Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Moderator: O'zone

Locked
kakavdanakneiskustvu

#151 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by kakavdanakneiskustvu »

muha_sa wrote: 03/04/2020 12:48
palermo wrote: 03/04/2020 12:32 Ovo oko karantina, zavisi šta se pod tim podrazumjeva. Ako se podrazumjeva zatvaranje gradova, odnosno spriječavanje protoka ljudi između gradova, to možda i ne bi bilo loše. Ako se misli na Vučičevski policijski sat onda je to glupost i prilično sam uvjeren da to neće proći.
Nego oko djece. Vjerujem da se većina nas može složiti oko toga da bi se moglo dozvoliti da djeca do 6_7 godina mogu izaži u jednostanu šetnju sa roditeljima. Ali šta ćemo sa onim od 12 do 18.....pa mene su u 16 godini mortus pjana donosili lkući, rođenu mater nisam poznao, a to bilo prije trideset godina. Danas je to još gore. Pa ko po kafićima sjedi u 12 popodne, sve srednjškolci od petnaest-šesnaest godina.

I jel stvarno se misli da njih treba pustiti vani.
jesi star bogo dragi :lol:
:lol: ti mu reci da je star,,ti ono unučad imaš?
swanfilter

#152 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by swanfilter »

kakavdanakneiskustvu wrote: 03/04/2020 08:04
mali jomu wrote: 03/04/2020 01:12
swanfilter wrote: 03/04/2020 01:08

Sjednu na racun dok ne naplate svoje. Ako nemas istog, idu preko firme koja se legalno bavi uceravanjem dugova. Fukara drzavi nikada nije duzna ostala ...

Ne padajte na ovu suplju... navlakusa da se sjebete
da,cuj neko utjerava dugove,nidje veze
Raspitaj se. Ako nisi cuo, ne znaci da ne postoji. Za takve firme sam kao student radio. Policajac stoji dok mi u imenu iste te policije iznosimo stvari u vrijednosti duga ....
muha_sa

#153 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by muha_sa »

kakavdanakneiskustvu wrote: 03/04/2020 12:50
palermo wrote: 03/04/2020 12:32 Ovo oko karantina, zavisi šta se pod tim podrazumjeva. Ako se podrazumjeva zatvaranje gradova, odnosno spriječavanje protoka ljudi između gradova, to možda i ne bi bilo loše. Ako se misli na Vučičevski policijski sat onda je to glupost i prilično sam uvjeren da to neće proći.
Nego oko djece. Vjerujem da se većina nas može složiti oko toga da bi se moglo dozvoliti da djeca do 6_7 godina mogu izaži u jednostanu šetnju sa roditeljima. Ali šta ćemo sa onim od 12 do 18.....pa mene su u 16 godini mortus pjana donosili lkući, rođenu mater nisam poznao, a to bilo prije trideset godina. Danas je to još gore. Pa ko po kafićima sjedi u 12 popodne, sve srednjškolci od petnaest-šesnaest godina.

Tišu :lol:
svjezi_ustipak

#154 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by svjezi_ustipak »

i praunučad. i praunučad....
kakavdanakneiskustvu

#155 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

swanfilter wrote: 03/04/2020 12:51
mali jomu wrote: 03/04/2020 01:12

Ne padajte na ovu suplju... navlakusa da se sjebete
Raspitaj se. Ako nisi cuo, ne znaci da ne postoji. Za takve firme sam kao student radio. Policajac stoji dok mi u imenu iste te policije iznosimo stvari u vrijednosti duga ....
kakav tačno dug,prema kome?
palermo

#156 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by palermo »

Za BiH, rizična grupa :D
kakavdanakneiskustvu

#157 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

muha_sa wrote: 03/04/2020 12:52
Tišu :lol:
:lol: :thumbup:
Naslovnica

#158 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Naslovnica »

_BataZiv_0809 wrote: 03/04/2020 12:47

Da se jednom slozim i sa palermom valjda nece cuskije pocet padat :D

Ne bi bilo lose da se zabrani kretanje izmedju gradova na 2 sedmice sto kazes. Policijski sat ne treba dalje siriti samo ce se haos napraviti.
Kao prvo - šta se postiže zatvaranjem gradova, kada je u svakom gradu uveliko prisutna zaraza? Ne kontam, koji bi bio konkretan efekat zabrane putovanja između Sarajeva i Zenice. Ja svaki dan putujem tamo-'vamo, dobro je poznato da i u jednom i u drugom gradu itekako ima zaraženih, pa mi zaista nije jasno koja je logika zatvaranja gradova? Da ne spominjem na koji bi se to način regulisalo "zatvaranje gradova"?! Da li to znači da neko iz Nemile ne može doći u Zenicu, ili neko iz Blažuja ne može doću u Sarajevo?! Toliko apsurda i nelogičnosti, ali je jedina premisa - zatvaraj!
Neće se ovaj virus pobijediti tako što ćemo svi biti zatvoreni 14 dana, ili tako što će se "spriječiti protok ljudi između gradova". De se dohavizajte ba.
Last edited by Naslovnica on 03/04/2020 12:54, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#159 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

palermo wrote: 03/04/2020 12:53

Za BiH, rizična grupa :D
nije valjda :lol: :lol:
shape of despair

#160 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by shape of despair »

Moji sad sa igrališta, za ručicu do igrališta, lopte i opleti. Po završetku, vlažne maramicew i ruke brisat, onda neki zajeban dezinficijens što sve živo ubija, u stanu odma ruke prat sapunom i vrućom vodom.
Ma nema šanse da ne izađepo do podne i popodne.
Jos mi ovaj mali ima epilepsiju, treba po cijeli dan TV gledat, samo mu povećava napade.
high_volume

#161 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by high_volume »

Obzirom na mjere Štaba CZ o zabrani kretanja mlađih ljudi od 18 godina i na ogroman otpor roditelja i starije djece ovoj mjeri, možda bi rješenje bilo da, u slučaju zaraze, troškove liječenja nadzora bolesnika, snosi roditelj djeteta. I troškove drugog, ukoliko se utvrdi da je dijete prenijelo virus drugoj osobi. Ko je spreman na te troškove, neka izvede djecu vani, ili neka sam izlazi, ako je starije dijete. :D

Možda bi ovo rješenje bilo produktivno i za starije osobe, zaražene coronavirusom, da sami snose troškove liječenja. Pa bi se onda svi mnogo strožije ponašali i disciplinarije, i nosili bi maske i pridržavali se udaljenosti i socijalne izolacije.
Last edited by high_volume on 03/04/2020 13:07, edited 1 time in total.
pinkman

#162 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by pinkman »

kakavdanakneiskustvu wrote: 03/04/2020 12:53

On vjerovatno misli na faktoring tj. prodaju potrazivanja. Ne znam da se drzava time bavila, ali ti ne dopustaju da produzis licnu kartu, pasos i slicno ako imas dugovanja. U Crnoj Gori je Ustavni sud zabranio takvu praksu. Evo takve Odluke u CG: http://www.katalogpropisa.me/wp-content ... jenjem.pdf
dr_Evil

#163 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by dr_Evil »

high_volume wrote: 03/04/2020 13:02 Obzirom na mjere Štaba CZ o zabrani kretanja mlađih ljudi od 18 godina i na ogroman otpor roditelja i starije djece ovoj mjeri, možda bi rješenje bilo da, u slučaju zaraze, troškove liječenja nadzora bolesnika, snosi roditelj djeteta. I troškove drugog, ukoliko se utvrdi da je dijete prenijelo virus drugoj osobi. Ko je spreman na te troškove, neka izvede djecu vani, ili neka sam izlazi, ako je starije dijete. :D
TAko je, a svako ko ima sudar neka placa sebi lijecenje jer zna koji je rizik sjesti u auto, svaki pregazeni pjesak sebi lijenje jer zna se koji je rizik preci preko ceste u bosni, svaki pusac sebi operaciju raka da plati(hmm, ova je cak i dobra), svako ko ode na planinarenje sebi nek placa spasilacku sluzbu u slucaju necega. itd itd ! Hocemo li nastavit niz
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#164 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Chmoljo »

swanfilter wrote: 03/04/2020 12:49
Chmoljo wrote: 03/04/2020 08:27 Drkadžije koje nemaju djecu molim da ne pametuju o roditeljskim nijjetima.

Ovo zato što sam i sam bio takav dok nisam dobio dijete i promijenio percepciju. Sit gladnom ne vjeruje.

Jer kako nekome ko nema dijete da ja objasnim da je veći zahmet spremiti i izvesti malo dijete i paziti na njega vani nego biti kući sa njim. Već se tu može vidjeti plitkoća i glupost ovog pristupa: roditelji hoće da se otarase svoje djece.

To prvo.

Drugo, dok u svijetu postoje restrikcije jače ili manje, od ograničenih do totalnog lockdowna, NIGDJE ne postoji dozvola kretanja za punoljetne i totalna zabrana za djecu. Zašto? Zato što je moronski i neučinkovito. Ako ste zabrinuti za moje dijete, jebeni licemjeri, zabranite rad svima, jer ja na posao moram ići i dolaziti u kontakt sa ljudima. I onda poslije toga kući svom djetetu.

Koja svrha onda takve zabrane?

Zabraniti okupljanja, zatvoriti igrališta, kažnjavati drakonski da. Totalno ograničenje bez ikakvog utemeljenja ne.
Roditelj, a takvo izrazavnaje. A, onda kao i admin ovdje. Drkadzijama nazivaj ukucane i budi primjer tom djetetu zbog kojeg te zivci paraju trenutno. Ili budi hrabar, pa one gore tako nazivaj. Zbog tih si i takvog raspolozenja. Zivot ne bira kada ces praviti i odgajati djecu. Kao i okolnosti kakve jesu trenutno.

Prijatno
I naravno, nikakav kontraargument. Samo izigravanje moralne vertikale. Da nisam napisao drkadžije ne bi imao šta ni odgovoriti.
Dozer

#165 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Dozer »

Za i protiv ovih zabrana, i neka moguca rjesenja.

ZA:

- Djeca su prenosnici, i zbog toga bi trebalo da su izolovani. U 99,99% slucajeva djeci nece biti nsita ako se zaraze, ali radi starijih treba da se vodi racuna o njihovom kretanju.
- Virus, po ovim nekim zadnjim saznanjima, na raznim povrsinama opstaje satima, a na necemu i danima. Samim tim je i njegovo sirenje moguce putem raznih povrsina s kojima smo u kontaktu, ukljucujuci cak i obucu. Kretanjem je, dakle, moguce virus unijeti u kucu cak i na obuci.

- Stariji od 65 su najrizicnija kategorija, bar tako kazu, i za njihovo kretanje je razumljiva zabrana. Prvo radi njih samih, a onda i radi zdravstvenog sistema (pogotovo naseg, za koji svi znamo sta je i kakav je).

PROTIV:
- Obe kategorije, i djeca i stariji, trebaju i kretanje i cist zrak. Prvenstveno radi imuniteta, jer, kao sto je poznato, duzi boravak u zatvorenom prostoru, bez kretanja i svjezeg zraka, kao i bez sunceve svjetlosti - slabi imunitet.
Samom ovom cinjenicom sve ono pod "ZA" je kontraproduktivno u smislu borbe protiv oboljenja (ne samo od corone, nego i generalno).

MOGUCA RJESENJA:
1. Djeci omoguciti izlazak u periodu od 11 - 13h. Mladjima od 14 u pratnji roditelja, od 14 do 18 samostalno, uz zabranu okupljanja i bliskog kontakta, i s obaveznom zastitom (maske i naocale, rukavice i nisu neka sreca jer se i njima prenosi virus, pa je svejedno da li je gola ruka ili rukavica, pri cemu se ruke mogu opprati, a rukavice ne. A rukavica ionako nema.)
Vikendom dozvoliti svima da djecu mogu odvesti na planinu.

2. Starijima od 65 dozvoliti izlazak od 16 - 18h, uz iste mjere kao i za djecu, sto bi bila jedna opcija. Druga je da se njima odobri izlazak od 20 do 22, tj. u vrijeme policijskog sata. Na ovaj nacin bi bili sami na ulicama, a nocni zrak je i cisci i bolji od dnevnog.
Vikendom i njima dozvoliti odlazak u prirodu.

Za sve vazi zabrana okupljanja u grupe vece od 3 osobe i obavezna zastita, te standardna distanca od 1,5 -2 m.
Last edited by Dozer on 03/04/2020 13:05, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#166 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Chmoljo »

Ima unučad koja nisu obuhvaćena zabranom :lol:
kakavdanakneiskustvu

#167 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

pinkman wrote: 03/04/2020 13:03
kakavdanakneiskustvu wrote: 03/04/2020 12:53

On vjerovatno misli na faktoring tj. prodaju potrazivanja. Ne znam da se drzava time bavila, ali ti ne dopustaju da produzis licnu kartu, pasos i slicno ako imas dugovanja. U Crnoj Gori je Ustavni sud zabranio takvu praksu. Evo takve Odluke u CG: http://www.katalogpropisa.me/wp-content ... jenjem.pdf
pa to što ti spominješ je dug koji se vodi u reg. nov. kazni koji je jedinstven u drzavi,i ko ima bilo kakakv dug ne može produziti voz. dozvolu,produziti registr. vozila,cini mio se i prijaviti se na tendere,a te neke firme nemaju nista s time,sa time što neko neće platiti kazne,kazne cak i 5 godina od datuma pravosnaznosti zastarijevaju i ima ljudi koji ih nikad ni ne plate, i nikom ništa
muha_sa

#168 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by muha_sa »

Chmoljo wrote: 03/04/2020 13:05
:(

Osupnut sam

Šta veli Solak--ne kupujte narode, koji vam je klinac :-) Sad najavljuje totalni zatvor--ih što ce danas Bingo, Konzum i ostali granapi zaradit--kad navale oni što su po 100 kila brašna i par paketa ulja u prvom naletu pokupovali :lol:
Naslovnica

#169 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Naslovnica »

high_volume wrote: 03/04/2020 13:02 Obzirom na mjere Štaba CZ o zabrani kretanja mlađih ljudi od 18 godina i na ogroman otpor roditelja i starije djece ovoj mjeri, možda bi rješenje bilo da, u slučaju zaraze, troškove liječenja nadzora bolesnika, snosi roditelj djeteta. I troškove drugog, ukoliko se utvrdi da je dijete prenijelo virus drugoj osobi. Ko je spreman na te troškove, neka izvede djecu vani, ili neka sam izlazi, ako je starije dijete. :D

Možda bi ovo rješenje bilo produktivno i za starije osobe, zaražene coronavirusom, da sami snose troškove liječenja. Pa bi se onda svi mnogo strožije ponašali i disciplinarije, i nosili bi maske i pridržavali se udaljenosti i socijalne izolacije.
A ko je do sada prenosio virus, hoćemo li možda i njih kažnjavati?!
Zašto se plaćaju troškovi zdravstva?!
Logika je, nisi prao zube, pokvarili ti se, neka ti ih sada ćaća pravi, neće stomatolozi.
kakavdanakneiskustvu

#170 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

:lol: :lol: :lol: @muha je broj 1 iz Alan Forda?
Naslovnica

#171 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Naslovnica »

Neki ljudi zaista misle da će virus nestati ako svi budemo zaključani 14 dana?!?!
:roll: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#172 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by hrasno38 »

Naslovnica wrote: 03/04/2020 13:15 Neki ljudi zaista misle da će virus nestati ako svi budemo zaključani 14 dana?!?!
Jos manje nece ako ne budemo zakljucani!
dr_Evil

#173 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by dr_Evil »

hrasno38 wrote: 03/04/2020 13:16
Naslovnica wrote: 03/04/2020 13:15 Neki ljudi zaista misle da će virus nestati ako svi budemo zaključani 14 dana?!?!
A sta ce se to magicno desiti u tih 14 dana?

Drzave su postavile karanten (i karantinu lol) da bi zdrastveno osoblje dobilo na vremenu da se naoruza opremom i znanjem, virus je tu, nestati nece. Znamo da je opasan po starije i hronicne.

Sta je uradio nas krizni stab da dobijemo znanje i opremu u to 14 dana? PA nista osim sto je produzio rok i pojacao mjere, i opet nastavak radova. I najjaca odluca da direktori produzeca i vlasnici objekata iznad 65godina mogu da se krecu, halo pa zbog tajkuna je pola mostara u opasnosti.

I sad mi kazu da ih slusam, hajde da vidimo sta su uradili. PItamo koliko ima testova, kazu dovoljno!
Naslovnica

#174 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Naslovnica »

hrasno38 wrote: 03/04/2020 13:16
Tako'e.
Virus će biti tu i nakon 14 dana, u manjoj ili većoj mjeri.
I nakon 14 dana ćemo svi otključati vrata, i šta će se desiti?!?!?!
Opet ćemo ih zaključati nakon 7-10 dana ili? :lol: :lol: :lol:
Ci-Nick

#175 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Ci-Nick »

kakavdanakneiskustvu wrote: 03/04/2020 13:09

:lol: :lol: :lol: @muha je broj 1 iz Alan Forda?
Bolje Broj 1 nego Jeremija.
Ovdje puno Jeremija, ubi ih propuh a smetaju im i djeca.
Locked