Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
ForBosnia

#5626 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by ForBosnia »

"Ponovo pozivamo na izradu novog Zakona o finansiranju političkih stranaka u Bosni i Hercegovini ❗️

Tekuća krizna situacija jasno pokazuje da je neophodno hitno donošenje novog Zakona o finansiranju političkih stranaka umjesto sadašnjeg, koji je u Bosni i Hercegovini, na štetu i žalost svih nas, na snazi od 2012. godine.
One institucije koje su u jeku sadašnje vanredne situacije u zemlji donijele odluke o dodjeli finansijskih sredstava političkim strankama pozivamo da te odluke preispitaju sa stanovišta etičnosti. One političke stranke kojima je u tekućoj situaciji ovih dana uplaćen novac za finansiranje, pa tvrde kako to nisu ni znale, pozivamo da taj novac hitno vrate u budžete iz kojih im je dodijeljen, uz napomenu da ga doniraju za borbu protiv COVID-19. Potpuno je neprihvatljivo da neka vlada poziva građane da uplaćuju dobrovoljne priloge za borbu protiv COVID-19, a istovremeno ta ista vlada uplaćuje milionski iznos za finansiranje političkih stranaka.

Ponovo pozivamo stručnu i širu javnost da se uključi u našu inicijativu izrade novog Zakona o finansiranju političkih stranaka. Platforma za progres predlaže da novim zakonom bude uvedena zabrana finansiranja predizborne kampanje iz budžetskih sredstava, tako da stranke koje žele štampati postere i drugi za dobrobit građana nebitan promotivni materijal to ne rade novcem građana nego sopstvenim sredstvima.

Također, predlažemo oštre sankcije, uključujući novčane kazne i zabranu političkog djelovanja, za one političke stranke koje na bilo koji način zloupotrijebe novac građana, kao i za one koje ne podnesu detaljne i tačne finansijske izvještaje o utrošku sredstava. Predlažemo da bilo kakvo sufinansiranje političkih stranaka iz budžeta bude potpuno transparentno i isključivo retroaktivno – na osnovu detaljnih izvještaja, računa i obrazloženja o utrošku sredstava, uz određivanje gornje granice iznosa sufinansiranja svih političkih stranaka koji bi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine utvrđivala u decembru tekuće na narednu godinu u odnosu na ekonomske prilike u zemlji.

Vrijeme je da se oblast finansiranja političih stranaka u Bosni i Hercegovini uskladi sa jasnim preporukama koje je Bosni i Hercegovini dostavila Grupa država protiv korupcije (GRECO) Vijeća Evrope, odnosno sa najboljim praksama drugih zemalja u kojima je ova oblast dobro uređena."
Kikibombona

#5627 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Kikibombona »

ForBosnia wrote: 04/04/2020 21:51Ponovo pozivamo stručnu i širu javnost da se uključi u našu inicijativu izrade novog Zakona o finansiranju političkih stranaka. Platforma za progres predlaže da novim zakonom bude uvedena zabrana finansiranja predizborne kampanje iz budžetskih sredstava, tako da stranke koje žele štampati postere i drugi za dobrobit građana nebitan promotivni materijal to ne rade novcem građana nego sopstvenim sredstvima.
Ja se sa ovim nikako ne mogu sloziti.

Upravo suprotno, ja bih odredio da se stranke primarno finansiraju iz budzeta te uz simbolicne donacije gradjana, ne vise od 50km godisnje.

Mi sada imamo slucaj da privrednici doniraju pozamasne iznose strankama, sto transparentno sto tajno, te se vlast poslije revansira namjestenim tenderima. To je ujedno jedan od najvecih problema u ovoj drzavi.

Mora se uciniti sve da se podigne kineski zid izmedju stranka i privatnih ulagaca.
MaksprotivMarksa

#5628 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by MaksprotivMarksa »

Poceo me Kiki pozitivno iznenadjivati 😁
Kikibombona

#5629 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Kikibombona »

MaksprotivMarksa wrote: 04/04/2020 22:27Poceo me Kiki pozitivno iznenadjivati 😁
Od svih inicijativa koje je pokrenuo Mirsad Hadzikadic ova mi se najmanje svidja. Mislim da je izrazito kontraproduktivna i da ce stranke motivisati da jos vise traze novac od privrednika, tj. tajkuna u slucaju BiH. Iz toga obavezno proizilaze veoma stetni aranzmani od kojih drzava i narod imaju veliku stetu.

...

Ja bih predlozio zakon da se strogom zatvorskom kaznom sankcionisu svi koji uplate na racun stranke vise od 50-100km godisnje. Stranke finansirati primarno iz budzeta, da budu nezavisne od tajkuna.

...

Pogledaj recimo Srbiju i tamosnjeg tajkuna Miroslava Miskovica. On je godinama bio glavni finansijer politickih stranka u zemlji. Bilo mu svejedno ko ce dobiti izbore kada finansira poziciju i opoziciju. Uplati strankama 10 a preko nastimanih tendera i sumnjivih poslova zaradi 100 miliona eura. Dobar posao za njega.

Tako rade svi drugi tajkuni na Balkanu, finansiraju politicke organizacije i onda traze protuusluge iz kojih zarade ogromne iznose.

...

Svjestan sam da prijedlog Platforme nailazi na dobar odjek vecine gradjana BiH radi razvijene mrznje prema strankama. Prosjecan Bosanac konta, super majku im jebem, sto manje strankama i sto manje plate ministrima. A jadni Bosanac nije svjestan da ce manjak u budzetu namirivati tajnim kanalima i aranzmanima sa tajkunima od kojih ce drzava i narod imati ogromnu stetu.

Dakle, ja se protivim skidanju stranka sa budzeta i smanjenju plata ministrima i parlamentarcima. Ustede su male a potencijalna steta ogromna.
King Theoden

#5630 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by King Theoden »

Dislajk i za jedne i druge.
Nema potrebe da me političke žvalje gledaju sa postera.
Nema potrebe da dijele letke.
Imaju Internet stranice na kojima mogu predstaviti plan i program stranke, kao i video spotove za one koji žele da gledaju.
Imaju mjesne zajednice i druge objekte na kojima mogu držati predizborne govore. I, na koncu, imaju javni rtv servis na kojem mogu iznijeti ono što žele.
Ako uvedeš ove mjere, nije problem to što bi članovi stranaka davali priloge.
pinkman

#5631 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by pinkman »

Kikibombona wrote: 04/04/2020 22:05
ForBosnia wrote: 04/04/2020 21:51Ponovo pozivamo stručnu i širu javnost da se uključi u našu inicijativu izrade novog Zakona o finansiranju političkih stranaka. Platforma za progres predlaže da novim zakonom bude uvedena zabrana finansiranja predizborne kampanje iz budžetskih sredstava, tako da stranke koje žele štampati postere i drugi za dobrobit građana nebitan promotivni materijal to ne rade novcem građana nego sopstvenim sredstvima.
Ja se sa ovim nikako ne mogu sloziti.

Upravo suprotno, ja bih odredio da se stranke primarno finansiraju iz budzeta te uz simbolicne donacije gradjana, ne vise od 50km godisnje.

Mi sada imamo slucaj da privrednici doniraju pozamasne iznose strankama, sto transparentno sto tajno, te se vlast poslije revansira namjestenim tenderima. To je ujedno jedan od najvecih problema u ovoj drzavi.

Mora se uciniti sve da se podigne kineski zid izmedju stranka i privatnih ulagaca.
Pa cak i da se "stranke primarno finansiraju iz budzeta" opet bi bilo doniranja koje nigdje zvanicno nije zabiljezeno.

Ovo sto pises da stranke treba finansirati primarno iz budzeta mi je jednako prici da ljudima zaduzenim za borbu protiv korupcije treba povecati platu jer ce tako biti nepotkupljivi. :D

Stranke se trebaju finansirati od svojih clanova i donacija. Za diskusiju je da li treba ograniciti maksimalni iznos clanarine i donacije.
Kikibombona

#5632 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Kikibombona »

pinkman wrote: 05/04/2020 00:38Pa cak i da se "stranke primarno finansiraju iz budzeta" opet bi bilo doniranja koje nigdje zvanicno nije zabiljezeno.

Ovo sto pises da stranke treba finansirati primarno iz budzeta mi je jednako prici da ljudima zaduzenim za borbu protiv korupcije treba povecati platu jer ce tako biti nepotkupljivi. :D

Stranke se trebaju finansirati od svojih clanova i donacija. Za diskusiju je da li treba ograniciti maksimalni iznos clanarine i donacije.
Napisao sam da doniranje treba zabraniti i drakonski sankcionisati. Preduslov za to su neovisne sigurnosno-obavjestajne sluzbe.

Ljudi koji se bore protiv korupcije svakako zasluzuju visoke plate. Sa malim platama ih postavljas u iskusenje.

Novac od clanova je simbolican i nedovoljan. Koja bi stranka mogla pokriti troskove od obicnih donatora? Nijedna. Tu dolazimo do tajkuna i njihovih izdasnih donacija. A sta mislis, onako laicki, zasto bi neki tajkun donirao stranci milion 100 000 ili 1 000 000? ;-)

...

Izdvajanja za stranke uopste nisu velika i na listi problema taj problem je negdje na 1001 mjestu. Ako dodjemo na nivo svijesti Finaca, tek onda mozemo razmatrati ovakve ideje. U ovakvoj situaciji, izrazito kontraproduktivno. Skidanje stranka sa budzeta bi dodatno ojacali vezu stranaka i tajkuna, a to bi dodatno srozalo drzavu i narod.
pinkman

#5633 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by pinkman »

Kikibombona wrote: 05/04/2020 00:50
pinkman wrote: 05/04/2020 00:38Pa cak i da se "stranke primarno finansiraju iz budzeta" opet bi bilo doniranja koje nigdje zvanicno nije zabiljezeno.

Napisao sam da doniranje treba zabraniti i drakonski sankcionisati. Preduslov za to su neovisne sigurnosno-obavjestajne sluzbe.

Ljudi koji se bore protiv korupcije svakako zasluzuju visoke plate. Sa malim platama ih postavljas u iskusenje.

Novac od clanova je simbolican i nedovoljan. Koja bi stranka mogla pokriti troskove od obicnih donatora? Nijedna. Tu dolazimo do tajkuna i njihovih izdasnih donacija. A sta mislis, onako laicki, zasto bi neki tajkun donirao stranci milion 100 000 ili 1 000 000? ;-)

...

Izdvajanja za stranke uopste nisu velika i na listi problema taj problem je negdje na 1001 mjestu. Ako dodjemo na nivo svijesti Finaca, tek onda mozemo razmatrati ovakve ideje. U ovakvoj situaciji, izrazito kontraproduktivno. Skidanje stranka sa budzeta bi dodatno ojacali vezu stranaka i tajkuna, a to bi dodatno srozalo drzavu i narod.
Prica da tajkun nece finansirati stranku uz jake sigurnosne sluzbe je smijesna. Mi da imamo jako pravosudje ne bismo bili na 101. mjestu po indeksu korupcije. :D Od nas su bolje rangirane drzave poput Etiopije, Gambije, Tanzanije, itd.

Treba diskutovati o finansiranju uz ovakvo stanje i pravosudje. A to je da ce biti finansiranja. Bilo zabranjeno ili ne.
El_comadante

#5634 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by El_comadante »

Kikibombona wrote: 04/04/2020 22:40
MaksprotivMarksa wrote: 04/04/2020 22:27Poceo me Kiki pozitivno iznenadjivati 😁
Od svih inicijativa koje je pokrenuo Mirsad Hadzikadic ova mi se najmanje svidja. Mislim da je izrazito kontraproduktivna i da ce stranke motivisati da jos vise traze novac od privrednika, tj. tajkuna u slucaju BiH. Iz toga obavezno proizilaze veoma stetni aranzmani od kojih drzava i narod imaju veliku stetu.

...

Ja bih predlozio zakon da se strogom zatvorskom kaznom sankcionisu svi koji uplate na racun stranke vise od 50-100km godisnje. Stranke finansirati primarno iz budzeta, da budu nezavisne od tajkuna.

...

Pogledaj recimo Srbiju i tamosnjeg tajkuna Miroslava Miskovica. On je godinama bio glavni finansijer politickih stranka u zemlji. Bilo mu svejedno ko ce dobiti izbore kada finansira poziciju i opoziciju. Uplati strankama 10 a preko nastimanih tendera i sumnjivih poslova zaradi 100 miliona eura. Dobar posao za njega.

Tako rade svi drugi tajkuni na Balkanu, finansiraju politicke organizacije i onda traze protuusluge iz kojih zarade ogromne iznose.

...

Svjestan sam da prijedlog Platforme nailazi na dobar odjek vecine gradjana BiH radi razvijene mrznje prema strankama. Prosjecan Bosanac konta, super majku im jebem, sto manje strankama i sto manje plate ministrima. A jadni Bosanac nije svjestan da ce manjak u budzetu namirivati tajnim kanalima i aranzmanima sa tajkunima od kojih ce drzava i narod imati ogromnu stetu.

Dakle, ja se protivim skidanju stranka sa budzeta i smanjenju plata ministrima i parlamentarcima. Ustede su male a potencijalna steta ogromna.
i ja sam da se stranke finansiraju iz buđeta ali na način da se parlamentarcima i ministrima odbije od plate i te pare daju strankama, ipak su ih stranke tu delegirale.
ForBosnia

#5635 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by ForBosnia »

"Platorma za progres u čijoj strukturi aktivno djeluje Ekspertni savjet za zdravstvo a kojeg čine istaknuti medicinski djelatnici iz Bosne i Hercegovine, dala je svoj osvrt na pandemiju virusa COVID-19 i uputila nekoliko konkretnih mjera za koje smatra da bi se hitno trebale poduzeti kako bi se zaustavilo dalje širenje virusa i sačuvalo cjelokupno zdravlje građana i građanki u našoj zemlji. Pored predloženih mjera, građanima i građankama upućujemo apel za pridržavanje uputa kako kriznih štabova, tako i svih zdravstvenih, entitetskih i državnih institucija.

U cilju zaštite ljudskog zdravlja i prevencije širenja virusne infekcije COVID-19, neophodno je sprovesti oštrije mjere kontrole medicinski/epidemiološki odredjenog karantina i samoizolacije, kao i identifikaciju svih osoba koje ih krše, uz dosljedno sankcionisanje istih i određenje mjera kontrolisanog karantina.

U slučaju pogoršanja epidemiološke slike predlažemo uvođenje mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta uz obezbjeđenje posebnih dozvola za specifične profesije neophodne za održivost određenih životnih aktivnosti (zdravstvo, policija, vatrogasne službe, trgovina i sl.)

Kako bi se prevenirala infekcija širenja zaraze, očuvao zdrav psihosocijalni status građana, ali i pravilni rast i razvoj djece, predlažemo omogućavanje izlaska mlađih od 18 i starijih od 65 godina u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i to po principu:

a. izlazak starijih od 65 godina tri dana u sedmici (svaki drugi dan u odnosu na mlađe) u periodu od 10:00 h do 14:00 h
b. izlazak mlađih od 18 godina tri dana u sedmici (svaki drugi dan u odnosu na starije) u periodu od
10:00 h do 12:00 h i od 17:00 h do 19:00 h

Oba principa podrazumijevaju pridržavanje svih važećih, preporučenih mjera zaštite i samozaštite, održavanje distance, lične zaštite, kao i kretanje u grupi u kojoj su maksimalno dvije osobe. Za osobe mlađe od deset godina, potrebno je prisustvo roditelja/staratelja.

U ovakvim uvjetima potrebno je napraviti izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju, na način da se testiranje primjeni na sve pacijente sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja i/ili povišene tjelesne temperature i/ili kratkoća daha, bol u prisma), te eventualno drugih simptoma vezanih za COVID-19.

Kako bi zdravstvene djelatnosti mogle nesmetano funkcionisati, potrebno je što prije omogućiti nesmetanu, kontinuiranu dostavu potrošnog materijala i medicinske opreme koji podrazumijeva: angažovanje kapaciteta kargo letova za internacionalne destinacije prema zemljama u kojima se može nabaviti potrošna medicinska oprema za zaštitu, samozaštitu i liječenje od COVID-19, ali i angažovanje vojske BiH (helikopteri) u brzoj i jednostavnoj distribuciji potrošne robe u sve gradove shodno zdravstvenim kapacitetima, vrsti usluga i broju stanovništva koje gravitira prema tom gradu.

Podsjećamo, osnovni cilj promocije zdravlja i programa prevencije bolesti, jeste očuvanje zdravlja ljudi. To je proces koji omogućava ljudima da poboljšaju i povećaju kontrolu nad svojim zdravljem u gotovo svakoj situaciji. Znanje i razumijevanje svih determinanti zdravlja i bolesti, tokom posljednjih decenija se rapidno mijenja. Stoga je izuzetno bitno postojanje fleksibilnosti u radu zakonodavnih tijela s ciljem da ojačaju zakonske kapacitete da odgovore novim i hitnim rizicima po zdravlje ljudi.

Ovo je period kada moramo djelovati odlučno i u kratkom vremenskom roku, bez suvišnih poteza. Svaki dan u kojem ne povučemo prave poteze, može nas puno koštati."
Mirsoamerikanac

#5636 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Mirsoamerikanac »

Jel ovaj For Bosnia onaj tip iz Gradačca što mijenja stranke?
bunk

#5637 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by bunk »

Mislim da je na tk rekorder bivsi hodza ,kako cujem promijenio je sve parlamentarne stranke unazad par godina kako je direktor skole a sve ne bi li ostao u stolici...
Mirsoamerikanac

#5638 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Vole oni puno pisati a ništa ne uraditi. Evo večeras onu žensku što priča EKAVICOM najavljuju da nam ona nešto pomogne da savladamo krizu samoizolacije. Eminentni stručnjak, a ne zna ni službeni jezik zemlje u kojoj se obraća i živi. Garant će reći kako je osnova svega da djeca budu sa svojim roditeljima tokom ovog vremena? :) Nije Senadu htjela odgovoriti na pitanje o braku, kad je gostovala kod njega.
ForBosnia

#5639 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by ForBosnia »

Mirsoamerikanac wrote: 05/04/2020 15:42 Vole oni puno pisati a ništa ne uraditi. Evo večeras onu žensku što priča EKAVICOM najavljuju da nam ona nešto pomogne da savladamo krizu samoizolacije. Eminentni stručnjak, a ne zna ni službeni jezik zemlje u kojoj se obraća i živi. Garant će reći kako je osnova svega da djeca budu sa svojim roditeljima tokom ovog vremena? :) Nije Senadu htjela odgovoriti na pitanje o braku, kad je gostovala kod njega.
U Bosni i Hercegovini se govore tri službena jezika: bosanski, hrvatski i srpski. Takođe je zakonom o zabrani diskriminacije u Bih zagarantovano pravo na upotrebu jezika manjina, kao što je na primjer romski. Drago mi je što pratite rad Platforme za progres jer vidim da Ste upoznati sa svim aktivnostima. Hvala. LP.
ForBosnia

#5640 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by ForBosnia »

05.04.2020. saopštenje Platforme za progres.

"Platforma za progres zahvaljuje predsjedniku najveće političke stranke u Bosni i Hercegovini što je jučer javno priznao ono što je svima odavno jasno - da se novac građana bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH dijeli “na osnovu dogovora” a ne bilo kakvih transparentnih i mjerljivih kriterija.

Pozivamo stranke koje čine Vladu bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH da objave kriterije na osnovu kojih su 03.04.2020. godine, a “na osnovu prethodnih dogovora” dodijelili ili nisu dodijelili sredstva iz budžeta opštinama. Pozivamo svakog ministra u Vladi FBiH pojedinačno da obrazloži javnosti zašto je podržao ovakvu odluku.

Podsjećamo da budžeti na bilo kojem nivou uprave u Bosni i Hercegovini nisu privatni plijen stranačkih lidera. O načinu trošenja novca građana lideri političkih stranaka se ne mogu dogovarati iza zatvorenh vrata. Radi se o novcu građana koji treba da bude raspoređen na zakonit, transparentan i odgovoran način."
El_comadante

#5641 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by El_comadante »

ForBosnia wrote: 05/04/2020 16:34
Mirsoamerikanac wrote: 05/04/2020 15:42 Vole oni puno pisati a ništa ne uraditi. Evo večeras onu žensku što priča EKAVICOM najavljuju da nam ona nešto pomogne da savladamo krizu samoizolacije. Eminentni stručnjak, a ne zna ni službeni jezik zemlje u kojoj se obraća i živi. Garant će reći kako je osnova svega da djeca budu sa svojim roditeljima tokom ovog vremena? :) Nije Senadu htjela odgovoriti na pitanje o braku, kad je gostovala kod njega.
U Bosni i Hercegovini se govore tri službena jezika: bosanski, hrvatski i srpski. Takođe je zakonom o zabrani diskriminacije u Bih zagarantovano pravo na upotrebu jezika manjina, kao što je na primjer romski. Drago mi je što pratite rad Platforme za progres jer vidim da Ste upoznati sa svim aktivnostima. Hvala. LP.
to je tačno za jezike. medjutim ako si upratio srbi u BiH nepričaju ekavicom to rade ovi iz srbije. eto uprati malo srpske političare šarović, dodik, borenović, ivanić.... kako pričaju. ekavica ilije ijekavica.
Spartan17

#5642 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Spartan17 »

Mirsoamerikanac wrote: 05/04/2020 15:36 Jel ovaj For Bosnia onaj tip iz Gradačca što mijenja stranke?
Iz Gračanice :D
Mirsoamerikanac

#5643 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

I nijedan od BiH službenih jezika nema EKAVSKU verziju. Nego For BiH jesi li skupio i ove godine da uplatiš 5KM članarine? Pošto si sada Političar, reko možda si skupio svih 20 da uplatiš? Mislim, čeka te mjesto na listi za lokalno vijeće... pa ono, ne ide baš 5KM...
ForBosnia

#5644 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by ForBosnia »

Dr Arsla

#5645 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Dr Arsla »

Spartan17 wrote: 05/04/2020 19:15
Mirsoamerikanac wrote: 05/04/2020 15:36 Jel ovaj For Bosnia onaj tip iz Gradačca što mijenja stranke?
Iz Gračanice :D
A znači to je Šeha Preletač ? Koja ti je iduća stranka :?:
ForBosnia

#5646 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by ForBosnia »

,,Danas se je Dan Grada Sarajeva. Šesti april je odavno jedan od najznačajnijih datuma u historiji glavnog grada naše Bosne i Hercegovine.

Sarajevo je tog datuma oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata čime je počelo i oslobađanje BiH od fašizma! U novijoj historiji, ovaj datum simbolizuje i početak opsade Sarajeva u proteklom ratu. Tokom opsade koja je trajala 1425 dana, ubijeno je blizu 11.500 ljudi, od toga 1.601 dijete.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, vjerovali smo da je fašizam pobijeđen. Nažalost bili smo u krivu. Prvo se pojavio na ovim prostorima devedesetih godina prošlog vijeka, a danas svjedočimo čestim fašističkim ispadima koji se dešavaju širom Evrope.

Puno je razloga da građani i građanke Sarajeva na današnji dan budu ponosni i ponosne na hrabrost, duh i čvrstu opredjeljenost u borbi protiv fašizma i otpor koji je ovaj grad pokazao kroz njegovu noviju historiju.

Zuvijek ćemo se sjećati najduže opsade u modernoj historiji i svih nevinih ljudi i djece koji su stradali.

Sarajevo je oduvijek bio grad otvorenog srca. Ovdje se vijekovima slavi različitost, ali se pokazuje otpora i spremnost da se hrabro zakorači u budućnost!

Obaveza svih nas je da čuvamo ovaj grad i da ga svakim danom činimo ljepšim, sigurnijim i boljim mjestom za život!

Svim građanima i građankama, čestitamo 6. april, Dan grada Sarajeva!

photo by: zorijeta, freepik.com"

ForBosnia

#5647 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by ForBosnia »

,,Platforma za progres, u kriznim ekonomskim trenucima za našu državu, pruža nesebičnu podršku vlasnicima i uposlenicima malih i srednjih preduzeća, ali i inicijativama aktivista na društvenim mrežama za dobrobit svih građana, a posebno malih preduzeća od kojih budućnost Bosne i Hercegovine ovisi.

Pozivamo vladajuće strukture u našoj državi da hitno prepoznaju važnost svih pozitivnih i konstruktivnih prijedloga i inicijativa koje mogu spriječiti ekonomski kolaps države.
Smatramo da se prihvatanjem i sprovođenjem odgovarajućih mjera u kratkom roku, dugoročno može pomoći privredi u ublažavanju posljedica pandemije.

Vladu FBiH pozivamo na shvatanje njihove odgovornosti u rješavanju tekuće krize i zahtijevamo da jedan od osnovnih prioriteta pored zdravlja ljudi bude spašavanje malih i srednjih preduzeća.

Ta preduzeća su okosnica privrednog razvoja Bosne i Hercegovine i prosperiteta svih njenih građana. Ukoliko se o ekonomiji ne bude vodilo računa sada, za tri mjeseca će većina firmi, koje su i do sada otežano poslovale, doživjeti bankrot, a broj zaposlenih ljudi mnogo manji nego danas."
King Theoden

#5648 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by King Theoden »

ForBosnia wrote: 06/04/2020 18:32 Ta preduzeća su okosnica privrednog razvoja Bosne i Hercegovine
Poznata nam je uloga malih i srednjih preduzeća. Znamo da ih treba spasiti, samo nam fale konkretne mjere i prijedlozi kako to ostvariti.
Uvaženi profesor bi mogao iznijeti par ideja i prijedloga kako spasiti bh privredu.
Revolucionar ★

#5649 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Revolucionar ★ »

Nece profesor, no bot na forumu :-D
ForBosnia

#5650 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by ForBosnia »

Locked