BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
thekupus

#6776 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by thekupus »

A nije baš svjedno, ko je probao tursku zna da postoji razlika, a pogotovo je važno znati to u ovom vremenu kad se negira sve bosansko.
Dzafer

#6777 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Dzafer »

Kod slatkiša ne da smo slabi već nas nema uopće.

Odokativno, Hrvati su poklopili 40%, Nijemci 40%, Italijani 10%, Ostali (Srbi, Poljaci, Turci, mi) 10% tržišta. :|

Od svijetlih primjera domaćih slatkiša, koje sam probao, istaknuo bi ova dva proizvoda iz Mak Zare:

Image

Image
cranberries

#6778 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by cranberries »

Image

Nema Italijana ove godine sa svojim gnojivom ali imamo svoje.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#6779 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Matijevic_Vlado »

holowey

#6780 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by holowey »

cranberries wrote: 01/04/2020 09:14 Image

ima li ovo u nekom bingu u sa?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6781 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by _BataZiv_0809 »

Snake Eyes wrote: 30/03/2020 17:08
thekupus wrote: 30/03/2020 04:31
vanjki wrote: 29/03/2020 10:26 Sve sam mljevene turske kafe probao,ali Zlatna Dzezva nema konkurencije.
Najbolja mljevena bosanska kafa, stvarno.

Turske nisam nikad probao, kakve su?
Nažalost bila je najbolja dok Vispak nije kupila AS grupacija.
Upravo. Barcaffe 2 klase iznad svih. Znam cija je i sta je, ali dok ne dignu kvalitet ne kupujem nista samo zato sto je kao domace...
cranberries

#6782 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by cranberries »

holowey wrote: 01/04/2020 15:16

Mozda na Stupu, sigurno ima u Merkuru ali ne znam je li radi
holowey

#6783 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by holowey »

cranberries wrote: 01/04/2020 20:16

Mozda na Stupu, sigurno ima u Merkuru ali ne znam je li radi
tnx...pogledacu

edit:
ne rade do daljnjeg...
Last edited by holowey on 02/04/2020 20:11, edited 1 time in total.
Salah ad-Din

#6784 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Salah ad-Din »

Ja se nadama da će se narod u jeku ove krize bar malo dohavizati i shvatiti šta znači kupovati domaće. Time što smo godinama kupovali proizvode stranih kompanija sačuvali smo radna mjesta u Hrvatskoj, Poljskoj, Mađarskoj jer su to sad stabilne kompanije, a ugrozili radna mjesta naših očeva, braće, sestara.
Ja se samo nadam da nećemo doći u situaciju da sami sebi kažemo e da nam je sad i one Zlatne džezve i nije bila toliko loša, da nam je sad Maze, Olimpije, Nove Vite i ne znam ni ja čega sve ne, jer nećemo biti u mogučnosti da kupimo ni to.
Ne možemo svi raditi u komercijali, firma koja uvozi ima 2-3 zaposlenih koji se bave administrativnim poslovima i eventualno 10-tak komercijalista, firma koja proizvodi ima radnike u pogonu, tehnologe, majstore, čuvare, čistačice plus komercijalu i administraciju. Kad zatvore granice a vidite kako malo fali da se to desi, država koja nema svoju proizvodnju osuđena je na propast.
Bilo je dobro zadnje dvije-tri godine, veliki broj ljudi je imao posao, radilo se, ljudi u pojedinim sektorima imali su dobre plate, do neki dan nezamislive na našim prostorima (IT stručnjak 4-5 hiljada), i kad se Bošnjo dograbio para pokazao je svoje pravo lice, daj Nutele kašikom, al baš Nutele nemoj mi ta jeftina sranja, daj Rauch sokove, Oreo keksa, Doritos čips, Milka čokolade...
Vidio sam nedavno izvještaj iz jednog Binga, ljudi, u svakoj kategoriji strani proizvođači imaju najveći udio u prodaji (ne računam brašno, ulje, toalet papir), bilesi u insant supama najveći udio imaju Magi ovi oni, pored Vispaka koji ima dobre supe, Fant dominira u onim dodacima jelima a i Vispak ima dobre dodatke i jeftinije. Al je Bošnjo čuo za Fant na televiziji i daj Fant, to je dobro. Vispak i drugi se bore sa visokim nametima, dva Vispakova radnika rade da bi vaš dedo imao redovnu penziju, ne ostaje puno za reklamu, plus vam daju jeftiniju cijenu. Tvoje djete ima učitelja, tvoj babo ima penziju, imaš kakvu takvu zdravstvenu zaštitu od toga što Vispak, KLAS, Pak Centar, Sprind i drugi domaći proizvđači zarade, al je ono drugo bolje.
E moj Bošnjo, nikad se opametit nećeš!
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6785 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by konektovan »

Salah ad-Din wrote: 02/04/2020 08:19 Ja se nadama da će se narod u jeku ove krize bar malo dohavizati i shvatiti šta znači kupovati domaće. Time što smo godinama kupovali proizvode stranih kompanija sačuvali smo radna mjesta u Hrvatskoj, Poljskoj, Mađarskoj jer su to sad stabilne kompanije, a ugrozili radna mjesta naših očeva, braće, sestara.
Ja se samo nadam da nećemo doći u situaciju da sami sebi kažemo e da nam je sad i one Zlatne džezve i nije bila toliko loša, da nam je sad Maze, Olimpije, Nove Vite i ne znam ni ja čega sve ne, jer nećemo biti u mogučnosti da kupimo ni to.
Ne možemo svi raditi u komercijali, firma koja uvozi ima 2-3 zaposlenih koji se bave administrativnim poslovima i eventualno 10-tak komercijalista, firma koja proizvodi ima radnike u pogonu, tehnologe, majstore, čuvare, čistačice plus komercijalu i administraciju. Kad zatvore granice a vidite kako malo fali da se to desi, država koja nema svoju proizvodnju osuđena je na propast.
Bilo je dobro zadnje dvije-tri godine, veliki broj ljudi je imao posao, radilo se, ljudi u pojedinim sektorima imali su dobre plate, do neki dan nezamislive na našim prostorima (IT stručnjak 4-5 hiljada), i kad se Bošnjo dograbio para pokazao je svoje pravo lice, daj Nutele kašikom, al baš Nutele nemoj mi ta jeftina sranja, daj Rauch sokove, Oreo keksa, Doritos čips, Milka čokolade...
Vidio sam nedavno izvještaj iz jednog Binga, ljudi, u svakoj kategoriji strani proizvođači imaju najveći udio u prodaji (ne računam brašno, ulje, toalet papir), bilesi u insant supama najveći udio imaju Magi ovi oni, pored Vispaka koji ima dobre supe, Fant dominira u onim dodacima jelima a i Vispak ima dobre dodatke i jeftinije. Al je Bošnjo čuo za Fant na televiziji i daj Fant, to je dobro. Vispak i drugi se bore sa visokim nametima, dva Vispakova radnika rade da bi vaš dedo imao redovnu penziju, ne ostaje puno za reklamu, plus vam daju jeftiniju cijenu. Tvoje djete ima učitelja, tvoj babo ima penziju, imaš kakvu takvu zdravstvenu zaštitu od toga što Vispak, KLAS, Pak Centar, Sprind i drugi domaći proizvđači zarade, al je ono drugo bolje.
Ja se trudim zaista da kupujem sto vise domacih proizvoda, ali u nekim kategorijama nemamo ili imamo proizvodnju loše kvalitete i onda si tu prisiljen kupiti kvalitetniji strani proizvod, koji je u vecini slucajeva i jeftiniji.
Brasno, ulje, so, mlijecne proizvode, meso, piletina, sokovi, tariguz, :D hemija, obavezno domaće.... :thumbup:
nivla

#6786 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by nivla »

tesko da bih se natjerao da kupim stampi pored nutele, maza je druga kategorija, kupujem je ali kupujem i nutelu jer mi je ukusnija, kinder lade i starog eurokrema vise nema
sto se tice juha vispak je ranije bio nidje veze, cak sam i crve u istim nalazio, kupis dva-tri puta i vise ne dajes pare za smece, ne daju mi se moje pare samoza nesto sto je domace
sto se tice ulja ono bimalovo jeste ok, ali meni ima neki blagi smek ko da je
uzeglo zbog kojeg je floriol u blagoj prednosti nad istim
domacih cokolada nemamo da valjaju, cak i lidlova od marku bolja od ovih vispakovih

sto se tice mesa, ribe i piletine uzimam iz bih, ali brate ona madi piletina ima neki smrad da je jednostavno nakon 3 pokusaja da je jedem vise ne zelim kupiti
Naslovnica

#6787 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Naslovnica »

nivla wrote: 02/04/2020 11:04 tesko da bih se natjerao da kupim stampi pored nutele, maza je druga kategorija, kupujem je ali kupujem i nutelu jer mi je ukusnija, kinder lade i starog eurokrema vise nema
sto se tice juha vispak je ranije bio nidje veze, cak sam i crve u istim nalazio, kupis dva-tri puta i vise ne dajes pare za smece, ne daju mi se moje pare samoza nesto sto je domace
sto se tice ulja ono bimalovo jeste ok, ali meni ima neki blagi smek ko da je
uzeglo zbog kojeg je floriol u blagoj prednosti nad istim
domacih cokolada nemamo da valjaju, cak i lidlova od marku bolja od ovih vispakovih

sto se tice mesa, ribe i piletine uzimam iz bih, ali brate ona madi piletina ima neki smrad da je jednostavno nakon 3 pokusaja da je jedem vise ne zelim kupiti
Fakat, šta se ono desi sa piletinom, na oko dobra, svježa, ne tukne, sve rega - kada počneš da pečeš usmrdi kuću, zgadi mi.
Nedavno smi mi tako Brojler krilca direktno iz njihove radnje, u rernu, na kraju sve bacili.
Garant ishrana?
Naslovnica

#6788 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Naslovnica »

Bilo je u Hadžićima neki dan, pojeftino.
zanimljiv

#6789 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by zanimljiv »

Salah ad-Din wrote: 02/04/2020 08:19 Ja se nadama da će se narod u jeku ove krize bar malo dohavizati i shvatiti šta znači kupovati domaće. Time što smo godinama kupovali proizvode stranih kompanija sačuvali smo radna mjesta u Hrvatskoj, Poljskoj, Mađarskoj jer su to sad stabilne kompanije, a ugrozili radna mjesta naših očeva, braće, sestara.
Vrlo mali procenat ima ovolike plate u IT sektoru i taj standard nema veze sa našom ekonomijom, opstat će i nakon krize bez problema.

Mogu shvatiti ovo za supe, pa i mazu (mada Nutella jeste bolja od 20% maze i u svojoj primarnoj namjeni, 30% maza je super za kolače), čips, ali kako neki pišu čokolade su nam baš loše, ja bih prvi kupovao neki Oreo tip keksa da ga mi proizvodimo u korektnoj formi, ponuda ti je Oreo i 5 turskih kopija trenutno.

Meni je npr. Kondisa mljeveni keks super i tri puta jeftiniji od plazme, ali ne možeš popovati o domaćoj proizvodnji ako je u nekom slučaju strana i jeftinija i bolja, da barem jedno ide u korist naše ja bih je možda kupovao.

Vezano za ovu piletinu, nisam nikad imao loša iskustva sa brojlerom, madi je okej u rinfuzi, zapakirano im vazda curi :roll:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6790 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by konektovan »

Novo
ljubitelj sam karamel okusa, tesko da ce biti loše za mene... :mrgreen:

Image
NecuVise

#6791 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by NecuVise »

Bimalovo ulje nema nikakav šmek i floriol nema nikakve prednosti nad njim.
Madi piletina čini 95%piletine koju pojedem i odlična je svaki put.
Maza vrhunska, samo nju i jedemo, nekad se zalomi Tesco i nutkao za palačinke jer su jeftiniji.
Stampi i Barpeh loši, ne vrijede para, skroz su me razočarali.
Čokolade fakat nemamo, tuga. Keks isto tanko.
Da hoće makar doći na nivo ovog što iz Turske uvozimo, za nisku cijenu ima dobre ponude.
Supe žena pravi domaće, ako kupimo onda kupimo knor jer vrijedi para. Nekad vispak ali ipak nije nivoa knora, doduše nije ni cijenom ali ne jedemo često pa ne igra ulogu.
holowey

#6792 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by holowey »

Naslovnica wrote: 02/04/2020 11:16

Bilo je u Hadžićima neki dan, pojeftino.
ima jos dosta, cijela paleta...5KM vreca od cca 7.5kg...prema datoj semi, kolicina dovoljna za 35-50m2, zavisno od nasada...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#6793 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Entropio »

A sta je ovo? Kokosja govna? Koja je razlika izmedju ovoga i kravljih govana? Je li se mogu koristiti u iste svrhe?

Lik (Bingo) ima farme koka koje mu proizvode jaja koja prodaje, a sad ce i njihov izmet unovciti.
mahalik

#6794 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by mahalik »

kapitalizam
cranberries

#6795 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by cranberries »

Entropio wrote: 02/04/2020 20:45
A sta je ovo? Kokosja govna? Koja je razlika izmedju ovoga i kravljih govana? Je li se mogu koristiti u iste svrhe?

Lik (Bingo) ima farme koka koje mu proizvode jaja koja prodaje, a sad ce i njihov izmet unovciti.
I jedno i drugo je dobro za zemlju, samo sad u kojim kolicinama, to agronomi znaju i prije nene koje su drzale kokosinje pa je mjesale sa vodom i pravile ono posipno djubrivo. Ili golubinje... ali to je tema za Bascu :)
TDK-90

#6796 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by TDK-90 »

[/quote]

Kokosije ili od golubova je vrlo zestoko (kvalitetno za poljoprivredu) fosfat za razliku od kravljeg.
Eh sada ovo BIO je nejasno :-? Ako je BIO onda i ishrana koka mora biti BIO a u BiH se koke hrane jeftinim koncetratom :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6797 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by _BataZiv_0809 »

Definitivno treba podrzati domacu proizvodnju. Sta bi sad u ovoj situaciji da nije npr. Klasa ili recimo Bosnalijeka, da i za brasno i lijekove ovisimo iskljucivo o uvozu?

Sa druge strane domace ne treba podrzavati i kupovati bez obzira na kvalitet. Konkurencija je dobra kad je zdrava i tjera na povecanje kvaliteta. Mada koliko vidim cega god se AS grupacija docepala sjebala je ukus i kvalitet, a koliko znam po cuvenju i radne uslove.
jednonogi_Jack

#6798 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by jednonogi_Jack »

_BataZiv_0809 wrote: 02/04/2020 21:53 Definitivno treba podrzati domacu proizvodnju. Sta bi sad u ovoj situaciji da nije npr. Klasa ili recimo Bosnalijeka, da i za brasno i lijekove ovisimo iskljucivo o uvozu?

Sa druge strane domace ne treba podrzavati i kupovati bez obzira na kvalitet. Konkurencija je dobra kad je zdrava i tjera na povecanje kvaliteta. Mada koliko vidim cega god se AS grupacija docepala sjebala je ukus i kvalitet, a koliko znam po cuvenju i radne uslove.
Kod nas je konkurencija sve samo ne zdrava. Nekad se pitam kako ovi naši proizvođači uopšte mogu opstati pored ovakve nelojalne konkurencije i bez ikakve podrške države.
Ne bi me iznenadilo kada bi jedan dan uvoznici počeli dobijati subvencije od naše države. :roll:
Naslovnica

#6799 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Naslovnica »

Čuo sam da je kokošije vanago birilać za bašče.
Ka'e da ima djelovanje do 4 godine, itd.
:thumbup:
seoBIH

#6800 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by seoBIH »

Losij, ili skuplji proizvod NIKADA necu kupiti, nebitno čij je. Ako drzava ne stimulise domacu proizvodnju i ne olaksa razinm taksama i subvencijama, kako bi cijene bile iste, zasto bih ja iz svog dzepa subvencionirao domace, a drzava uvozne?
Post Reply