Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
dzipalo

#9901 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

manuchao91 wrote: 31/03/2020 13:15 Meni je smjesno npr sto svi bacaju drvlje i kamenje na ljude koji posalju radnika kuci
hajmo uzet primjer mog poznanika

Ima pilanu malu radi on njegov brat i jos jedan stalno zaposleni...prave neke stolove stolice itd
Ozvoze za Italiju
Lik sad poslo radnika kuci jer nema marke prihoda posao stao skroz..

frajer vozi golfa 4 ne zivi puno bolje nego ostali i sad npr trpi prozivanja kako su sve gazde pokvarene ovo ono a nije marke zaradio dorih 20 dana
Taj covjek je izuzetak. Koliko jos "gazdi" znas sto voze Golf 4? Fazon je sto ove nase "gazde" zive od mjeseca do mjeseca, firma nema marke na racunu za ne daj Boze, ako klijent kasni s uplatom kasne i ljudima plate a on voza Q8. Kakve su to gazde i pm, takvi i jesu za prozivanje.
Ali opet i on zaposljava 300 ljudi, hrane ljudi porodice zahvaljujuci njemu, ali i on vozi Q8 zahvaljujuci njima. Problem je sto je kod njega sav kajmak a kad zagusti radnici prvi fasuju.
Tomahawk11
Globalni moderator

#9902 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

manuchao91 wrote: 31/03/2020 13:15 Meni je smjesno npr sto svi bacaju drvlje i kamenje na ljude koji posalju radnika kuci

Ima pilanu malu radi on njegov brat i jos jedan stalno zaposleni...prave neke stolove stolice itd
Ozvoze za Italiju

frajer vozi golfa 4 ne zivi puno bolje nego ostali i sad npr trpi prozivanja kako su sve gazde pokvarene ovo ono a nije marke zaradio dorih 20 dana
Što nije nikakvo opravdanje da pustiš tog radnika da umre od gladi on i njegova porodica.
Mora se bar potruditi da nađu neko riješenje, da li je to neka socijalna pomoć od države, nešto, a ne samo haj ti kući i čekaj bolje sutra.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9903 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Evo idealne prilike da se i gazde pokazu, oni i hoce, vjerujem u to, ali kvazi gazde ce da kuku lele svaki dan, dok u avliji imaju 200-300 hiljada KM vrijedan vozni park, pet stanova, apartmane na Bjelasnici....ali ne mogu pomoci svom radniku mjesec, dva iz svog budzeta.....
sumirprimus

#9904 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

bogme sve vise izolacije po tuzli, nije vise samo dijaspora :-)
dobojlija81

#9905 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dobojlija81 »

Dvije osobe preminule od posljedica koronavirusa u Banjaluci

https://mondo.ba/Info/Crna-hronika/a946 ... aluci.html
felipe kajetano

#9906 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by felipe kajetano »

konektovan wrote: 31/03/2020 13:45 Evo idealne prilike da se i gazde pokazu, oni i hoce, vjerujem u to, ali kvazi gazde ce da kuku lele svaki dan, dok u avliji imaju 200-300 hiljada KM vrijedan vozni park, pet stanova, apartmane na Bjelasnici....ali ne mogu pomoci svom radniku mjesec, dva iz svog budzeta.....
Ti ce prvi nogirati ljude, tj.vec to rade uveliko.
Ova boranija koja ima dvoje troje zaposlenih ce najvise najebati.
sumirprimus

#9907 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

znaci zasad 12 ukupno u bih? :skoljka:
tataćusak

#9908 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tataćusak »

Ozvoze za Italiju

Ima li taj radnik godisnji odmor? Poslije toga ja bih kao radnik prvi pristao da idem na biro. Problem je sto oni odmah radniku otkaz a onda traze da im drzava pomogne. Naravno drzavi je puuno isplativije platiti radniku minimalac kod poslodavca nego da mu ovaj daje otkaz. Problem je sto nasa drzava kasni sa reakcijama. Ako drzava stvarno nema sredstava da isplati minimalac takvim radnicima onda smo stvaaarno u curcu.
Ja da sam drzava uveo bih svima u drzavi za mjesec april platu 600 KM. To je to, zato i sluzi vanredno stanje. Ko mora raditi imao bi prevoz i topli obrok i to je to. Kome se ne svidja ima ko hoce i idemo dalje. U svim drugim varijantama ljudi nece imati sta da jedu
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#9909 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Slo Burner »

Znam firmu od cca 300 zaposlenih, supermarket, restoran proizvodnja kolaca..
OSim supermarketa ovi ostali ne rade vec 15-tak dana. Sutra mora uplatiti skoro pola miliona pata i obaveza za ove radnike.
Nesto se i radilo u toku mjeseca, medjutim 1. maja mora ponovo uplatiti pola miliona ako im ne da otkaze. Prometa nece biti sigurno a rata kredita je vec tu.
Malo je to u praksi drugacije
Mlad i Nevin

#9910 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mlad i Nevin »

pinkman wrote: 31/03/2020 12:07
Jimmy McNulty wrote: 31/03/2020 12:04
manuchao91 wrote: 31/03/2020 11:59 Šta mislite hocemol se do Juna vratit u normalu?
tj. kao npr prije mjesec dana...da sve radi,vrtići,škole,kafići ,fabrike,firme,druženje,izlasci,koncertii,ukidanje izoalcije,policijskog sata.Da se sve potpuno vrati u normalnu situaciju ..
Poznanik iz specijalne pol. jedinice mi reče da oni otprilike očekuju takvu normalizaciju od juna mjeseca, a do tada će se postepeno ukidati određene mjere i zabrane.

Eh sad...je li on išta bolje informisan od nas nisam pitao, bilo mi nezgodno, uhvatio sam ga u prolazu :D
Pa to ne znaju ni najjaci svjetski epidemiolozi i infektolozi, ali eto valjda tako bude. :)
Mislim da masovna okupljanja kao sto su diskoteke, ko certi, derneci, bazeni i slicna sranja nece jos dugo doci na red , sto realno i podrzavam. Kafici, restorani, frizerski i sl.ce raditi ali vjerovatno sa ograničenjem broja gostiju
pinkman

#9911 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

Mlad i Nevin wrote: 31/03/2020 14:11
Jimmy McNulty wrote: 31/03/2020 12:04
Poznanik iz specijalne pol. jedinice mi reče da oni otprilike očekuju takvu normalizaciju od juna mjeseca, a do tada će se postepeno ukidati određene mjere i zabrane.

Eh sad...je li on išta bolje informisan od nas nisam pitao, bilo mi nezgodno, uhvatio sam ga u prolazu :D
Pa to ne znaju ni najjaci svjetski epidemiolozi i infektolozi, ali eto valjda tako bude. :)
Mislim da masovna okupljanja kao sto su diskoteke, ko certi, derneci, bazeni i slicna sranja nece jos dugo doci na red , sto realno i podrzavam. Kafici, restorani, frizerski i sl.ce raditi ali vjerovatno sa ograničenjem broja gostiju
U zadnje vrijeme nisam izlazio u kafane jer imam puno obaveza, ali frizer bi mi godio :D a nemam masinicu da se sam osisam.
Nivelacija

#9912 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Sta je ovo jedino Federacija u svijetu bez kakvih ekonomskih olakšica i mjera, jel te nepismena krezuba SDA stoka i dalje suti? Krediti regularno se skidaju sa racuna, bio na poslu ili ne, Provalicu podnesu ostavku ionako si u tehničkom mandatu, nisu te gradjani izabrali.
Mlad i Nevin

#9913 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mlad i Nevin »

pinkman wrote: 31/03/2020 14:15

U zadnje vrijeme nisam izlazio u kafane jer imam puno obaveza, ali frizer bi mi godio :D a nemam masinicu da se sam osisam.
Mene jaran mehanicar osisao, pa ti zamisli na sta licim
:lol:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#9914 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

sumirprimus wrote: 31/03/2020 13:47 bogme sve vise izolacije po tuzli, nije vise samo dijaspora :-)
Tri doktora s ukc zarazena
Imas li kakvih detalja?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#9915 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

Slo Burner wrote: 31/03/2020 14:02 Znam firmu od cca 300 zaposlenih, supermarket, restoran proizvodnja kolaca..
OSim supermarketa ovi ostali ne rade vec 15-tak dana. Sutra mora uplatiti skoro pola miliona pata i obaveza za ove radnike.
Nesto se i radilo u toku mjeseca, medjutim 1. maja mora ponovo uplatiti pola miliona ako im ne da otkaze. Prometa nece biti sigurno a rata kredita je vec tu.
Malo je to u praksi drugacije
Ma tesko ce biti.
Ako firma placa zakup, plus neki kredit, prihoda nema, kako sve stici?
Svi gledaju nekakve velike gazde, ali ima normalnih firmi koje ce ovo upropastiti.
155_mm

#9916 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by 155_mm »

Radončić više ne želi biti na čelu Koordacionog tijela: Ne želim imati direktan doticaj s donacijama
...
"Neka nadležni organi odrede ko će to biti. Ja ću se apsolutno i dalje nastaviit baviti svojim poslom, koordinacijom, radom, pružanjem pomoći i svime onome što Ministarstvo sigurnosti zahtijeva. Na ovaj način želim da rasporedimo snage jer sam ja jedini ministar u Vijeću ministara koji je istovremno predsjednik stranke", dodao je Radončić.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/radonci ... /200331112

nije mi jasan ovaj dio na kraju u vezi njegove stranke.
:?
pinkman

#9917 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

Mlad i Nevin wrote: 31/03/2020 14:20
pinkman wrote: 31/03/2020 14:15

Mene jaran mehanicar osisao, pa ti zamisli na sta licim
:lol:
Moj prijatelj je sam sebe osisao, pa zvao prijateljicu frizerku da mu preko Vibera malo pokaze kako da popravi :D
channel10

#9918 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

Bosniacum wrote: 31/03/2020 13:15 Ukupno 1649 testiranih u RS + 1239 testiranih u FBIH

Manje od 3000 testirano, 400 pozitivno.

Podaci sa web stranica ministarstva zdravstva RS i covid-19.ba
Nasi(BIH) ti samo fikseve ili ti sigurice testiraju. Ovo sto je mimo ovih 400 su vise manje iz preventive negativni, a koji su neke fele u ovom drustvu.

Ostatak pustaju da se prosiri, pa ce i oni doci na red kad postanu fiksevi. Sad zasad su samo shetalice.
Pandakonda

#9919 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Pandakonda »

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić u Dnevniku Nove TV govorio je o ponašanju korona virusa prema ljudima, ali i ponašanju ljudi prema koronavirusu.
Znanstvenik dodaje i da zasigurno ima ljudi koji su pozitivni na korona virus, no ističe da što se više ljudi tim virusom zarazi, ''to je veći kolektivni imunitet i virus pada po svom broju jer se više ne može prenositi na tako veliki broj ljudi'', što se dogodilo i u Kini.

''U Italiji se pak dogodilo to da je virus unesen iz Kine i proširio se da zdravstvena služba nije znala. Tada se virus eksponencijalno širi među ljudima i to je danas u Italiji problem'', objašnjava Đikić. Dodaje da toplije vrijeme virus neće uništiti, ali ga može smanjiti.

Profesor Ivan Đikić je istaknuo da je dobar znak to što neki oboljeli nemaju nikakve simptome. ''Mnogi će ga dobiti, preboljeti da ni ne znaju i stvoriti imunitet za takve viruse ubuduće. Zasad nije poznato da korona virus ostavlja posljedice na organizam'', rekao je Đikić.

Na pitanje je li korona virus ''teža gripa'', profesor Đikić kaže da je to bolest koja je po ponašanju vrlo slična gripi. ''Velika je razlika kod ovog virusa što ne znamo puno o njemu, a o gripi znamo i nju kontroliramo svake godine. Ali ne bih radio nikakvu paniku u javnosti'', zaključio je profesor.
Kad se već svi referiraju na Đikića evo šta je on rekao. Ova panika i lockdowni se dešavaju kada ljudska panika nadvlada struku.... Svaka cast Švedskoj, Nizozemskoj i ostalim državama gdje se život odvija normalno
BadBoy

#9920 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Čini se da se do sada iskristalisala najbolja strategija za borbu protiv epidemije oko koje se slaže najveći broj svjetskih stručnjaka:

1. prvobitno uraditi lockdown da se smanji inicijalni udar na zdravstvo (ovo služi i da se kupi vrijeme za korak 2)
2. raditi na pravljenju/nabavci testova
3. testirati nemilice i što je više moguće (npr. predobar potez su one drive-through testne stanice koje je napravila Južna Koreja)
4. ciljano izolovati ljude kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa i ljude koji su bili u kontaktu sa njima
5. kroz sve ovo, održavati visok stepen discipline i društvene svijesti te ne izlaziti bez prijeke potrebe, održavati udaljenost, prati ruke, ne dirati lice i nositi odgovarajuću zaštitu.

To su uradile Južna Koreja, Tajvan, SIngapur, Japan i u neku ruku su "pobijedile" pandemiju. Taktika oprobano uspješna.

Sve ostalo je pametovanje i preseravanje.
kakavdanakneiskustvu

#9921 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

je li to jos dvoje umrlih danas,vidim na portalu piše 12?
zomri

#9922 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

kakavdanakneiskustvu wrote: 31/03/2020 15:40 je li to jos dvoje umrlih danas,vidim na portalu piše 12?
jeste, umrlo je 2 danas u BL.
JThomas

#9923 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

lako je njima, oni se bore s pandemijom a mi s pandeemijom.
pinkman

#9924 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

155_mm wrote: 31/03/2020 14:27
Radončić više ne želi biti na čelu Koordacionog tijela: Ne želim imati direktan doticaj s donacijama
...
"Neka nadležni organi odrede ko će to biti. Ja ću se apsolutno i dalje nastaviit baviti svojim poslom, koordinacijom, radom, pružanjem pomoći i svime onome što Ministarstvo sigurnosti zahtijeva. Na ovaj način želim da rasporedimo snage jer sam ja jedini ministar u Vijeću ministara koji je istovremno predsjednik stranke", dodao je Radončić.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/radonci ... /200331112

nije mi jasan ovaj dio na kraju u vezi njegove stranke.
:?
Hoce da kaze da je uradio najbitniji dio posla, a da je on ipak previse bitan (jedini ministar i predsjednik stranke) da bi se sad bavio raspodjelama oko donacija. To treba neki infektolog, epidemiolog ili vrsni menadzer iz zdravstva, kako kaze. To trebaju raditi pojedinci koji su manje rangirani od njega. Nikako ne velicine kakva je on :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#9925 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

BadBoy wrote: 31/03/2020 15:38 Čini se da se do sada iskristalisala najbolja strategija za borbu protiv epidemije oko koje se slaže najveći broj svjetskih stručnjaka:

1. prvobitno uraditi lockdown da se smanji inicijalni udar na zdravstvo (ovo služi i da se kupi vrijeme za korak 2)
2. raditi na pravljenju/nabavci testova
3. testirati nemilice i što je više moguće (npr. predobar potez su one drive-through testne stanice koje je napravila Južna Koreja)
4. ciljano izolovati ljude kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa i ljude koji su bili u kontaktu sa njima
5. kroz sve ovo, održavati visok stepen discipline i društvene svijesti te ne izlaziti bez prijeke potrebe, održavati udaljenost, prati ruke, ne dirati lice i nositi odgovarajuću zaštitu.

To su uradile Južna Koreja, Tajvan, SIngapur, Japan i u neku ruku su "pobijedile" pandemiju. Taktika oprobano uspješna.

Sve ostalo je pametovanje i preseravanje.
poredis nebo i zemlju... nit imamo testova niti respiratora, nit testiraju ljude koji imaju pocetne simptome(zene iz hrasnice primjer), nit ima discipline nit drustvene svijesti, nit vladajucih sposobnih struktura itd... evo glavu dajem da vec sebija ima spisak prioriteta koga ce sve staviti na respiratore ako ovo krene zlu ne trebalo.Mi smo drzava sa najvecom bahatoscu i korupcijom... evo maloprije podstenari ispod mene, to desetero im doslo na kafu... u meni kipi, dok im ne zovnem policiju za okupljanje, ma jebajte se vise i treba nam korona nek sve ide u MP3.
Locked