Ponasanje banaka u vrijeme corone

Moderator: O'zone

zudda

#1 Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by zudda »

Pozdrav,
Htio bih ovom temom skrenuti paznju na ponasanje banaka u ovom vremenu. Zamolio bih Vas da pisete vase informacije i iskustva u ovom periodu kako bi smo i poslije corone mogli ispravno odabrati banku sa kojom cemo poslovati u buducnosti.

On topic:
Raiffaisen banka je izbacila formu za podnosenje zahtjeva: https://raiffeisenbank.ba/formular/zahtjev
BBI ocekuje jos uvijek neku odluku nadleznih institucija po njima je odluka agencije uputa a ne zvanican dokument.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by Tomahawk11 »

Agencija je nadležna za rad banaka.
Neće Fadil ili neko drugi doći i reći banke trebaju ovako.
Date su instrukcije, sad je na njima red.
Kad ljudi krenu zvati i pitati šta ako nema plate/posla, moraće nešto uraditi.
Glupo je što se čeka kritični momenat, trebalo je već nešto preduzeti.
He1972

#3 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by He1972 »

Tomahawk11 wrote: 30/03/2020 11:35 Agencija je nadležna za rad banaka.
Neće Fadil ili neko drugi doći i reći banke trebaju ovako.
Date su instrukcije, sad je na njima red.
Kad ljudi krenu zvati i pitati šta ako nema plate/posla, moraće nešto uraditi.
Glupo je što se čeka kritični momenat, trebalo je već nešto preduzeti.
ma lihvari će pokušavati da izvrdaju moratorij dok god mogu pa onda još
Tomahawk11
Globalni moderator

#4 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by Tomahawk11 »

Mi smo svakako primjer države gdje svi izbjegavaju sve dok se može.
Banke će moratorij, pumpadžije drže cijene goriva, kad kiša udari, kišobran je odmah skuplji, cijene maski i rukavica su odjednom pet puta veće, brašna nema ili je skuplje (iako hljeba ima koliko i kakvog hoćeš).
Cirkus.
Država

#5 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by Država »

Danas podnio e-mail-om zahtjev za odgodu plaćanja rata kredita na 3 mjeseca. U pitanju je Turkish Ziraat Banka.
E-mail je (npr) [email protected]

Ovo "ilidza" je zbog toga što mi je kredit dala poslovnica na Ilidži.

Sretno...
Mikacha
Location: No.1 MILE NJANTAKO BL (BlackListed) F O R E V E R !

#6 Unicredit banka NE DA devize !!!???

Post by Mikacha »

...poslovnica na Dobrinji daje ti mogucnost da podignes svoje vlastite devize, u mom slucaju $$$, SAMO u KM jer su ih, dolare prvopomenute, "DOBILI ZARAZENE" !!??

Nakon insistiranja da dobijem SVOJ novac, sa SVOG deviznog racuna, pojavila se osoba koja se nije predstavila, ali se ponudila "da objasni" !?
Sta se TU IMA OBJASNJAVATI ?

Ispostavilo se da za ce me pozvati za DAN-DVA ( da li ce ?) da EVENTUALNO dodjem po svoj novac...

Jesam li ja blesav ili' mi noge smrde !?

Imal' ko sa FACE-a ili Dženana Karup Druško da istraze ?

Jebo zemlju koja Bosne nema ! :izet:

P.S: E, moj Dozere dobri !
Zeleni12

#7 Re: Unicredit banka NE DA devize !!!???

Post by Zeleni12 »

Mikacha wrote: 30/03/2020 12:45 ...poslovnica na Dobrinji daje ti mogucnost da podignes svoje vlastite devize, u mom slucaju $$$, SAMO u KM jer su ih, dolare prvopomenute, "DOBILI ZARAZENE" !!??

Nakon insistiranja da dobijem SVOJ novac, sa SVOG deviznog racuna, pojavila se osoba koja se nije predstavila, ali se ponudila "da objasni" !?

Ispostavilo se da za ce me pozvati za DAN-DVA ( da li ce ?) da EVENTUALNO dodjem po svoj novac...

Dovoljno vremena da novac dezinficiraju, to je za tvoje dobro, brinu se za svoje musterije :-)

E, kad sam procitao ovaj status, prvo mi je pao na pamet onaj Isovicev zahtjev da se bankama zabrani izvlacenje novca u maticne zemlje.
jazzer

#8 Re: Unicredit banka NE DA devize !!!???

Post by jazzer »

Mikacha wrote: 30/03/2020 12:45 ...poslovnica na Dobrinji daje ti mogucnost da podignes svoje vlastite devize, u mom slucaju $$$, SAMO u KM jer su ih, dolare prvopomenute, "DOBILI ZARAZENE" !!??

Ne pristaj niposto da uzmes KM ili EUR umjesto USD jer ces izgubiti novac na konverziji, pogotovo ako se radi o vecem iznosu.

A ta prica o ''zarazenim'' dolarima je cista laz, slobodno im reci. Nego nemaju efektive USD pa te zavlace tom pricom.
drndalo

#9 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by drndalo »

Hajd' malo smanjite ribu. Svako dizanje neke vece kolicine valute koje nije normalno da imaju u poslovnici se uvijek mora najaviti par dana ranije, i dovuku ih za tebe kad se dogovorite. Bilo zbog valute ili kolicine...
zudda

#10 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by zudda »

Tomahawk11 wrote: 30/03/2020 11:44 Mi smo svakako primjer države gdje svi izbjegavaju sve dok se može.
Banke će moratorij, pumpadžije drže cijene goriva, kad kiša udari, kišobran je odmah skuplji, cijene maski i rukavica su odjednom pet puta veće, brašna nema ili je skuplje (iako hljeba ima koliko i kakvog hoćeš).
Cirkus.
Nije fkt da nesta hvalim klijent sam BBI banke ali mi je kum u raiffaisenu i kod njih je vec pokrenuta procedura za moratorij a jos 22.03 izasla obavijest. Iskreno u dilemi sam da uzmem zamjenski za istu svotu novca samo da predjem u drugu banku. I mislim da je to pozitivan primjer koji treba istaci kao i ove negativne.
Haris.ba

#11 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by Haris.ba »

drndalo wrote: 30/03/2020 12:59 Hajd' malo smanjite ribu. Svako dizanje neke vece kolicine valute koje nije normalno da imaju u poslovnici se uvijek mora najaviti par dana ranije, i dovuku ih za tebe kad se dogovorite. Bilo zbog valute ili kolicine...
U pravu si. Ali kakvo je to obrazloženje "zaražene pare"? Pa to je skandal da neko u banci kaže.
drndalo

#12 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by drndalo »

Tu se slazem, ne mogu da vjerujem da je neko nesto takvo rekao...
shape of despair

#13 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by shape of despair »

Raiffeisen banka izbacila formular za prijavu za odobrenje olaksica na recimo kredit. Popunio pa ćemo da vidimo
He1972

#14 Re: Unicredit banka NE DA devize !!!???

Post by He1972 »

koja banka??????????
drndalo

#15 Re: Unicredit banka NE DA devize !!!???

Post by drndalo »

He1972 wrote: 30/03/2020 13:54

koja banka??????????
Pogledaj mu zaglavlje poruke: Unicredit banka NE DA devize !!!???
Mikacha

#16 Re: Unicredit banka NE DA devize !!!???

Post by Mikacha »

Zeleni12 wrote: 30/03/2020 12:48 ...
E, kad sam procitao ovaj status, prvo mi je pao na pamet onaj Isovicev zahtjev da se bankama zabrani izvlacenje novca u maticne zemlje.
Bil' malo pojasnio : koji status ?
A, onda ovo o Isovicevom zahtjevu; imas li link da vidim o cemu se radi ?

Hvala na ucescu.
Mikacha

#17 Re: Unicredit banka NE DA devize !!!???

Post by Mikacha »

jazzer wrote: 30/03/2020 12:53 ...
Ne pristaj niposto da uzmes KM ili EUR umjesto USD jer ces izgubiti novac na konverziji, pogotovo ako se radi o vecem iznosu.

A ta prica o ''zarazenim'' dolarima je cista laz, slobodno im reci. Nego nemaju efektive USD pa te zavlace tom pricom.
Hvala na "on the spot" komentaru.

Ti ocigledno u potpunosti razumijes kako ovi gadovi lahko prave pare u ovom nasem, ali i u svjetskom, truhlom okruzenju.

Ako nisi gledao pogledaj :
https://www.imdb.com/title/tt8951058/ i procitaj ovo

https://www.zeit.de/wirtschaft/2017-06/ ... ng-germany

Ko' sto vidis ovi se domaci gadovi imaju na koga ugledati, i sto je evidentno, lijepo im ide nema sumnje.

Jos jednom, havala na konstruktivnom ucescu i pozdrav.
Mikacha

#18 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by Mikacha »

zudda wrote: 30/03/2020 11:32 Pozdrav,
Htio bih ovom temom skrenuti paznju na ponasanje banaka u ovom vremenu. Zamolio bih Vas da pisete vase informacije i iskustva u ovom periodu kako bi smo i poslije corone mogli ispravno odabrati banku sa kojom cemo poslovati u buducnosti.
Hvala zu sto si moj post ukomponovao u jedan siri kontekst, koji moze valjati drugim ljudima da nadju dragocjenu informaciju u momentu kad su zivci otanjeni, a vremena malo.

Pozdrav.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#19 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by konektovan »

Cuj tajni podatak, a Senad zna za njega..... :D :lol:
drndalo

#20 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by drndalo »

Mikacha wrote: 30/03/2020 17:31
drndalo wrote: 30/03/2020 12:59 Hajd' malo smanjite ribu. ...
E, moj ribaru...da malo vise citas nego sto "drndas" po forumu samo da dokazes da "nema budale dok se sama ne javi", ne bi ti promaklo :

<KREPO.ba/clanak/200321/poslodavci-1-aprila-otkazi-za-40-000-radnika-drzava-i-vlade-imaju-milijarde-kome-ce-ih-dati> ,
a, iz cega cu ja usmjeriti tvoj, prilicno tup doduse, fokus na ovo:
Ećo: NE! Rizikujemo! Banke mogu postati vlasnici svega ovoga… na planeti. 2/3 firmi u BiH su u problemima - Vijeće ministara, država spava.

Senad: Znate li tajni podatak Centralne banke, koliko para su građani i firme podigli s računa za 14 dana? Ne znate? 300 miliona maraka i 70 miliona eura!
Mozda, mozda bi ti se onda samoo pokazalo...

Odjebi.
Nema sta, kultura na nivou! Svaka ti dala... :thumbup:

Sad sam jos sigurniji u to da si djelimicno netacno prenio svoje iskustvo s bankom... Ne znas dje udaras, pa mislis da mozes dje hoces... Nece da moze...

440 mil. KM dignuto? Koliko MILIJARDI ima stednje u tim istim bankama? Prvo to istrazi pa pametuj...
O'zone
Globalni moderator

#21 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by O'zone »

Mikacha wrote: 30/03/2020 17:31
drndalo wrote: 30/03/2020 12:59 Hajd' malo smanjite ribu. ...
E, moj ribaru...da malo vise citas nego sto "drndas" po forumu samo da dokazes da "nema budale dok se sama ne javi", ne bi ti promaklo :

<KREPO.ba/clanak/200321/poslodavci-1-aprila-otkazi-za-40-000-radnika-drzava-i-vlade-imaju-milijarde-kome-ce-ih-dati> ,
a, iz cega cu ja usmjeriti tvoj, prilicno tup doduse, fokus na ovo:
Ećo: NE! Rizikujemo! Banke mogu postati vlasnici svega ovoga… na planeti. 2/3 firmi u BiH su u problemima - Vijeće ministara, država spava.

Senad: Znate li tajni podatak Centralne banke, koliko para su građani i firme podigli s računa za 14 dana? Ne znate? 300 miliona maraka i 70 miliona eura!
Mozda, mozda bi ti se onda samoo pokazalo...

Odjebi.
Banned user for reason “”
» Mikacha

7 dana
mali jomu

#22 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by mali jomu »

SAOPĆENJE: U cilju adekvatnog informisanja javnosti

Agencija za bankarstvo FBiH donijela odluku o privremenim mjerama
Navedenim odlukama Agencija je omogućila subjektima bankarskog sistema široke mogućnosti prilagođavanja

Image

Navedenim odlukama Agencija je omogućila subjektima bankarskog sistema široke mogućnosti prilagođavanja i djelovanja u nastalim okolnostima, u smislu odobravanja posebnih mjera...

https://avaz.ba/vijesti/bih/558679/agen ... im-mjerama
Blixen

#24 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by Blixen »

varalice
tako je uvijek
ima ona kad te mami ....
neko_sa_strane

#25 Re: Ponasanje banaka u vrijeme corone

Post by neko_sa_strane »

Je li se meni čini ili su povećali kamatne stope.
Locked