Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
escobar__

#16151 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Mogy87 wrote: 01/04/2020 12:09
escobar__ wrote: 01/04/2020 12:08
Mogy87 wrote: 01/04/2020 12:07
Pa upravo ti to i govori. Bolke stisnuti zube i zatvoriti sve 20 dana, prekinuti lanac zaraze nego ovako imati srednje rjesenje mjesecima.
Jest bolje ako možeš garantovat da će svi "stisnut zube" i ispoštovat propise. Ko to može?
Kina :-D
Mah... Pitanje je kako to i u Kini ide, ne vjerujem ni njima apsolutno ništa. Bog te pita šta se na ulicama dešava ali sam ubijeđen da svi ne poštuju njihove odluke.
Mogy87

#16152 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

escobar__ wrote: 01/04/2020 12:10
escobar__ wrote: 01/04/2020 12:08

Jest bolje ako možeš garantovat da će svi "stisnut zube" i ispoštovat propise. Ko to može?
Mah... Pitanje je kako to i u Kini ide, ne vjerujem ni njima apsolutno ništa. Bog te pita šta se na ulicama dešava ali sam ubijeđen da svi ne poštuju njihove odluke.
Ruku na srce u pitanju je bila jedna provincija. Sto se tice postivanja odluka ja sam sigurna da postuju. Kakve su mjere morale biti uvedene da postuju to je druga prica.
Ja u svemu mislim da drzave trebaju slusati strucne osobe iz oblasti medicine. Ne sarlatane koji su isplivali. Veliki dio stanovnistva je zanesen pricama da je sve ovo prenapuhano i teorija zavjere jer se tako lakse nositi sa situacijom umjesto prihvatiti da nam se ovo desava.
escobar__

#16153 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Mogy87 wrote: 01/04/2020 12:16

Ruku na srce u pitanju je bila jedna provincija. Sto se tice postivanja odluka ja sam sigurna da postuju. Kakave su mjere morale biti uvedene da postuju to je druga prica.
Ja u svemu mislim da drzave trebaju slusati strucne osobe iz oblasti medicine. Ne sarlatane koji su isplivali. Veliki dio stanovnistva je zanesen pricama da je sve ovo prenapuhano i teorija zavjere jer se tako lakse nositi sa situacijom umjesto prihvatiti da nam se ovo desava.
Ja lično smatram da je prenapuhano - barem u kontekstu svakodnevnog brojanja oboljelih, umrlih, ozdravljenih - klasično pranje mozga i utjerivanje straha. Ovo kažem nimalo ne umanjujući značaj sâmog virusa i definitivno ne smatram da je produkt 5G mreža, nekog kineskog laboratorija ili Amerikanaca - virus je virus, radi ono šta mu je u prirodi i to je to.

Ali se apsolutno slažem da treba slušati stručne osobe iz ove oblasti, samo je problem što ni struka još nije načisto oko ovoga (pa imaš diskusije oko nošenja jebene maske i njene koristi/beskoristi).
GAU8

#16154 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Ja Svedskoj skidam kapu na odvaznosti.
Zanimljivo je vidjeti, da li ce do kraja istrajati na tome, ili ce ipak i oni ici na dodatna ogranicenja, kada se brojke kod njih povecaju.

Sada sluze kao vrsta eksperimenta za ostatak svijeta....
escobar__

#16155 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Mislim da će popustit pritisku i uvest rigoroznije mjere.
statixx

#16156 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

uglavnomja wrote: 01/04/2020 12:03 u norveskoj se vodi "rat" unutar i struke i nestruke da li otvoriti skole za malu djecu poslije uskrsa ili ne

i od danas je dozvoljena upotreba sportskih terena za trening, ali max 5 osoba i min udaljenost 2 m :-)
pa se ovi iz ekipnih sportiva ismijavaju
Sta god ucine ne moze ih zadesiti sudbina Italije jer nemaju toliku gustinu naseljenosti i visemilionske gradove, ni toliki procenat populacije iznad 80 godina.
biglebovski

#16157 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Mogy87 wrote: 01/04/2020 12:16 Veliki dio stanovnistva je zanesen pricama da je sve ovo prenapuhano
Što se tiće opasnosti:
"Dobro sam ja bio u suštini i sve ove dane kada sam znao da sam pozitivan. Nisam imao neke simptome. U jednom trenutku mi je samo bila blago povišena temperatura 37,3, a ostalo mi je uglavnom bilo bez simptoma", kaže Bužanin te navodi da je oboljelim od COVID-19, barem u njegovom slučaju, savjetovano da piju što više toplijih napitaka, vitamina C te da u slučaju povišene temperature iznad 38 stepeni piju paracetamol.

Što se tiće toga da je virus nešto dosad neviđeno u svijetu po pitanju brzine širenja:

"Njegova supruga je također testirana, no ona je bila negativna i od samog početka bez ikakvih simptoma, kao i njihovo dvoje djece.

"Mi smo pet dana bili zajedno dok smo saznali taj podatak da je ovaj čovjek iz Srbije pozitivan i tek onda kada sam ja otišao u samoizolaciju odvojio sam njih od sebe".

https://www.klix.ba/vijesti/bih/paroh-b ... /200401024

Gripa 2019 - 90 mrtvih - corona 2020 - 13 mrtvih.
Mogy87

#16158 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

escobar__ wrote: 01/04/2020 12:20
Mogy87 wrote: 01/04/2020 12:16

Ruku na srce u pitanju je bila jedna provincija. Sto se tice postivanja odluka ja sam sigurna da postuju. Kakave su mjere morale biti uvedene da postuju to je druga prica.
Ja lično smatram da je prenapuhano - barem u kontekstu svakodnevnog brojanja oboljelih, umrlih, ozdravljenih - klasično pranje mozga i utjerivanje straha. Ovo kažem nimalo ne umanjujući značaj sâmog virusa i definitivno ne smatram da je produkt 5G mreža, nekog kineskog laboratorija ili Amerikanaca - virus je virus, radi ono šta mu je u prirodi i to je to.

Ali se apsolutno slažem da treba slušati stručne osobe iz ove oblasti, samo je problem što ni struka još nije načisto oko ovoga (pa imaš diskusije oko nošenja jebene maske i njene koristi/beskoristi).
Ono sto se ne prica okolo na press konferencijama (i ne treba da se prica) su sigurno neke kalkulacije i opcije koje strucnjaci imaju vezeno za dalje kretanje epidemije. Procjena rizika. I pod ovim ne mislim da iko ima kristalnu kuglu. E sad to moze ici u nasu korist ili mimo nje. Mozda ce virus mutirati na nacin da koegzistiramo u simbiozi. Ali moze se desiti da pustanje da se siri u populaciji dovede do mutacija koje bas i ne idu u nasu korist. Pa juce su djeca od 12 i 13 godina umrla od virusa. Ne bi 2000 vodecih umova u Svedskoj ukljucujuci i kljucne ljude Nobel fondacije apelovalo da se poduzmu ozbiljnije mjere.
A struka je (pod tim mislim na ljude cije je primarno zanimanje ljekar infektolog ili epidemiolog) jednoglasna u kljucnim stvarima.
Ako te zanima vise kako se takve mjere razmatraju evo odlican clanak covjeka koji je savjetovao drzavnike o ovakvim pitanjima. Imaj u vidu da je ovo bilo na pocetku i da su 2 od 3 zemlje odustale od ove druge strategije.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/naucnik ... /200312067
TomANDJerry

#16159 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TomANDJerry »

Problem strucnjaka je sto pricaju samo o svojoj nekoj oblasti.

Doktori govore ostanite svi kuci i to je rjesenje. To je rjesenje kao da strucnjak za sigurnost u saobracaju kaze "zabranimo sva motorna vozila i smanjit cemo broj mrtvih na cestama".
Koliko je vec proslo od uvodjenja kucnog pritvora za cijeli svijet --- 2 sedmice ... ako sam obolio od tog sranja do sada bi znao, a valjda i ostali. Evo ostat cemo kuci do ponedeljka, ili jos i sljedecu sedmicu. I sta onda, STA ONDA --- zasto oni koji pozivaju na ostanak u kuci ne odgovore na to pitanje.
Riddle

#16160 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Riddle »

Treba slusati strucne osobe po svim pitanjima o virusu, a kad struka kaze da je virus prirodan, to cemo ignorisati? Produkt je laboratorija i sredstvo velike zavjere. :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#16161 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

GAU8 wrote: 01/04/2020 12:23 Ja Svedskoj skidam kapu na odvaznosti.
Zanimljivo je vidjeti, da li ce do kraja istrajati na tome, ili ce ipak i oni ici na dodatna ogranicenja, kada se brojke kod njih povecaju.

Sada sluze kao vrsta eksperimenta za ostatak svijeta....
kad pocMu padat ko muhe onda ce biti mandal mati et korone
_tuta_bugarin

#16162 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by _tuta_bugarin »

Njemački institut: Pandemija će trajati do kolovoza ili rujna, a smrtnost će rasti

STRUČNJACI epidemiološkog instituta Robert Koch objavili su u utorak predviđanja po kojima će smrtnost zaraženih koronavirusom u Njemačkoj porasti.

"Mi već sad imamo slučajeve u kojima je epidemija zahvatila staračke domove i domove za njegu. I zato, nažalost, moramo računati s tim da će broj umrlih porasti", rekao je u utorak Lothar Wieler, direktor Instituta Robert Koch, na čije se procjene oslanja njemačka vlada.

On je rekao kako se u Njemačkoj trenutno bilježi 61.913 slučajeva zaraze koronavirusom, što je 4600 više nego jučer. Broj umrlih se popeo na 583 osobe, što je 128 više nego jučer.

Prosječna dob umrlih od posljedica zaraze koronavirusom u Njemačkoj je 80 godina. Najmlađi pacijent je imao 28 godina, ali je i prije zaraze bolovao od teških kroničnih bolesti, priopćio je Institut Robert Koch.

Wiehler je rekao kako će tek oko Uskrsa biti moguće dati preciznije procjene duljine trajanja epidemije u Njemačkoj.

To bi još moglo trajati tjednima i mjesecima", rekao je Wieler i vlastima preporučio da ne ukidaju mjere protiv širenja zaraze.

Vrhunac pandemije u lipnju, kraj u kolovozu ili rujnu?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Mainzu i Hamburgu došli su do zaključka kako će se pandemija koronavirusa u Njemačkoj okončati tek u kolovozu ili rujnu.

Vrhunac pandemije s oko 1,3 milijuna istodobno zaraženih očekujemo u lipnju i to ako mjere ograničenja kretanja potraju do kraja uskrsnih praznika. Prema ovom modelu bi broj novozaraženih u kolovozu ili rujnu trebao pasti na nulu", rekao je virolog iz Mainza Bodo Plachter.

On pritom vjeruje da broj istodobno zaraženih ne bi bio mnogo manji u slučaju da stroge mjere kretanja potraju i nakon 20. travnja kada u Njemačkoj završavaju uskrsni praznici.

Martin Eichner, epidemiolog sa Sveučilišta u Tübingenu, načinio je, u suradnji s Pokrajinskim uredom za zdravstvo Baden-Württemberga, model simulacije širenja zaraze koji pokazuje da mjere za sprječavanje širenja zaraze samo usporavaju epidemiju, ali ju ne sprječavaju.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/nje ... 70799.aspx
Mogy87

#16163 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 01/04/2020 12:29
Mogy87 wrote: 01/04/2020 12:16 Veliki dio stanovnistva je zanesen pricama da je sve ovo prenapuhano
Što se tiće opasnosti:
"Dobro sam ja bio u suštini i sve ove dane kada sam znao da sam pozitivan. Nisam imao neke simptome. U jednom trenutku mi je samo bila blago povišena temperatura 37,3, a ostalo mi je uglavnom bilo bez simptoma", kaže Bužanin te navodi da je oboljelim od COVID-19, barem u njegovom slučaju, savjetovano da piju što više toplijih napitaka, vitamina C te da u slučaju povišene temperature iznad 38 stepeni piju paracetamol.

Što se tiće toga da je virus nešto dosad neviđeno u svijetu po pitanju brzine širenja:

"Njegova supruga je također testirana, no ona je bila negativna i od samog početka bez ikakvih simptoma, kao i njihovo dvoje djece.

"Mi smo pet dana bili zajedno dok smo saznali taj podatak da je ovaj čovjek iz Srbije pozitivan i tek onda kada sam ja otišao u samoizolaciju odvojio sam njih od sebe".

Ako cemo anegdotalnim dokazima:
Boy, 13, dies in London after testing positive for coronavirus
https://www.theguardian.com/world/2020/ ... oronavirus
Od posljedica koronavirusa u Belgiji preminula 12-godišnja djevojčica, najmlađa žrtva u Evropi
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/od-p ... /200331094
Stav struke je jasan. Nemoj da licitiramo zrtvama. Ruzno je.
biglebovski

#16164 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Mogy87 wrote: 01/04/2020 12:38
Što se tiće opasnosti:

Od posljedica koronavirusa u Belgiji preminula 12-godišnja djevojčica, najmlađa žrtva u Evropi
Smrt, smrt, i samo smrt. Tragedija prodaje pa makar se radilo i o neuspjelom estetskom zahvatu, ima da čitamo. Paroh je preživio pola sata na glavnoj stranici. Tema je opasnost. Referenca, meni, je gripa.
splinter

#16165 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

TomANDJerry wrote: 01/04/2020 12:33 Problem strucnjaka je sto pricaju samo o svojoj nekoj oblasti.

Doktori govore ostanite svi kuci i to je rjesenje. To je rjesenje kao da strucnjak za sigurnost u saobracaju kaze "zabranimo sva motorna vozila i smanjit cemo broj mrtvih na cestama".
Koliko je vec proslo od uvodjenja kucnog pritvora za cijeli svijet --- 2 sedmice ... ako sam obolio od tog sranja do sada bi znao, a valjda i ostali. Evo ostat cemo kuci do ponedeljka, ili jos i sljedecu sedmicu. I sta onda, STA ONDA --- zasto oni koji pozivaju na ostanak u kuci ne odgovore na to pitanje.
Hipotetički gledano kada bi se napravio totalni lockdown u periodu koliko traje inkubacija, sad koliko oni tačno procjenjuju može se provjeriti, prekinuo bi se lanac zaraze i epidemija bi se koliko toliko stavila pod kontrolu. To je nešto otprilike što su Kinezi uradili.
Pošto virus nije toliko otporan, ne može se se "zaštekati" negdje u zemljište, nije ubikvitaran, relativno je osjetljiv ne bi mogo tek tako ospstati u okolici.
E sad , uvijek mogu raditi dežurne službe i neke esencijalne djelatnosti, može se raditi i mobilizacija kadra i prebacivanje u te neke esencijalne službe.
Uglavnom možeš napraviti ili kineski recept totalne izolacije koji najbrži ali koliko je provodiv u Evropi ili kombinovati taj model i neki malo flaskibilniji.
Za sada su te opcije u opticaju nekako, a stvari će se mijenjati kako se budu mijenjale okolnosti.
_tuta_bugarin

#16166 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by _tuta_bugarin »

Njemačka namjerava usporiti epidemiju po modelu Južne Koreje
Njemačka planira testirati 200.000 ljudi na koronavirus u nadi da će ponoviti uspjeh Južne Koreje u usporavanju epidemije, prenosi britanski Dejli Mejl.

Vlada Angele Merkel želi ispitati sve sumnjive slučajeve i cijeli krug ljudi koji su došli u kontakt s potvrđenim pacijentom.

Južna Koreja "može biti primjer", a takođe može pružiti i model korištenja praćenja mobilnih telefona radi suzbijanja virusa, kazao je njemački šef za kontrolu bolesti.

Njemačka već testira više od bilo koje druge evropske zemlje brzinom do 500.000 sedmično, ali najnoviji planovi kažu da bi taj kapacitet mogli više nego udvostručili.

Posljednji planovi povećanja testiranja otkriveni su u dokumentu ministarstva unutrašnjih poslova u koji su imali uvid neki njemački mediji.

Trenutni kriterijum testiranja fokusirani su na izbor ljudi koji imaju simptome Covid-19 ili su stupili u kontakt sa poznatim slučajem.

Predloženi nacrti Njemačke odražavaju strategiju „tragaj, testiraj i liječi“ koja je pomogla Južnoj Koreji da izvrši kontrolu izbijanja.

Uključio je masovnu ekranizaciju za potencijalne slučajeve i veliku upotrebu tehnologije za praćenje pacijenata.

Iako su Njemačka i Južna Koreja dvije vrlo različite zemlje, azijska strategije "može biti primjer", rekao je njemački šef za kontrolu bolesti.

Južna Koreja je koristila zapise o imigraciji, javnom prijevozu i kreditnim karticama uz GPS podatke za praćenje lokacije dok je pokušavala suzbiti izbijanje epidemije.

Službenici su u početku objavili detaljne informacije koje su omogućile veb programerima da izrade mape koje prate kretanje pacijenata.

Najnoviji podaci Njemačke pokazuju 57.298 potvrđenih slučajeva koronavirusa, što je povećanje za 4.751 u odnosu na jučerašnjih 52.547.

Bilo je 455 smrtnih slučajeva, što je skok za 66 od ukupno 389 koji je najavljen u nedjelju.

Niska stopa smrtnosti od 0,8 posto privukla je veliku pažnju, iako je u prošloj sedmici porasla sa 0,4 posto.
Za poređenje, stopa smrti u Italiji je 11,0 posto, u Španiji 8,3 posto, u Francuskoj 6,5 posto, a u Britaniji 6,3 posto.

Njemački zvaničnici vjeruju da se niska brojka može pripisati masovnom testiranju, što znači da je mnogim ljudima s blagim simptomima dodan niz slučajeva.

U Britaniji, nasuprot tome, mnogi sumnjivi slučajevi nikad nisu potvrđeni jer se pacijentima sa blagim simptomima kaže da ostanu kod kuće.

U Njemačkoj su potvrđeni pacijenti mlađi od italijanskih, iako obje zemlje imaju relativno staru populaciju.

Pored toga, Njemačka ima intenzivnije zdravstvene ustanove od mnogih svojih susjeda.

Uprkos tome, njemački ministar zdravlja Jens Span upozorio je da bi se zemlja mogla suočiti s "olujom" novih slučajeva u narednim sedmicama.
Last edited by _tuta_bugarin on 01/04/2020 12:54, edited 1 time in total.
Mogy87

#16167 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 01/04/2020 12:43
Mogy87 wrote: 01/04/2020 12:38

Što se tiće opasnosti:

Smrt, smrt, i samo smrt. Tragedija prodaje pa makar se radilo i o neuspjelom estetskom zahvatu, ima da čitamo. Paroh je preživio pola sata na glavnoj stranici. Tema je opasnost. Referenca, meni, je gripa.
Vjeruj mi, nemas pojma koliko zelim da si ti u pravu.
biglebovski

#16168 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Mogy87 wrote: 01/04/2020 12:50 Vjeruj mi, nemas pojma koliko zelim da si ti u pravu.
Vjerujem. Vrijeme će nam pokazati najbolje.
Milenkov buraz

#16169 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Diwan wrote: 01/04/2020 10:57 U međuvremenu dok bezoblična masa se prepire koje su maske više seksi i dok proklinje šišmiše i kineske seljake, bilo bi lijepo malo se dalje educirati i poslušati šta drugi misle i kažu mimo mainstream ludila. Veoma seksi predavanje. Nije za one sa slabim srcem i skolonsti ka panici i strahu, ali je čovjek razmontirao do u detalje šta nas očekuje. Real 13 minutes za pogledati do kraja. Ne vrijedi minut ili dva.
Robert Kiyosaki is best known as the author of Rich Dad Poor Dad, the #1 personal finance book of all time. His book titles hold four of the top ten spots on Nielsen Bookscan List’s Life-to-Date Sales from 2001-2008 alone. Robert is an educational Entrepreneur and real estate tycoon, co-creator of the CASHFLOW® board game, founder of the financial education-based Rich Dad Company and author of New York Times Bestsellers: Rich Dad’s Conspiracy of the Rich, and Unfair Advantage: The Power of Financial Education. Robert Kiyosaki is among the first to have warned Americans of an impending collapse in the US real estate market, famously prophesizing, “Your home is not an investment,” years before the Panic of 2008. His latest book is Who Stole My Pension? How You Can Stop the Looting.
:thumbup: Dobra MILF-erica uh... :izet:

Image
Last edited by Milenkov buraz on 01/04/2020 13:06, edited 1 time in total.
TomANDJerry

#16170 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TomANDJerry »

splinter wrote: 01/04/2020 12:46
TomANDJerry wrote: 01/04/2020 12:33 Problem strucnjaka je sto pricaju samo o svojoj nekoj oblasti.

Hipotetički gledano kada bi se napravio totalni lockdown u periodu koliko traje inkubacija, sad koliko oni tačno procjenjuju može se provjeriti, prekinuo bi se lanac zaraze i epidemija bi se koliko toliko stavila pod kontrolu. To je nešto otprilike što su Kinezi uradili.
Pošto virus nije toliko otporan, ne može se se "zaštekati" negdje u zemljište, nije ubikvitaran, relativno je osjetljiv ne bi mogo tek tako ospstati u okolici.
E sad , uvijek mogu raditi dežurne službe i neke esencijalne djelatnosti, može se raditi i mobilizacija kadra i prebacivanje u te neke esencijalne službe.
Uglavnom možeš napraviti ili kineski recept totalne izolacije koji najbrži ali koliko je provodiv u Evropi ili kombinovati taj model i neki malo flaskibilniji.
Za sada su te opcije u opticaju nekako, a stvari će se mijenjati kako se budu mijenjale okolnosti.
Evo sta je problem. Kinezi su stavili jednu provinciju u lockdown, sto znaci ostatak Kine je radio za njih (dovoljno centralizovan sistem da do moze uraditi). Ali mi stavljamo cijelu drzavu (i kontinent) u lockdown, za nas nema tko raditi 2-3 mjeseca dok sve prodje. To je razlika, pod uslovom da taj model uopste funkcionira.

Evo moje rjesenje, pa bih volio znati sta ne valja.

Od 15.aprila, svi napolje kao i ranije (osim onih zarazenih naravno). ALI,

-moras imati masku i rukavice
-moras se drzati udaljenosti
-za stolom najvise dvoje mogu da sjede
-oni sa zdravstevnim problemima su na bolovanju jos mjesec dana
-penzioneri i stariji ne samo da ne mogu vani, nego je zabranjeno druzenje sa njima osim da ih pozdravis sa dva metra udaljenosti
daddy-kool

#16171 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

_tuta_bugarin wrote: 01/04/2020 12:49 Njemačka namjerava usporiti epidemiju po modelu Južne Koreje
Nadolaze i Švabe postupno.
statixx

#16172 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Jos da hoce i nasi nadoci dok nije kasno.
palermo

#16173 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

TomANDJerry wrote: 01/04/2020 13:06
splinter wrote: 01/04/2020 12:46

Evo sta je problem. Kinezi su stavili jednu provinciju u lockdown, sto znaci ostatak Kine je radio za njih (dovoljno centralizovan sistem da do moze uraditi). Ali mi stavljamo cijelu drzavu (i kontinent) u lockdown, za nas nema tko raditi 2-3 mjeseca dok sve prodje. To je razlika, pod uslovom da taj model uopste funkcionira.

Evo moje rjesenje, pa bih volio znati sta ne valja.

Od 15.aprila, svi napolje kao i ranije (osim onih zarazenih naravno). ALI,

-moras imati masku i rukavice
-moras se drzati udaljenosti
-za stolom najvise dvoje mogu da sjede
-oni sa zdravstevnim problemima su na bolovanju jos mjesec dana
-penzioneri i stariji ne samo da ne mogu vani, nego je zabranjeno druzenje sa njima osim da ih pozdravis sa dva metra udaljenosti
Pa neke takve mjere (ublažavanje ovoga stanja) će i doći negdje oko 20-25 aprila.....sve zapravo zavisi od ostatka evrope, ali eto neke procjene kažu da bi taj vrhunac kod nas trebao biti oko 20 aprila.....

Al de nekako ovaj mjesec da pričekamo, izdržimo......koliko god to sada izgledalo kao otrcana fraza, ali istina je, što se više pridržajemo uputa stanje će se brže normalizovati
MedicinskiBrat

#16174 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MedicinskiBrat »

pici wrote: 01/04/2020 11:48
714 NOVA SLUČAJA
|
Hong Kong zatvara kozmetičke salone, noćne i karaoke klubove zbog novog vala koronavirusa
nema opustanja, djaba se moliti bogu on sa ovim nema nista prepustio je da se majka priroda obracuna sa najvecim stetocinama na planeti... drugi val stize u kinu... e jesmo se razbahatili do tri picke materine...
Hong Kong 50 novih slučajeva.
geralt

#16175 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

sumirprimus wrote: 01/04/2020 10:36 jednostavno se ne slazu fakti kod kineza.
zvanicno obavjestavaju who 31.12
01.01 zatvaraju pijacu
07.01 identificiraju virus kao novi tip
11.01. prva smrt
20.01 prvi us slucaj
23.01 wuhan ide u karanten...

uzimjauc u obzir da su doktori pokusavali prije nove godine alarmirati javnost ali su usutkani. tesko da su ovi brojevi iz kine tacni.
mjere dolaze vise od mjesec dana posle pojave.
https://www.theguardian.com/world/2020/ ... uthorities

Sefica Hitne u Wuhanu 30.12. dobila laboratorijske rezultate na kojima je pisalo "SARS coronavirus". Nakon sto je ispricala sve u intervjuu za novine, "misteriozno" je nestala: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... /10157965/

Objavljeni demografski rezultati za Wuhan za 2019 pokazuju oko 1500 vise umrlih nego prethodne godine, te manji porast stanovnista od ocekivanog. Znaci da je virus kruzio Wuhanom mjesecima prije Nove Godine...
Locked