Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
-
jefff
#1201 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
zamazuju oci
- bunk
#1202 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ma ako svima ne uplate doprinose ..Kakvi procenti,treba pitati svakoga kako mu je nakon
13.03..
13.03..
- Haris.ba
#1203 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ovo nije neznanje. Ovo je svjesno kakve mjere planiraju.
Ali, isto ko virus. Sa ekonomskim mehanizmom nema pregovaranja, stele. Sa matematikom nema pregovaranja, stele. To mi je jedina utjeha.
Umjesto da antibioticima, pravim ekonomskim mjerama lijece, ekonomija ce na aparate.
Naprimali recimo u turisticku zajednicu. I sada kade naprave projekciju, nemaju ni za plata, mozda navuku godinu. Sta ce slijedece? Tako ce biti i sa svima.
Ali, isto ko virus. Sa ekonomskim mehanizmom nema pregovaranja, stele. Sa matematikom nema pregovaranja, stele. To mi je jedina utjeha.
Umjesto da antibioticima, pravim ekonomskim mjerama lijece, ekonomija ce na aparate.
Naprimali recimo u turisticku zajednicu. I sada kade naprave projekciju, nemaju ni za plata, mozda navuku godinu. Sta ce slijedece? Tako ce biti i sa svima.
-
saabsa
#1204 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Izvini a na koji način su trgovački lanci ugroženi ?bunk wrote: ↑02/04/2020 21:09 Citam idiotske ideje da se ljudi ucijene pa ako su imali manji promet 20 ili 25 % da ce dobiti pomoc...
Svi su nakon 15.03 ugrozeni i svima treba pomoc da se ne bi otpustili radnici od Binga do stolara i fabrika plasticne stolarije.
I samo tako ce pomoc imati smisla i ostavit nas na tragu februara 2020.
Konkretno Bingu je skoro 100% skočio promet, je li ih treba pogurati na konto onih koji su fakat ugroženi, mada sa obzirom da su se "orodili" sa Nedžadom "po zakonu" Brankovićem, za očekivati je takav rasplet situacije.
-
saabsa
#1205 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
A jesi li malo probao uključiti mozak da vidiš šta je bilo sa državnih firmi u ovoj državi ?MaksprotivMarksa wrote: ↑02/04/2020 21:27Ja i jesam za njihovo spasavanje, ali na drugi nacin, pisao sam o tome, slazemo se da se ne slazemo, ja vjerujem da bi svi ti ljudi nastavili raditi i za racun drugog poslodavca, tj. sebe samih, ali neka spase ljude kako god, steta je u tome sto ce opet razne Budnje profitiriati, znamo to svi, a ti sto su spaseni neka se pripreme za 10 godina iste plate, sto znaci 20 godina u sustini, a posto razmisljaju kako razmisljaju mozda to i zasluzuju/emo, vape svi za svoje tlacitelje, a ne shvataju da im je ovo ekser u tabit za 10 godina, meni je drago i sto sam sebi potvrdio da su sve politicke stranke pogresne i da nijedna nema kvalitetna rjesenja, to me raduje jer ce mozda jednog dana da se pojavi revolucionarni subjekt koji ce imati prostor za djelovanje.bunk wrote: ↑02/04/2020 21:18Ovdje grijesis.MaksprotivMarksa wrote: ↑02/04/2020 21:13 Kad nemas covjrka sa tri ciste u politici ovako je, za 2 milijarde se sve moglo preuzeti, spustiti na kooperative, a gazde koje du potkradale drzavu poslati na robiju, izmilili su svi i oni du u prvim redovima za nase pare.
Da drzava trilion nastampa i da inim gazdama pare oni ne bi bili zadovoljni, preuzimanje rizika je sastavni dio podlovanja, kao sto su sami uzivali u profitu, tako i ovo treba biti njihova propast, radnike spasiti i prepustiti im firme na rukovodjenje, ovo su mrvice, svi su nezadovoljni, a za taj novac su se tri velika sistema mogla pokrenuti, samoodrziva i profitabilna, ali mi opet Budnje spasavamo, zapravo ne spasavamo nego se brinemo da ne uzmu samo milion ove godine, u odnosu na planiranih 1.5 miliona![]()
Totalno.
Radi se o spasavanju 300000 ljudi koji rade u malim biznisima.
Jedina državna naftna kompanija koja je propala na svijetu je Energopetrol, FDS od giganta do prodaje bud zašto, za manju vrijednost nego koliko je bila vrijednost njihovih dionica u drugim firmama, Energoinvest, UNIS, Standard ,UPI itd... Sve je država pustila da se uništi i da se pokupuju bud-zašto od strane novokomponovanih tajkuna a radnici da idu na cestu.
Žašto misliš da ne bi opet ista stvar bila, tj. da ne bi firme bile kupljene i pustene da propadnu pa da ih nove Budnje i Selimovići pokupuju za nikakve pare a radnike opet na cestu .
- Haris.ba
#1206 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
U Hrvatskoj, pa i Njemackoj razmisljaju da ulaze do 49% u vlasnicku strukturu nekih firmi na racun grantova.
-
Tambure
#1207 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
očekivati pomoć od vlade ili bilo koga, ne treba. Ono što treba je da se posije ko ima priliku, i da se kupuje domaće (sada je to veoma značajno)
-
printy4911
#1208 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Strašno, za nevjerovati.
De vi platite doprinose , pa ćemo vam nekad refundirat. A pri refundaciji će trebati dokaznih materijala i plaćenih taksi na potvrde ihaha. Bljak ..
A ovih 10% na zdravstveno, neka fala.
Ne vidim drugog izlaza osim zatvaranja posla, sve drugo je produžavanje agonije. I kada vanredne mjere prestanu, neće biti posla min. pola godine.
Motaj kablove ...
-
NediM17
#1209 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Evo dilfac iznosi ekonomske mjere. 
-
Škobo Habu
#1210 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Svako onaj ko očekuje od ove nenarodne vlasti neka riješenja, makar i polovična, grdno se vara.
Izetbegović, skupa sa poltronima Komšićem i Radončićem, neće sprovoditi nikakva radikalna riješenja, jer svako riješenje koja u svom prijedlogu bude imalo restriktivne mjere smanjenja skupog i glomaznog birokratskog aparata, u ovom trenutku, jeste pad rejtinga na svakom nivou, odnosno gubitak glasačkog tijela na koji računaju.
Mnogo je takvih, na hiljade, od opštinski hodnika, preko kantonalni službi do federalnog i državnog nivoa.
Sve što radi sadašnja vlast jeste šminka. Radije će oni svima nama konopac oko vrata u smislu još većeg zaduživanja kod međunarodnih fondova i banki, nego li da ogole okoštali birokratski sistem i naprave rez koji će donjeti konkretne uštede, kao i rasterećenje privrede.
Izetbegović, skupa sa poltronima Komšićem i Radončićem, neće sprovoditi nikakva radikalna riješenja, jer svako riješenje koja u svom prijedlogu bude imalo restriktivne mjere smanjenja skupog i glomaznog birokratskog aparata, u ovom trenutku, jeste pad rejtinga na svakom nivou, odnosno gubitak glasačkog tijela na koji računaju.
Mnogo je takvih, na hiljade, od opštinski hodnika, preko kantonalni službi do federalnog i državnog nivoa.
Sve što radi sadašnja vlast jeste šminka. Radije će oni svima nama konopac oko vrata u smislu još većeg zaduživanja kod međunarodnih fondova i banki, nego li da ogole okoštali birokratski sistem i naprave rez koji će donjeti konkretne uštede, kao i rasterećenje privrede.
- seoBIH
#1211 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Jedino pozitivno što sam čuo su boračke subvencije zaposlenosti. Drugrar koji ima firmu, zaposlio radnika i država snosi doprinose 2 godine. Danas ga zovu i kazu da ce mu uplatiti na račun preostali period, nešto viđe od 5.000KM uz napomenu da su izvršili provjere i da mu uplaćuju jer je REDOVNO plaćao i nije otpuštao 
- dobojlija81
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#1213 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Guzi Fadil, ne vadi.
-
Sierra club
#1214 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nema puno toga što može pomoći. Očekivat da firma preživi 4 mjeseca bez prihoda je neozbiljno.
Gleam po australiji, Država je počela štampat pare i dijelit svakom da ekonomija ne bi stala. Ali do samo pravi inflaciju. Nemože ona podijeit svakom za kiriju. štampanje para nije spasilo zimbabwe, neće nikog spasit ni sad.
Jedino što se može očekivat je bankrot svih koji nemaju prihoda. Glupo bi bilo ulazit u neki dug da se firma spasi, jer ovo može potrajat. Samo ključ u bravu i ćao. Sve pare koje imaš čuvaj za oporavak privrede kad ovo prodje. Svakom ko neradi treba dati otkaz, da se nebi živjelo u iluziji. Mislim, lijepo je davati sadaku, i ako neki poslodavac ima da dijeli plate bez prihoda, bujrum, sigurno će biti nagradjen u Dženetu.
Jednostavno ekonomija i ljudi moraju da proizvode nešto što će neko kupiti, ako si u turizmu, a granice zatvorene i policijski sat traje, netreba ti doktorat da skontaš da nu nema više para.
Firme trebaju pavit maske, respiratore, sanduke, toaltni papir, maramice, sve se to može izvozit trenutno. zamisli da neko izmisli vakcinu za ovo. tad bi svi kao društvo bili bogati. Naravno, nemožeš od konobara očekivat ta izmisli vakcinu, ali zato sam predložio da se bavi poljoprivredom da bi mogo ovo preživjet bez humanitarne pomoći.
Država može otpustit desetine hiljada udljeba, ali to samo znači desetine hiljada novih socilanih slučajeva. Neki kažu te pare se mogu usmjerit u realni sektor? Ali kako? da pomogneš firmi koja nema prihoda da drži radika koji ništa neradi? ni to nije odgovor.
Ja bi da država/entitet/kanton malo relaksira ove zabrane da nebi svi crkli od galdi. Sve radnje smiju biti otvorene ali nema vani bez rukaciva, maske i zaštite za oči. držati 1.5 metara razdaljine izmedju ljudi. stroge kazne i samoizolacija za prkršitelje.
Jedna ohrabrujuća činejnica je da centralna banka ima oko 7 milijardi KM zaliha. to se može aktivirat ako bude političke volje. Ali to bi utjecalo na stabilnost valute. Ali imak to je jedna opcija.
Ovo će biti teški mjececi koji čekaju svih nas. Preporučio bi da ljudi stvaraju nešto što ima realnu vrijednost da bi preživjeli. Hrana je najvažnija. Pola plate ili više ode na hranu. Ako to riješiš sebi, dobro stojiš.
Gleam po australiji, Država je počela štampat pare i dijelit svakom da ekonomija ne bi stala. Ali do samo pravi inflaciju. Nemože ona podijeit svakom za kiriju. štampanje para nije spasilo zimbabwe, neće nikog spasit ni sad.
Jedino što se može očekivat je bankrot svih koji nemaju prihoda. Glupo bi bilo ulazit u neki dug da se firma spasi, jer ovo može potrajat. Samo ključ u bravu i ćao. Sve pare koje imaš čuvaj za oporavak privrede kad ovo prodje. Svakom ko neradi treba dati otkaz, da se nebi živjelo u iluziji. Mislim, lijepo je davati sadaku, i ako neki poslodavac ima da dijeli plate bez prihoda, bujrum, sigurno će biti nagradjen u Dženetu.
Jednostavno ekonomija i ljudi moraju da proizvode nešto što će neko kupiti, ako si u turizmu, a granice zatvorene i policijski sat traje, netreba ti doktorat da skontaš da nu nema više para.
Firme trebaju pavit maske, respiratore, sanduke, toaltni papir, maramice, sve se to može izvozit trenutno. zamisli da neko izmisli vakcinu za ovo. tad bi svi kao društvo bili bogati. Naravno, nemožeš od konobara očekivat ta izmisli vakcinu, ali zato sam predložio da se bavi poljoprivredom da bi mogo ovo preživjet bez humanitarne pomoći.
Država može otpustit desetine hiljada udljeba, ali to samo znači desetine hiljada novih socilanih slučajeva. Neki kažu te pare se mogu usmjerit u realni sektor? Ali kako? da pomogneš firmi koja nema prihoda da drži radika koji ništa neradi? ni to nije odgovor.
Ja bi da država/entitet/kanton malo relaksira ove zabrane da nebi svi crkli od galdi. Sve radnje smiju biti otvorene ali nema vani bez rukaciva, maske i zaštite za oči. držati 1.5 metara razdaljine izmedju ljudi. stroge kazne i samoizolacija za prkršitelje.
Jedna ohrabrujuća činejnica je da centralna banka ima oko 7 milijardi KM zaliha. to se može aktivirat ako bude političke volje. Ali to bi utjecalo na stabilnost valute. Ali imak to je jedna opcija.
Ovo će biti teški mjececi koji čekaju svih nas. Preporučio bi da ljudi stvaraju nešto što ima realnu vrijednost da bi preživjeli. Hrana je najvažnija. Pola plate ili više ode na hranu. Ako to riješiš sebi, dobro stojiš.
-
Sierra club
#1215 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Evo plana u Australiji, država neće štampat novac odmah, nego prvo će pozajmit $200 milijardi dolara.
trenutno Australija duguje $373 milijarde ili 19% bruto proizvoda. znači zaista uzima veliki dug sada. Ali to je ok jer je kamata niska.
Jednog dana će se odplatit, a ako nemože onda će štampat novac. Kao što je radila amerika.
Za BiH par milijardi duga bi isto pomoglo, i to nekako podileit ljudima da ekonomija ne stane. To će se i desit.
Bilo bi bolje te pare usmjerit u infrastrukturu ali jebiga.
trenutno Australija duguje $373 milijarde ili 19% bruto proizvoda. znači zaista uzima veliki dug sada. Ali to je ok jer je kamata niska.
Jednog dana će se odplatit, a ako nemože onda će štampat novac. Kao što je radila amerika.
Za BiH par milijardi duga bi isto pomoglo, i to nekako podileit ljudima da ekonomija ne stane. To će se i desit.
Bilo bi bolje te pare usmjerit u infrastrukturu ali jebiga.
-
MrShadow
#1216 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Australski premijer kaže da će držati sve zatvoreno barem do listopada ili dok ne nađu lijek.
Quote:
Prime Minister @ScottMorrisonMP
says Australia's #coronavirus bans, restrictions and shutdowns are here to stay until at least October or until we have a vaccine.
https://mobile.twitter.com/sunriseon...08469891895302
A Bill Gates je pričao o današnjoj situaciji prije nekoliko godina, evo, pa čitajte. Spominje se zatvaranje koje će trajati godinama, ako on laže, lažem i ja vas:
Quote:
Bill Gates linked to an article that supports 3-month quarantines, *repeated* vaccinations, social distancing for *years*, and the elimination of American values. Surprise: the author has had exclusive access to Bill since 2017. This is starting to stink!
Quote:
says Australia's #coronavirus bans, restrictions and shutdowns are here to stay until at least October or until we have a vaccine.
A Bill Gates je pričao o današnjoj situaciji prije nekoliko godina, evo, pa čitajte. Spominje se zatvaranje koje će trajati godinama, ako on laže, lažem i ja vas:
Quote:
Bill Gates linked to an article that supports 3-month quarantines, *repeated* vaccinations, social distancing for *years*, and the elimination of American values. Surprise: the author has had exclusive access to Bill since 2017. This is starting to stink!
-
Sierra club
#1217 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
https://www.klix.ba/biznis/iz-kompanije ... /200403090
Neko iz binga je već odlučio da previ sve što sam predložio. svaka im čast. Oni će iz ovog izać puno jači.
Fali samo proizvodnja respiratora. Jedan respirator u americi sada košta $40,000
Amerika će imati destine miliona zaraženih. trebaće im stotine hiljada respiratora.
mišljenja sam da da bi se cijela armada nezaposlenih trebala usmjerit u proizvodlju tih respiratora. Onda bi molili boga da ovo stanje još malo potraje.
Neko iz binga je već odlučio da previ sve što sam predložio. svaka im čast. Oni će iz ovog izać puno jači.
Fali samo proizvodnja respiratora. Jedan respirator u americi sada košta $40,000
Amerika će imati destine miliona zaraženih. trebaće im stotine hiljada respiratora.
mišljenja sam da da bi se cijela armada nezaposlenih trebala usmjerit u proizvodlju tih respiratora. Onda bi molili boga da ovo stanje još malo potraje.
-
Sierra club
#1218 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Samo što restrikcije neznači da je išta zatvoreno. samo su zatvorene masaže, javne kuće, i kockarnice (nažalost) i oni biznisi koji nemaju dovoljno prometa kao turističke agencije.MrShadow wrote: ↑03/04/2020 14:58 Australski premijer kaže da će držati sve zatvoreno barem do listopada ili dok ne nađu lijek.
Quote:
Ja danas igro tenis 3 sata, pa išo kupio cipele, neke dijelove za biciklo i u supermarket. čude me represivne mjere kretanja u BiH. Kretanja u Australiji su dozvoljena ako je zbog nekih važnih stvari, kao vježbanje itd. nemožeš bez cipela. a moraš držat distancu od 1.5 metara. To nije problem u tenisu.
- bunk
#1219 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moze li nam neko prevest sta ce vlada federacije uradit.
Koje su mjere i kome ce pomici?
Koje su mjere i kome ce pomici?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#1220 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Dobićemo finansijsku pomoć i to u devizama:

- emigrazione
#1221 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ama ne uzdajte se u pomoć države, jer vam država neće pomoći, privatnom sektoru se izlazi u susret kada je med i mlijeko, ne u ovim krizama kada je u pitanju isključivo mazanje očiju...pa jel moguće da niko nije Fadila upitao odakle mu milijarda?! Budžeti se trenutno pune sa 30-50% a oni obećavaju kule, kako i odakle, pa neće ni za uhljebe biti dovoljno, a zar neko misli da će se oni odreći svog komfora zbog nekog frizera?! Oni se bore da nema otpustanja zbog cinjenice da je otpusten radnik=nema uplata za doprinose+ide na teret državi...boli njih kurac za poslodavce, prodaj posl.prostor podijeli plate iako ljudi leže kod kuće, ko ti jebe mater...
-
Zeleni12
-
Sierra club
#1223 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Naravno da je cilj da niko neoptusti radnike jer kad bude masovnih otpusta to smanjuje porez. Mada sam mišljenja da to neće pomoći jer najveći troškovi firme često nisu radnici nego kirija, leasing, struja itd. Možda je bolje da ovu milijardu podijele ljudima koji su dobili otkaze. Nikakve velike cifre, tak toliko da ekonomija totalno ne stane. možda 500 sedmično slijedećih 6 mjeseci. ali samo onima joni su izgubili poso u Martu, aprilu ili maju.emigrazione wrote: ↑03/04/2020 16:02 Ama ne uzdajte se u pomoć države, jer vam država neće pomoći, privatnom sektoru se izlazi u susret kada je med i mlijeko, ne u ovim krizama kada je u pitanju isključivo mazanje očiju...pa jel moguće da niko nije Fadila upitao odakle mu milijarda?! Budžeti se trenutno pune sa 30-50% a oni obećavaju kule, kako i odakle, pa neće ni za uhljebe biti dovoljno, a zar neko misli da će se oni odreći svog komfora zbog nekog frizera?! Oni se bore da nema otpustanja zbog cinjenice da je otpusten radnik=nema uplata za doprinose+ide na teret državi...boli njih kurac za poslodavce, prodaj posl.prostor podijeli plate iako ljudi leže kod kuće, ko ti jebe mater...
-
zippoo87
#1224 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
ovdje kod nas niko ne razmislja strateski i dugorocno
prvo sto treba obezbijediti za stanovnike je HRANA ,koja ce otici u nebesa uskoro,jer ce proizvodnja usporiti a i drzave ce povecati rezerve za sebe,nece izvoziti
drugo,treba vidjeti koje mi sve kompanije imamo i sta mogu proizvoditi za nase trenutne potrebe,za obradu zemlje...dakle,motokultivatori,traktori...masine za proizvodnju maski,Bosnalijek da se fokusira na proizvodnju lijekova za koje se zna da nece biti dostupni ili da ce biti skupi
dakle treba napraviti presjek toga gdje smo i sta imamo i sta mozemo raditi,prvo da svoje trziste zadovoljimo pa onda i da izvezemo i nesto zaradimo,ako ovo potraje
ako ovo potraje,sve ekonomije ce stati i jednostavno ce se baviti sami sobom i opstankom a para ce nestati ili ce postati bezvrijedne...svako stampanje obezvrijedjuje valutu,tacnije stvara inflaciju i od toga nema nista...jer nije ti bitan iznos novca,nego sta dobijes za taj novac...ako je hljeb 10 KM,dzaba ti plata od 1000 KM,to je 100 hljebova
ima kod nas i izumitelja,ima pametnih ljudi...oni su sada odbaceni od raznoraznih fadila a kada zagusti,nece nam razni fadili praviti masine,nego pametne glave i spasavati i fadile i ostale
ja bih sada odvojio vecu cifru miliona KM i kupio sjemena za psenicu,kukuruz i ostale zitarice i dao sjemena narodu i garantovao otkup svega sto proizvedu po trzisnim cijenama...nema sanse da propadne ista i tako cemo ublaziti krizu,jer cemo PROIZVODITI a ne samo trositi
isto tako i za krompir,luk,kupus,paprike,patlidzane,krastavce i sve ono sto mi u BiH najvise trosimo
dzaba svo ovo pumpanje novca u ekonomiju,ako se ovo oduzi...to su bacene pare,jer nece niko 12 mjeseci drzati radnike a da 12 mjeseci ne radi firma ili obrt
sve naopako rade i presporo
prvo sto treba obezbijediti za stanovnike je HRANA ,koja ce otici u nebesa uskoro,jer ce proizvodnja usporiti a i drzave ce povecati rezerve za sebe,nece izvoziti
drugo,treba vidjeti koje mi sve kompanije imamo i sta mogu proizvoditi za nase trenutne potrebe,za obradu zemlje...dakle,motokultivatori,traktori...masine za proizvodnju maski,Bosnalijek da se fokusira na proizvodnju lijekova za koje se zna da nece biti dostupni ili da ce biti skupi
dakle treba napraviti presjek toga gdje smo i sta imamo i sta mozemo raditi,prvo da svoje trziste zadovoljimo pa onda i da izvezemo i nesto zaradimo,ako ovo potraje
ako ovo potraje,sve ekonomije ce stati i jednostavno ce se baviti sami sobom i opstankom a para ce nestati ili ce postati bezvrijedne...svako stampanje obezvrijedjuje valutu,tacnije stvara inflaciju i od toga nema nista...jer nije ti bitan iznos novca,nego sta dobijes za taj novac...ako je hljeb 10 KM,dzaba ti plata od 1000 KM,to je 100 hljebova
ima kod nas i izumitelja,ima pametnih ljudi...oni su sada odbaceni od raznoraznih fadila a kada zagusti,nece nam razni fadili praviti masine,nego pametne glave i spasavati i fadile i ostale
ja bih sada odvojio vecu cifru miliona KM i kupio sjemena za psenicu,kukuruz i ostale zitarice i dao sjemena narodu i garantovao otkup svega sto proizvedu po trzisnim cijenama...nema sanse da propadne ista i tako cemo ublaziti krizu,jer cemo PROIZVODITI a ne samo trositi
isto tako i za krompir,luk,kupus,paprike,patlidzane,krastavce i sve ono sto mi u BiH najvise trosimo
dzaba svo ovo pumpanje novca u ekonomiju,ako se ovo oduzi...to su bacene pare,jer nece niko 12 mjeseci drzati radnike a da 12 mjeseci ne radi firma ili obrt
sve naopako rade i presporo
- tandmand
#1225 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ima mnogo samozaposlenih + vlasnika obrta, kojima je osnovica za obračun doprinosa bila prosječna plata u Federaciji BiH.
Da li to sada znači da je za njih osnovica minimalac, ili Fadil daje doprinose obračunate na minimalac a ostatak do iznosa obračunatog na prosječnu platu vlasnik obrta?
Kao u uvijek, nedorečen, konfuzan, nepouzdan .... toliko viših, nižih referenta, savjetnika i opet ne znaju.