Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
sumirprimus
#10351 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
znaci trenutno stanje u bih, 20 oporavljenih..
opet ovih 20 jesu li oni sad slobodni da hodaju? ako su oporavljeni sto bi sjedili kod kuce?
opet ovih 20 jesu li oni sad slobodni da hodaju? ako su oporavljeni sto bi sjedili kod kuce?
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#10352 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
KOntam kad plate cenera i dobiju potvrdu mogu đe oćesumirprimus wrote: ↑02/04/2020 09:28 znaci trenutno stanje u bih, 20 oporavljenih..
- vjeshalica
#10353 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To je tvoja pretpostavka za Grad Sarajevo- 4 općine, ali bitan je Kanton naš.
Ne znamo mi koliko ima zaraženih niti možemo pretpostaviti koliko će biti mrtvih jer nije nam poznata prethodna klinička slika ljudi koja je bitna veoma,kao i tretman,netestiranje.Ima još faktora koji utiču na to da ne mozemo bas pretpostaviti ovo sto si napisao.Al sve u svemu nisi ti daleko od neke istine,samo sto mi kako rekoh imam druhi faktora koji mijenjaju statistiku....
Ne znamo mi koliko ima zaraženih niti možemo pretpostaviti koliko će biti mrtvih jer nije nam poznata prethodna klinička slika ljudi koja je bitna veoma,kao i tretman,netestiranje.Ima još faktora koji utiču na to da ne mozemo bas pretpostaviti ovo sto si napisao.Al sve u svemu nisi ti daleko od neke istine,samo sto mi kako rekoh imam druhi faktora koji mijenjaju statistiku....
BadBoy wrote: ↑02/04/2020 09:26
I ja sam o ovome razmišljao i isto tako vjerovao da kod nas ima bruka zaraženih. Ali onda mi je palo na pamet sljedeće:
Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, ukupan broj stanovnika Grada Sarajeva iznosi 275.524. Uzet ćemo da je u periodu do marta, prije bilo kakvih restrikcija, zaraženo 10% stanovništva, što je vrlo konzervativna procjena obzirom na infektivnost ovog virusa. To bi značilo da je u Gradu Sarajevo zaraženo 27.552 ljudi.
Uobičajena distribucija COVID-19 zaraze ide ovako:
- 80% ljudi je asimptomatično ili ima blage simptome; 80% od 27.552 je 22.041 stanovnika.
- 15% ljudi ima ozbiljnu infekciju i potreban im je kisik; 15 od 27.552 je 4.132 stanovnika.
- 5% ljudi je u kritičnom stanju, zahtijeva intenzivnu njegu i respiratore; 5% od 27.552 je 1.337 stanovnika u kritičnom stanju.
I na kraju, smrtnost varira između 3-4%; uzet ćemo još konzervativniju brojku od 2%; 2% od 27.552 je 551 smrtni slučaj.
Na osnovu ovih brojki ipak mi se čini da zaraza nije toliko uzela maha u Sarajevu jer bi do sada morali vidjeti ove kritične slučajeve i smrtne slučajeve. Drugim riječima, bolnica bi već bila u teškom kolapsu. A kritične i smrtne slučajeve ne mogu nikako sakriti, čak i netestiranjem.
-
Sociolog
#10354 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nadam se da nije preminula na Podhrastovima..samo..majk od onog momka Senida..svi se usutili oko godina
-
hladan.preminger
#10355 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
onaj dr. Konjhodžić je rekao da se službeni broj oboljelih množi sa 7-10 da se dobije otprilike broj stvarno zaraženih.
s obzirom kako mi malo testiramo kod nas možeš sa 20 pomnožiti.
-
BadBoy
#10356 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno vjeshalice, ovo je sve samo pretpostavka jednog forumaša koji nije ni doktor ni epidemiolog. To je samo neko moje razmišljanje. Vjerovatno sam negdje i pogriješio, ali sam zato pokušavao koristiti konzervativnije brojke.vjeshalica wrote: ↑02/04/2020 09:30 To je tvoja pretpostavka za Grad Sarajevo- 4 općine, ali bitan je Kanton naš.
-
BadBoy
#10357 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I ja mislim da se kod nas ne može koristiti ta metoda jer u BiH, a pogotovo u Sarajevu pravo malo testiramo. Tako da je osnova za množenje u startu pogrešna.hladan.preminger wrote: ↑02/04/2020 09:36 onaj dr. Konjhodžić je rekao da se službeni broj oboljelih množi sa 7-10 da se dobije otprilike broj stvarno zaraženih.
-
sumirprimus
#10358 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
i ja sam misljenja ako je pocelo oko decembra da smo mi ipak premala i izolovana sredina da bi se kod nas vec rasirilo u januaru..
tako da cisto sumnjam da je ovo neko kod nas prije prebolovo..
tako da cisto sumnjam da je ovo neko kod nas prije prebolovo..
- p206
#10359 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Slovenija ima 15 preminulih, a skoro 900 reg. zaraženihhladan.preminger wrote: ↑02/04/2020 09:36 onaj dr. Konjhodžić je rekao da se službeni broj oboljelih množi sa 7-10 da se dobije otprilike broj stvarno zaraženih.
znači mi imamo min.duplo zaraženih od broja registrovanih
- O'zone
- Globalni moderator
#10360 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jeste al hotele treba platiti drug moj.daddy-kool wrote: ↑02/04/2020 09:14Ovo su sad ključni problemi. U Kini je 85% klastera bilo u porodicama. Eno u Španiji stavljaju blago oboljele u hotele, a izvlače ih iz kućanstava da se ne bi i drugi zarazili. Ovo je svakako dobra ideja i kod nas da razmisle, iskoristiti prazne hotele i izmještati zaražene.plain vanilla wrote: ↑02/04/2020 08:27Tokom noći u KCUS-u je bilo 48 testiranih uzoraka, među njima i dva ljekara sa KCUS-a koji su negativni na COVID-19. Sedam je pozitivnih uzoraka i to iz Viteza pet, a radi se o cijeloj porodici.
- sinuhe
#10361 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moze li se bas tako epidemioloski zakljuciti. U nekoj prici je moguce cak i da svi zarazeni umru ukoliko je rijec o prethodno tesko oboljelim itd.
-
kakavdanakneiskustvu
#10362 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
15 umrlih
Srednjovječni pacijent
Preminuo muškarac iz Prijedora koji je bio zaražen koronavirusom, imao je više oboljenja
Srednjovječni pacijent
Preminuo muškarac iz Prijedora koji je bio zaražen koronavirusom, imao je više oboljenja
- Herr Flick
#10363 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Klix jedva ceka da prikaci neciju smrt kao smrt zbog korone i da stavi na ono svoje brojilo
-
Bosniacum
#10364 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
FBIH - 1897 ukupno testirano
12,7 % testiranih je pozitivno
87,3 % testiranih je negativno
RS - 1999 ukupno testirano
13,35 % testiranih je pozitivno
86,65 % testiranih je negativno
12,7 % testiranih je pozitivno
87,3 % testiranih je negativno
RS - 1999 ukupno testirano
13,35 % testiranih je pozitivno
86,65 % testiranih je negativno
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#10365 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ono kad kritikujes zdravstvene ustanove sto lijece ljude..costacurta wrote: ↑02/04/2020 09:17, ovi su u CZS redovno obavljali sve operativne zahvate, pogotovo im nije bilo mrsko primati pacijente van TKa zdravstvenog sistema jer su tu pare. De ba.
Smeta ti sto obavljali operativne zahvate?
Sta je po tebi ispravno, obustaviti sva lijecenja i sve operacije, pusti ljude neka umiru, bitno je da niko ne udje u bolnicu?
Umjestosto se kritikuje sto bolnice ne primaju vise ni teske slucajeve, ovdje se kritikujd sto su neki nastavili raditi operacije...jebo nas, korona nas treba sve pobit ovako glupe
-
daddy-kool
- Veigar
#10367 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Malo je reć koliko pojedini forumaši jednostavno su izgubili kompas, ne znaju šta i kako, informacije kupe sa fejsbuk grupa, preuveličavaju stvarno stanje, ono jebena psihoza ih dere. Kontam i ja sam zabrinut, al brate pokušavam biti racionalan, međutim kad čitaš forum ssutra će sudnji dan.izvrsni direktor wrote: ↑02/04/2020 10:41Ono kad kritikujes zdravstvene ustanove sto lijece ljude..costacurta wrote: ↑02/04/2020 09:17, ovi su u CZS redovno obavljali sve operativne zahvate, pogotovo im nije bilo mrsko primati pacijente van TKa zdravstvenog sistema jer su tu pare. De ba.
Sta je po tebi ispravno, obustaviti sva lijecenja i sve operacije, pusti ljude neka umiru, bitno je da niko ne udje u bolnicu?
Umjestosto se kritikuje sto bolnice ne primaju vise ni teske slucajeve, ovdje se kritikujd sto su neki nastavili raditi operacije...jebo nas, korona nas treba sve pobit ovako glupe
-
dzipalo
#10368 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vidjet cemo kakav ce bilans biti iz te CZS. Da li su "spaseni" tom operacijom ili su stvarno spaseni. Ako, ne daj Boze, taj pacijent ipak umre zbog korone i jos plus jedan clan njegove porodice umre, je li ga taj doktor spasio ili mu je ubio jos i clana porodice? Sta ce biti sa svim ovima koji su indirektno fasovali koronu zbog njih? Ako i njih 5 umre sta su onda ovi iz CZS ustvari ispravno uradili po tvom misljenju kad su nanijeli vise stete? Ako se ipak ispostavi da niko od ovih zarazenih ne umre od korone onda mozemo reci da su iz CZS bili u pravu sto su rizikovali.izvrsni direktor wrote: ↑02/04/2020 10:41Ono kad kritikujes zdravstvene ustanove sto lijece ljude..costacurta wrote: ↑02/04/2020 09:17, ovi su u CZS redovno obavljali sve operativne zahvate, pogotovo im nije bilo mrsko primati pacijente van TKa zdravstvenog sistema jer su tu pare. De ba.
Iako smatram da su mogli malo odgovornije pristupiti pa testirati te doktore, kao i onog sto je bio na odbrani doktorske disertacije.
-
statixx
#10369 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/preminu ... /200402035
Je li ovo zena iz Osijeka sto je primljena nakon sto je sin insistirao da se testira.
Je li ovo zena iz Osijeka sto je primljena nakon sto je sin insistirao da se testira.
- geralt
#10370 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije samo to, pitanje je da li bi htjeli uopste primiti zarazene pacijente, bez obzira na pare. I ja sam razmisljao o varijanti da, ako fasujem koronu, iznajmim apartman ili prazan stan na dvije sedmice da se izolujem od ukucana, ali ko bi mi ga izdao bolesnom? Valja sve dezinfikovati i ugroziti onog ko cisti iza pacijenta.O'zone wrote: ↑02/04/2020 09:59Jeste al hotele treba platiti drug moj.daddy-kool wrote: ↑02/04/2020 09:14Ovo su sad ključni problemi. U Kini je 85% klastera bilo u porodicama. Eno u Španiji stavljaju blago oboljele u hotele, a izvlače ih iz kućanstava da se ne bi i drugi zarazili. Ovo je svakako dobra ideja i kod nas da razmisle, iskoristiti prazne hotele i izmještati zaražene.
-
daddy-kool
#10371 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Što se tiče hotela, može se dezinfikovati, a može se i ostaviti prazan 1 mjesec i nema više virusa.geralt wrote: ↑02/04/2020 10:51
Nije samo to, pitanje je da li bi htjeli uopste primiti zarazene pacijente, bez obzira na pare. I ja sam razmisljao o varijanti da, ako fasujem koronu, iznajmim apartman ili prazan stan na dvije sedmice da se izolujem od ukucana, ali ko bi mi ga izdao bolesnom? Valja sve dezinfikovati i ugroziti onog ko cisti iza pacijenta.
Ovako će stajati prazni barem do iduće godine.
Za iznajmiti stan je već malo guravo.
- muha_sa
- Veigar
#10373 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vi svi zaboravljate na činjenicu da virus ne opstaje dugo na životu na površinama koje nisu ljudsko tijelo. Također vazda zaboravite na činjenicu da se virus najviše prenosi tako što nakon što infociraš ruke i rukama dotakneš lice doalzi do stvarne zaraze jer preko usta i očiju najlakše ulazi u tijelo. Zaboravljate činjenicu da virus ne može penetrirati kožu, zato i jeste najvažnije pranje ruku i ne diranje lica. Rukavice se nose da bi se zaustavilo diranje lica a ne da se ruke zaštite, de malo popustite sa tim doomsday govorom hljeba vam.geralt wrote: ↑02/04/2020 10:51Nije samo to, pitanje je da li bi htjeli uopste primiti zarazene pacijente, bez obzira na pare. I ja sam razmisljao o varijanti da, ako fasujem koronu, iznajmim apartman ili prazan stan na dvije sedmice da se izolujem od ukucana, ali ko bi mi ga izdao bolesnom? Valja sve dezinfikovati i ugroziti onog ko cisti iza pacijenta.O'zone wrote: ↑02/04/2020 09:59Jeste al hotele treba platiti drug moj.daddy-kool wrote: ↑02/04/2020 09:14
Ovo su sad ključni problemi. U Kini je 85% klastera bilo u porodicama. Eno u Španiji stavljaju blago oboljele u hotele, a izvlače ih iz kućanstava da se ne bi i drugi zarazili. Ovo je svakako dobra ideja i kod nas da razmisle, iskoristiti prazne hotele i izmještati zaražene.
-
statixx
#10374 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Danas +53 a tek je jutro, ovo ce biti najgori dan.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#10375 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Treba zahtijevati da zdravstvene ustanove peavilno postupaju, da testiraju pacijente po prijemu i drze ih u izolaciji do rezultata npr. Treba zahtijevati da se vrse redovne dezinfencije i zastita medicinskih radnika. Treba zahtijevati da doktori ne idu na javne skupove sada. Treba zahtijevati da obaveza izolacije vazi i za doktorsku elitu.dzipalo wrote: ↑02/04/2020 10:49Vidjet cemo kakav ce bilans biti iz te CZS. Da li su "spaseni" tom operacijom ili su stvarno spaseni. Ako, ne daj Boze, taj pacijent ipak umre zbog korone i jos plus jedan clan njegove porodice umre, je li ga taj doktor spasio ili mu je ubio jos i clana porodice? Sta ce biti sa svim ovima koji su indirektno fasovali koronu zbog njih? Ako i njih 5 umre sta su onda ovi iz CZS ustvari ispravno uradili po tvom misljenju kad su nanijeli vise stete? Ako se ipak ispostavi da niko od ovih zarazenih ne umre od korone onda mozemo reci da su iz CZS bili u pravu sto su rizikovali.izvrsni direktor wrote: ↑02/04/2020 10:41Ono kad kritikujes zdravstvene ustanove sto lijece ljude..costacurta wrote: ↑02/04/2020 09:17, ovi su u CZS redovno obavljali sve operativne zahvate, pogotovo im nije bilo mrsko primati pacijente van TKa zdravstvenog sistema jer su tu pare. De ba.
Iako smatram da su mogli malo odgovornije pristupiti pa testirati te doktore, kao i onog sto je bio na odbrani doktorske disertacije.
A ne treba zahtijevati da se bolnice zakljucaju i puste ljude da umiru. To nije normalno.
Skontaj da ima nelo tvoj u kuci, gdje je operacija srca hitno neophodna. Da li bi opcija bila da ti ostane kod tebe u kuci i da ga gledas kako umire?
Ili mozda neko ko je imao infarkt, nazoves doktor, oni ti kazu, neka ga kod tebe u dnevnoj sobi gledaj ga kako umire mi se bojimo da ce nam koronu donijet i zaraziti i nas. Jel to normalno? Humano?