Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
- bunk
#1176 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Citam idiotske ideje da se ljudi ucijene pa ako su imali manji promet 20 ili 25 % da ce dobiti pomoc...
Svi su nakon 15.03 ugrozeni i svima treba pomoc da se ne bi otpustili radnici od Binga do stolara i fabrika plasticne stolarije.
I samo tako ce pomoc imati smisla i ostavit nas na tragu februara 2020.
Svi su nakon 15.03 ugrozeni i svima treba pomoc da se ne bi otpustili radnici od Binga do stolara i fabrika plasticne stolarije.
I samo tako ce pomoc imati smisla i ostavit nas na tragu februara 2020.
-
Alles-Tamam
#1177 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Prepisati Njemacki model,drzava placa sve radnike cije su firme zatvorene ili su prijavile kurzarbeit (skraceno radno vrijeme),60% odnosno 67%

- MaksprotivMarksa
#1178 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Kad nemas covjrka sa tri ciste u politici ovako je, za 2 milijarde se sve moglo preuzeti, spustiti na kooperative, a gazde koje du potkradale drzavu poslati na robiju, izmilili su svi i oni du u prvim redovima za nase pare.
Da drzava trilion nastampa i da inim gazdama pare oni ne bi bili zadovoljni, preuzimanje rizika je sastavni dio podlovanja, kao sto su sami uzivali u profitu, tako i ovo treba biti njihova propast, radnike spasiti i prepustiti im firme na rukovodjenje, ovo su mrvice, svi su nezadovoljni, a za taj novac su se tri velika sistema mogla pokrenuti, samoodrziva i profitabilna, ali mi opet Budnje spasavamo, zapravo ne spasavamo nego se brinemo da ne uzmu samo milion ove godine, u odnosu na planiranih 1.5 miliona
Da drzava trilion nastampa i da inim gazdama pare oni ne bi bili zadovoljni, preuzimanje rizika je sastavni dio podlovanja, kao sto su sami uzivali u profitu, tako i ovo treba biti njihova propast, radnike spasiti i prepustiti im firme na rukovodjenje, ovo su mrvice, svi su nezadovoljni, a za taj novac su se tri velika sistema mogla pokrenuti, samoodrziva i profitabilna, ali mi opet Budnje spasavamo, zapravo ne spasavamo nego se brinemo da ne uzmu samo milion ove godine, u odnosu na planiranih 1.5 miliona
- bunk
#1179 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ovdje grijesis.MaksprotivMarksa wrote: ↑02/04/2020 21:13 Kad nemas covjrka sa tri ciste u politici ovako je, za 2 milijarde se sve moglo preuzeti, spustiti na kooperative, a gazde koje du potkradale drzavu poslati na robiju, izmilili su svi i oni du u prvim redovima za nase pare.
Da drzava trilion nastampa i da inim gazdama pare oni ne bi bili zadovoljni, preuzimanje rizika je sastavni dio podlovanja, kao sto su sami uzivali u profitu, tako i ovo treba biti njihova propast, radnike spasiti i prepustiti im firme na rukovodjenje, ovo su mrvice, svi su nezadovoljni, a za taj novac su se tri velika sistema mogla pokrenuti, samoodrziva i profitabilna, ali mi opet Budnje spasavamo, zapravo ne spasavamo nego se brinemo da ne uzmu samo milion ove godine, u odnosu na planiranih 1.5 miliona![]()
Totalno.
Radi se o spasavanju 300000 ljudi koji rade u malim biznisima.
- MaksprotivMarksa
#1180 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ja i jesam za njihovo spasavanje, ali na drugi nacin, pisao sam o tome, slazemo se da se ne slazemo, ja vjerujem da bi svi ti ljudi nastavili raditi i za racun drugog poslodavca, tj. sebe samih, ali neka spase ljude kako god, steta je u tome sto ce opet razne Budnje profitiriati, znamo to svi, a ti sto su spaseni neka se pripreme za 10 godina iste plate, sto znaci 20 godina u sustini, a posto razmisljaju kako razmisljaju mozda to i zasluzuju/emo, vape svi za svoje tlacitelje, a ne shvataju da im je ovo ekser u tabit za 10 godina, meni je drago i sto sam sebi potvrdio da su sve politicke stranke pogresne i da nijedna nema kvalitetna rjesenja, to me raduje jer ce mozda jednog dana da se pojavi revolucionarni subjekt koji ce imati prostor za djelovanje.bunk wrote: ↑02/04/2020 21:18Ovdje grijesis.MaksprotivMarksa wrote: ↑02/04/2020 21:13 Kad nemas covjrka sa tri ciste u politici ovako je, za 2 milijarde se sve moglo preuzeti, spustiti na kooperative, a gazde koje du potkradale drzavu poslati na robiju, izmilili su svi i oni du u prvim redovima za nase pare.
Da drzava trilion nastampa i da inim gazdama pare oni ne bi bili zadovoljni, preuzimanje rizika je sastavni dio podlovanja, kao sto su sami uzivali u profitu, tako i ovo treba biti njihova propast, radnike spasiti i prepustiti im firme na rukovodjenje, ovo su mrvice, svi su nezadovoljni, a za taj novac su se tri velika sistema mogla pokrenuti, samoodrziva i profitabilna, ali mi opet Budnje spasavamo, zapravo ne spasavamo nego se brinemo da ne uzmu samo milion ove godine, u odnosu na planiranih 1.5 miliona![]()
Totalno.
Radi se o spasavanju 300000 ljudi koji rade u malim biznisima.
- emigrazione
#1181 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Zasto sve privatnike i obrtnike trpate pod "Budnje", da li ste vi normalni uopste?! Svi koji imaju radnike i ne znaju sad sta da rade s njima, jer nema posla, su ološ, lopovi, mafijaši i sl?
boze sacuvaj
-
zippoo87
#1182 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
hajmo biti realni i do kraja otvoreni i priznati da ih je 90% budnje...ovo ti mogu potvrditi na licnom primjeru ,gdje sam imao 10ak razlicitih "gazdi" i svi na isti nacin razmisljaju i ponasaju se i radeemigrazione wrote: ↑02/04/2020 21:32 Zasto sve privatnike i obrtnike trpate pod "Budnje", da li ste vi normalni uopste?! Svi koji imaju radnike i ne znaju sad sta da rade s njima, jer nema posla, su ološ, lopovi, mafijaši i sl?boze sacuvaj
pokradaju drzavu,potkradaju radnike ...bahati su ,nekulturni i neobrazovani a puni para da ne znaju sta ce sa njima a na sav glas kukaju kako ih drzava pritisce
pa ja bih sada potpisao da me isto tako do kraja zivota drzava pritisce a ja multimilioner...bas bi mi tesko to palo kao sto i njima pada
kada bi bilo po bozijoj pravdi,90% njih ne treba spasavati ali na drugu stranu,to je nasa realnost i to je ta nasa nazovi ekonomija ,pa je i tako losa i nikakva opet punila budzete
-
Johnny_x
#1183 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Do sad federalna vlada nije usvojila nijednu mjeru i sve se opcije da nece nista ni usvojiti, zao mi je ljudi koji su ostali bez posla, a oni koji su na vlasti izgleda da uopste ne mare za realni sektor, oni nece nista poduzeti. Do sada su trebali izaci sa nekim mjerama, vec kasne, ne zele da smanje svojim glasacima plate(uhljebi), ne zele da smanje sebi, ne zele nikako da preusmjere novac na realni sektor, jednostavno boli ih briga, rade sta hoce.
Ako ne spase realni sketor, para ce sigurno zafalit u budjetu, oni na vlasti ce podignuti kredit kod MMF da bi se pokrile rupe(isplatile plate i regresi), oni su samo za to sposobni i svaka medjunarodna pomoc koja se dobije za oporavak ekonomije ce ici stranackim ljudima, obican covjek nece nista vidjeti, a njegova djeca ce vracat kredite koje podizu. Poslije izbora ce nam vrlo vjerovatno uvesti neki solidarni porez za koji ce reci da ce se koristit za sanaciju steta uzrokovane korona virusom.
Ako ne spase realni sketor, para ce sigurno zafalit u budjetu, oni na vlasti ce podignuti kredit kod MMF da bi se pokrile rupe(isplatile plate i regresi), oni su samo za to sposobni i svaka medjunarodna pomoc koja se dobije za oporavak ekonomije ce ici stranackim ljudima, obican covjek nece nista vidjeti, a njegova djeca ce vracat kredite koje podizu. Poslije izbora ce nam vrlo vjerovatno uvesti neki solidarni porez za koji ce reci da ce se koristit za sanaciju steta uzrokovane korona virusom.
- Kikibombona
#1184 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Sada je vrijeme za postepena otpustanja i rezanje plata budzetskih korisnika, sa izuzetkom ljekara, prosvjetnih radnika, penzionera. Dobro procesljati kancelarije i drasticno umanjiti broj zaposlenih. Ostalima smanjiti plate tako da budzetsko uhljebljenje ne bude bosanski san.
Ustedjeni novac preusmjeriti u realni sektor, zaduziti se koliko bude potrebno.
Ovo je idealna prilika i idealan povod da se zavrsi budzetlijskim tegovima na vratu drzave. Samo, problem je sto bi tada SDA i HDZ izgubili izbore, a na to nece pristati taman da svi pomremo.
Dakle, realno, najebali smo zestoko.
- cvrčak_na_hedonizmu
#1185 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Kikibombona wrote: ↑02/04/2020 23:25Sada je vrijeme za postepena otpustanja i rezanje plata budzetskih korisnika, sa izuzetkom ljekara, prosvjetnih radnika, penzionera. Dobro procesljati kancelarije i drasticno umanjiti broj zaposlenih. Ostalima smanjiti plate tako da budzetsko uhljebljenje ne bude bosanski san.
Ustedjeni novac preusmjeriti u realni sektor, zaduziti se koliko bude potrebno.
Ovo je idealna prilika i idealan povod da se zavrsi budzetlijskim tegovima na vratu drzave. Samo, problem je sto bi tada SDA i HDZ izgubili izbore, a na to nece pristati taman da svi pomremo.
Dakle, realno, najebali smo zestoko.
Pa jebiga, sve po zaslugama. Ko je mislio da ovaj sistem funkcionise nakon trideset godina unistavanja je lud ili stranacki apartcik. Svima je bilo jasno sta ce se desiti cim se neki problem desi. Problem se desio i raspad sistema. Sreca pa nije Ebola, istrijebila bi nas dok si reko "opet ode Bakir u Trezor" i "Elenin genijalni plan"
Sve jasno, barem meni, a vjerujem i tebi.
- shape of despair
#1186 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Od početka ovog sranja nista ama bas nista se nije sprovelo u praksu, neka konkretna odluka pa kakva god da je, samo presipanje iz supljeg u prazno, neko ceka da se cudo desi nekakvo, šta li
Slagali su i za moratorij, banke odlucuju kako i kome dati, pa jebite se, sutra cu skinut sve pare sa računa pa kad se aktivira trajni nalog za 3 dana evo vam kurko.
I da evo moja firma propadne, gdje naci posao sutra kad je sve stalo a valjat ce ponovo pokrenut bizniz, stat na noge, obrnut paru.
Slagali su i za moratorij, banke odlucuju kako i kome dati, pa jebite se, sutra cu skinut sve pare sa računa pa kad se aktivira trajni nalog za 3 dana evo vam kurko.
I da evo moja firma propadne, gdje naci posao sutra kad je sve stalo a valjat ce ponovo pokrenut bizniz, stat na noge, obrnut paru.
-
zippoo87
#1187 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
mozda sada iz ove perspektive izgleda smijesno,ali mnogi ce se morati vratiti na primarnu proizvodnju i proizvodnju hrane za sebe i svoju porodicushape of despair wrote: ↑03/04/2020 00:09 Od početka ovog sranja nista ama bas nista se nije sprovelo u praksu, neka konkretna odluka pa kakva god da je, samo presipanje iz supljeg u prazno, neko ceka da se cudo desi nekakvo, šta li![]()
nazalost,znam da nisu svi u mogucnosti da sade baste,oru zemlju,uzgajaju stoku ali mnogima ce to biti jedini nacin da se ovo pregrmi...jer neces imati gdje pobjeci na bolje,jer ce svugdje biti manje vise isto a svaka iole normalna drzava ce gledati prvo da zastiti sebe i svoje stanovnike...tako da nece biti ici vani raditi
ova situacija nam je jos jenom potvrdila da SDA i HDZ nemaju niti jednog strucnog i sposobnog covjeka koji bi mogao odgovoriti zadatku i barem pokusati uraditi nesto...oni su toliko odrodjeni od naroda,da oni jos uvijek ne kontaju da je ovo sto se desava stvarnost i da se bukvalno urusava cijeli drustveni poredak a uskoro ce i politicki...cim nestane para,poceti ce svi da crvare i rovare i cak i da se bore jedni protiv drugih
i stvarno ko je ocekivao od Fadila i SDA da znaju nesto i mogu,taj je jos gori od doticnih
- Kikibombona
#1188 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nepismen, zaostao narod, u velikoj mjeri.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑03/04/2020 00:02![]()
Pa jebiga, sve po zaslugama. Ko je mislio da ovaj sistem funkcionise nakon trideset godina unistavanja je lud ili stranacki apartcik. Svima je bilo jasno sta ce se desiti cim se neki problem desi. Problem se desio i raspad sistema. Sreca pa nije Ebola, istrijebila bi nas dok si reko "opet ode Bakir u Trezor" i "Elenin genijalni plan"![]()
Drugi dio je uhljebljen, pa iako zna da ovako idemo ravno u propast oportunisticki suti.
Treci dio je premali da bi promijenio kurs...
Ubile su nas narodne politicke reprezentacije, zgazile za narednih minimalno 50 godina. I bez korone bi propali, ovako samo ubrzavamo propast.
I nista se sistemski nece mijenjati. Sisat ce se krv iz ove drzave do posljednje kapi. SDA i HDZ ce cuvati vlast do samog kraja, koliko god budu mogli, ne birajuci metode.
-
Nivelacija
#1189 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Jel i dalje parlamentarcima kapa mjesecno 7000 KM?
- cvrčak_na_hedonizmu
#1190 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Sto je najtragicnije, bas taj polu-pismeni narod ce prvi da najebe i dzaba, opet se ko goveda ponasaju.Kikibombona wrote: ↑03/04/2020 00:20Nepismen, zaostao narod, u velikoj mjeri.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑03/04/2020 00:02![]()
Pa jebiga, sve po zaslugama. Ko je mislio da ovaj sistem funkcionise nakon trideset godina unistavanja je lud ili stranacki apartcik. Svima je bilo jasno sta ce se desiti cim se neki problem desi. Problem se desio i raspad sistema. Sreca pa nije Ebola, istrijebila bi nas dok si reko "opet ode Bakir u Trezor" i "Elenin genijalni plan"![]()
Drugi dio je uhljebljen, pa iako zna da ovako idemo ravno u propast oportunisticki suti.
Treci dio je premali da bi promijenio kurs...
Ubile su nas narodne politicke reprezentacije, zgazile za narednih minimalno 50 godina. I bez korone bi propali, ovako samo ubrzavamo propast.
I nista se sistemski nece mijenjati. Sisat ce se krv iz ove drzave do posljednje kapi. SDA i HDZ ce cuvati vlast do samog kraja, koliko god budu mogli, ne birajuci metode.
A za ove uhljebljene se ne brinem, zapravo sam prilicno zlurad. Ko ih jebe, uhljebi.
Zao mi kolaterala, manjine. Ni krivi, ni duzni najebasmo
-
zippoo87
#1191 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
ima ova grupa na FB,gdje su se okupili mnogi mali privrednici (preko 1000 privrednika),mozda je neko upratio a mozda neko i nije i tamo se moze procitati dosta dobrih prijedloga a i clanstvu u grupi se nalaze da redovno salju pisma prema politicarima i strankama i pojedincima koji donose odluke
https://www.facebook.com/groups/9519872 ... et&fref=nf
FB grupa "GLAS MALIH BIZNISA"
bilo je par clanaka i na klixu iz ove grupe
https://www.facebook.com/groups/9519872 ... et&fref=nf
FB grupa "GLAS MALIH BIZNISA"
bilo je par clanaka i na klixu iz ove grupe
-
aldinjo
#1192 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa ko će sjediti u tim baštama ako ćeš zabraniti svima izlazak vani osim djeci i starcima?Tambure wrote: ↑02/04/2020 20:57 Rjesenje je pustiti da radi sve sto moze ... prodavnice, usluzne jelatnosti gdje bi se npr kod frizera telefonom narucivalo pa ne bi bilo guzve ... ide lijepo vrijeme zasto da ne i restorani i kafici koji imaju bastu gdje bi se napravio raspored da su stolovi udaljeni dovoljno i gdje bi za istim stolom bilo 2-3 ... uglavnom ovo po svim najavama ce trajati do pronalaska vakcine a i kada bude dostupna trebace vremena da se kolicine nastancaju i distribuiraju. Zivot ne smije da stane ... treba ljude pustiti da rade .. najlakse je sve stopirati a to je najgore rjesenje ... djeca i starci dati ima po 2 sata dnevno da izadju a ostalima zabraniti.
- Sanjarko
#1193 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Hvala na pitanju. Sad dobro, Hvala Bogu, neurekao se.MMM1977 wrote: ↑02/04/2020 21:03Kakvo je tvoje zdravlje u ovim uslovima?
Bio se razbolio opet fizicki nesto. Nalazi krvi i urina uredu ali nisu mi uradili ostale nalaze od jetre pa nadalje. Zavrsio zbog bolova i nemogucnosti necega opet na psihijatriji 11 dana. Objasnili mi RVI borci i gore ljudi da je to normalno da se desi kvrc u glavi. Kazu kao kad osigurac pregori ili izbaci, s tim su uporedili. Tehnicari isto tako rekli da ovo utice na nas, jedan cak rekao nisi ti za ovog, mislio na psihijatriju. Ali jesam nazalost bio za kratkotrajno zadrzavanje ili na hitnoj sluzbi da mi dadnu nesto za smirenje par dana. Ali to nerade ovdje kao na Zapadu, u EU primjerice.
Prepao se svega, jos se opet razbolio kazem nesto fizicki sto utice na mene i psihicki, jos i ovo sve dodatno me izbezumilo.
Prepao se da cemo biti gladni. Trosimo pare moje sto sam na poklon dobijao i stedio da kupim kompjuter i sto stara ima poslovno.
Sad sam dobro kazem, Hvala Bogu i neurekao se. Promjenili mi terapiju pa me ona sad zeza, ti novi neki lijekovi. Ali san mi je se uredio. Zorom opet ustajem a rano legnem na spavanje.
Ovaj mjesec mozda finansijski izguramo, pod tim mislim pola proslog, i pola ovog mozda, mozda i citav ovaj ali sljedeci smo gladni. Ionako smo zesca sirotinja. Samo imamo za osnovne potrebe godinama, za hranu i nesto rezija da kupujemo i placamo.
Uticalo dosta na nas oboljele psihicki ovo pravo. Napunila se psihijatrija pravo a ekspresno su nas se rjesavali. Nikog izgleda nisu predugo zadzavali kao prije.
Sljedeci mjesec neznam sta cemo. Kazu ovdje po komentarima i drugdje strpite se, nece niko biti gladan i slicno ali niko nekonta da nemamo nikakva skoro primanja. Da se snalazimo godinama i jedva prezivljavamo.
Socijalno ovdje u Zenici zatvoreno. Mnogi otkaze dobili. Neki na cekanje poslani. Nekome plate smanjene. Neki rade povremeno. Ako sam dobro razumio.
Ako potraje citav ovaj mjesec ovakvo stanje neznam sta ce narod. Po mom doci ce do protesta i demonstracija, nedao Bog ni to ni do nereda kakvih da dodze, neprizivam ih i neprizeljkujem ih, gluho bilo i sacuvaj.
Sreca Mittal kako, tako radi pa mi je sestra i sestricna zbrinuta koliko toliko.
Ma kurcslus samo takav je ovo sve. Kao u ratu da smo s tim sto je se u ratu barem radilo.
Realista sam ali ipak se nadam da ce se barem stabilizovati ovo sve. Samo da nebude gore.
- vjeshalica
- bunk
#1195 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Sta je ovo?
- Kikibombona
#1196 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nemaju intelektualalni kapacitet i obrazovanje da shvate. Jbg, takav splet okolnosti, siromastvo, zaosalost, los obrazovni sistem, totalitarna proslost itd. Ogroman procenat ljudi podlozan manipulacijama, sa primitivnim pogledima na zivot, predodredjen za samar i kandziju. Odavno sam prestao kriviti te ljude, jednostavno nemaju kapacitet da shvate u cemu je problem.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑03/04/2020 00:37Sto je najtragicnije, bas taj polu-pismeni narod ce prvi da najebe i dzaba, opet se ko goveda ponasaju.
A za ove uhljebljene se ne brinem, zapravo sam prilicno zlurad. Ko ih jebe, uhljebi.
Zao mi kolaterala, manjine. Ni krivi, ni duzni najebasmo
Uhljebi su krvopije. Njima je jasno gdje idemo, ali 2 milje za nerad u padze, boli ih qrac. Najvise vole sebe. Nadaju se da ce sto duze potrajati, da ih nece snaci nevolja da moraju raditi u realnom sektoru, da ce na budzetu docekati penziju. Oportunizam...
A manjina pusi kao sto kazes. Vidis sta se desava a ne mozes nista uciniti. Nema kriticne mase i zadugo je nece biti.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
-
high_volume
#1198 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
U Sloveniji od danas...
Zakonski paket, među ostalim, određuje da će pravo na državnu subvenciju za isplatu plaća u vrijeme kad kompanija za vrijeme epidemije ne radi dobiti onaj poslodavac koji je radnike poslao na čekanje poslije 13. marta, a iz budžeta će se pokrivati i socijalni doprinosi.
Državnu pomoć dobit će i one firme čiji su prihodi u martu u odnosu na februar pali barem za četvrtinu, a u aprilu i maju barem za 50 posto u odnosu na februar.
Pravo na nadoknadu izgubljenog prihoda tokom trajanja epidemije i na budžetsko pokrivanje doprinosa iz plaća neće imati tvrtke iz područja osiguranja, finansijskih poslova i poslova osiguranja te budžetski korisnici koji su lani više od 70 posto prihoda ostvarili iz javnih izvora.
https://www.klix.ba/biznis/finansije/sl ... /200403021
-
high_volume
-
Zeleni12
#1200 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
A refundaciju plata prebacili na kantone i opstine, ali tek kad poslodavac uplati doprinose, moze ocekivati refundaciju.
U mnogi poslovi kojima i nije zabranjen rad su sezonski, kojima sezona pocinje u martu, aprilu, i koji u odnosu na mjesece iz prosle godine ce imati pod prihoda od 50, do 80 posto, a Novalicu je mjera januar i februar kada mnoge djelatnosti vegetiraju, rade zahvaljujuci zaradi od marta do novembra, decembra.
I one firme kojima ce se iz budzeta pomoci, opet ce imati troskove, a prihodi 0.