Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
coco1

#10826 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

JThomas wrote: 03/04/2020 17:31
coco1 wrote: 03/04/2020 17:08
iz iskustva okoline, u kojoj zivim i radim, mogu ti reci da ima dobar dio stanovnistva koji radi u gradu, tu i zivi radnim danima, kao podstanar (jer mu dodje jeftinije placati kiriju, od troska goriva i amortizacije vozila) ili ima svoj stambeni objekat, ali, stari roditelji su mu i dalje na selu ili ima naslijedjenu kucu i nesto zemlje, pa to koristi da sebi obezbjedi zimnicu + da zaradi nesto prodajom krompira, crnog/bijelog luka, mrkve, graha... i, isto je i u banja luci i u sarajevu.

prvi ja, upravo od takvih kupujem povrce i znam o cemu pricam.
i mogu li oni sad zasaditi nešto više ili bolje od onoga što su dosad sadili? ono, kao odgovor na krizu. po meni su to nebuloze onih koji niti su sadili, niti će saditi, niti će im šta zafaliti kao posljedica svega ovoga...

evo, nek se izjasne raja sa foruma, koja ima nesto zemlje, a koji do sada nisu nista sadili, kontaju li poceti to raditi.

imam naslijedjenu vikendicu sa pripadajucim zemljistem. trenutni posao mi je u kanalu (ugostiteljstvo) i vec sam pisao kako se kontam ispaliti na vikendicu, nabaviti pcele ili koke nosilje, mozda i kombinaciju to dvoje. do pune penzije imam jos 3 godine, u septembru punim 55 godina zivota i nemam namjeru zivjeti od penzije cca 600 KM, a osjecam se dovoljno i zdrav i sposoban da, jos uvijek, mogu sam sebi obezbjediti, koliko-toliko, bolju i sigurniju buducnost i da mi nista ne ovisi o bilo kome drugom. trenutni posao cu svakako prebaciti na sina, jer je sada ostao bez posla, pa nek se bori.

a, do sada, nisam ni vocke obrezivao na toj vikendici. dao komsiji, seljaku, da kosi travu za svoju stoku i vodi brigu o vockama. uberem nesto malo jabuka i krusaka za sebe, taj komsija me pripazi sa sirom, kajmakom, pekmezom... svima fino.

to, sto sam se rodio, odrastao i danas zivim u epicentru grada, ne znaci da me treba biti stid ovako razmisljati i postupati. bitno je ne bojati se posla i ne bjezati od rada. bitan je cist obraz, a ruke se operu od zemlje, isto kao od toza od kafe.

ovo je moje razmisljanje i ne predstavljam ga kao univerzalno.
sadie_forever

#10828 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

coco1 wrote: 03/04/2020 17:49
iz iskustva okoline, u kojoj zivim i radim, mogu ti reci da ima dobar dio stanovnistva koji radi u gradu, tu i zivi radnim danima, kao podstanar (jer mu dodje jeftinije placati kiriju, od troska goriva i amortizacije vozila) ili ima svoj stambeni objekat, ali, stari roditelji su mu i dalje na selu ili ima naslijedjenu kucu i nesto zemlje, pa to koristi da sebi obezbjedi zimnicu + da zaradi nesto prodajom krompira, crnog/bijelog luka, mrkve, graha... i, isto je i u banja luci i u sarajevu.

i mogu li oni sad zasaditi nešto više ili bolje od onoga što su dosad sadili? ono, kao odgovor na krizu. po meni su to nebuloze onih koji niti su sadili, niti će saditi, niti će im šta zafaliti kao posljedica svega ovoga...

evo, nek se izjasne raja sa foruma, koja ima nesto zemlje, a koji do sada nisu nista sadili, kontaju li poceti to raditi.

imam naslijedjenu vikendicu sa pripadajucim zemljistem. trenutni posao mi je u kanalu (ugostiteljstvo) i vec sam pisao kako se kontam ispaliti na vikendicu, nabaviti pcele ili koke nosilje, mozda i kombinaciju to dvoje. do pune penzije imam jos 3 godine, u septembru punim 55 godina zivota i nemam namjeru zivjeti od penzije cca 600 KM, a osjecam se dovoljno i zdrav i sposoban da, jos uvijek, mogu sam sebi obezbjediti, koliko-toliko, bolju i sigurniju buducnost i da mi nista ne ovisi o bilo kome drugom. trenutni posao cu svakako prebaciti na sina, jer je sada ostao bez posla, pa nek se bori.

a, do sada, nisam ni vocke obrezivao na toj vikendici. dao komsiji, seljaku, da kosi travu za svoju stoku i vodi brigu o vockama. uberem nesto malo jabuka i krusaka za sebe, taj komsija me pripazi sa sirom, kajmakom, pekmezom... svima fino.

to, sto sam se rodio, odrastao i danas zivim u epicentru grada, ne znaci da me treba biti stid ovako razmisljati i postupati. bitno je ne bojati se posla i ne bjezati od rada. bitan je cist obraz, a ruke se operu od zemlje, isto kao od toza od kafe.

Pa sta te ima stid biti`? Bosna zaostaje nekih 30 godina najmanje za zapadom,evo ja zivim na zapadu ovdje elita ide van grad,sije se ,ima se mala basta..a bijeda zivi u centru
smijesni_ste

#10829 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by smijesni_ste »

JThomas wrote: 03/04/2020 17:46nikako.
Izgleda tako, ali barem sam je uspio nagovoriti da ne ide prvih dan, dva :cry:
Logovan

#10830 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

palermo wrote: 03/04/2020 17:31
Logovan wrote: 03/04/2020 17:29 Djeca mogu u auto, ali ne i van auta, penzioneri mogu otići samo po penzije. :lol: :lol:

Pa ništa nisu postigli. Ovo je bilo samo gubljenje vremena.
pa šta je trebalo.

Da se vratimo na vrijeme prije corone. Mislim, ako ćemo već puštati da se slobodno hoda, onda brate otvori i kafiće da se ima gdje i kahva popiti...pa ja...
Ama bolan nisu ništa postigli apsolutno. Sama džaba vrijeme troše i nerviraju narod.
O'zone
Globalni moderator

#10831 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

coco1 wrote: 03/04/2020 17:49

Ja ti zavidim pa ti kako hoćeš..
Nejo

#10832 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nejo »

Zna li neko radi li Stomatoloski fakultet u Sa? Imam termin koji sam dugo cekala, pa da provjerim?
Last edited by Nejo on 03/04/2020 18:02, edited 1 time in total.
palermo

#10833 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Logovan wrote: 03/04/2020 17:55
Ama bolan nisu ništa postigli apsolutno. Sama džaba vrijeme troše i nerviraju narod.
a šta treba da se postigne ???
Nejo

#10835 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nejo »

Zna li neko radi li Stomatoloski fakultet u Sarajevu? Imam termin iduce sedmice koji sam dugo cekala, pa cisto da provjerim?
Logovan

#10836 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

palermo wrote: 03/04/2020 17:58
Pa eto išli su na to da ljudima olakšaju, da ublaže mjere.

Vala ublažili su ih pravo. Baš će onako imati efekta. :lol:
JThomas

#10837 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

ne mislim ja ni da je sramota ni da ne treba. samo mislim da se neće veliki broj ljudi koji su zijanili primarni posao, a nisu dosad obrađivali zemlju izvući iz krize obrađujući zemlju. odnosno učiniti to novim primarnim poslom. poljoprivreda je sistemski sjebana kao i industrija, kao i sve proizvodno, i uglavnom svedena upravo na taj nivo, vikendom poslije primarnog posla, dopunski uz platu ili penziju. prosto nije realno da to nekom značajnom broju ljudi da "primarni" hljeb uz šake, da neko ko to dosad nije radio zaradi neku regularnu platu. ondje gdje poljoprivreda zaista hrani veliki broj ljudi sve se radi potpuno drugačije, ona je nešto između nauke i industrije. ima fakultet, i ima zvanje diplomirani inžinjer poljoprivrede.
Janjicar

#10838 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Janjicar »

Nejo wrote: 03/04/2020 17:59 Zna li neko radi li Stomatoloski fakultet u Sarajevu? Imam termin iduce sedmice koji sam dugo cekala, pa cisto da provjerim?
Šta mislis ako su uvedene zabrane okupljanja, djelimicno kretanja, stanje prirodne nesreće, dal' u tim uslovima rade visokoškolske ustanove ?
Nejo

#10840 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nejo »

[*]
Last edited by Nejo on 03/04/2020 18:06, edited 1 time in total.
Nejo

#10841 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nejo »

Nejo wrote: 03/04/2020 17:58 Zna li neko radi li Stomatoloski fakultet u Sa? Imam termin koji sam dugo cekala, pa da provjerim?
Janjicar wrote: 03/04/2020 18:02
Nejo wrote: 03/04/2020 17:59 Zna li neko radi li Stomatoloski fakultet u Sarajevu? Imam termin iduce sedmice koji sam dugo cekala, pa cisto da provjerim?
Šta mislis ako su uvedene zabrane okupljanja, djelimicno kretanja, stanje prirodne nesreće, dal' u tim uslovima rade visokoškolske ustanove ?
Pogresno ste me razumjeli, liječim se kod njih. Mislila sam na njihovu kliniku
Janjicar

#10842 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Janjicar »

Nejo wrote: 03/04/2020 18:05
Nejo wrote: 03/04/2020 17:58 Zna li neko radi li Stomatoloski fakultet u Sa? Imam termin koji sam dugo cekala, pa da provjerim?
Janjicar wrote: 03/04/2020 18:02
Pogresno ste me razumjeli, liječim se kod njih. Mislila sam na njihovu kliniku
:D :thumbup:
palermo

#10843 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Logovan wrote: 03/04/2020 18:01
palermo wrote: 03/04/2020 17:58
Pa eto išli su na to da ljudima olakšaju, da ublaže mjere.

Vala ublažili su ih pravo. Baš će onako imati efekta. :lol:
pa ublažili su......šta je trebalo ?
piupiu

#10845 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

O budžetskim rezervama, predvidjenim za ovakve situacije.
CIN je prošle godine objavio bazu podataka i otkrio da je od 2014. do oktobra 2019. godine iz budžetskih rezervi na nivou države, entiteta, kantona i Brčko distrikta isplaćeno skoro 184 miliona maraka. Iako su najveći dio potrošile vlade, 6,5 miliona KM podijelili su po osnovu diskrecionog prava članovi Predsjedništva BiH, premijeri, njihovi zamjenici i ministri finansija.

Novinari su otkrili da su vlade i funkcioneri finansirali stranačke aktivnosti te udruženja kojima rukovode stranački kadrovi. Ministri i predsjednici vlada su novac iz rezervi davali i za događaje na kojima su sebe promovisali.

Za ovakav način trošenja novca niko ne može biti sankcionisan jer institucije nisu jasno propisale ko i za šta može dobiti novac iz budžetskih rezervi.

Revizori u BiH godinama upozoravaju da se novac dijeli bez kriterija, javnih poziva i kontrole. Vladama i institucijama su predlagali da donesu kriterije kojima bi jasno odredile kome i kako može biti dat ovaj novac. Kriteriji koje su donijeli i dalje nisu precizno određeni.

https://www.cin.ba/budzetska-rezerva-za ... navirusa/?
Rothmans

#10848 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rothmans »

smijesni_ste wrote: 03/04/2020 17:53
pusti ba jadnu ženu da živi .šta ste im se svi popeli na kosti :-)
sumirprimus

#10849 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Super odsad bar mirne duse s djecom do vikendice. :mrgreen: sad se dzaba krila djeca u gepeku :mrgreen:
smijesni_ste

#10850 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by smijesni_ste »

Rothmans wrote: 03/04/2020 18:30
smijesni_ste wrote: 03/04/2020 17:53
pusti ba jadnu ženu da živi .šta ste im se svi popeli na kosti :-)
Ne znam jesi li ironičan, ali znam kako će to sve izgledati.

Idem do banke, pa mogla bih usput do Konzuma kad sam već vani pa će sresti neku 'poznanicu' i u priču sa njom i eto :o :-?
Locked