interesantne su ove tarabe na drugoj slici

Izvrsna
1964.-1965. godine - restauratorsko-konzervatorski radovi na sanaciji eksterijera objekta Ferhadije i uređenje njegove okolice: ondašnji fond za uređenje Baščaršije izvršio je zahvat sanacije objekta u graditeljskom i urbanističkom smislu - uklonio je sivi kameni i betonski zid kojim je bilo ograđeno dvorište i cio niz dućana (trošnih objekata iz austrougarskog perioda) ispred nje (duž Ferhadija ulice). Osim toga, izvršeno je i skidanje već dotrajale žbuke sa fasada, kada se ukazala i prirodnost bojom i strukturom klesanog kamena kao organskog materijala (Mujezinović, Tihić, 1967., str. 59). Prema projektu koji je sačinio ing. Ahmed Hadžiosmanović, u organizaciji Fonda za uređenje Baščaršije, pristupilo se saniranju prostora oko džamije. Projekt je predvidio rušenje zida sa zapadne strane zgrade i prizemnih objekata sjeverno od dvorišnog dijela spomenika, ozelenjavanje okolnog prostora i stvaranje parking-placa iza džamije prema Hotelu Evropi. Uz navedeno, predviđeno je i uređenje eksterijera džamije, ograđivanje dvorišta izgradnjom kamenog zida na njegovoj sjevernoj strani, opravka šadrvana, djelomično kaldrmisanje dvorišta i sanacija grobnica.
Tokom dvogodišnjih radova, u kojima je Zavod za zaštitu spomenika kulture SR BiH osiguravao stručni nadzor, spomenuti poslovi su samo djelomično dovršeni. Srušen je kameni, betonskom oplatom optočeni zid na zapadnoj strani dvorišta i sve prizemnice sjeverno od džamije, obijena je žbuka na vanjskim površinama zidova i minaretu, postavljen nizak kameni zid kojim je ograđen dvorišni prostor, glavna fasada je obojena tonom koji je trebao biti približan prvobitnom, rekonstruiran je slikani dekor na ulaznim vratima i prostoru oko njih (Mujezinović, Tihić, 1967., str. 65);
Do ove intervencije je došlo na inicijativu i u režiji vlasnika spomenika – IVZ Sarejevo (2) (Začinović, 1972., str. 222).
http://old.kons.gov.ba/main.php?id_stru ... ew&id=2514

Jutro PitarPitar sa Kariba wrote: ↑31/03/2020 09:38 Jutro ljudi, sto ja volim ove starinske boje fotografija. Nemam pojma zasto.
![]()
Kupi mati po pune cekere borovnica, i ja se držim za ceker, i uz Nadmline... A ljeti ne možeš proći od osa i pčela, sve na lubenicama i grožđu. Ili da prođeš do mliječnog dijela, tamo unutra, nema šanse. Srijedommuha_sa wrote: ↑31/03/2020 09:43Jutro PitarPitar sa Kariba wrote: ↑31/03/2020 09:38 Jutro ljudi, sto ja volim ove starinske boje fotografija. Nemam pojma zasto.
![]()
![]()
Volim i ja-posebno ovu i slicne![]()
Kolor sedamdesetih, te su najljepše.Pitar sa Kariba wrote: ↑31/03/2020 09:38 Jutro ljudi, sto ja volim ove starinske boje fotografija. Nemam pojma zasto.
![]()
high_volume wrote: ↑31/03/2020 12:42Kupi mati po pune cekere borovnica, i ja se držim za ceker, i uz Nadmline... A ljeti ne možeš proći od osa i pčela, sve na lubenicama i grožđu. Ili da prođeš do mliječnog dijela, tamo unutra, nema šanse. Srijedommuha_sa wrote: ↑31/03/2020 09:43Jutro PitarPitar sa Kariba wrote: ↑31/03/2020 09:38 Jutro ljudi, sto ja volim ove starinske boje fotografija. Nemam pojma zasto.
![]()
![]()
Volim i ja-posebno ovu i slicne![]()
Jedan od ljepših trenutaka života, ta pijačna srijeda ujutro

da uporedimo razliku,izvini ako sam prekrsio pravilahigh_volume wrote: ↑31/03/2020 12:38 Zar ov nije fotografija iz novijeg doba? Zašto si je postavio, o čemu se radi?
Razlike skoro i nema, drvene bandere su zamijenile ove metalne i sad je zabrana prema dolebitanga_sa_otesa wrote: ↑31/03/2020 13:32da uporedimo razliku,izvini ako sam prekrsio pravilahigh_volume wrote: ↑31/03/2020 12:38 Zar ov nije fotografija iz novijeg doba? Zašto si je postavio, o čemu se radi?
![]()
Nekdašnja remiza
Šta ono poslije bi u ovoj hali--Lesnina il Slovenijales il nešto trece