Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
sumirprimus

#9401 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Ok slazem se.zajebali su. OrgAni drzave i tuzi kazni.
Ali nije za odobravanja nek je umro i to. Svima nam se moze desit. Ljudski je bar presutit. Covjek je platio glavom.
MacaZ

#9402 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MacaZ »

da, taj je
zasluženo odapeo, žao mi samo što će još žrtava bit radi njega
ko i Džahidov vozač ni kriv ni dužan
Kontraverze oko prvog slučaja

Inače, prvi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je 17. marta u Mostaru. Radilo se o pacijentu koji je primljen u bolnicu zajedno sa svojim sinom. Upravo taj je slučaj podigao dosta prašine, s obzirom da su danas preminuli muškarac i njegov sin primljeni u bolnicu, a da ljekarima nisu reklai da su prije toga boravili u Italiji, niti je osoblje sumnjalo da su pozitivni na korona virus.
sumirprimus

#9403 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Mogy87 wrote: 30/03/2020 11:46
konektovan wrote: 30/03/2020 11:42
Mogy87 wrote: 30/03/2020 11:41 Umrli:
Mostar 53 godine
Gornji Vakuf 66
Po mom pojimanju ovo su mladi ljudi.
Bas tako ...
Ljudi kod nas ne razumiju da je bar 50% stanovnistva preko 50 godina i samim tim ugrozena kategorija. Jos kad se uzme u obzir visok pritisak i dijabetes (najcesce dodatne bolesti kod umrlih u Italiji), pusenje, zagadjenje dodjemo do ovoga. Plus sto je 80 u Italiji realno 60 kod nas kad se uzme u obzir stil zivota.
Kod nas je dobar dio populacije sa 50 vec istrosen da je za penzije i invalidne kategorije nazalost. :-)
dječak sa šibicama

#9404 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

OVaj u Vakufu/Uskoplju ko zna od cega je covjek umro.

Dosla hitna po redovnoj prijavi, covjeku pozlilo, srce ili sta vec. Korona je samo prisutna, jer kako rekose nije imao nikakve simptome.

To vec spada u onu dilemu "je li osoba preminula sa koronom ili zbog korone"
palermo

#9405 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Mogy87 wrote: 30/03/2020 11:46
konektovan wrote: 30/03/2020 11:42
Mostar 53 godine
Gornji Vakuf 66
Bas tako ...
Ljudi kod nas ne razumiju da je bar 50% stanovnistva preko 50 godina i samim tim ugrozena kategorija. Jos kad se uzme u obzir visok pritisak i dijabetes (najcesce dodatne bolesti kod umrlih u Italiji), pusenje, zagadjenje dodjemo do ovoga. Plus sto je 80 u Italiji realno 60 kod nas kad se uzme u obzir stil zivota.
dodaj tome stres od rata. stres od ekonomske situacije
, nepostojanje prevencije u zdravstvenom sistemu dodemo upravo do toga sto si napisala/o
O'zone
Globalni moderator

#9406 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Laertes wrote: 30/03/2020 11:21 Image

Znam da nije normalna cijena, ali me zanima koliko je nenormalna? Koja je redovna cijena ovih rukavica?
Dok je počinjalo ovo sranje ja uzeo paket lateks rukavica 100/1 i cijena bila 12,xx KM.

Doduše nisu sterilne pa je to eventualno razlika
lacrima

#9407 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lacrima »

Mostar 53 godine
Gornji Vakuf 66
Za nase zdravstvo pozna starost
sumirprimus

#9408 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Jesmo sad vec u fazi da ovi iz vana ne igraju vise glavnu ulogu u prenosu nego da se prenosi medju nama unutar populacije?
Mogy87

#9409 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

sumirprimus wrote: 30/03/2020 11:53 Jesmo sad vec u fazi da ovi iz vana ne igraju vise glavnu ulogu u prenosu nego da se prenosi medju nama unutar populacije?
Naravno. Od Konjica imamo lokalnu transmisiju.
O'zone
Globalni moderator

#9410 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

dječak sa šibicama wrote: 30/03/2020 11:44 U Italiji je prosjek godina umrlih 79, u Holandiji jos i veci, a u BiH ce biti negdje oko 50.

Sjajno zdravstvo, sjajno
MI smo zdravstveno na veoma niskom nivou. Ne treba da čudi smrtnost mlađih osoba.
Laertes

#9411 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Laertes »

sumirprimus wrote: 30/03/2020 11:37
Laertes wrote: 30/03/2020 11:21 Image

Znam da nije normalna cijena, ali me zanima koliko je nenormalna? Koja je redovna cijena ovih rukavica?
Ove obicne klix?
Ja sam te kupovo po 0.15 u ibn sini
Znači, 8x... Jebiga, nema sad tih po 0.15...
L u c i f e r

#9412 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L u c i f e r »

Preminuo je muškarac iz Mostara koji je bio zaražen koronavirusom, potvrđeno je za Klix.ba.

Podsjećamo, sumnja se da je ovaj 53-godišnjak po povratku iz Italije dobio temperaturu i respiratorne tegobe, nakon čega se javio u SKB Mostar negirajući da je bio u nekoj od rizičnih zemalja.
Pryda

#9413 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Pryda »

Dozvolili ste sebi da sudite ko je umro zasluženo a ko ne. A jos gore sto o njima znate samo iz novinarskog članka. Blago vam pameti :(

Sreća demantovase navode za onu zenu iz Zenice do sad bi je razapeli
statixx

#9414 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

dječak sa šibicama wrote: 30/03/2020 11:48 OVaj u Vakufu/Uskoplju ko zna od cega je covjek umro.

Dosla hitna po redovnoj prijavi, covjeku pozlilo, srce ili sta vec. Korona je samo prisutna, jer kako rekose nije imao nikakve simptome.

Imao je sigurno odredjene simptome, nisu ga dzaba testirali. Medjutim, anketa je debilna jer se sumnja temelji na dolasku iz kriticnih podrucja ili kontaktima sa osobama koje su zarazene. Ako su odgovori negativni, odbacuju sumnju na covid i ne testiraju.
lacrima

#9415 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lacrima »

statixx wrote: 30/03/2020 11:59
dječak sa šibicama wrote: 30/03/2020 11:48 OVaj u Vakufu/Uskoplju ko zna od cega je covjek umro.

Imao je sigurno odredjene simptome, nisu ga dzaba testirali. Medjutim, anketa je debilna jer se sumnja temelji na dolasku iz kriticnih podrucja ili kontaktima sa osobama koje su zarazene. Ako su odgovori negativni, odbacuju sumnju na covid i ne testiraju.
Imao je simptome, ali nije imao epidemiolosku anamnezu. Debili misle da se mora bit u Italiji da bi se dobio virus, a i mi smo vec dugo rizicno podrucje.
Janjicar

#9416 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Janjicar »

Pryda wrote: 30/03/2020 11:59 Dozvolili ste sebi da sudite ko je umro zasluženo a ko ne. A jos gore sto o njima znate samo iz novinarskog članka. Blago vam pameti :(

Sreća demantovase navode za onu zenu iz Zenice do sad bi je razapeli
Pa u tome smo prvaci :D i mahalisanju... Svi znamo kad je Hanifa u Čivčijama pi**u obrijala i što ju je obrijala....
sumirprimus

#9417 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Ne misle oni nego znaju. Al su tako uspjesno odbijali pokusaje tesitranja. Za nekog i tragicno a sad prijete cajber kriminalom i p.materinama. :-)
BadBoy

#9418 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Žao mi je svakog ljudskog života. Platio je ultimativnu cijenu za svoje neodgovorno ponašanje.

A mi sada moramo izvući pouku iz svega ovoga. Lombardija je na nivou Austrije, Njemačke, Francuske po razvijenosti, ekonomskoj moći i zdravstvenom sistemu.

Ako su oni ovako žestoko bačeni na koljena, samo razmislite gdje smo mi.

A hvala Bogu imamo takvo neodgovorno stanovništvo koje voli inatit i palamudit, o svemu imati jako mišljenje koje neće ni po koju cijenu promijeniti. Koliko smo samo postova evo na ovom forumu vidjeli koji idu "Ne može me niko ubijediti u suprotno". Odmah znaš sa kakvim čovjekom imaš posla. Tvrdoglavim i samoživim.

Mi smo sabi sebi najveća prijetnja.
dzipalo

#9419 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

Naslovnica wrote: 30/03/2020 11:19
palermo wrote: 30/03/2020 11:14
Naslovnica wrote: 30/03/2020 11:03

Muha ba, neće fasovati virus ako se pridržavaš zdravorazumskih uputa.
Nemoj ga viditi u park sa drugom djecom, odeš na Veliko polje (ako već nemaš vikendicu) i pustiš dijete neka gore skače i šuta loptu do mile volje, i ti sa njim.
pa zna svatko da ako na veliko polje ode muha sa unukom i ti sa sinom da necete fasovati virus. Al ako moze muha i ti sto ne bi moglo na veliko polje i jos tri hiljade roditelja sa djexom da i oni sutaju loptu. A onda je peespektiva vec drugacija.
Zar je stvarno to tesko shvatiri
Veliko polje je sasvim "veliko" da se na njemu može smjestiti još 3000 posjetilaca i da svi šutaju loptu, i da se drži razmak između njih.Svako ko je bio na Velikom polju to vrlo dobro zna.
Kada smo već kod toga šta je teško shvatiti, pokušavam shvatiti zašto roditelji ne mogu provozati djecu u kolicima, zašto ja ne mogu sa svojom djecom otići na vikendicu? Ima li neko razumno objašnjenje?
Da nije slučajno da će beba u kolicima nekoga zaraziti, ili će nju neko zaraziti? Ili je ono naše mahalaško objašnjenje da će "materešine sjesti u parkić, pušiti i mahalati" dok su djeca u kolicima?
Da nije slučajno objašnjenje da ako odem ja na vikendicu, otići će i 3000 ljudi na vikendicu? Da, i, u čemu je problem?
Evo ja cu jos jednom pokusati objasniti, mada to kod tebe ne pije vode jer neces da skontas, a argumenti su ti katastrofa jer ne poznajes osnovnu stvar koja pravi probleme a to je da se ljudi ne ponasaju onako kako im ti ili neko drugi kaze da se treba ponasati.

1. Veliko polje nije dovoljno veliko, dovoljno je da se neko nakaslje na jedno mjesto pa da poslije toga tvoje dijete padne na tom mjestu i dirne rukom pokupit ce virus sa trave. Ja mislim da ti ovo ne kontas, nego mislis da virus ne ostaje nigdje, ako se neko ne nakaslje direktno u tebe taj virus ce nestati, e pa nece, ostat ce jedno vrijeme na najblizoj povrsiti a u ovom slucaju je to trava ili zemlja gdje neko drugi moze dirnuti rukom i pokupiti virus. Znam da ti djaba objasnjavam al hajd.

2. Roditelji ne mogu provozati djecu u kolicima zato sto i ja mogu dijete od 4-5 godina staviti u kolica i reci da mi je dijete u kolicima. Nakon toga djetetu dosadilo u kolicima pa hoce malo protrcati. Pa ce dirnuti/sjesti na klupu gdje je mozda neko ko je zarazen sjedio i dirnuo klupu rukom, pa je moje dijete dirnulo klupu rukom (ovo stalno radi) i sta onda? Ko ce kontrolisati svakog ko je izasao je li mu dijete dovoljno veliko za kolica, otkud ti toliko policajaca?

3. Kako ces ti zabraniti nekome na vikendici da skupi 20 ljudi na istu? Da mozda nece policajci ici po zabitima i traziti vikendice pa da provjeravaju koliko je gdje ljudi? Kako ces u mjestu gdje ima 10 vikendica zabraniti da se ljudi iz tih vikendica medjusobno druze a dovoljno je da je jedan zarazen i bice svi. A ko ne kontas kako ce se ljudi na vikendici zaraziti, pa neko od njih je isao i u nabavku cevapa, piva, sta vec i mogao je pokupiti virus negdje.

Ti imas neku sliku u svojoj glavi kakva je kod tebe situacija i kako bi se ti ponasao. E pa ne donose se tako odluke na entitetskom ni drzavnom nivou. Da bi bio sposoban da donosis odluke moras sagledati sve moguce situacije i uzeti najgore slucajeve a to su ovi koje sam nabrojao. Hajde daj prijedloge rjesenja za ovo gore sto sam naveo pa ces moci pricati o tim svojim scenarijima.

Dakle:
1. Sta znaci veliko polje, koliko ljudi smije biti na koliko m2, i najbitnije ko ce to sve kontrolisati na svim planinama i velikim poljima, imamo li toliko policije i znamo li gdje se svako moguce polje za okupljanje nalazi?

2. Koja su to djeca u kolicima, kojeg uzrasta i kako zabraniti da neko dijete od 4 godine vozi u kolicima? Ako odredis dob djeteta, hoce li svako morati nositi rodni list djetata sa sobom da dokaze da dijete nema 2.5 godine nego 2?

3. Koga bi zaduzio da provjerava vikendice? Imas li spisak svih mjesta gdje ima vikendica i imas li toliko policajaca da mogu sve to provjeravati? Kako bi kontrolisao kad policajac ode da se ljudi iz 5 obliznjih vikendica nece ponovo druziti?
Last edited by dzipalo on 30/03/2020 12:22, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#9420 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Zaštitmo državne službenike

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kurtovi ... /200330058

Zadužimo se iz vana kako bi mogli nastaviti isplaćivati plate...jbo majku egoista.
Realni sektor na koljenima a njihova jedina preporuka je da se pridržavamo pravila...
kakavdanakneiskustvu

#9421 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

dječak sa šibicama wrote: 30/03/2020 10:56
Better Man wrote: 30/03/2020 10:51 Pročitajte malo riječ stručnjaka.

https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/inte ... rod-543125
Koliko ljudi zna za podatak da je ovaj covjek bio osnivac HDZ BiH :D

Vjerujem koliko i onih koji znaju da je Srebrov osnovao SDS BiH :D
znam ja,dovoljo star da se sjećam tih stvari
muha_sa

#9422 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

Znam ko nas vodi i da kolo vode u ogromnoj vecini podobni a ne sposobni--šta ja/mi mogu i možemo uradit u ovoj situaciji :?

slušat šta kažu i sjedit u kuci--hajd što bi se ja zarazio i nekako :-) al sebi nikad ne bih oprostio da nekog drugog a posebno svog bližnjeg zarazim.
Ende
kakavdanakneiskustvu

#9423 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

ljudi ne nose maske,dobar dio danas to ne radi,bar u zenici
Logovan

#9424 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

L u c i f e r wrote: 30/03/2020 11:58 Preminuo je muškarac iz Mostara koji je bio zaražen koronavirusom, potvrđeno je za Klix.ba.

Podsjećamo, sumnja se da je ovaj 53-godišnjak po povratku iz Italije dobio temperaturu i respiratorne tegobe, nakon čega se javio u SKB Mostar negirajući da je bio u nekoj od rizičnih zemalja.
Osmi umrli ili deveti. :roll:
kakavdanakneiskustvu

#9425 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

ovo je smiješno,sa maskama,kao obavezno za sve,maloprije na n1 solak gost,i on nosi masku,novinar ne nosi,sad se javlja novinarka iz mostara,na ulici,ne nosi masku
Locked