Tebe maska ne može da zaštiti.
Masku nosiš da zaštitiš druge od sebe
Moderator: O'zone
Svijet je otisao u kurac ....Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑30/03/2020 22:10 Pa svaki dan od gladi umre oko 8K djece.![]()
Hoce li i njih pod statistiku corone da operu savjest?![]()
Vrlo je jednostavno. Ne stima nivo panike i paranoje koja se siri u odnosu na zvanicne podatke o umrlima.
Ne zelim da razmisljam jos o tom scenariju i ovo mi je stvarno previse....Radnik sam u realnom sektoru gdje smo radili fantasticne stvari u 18-19 godini a ova 2020 je trebala da bude rekordna u svim segmentima, ali bojim se posle ovoga da ce ovo opasno zaljuljati sve...
Sve najbolje .... #ostanizdrav to je deviza nadam se da si nesto ustedioIronmen wrote: ↑30/03/2020 22:14Ne zelim da razmisljam jos o tom scenariju i ovo mi je stvarno previse....Radnik sam u realnom sektoru gdje smo radili fantasticne stvari u 18-19 godini a ova 2020 je trebala da bude rekordna u svim segmentima, ali bojim se posle ovoga da ce ovo opasno zaljuljati sve...
Turizam u 2020 moze se lagano proglasiti fijaskom, samim time krahom ove grane padaju i sve ostale industrijske grane..
plus na to sveMogy87 wrote: ↑30/03/2020 22:17Ono sto je kljucno vezano za ove brojke s gripom je da se gripa prosiri po cijeloj Italiji koja ima 60 mln stanovnika. U sezoni 2017/2018 procjena je da je 13.6% stanovnika Italije imalo gripu. To je 8 miliona ljudi. Smrtnost koja je navedena na tako veliki broj oboljelih je znatno niza. COVID je prouzrokovao 6 hiljada smrti samo u Lombardiji koja ima 10 miliona stanovnika. E u tome je razlika. Da su sve regije bile zahvacene kao Lombardija broj umrlih bi bio 6 puta veci tj oko 36.000 ljudi. Ovo je sad prosta matematika, ali cisto da razumijemo omjere stvari. Toliki broj smrtnih slucajeva prouzrokuje gripa svake 2 godine.
Problem je sto neki eksperti tvrde da i u tom broju od sezonske gripe ima njih trecina koji su imali coronu a ne gripu. A mozda su imali i coronu i gripu A. Kako se onda moglo znati od cega su tacno umrli?Mogy87 wrote: ↑30/03/2020 22:17 Ono sto je kljucno vezano za ove brojke s gripom je da se gripa prosiri po cijeloj Italiji koja ima 60 mln stanovnika. U sezoni 2017/2018 procjena je da je 13.6% stanovnika Italije imalo gripu. To je 8 miliona ljudi. Smrtnost koja je navedena na tako veliki broj oboljelih je znatno niza. COVID je prouzrokovao 6 hiljada smrti samo u Lombardiji koja ima 10 miliona stanovnika. E u tome je razlika. Da su sve regije bile zahvacene kao Lombardija broj umrlih bi bio 6 puta veci tj oko 36.000 ljudi. Ovo je sad prosta matematika, ali cisto da razumijemo omjere stvari. Toliki broj smrtnih slucajeva prouzrokuje gripa svake 2 godine.
bravo KolumboTheCitizen wrote: ↑30/03/2020 22:12Vrlo je jednostavno. Ne stima nivo panike i paranoje koja se siri u odnosu na zvanicne podatke o umrlima.
Trenutna ukupna stopa smrtnosti od svih zarazenih je manja od 5%.
Zarazenih moze biti i 10x vise. To je opet 0,1% svjetske populacije.
Znam da strasno izgleda kada se mediji sicaju ciframa sa puno nula. Ali pitanje za tebe je zasto se ne sicju procentima?
Ja mislim da je upravo radi ovoga sto sam napisao. Puno strasnije izgleda i zvuci kada se napise 750000 oboljelih u svijetu i izgovori se dramaticnim tonom, nego da se kaze da je zarazeno 0,01% svjetske populacije.
Cini mi se da mediji ciljano sire paniku.
Za gripu postoji vakcina. Vakcina je prevencija. Ili ne? Pa ipak od gripe svake godine umre 650 hiljada ljudi sirom svijeta. A nema ni karantina ni policijskog ni zatvaranja bilo cega i bilo koga.
Taj strucnjak se zove Wolfgang Wodarg. Vise je stvari pogresno rekaoTheCitizen wrote: ↑30/03/2020 22:22Problem je sto neki eksperti tvrde da i u tom broju od sezonske gripe ima njih trecina koji su imali coronu a ne gripu. A mozda su imali i coronu i gripu A. Kako se onda moglo znati od cega su tacno umrli?Mogy87 wrote: ↑30/03/2020 22:17 Ono sto je kljucno vezano za ove brojke s gripom je da se gripa prosiri po cijeloj Italiji koja ima 60 mln stanovnika. U sezoni 2017/2018 procjena je da je 13.6% stanovnika Italije imalo gripu. To je 8 miliona ljudi. Smrtnost koja je navedena na tako veliki broj oboljelih je znatno niza. COVID je prouzrokovao 6 hiljada smrti samo u Lombardiji koja ima 10 miliona stanovnika. E u tome je razlika. Da su sve regije bile zahvacene kao Lombardija broj umrlih bi bio 6 puta veci tj oko 36.000 ljudi. Ovo je sad prosta matematika, ali cisto da razumijemo omjere stvari. Toliki broj smrtnih slucajeva prouzrokuje gripa svake 2 godine.
Nasa sreca sa SARSom 1 je sto se razvio u veoma disciplinovanim drazavama na Istoku koje su ga uspile suzbiti. Ovaj put nismo bili te srece.MacaZ wrote: ↑30/03/2020 22:22plus na to sveMogy87 wrote: ↑30/03/2020 22:17Ono sto je kljucno vezano za ove brojke s gripom je da se gripa prosiri po cijeloj Italiji koja ima 60 mln stanovnika. U sezoni 2017/2018 procjena je da je 13.6% stanovnika Italije imalo gripu. To je 8 miliona ljudi. Smrtnost koja je navedena na tako veliki broj oboljelih je znatno niza. COVID je prouzrokovao 6 hiljada smrti samo u Lombardiji koja ima 10 miliona stanovnika. E u tome je razlika. Da su sve regije bile zahvacene kao Lombardija broj umrlih bi bio 6 puta veci tj oko 36.000 ljudi. Ovo je sad prosta matematika, ali cisto da razumijemo omjere stvari. Toliki broj smrtnih slucajeva prouzrokuje gripa svake 2 godine.
za gripu nisu nikad preduzimane nikakve mjere za sprečavanje širenja
dok s druge strane, šta da nisu preduzete ovako drastične mjere karantina za sars
šta bi tek bilo !!!
Kako nisu kad se svake godine pred sezonu gripe ljudi vakcinišu protiv iste?MacaZ wrote: ↑30/03/2020 22:22plus na to sveMogy87 wrote: ↑30/03/2020 22:17Ono sto je kljucno vezano za ove brojke s gripom je da se gripa prosiri po cijeloj Italiji koja ima 60 mln stanovnika. U sezoni 2017/2018 procjena je da je 13.6% stanovnika Italije imalo gripu. To je 8 miliona ljudi. Smrtnost koja je navedena na tako veliki broj oboljelih je znatno niza. COVID je prouzrokovao 6 hiljada smrti samo u Lombardiji koja ima 10 miliona stanovnika. E u tome je razlika. Da su sve regije bile zahvacene kao Lombardija broj umrlih bi bio 6 puta veci tj oko 36.000 ljudi. Ovo je sad prosta matematika, ali cisto da razumijemo omjere stvari. Toliki broj smrtnih slucajeva prouzrokuje gripa svake 2 godine.
za gripu nisu nikad preduzimane nikakve mjere za sprečavanje širenja
dok s druge strane, šta da nisu preduzete ovako drastične mjere karantina za sars
šta bi tek bilo !!!
To sve stoji sam sam bio takvog razmisljanja na pocetku... ali zdrastveni sistem bi se totalno srozao i onda bi imao ogromnu smrtnost na drugim nivoima pogotovo intezivna njega.. koliko bi se operacija moralo odgoditi, zdrastveni sistem bi se raspao za 7 dana...Pogledaj samo primjer Njemacke koliko im je bilo bitno da stave krivulju pod kontrolu, a evo i primjer Italije koja nije poduzela na vrijeme odredjene mjere i sada je nastala havarija..TheCitizen wrote: ↑30/03/2020 22:32Za gripu postoji vakcina. Vakcina je prevencija. Ili ne? Pa ipak od gripe svake godine umre 650 hiljada ljudi sirom svijeta. A nema ni karantina ni policijskog ni zatvaranja bilo cega i bilo koga.
Mozda bi bilo isto kao i sa gripom. Mozda 10 puta vise. Ali bismo stekli imunitet puno brze. Ovako cemo se s ovim virusom naganjati godinama, Kolumbo.
u stvari, bolje prezivljava upravo na tim temperaturama.Ironmen wrote: ↑30/03/2020 21:47Samo pekmez od samoniklica jedem preko zime.... voce u zimskom periodu u trznim centrima je tempirana bombma od pesticida...mO k3 wrote: ↑30/03/2020 21:44Samo regionalno jedem , koliko si ti pojeo??Ironmen wrote: ↑30/03/2020 21:41 Samo da znate jos info 100% ... Sve jabuke u nasim trznim centrima sto jedete su 95% sa sjevera Italije od Udina, Trevisa, Verone, Bonzana, Trenta, Bergama pa sve do Comoa i Varese ogromne plantaze jabuka se nalaze u ovim dijelovima ko je isao autputem zna o cemu pricam pogotovo svjeverniji dio prema Bonzanu gdje uvoz jabuka i voca nesmetano radi i u ovim trenucima dok ovo pisem...
Mok3 koliko si italijanskih jabuka pojeo ovom periodu da ojacas imunitet u strahu od corone ???
Ovo za Italiju je 100% istina zato mi je smijesno evo sto ovo citam da je ovaj prao narandze vrelom vodom...Jer svo voce sto nam dolazi bude u hladnjaci u kamionu 3-4 dana prije serviranje na nase police ako ovaj jebeni virus moze prezivjeti u hladnjaci na 4-5 stepena onda je supervirus i svi smo vec mrtvi samo nam jos niko nije rekao...
Virus se zove korona. Samim tim je koronavirus glupost. Kao da tebe neko naziva IkaIJforumas umjesto forumas IkaIJ ili IkaIJ forumas.\
Nisi procitao onda sve. Jedna je recenica o tome sve ostale o samom tekstu. Znala sam da je besmisleno.TheCitizen wrote: ↑30/03/2020 22:39 @Mogy87 Sve procitao i znam. Problem je sto vam se diskreditovanje svodi na to gdje se nesto objavilo. To je smijesno. Uvijek je bilo slusaj sta se govori, ne ko govori.
4 dana u hladnjaci na kori jabuke na temperaturu od 4 stepeni ??? Onda je ovo super virus i svi smo vec mrtvi, dzaba nosimo rukavice, maske i radimo dezinfekciju...Zox wrote: ↑30/03/2020 22:41u stvari, bolje prezivljava upravo na tim temperaturama.Ironmen wrote: ↑30/03/2020 21:47Samo pekmez od samoniklica jedem preko zime.... voce u zimskom periodu u trznim centrima je tempirana bombma od pesticida...
Ovo za Italiju je 100% istina zato mi je smijesno evo sto ovo citam da je ovaj prao narandze vrelom vodom...Jer svo voce sto nam dolazi bude u hladnjaci u kamionu 3-4 dana prije serviranje na nase police ako ovaj jebeni virus moze prezivjeti u hladnjaci na 4-5 stepena onda je supervirus i svi smo vec mrtvi samo nam jos niko nije rekao...
Ti stvarno vjerujes u bajke ako mislis da nema lokalne transmisije.Ironmen wrote: ↑30/03/2020 22:434 dana u hladnjaci na kori jabuke na temperaturu od 4 stepeni ??? Onda je ovo super virus i svi smo vec mrtvi, dzaba nosimo rukavice, maske i radimo dezinfekciju...Zox wrote: ↑30/03/2020 22:41u stvari, bolje prezivljava upravo na tim temperaturama.Ironmen wrote: ↑30/03/2020 21:47
Samo pekmez od samoniklica jedem preko zime.... voce u zimskom periodu u trznim centrima je tempirana bombma od pesticida...
Kako znam svi poznati su nam klasteri dosli iz drugih zemalja jos nije zabiljezena lokalna zaraza kod stanovnistva...
Procitao sam sve. Davno jos. I video pogledao. Problem je u tome sto ga niko nije argumentovano demantovao. Cak su se pojavili i jos neki njegovog faha koji su rekli isto. Pogledaj onog Makedonca.