Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
GAU8

#16626 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Pratim ovog lika od januara. Malo je "fatalistican" i malo sklon preuvelicavanju, ali je dosta informativan.

Vjerujem da mnogi drugi (makar potajno :P) takodjer prate njegov kanal.
Danasnji video je interesantan.

Zanima me vase misljenje.
SmokingMan

#16627 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

Smatram da bi u roku 24 sata zdravstveni sistem doživio totalni kolaps da se epidemija počne širiti tempom kao što je to slučaj u Italiji.
manuchao91

#16628 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by manuchao91 »

11,50 h
u Spaniji vec 616 mrtvih
6100 novi slučajeva
Last edited by manuchao91 on 02/04/2020 11:51, edited 1 time in total.
coco1

#16629 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

zilog wrote: 02/04/2020 11:35
coco1 wrote: 02/04/2020 11:31 napisah jednom, u ratu sam naucio da medju prvim ginu heroji i panicari. ja sam se tada trudio, a i sada se trudim biti u sredini, postupati razmno, ne panicariti, niti glumiti heroja.
Odlican slagvort... :thumbup:

Kako bi se, u ratu, odnosio prema nekome, ko bi zagovarao pricu da cetnici pucaju corcima?
ko je bio na liniji, nije bilo potrebe objasnjavati mu da nas ne gadjaju corcima. kao ni onim u granatiranim gradovima i selima, da granate nisu topovski udari.

a, relativizacije je bilo i u ratu, ima je i danas. te, svi su krivi za rat, te, svi su cinili zlocine, itd. itd. s druge strane, itekako je bilo i preuvelicavanja i broja zrtava i zlocina. u oba slucaja samo zdravim razumom si mogao doci do, koliko-toliko tacnih podataka i cinjenica. nasjedajuci na svaku izgovorenu rijec, samo si mogao doci u zabludu. tako je i danas sa coronom.
tako da...

ali, odosmo u OT
biglebovski

#16630 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

geralt wrote: 02/04/2020 11:38
coco1 wrote: 02/04/2020 11:31 napisah jednom, u ratu sam naucio da medju prvim ginu heroji i panicari. ja sam se tada trudio, a i sada se trudim biti u sredini, postupati razmno, ne panicariti, niti glumiti heroja.

Kako bi se, u ratu, odnosio prema nekome, ko bi zagovarao pricu da cetnici pucaju corcima?
Ili da treba poloziti oruzje, jer ako nas pobiju samo 5%, nije neka tragedija, svi moramo nekad umrijeti, a treba misliti i na ekonomske posljedice ratovanja...
Rat nije uopšte dobra referenca. Imamo virusna oboljenja na koja se možemo osvrnuti i uporediti koliko je šta opasno. A evo imamo i lokalne primjere širenja i posljedica kovida koje možemo uzeti u obzir pri zaključivanju veličine opasnosti. Ja npr. uzimam u obzir konjički klaster gdje je zaraza krenula 11. marta.
Last edited by biglebovski on 02/04/2020 11:56, edited 1 time in total.
drndalo

#16631 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by drndalo »

Milenkov buraz wrote: 02/04/2020 11:46
drndalo wrote: 02/04/2020 11:42
Diwan wrote: 02/04/2020 11:34 Počeo je hunt na ljude

https://www.klix.ba/vijesti/regija/u-sr ... /200402042
Uuuu, puskama je ubise...

Novinar, posebno na ovim prostorima, posebno ako hoce pisati protiv "oceva nacine" zna da ce biti ponekih nelagoda u radu, mozda i privatno.

Pozitivno je sto ce sada postati poznatija nego ikad, i u svijetu...
Al' ovo je baš previše. Ako je nešto pogrešno napisala, slagala, OK dokažite, ali hapsiti ljude ako napišeš da je manjak opreme po bolnicama a svi znamo da je manjak i u mnogo uređenijim državama a kamoli u Srbiji ili BiH nema veze sa epidemijom već se radi o klasičnom režimskom obračunu sa novinarima.
Naravno da je obracun, ali nije od jucer ni ona, znala je da nekad neko mora biti prvi za treniranje strogoce. I odlucila ipak da rizikuje. Pozdravljam, ne da obraz pod guzicu, a "vlast" opet nastavlja igrokaz brige za narod... Kao vanredna je situacija, bla, bla... Da ne pomislis da pravdam ikoga...

Daleko da sam bio u toj situaciji, ali sam imao prilike kada neki nisu bili sretni onim sto sam pisao, najtacnije moguce po mom iskustvu i razmisljanju, sa sto vise argumenata. I svakome sam mogao reci:"Napisao sam kako ja mislim, zbog toga i toga. Ako zelis placeni oglas, Marketing je na broju xxx xxx xxx" Neki su to prihvatali kao kritiku iz koje nesto mogu nauciti, neki nisu...
dzipalo

#16632 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

coco1 wrote: 02/04/2020 11:10 jel se meni cini, ili je ovdje, stvarno, pojam "sirenje panike" izgubio smisao? bolje reci, spinuje se s njim.

kako citam, priziva se kucanje sipe na vrata onima koji coronu ne smatraju toliko opasnom kako se predstavlja, a prizivaju je oni koji pominju stotine miliona, cak i milijardi zarazenih, te milione mrtvih. to cine oni koji opravdavaju, apsolutno, sve do sada donese mjere i zabrane i koji se zalazu za jos rigoroznije.

koja od pomenutih grupa, stvarno, stvara osjecaj panike? poslije cijih postova ce ljudi stvarati zalihe hrane, nece smjeti izaci na ulicu, pocet ce bjezati i od ukucana, sakrivati se po stanu od njih (ima ljudi koji moraju raditi i poslije posla doci kuci)...
Mijesas pojmove. Jedni govore da su mjere potrebne da ne bi pretrpali zdravstveni sistem sa 5000 pacijenata koji trebaju respirator u 5 dana, a drugi sire teorije zavjere i dezinformacije koje nekoga mogu kostati zivota. To dvoje ne mozes porediti. Ovo prvo nije sirenje panike nego najbolji plan koji trenutno imamo kako da suzbijemo ubrzano sirenje, ne i da ga zaustavimo nego samo da ga usporimo. Ovo drugo su ljudi koji trebaju u zatvor jer ce nekoga kostati zivota sa svojim glupostima i teorijama zavjere.
Veigar

#16633 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Veigar »

Djipalo-Junuz wrote: 02/04/2020 11:48 Eh ovo je sirenje panike. Ministar sigurnosti trazi medjunarodnu pomoc jer zdravstveni sistem u BiH nije u mogucnosti odgovoriti potrebama od 512 zarazenih i 1 kritican! Samo da napomenem da smo jedna od zemalja koja ima najmanji broj zarazenih u regionu.

https://avaz.ba/vijesti/bih/559483/upuc ... trofe-nato
Nije ovo je ona klasična bosnaksa priča traženja pomoći i kad treba i kad ne treba. Šta to mi ne znamo proizvest zaštitna odijela, ne znamo proizvodit maske, znamo samo smo mi naučili da moljakamo svijet oko sebe za pomoć a ne da se sami pobrinemo za naše probleme. Očekujemo pomoć od nekoga ko nam 20 godina unazad govori da se trebamo reformisat i da će nas primiti u EU i svaki put kad je razgovor tekao u tom fonu naši političari su otpočinjali priču o ugroženosti vitalnih nacionalnih interesa. Kreteni, jedni posao političara u BiH je moljakanje za pomoć gdje god se može, fujj.
zilog

#16634 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zilog »

coco1 wrote: 02/04/2020 11:51

ko je bio na liniji, nije bilo potrebe objasnjavati mu da nas ne gadjaju corcima. kao ni onim u granatiranim gradovima i selima, da granate nisu topovski udari.

a, relativizacije je bilo i u ratu, ima je i danas. te, svi su krivi za rat, te, svi su cinili zlocine, itd. itd. s druge strane, itekako je bilo i preuvelicavanja i broja zrtava i zlocina. u oba slucaja samo zdravim razumom si mogao doci do, koliko-toliko tacnih podataka i cinjenica. nasjedajuci na svaku izgovorenu rijec, samo si mogao doci u zabludu. tako je i danas sa coronom.
tako da...

ali, odosmo u OT
Nije OT, samo paralela...

Ovde "podrumasi" ispredaju teorije, strategije i taktike.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#16635 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

"SLOBODA MEDIJA"
|
U Srbiji uhapšena novinarka Ana Lalić zbog izvještavanja o koronavirusu u Novom Sadu
ovaj piČkousti nema pojma dze udara... bas me interesira iz kojih ce fondova sljedeci mjesec isplatiti plate i penzije...kako ce zaustaviti koronu koja uzima zamah... lepo prica, lepo a realnost je potpuno drugacija... braco srbi, najebali ste...
kakavdanakneiskustvu

#16636 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

sherbett wrote: 02/04/2020 11:04
kakavdanakneiskustvu wrote: 02/04/2020 08:46
Diwan wrote: 02/04/2020 08:40 Ovo je neviđena manipulacija - sad i djecu iz obdaništa koriste da govore kako treba ostati kod kuće i slično. Fuj fašističke gamadi.
je li to neka nova informacija,ne vidim na portalu ništa o tome?
Cekam kad ce nam ispricati kako su ga oteli van zemaljci i proveli po najtajnijim spisima CIA i Pentagrama

Zanimljiv tip, sta ti imas protiv njega :mrgreen:
ništa,pomislio sam da ima neku novu informaciju pa zato upitah
freelancerBIH

#16637 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

Evo jos jedan interesantan video
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#16638 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

SmokingMan wrote: 02/04/2020 11:50 Smatram da bi u roku 24 sata zdravstveni sistem doživio totalni kolaps da se epidemija počne širiti tempom kao što je to slučaj u Italiji.
Svakako, jer su se pokazali kao najtezi bolesnici tokom ove pandemije. :(

PS Pisem u mnozini jer ne mislim samo na zdrav. sistem u BiH.
Dozer

#16639 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

pustopoljina

#16640 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pustopoljina »

SmokingMan wrote: 02/04/2020 11:50 Smatram da bi u roku 24 sata zdravstveni sistem doživio totalni kolaps da se epidemija počne širiti tempom kao što je to slučaj u Italiji.
Mozda bi. Ali BiH nije italija.
Mi uopce nismo gusto naseljeni, manje vise svi imaju zalihe po kuci, a socijalni zivot penzionerski. Kod nas stvarno moras ici traziti da se zarazis. Jedini stvarno ugrozeni ljudi su carinici, medicinari, trgovci. Sve ostalo je uz samo malo opreza sigurno.
Citav ruralni dio bih ima 50kg brasna redovno u kuci, ide po fasungu 2x mjesecno...sve sto treba je ne popiti kafu sa konom kojoj je dosao sin iz njemacke, nego gledati tv.
Ovi urbaniji, trebaju pocistiti spajz i vise biti online, nokte srediti sami ili bradu ili kosu...prati ruke po ulasku u kucu.
Kod nas citava drzava nema tempo kretanja jednog Milana.
freelancerBIH

#16641 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

Dozer wrote: 02/04/2020 12:27 Izjava Talijana.

https://webtribune.rs/italijanski-zvani ... je-istina/
Nakon svih ovih psihoticnih izjava medija i novina, apsolutno me ne cudi - valjda je svima jasno da je situacija i vise nego prenapuhana.

Da treba biti oprezan DA. Da treba pratiti upute nadleznih zdravstvenih instituta i drzave BiH - DA!

Ali ovolika psihoza... Nevjerovatno...
NediM17

#16642 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

pici wrote: 02/04/2020 12:11
"SLOBODA MEDIJA"
|
U Srbiji uhapšena novinarka Ana Lalić zbog izvještavanja o koronavirusu u Novom Sadu
ovaj piČkousti nema pojma dze udara... bas me interesira iz kojih ce fondova sljedeci mjesec isplatiti plate i penzije...kako ce zaustaviti koronu koja uzima zamah... lepo prica, lepo a realnost je potpuno drugacija... braco srbi, najebali ste...
Nove "mere" večeras na stolu. Za one koji znaju ćEril'cu ( npr. čovke ).

https://www.rts.rs/page/stories/ci/%D0% ... azeni.html
freelancerBIH

#16643 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

[*]
pustopoljina wrote: 02/04/2020 12:29
Mozda bi. Ali BiH nije italija.
Mi uopce nismo gusto naseljeni, manje vise svi imaju zalihe po kuci, a socijalni zivot penzionerski. Kod nas stvarno moras ici traziti da se zarazis. Jedini stvarno ugrozeni ljudi su carinici, medicinari, trgovci. Sve ostalo je uz samo malo opreza sigurno.
Citav ruralni dio bih ima 50kg brasna redovno u kuci, ide po fasungu 2x mjesecno...sve sto treba je ne popiti kafu sa konom kojoj je dosao sin iz njemacke, nego gledati tv.
Ovi urbaniji, trebaju pocistiti spajz i vise biti online, nokte srediti sami ili bradu ili kosu...prati ruke po ulasku u kucu.
Kod nas citava drzava nema tempo kretanja jednog Milana.
E sto me nasmija :lol: :lol: :lol:

Ali istina ziva ! haha :thumbup: :bih:

Bice ovo dobro kod nas, samo trebamo pratiti dosadasnje upute, stabilizrat ce se ovo kroz 10-15 dana :-D

P.S. I da - jednom kada se stabiliziraju drzave poput Italije, Njemacke, Austrije, Holandije, Belgije i sl. kod nas vise niko nece biti bolestan - jer vecina slucajeva koji su dosli kod nas su upravo iz ovih zemalja.

Plus da ne govorim da kada (ako) - dodje do drugog vala - bicemo 50x puta spremniji - uz brze testove - maske, vjerovatno cemo imati i vise respiratora do tad. A ko god bude ulazio u drzavu - morat ce se testirat :bih:
Last edited by freelancerBIH on 02/04/2020 12:38, edited 1 time in total.
biglebovski

#16644 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

To teško da se može desiti. Hrvatski krizni štab je napravio izračun da će u najgorem, italijanskom scenariju, u Hrvatskoj biti 300-400 kritičnih slučajeva. Njih je 4 miliona, nas 3 miliona,Talijana 60 miliona, Amera 350 miliona. Smatram da se epidemija kod nas neće širiti kao u Italiji, niti kao u New Yorku ili Londonu iz prostog razloga što potez Mo-Sa-Ze-Tz, nije Lombardija, iako bi bilo dobro da jeste iz ekonomskog ugla gledano, Sarajevo I Tuzla nisu Milano i Torino, te zato što smo evo već 25 dana u nekoj vrsti karantene, neslužbeno do 19.03. a od tada i službeno.
Last edited by biglebovski on 02/04/2020 12:37, edited 1 time in total.
Dozer

#16645 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

freelancerBIH wrote: 02/04/2020 12:34

Nakon svih ovih psihoticnih izjava medija i novina, apsolutno me ne cudi - valjda je svima jasno da je situacija i vise nego prenapuhana.

Da treba biti oprezan DA. Da treba pratiti upute nadleznih zdravstvenih instituta i drzave BiH - DA!

Evo jos malo. Hrvatica, dr.

https://webtribune.rs/poznata-hrvatska- ... je-istina/

Last edited by Dozer on 02/04/2020 12:39, edited 3 times in total.
Nisrin

#16646 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nisrin »

Dzaba ovo stavljas, sad ce reci nepouzdan izvor, teorija zavjere, a od pocetka se govori o 80-15-5...i radi 5% ce stradati svi ostali, jer se moramo zrtvovati narednih X godina!
Prije corone se nije umiralo i obicna prehlada, stres NISU BILI okidaci ljudima za neke druge bolesti...
GAU8

#16647 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

"webtribune.rs" sve je jasno.
GAU8

#16648 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Nisrin wrote: 02/04/2020 12:37

Dzaba ovo stavljas, sad ce reci nepouzdan izvor, teorija zavjere, a od pocetka se govori o 80-15-5...i radi 5% ce stradati svi ostali, jer se moramo zrtvovati narednih X godina!
Prije corone se nije umiralo i obicna prehlada, stres NISU BILI okidaci ljudima za neke druge bolesti...
Naravno da je nepouzdan izvor, koji je vama klinac ljudi? Korona izgleda prvo napada mozak...

Da je izvedivo, poslao bi sve "teoreticare prenapuhanosti" da se licno uvjere na licu mjesta da je prenapuhano"
Last edited by GAU8 on 02/04/2020 12:41, edited 1 time in total.
Milenkov buraz

#16649 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

GAU8 wrote: 02/04/2020 12:38

"webtribune.rs" sve je jasno.
Al' meni nije jasno jedno, i doktor to kaže ovaj sa linka, citiram "On naglašava da je samo kod malog broja pacijenata – oko 12 odsto korona bio jedini uzrok smrti, a da su kod većine to bile druge patologije koje su bile u toku, dok je korona bila dodatni okidač."

Pa ako je korona okidač naravno da ćeš tu smrt prepisati Coroni? :? Zar bi trebalo srčanom arestu...a šta je izazavalo taj arest recimo ili otkazivanje bubrega? Nije moglo doći tek tako spontano samo od sebe. Uvijek ima neki okidač za neki proces a to je u ovom slućaju virusna infekcija Corona viorusom. Eto meni to nikako ne ide u glavu tvrdnje ovih doktora, jedni ovako, drugi onako.
Last edited by Milenkov buraz on 02/04/2020 12:42, edited 2 times in total.
Veigar

#16650 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Veigar »

Davno je rečeno da je problem u italiji taj što se virus uvukao u bolnice a da to nitko nije znao, raširio se po bolnicama i naravno uslijedila je to što je uslijedilo.

Al narode jestel vi ba primjetili koliko je zrak čišći kako je ovaj lock down nastupio? Ja sad razmišljam da stvarno zagađenje zraka ne dolazi iz individualnih ložišta koliko od previše automobila. Evo dokaza, ovaj lockdown je natjerao ljude da budu u kućama i da se jelte normalno griju, ali je automobile totalno ugasio ili minimizirao njihovo kretanje. Rezultat odokativno zrak mi izgleda čišći i bolji jedno 10 puta u odnosu na vrijeme prije lockdown-a.
Locked