Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
itekako

#18101 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

ja71 wrote: 06/04/2020 11:52
itekako wrote: 06/04/2020 11:30
ne znam ni ja, ali koristim automatski prevod...

otvori link i kad se stranica ucita koristi desni klik na misu.
iz ponudjenog izbornika izaberi "translate to bosanski".

ovo je opcija koju ima internet preglednik Chrome. ne znam kako je na Firefox ili Interent Explorer jer ih ne koristim godinama.
Kod mene Chrome nema tu opciju.
Mogu preko copy/paste unijeti cijeli tekst u translater
probaj napraviti update Chroma, mozda je do toga.
kod mene je Version 80.0.3987.149 (Official Build) (64-bit)

ako nije to, probaj instalirati ekstenziju za Chrome, Google Translate.
Last edited by itekako on 06/04/2020 12:19, edited 1 time in total.
GAU8

#18102 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Bluemore wrote: 06/04/2020 10:07 Njemaci i dalje broje pacijenta pod covid
Cak i Kad je uzrok a i povod drugi :!:
Test nakon smrti pozitivan Ti si covid umrli
Pa bio i asimptomatican :-)
Znaci i njihova statistika je „home made „
Kad dr naucnici ukazu na ovo ono kako je to moguce..... ide Strohmann Argument.... i slusa se onaj koji je pred kamerom uglavnom uvijek isti... kao da ih nemaju dovoljno... Ali ne
Volan medijskog prikazivanja se ne ispusta iz ruku.
Obozavam ove autoritete koji odlucuju od kako treba brojati neciju smrt...
Dozer

#18105 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Ovo jeste veliki problem trenutno, jer se sad ne zna ko je zaista umro od korone, a ko je umro sa koronom.

Na ovo su vec upozoravali i doktori iz Italije, i Njemacke, itd., ali trenutno se radi upravo ovo - svi koji umru, a utvrdi se da imaju ovaj virus, automatski se podvode pod umrle od njega.
A razlika izmedju "od" i "sa" je drasticna, i uospte ne znaci da su ljudi umrli od virusa, nego su mogli umrijeti od bilo cega drugog, a da ih virus uopste nije nagrdio i uzrokovao smrt.

Pogotovo kod nekoga ko ima 75+...
avenija

#18106 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

Austrija prva otkrila kada će ukinuti zabrane: Nakon Uskrsa otvaraju trgovine, sredinom maja restorane
GAU8

#18107 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Ja samo znam dok god se ovdje naprđujemo, da li su mjere pretjerano restriktivne ili ne, brojimo kako je ko umro, je li "sa" ili "od" korone, to znači da ljudi koji su odgovorni za naše guzice svoj posao rade koliko toliko dobro.

Da su bili "pametni" kao neki ovdje zagovarači "imuniteta krda" ne bi se imalo ni vremena za brojati...

A idiota nikad ne manjka... :run:
Dozer

#18108 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Hajd' ne rise, svega ti. Panicis ovdje od prvog dana. O vrijedjanju svakoga ko ne misli kao ti, suvisno je pricati. Mislim...nazivati idiotima svakoga ko se ne uhvati s tobom za ruke i ne skace vicuci "panikaaa, panikaaa", malo je ...khm...

Mislim...imas 657 postova na ovoj temi, a to je 15% od kolicine tvojih ukupnih postova na forumu...

A zivi bili pa vidjeli. Ja sam davno rekao da ce sve ovo stati s porastom temperatura, isto kao i sezonska gripa.
Ali, mogu se kladiti da ce se razne restrikcije zadrzati puno duze.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#18109 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

ZARAŽEN KORONAVIRUSOM
|
Sekretarijat vlade: Boris Johnson još u bolnici, ali i dalje rukovodi državom
crko dabogda od obicne prehlade i imuniteta krda...mrrssHHHHH
Ali_G

#18110 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Dozer wrote: 06/04/2020 12:31 Ovo jeste veliki problem trenutno, jer se sad ne zna ko je zaista umro od korone, a ko je umro sa koronom.

Na ovo su vec upozoravali i doktori iz Italije, i Njemacke, itd., ali trenutno se radi upravo ovo - svi koji umru, a utvrdi se da imaju ovaj virus, automatski se podvode pod umrle od njega.
A razlika izmedju "od" i "sa" je drasticna, i uospte ne znaci da su ljudi umrli od virusa, nego su mogli umrijeti od bilo cega drugog, a da ih virus uopste nije nagrdio i uzrokovao smrt.

Da ne idemo u analizu po evropskim zemljama.
Imamo smrtne slucajeve u BiH. 90% njih je umrlo u jedinicama intenzivne njege u koje su primljeni zbog respiratornih tegoba i sa dokazanim virusom. Od cega da se upise uzrok smrti? S cim da se poveze?
MUNAFIK

#18111 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

GAU8 wrote: 06/04/2020 12:36 Ja samo znam dok god se ovdje naprđujemo, da li su mjere pretjerano restriktivne ili ne, brojimo kako je ko umro, je li "sa" ili "od" korone, to znači da ljudi koji su odgovorni za naše guzice svoj posao rade koliko toliko dobro.

Da su bili "pametni" kao neki ovdje zagovarači "imuniteta krda" ne bi se imalo ni vremena za brojati...

Vala sto se tice Solaka i ekipe, ovdje se najvise ismijavaju njihovi POKUŠAJI da ko fol nešto rade... I zašto ne bi razgolili njihovo neznanje i laganje koje su nam servirali...

A nije Njemacka banana država, znaju šta su uradili tako da taj imunitet krda nije nikakva šuplja....
pici

#18112 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Dozer wrote: 06/04/2020 12:38 Hajd' ne rise, svega ti. Panicis ovdje od prvog dana. O vrijedjanju svakoga ko ne misli kao ti, suvisno je pricati. Mislim...nazivati idiotima svakoga ko se ne uhvati s tobom za ruke i ne skace vicuci "panikaaa, panikaaa", malo je ...khm...

Mislim...imas 657 postova na ovoj temi, a to je 15% od kolicine tvojih ukupnih postova na forumu...

A zivi bili pa vidjeli. Ja sam davno rekao da ce sve ovo stati s porastom temperatura, isto kao i sezonska gripa.

juce gledam na nova bh o koroni i njenom pocetku i pri kraju dokumentarca kazu nadamo se da ce visoke temparature ublaziti virus i sljedeci kadar lik se javlja iz ekvadora vristi u kameru kod nad preko 36 stepeni a virus hara... vidjet ce mo, ono sto sam primjetio epidemiolozi nisu optimisticni, bas naprotiv...
Ironmen

#18113 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Veigar wrote: 06/04/2020 12:25 :D
Image
Ma internet portali su trenutno najvece zlo koje postoje, bez ikakvih restrikcija mozes pisati i valjati gluposti sto ti je volja..
GAU8

#18114 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Dozer wrote: 06/04/2020 12:38 Hajd' ne rise, svega ti. Panicis ovdje od prvog dana. O vrijedjanju svakoga ko ne misli kao ti, suvisno je pricati. Mislim...nazivati idiotima svakoga ko se ne uhvati s tobom za ruke i ne skace vicuci "panikaaa, panikaaa", malo je ...khm...

To ne bih nazvao panikom, vec cinjenicama. Ako te cinjenice uznemiravaju, nisu krive cinjenice.. do tebe je.
A svakome normalnom je stalo da se svijet vrati u stanje normale. Medjutim to se ne smije uraditi dok ne dodje vrijeme za to.
Restrikcije ce se zadrzati sve dok broj dnevno zarazenih bude veci od broja dnevno oporavljenih plus umrlih (razrijesenih slucajeva)
Ironmen

#18115 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Novalić: Stiglo 150.000 testova koje je kupila Vlada FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je u Bosnu i Hercegovinu stiglo 150.000 testova iz Južne Koreje koje je kupila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

-Kao što smo i obećali, pored početnih 20.000 kupili smo i dopremili u Bosnu i Hercegovinu dodatnih 150.000 testova, koji će biti isporučeni zdravstvenim ustanovama širom Federacije - izjavio je Novalić.

:roll: :roll: Mozda se sad krene vise testirati...
GAU8

#18116 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

pici wrote: 06/04/2020 12:46

juce gledam na nova bh o koroni i njenom pocetku i pri kraju dokumentarca kazu nadamo se da ce visoke temparature ublaziti virus i sljedeci kadar lik se javlja iz ekvadora vristi u kameru kod nad preko 36 stepeni a virus hara... vidjet ce mo, ono sto sam primjetio epidemiolozi nisu optimisticni, bas naprotiv...
Epidemiolozi su oprezno optimisticni. Znaci nadaju se da ce rast tempetatura i sve sto uz to ide, pomoci sporijem sirenju. Ali ne racunaju na to da ce se zaustaviti sirenje (samo od sebe)
dobojlija81

#18117 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dobojlija81 »

jesi ti ono sliko svemirce u po bijela dana u Sarajevu

just joke men :D
GAU8

#18118 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

MUNAFIK wrote: 06/04/2020 12:46
GAU8 wrote: 06/04/2020 12:36 Ja samo znam dok god se ovdje naprđujemo, da li su mjere pretjerano restriktivne ili ne, brojimo kako je ko umro, je li "sa" ili "od" korone, to znači da ljudi koji su odgovorni za naše guzice svoj posao rade koliko toliko dobro.

Vala sto se tice Solaka i ekipe, ovdje se najvise ismijavaju njihovi POKUŠAJI da ko fol nešto rade... I zašto ne bi razgolili njihovo neznanje i laganje koje su nam servirali...

A nije Njemacka banana država, znaju šta su uradili tako da taj imunitet krda nije nikakva šuplja....
Od imuniteta krda nema nista do naredne godine. To nijedan ozbiljan epidemiolog ne spominje kao "strategiju" jer je fizicki neizvodivo.
salik79

#18119 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

GAU8 wrote: 06/04/2020 12:16
Bluemore wrote: 06/04/2020 10:07 Njemaci i dalje broje pacijenta pod covid
Cak i Kad je uzrok a i povod drugi :!:
Test nakon smrti pozitivan Ti si covid umrli
Pa bio i asimptomatican :-)
Znaci i njihova statistika je „home made „
Kad dr naucnici ukazu na ovo ono kako je to moguce..... ide Strohmann Argument.... i slusa se onaj koji je pred kamerom uglavnom uvijek isti... kao da ih nemaju dovoljno... Ali ne
Volan medijskog prikazivanja se ne ispusta iz ruku.
Obozavam ove autoritete koji odlucuju od kako treba brojati neciju smrt...
Znaci, ti si politeista/mnogobozac :shock:

:mrgreen:
Dozer

#18120 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Ali_G wrote: 06/04/2020 12:43 Da ne idemo u analizu po evropskim zemljama.
Imamo smrtne slucajeve u BiH. 90% njih je umrlo u jedinicama intenzivne njege u koje su primljeni zbog respiratornih tegoba i sa dokazanim virusom. Od cega da se upise uzrok smrti? S cim da se poveze?
Stvar je u tome sto mi s ovim virusom zivimo vec decenijama. Problem je sto se ranije na njega nije obracala paznja, nije se testiralo na njega (a svi eksperti tvrde da je taj test svakako nepouzdan), pa se analogno tome ranijih godina nije znalo od cega su umrli pacijenti s respiratornim problemima u BiH (ako se vec pozivas na BiH), nego se to pripisivalo sezonskoj gripi.

S obzirom na simtome, tj. cinjenicu da preko 80% zarazenih nema nikakve ili ima vrlo blage simptome na coronu, kako znamo da ih prethodnih godina i decenija nismo svi imali upravo corou, a podvodili je pod prehladu, hunjavicu i gripu?

Istina je da - ne znamo. A ne znamo upravo jer se nikad niko nije testirao na coronu.
Sad se odjednim svi testiraju na taj virus, pa je pandemija. A realno - mozda smo sve ovo imali identicno prethodnih godina.
Last edited by Dozer on 06/04/2020 12:59, edited 1 time in total.
pici

#18121 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

U Rusiji rekordan broj novozaraženih koronavirusom

ČEŠKA je zabilježila najmanji dnevni porast novih slučajeva zaraze koronavirusom, Poljska vrhunac krize očekuje u svibnju i lipnju, a Rusija je zabilježila rekordan broj novozaraženih u posljednja 24 sata, prenose agencije.

Češka, koja ulazi u četvrti tjedan mjera ograničavanja kretanja i rada tvrtki, zabilježila je u ponedjeljak dnevni porast novih slučajeva zaraze od 2,6 posto u odnosu na dan ranije i to je najniži postotak od početka ožujka, kada je zemlja imala tek par slučajeva zaraze.

Broj zaraženih u toj zemlji u nedjelju u ponoć iznosio je 4591, objavilo je ministarstvo zdravstva.

S 10,7 milijuna stanovnika, Češka je do sada provela 85.014 testiranja. Namjera je da se svakodnevno provede i preko 10.000 testiranja.

U Češkoj su od korone umrle 72 osobe, 390 je u bolnici, uključujući 84 osobe u teškom stanju.

Poljska je na samom početku bitke protiv koronavirusa, a vrhunac se očekuje u svibnju i lipnju, kazao je premijer Mateusz Morawiecki.

U Poljskoj je zabilježen 4201 slučaj zaraze, a umrlo je 98 ljudi.

Premijer je kazao da Poljskoj nedostaje medicinske opreme, ali da će povećati broj testiranja na dnevnoj bazi na 8000 do 9000. Trenutno se dnevno provede između 6000 i 7000 testiranja.

Broj zaraženih u Rusiji je u posljednja 24 sata porastao za 954 slučaja, na 6343 oboljelih. Radi se o rekordnom broju novozaraženih u jednom danu, objavio je nacionalni krizni centar.

Zaraze ima u cijeloj zemlji, no glavni epicentar s 591 novim slučajem je i dalje Moskva. Od covida-19 je u Rusiji do sada umrlo 47 ljudi.
ma nemrese ovo zaustaviti, otislo je ovo predaleko, kad je epidemija krenula kineske vlasti se dva mjeseca neckale a mjesec tajile svijetu za koronu... mozda sad uspori na ljeto al na jesen ce ponovo buknut... propustena sansa, da se je djelovalo odmah i svi, ovo bi se ugasilo ovako imunitet krda pa ko prezivi pricat ce... nije panika neg realnost...
geralt

#18122 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Dozer wrote: 06/04/2020 12:31 Ovo jeste veliki problem trenutno, jer se sad ne zna ko je zaista umro od korone, a ko je umro sa koronom.

Na pojedinacnom nivou se ne zna, na nivou populacije (statistickom broju) se zna. Postavljam opet link na podatke iz Bergama: https://www.ecodibergamo.it/stories/ber ... 347414_11/

Smrtnost za mart 2019: 900. Smrtnost za mart 2020: 5400. Zvanicno umrlih od korone: 2060. Nepotvrdjene smrti gdje se sumnja na koronu (pokazali simptome, upala pluca, umrli kuci, nisu testirani): 2500. Svi ostali uzroci: 840.

Broj ljudi koji bi svakako umrli u martu sa koronom ili bez nje, a koji se racunaju u zrtve korone: 900 - 840 = 60. U procentima 60/4560 x 100% = 1,31%.
salik79

#18123 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

GAU8 wrote: 06/04/2020 12:54
MUNAFIK wrote: 06/04/2020 12:46

Od imuniteta krda nema nista do naredne godine. To nijedan ozbiljan epidemiolog ne spominje kao "strategiju" jer je fizicki neizvodivo.
Vidim ja da je ovo totalno neozbiljan lik:

Kada ga izgooglas, bas kao i ostali koje sam do danas citirao, sve nekakvi lakrdijasi s cudnim glavama... :-?
Dozer

#18124 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

geralt wrote: 06/04/2020 12:58 Smrtnost za mart 2019: 900. Smrtnost za mart 2020: 5400. Zvanicno umrlih od korone: 2060. Nepotvrdjene smrti gdje se sumnja na koronu (pokazali simptome, upala pluca, umrli kuci, nisu testirani): 2500. Svi ostali uzroci: 840.

Broj ljudi koji bi svakako umrli u martu sa koronom ili bez nje, a koji se racunaju u zrtve korone: 900 - 840 = 60. U procentima 60/4560 x 100% = 1,31%.
Mislim da cemo stvarno stanje po zemljama i godisnje statistike moci uporedjivati tek za par mjeseci.

Da se razumijemo, po ko zna koji puut - ja ne sporim postojanje corona virusa. Samo mi je malo cudna sva frka oko njega, s obzirom da je SARS-CoV s nama vec prilicno dugo.
A postoje i mnoge druge baje, puno gore i zaraznije koje su nas napadale, pa nikad nije uradjeno ovo sto se radi sad s ovim...
Last edited by Dozer on 06/04/2020 13:12, edited 1 time in total.
pici

#18125 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

"Otvorićemo radnje do početka maja"
Beč -- Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je cilj njegove zemlje da se sve radnje otvore do početka maja.
otvorit ces ti Kurcu mom...
Locked