Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Djipalo-Junuz
#16601 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jedno pitanje za ove koji smatraju da je ovo sve prenapuhano i da se radi o bezveznoj bolesti... Koliko vas je spremno potpisati ovo?

- Dozer
#16602 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dobro. I ja vjerujem u nauku. Tacnije - vjerujem nauci, a ne vjerujem ni u sta. Sta nam nauka kaze o svemu ovome? Ali, pazi sad - i nauka je podijeljena. Sta cemo u toj situaciji? Ja obicno primijenim par faktora:
Licno zivotno iskustvo, licno dosadasnje znanje i logiku. Onda to sve ide pod +, -, x i :, i dodjem do nekih zakljucaka.
TI se, izgleda, vodis samo onim za sta ti mislis da nauka kaze, ili preciznije - sta vecina kaze. Sasvim ocekivano, potpuno zanemaris onaj drugi dio ljudi iz iste nauke koji govore suprotno od onoga sto ti mislis da je istina.
A svi znamo da logika stada, tj. vecine, cesto nije ni ispravna, a ni tacna.
Last edited by Dozer on 02/04/2020 11:13, edited 2 times in total.
- cLo
#16603 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
evo ja deff sad odmahDjipalo-Junuz wrote: ↑02/04/2020 11:03 Jedno pitanje za ove koji smatraju da je ovo sve prenapuhano i da se radi o bezveznoj bolesti... Koliko vas je spremno potpisati ovo?
![]()
posebno ako je u korist nekoga iz porodice nemam dilemu
-
coco1
#16604 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
jel se meni cini, ili je ovdje, stvarno, pojam "sirenje panike" izgubio smisao? bolje reci, spinuje se s njim.
kako citam, priziva se kucanje sipe na vrata onima koji coronu ne smatraju toliko opasnom kako se predstavlja, a prizivaju je oni koji pominju stotine miliona, cak i milijardi zarazenih, te milione mrtvih. to cine oni koji opravdavaju, apsolutno, sve do sada donese mjere i zabrane i koji se zalazu za jos rigoroznije.
koja od pomenutih grupa, stvarno, stvara osjecaj panike? poslije cijih postova ce ljudi stvarati zalihe hrane, nece smjeti izaci na ulicu, pocet ce bjezati i od ukucana, sakrivati se po stanu od njih (ima ljudi koji moraju raditi i poslije posla doci kuci)...
kako citam, priziva se kucanje sipe na vrata onima koji coronu ne smatraju toliko opasnom kako se predstavlja, a prizivaju je oni koji pominju stotine miliona, cak i milijardi zarazenih, te milione mrtvih. to cine oni koji opravdavaju, apsolutno, sve do sada donese mjere i zabrane i koji se zalazu za jos rigoroznije.
koja od pomenutih grupa, stvarno, stvara osjecaj panike? poslije cijih postova ce ljudi stvarati zalihe hrane, nece smjeti izaci na ulicu, pocet ce bjezati i od ukucana, sakrivati se po stanu od njih (ima ljudi koji moraju raditi i poslije posla doci kuci)...
- Djipalo-Junuz
#16605 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nauka nije podijeljena. Nauka je nauka. Podijeljena su misljenja ljudi u struci. Da li zbog neznanja ili cega vec. Primjer srpskog epidemiologa Kon koji je u 2 mjeseca 4 puta promijenio misljenje.Dozer wrote: ↑02/04/2020 11:04Dobro. I ja vjerujem u nauku. Sta nam nauka kaze o svemu ovome? Ali, pazi sad - i nauka je podijeljena. Sta cemo u toj situaciji? Ja obicno primijenim par faktora:
Licno zivotno iskustvo, licno dosadasnje znanje i logiku. Onda to sve ide pod +, -, x i :, i dodjem do nekih zakljucaka. TI se, izgleda, vodis samo onim za sta ti mislis da nauka kaze, ili preciznije - sta vecina kaze. Sasvim ocekivano, potpuno zanemaris onaj drugi dio ljudi iz iste nauke koji govore suprotno od onoga sto ti mislis da je istina.
A svi znamo da logika stada, tj. vecine, cesto nije ni ispravna, a ni tacna.

-
zilog
#16606 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo treba prosiriti sa odricanjem od kukanja za svoje najblize (roditelji)...Djipalo-Junuz wrote: ↑02/04/2020 11:03 Jedno pitanje za ove koji smatraju da je ovo sve prenapuhano i da se radi o bezveznoj bolesti... Koliko vas je spremno potpisati ovo?
![]()
Jos treba dodati da se odrice zdravstvene njege i zbog raspada zdravstvenog sistema, uslijed prenatrpanosti bolnica.
Zbog COVID-19 se moze umrijeti i da nisi zarazen sa Sars-CoV2.
- Dozer
#16607 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Logicno je da se misli na naucnike koji predstavljaju neku nauku. Nema potrebe za ovom vrstom pametovanja.Djipalo-Junuz wrote: ↑02/04/2020 11:14 Nauka nije podijeljena. Nauka je nauka. Podijeljena su misljenja ljudi u struci. Da li zbog neznanja ili cega vec. Primjer srpskog epidemiologa Kon koji je u 2 mjeseca 4 puta promijenio misljenje.
![]()
Da, naucnici su podijeljeni. I, sta cemo u toj situaciji? Kome cemo vjerovati, tj. kojim od istih naucnika?
Po vecini vas ovdje, ispada da se vjeruje onoj strani na kojoj je vecina.
-
coco1
#16608 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
sad ovo treba biti kao razuman post, koji smiruje raju, otvara nam oci na jednostavan nacin... a ne nesto sto moze proizvesti osjecaj panike kod ljudi? svaka cast i tebi koji ga postas i onom ko je osmislio ovakav "letak" i pustio ga u javnost.Djipalo-Junuz wrote: ↑02/04/2020 11:03 Jedno pitanje za ove koji smatraju da je ovo sve prenapuhano i da se radi o bezveznoj bolesti... Koliko vas je spremno potpisati ovo?
![]()
- Djipalo-Junuz
#16609 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zasto pametovanje? Rekao si da je nauka podijeljena, samo citiram.Dozer wrote: ↑02/04/2020 11:15Logicno je da se misli na naucnike koji predstavljaju neku nauku. Nema potrebe za ovom vrstom pametovanja.Djipalo-Junuz wrote: ↑02/04/2020 11:14 Nauka nije podijeljena. Nauka je nauka. Podijeljena su misljenja ljudi u struci. Da li zbog neznanja ili cega vec. Primjer srpskog epidemiologa Kon koji je u 2 mjeseca 4 puta promijenio misljenje.
![]()
Da, naucnici su podijeljeni. I, sta cemo u toj situaciji? Kome cemo vjerovati, tj. kojim od istih naucnika?
Po vecini vas ovdje, ispada da se vjeruje onoj strani na kojoj je vecina.
Sigurno ne vjerovati onom koji zagovara tezu da je HIV infekcija izazvana pogresnom prehranom.
- Djipalo-Junuz
#16610 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno da je razuman post. Pa zasto ne potvrditi svoju teoriju potpisivanjem ovoga i odricanjem njege? Ja cu uvijek stati iza svog misljenja.coco1 wrote: ↑02/04/2020 11:18sad ovo treba biti kao razuman post, koji smiruje raju, otvara nam oci na jednostavan nacin... a ne nesto sto moze proizvesti osjecaj panike kod ljudi? svaka cast i tebi koji ga postas i onom ko je osmislio ovakav "letak" i pustio ga u javnost.Djipalo-Junuz wrote: ↑02/04/2020 11:03 Jedno pitanje za ove koji smatraju da je ovo sve prenapuhano i da se radi o bezveznoj bolesti... Koliko vas je spremno potpisati ovo?
![]()
Nisam primjetio da si komentarisao sa "svaka cast tebi..." za ove koji postavljaju ljekare koji zagovaraju teze da se treba hraniti samo svjezim namirnicama kako ne bi oboljeli od HIV-a.
-
biglebovski
- Dozer
#16612 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa, ispada pametovanje jer razlazes ocitu stvar. Nauka ne egzistira sama, to je samo pojam. Predstavljaju je oni koji se njom bave, pa nema potrebe ispravljati navod "nauka kaze". Podrazumijeva se da se misli na ljude, tj. naucnike koji predstavljaju tu neku nauku.Djipalo-Junuz wrote: ↑02/04/2020 11:19 Zasto pametovanje? Rekao si da je nauka podijeljena, samo citiram.
Sigurno ne vjerovati onom koji zagovara tezu da je HIV infekcija izazvana pogresnom prehranom.
Za HIV ni ja ne vjerujem da je to porijeklo, pa ne znam zasto to meni spominjes. Ali, za COVID se tvrdi upravo to, tj. za Sars-CoV-2. Dobili ga ljudi koji su jeli sismise, dakle - pogresna prehrana.
Za HIV se, a sto sam i ranije rekao, u pocetku tvrdilo da se siri spolnim odnosom, kao i da smo ga dobili od majmuna. 2+2=...
- Diwan
#16613 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije Pentragrama nego Pentagonasherbett wrote: ↑02/04/2020 11:04Cekam kad ce nam ispricati kako su ga oteli van zemaljci i proveli po najtajnijim spisima CIA i Pentagramakakavdanakneiskustvu wrote: ↑02/04/2020 08:46je li to neka nova informacija,ne vidim na portalu ništa o tome?
Zanimljiv tip, sta ti imas protiv njega![]()
-
coco1
#16614 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
napisah jednom, u ratu sam naucio da medju prvim ginu heroji i panicari. ja sam se tada trudio, a i sada se trudim biti u sredini, postupati razmno, ne panicariti, niti glumiti heroja.Djipalo-Junuz wrote: ↑02/04/2020 11:22Naravno da je razuman post. Pa zasto ne potvrditi svoju teoriju potpisivanjem ovoga i odricanjem njege? Ja cu uvijek stati iza svog misljenja.coco1 wrote: ↑02/04/2020 11:18sad ovo treba biti kao razuman post, koji smiruje raju, otvara nam oci na jednostavan nacin... a ne nesto sto moze proizvesti osjecaj panike kod ljudi? svaka cast i tebi koji ga postas i onom ko je osmislio ovakav "letak" i pustio ga u javnost.Djipalo-Junuz wrote: ↑02/04/2020 11:03 Jedno pitanje za ove koji smatraju da je ovo sve prenapuhano i da se radi o bezveznoj bolesti... Koliko vas je spremno potpisati ovo?
![]()
Nisam primjetio da si komentarisao sa "svaka cast tebi..." za ove koji postavljaju ljekare koji zagovaraju teze da se treba hraniti samo svjezim namirnicama kako ne bi oboljeli od HIV-a.
niti sam poklonik teorije zavjere, niti da je corona kuga naseg doba. vrijeme ce pokazati sta i ko je corona. do tada, pokusavam normalno zivjeti, koliko to date okolnosti dozvoljavaju.
svjestan sam da od smrti pobjeci ne mogu, kao sto niko nikada nije, niti ce pobjeci. pitanje je trenutka i okolnosti.
te klipove, koje pominjes, ni otvorio nisam, pa mi glupo da ih i komentarisem, kao i ljude koji polemisu o istim. jedino sto volim je pogledati klipove sa vucicem i smijati se kada skontam da ima masa ljudi koja pada na njegovu demagogiju i egoizam.
- Nisrin
#16615 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa donesena odredba o zabrani kretanja djeci, svima mladjim od 18g i starijim od 65...to je valjda vecina populacije...ne vrti se svijet oko nase generacije niti smo mjerilo icega! Ja podrzavam kretanje i izlazak na svjez zrak, bez kontakata i sa distancama, ne vjerujem da ce ikome nastetiti svjez zrak i da se protegne...coco1 wrote: ↑02/04/2020 10:16
ko kaze da su svi zatvoreni 24 sata dnevno? svako jutro prosetam sat, sat i pol, dva. zavisi kakvo je vrijeme. upravo se vratio iz setnje. sve i da hocu, nemam mogucnosti za preveliki socijalni kontakt, jer je malo ljudi po ulicama. sretnem par poznanika, razmjeni se po koja recenica i dalje, u setnju. jutros bas sreo druga, taksistu. zadnji dan radio u ponedeljak. bio na standu 11 sati, imao 3 voznje i 21 KM pazara. kaze da mu je bolje sjediti kuci, odspavati, malo prosetati... nego raditi.
koju mjeru, odredbu, zakon... krsim time sto izadjem, protegnem noge, uzmem svjezeg zraka...?
maska obavezna? ok, nosim masku.
Cudi me da taksiste nemaju vise posla, s obzirom da je reduciran prijevoz i da mnogi nemaju vlastito vozilo...ako je njemu bolje sjediti kuci, a ne zaraditi 10-20KM, onda je njemu odlicno...ko god moze zivjeti bez plate zavidim mu!
- Diwan
- Djipalo-Junuz
#16617 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Spominjem generalno. Niti je HVI rezultat pogresne prehrane, niti Covid-19. Obje bolesti poticu od virusa koji su evolucijom uspjeli preci sa zivotinja na novog domacina. Ako iko imalo vjeruje u nauku, onda bi ovo barem trebalo biti jasno. Dokumenti sa smog pocetka HIV ere pokazuju da se vec tada utvrdilo da se prenosi tjelesnim tekucinama, tako da nije samo seksualnim putem.Dozer wrote: ↑02/04/2020 11:25Pa, ispada pametovanje jer razlazes ocitu stvar. Nauka ne egzistira sama, to je samo pojam. Predstavljaju je oni koji se njom bave, pa nema potrebe ispravljati navod "nauka kaze". Podrazumijeva se da se misli na ljude, tj. naucnike koji predstavljaju tu neku nauku.Djipalo-Junuz wrote: ↑02/04/2020 11:19 Zasto pametovanje? Rekao si da je nauka podijeljena, samo citiram.
Za HIV ni ja ne vjerujem da je to porijeklo, pa ne znam zasto to meni spominjes. Ali, za COVID se tvrdi upravo to, tj. za Sars-CoV-2. Dobili ga ljudi koji su jeli sismise, dakle - pogresna prehrana.
Za HIV se, a sto sam i ranije rekao, u pocetku tvrdilo da se siri spolnim odnosom, kao i da smo ga dobili od majmuna. 2+2=...
-
zilog
#16618 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Odlican slagvort...
Kako bi se, u ratu, odnosio prema nekome, ko bi zagovarao pricu da cetnici pucaju corcima?
- geralt
#16619 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ili da treba poloziti oruzje, jer ako nas pobiju samo 5%, nije neka tragedija, svi moramo nekad umrijeti, a treba misliti i na ekonomske posljedice ratovanja...
- Djipalo-Junuz
#16620 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
coco1 wrote: ↑02/04/2020 11:31 napisah jednom, u ratu sam naucio da medju prvim ginu heroji i panicari. ja sam se tada trudio, a i sada se trudim biti u sredini, postupati razmno, ne panicariti, niti glumiti heroja.
niti sam poklonik teorije zavjere, niti da je corona kuga naseg doba. vrijeme ce pokazati sta i ko je corona. do tada, pokusavam normalno zivjeti, koliko to date okolnosti dozvoljavaju.
svjestan sam da od smrti pobjeci ne mogu, kao sto niko nikada nije, niti ce pobjeci. pitanje je trenutka i okolnosti.
te klipove, koje pominjes, ni otvorio nisam, pa mi glupo da ih i komentarisem, kao i ljude koji polemisu o istim. jedino sto volim je pogledati klipove sa vucicem i smijati se kada skontam da ima masa ljudi koja pada na njegovu demagogiju i egoizam.
Sve je to ok i kapa dole za stav. Nema ovo veze s herojima, ali mislim da puno njih zauzima jedan stav dok god se ne radi direktno o njima i njihovim najmilijim.
-
coco1
#16621 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ti si napisala SVI, bez naznake i odvajanja dvije navedene kategorije.Nisrin wrote: ↑02/04/2020 11:32Pa donesena odredba o zabrani kretanja djeci, svima mladjim od 18g i starijim od 65...to je valjda vecina populacije...ne vrti se svijet oko nase generacije niti smo mjerilo icega! Ja podrzavam kretanje i izlazak na svjez zrak, bez kontakata i sa distancama, ne vjerujem da ce ikome nastetiti svjez zrak i da se protegne...coco1 wrote: ↑02/04/2020 10:16
ko kaze da su svi zatvoreni 24 sata dnevno? svako jutro prosetam sat, sat i pol, dva. zavisi kakvo je vrijeme. upravo se vratio iz setnje. sve i da hocu, nemam mogucnosti za preveliki socijalni kontakt, jer je malo ljudi po ulicama. sretnem par poznanika, razmjeni se po koja recenica i dalje, u setnju. jutros bas sreo druga, taksistu. zadnji dan radio u ponedeljak. bio na standu 11 sati, imao 3 voznje i 21 KM pazara. kaze da mu je bolje sjediti kuci, odspavati, malo prosetati... nego raditi.
koju mjeru, odredbu, zakon... krsim time sto izadjem, protegnem noge, uzmem svjezeg zraka...?
maska obavezna? ok, nosim masku.
Cudi me da taksiste nemaju vise posla, s obzirom da je reduciran prijevoz i da mnogi nemaju vlastito vozilo...ako je njemu bolje sjediti kuci, a ne zaraditi 10-20KM, onda je njemu odlicno...ko god moze zivjeti bez plate zavidim mu!
taksisti smiju voziti samo po jednu osobu, poslije voznje dezinficirati vozilo, na tu 21 KM ima i troskova...
- drndalo
#16622 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Uuuu, puskama je ubise...Diwan wrote: ↑02/04/2020 11:34 Počeo je hunt na ljude
https://www.klix.ba/vijesti/regija/u-sr ... /200402042
Novinar, posebno na ovim prostorima, posebno ako hoce pisati protiv "oceva nacine" zna da ce biti ponekih nelagoda u radu, mozda i privatno.
Pozitivno je sto ce sada postati poznatija nego ikad, i u svijetu...
- bunk
#16623 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
Milenkov buraz
#16624 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Al' ovo je baš previše. Ako je nešto pogrešno napisala, slagala, OK dokažite, ali hapsiti ljude ako napišeš da je manjak opreme po bolnicama a svi znamo da je manjak i u mnogo uređenijim državama a kamoli u Srbiji ili BiH nema veze sa epidemijom već se radi o klasičnom režimskom obračunu sa novinarima.drndalo wrote: ↑02/04/2020 11:42Uuuu, puskama je ubise...Diwan wrote: ↑02/04/2020 11:34 Počeo je hunt na ljude
https://www.klix.ba/vijesti/regija/u-sr ... /200402042
Novinar, posebno na ovim prostorima, posebno ako hoce pisati protiv "oceva nacine" zna da ce biti ponekih nelagoda u radu, mozda i privatno.
Pozitivno je sto ce sada postati poznatija nego ikad, i u svijetu...
- Djipalo-Junuz
#16625 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Eh ovo je sirenje panike. Ministar sigurnosti trazi medjunarodnu pomoc jer zdravstveni sistem u BiH nije u mogucnosti odgovoriti potrebama od 512 zarazenih i 1 kritican! Samo da napomenem da smo jedna od zemalja koja ima najmanji broj zarazenih u regionu.
https://avaz.ba/vijesti/bih/559483/upuc ... trofe-nato
https://avaz.ba/vijesti/bih/559483/upuc ... trofe-nato