni i cudi me da nisu do sada izbacili vakcinu. Nasi nisu nabavili ni zastitna odijela a moze se nabaviti po 18 usd i to vrhunska da covjek ne govori da se mogao i zamoliti tim ljudi da budu sa nama 7 dana da nam pokazu kako se to radi kad mi vec ne znamo i nemamo iskustva i da se onda po istom templetu uraditi u svim gradovima paralelno. Sad ih jos vise cijenim!orbita12 wrote: ↑06/04/2020 18:18Poslije ti se place kad vidis gdje ziviskonektovan wrote: ↑06/04/2020 18:15Nevjerovatno zaista, ne mogu da vjerujem kako i s kojom lakocom se prodje kroz cijeli proces....orbita12 wrote: ↑06/04/2020 17:58 Sto ti je sistem , Juzna Koreja
![]()
- Bluemore
#18217 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Strasno... niti lijece niti testiraju
Nek nas bog Sacuva od njih
Nek nas bog Sacuva od njih
-
neko_sa_strane
#18218 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Naši nisu mogli nabaviti zaštitnu opremu dok nisu utvrdili ko će sve ugraditi. Nažalost živimo u korumpiranoj vukojebini.
Crne prognoze trajanja zaraze korona virusom kreću se i do 2 i po godine sudeći prema prognozama u Izraelu.
https://www.haaretz.com/world-news/.pre ... -1.8683754
Crne prognoze trajanja zaraze korona virusom kreću se i do 2 i po godine sudeći prema prognozama u Izraelu.
https://www.haaretz.com/world-news/.pre ... -1.8683754
-
AmirBaa
#18219 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bez teksta sam ostao. Pa ovdje da mi njihov krizni stab kaze stoj na nozi svaki dan po 2 sata, ja bih to uradio bez problema kad vidim kako su organizovani i koliko ulazu u svakog pacijenta.konektovan wrote: ↑06/04/2020 18:15Nevjerovatno zaista, ne mogu da vjerujem kako i s kojom lakocom se prodje kroz cijeli proces....orbita12 wrote: ↑06/04/2020 17:58 Sto ti je sistem , Juzna Koreja
- Bluemore
#18220 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Uhodana taktika vozanje pacijenta zovi tamo idi vamo....Hajlac wrote: ↑06/04/2020 17:14 Supruga preminulog dr. Pašagića: Moj muž je žrtva našeg zdravstvenog sistema, a ne koronavirusa
https://www.klix.ba/vijesti/bih/supruga ... /200406113Elna Pašagić je supruga sinoć preminulog doktora epidemiologa Šefika Pašagića. Nakon smrti supruga, iza kojeg je ostalo četvero maloljetne djece, odlučila je izaći u javnost i za Klix.ba ispričati sve ono što se dešavalo u posljednjih, kobnih, 14 dana.
Na samom početku razgovora govori nam da želi ispričati istinu radi drugih ljudi.
"Kada se ovakvo nešto dogodilo ljekaru koji se cijeli svoj radni vijek od 1987. godine bavio javnim zdravstvom, prevencijom u zdravstvenoj zaštiti i prevencijom zaraznih oboljenja... Šta će se dogoditi nekom penzioneru, nekom čovjeku iz radničke klase", govori nam Elna.
Njen suprug dr. Šefik Pašagić je dobio temperaturu oko 21. marta kada je bio kod kuće.
"Nakon dva dana povišene temperature nazvali smo DZ Vrazova, jer smo prijavljeni tu, ali mjesto prebavališta nam je Novo Sarajevo. Ja sam rekla da je suprug bolestan, a s obzirom na to da je ovakva situacija, mora se prvo pozvati, jer se ne može ići direktno u dom zdravlja. Iz DZ Vrazova su mi rekli da moj suprug treba početi piti antibiotik Klacid. Bez pregleda i bez ikakvih nalaza", ispričala je.
Kaže da je pitala da li je to pametno te da li neko može doći kod njih kući kako bi pregledali dr. Pašagića. Također kaže da je njen suprug bio spreman odmah se testirati na koronavirus kako bi zaštitio sve ostale.
"Rekli su mi da nemaju zaštitne opreme da dođu i uzmu bris, a nemaju ni briseva. Rekla sam da onda neko treba doći, ako on ne može u dom zdravlja, ni u privatnu kliniku. Neko treba doći, ili iz doma zdravlja ili iz Hitne pomoći. Rekli su mi da nazovem Hitnu. U Hitnoj su mi rekli da se javimo Porodičnoj medicini Vrazova. Ponovo zovem Vrazovu, ali mi kažu oni ne mogu izaći jer nemaju zaštitne opreme", prisjeća se Elna.
Pozivi, pozivi, pozivi...
Dr. Šefik Pašagić, kaže njegova supruga, počinje uzimati antibiotik Klacid, ali tempratura mu nije spala ni treći ni četvrti dan.
"Ponovo zovem, a doktorica iz Doma zdravlja Vrazova mi kaže da zovem Dom zdravlja Omer Maslić, jer nam je mjesto prebivališta u Novom Sarajevu. Ja im kažem da je pacijent četvrti dan pod temperaturom te pitam da li je zaista bitno gdje je mjesto prebivališta i da mogu po kartonu naći sve. Zatim zovem DZ Omer Maslić, tu mi dr. Sanja Soldo kaže da je Šefik njen prijatelj i da moramo zvati Epidemiološku službu".
Elna zatim zove Epidemiološku službu gdje joj kažu da su nemoćni, jer oni samo mogu uzeti bris, ali ne mogu tek tako, jer ima procedura.
"Iz Epidemiološke službe Šefika pitaju da li je imao raniji kontakt s nekim ko je zaražen, da li je negdje putovao i slično. Odgovaramo im da ništa od toga nije bilo, ali i da jeste bio s nekim ko je zaražen, možda ne zna, s obzirom na to da svi možemo biti kliconoše.
"Tu nam kažu da nema epidemiološke slike. Ja im kažem da je Šefik epidemiolog i da valjda on zna ima li epidemiološke slike ili ne. Tražili smo da neko dođe, da vide da li antibiotik Klacid djeluje ili ne, jer četvrti dan i dalje ima temperaturu", priča Elna.
Nakon toga ponovo zove DZ Omer Maslić, a tu saznaje da oni nemaju zaštitnu opremu da dođu kući, jer ne znaju je li zaražen.
"Ja sam sutradan, pošto imamo privatnu firmu Sanitacija, poslala u DZ Omer Maslić 4 odijela jednokratna - specijalna. Dan prije su me zvali u Sanitaciju da kao privatna firma damo javnoj ustanovi zaštitna odijela. Zamislite tog zdravstva i te organizacije. Ja sam rekla da ćemo pokloniti odijela, samo neka izađu na teren", kaže Elna.
"Šefik opet sutradan ima temperaturu, opet ja zovem. Na kraju je dr. Sanja Soldo došla kod nas, bez zaštitnog odijela, s maskom i rukavicama, i kako je rekla, došla je jer je Šefik njen prijatelj. Slušalicama ga je pregledala i rekla da nema nikakve upale pluća. Dala je uputnicu da uradi laboratorijske nalaze, ali ne u DZ Omer Maslić, nego u Vrazovoj".
Dani prolaze...
S obzirom na to da je bila subota navečer, prisjeća se, čekali su ponedjeljak.
"Opet zovem Vrazovu, upućuju me u Omer Maslić. Javlja se jedan ljekar i kaže mi da bi oni došli, ali da nemaju zaštitne opreme i ne znaju je li pacijent zaražen. Pitam ih da li oni mogu javiti Epidemiloškoj službi da dođu i uzmu bris", govori naša sagovornica.
Ističe da su dani prolazili u razgovorima, da je Šefik iz dana u dan propadao, a da niko ništa nije poduzimao.
"Došli su 31. marta i uzeli bris. Tu nam je pomogla jedna epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo. Rekla je da će izaći na teren, a do tada nisu imali dovoljno testova. Znači, nije bilo testova, a ne da nije bilo epidemiološke slike", zaključuje supruga preminulog doktora Pašagića.
Saznajemo da je dr. Pašagić zvao svoje prijatelje i specijaliste pulmologe koji ne rade na KCUS-, ali su vrhunski stručnjaci poput prof. Dr. Zehre Dizdarević i molio ih za pomoć.
"Ona mu je rekla da on nije jedini slučaj i da je zovu i drugi pacijenti kojima nije pružena medicinska pomoć odnosno pregled. Također je zvao i pulmologa Hadžimurtezića koji bi u ovakvim situacijama, bez obzira što su u penziji, dali svoj doprinos i dugogodišnje iskustvo u liječenju i zaštiti pacijenata“, govori Elna.
Dolazi 1. april i iz Zavoda za javno zdravstvo porodici Pašagić potvrđuju da je nalaz na koronavirus negativan.
"U međuvremenu smo uradili privatno kompletnu krvnu sliku i tu vidimo da je anemičan, da organizam pada. Epidemiolog mi javlja da podignemo nalaz u DZ Omer Maslić. Tu donosim privatne nalaze da pokažem da je anemija. Ako je negativan nalaz, kako Šefik i dalje ima temperaturu i počinje kašljati, pored antibiotika. Tu mi kažu da se trebam smiriti te da suprugu počnem davati cveklu i špinat, da se poboljša krvna slika. Njemu je željezo bilo 4, a muškarci treba da imaju između 15 i 30. Rekla sam im da je možda bakterijska upala pluća, pitala sam da li to trebam ja njima govoriti", prisjeća se.
Nakon toga je za supruga tražila da mu daju uputnicu za Klinički centar, odnosno za Podhrastove (Klinika za plućne bolesti).
"Tada mi u DZ Omer Maslić kažu da idem u Vrazovu. To sam odbila, jer više nisam mogla razgovarati tako, civilizovano. Zahtijevala sam uputnicu za KCUS bez obzira na to što je nalaz negativan. Napisali su mu uputnicu za Podhrastove, iako sam mislila da će prvo KCUS uraditi analize, pa da oni dalje šalju na Podhrastove", govori Elna.
Nakon toga, kada su dobili negativan nalaz na koronavirus, sa suprugom odlazi u privatnu kliniku Al Tawil gdje radi CTG pluća i ultrazvuk abdomena.
"Dobijamo nalaz da su mu oba plućna krila upaljena i da mu je krvna slika loša. Dolazimo kući, on jedva diše. Zovem Hitnu pomoć da ga prevezu s uputnicom na Podhrastove, jer ne može autom. Dva sata je čekao Hitnu. Dva sata jer su se svađali sa DZ Vrazova i DZ Omer Maslić ko će doći po pacijenta, zato što je uputnica za Podhrastove. Ja dižem paniku, zovem njegove kolege, molim ih da riješe situaciju ili da meni dopuste da ga vozim s obzirom na to da više nemamo vremena".
Nakon dva sata stiže Hitna pomoć, s vozačem i medicinskim tehničarom.
"Tada medicinski tehničar sjeda s vozačem naprijed i ostavlja pacijenta nazad samog i prevoze ga gore. Kada je stigao na Podhrastove, kažu mu da se mora raditi retestiranje na koronavirus. Na drugom testiranju je također bio negativan, po prijemu u Podhrastove. Uz takvu iscrpljenost on sjedi u čekaonici (gdje je izolatorij) od 5 popodne do 12 navečer i čeka nalaz trećeg testa da na osnovu njega odluče da li ide s pacijentima negativnim ili pozitivnim na koronavirus. On tu sjedi na stolici, jedva diše i čeka rezultate. Na kraju ga prebacuju u sobu."
Elna se prisjetila i da su njenom suprugu, kada je stigao u Kliniku za plućne bolesti, kazali da je "zalutao".
"Kada je pitao kako je zalutao, rekli su mu da mu pluća nisu toliko ugrožena i da je test negativan. Ali su ga ostavili jer im je kolega ljekar. A onda je bio negativan na drugom retestiranju, pa pozitivan na trećem retestiranju".
Rezultati trećeg testiranja su stigli ujutru i pokazali da je dr. Šefik Pašagić tada pozitivan na koronavirus.
"To je već 2. april. Bez teraprije i kisika je bio skoro 24 sata. Ja ih kao zdravstveni radnik molim da mu daju terapiju, da mu daju transfuziju krvi, da se malo oporavi jer je iscrpljen. Tu mi kažu da ja ne trebam sugerisati i da se ne miješam, što sam i ispoštovala", kaže Elna i dodaje da su 2. aprila oko 16 sati njenom suprugu uključili terapiju i dali mu kisik.
"Stanje je sve gore bilo, i 3. i 4. aprila s obzirom na to da terapija očito nije djelovala. Pitala sam se da li su pogriješili, da li su trebali reagovati bakterijski lijekovima, da li su tačni testovi da je sada pozitivan..."
Tada mi Šefik javlja da i dalje ima temperaturu, da čeka po tri sata da mu daju paracetamol.
"Zovem gore i pitam zašto čeka na paracetamol, a odgovaraju mi da zbog nedostatka opreme ne mogu ulaziti često kod pacijenata. Ja sam tada ponudila da doniram 200 zaštitnih odijela, ne samo za mog supruga, nego za sve pacijente. Odgovaraju mi da to trebam vidjeti sa šefom za donacije".
Konačno, jučer, 5. aprila, Elna je pozvala Podhrastove i pitala zašto njenom suprugu četiri dana niko nije uradio nalaze krvi.
"Tu mi govore da još nije vrijeme za transfuziju i da se ne trebam miješati. Kažem im da ako će ići na respirator, mora primiti anesteziju, a ne može se primiti anestezija bez ranije urađenih nalaza", priča nam supruga preminulog epidemiologa.
Zašto nisu urađeni nalazi prije anestezije?
"On mi se javlja jučer, oko 15:15 sati, i kaže mi da ide na respirator. Molio me da vidim može li iko pomoći, jer je on toliko pomagao svima, toliko davao... Vidio je da mu niko ništa ne pomaže. Uhvatio ga je strah, bio je svjestan kolapsa u zdravstvu. Pitao me kako će ga uvesti u anesteziju bez nalaza, bez pregleda i analize krvne slike", prepričava nam Elna posljednji razgovor sa suprugom.
Oko 16 sati porodica Pašagić je dobila informaciju da će Šefika oko 16 sati staviti na respirator.
"Čekamo 17 sati da nam jave da li je završena anestezija, intubiranje i stavljanje na respirator. Zovemo nekoliko puta, niko nam se ne javlja. U 18 sati su nam javili da je preselio. Pitam kako je preminuo, a odgovaraju mi da je preminuo kada su mu dali anesteziju. Nisu ga ni stavili na respirator. Kazali su mi da ne mogu vaditi nalaze na tom odjeljenju, a ja sam ih to jutro opominjala da mu urade nalaze i krvnu sliku", ispričala je Elna.
Pred kraj razgovora ističe da je dr. Šefik Pašagić bio zdrav čovjek i da je redovno obavljao preventivne preglede u Zagrebu i Beogradu. Kaže, to može potvrditi, prof. dr. kardiolog Čikeš kao i cijeli njegov tim te dr. Radiolog Skyarov iz Zagreba.
"Stalno je napominjao da je zdravstveni sistem BiH izgubio vrhunske ljekara, zato je kao preventivac svoje preglede i preglede svoje obitelji vršio van BiH", dodala je te istakla da se u vrijeme pandemije moralo angažirati posebno medicinsko osoblje koje može odgovoriti svojim iskustvom u praksi i nauci te na osnovu toga biti spremani na liječenje pacijenta u ovakvim okolnostima.
"U praksi pri pružanju medicinske skrbi pacijenata nisu operativni što dokazuje i naš slučaj. Hitna medicinska pomoć i hitni medicinski timovi domova zdravlja ne mogu odgovoriti i nisu spremni. Odgovorno tvrdim", dodala je.
Dr. Pašagić je, kaže njegova supruga, bio sportista, trenirao je i nije imao nikakvih problema.
"On je imao 60 godina, ali srce kao da je sportista od 30 godina, to se može potvrditi, prof. dr. Šefik je bio poznat po tome da je preventivan, da je vodio zdrav život. I da on, takav čovjek, njima umre, a da ga nisu ni stavili na respirator. Zamislite kada se to desi nekome ko se bori u našem sistemu, stalno je apelovao na deratizaciju, pa kad se korona pojavila... On je molio da ga pregledaju, da mu daju uputnicu. On je zvao svoje kolege da ih pita šta da rade".
Iza Šefika Pašagića ostala je supruga i četvero maloljetne djece. Od 10, 12, 13 i 14 godina. Njegovi roditelji ostali su bez sina.
"Na kraju poručujem da oni koji se boje i nemaju zaštitne opreme – ne trebaju se baviti zdravstvom. Ne možete to raditi ako se bojite, ako nećete da izađete na teren. Neka idu na bolovanje pa da znamo koliko zdravstvenih radnika imamo. Ako ste prihvatili to raditi, morate izaći na teren. U svim zemljama svijeta je omjer oporavljenih i umrlih 4:1. Kod nas čovjek umre kad je zdrav. Pitam i brinem se šta će se desiti s drugima. Strašno", završila je Elna Pašagić uz napomenu da u kriznim štabovima moraju biti stručni ljekari i preventivci koji će adekvatno organizovati medicinske timove da odgovore zadatku kad je najpotrebnije i u pravom trenutku kako se ne bi dešavali propusti.
Članovi Pašagićeve porodice su testirani prije tri dana i rezultati su negativni.
Dr. Šefik Pašagić je bio priznati stručnjak, a o tome govori i činjenica da je bio član Svjetske zdravstvene organizacije za Jugoistočnu Evropu i član epidemiološke komore SAD-a i BiH.
Odgovornosti nigdje... a Sto bi ocekivali da ista rade isti koji su primorali pacijente da donose konce i lijekove.... menadzer svjeckog ranga
Ma Mozda ima ide u prilog da Sta isprose za svoj racun zna se
- Bluemore
#18221 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I dok ostatak evrope isplivava
Mi potonuli... zbilja virus nije nas najgori problem
Mi potonuli... zbilja virus nije nas najgori problem
-
kakavdanakneiskustvu
#18222 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
u italiju se ne može nikako ući?
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#18223 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To je bilo jasno od prvog dana.
Last edited by Challenger_ on 06/04/2020 19:51, edited 1 time in total.
- Bluemore
#18224 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U italiji su izolavali bakteriju koja izaziva sepsu u kratkom roku
Ne ne treba obudkcija Neka se broje sa virusom od virusa Sta ima veze
Narod znA
Ne ne treba obudkcija Neka se broje sa virusom od virusa Sta ima veze
Narod znA
- pustopoljina
#18225 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nadzornik wrote: ↑06/04/2020 15:30Naravno,sve ove nove mjere tj.lagani put ka normalitetu podrazumjeva striktne mjere kojih se svi mi moramo pridrzavati inace ako
kola krenu nizbrdo sve zabrane ce ponovo stupiti na snagu.
Obzirom da su austrijanci disciplinovan narod,vjerujem da ce do ljeta sve biti po starom izuzev napustanja Austrije sto ce biti
zabranjeno do iduce godina tj.sve do onog trenutka kada se pronadje lijek protiv corone.
To ce mi tesko pasti ali sta je tu je,Austrija je lijepa zemlja i ima se sta i vidjeti...![]()