Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
laik1981

#1276 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

zippoo87 wrote: 03/04/2020 21:23
laik1981 wrote: 03/04/2020 21:16
high_volume wrote: 03/04/2020 20:19

Za šta bi tužio državu? Nije država uzročila coronavirusnu opasnost od zaraze, štaviše - država je svojim odlukama stala u zaštitu zdravlja stanovništva. Država ne mora nikom odgovarati, ako svojim aktima podržava temeljni smisao ljudi - preživljavanje i reprodukciju. Država ne mora odgovarati ako je svojim aktima zapriječila rad određenih djelatnosti, s ciljem da spriječi infekciju virusom, država ne mora nikom nadoknaditi njegov finansijski promet ili njegovu izgubljenu dobit. Država ima mehanizme da bude još rigoroznija u svojim odlukama. Ali...

Državu čine interesi određenih politika, stranaka i njihovih čelnika, i koliko je u interesu poslodavcima da im država nadoknadi izgubljene finansije, toliko je i državi u interesu da ovi ne otpuštaju radnike, i time stvaraju ogromnu nezaposlenost i brže pražnjenje fondova iz koje se plaća naknada za nezaposlene.

Jedini način da država prihvati zahtjeve psolodavaca da im refundira i plaće i doprinose za radnike u djelatnostima koje su zabranjene od pola marta, je da poslodavci masovno otpuste sve radnike i da se takvi radnici prijave na biroe za nezaposlene i zatraže finansijke naknade.
Tuziti drzavu zato sto ti je svojim odlukama izbila hljeb iz ruku. Zasto je salter sala u posti i elektroprivredi manje rizicna od, recimo, frizerskog salona? Radi svaka ustanova koja je zaduzena za naplatu potrazivanja od naroda, a zabranili rad kozmetickim salonima gdje radnici u 90% slucajeva rade ljude koje poznaju godinama i u tim salonima se mogu organizovati sve higijenske mjere.. Radi se o najocitijem primjeru diskriminacije i krsenju najosnovnijih ljudskih prava.. Ko je Fadil i svita da odredjuje ko mozecraditi a ko ne.. Zabranio odredjene branse a u bosmalu normalno radi call centar gdje ih se 50 trlja ramenima u jednoj prostoriji.. Mogu ti nabrojati jos 30 firmi koje rade na slican nacin.. Tuziti drzavu za diskriminaciju i unistavanje egzistencije hiljada ljudi..

Isto tako, djeca onih majki koje je nase zdravstvo ostavilo da umru treba da tuze drzavu za ubistvo njihovih majki.. Procenti smrtnosti od korone su pichkin dim u odnosu na procente smrtnosti i oboljevanja koje je prouzrokovala nasa vlast..
sve sto si napisao stoji ali oni su se zastitili od tuzbi...proglasili su vanredno stanje u RSu a u FBiH stanje prirodne i rugih nepogoda i tu onda zakoni prestaju da vaze,ide se na vanredne mjere i naredbe
oni su sebe zastitili od uzimanja para iz budzeta
Kako bolan ne vaze zakoni? Znas li sta pricas? Onda imamo anarhiju. Svi zakoni su na snazi bez obzira kakva je situacija.. Sta oni odredili koji su zakoni na snazi, a koji nisu? Odredio Fadil i svita ber parlamenta i svih ostalih ustavom propisanih procedura.. Sve ove mjere su nezakonite.. U Federaciji nije proglaseno vanredno stanje, ne mogu ga ni proglasiti jer nema zakona koji to omogucava za Federaciju i za drzavni nivo.. Zato im se i tresu gace i gutaju knegle na press konferencijama.. Znaju da ce sve puci za najdalje dvije sedmice ako ove mjere vezane za obavljanje poslova ne ukinu..

Zamisli druze da ti imas firmu u koju si ulozio novac, zaduzio se kod banaka, potrudio se da nesto napravis od svog zivota, da obezbjedis dostojanstven zivot sebi i svojoj porodici.. I onda ti dodje neki Solak i kaze ne mozes raditi.. Hajde malo, molim vas, razmislite, bez ikakvih licnih animoziteta.. Onako realno i ljudski razmislite..
cvrčak_na_hedonizmu

#1277 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

laik1981 wrote: 03/04/2020 21:26
Ja ne bi. Nikada nisam pricao. Ne interesuje me ko je na vlasti.. Hiljade ljudi ostaju bez posla.. Hiljade ljudi za dvadesetak dana nece djeci imati sta dati da jedu.. Lahko je srati ako nisi direktno egzistencijalno pogodjen ovim njegovim mjerama.. Drzava uzima harac narodu na svakom cosku, a kad treba zastiti i stati iza naroda u kriznoj situaciji onda nemaju nikakvo konkretno rjesenje.. Nek oni ne pricaju o svojim platama, a sto ce sirotinja biti gladna to politickoj kvaziburzoaziji nije bitno..
Mora te interesovati ko je na vlasti, jer ako se ne bavis politikom, kao sto vidis, politika se bavi tobom. Nikoga nista ne zanima pa dobijemo debila Solaka ( SDA ), Novalica ( SDA ) I Elenu ( zenu od trezorasa ) da nam vedre i oblace, a nesposobni svi do jednog i odrodjeni od realnosti ko i stranka im.

SDA, SBB, DF = 0 ( cetnike i ustase ne spominjem, to je isto jasno).
bunk

#1278 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

I jos poredi u 90 dana iz prosle godine sa 90 iz ove .
Ko se toga dosjetio?
cvrčak_na_hedonizmu

#1279 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

high_volume wrote: 03/04/2020 21:35
coco1 wrote: 03/04/2020 20:24
high_volume wrote: 03/04/2020 20:19 Jedini način da država prihvati zahtjeve psolodavaca da im refundira i plaće i doprinose za radnike u djelatnostima koje su zabranjene od pola marta, je da poslodavci masovno otpuste sve radnike i da se takvi radnici prijave na biroe za nezaposlene i zatraže finansijke naknade.
kako cu ih, bolan, otpustit, kad su dvojica od trojice u kreditu, a ja im zirant
Ići će na biro za nezaposlene, dobijat će mjesečnu naknadu, a banka će im zamrznuti potraživanja. Pa kad se situacija normalizira, vrati ih
Hoce li biro odmah isplacivati naknade, imal' sta napismeno oko toga. Hoce li banka pristati na moratorij i na vrijeme obraditi zahtjeve kojih ce biti masa, imal' sta napismeno oko toga il je slobodna procjena :wink:
high_volume

#1280 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by high_volume »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 03/04/2020 21:41

kako cu ih, bolan, otpustit, kad su dvojica od trojice u kreditu, a ja im zirant
Ići će na biro za nezaposlene, dobijat će mjesečnu naknadu, a banka će im zamrznuti potraživanja. Pa kad se situacija normalizira, vrati ih
Hoce li biro odmah isplacivati naknade, imal' sta napismeno oko toga. Hoce li banka pristati na moratorij i na vrijeme obraditi zahtjeve kojih ce biti masa, imal' sta napismeno oko toga il je slobodna procjena :wink:
Čini mi se da radnici, koji protiv svoje volje ostanu bez zaposlenja, stiču pravo na novčanu naknadu od biroa za zapošljavanje, pod uslovom da se prijave u roku 30 dana. Što se tiče banaka, sasvim je izvjesno da ne se postići određeni "moratorij" na povrat kredita. Mislim da još nije, ali bi moglo uskoro
Tomahawk11
Globalni moderator

#1281 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

Banke bi trebale raditi sve od 01.03. pa na ovamo.
Biće dosta posla, međutim svakako je malo onih koji mogu podići kredit u ovim okolnostima, onda udri sa reprogramima.
laik1981

#1282 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 03/04/2020 21:38
Ja ne bi. Nikada nisam pricao. Ne interesuje me ko je na vlasti.. Hiljade ljudi ostaju bez posla.. Hiljade ljudi za dvadesetak dana nece djeci imati sta dati da jedu.. Lahko je srati ako nisi direktno egzistencijalno pogodjen ovim njegovim mjerama.. Drzava uzima harac narodu na svakom cosku, a kad treba zastiti i stati iza naroda u kriznoj situaciji onda nemaju nikakvo konkretno rjesenje.. Nek oni ne pricaju o svojim platama, a sto ce sirotinja biti gladna to politickoj kvaziburzoaziji nije bitno..
Mora te interesovati ko je na vlasti, jer ako se ne bavis politikom, kao sto vidis, politika se bavi tobom. Nikoga nista ne zanima pa dobijemo debila Solaka ( SDA ), Novalica ( SDA ) I Elenu ( zenu od trezorasa ) da nam vedre i oblace, a nesposobni svi do jednog i odrodjeni od realnosti ko i stranka im.

Ja sam druze totalno apolitican. Nije mi bitna neka stranka ili neki lik.. Da se ja pitam nas bi bilo 100000 na ulici cim vidimo neki i najmanji kriminal od strane vlasti, pa taman da moj babo sjedi u toj vlasti.. Ninjedna vlast dugorocno nece raditi kako treba ako nemaju strah od naroda..
Last edited by laik1981 on 03/04/2020 21:47, edited 1 time in total.
coco1

#1283 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

high_volume wrote: 03/04/2020 20:19 Jedini način da država prihvati zahtjeve psolodavaca da im refundira i plaće i doprinose za radnike u djelatnostima koje su zabranjene od pola marta, je da poslodavci masovno otpuste sve radnike i da se takvi radnici prijave na biroe za nezaposlene i zatraže finansijke naknade.
ma, salim se malo, mada sam im stvarno zirant. sacekat cu jos april, ako posao ne krene, odjavit cu ih. toliko mogu istrpiti, vrijedni su momci, jedan se ozenio pred novu godinu (kredit), drugi kupio auto (kredit) tri dana prije zatvaranja posla. svakako im sa aprilom dolazi duza naknada sa biroa. to ide nesto po stazu, nisam nikad koristio, pa ne znam tacne raspone u mjesecima rada i primanja naknade. znam da su pominjali da bi sa uplatom doprinosa za april, imali mogucnost primanja naknade tri mjeseca duze. ako ne krene posao, pa ih ne mognem vratiti (u stvari sin, jer cu njemu prepustiti posao) nek makar to imaju.

a, jutros obidjem radnju, racuni zataknuti u vrata :D
cvrčak_na_hedonizmu

#1284 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

bunk wrote: 03/04/2020 21:34
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 03/04/2020 21:26
Man of steel wrote: 03/04/2020 21:19 Još je prerano govoriti o bilo kakvim eventualnim posljedicama ovih mjera.

Šta god da je Fadil predložio vi bi isto pisali.
Posljedice mjera :lol:

Kaze ovako, pravo na naknadu od cak 244 marke imaju sve firme kojima je pao promet za 20% u periodu od 01.01 do 31.03 2020 godine u odnosu na isti period 2019 godine, a ti dani zabrane iznose cca 14% od 90 dana :oops:

To se zove izdiktitaj mi rezervni sastav Liverpula iz 64 baj ninja revizor i mozda dobijes kikiriki od pomoci.

Takvu ideju samo debili iz SDA mogu da smisle.
Mislim da nema sanse da je ovo sa procentima dio zakona.
Ako jeste onda je realni sektor u federaciji konacno otisao u qrchev qrac.
Napisao sam ti sta je pomoc, 244 marke nisu pomoc, al nikakva. Cim oni spominju pola milijarde i to sa uslovima umjesto pet-sest-sedam milijardi minimum, nista od te ljubavi.
high_volume

#1285 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by high_volume »

coco1 wrote: 03/04/2020 21:46
...jutros obidjem radnju, racuni zataknuti u vrata :D
Jok eto, poštar ih platio :lol: :lol: :lol:

Izvini, šala :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1286 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

Fadil i kompanija te mogu samo pogurati u provaliju.
Najebo je svako ko bude spao na državu u ovom belaju.
cvrčak_na_hedonizmu

#1287 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

high_volume wrote: 03/04/2020 21:44

Čini mi se da radnici, koji protiv svoje volje ostanu bez zaposlenja, stiču pravo na novčanu naknadu od biroa za zapošljavanje, pod uslovom da se prijave u roku 30 dana. Što se tiče banaka, sasvim je izvjesno da ne se postići određeni "moratorij" na povrat kredita. Mislim da još nije, ali bi moglo uskoro
Stoji, al vidjecemo kada se na biro navali 15.000-20.000 ljudi, to to pise ne znaci da jeste, isto za banke, moglo bi, al ne mora, a papira nema. To je problem.
coco1

#1288 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

high_volume wrote: 03/04/2020 21:49
coco1 wrote: 03/04/2020 21:46
...jutros obidjem radnju, racuni zataknuti u vrata :D
Jok eto, poštar ih platio :lol: :lol: :lol:

Izvini, šala :D
:thumbup:
cvrčak_na_hedonizmu

#1289 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

laik1981 wrote: 03/04/2020 21:45

Ja sam druze totalno apolitican. Nije mi bitna neka stranka ili neki lik.. Da se ja pitam nas bi bilo 100000 na ulici cim vidimo neki i najmanji kriminal od strane vlasti, pa taman da moj babo sjedi u toj vlasti.. Ninjedna vlast dugorocno nece raditi kako treba ako nemaju strah od naroda..
Sve se slazem sa tobom s tim da nas SDA jebe 30-ak godina. Vrijeme je da im jebemo mater. A za ulicu i prosteste se blago receno slazem, taman mi rahmetli stari bio u vlasti.

Problem je sto se ne boje i sto nema odgovornosti.
bunk

#1290 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 03/04/2020 21:47
bunk wrote: 03/04/2020 21:34
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 03/04/2020 21:26

Posljedice mjera :lol:

Kaze ovako, pravo na naknadu od cak 244 marke imaju sve firme kojima je pao promet za 20% u periodu od 01.01 do 31.03 2020 godine u odnosu na isti period 2019 godine, a ti dani zabrane iznose cca 14% od 90 dana :oops:

To se zove izdiktitaj mi rezervni sastav Liverpula iz 64 baj ninja revizor i mozda dobijes kikiriki od pomoci.

Takvu ideju samo debili iz SDA mogu da smisle.
Mislim da nema sanse da je ovo sa procentima dio zakona.
Ako jeste onda je realni sektor u federaciji konacno otisao u qrchev qrac.
Napisao sam ti sta je pomoc, 244 marke nisu pomoc, al nikakva. Cim oni spominju pola milijarde i to sa uslovima umjesto pet-sest-sedam milijardi minimum, nista od te ljubavi.
Tamo od15,16
03 pisem da Drzava mora preuzet doprinose komplet realnom sektoru. I da je to nacin da se ovo prezivi.
Ako ne moze 100% svima moze svima minimalnu a vece plate barem dio.
Kamo srece da imamo Drzavu da podrzi privatni sektor kako zasluzuje.
Ovaj potez sa procentima me izuo iz cipela..
Škobo Habu

#1291 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

bunk wrote: 03/04/2020 21:40 I jos poredi u 90 dana iz prosle godine sa 90 iz ove .
Ko se toga dosjetio?
Što se ti toliko buniš?

Pa do jučer si pjenio na "državu Sarajevo"?

Gdje sad sva ona Komšićeva priča?
Man of steel

#1292 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Man of steel »

Zna Fadil sa kakvom bagrom ima posla, čast izuzetcima naravno kojih je vrlo malo i to svi znaju.

Ovi bi najradije da im vlast odriješi kesu pa da oni sa njom raspolažu kako hoće.

Sačuvati radna mjesta je prioritet i to se ovim mjerama i podstiče.
laik1981

#1293 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 03/04/2020 21:52
laik1981 wrote: 03/04/2020 21:45

Sve se slazem sa tobom s tim da nas SDA jebe 30-ak godina. Vrijeme je da im jebemo mater. A za ulicu i prosteste se blago receno slazem, taman mi rahmetli stari bio u vlasti.

Problem je sto se ne boje i sto nema odgovornosti.
Ja sam davno prestao vjerovati u utopijske price da se u ovim preostalim zaostalim drzavama Balkana nesto moze mijenjati na izborima. Tu je vlast zauzela sve poluge, od izbornih komisija, cik-a, pa do stotina hiljada uhljeba koje su uposlili i time obezbijedili glasacko tijelo.. Ovdje jedino stranci njih mogu pomijenjati ili masovni protest za koje je potrebno budjenje naroda.. Samo sto mi to budjenje naroda djeluje kao jos veca utopija od promjena na izborima..
Last edited by laik1981 on 03/04/2020 22:02, edited 1 time in total.
high_volume

#1294 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by high_volume »

Man of steel wrote: 03/04/2020 21:58 Zna Fadil sa kakvom bagrom ima posla, čast izuzetcima naravno kojih je vrlo malo i to svi znaju.

Ovi bi najradije da im vlast odriješi kesu pa da oni sa njom raspolažu kako hoće.

S kojom to "bagrom" Fadil ima posla?
Haris.ba

#1295 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

Ovo sa procentima 90 dana ove i prosle godine je ko atletska stipendija. Dobijaju samo oni sto trce stoju ispod 10 sekundi. :bih:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1296 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

Man of steel wrote: 03/04/2020 21:58 Zna Fadil sa kakvom bagrom ima posla, čast izuzetcima naravno kojih je vrlo malo i to svi znaju.

Dabogda kćeri da te aga uzme.

Hajde da vidimo i to čudo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1297 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

Haris.ba wrote: 03/04/2020 22:01 Ovo sa procentima 90 dana ove i prosle godine je ko atletska stipendija. Dobijaju samo oni sto trce stoju ispod 10 sekundi. :bih:
Kad mogu djeca samo u autima može i to.
April će biti cijeli u modusu aprilfool.
svi u napad

#1298 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svi u napad »

Dakle svasta se ovdje napisa a jedino Tambure napisa istinu. Ne mogu vjerovati da par forumasa koje izuzetno cijenim prave gresku u koracima i prave se romanticarima tj. zaboravljeju surovu bosansku realnost. Ta realnost je da se iz prazne ne puca. Sta ce i odakle ce dati kad je drzava stalno u minusima i stalno se zaduzuje. Dakle sa tog stanovista imaju samo dvije opcije. Prva je (ne daj boze) da uzmu lovu CBBiH i to podjele sto bi svi voljeli uraditi i ja ne sumnjam i da je ridjobradi za to te sa tom lovom prezive jedan period sto bi bio uz rusenje ustavnog suda i kraj nase domovine. Na srecu za sada stranci to ne dozvoljavaju ne iz razloga sto nas vole ili vode brigu o nama vec iz toga sto ce nas prisiliti da trazimo "povoljne" kredite od njih uz uslov da im prodamo Telekom i Elektro-privredu. Sto se tice otpustanja uhljeba to se ni u snu nece desiti i niko od vas to ne bi uradio jer tih 200-300 hiljada glasaca omogucuju ostanak na vlasti i nastavak ugodnog zivota i ne rada.
Privredi treba pomoci medjutim svi mi znamo da je u nasim uslovima i kad bi imali novac nemoguce to pravedno podijeliti. Koliko malih preduzeca i obrtnika muljaju sa porezom i prikazivanjem stvarnih prihoda sto bi trebalo biti osnovica za raspodjelu sredstava. Naravno ima i postenih koji jedva prezivljavaju ali iskreno velika vecina privatnika kao i svugdje u svijetu mulja. E sad je sto na zapadu su kazne drakonske pa je broj muljatora manji. Kod nas ce privatnici sa Carsije bez problema platiti reket opcinarima ali drzavu ko jebe jer znaju da im gradonacelnik moze zabraniti rad a drzava nista ne moze.
Mi iskreno nikad nismo bili neki veliki radnici ali kao Coco napisa sad smo do tancina razvili sistem sadake i muljanja. Evo par forumasa pise da se ne isplati saditi i raditi u polju i uvijek se na tu temu sjetim placa jedne nase familije sa 4 djece na Hayatu kako im treba krava/mlijeko da prezive. I sta se desi. Dodje zena iz Njemacke kupi kravu familiji i svi sretni kad nakon 3 mjeseca familija prodala kravu za 1000 Km jer je tesko oko krave. Jarane posadi bilo sta i nesto ces dobiti. Ko nista ne posadi nece nista ni dobiti. Moramo mjenjati nacin razmisljanja i prestati sa negativnostima. Csitacica u mojoj zgradi nikad nije odbila ocistiti stan nekom iako vjerovali ili ne radi na 3 mjesta i ima imanje u blizini Sarajeva. Nikad od nje nisam cuo da joj je tesko ili da se ne isplati. No da ne duzim jer ce me sada jedan dio vas kritikovati nastavljajuci sa supljom kako je tesko. Naravno da ima sirotinje i to su penzioneri kojima treba pomoci a za ove druge pogledajte samo kafice i broj auta u Sarajevu.
E sad jedino je Marx dosao sa pravim prijedlozima ali oni su neostvarivi jer nemamo svijesti za te mjere a i nemamo ljudi da to izvedu. Ove mjere se mogu ostavritisamo revolucijom a revoluciju izvode mladi ljudi. Oni su velika vecina na zalost na zapadu.
Nije Novalic koliko ga god ja ne volio bilmez da ne zna sta treba raditi. On i kompanija samo igraju na sigurnu kartu a to je ostanak na vlasti a ostaje se samo uz uhljebe. Da zavrsim onom narodnom u se i u svoje kljuse. Zivjeli.
zippoo87

#1299 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

sto se tice naplate para sa biroa,do sada se cekalo po 3+ mjeseci da dobijes novac...dakle dobijes otkaz,prijavis se i cekas 2-3 mjeseca i onda retroaktivno dobijes za te mjesece koje si cekao a onda ide mjesec za mjesec,zavisno koliko mjeseci imas pravo na naknadu

ako sada odjednom navali veliki broj ljudi na biro...prvo biroima ce trebati vremena da to obrade,drugo ovi ce maksimalno razvlaciti da to isplate...jer ce morati davati pare iz budzeta a nema posla,da uplacuje svjez novac

sve je ovdje na klimavim nogama i to sto ce neko na biro i dobijati tu naknadu...i to je na dugom stapu,sta da radi neko 3 mjeseca bez marke primanja i onda ce dobiti milju za ta tri mjeseca odjednom...to nije dovoljno ni za hranu mjesecno

evo moj primjer...od prosle godine od aprila sam bio odjavljen...prijavio se na biro i dobio rjesenje o naknadi...onda sam bio tu 2 mjeseca i nasao posao u Hrvatskoj i odem tamo i negdje u julu sam dobio naknadu za 2 mjeseca,jer su me u medjuvremenu skinuli sa biroa,jer se nisam javljao 2 mjeseca...i kada sam dosao kuci krajem ljeta,rekli su mi da ako sam i dalje nezaposlen,mogu dobiti naknadu jos za 1 mjesec (ukupno sam dobio 3 mjeseca naknadu) i tu trecu ratu su mi isplatili oko 15-20 marta ove godine
dakle skoro godinu dana da mi isplate 3 mjeseca naknade

eto kako to ide i kako se u to ne treba uzdati...a posebno sada kada ne bude dovoljno para za sve novoprijavljene
Haris.ba

#1300 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

https://www.klix.ba/biznis/novalic-svi- ... /200403198

Novalić: Svi će dobiti podršku, jer svi će prije ili kasnije imati pad prihoda od 20%

Premijer FBiH Fadil Novalić dao je u večerašnjem Dnevniku Federalne televizije odgovor na pitanje koje se otvorilo u javnosti - kojim firmama u realnom sektoru će FBiH plaćati doprinose - svim ili samo onim koje budu imale pad prihoda od 20 posto.

"Mi smo rekli da ćemo podržati realni sektor. Kada su u pitanju obrtnici - svi obrtnici će dobiti podršku. Od frizera do vulkanizera. Dobit će obaveze na minimalac. I to ne oni. Mi ovo potpomažemo radnike. Ne pomažemo ni preduzeća, ni obrte, već čisto radnike, da održimo njihova radna mjesta. Dakle, svi obrtnici će dobiti podršku, bez ikakvih uslova", kazao 

Naglasio je da će, pored obrtnika, i svi radnici u preduzećima u realnom sektoru, koja u odnosu na januar i februar imaju smanjenje prometa za 20%.

"Neka preduzeća danas rade jako dobro. Svjedoci ste da Dita danas radi bolje nego što je ikada radila. Ili onaj ko prodaje brašno. Ali za tri-četiri mjeseca i oni će ući u ovaj program. Ljudi će se zasititi, pa će i oni ući u ovaj program. Dakle, praktično čitav realni sektor će dobiti potporu. Kada kažemo da je uvjet 20% pada prihoda za privredna društva, moramo znati da će svi doživjeti taj pad. I svi će proći kroz naš program. Čitav realni sektor", kazao je Novalić.
Ima li iko hrabrosti da objasni kako ce firme u junu imati retroaktivno pad u februaru? :bih:
Last edited by Haris.ba on 03/04/2020 22:06, edited 1 time in total.
Locked