JThomas wrote: ↑03/04/2020 17:31i mogu li oni sad zasaditi nešto više ili bolje od onoga što su dosad sadili? ono, kao odgovor na krizu. po meni su to nebuloze onih koji niti su sadili, niti će saditi, niti će im šta zafaliti kao posljedica svega ovoga...coco1 wrote: ↑03/04/2020 17:08
iz iskustva okoline, u kojoj zivim i radim, mogu ti reci da ima dobar dio stanovnistva koji radi u gradu, tu i zivi radnim danima, kao podstanar (jer mu dodje jeftinije placati kiriju, od troska goriva i amortizacije vozila) ili ima svoj stambeni objekat, ali, stari roditelji su mu i dalje na selu ili ima naslijedjenu kucu i nesto zemlje, pa to koristi da sebi obezbjedi zimnicu + da zaradi nesto prodajom krompira, crnog/bijelog luka, mrkve, graha... i, isto je i u banja luci i u sarajevu.
prvi ja, upravo od takvih kupujem povrce i znam o cemu pricam.
evo, nek se izjasne raja sa foruma, koja ima nesto zemlje, a koji do sada nisu nista sadili, kontaju li poceti to raditi.
imam naslijedjenu vikendicu sa pripadajucim zemljistem. trenutni posao mi je u kanalu (ugostiteljstvo) i vec sam pisao kako se kontam ispaliti na vikendicu, nabaviti pcele ili koke nosilje, mozda i kombinaciju to dvoje. do pune penzije imam jos 3 godine, u septembru punim 55 godina zivota i nemam namjeru zivjeti od penzije cca 600 KM, a osjecam se dovoljno i zdrav i sposoban da, jos uvijek, mogu sam sebi obezbjediti, koliko-toliko, bolju i sigurniju buducnost i da mi nista ne ovisi o bilo kome drugom. trenutni posao cu svakako prebaciti na sina, jer je sada ostao bez posla, pa nek se bori.
a, do sada, nisam ni vocke obrezivao na toj vikendici. dao komsiji, seljaku, da kosi travu za svoju stoku i vodi brigu o vockama. uberem nesto malo jabuka i krusaka za sebe, taj komsija me pripazi sa sirom, kajmakom, pekmezom... svima fino.
to, sto sam se rodio, odrastao i danas zivim u epicentru grada, ne znaci da me treba biti stid ovako razmisljati i postupati. bitno je ne bojati se posla i ne bjezati od rada. bitan je cist obraz, a ruke se operu od zemlje, isto kao od toza od kafe.
ovo je moje razmisljanje i ne predstavljam ga kao univerzalno.