Čovječe ne udara ova kriza jednako na sve, trgovački lanci i distributivne mreže vezane za pregranu, apoteke, rade jače nego ikad i ne možeš ih trpati u isti koš sa onima kojioma je DRŽAVA ZABRANILA RAD:
Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
-
saabsa
#1351 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
- tandmand
#1352 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Fadil će kao refundirati 200 i kusur KM, nekim vlasnicima obrta i firmi, pod nekim uvjetima, bla bla bla
Vučić će svakom punoljetnom građaninu dati 100€ da se potakne javna potrošnja.
Eto, to je razlika između agresorske Srbije i naše jedine BiH, odnosno Federacije BiH. To je razlika između Vučića i Bakira.
-
svi u napad
#1353 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ova tema se polako pretvara tj. razvodnjava u temu pisi sta hoces tj. nastavimo sa kritikovanjem al nemoj bogati da ja nesto uradim. Smijesno je citati komentare gdje se nesto ocekuje od drzave koja nije niti ce sta ciniti za svoje gradjane kao u ostalom sto ne cini ni 98% drzava u svijetu. Sad kad je gotovo sve stalo par privatnika ovdje hoce da im drzava dadne lovu kako bi oni mogli nastaviti u miru zivjeti. Isti ti ljudi nisu ovdje nikad nista napisali protiv drzave sto ne vodi brigu o penzionerima koji imaju 350 Km penzije. DRZAVA TO SMO MI GRADJANI OVE BiH. Koliko smo se puta mi gradjani/drzavljani ove drzave digli da branimo drzavu od rata na ovamo. Evo konretno koliko nas je pisalo o zabrani ulaska BiH drzavljana u Livno i Prozor. Koliko je nas pismenijih obrazovanijih (a to forumasi jesu u odnosu na ostatak gradjanstva jer imaju kompjutere a imamo izmadju 10 i 20% nepismenih u istoj toj drzavi) trazilo da se uhapse donosioci takvih mjera. Predsjednici opcina sa hrvatskom vecinom zabrane dolazak clanu Predsjednistva u njihove opcine i nikom nista. Da li smo trazili smjene Mektica, Radoncica ili Osmice koji su duzni da brane drzavu u ovim slucajevima (oni su produzena ruka drzave i primaju platu da to budu jer smo ih izabrali -ne Osmicu ali ovu dvojicu da). Nismo i necemo nego bi glasli da Mektic bude clan Predsjednistva jer covjek tako dobro govori a nikog nije priveo. Za Scepu tj. njegovu partiju glasa 50 000 ljudi i niko od njih ne razmislja i ne postavlja piatanje kao Cvrle jarane odakle ti sve ovo? Hej bolan 50000 hajvana misli da je on spas za nas. Covjek kupio rukavice od svojih para ljudima za koje je on odgovoran i svi pljescu a niko ga ne pita kad ces bolan nekog privesti ko radi protiv drzave ili kad ces poceti sa kontrolama i zastitom granice prema susjedima i komsijama? Trebam li vas podsjetiti da Mato Dzakovic vozi 3 mjeseca diplomatsko auto druge drzave i niko ne reaguje a imas ne 4 keca u rukama vec 8. Dakle kontakti sa stranim obavjestajnim sluzbama a pored toga vozi neovlasteno ukradeno auto (3 mjeseca bez papira da je auto njegovo ili da ima punomoc od vlasnika da moze to auto koristiti).
Trebam li pisati o krupnijim stvarima koje su se dogadjale u toj istoj drzavi kad nas je bolila neka stvar za drzavom jer meni u Sarajevu je dobro i imam sve sto mi treba a za one van Sarajeva nek im je bog u pomoci. Sad kad vidimo da cemo se patiti pomagajte drugovi tj. drzavo. Koliko je forumasa spremno da stane uz Maksa sa njegovim prijedlozima (jedini dosao sa konkretnim prijedlozima na ovoj temi - bilo jos 2-3 forumasa sa nekim pojedinacnim prijedlogom i nista vise) i izadje na demonstracije ili podpise neki apel vladi i Parlamentu za konkretnim mjerama.
Nisam mislio uopste pisati al ko stariji covjek se upalim kad vidim neke komentare ovdje. Imali smo ja i Toma na ovoj temi lijepu prepisku i on je podebljao 2 stvari iz mog ranijeg komentara sa svojim zakljuckom koji se odnosi na nase cinjenje ili necinjenje. Sa ovim bih i zavrsio komentar a to je da nas necinjenje ne oslobadja odgovornosti i svi moramo poceti sa cinjenjem tj. promjenom svijesti a to je jedan dug proces. Komunizam nas je naucio udobnosti i neodgovornosti i sa tim smo nastavili i u feudalizmu. Dakle DRZAVA TO SMO MI Zivjeli.
Trebam li pisati o krupnijim stvarima koje su se dogadjale u toj istoj drzavi kad nas je bolila neka stvar za drzavom jer meni u Sarajevu je dobro i imam sve sto mi treba a za one van Sarajeva nek im je bog u pomoci. Sad kad vidimo da cemo se patiti pomagajte drugovi tj. drzavo. Koliko je forumasa spremno da stane uz Maksa sa njegovim prijedlozima (jedini dosao sa konkretnim prijedlozima na ovoj temi - bilo jos 2-3 forumasa sa nekim pojedinacnim prijedlogom i nista vise) i izadje na demonstracije ili podpise neki apel vladi i Parlamentu za konkretnim mjerama.
Nisam mislio uopste pisati al ko stariji covjek se upalim kad vidim neke komentare ovdje. Imali smo ja i Toma na ovoj temi lijepu prepisku i on je podebljao 2 stvari iz mog ranijeg komentara sa svojim zakljuckom koji se odnosi na nase cinjenje ili necinjenje. Sa ovim bih i zavrsio komentar a to je da nas necinjenje ne oslobadja odgovornosti i svi moramo poceti sa cinjenjem tj. promjenom svijesti a to je jedan dug proces. Komunizam nas je naucio udobnosti i neodgovornosti i sa tim smo nastavili i u feudalizmu. Dakle DRZAVA TO SMO MI Zivjeli.
- tandmand
#1354 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ma jok. Par privatnika hoće da im država ne uzima lovu, kada im je ista zabranila rad (i neka je s obzirom na epidemiju) i kada su prihodi 0. To bi bio minimum minimuma, ne radimo - ne šalji račune, ne traži uplatu doprinosa.svi u napad wrote: ↑04/04/2020 09:46 Ova tema se polako pretvara tj. razvodnjava u temu pisi sta hoces tj. nastavimo sa kritikovanjem al nemoj bogati da ja nesto uradim. Smijesno je citati komentare gdje se nesto ocekuje od drzave koja nije niti ce sta ciniti za svoje gradjane kao u ostalom sto ne cini ni 98% drzava u svijetu. Sad kad je gotovo sve stalo par privatnika ovdje hoce da im drzava dadne lovu
To bi bilo isto npr. kada bi zbog prirodne nepogode nestalo telekom usluga na više mjeseci ali ti redovno skidaju pretplatu sa računa.
Vrijeđa inteligenciju jbg.
- bunk
#1355 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nema drugog nacina da ne unistis male biznise.Kakvo racunanje procenata i pm.
Daj pomozi sad kad gori za mjesec nece uoce biti bitno.Nije me briga hocel i neko kome ne treba dobit sve dok se spasavaju oni koji bez pomoci nestaju.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1356 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Upravo to. Šta imaš pomagati apotekama, Bingu, Konzumu...oni se raskidoše od posla, prodaće i ono što nisu planirali do kraja godine.
- tandmand
#1357 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Zna se kome je ZABRANJEN RAD a kome nije. Ostali kojima nije zabranjen rad valjda imaju tu fiskalnu kasu koja će Poreznoj upravi pokazati kakave su prihode imali. Ovima velikima koje predstavlja Smailbegović, šta se njima ima pomagati?Tomahawk11 wrote: ↑04/04/2020 10:05Upravo to. Šta imaš pomagati apotekama, Bingu, Konzumu...oni se raskidoše od posla, prodaće i ono što nisu planirali do kraja godine.
- madner
#1358 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Sto je potpuno ok, makroekonomski gledano nije bitno izbjeci pomoganju firmi koje rade, nego je cilj odrzati privredu na zivotu. Bingo ce taj profit negdje uloziti i to su nova radna mjesta.
Pokusavajuci da pomognu samo onima koji su pogodjeni ce produbiti krizu pa ce sve vise biti pogodjeno. Pogledaj ostale zemlje, bitno je biti brz ne precizan.
Pokusavajuci da pomognu samo onima koji su pogodjeni ce produbiti krizu pa ce sve vise biti pogodjeno. Pogledaj ostale zemlje, bitno je biti brz ne precizan.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1359 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
A kod nas sve kornjače.madner wrote: ↑04/04/2020 10:13 Sto je potpuno ok, makroekonomski gledano nije bitno izbjeci pomoganju firmi koje rade, nego je cilj odrzati privredu na zivotu. Bingo ce taj profit negdje uloziti i to su nova radna mjesta.
Prvo su rekli da sad nije vrijeme, da će se time kasnije baviti.
Sad donose set mjera koje su više da te dotuku nego da ti pomognu.
I to ćeš morati čekati da riješi birokratija i biće nekad.
- bunk
#1360 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nema se vremena za podjele.Tomahawk11 wrote: ↑04/04/2020 10:05Upravo to. Šta imaš pomagati apotekama, Bingu, Konzumu...oni se raskidoše od posla, prodaće i ono što nisu planirali do kraja godine.
Realni sektor se mora spasiti,ako sad krenes dijelit(a to neki i zele) onda bolje ne diraj nista,ugasi svjetlo pri izlasku.
Kakvo refundiranje do vraga,odakle da ljudi uplate pa da im se refundira.
Ne sjede valjda toliki ignorantski idioti na mjestima savjetnika gore da ne znaju da ce refundiranjem unistitmali biznis.
Drzava MORA da uplati umjesto njih doprinose odmah i skine im tu brigu sa glave dok ovo ne prodje ,svaki drugi model je bacanje porasine u oci i nadanje da ce sto vise ljudi kad cuje rijec refundacija zatvorit obrt i otic na biro..
Ako ce pri tom spasavanju Bingo ili neko treci profitirati neka profitira,bitno je spasiti one koji nemaju vremena.
Last edited by bunk on 04/04/2020 10:24, edited 1 time in total.
- madner
#1361 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Tomahawk11 wrote: ↑04/04/2020 10:17A kod nas sve kornjače.madner wrote: ↑04/04/2020 10:13 Sto je potpuno ok, makroekonomski gledano nije bitno izbjeci pomoganju firmi koje rade, nego je cilj odrzati privredu na zivotu. Bingo ce taj profit negdje uloziti i to su nova radna mjesta.
Ljudi bez vizije i ideje. Mart prosao, pocinje April nije se jos moglo racunati kolika ce pomoc biti. Samo neodgovoran covjek bi u toj situaciji zadrzao radnike koji su na vagi, mozda ce biti pomoci mozda ne.
Zalosno naspram potencijala za pomoc.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1362 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nisu u pitanju podjele.bunk wrote: ↑04/04/2020 10:23
Nema se vremena za podjele.
Realni sektor se mora spasiti,ako sad krenes dijelit(a to neki i zele) onda bolje ne diraj nista,ugasi svjetlo pri izlasku.
Ne sjede valjda toliki ignorantski idioti na mjestima savjetnika gore da ne znaju da ce refundiranjem unistitmali biznis.
Drzava MORA da uplati umjesto njih doprinose odmah i skine im tu brigu sa glave dok ovo ne prodje ,svaki drugi model je bacanje porasine u oci i nadanje da ce sto vise ljudi kad cuje rijec refundacija zatvorit obrt i otic na biro..
Ako ce pri tom spasavanju Bingo ili neko treci profitirati neka profitira,bitno je spasiti one koji nemaju vremena.
Ne mogu imati isti status onaj kome je država na vrata zalijepila riješenje i onaj koji radi sad jače nego je radio prije ove krize.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1363 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Što je najgore, onaj ko je otpustio radnike, kaže smrad, kako ga nije stid.madner wrote: ↑04/04/2020 10:23Tomahawk11 wrote: ↑04/04/2020 10:17A kod nas sve kornjače.madner wrote: ↑04/04/2020 10:13 Sto je potpuno ok, makroekonomski gledano nije bitno izbjeci pomoganju firmi koje rade, nego je cilj odrzati privredu na zivotu. Bingo ce taj profit negdje uloziti i to su nova radna mjesta.
Ljudi bez vizije i ideje. Mart prosao, pocinje April nije se jos moglo racunati kolika ce pomoc biti. Samo neodgovoran covjek bi u toj situaciji zadrzao radnike koji su na vagi, mozda ce biti pomoci mozda ne.
Zalosno naspram potencijala za pomoc.
A zatvorilo ga, šta da radi?
Ima onih koji su isplatili radnike, pa kaže nekako će i idući mjesec (april), a dalje ne zna...
I država isto ne zna. Priča se šuplja priča.
Biće ovo, biće ono...daj sad i odmah.
Neko morati stvarno ključ u bravu dok se nešto konkretno uradi.
- bunk
#1364 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Tomo ,ne mozes sad u ovako kriticnom trenutku birati,svaki sat je bitan ,svaka minuta,jer ljudi napustaju biznise,otpustaju radnike nakon sto im Drzava nije ponudila sigurnost barem u vidu placanja doprinosa.Tomahawk11 wrote: ↑04/04/2020 10:25Nisu u pitanju podjele.bunk wrote: ↑04/04/2020 10:23
Nema se vremena za podjele.
Ne mogu imati isti status onaj kome je država na vrata zalijepila riješenje i onaj koji radi sad jače nego je radio prije ove krize.
A ovi "veliki" koji su radili neka tu pomoc iskoriste da radnicima uvecaju primanja ,na kraju dana nebitno je nek kupe sebi avion ali de sad da se ne zayebavamo sa podjelama u ovoj drzavi u kojoj neki birokrata masta o tome da mu na stol dodju spiskovi pa da on dijeli na one koji trebaju dobiti i one koji ne trebaju.
Sad se mora reagovati superhitno i bez cekanja izaci i reci ljudima "ako ikako mozete opstati uz to da vam Drzava uplacuje doprinose ,ne zatvarajte ,ne otpustajte ljude,prvi korak su doprinosi a Drzava ce pomoci jos,zasluzili ste,vi realni sektor ste ovu Drzavu izgradili i sad ce Drzava pomoci vama".
Sve drugi je laganje i gubljenje vremena.
-
svi u napad
#1365 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Tandmand slazem se u potpunosti sa tvojim prijedlogom. To sto si napisao je konkretan prijedlog i ja ga u potpunosti podrzavam. E sad kako ga realizovati? Da li si ti clan udruzenja poslodavaca? Ne znam za tebe ali velika vecina privatnika nije i za to imamo supka na celu tog udruzenja koji radi u interseu vlasti jer ga vlast i krupni kapitalisti jako dobro placaju za tu funkciju. Dakle hajmo u akciju. Skupi 1 000 ljudi kao sto si ti napisite peticuju levatu Fadilu sa ovom mjerom pa cemo dobiti nekakav odgovor na to. Pozitivan ili negativan ali bit ce neki odgovor. Pored toga svih hiljadu da de uclane u udruzenje ili naprave novo udrzenje gdje ce te vi sami izabrati nekog sposobnog i pametnog za predsjednika. E sad i ja i ti znamo kad bi ti ovo pokrenuo 900 poslodavaca te ne bi podrzalo vec bi reklo vidi Tandmana hoce da se preko mene uhljebi je* ga pametna. Ja rudar a on inzinjer.
Svijest prijatelju moj. Svijest i rad su zakon. Vec ranije napisah 100 puta imao neke majstore u stanu i nikad ama nikad nisam dobio racun za obavljeni posao niti sam ikad sam rekao majstoru daj mi racun za ovo sto uradi. Dakle i on i ja krivi za utaju poreza, al obojica sretni. On jer me je oderao i nista nije dao drzavi a ja sretan jer me je lisio belaja/kvara misleci da bi mi "Huso" uzeo jos vise. Posto zivim i u BiH i u Svedskoj reci cu ti da u Svedskoj dodje majstor naplati papreno to sto uradi (prvo mi rekne koliko ce to kostati) ocisti sve iza sebe poslije posla i da mi racun za to. Ovdje molim Husu 7 dana da dodje pa kad dodje kaze eto me sutra pa ond adodje za 3 dana popravku ti opisuje kao da pravi svemirski brod, ja mu donesem cevape i pivu, on me odere bez racuna i ja nastavljam isto raditi sa slijedecim majstorom. Kako ja radim radi jos 3 miliona pametnih Bosanaca i Hercegovaca. Dakle. Promjene polaze od mene, tebe i nama slicnim. Trebam li ti pisati da 30 godina mazohisticki uz jedan izuzetak glasamo za iste i sad hocemo da smo Svicarska.
Jarane ne hatori na ovom sto napisa. Podrzavam te u prijedlogu i mislim da je to minimum sto treba traziti. E sad put ka ostvarenju tvog zahtjeva sam napisao a hoces li ti i jos hiljade i hiljede ljudi slicnih tebi preduzeti konkretne radnje za ostvarenje tvog prijedloga do vas je vjeruj mi. Zivjeli
Svijest prijatelju moj. Svijest i rad su zakon. Vec ranije napisah 100 puta imao neke majstore u stanu i nikad ama nikad nisam dobio racun za obavljeni posao niti sam ikad sam rekao majstoru daj mi racun za ovo sto uradi. Dakle i on i ja krivi za utaju poreza, al obojica sretni. On jer me je oderao i nista nije dao drzavi a ja sretan jer me je lisio belaja/kvara misleci da bi mi "Huso" uzeo jos vise. Posto zivim i u BiH i u Svedskoj reci cu ti da u Svedskoj dodje majstor naplati papreno to sto uradi (prvo mi rekne koliko ce to kostati) ocisti sve iza sebe poslije posla i da mi racun za to. Ovdje molim Husu 7 dana da dodje pa kad dodje kaze eto me sutra pa ond adodje za 3 dana popravku ti opisuje kao da pravi svemirski brod, ja mu donesem cevape i pivu, on me odere bez racuna i ja nastavljam isto raditi sa slijedecim majstorom. Kako ja radim radi jos 3 miliona pametnih Bosanaca i Hercegovaca. Dakle. Promjene polaze od mene, tebe i nama slicnim. Trebam li ti pisati da 30 godina mazohisticki uz jedan izuzetak glasamo za iste i sad hocemo da smo Svicarska.
Jarane ne hatori na ovom sto napisa. Podrzavam te u prijedlogu i mislim da je to minimum sto treba traziti. E sad put ka ostvarenju tvog zahtjeva sam napisao a hoces li ti i jos hiljade i hiljede ljudi slicnih tebi preduzeti konkretne radnje za ostvarenje tvog prijedloga do vas je vjeruj mi. Zivjeli
-
saabsa
#1366 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nema logike, ne liječiš ni u bolnici sve koji uđu tako da im daš vitamina jer će im "valjati", nego one kojima liječenje treba.madner wrote: ↑04/04/2020 10:13 Sto je potpuno ok, makroekonomski gledano nije bitno izbjeci pomoganju firmi koje rade, nego je cilj odrzati privredu na zivotu. Bingo ce taj profit negdje uloziti i to su nova radna mjesta.
- cvrčak_na_hedonizmu
#1367 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Neki ovdje ocito ne razumiju da je nasa administracija, osim sto je glomazna, izuzetno spora i neucinkovita. Registri skoro i da ne postoje, porezne nisu uvezane, nemas jedinstvenu bazu podataka da se cifre brzo izvuku. Za to ce im trebati jedno mjesec dana i to nakon sto popunis zahtjev i zoves babu na lokalu da te preusmjeri na pravi broj, a baba nagluha.
Sve su to vise manje logicna desavanja, jer je administracija odgajana da sama sebi bude svrha i da glasa na izborima. Ende. To je to.
Ko ocekuje brzu reakciju je lud
Sve su to vise manje logicna desavanja, jer je administracija odgajana da sama sebi bude svrha i da glasa na izborima. Ende. To je to.
Ko ocekuje brzu reakciju je lud
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1368 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ja ni ne govorim da treba birati.bunk wrote: ↑04/04/2020 10:30
Tomo ,ne mozes sad u ovako kriticnom trenutku birati,svaki sat je bitan ,svaka minuta,jer ljudi napustaju biznise,otpustaju radnike nakon sto im Drzava nije ponudila sigurnost barem u vidu placanja doprinosa.
A ovi "veliki koji su radili neka tu pomoc iskoriste da radnicima uvecaju primanja ,na kraju dana nebitno je nek kupe sebi avion ali de sad da se ne zayebavamo sa podjelama u ovoj drzavi u kojoj neki birokrata masta o tome da mu na stol dodju spiskovi pa da on dijeli na one koji trebaju dobiti i one koji ne trebaju.
Sad se mora reagovati superhitno i bez cekanja izaci i reci ljudima "ako ikako mozete opstati uz to da vam Drzava uplacuje doprinose ,ne zatvarajte ,ne otpustajte ljude,prvi korak su doprinosi a Drzava ce pomoci jos,zasluzili ste,vi realni sektor ste ovu Drzavu izgradili i sad ce Drzava pomoci vama".
Jednostavno, set mjera pomoći ne može biti isti.
Nek doprinose za sve oprosti, prolongira ili šta već, ali konkretnu pomoć ne mogu svi jednako dobiti.
Neko će možda 3-4 mjeseca biti zamandaljen. Valja krenuti s mrtve tačke.
Misliš, trebalo se reagovati superhitno....taj voz je davno prošao.
Već je dosta ljudi otpustano, sa 31.03. je mnogi podvukao crtu.
Nek potraje do kraja ovog mjeseca, očekuj novi talas otkaza.
I oni najjači će pokleknuti.
Kriza je već tu, oni donose mjere hoće li nas zamandaliti 24 sata...i usput usvoje kofol nekih 10 mjera koje su više mazanje očiju nego konkretan potez.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1369 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
A oni još nisu ni krenuli u proceduru...do babe je dug put.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑04/04/2020 10:34 Neki ovdje ocito ne razumiju da je nasa administracija, osim sto je glomazna, izuzetno spora i neucinkovita. Registri skoro i da ne postoje, porezne nisu uvezane, nemas jedinstvenu bazu podataka da se cifre brzo izvuku. Za to ce im trebati jedno mjesec dana i to nakon sto popunis zahtjev i zoves babu na lokalu da te preusmjeri na pravi broj, a baba nagluha.
Ko ocekuje brzu reakciju je lud![]()
- bh.tornjak
#1370 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
jos samo da nadje nekoga ko ce njemu dati pare....i on siromah nema prebijene paretandmand wrote: ↑04/04/2020 09:33Fadil će kao refundirati 200 i kusur KM, nekim vlasnicima obrta i firmi, pod nekim uvjetima, bla bla bla
Vučić će svakom punoljetnom građaninu dati 100€ da se potakne javna potrošnja.
Eto, to je razlika između agresorske Srbije i naše jedine BiH, odnosno Federacije BiH. To je razlika između Vučića i Bakira.
place,jauce,cvili po belom svetu za neku crkavicu...
Paket "pomoci" reinkarnacije Gebelsa

Last edited by bh.tornjak on 04/04/2020 10:49, edited 1 time in total.
- bunk
#1371 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
O tome i ja govorim al ybg nisam bas rjecit.Tomahawk11 wrote: ↑04/04/2020 10:35Ja ni ne govorim da treba birati.bunk wrote: ↑04/04/2020 10:30
Tomo ,ne mozes sad u ovako kriticnom trenutku birati,svaki sat je bitan ,svaka minuta,jer ljudi napustaju biznise,otpustaju radnike nakon sto im Drzava nije ponudila sigurnost barem u vidu placanja doprinosa.
A ovi "veliki koji su radili neka tu pomoc iskoriste da radnicima uvecaju primanja ,na kraju dana nebitno je nek kupe sebi avion ali de sad da se ne zayebavamo sa podjelama u ovoj drzavi u kojoj neki birokrata masta o tome da mu na stol dodju spiskovi pa da on dijeli na one koji trebaju dobiti i one koji ne trebaju.
Jednostavno, set mjera pomoći ne može biti isti.
Nek doprinose za sve oprosti, prolongira ili šta već, ali konkretnu pomoć ne mogu svi jednako dobiti.
Neko će možda 3-4 mjeseca biti zamandaljen. Valja krenuti s mrtve tačke.
Misliš, trebalo se reagovati superhitno....taj voz je davno prošao.
Već je dosta ljudi otpustano, sa 31.03. je mnogi podvukao crtu.
Nek potraje do kraja ovog mjeseca, očekuj novi talas otkaza.
I oni najjači će pokleknuti.
Kriza je već tu, oni donose mjere hoće li nas zamandaliti 24 sata...i usput usvoje kofol nekih 10 mjera koje su više mazanje očiju nego konkretan potez.
Doprinose uplati komplet realnom sektoru i to je step 1.
To ce mnogima biti okidac da ne otpustaju.
I tako ce se kupiti neko vrijeme za step2.
Naravno da naredni korak i eventualne finansijske injekcije ne treba da dobijaju svi podjednako.
- cvrčak_na_hedonizmu
#1372 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Samo da dodatno pojasnim desavanje. Treba ti potvrda iz porezne da nemas dugovanja, cekas je nekoliko dana i predaje se licno. Neka neko zamisli kada im dodje 15.000 zahtjeva iz KS o dugovima. Onda vadis jos jedan papir da nemas duga od Uprave za indirektno oporezivanjeTomahawk11 wrote: ↑04/04/2020 10:36A oni još nisu ni krenuli u proceduru...do babe je dug put.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑04/04/2020 10:34 Neki ovdje ocito ne razumiju da je nasa administracija, osim sto je glomazna, izuzetno spora i neucinkovita. Registri skoro i da ne postoje, porezne nisu uvezane, nemas jedinstvenu bazu podataka da se cifre brzo izvuku. Za to ce im trebati jedno mjesec dana i to nakon sto popunis zahtjev i zoves babu na lokalu da te preusmjeri na pravi broj, a baba nagluha.
Ko ocekuje brzu reakciju je lud![]()
Primjer drugi, u Sarajevu neke stvari mozes odraditi online, u Tuzli ( koliko znam ) ne mozes, moras licno da odes i zavrsis. I dodje 10.000 zahtjeva
Ovo su sve "gluposti", a za svaki papir imas kancelariju i jos poneku babu na tom putu, a pricamo o "normalnim vremenima".
Onda to saljes u neko ministarstvo, Federalno ili Kantonalno, da te isplate, a prvo moraju da obrade zahtjeve, tovar zahtjeva, a sto Tomo rece nista nije ni pocelo.
Pricam stvari iz iskustva, bio sam direktor solidno jake firme 13 godina ( sreca pa odoh na vrijeme, iz firme ne iz drzave, bas bi se sjebo, ruzno reci, ali je tako ).
Debakl u najavi, na zalost.
-
high_volume
#1373 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ne.
Za sve firme kojima je naredbom Kriznih štabova zabranjen rad, država da uplati minimalac za svakog radnika, ujedno i da refundira pripadajuće doprinose, ne nužno finansijskom uplatom, već formalnim oslobađanjem od plaćanja.
I finansijsku injekciju ne traba da dobiju svi, već one firme kojima je zabrana rada nanijela i materijalnu štetu, i one firme kojima je coronavirus takođe uzročio štetu u poslovanju, ali tek nakon takvog dokazivanja poređenjem prometa iz prethodnog perioda u odnosu na "coronavirus period".
Aktuelni set mjera, koje je Novalićeva Vlada predložila, je poniženje za privredu, lakrdija i dokaz da u toj Vladi rade osobe odvojene od stvarnosti i da pojma nemaju o ekonomiji, o strategiji niti bilo čemu sličnom, bitnom za privredu.
Sve sam ubjeđeniji da Vlada Fadila Novalića mora biti promijenjena što prije, ili da on mijenja svoje saradnike i ostale koji mu predlažu ovakve idiotske mjere i zakone
- tandmand
#1374 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Je li vas iritira ono Fadilovo čitanje saopštenja? K`o dijete sa tute, četvrti razred Osnovne škole, kada čita pismeni sastavak pred učiteljicom.
Hipnotizira mase, šta li?
Hipnotizira mase, šta li?
- madner
#1375 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ovdje je pacijent ekonomija BiH, sasvim je svejedno tu ko je koliko pogodjen, samo je bitno da pacijent ne bude na aparatima.saabsa wrote: ↑04/04/2020 10:33Nema logike, ne liječiš ni u bolnici sve koji uđu tako da im daš vitamina jer će im "valjati", nego one kojima liječenje treba.madner wrote: ↑04/04/2020 10:13 Sto je potpuno ok, makroekonomski gledano nije bitno izbjeci pomoganju firmi koje rade, nego je cilj odrzati privredu na zivotu. Bingo ce taj profit negdje uloziti i to su nova radna mjesta.
Imas firme koje ne mogu poslovati nikako. Njima ovo nista ne znaci, ako im drzava ne preuzme gotovo sve troskove bolja opcija je odpustiti radnike. Iza njih imas firme koje rade slabije ili nisu osjetile posljedice. Sve one kreiraju ukupnu potraznju naseg trzista. Ali zbog pada prvog djela pada i drugi pa onda i treci. Trivijalan primjer, potraznja za elektricnom energijom ce biti manja zbog manje industrije a svi pogodni rade.
Drzava to lijeci tako sto ubrizgava pare u sistem, i tu je samo bitno da se pare ne stekaju.