Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Magarece_godine

#9126 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Magarece_godine »

Johnny_x wrote: 29/03/2020 21:16 Ustav BIH Član II
2. Međunarodni standardi
Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.

Pravo na slobodu kretanja je osnovno ljudsko pravo. Da li je ova odredba o zabrani kretanja djeci i starijim kršenja ustava BiH, ima li neki pravnik da ovo rastumaci?
Ne, jer je proglaseno vanredno stanje. Problem je selektivnog provodjenja mjera diskriminirakuci jednu grupu bez adekvatnog razloga.
The 51st State

#9127 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by The 51st State »

2. Međunarodni standardi
Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.

Pravo na slobodu kretanja je osnovno ljudsko pravo. Da li je ova odredba o zabrani kretanja djeci i starijim kršenja ustava BiH, ima li neki pravnik da ovo rastumaci?
:lol: pa sok i nevjerica.
sumirprimus

#9128 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Milenkov buraz wrote: 29/03/2020 21:19
sumirprimus wrote: 29/03/2020 21:18 Kakav je narod da nije zabrane ulice bi bile pune a svi su potencijalni prenosnici.
Al' ja ne kontam tu aroganciju da se izjavi da djeca ne prenose virus. Mislim wtf. :roll: šta da lje raspravljati? Ovo su sigurno oni koji smatraju da je vakcinacija štetna.
Ti ko da tek sad otrkio gdje zivis. Uvode zabrane a haman najvise klastera zbog politicara i doktora :lol:
A tek presice ovog kriznog staba :lol:
Jos mi ispade ovaj momak iz inspekcije sta je vec i najfiniji. Al pazi krizni stab :lol:
biglebovski

#9129 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Fejsbuk komentar sa regionalnog news sajta:

"Treba stalno ustrajati u odgovorima: da li su najlosije prognoze gore od ekonomskog pada? Kolika je tocnost testova? Da li testovi sa sigurnoscu potvrduju da se radi o ovom koronavirusu, a ne samo nekom od koronavirusa? Zasto Svedska, Rusija, Bjelorusija i jos mnoge zemlje imaju smrtnost unutar granica sezonske gripe, a nemaju restrikcije ili imaju vrlo blage restrikcije? Zasto se od pocetka zarazeni, sumnjivi i njihovi kontakti nisu izolirali uz svu potrebnu medicinsku pomoc i ostalu skrb, posebno s obzirom da nam je virus dosao izvana? Sto je s pretpostavkom Oxfordskog sveucilista da 40-ak posto stanovnistva vec ima antitijela za SARS-Cov2 jer je moguce da je virus krenuo ranije nego u Kini i da vecina nema simptome ili ima simptome iste prehladi i gripi pa nikada nisu testirani sto postotak smrtnosti stavlja malcice iznad smrtnosti gripe (sto se dogada u Njemackoj jer masovno testiraju, postotak smrti je 0.6%, a za gripu je oko 0.3%)?

Toliko pitanja, a nista od odgovora. Samo se kao kontra spomene Italija i sad bi tu sva rasprava trebala stati. Italija je jedina zemlja na svijetu toliko pogodena, a zanemaruje se niz faktora (navodno nesto jaci tip, izrazito stariji prosjek godina stanovnistva, sve smrti pozitivnih na koronavirus (sa ili bez bolesti Covid-19) se pripisuju koronavirusu, prerano stavljanje na respirator, itd...).

Sumnjam da ce ljudi mirno sjediti u izolaciji dva i pol mjeseca bez odgovora."
muha_sa

#9130 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

allem_77

#9131 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by allem_77 »

“Uopće ne sumnjam na neke teorije urote, samo bih volio biti nešto blize spoznaji koliko je smrti od tradicionalnih bolesti, koliko od starosti, a koliko od korone…?”

Svakodnevno prebrojanje zaraženih i umrlih od korona virusa na svakoj koti kugle zemaljske i njihovo plasiranje putem medija, sedmicama stvara psihozu iz koje, čini se, izlaza nema… Najcrnje u svemu tome, nakon Kine, djeluju podaci koji stižu iz Italije, gdje je juče umrlo, kako se navodi, rekordnih 919 ljudi – svi od korone virusa.

Sumirajući sve ovo, poznati novinar, i puno više od toga, Goran Milić postavio je nekoliko pitanja na svom Facebook profilu, odnosno objavio je post u kome čitavu situaciju posmatra iz racionalnijeg ugla:

– Muče me ovi podaci o smrtnosti Talijana od coronavirusa.
Danas je umrlo rekordnih 919.
Prije nego sto je nastala corona, npr. u cijeloj 2018 god. u Italiji je umrlo cca 647.000 osoba. U prosjeku, 1770 na dan.

Sada samo od corone umire 919 dnevno.
Znači li to da sada, u prosjeku, u Italiji umire 2. 689 svakoga dana?
Ili se smrti od srca, vena, raka, aidsa, gripe, upale pluća itd, dobrim dijelom, u ovoj konfuziji i dezinformiranosti, pripisuju coronavirusu?

Jer, čudno je da talijanskoj statističkoj službi do sada nije postalo relevantno da usporedi ukupnu smrtnost npr. u ožujku 2018. sa ožujkom 2020.

Pitanje je jasno, umire li sada 919 Talijana vise dnevno, ili je naglo opala smrtnost drugih bolesti?

Uopće ne sumnjam na neke teorije urote, samo bih volio biti nešto blize spoznaji koliko je smrti od tradicionalnih bolesti, koliko od starosti, a koliko od korone…? – zapisao je Goran Milić u svom FB postu.

Poređenja radi, i podaci o smrtnosti koji se trenutno objavljuju za Bosnu i Hercegovinu obuhvataju samo žrtve korona virusa, a njihov broj polako raste… Do sada, a odnosi se to na period od otprilike dvije sedmice, kada je i počelo zvanično testiranje i registriranje zaraženih u BiH, umrlo je ukupno četvoro ljudi.

Međutim, prema zvaničnim podacima zdravstvenih institucija u BiH iz februara 2020. godine, prije prodora korona virusa na naše prostore, registrovano je 11 osoba umrlih od sezonske gripe u toku tri sedmice.

Također, zvanični podaci iz prošle godine pokazuju da se u BiH nastavlja trend povećanja broja umrlih u odnosu na broj rođenih. Za isti ovaj period, prema podacima Agencije za statistiku BiH, od januara do marta 2019. godine rođeno je 6.189 djece, a umrlo je 10.249 osoba. Od ovoga broja, njih 5.793 osobe umrle su u FBiH.

Prostom računicom dođe se do podatka da svakog dana samo na prostoru Federacije, u prosjeku, umre čak 113 osoba – bez korona virusa.

TAGOVIGoran Milić
Last edited by allem_77 on 29/03/2020 21:26, edited 1 time in total.
Naslovnica

#9132 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Milenkov buraz wrote: 29/03/2020 21:18
Naslovnica wrote: 29/03/2020 21:09

Niko nije dobio Koronu tako što mu je prenijelo dijete, nego se tačno zna ko su ljudi koji su zarazili ostale, uglavno debili koji se nisu pridržavali izolacije.
Kod debila ide 3-4 para, druženje, grljenje...ja nisam debil i znam šta radim i o čemu pričam.
Ovo može trajati mjesecima.
Vi stvarno mislite da će zatvaranje djece mjesecima i nebulozni policijski časovi (kao da je korona posebno opasna i prenosi se najvise u periodu policijskog) - dovesti do rezultata?!
NEĆE.
Druge mjere su u pitanju a ne restrikcije ove vrste i na ovaj način.
Image
AHA.
Naslovnica

#9133 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Milenkov buraz wrote: 29/03/2020 21:19
sumirprimus wrote: 29/03/2020 21:18 Kakav je narod da nije zabrane ulice bi bile pune a svi su potencijalni prenosnici.
Al' ja ne kontam tu aroganciju da se izjavi da djeca ne prenose virus. Mislim wtf. :roll: šta da lje raspravljati? Ovo su sigurno oni koji smatraju da je vakcinacija štetna.
Kakva arogancija liče?!
Beba u kolicima će nekome prenijeti Koronu?! Kako?!
Zašto roditelji ne mogu izvesti djecu u kolicima?!
Pa to i u Srbiji nisu zabranili. Danas sam bio u RS-u, i kod njih nije zabrana izlaska djeci, da ne spominjem bebe.
Šta vam je ba, de malo mućnite glavom!
Haris.ba

#9134 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

biglebovski wrote: 29/03/2020 21:24 Fejsbuk komentar sa regionalnog news sajta:

Zasto Svedska, Rusija, Bjelorusija i jos mnoge zemlje imaju smrtnost unutar granica sezonske gripe, a nemaju restrikcije ili imaju vrlo blage restrikcije?
https://www.index.hr/vijesti/clanak/od- ... 0212.aspx
Od sutra počinje stroga karantena za građane Moskve
Milenkov buraz

#9135 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Beograđanin V. P. (48), vlasnik kompanije koja se bavi proizvodnjom instrumenata i autopilota za avione, najmlađa je žrtva koronavirusa u Srbiji i iza njega je ostalo četvero djece.

Ovaj biznismen navodno je obolio nakon što je 11. marta prisustvovao proslavi 70 godina fabrike namjenske industrije "Igman" u Konjicu, u Bosni i Hercegovini.
sumirprimus

#9136 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Sta je gore najgori scenarij ili ekonomski krah?
Ziva glava na ramenima ce naci nacina i doci do para. A pare ti nece kupit novu glavu.
Plus ne kockas se samo sa svojom glavom. Dakle pamet u glavu. :)
pustopoljina

#9137 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pustopoljina »

2. Međunarodni standardi

Ne moze se pozivati na ovo u vanrednoj situaciji. Naravno da imaju pravo ograniciti kretanje, uvesti policijski sat...ali treba malo razmisliti i treba to uvesti u realitet, na takav nacin da ljudi imaju sanse toga se i pridrzavati.
Potpuno razumijem ovu/ovog sto je maloprije opisala situaciju u parku ili scenarij sa 4 para na vikendici. Tu uvesti drakonske kazne. Jer, to nije djecija krivica, nego krivica debilnih roditelja.
Nadam se da su se u mojoj zgradi roditelji sjetili da postoje 4 krovne terase...4 porodice mogu izaci na svjetlo, djeca mogu biciklom krug okrenuti bez da porodice imaju kontakta medjusobno. 52 stana i nemaju svi djecu...mogu svi da se izrotiraju...svako svoje igracke uz nadzor roditelja i dezinficiranje brave na terasama. Da imam dijete to bih, ako nista drugo, predlozila svim roditeljima u zgradi. SVE se moze organizirati, ako su ljudi konstruktivni.
biglebovski

#9138 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Haris.ba wrote: 29/03/2020 21:29
biglebovski wrote: 29/03/2020 21:24 Fejsbuk komentar sa regionalnog news sajta:

Zasto Svedska, Rusija, Bjelorusija i jos mnoge zemlje imaju smrtnost unutar granica sezonske gripe, a nemaju restrikcije ili imaju vrlo blage restrikcije?
https://www.index.hr/vijesti/clanak/od- ... 0212.aspx
Od sutra počinje stroga karantena za građane Moskve
Ode mi jedan argument. Jebi se Putine i Challengeru. Idemo dalje.
sumirprimus

#9139 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Jedini trenutno efektivan nacin u borbi sa ovom koronom.

JEDINI, nema ali.
shalla

#9140 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shalla »

Ono što mi je zanimljivo, ko god postavi pitanje koje sam i ja postavljao, pici i ostali kažu ma eto izvodite djecu boli me ćuna :lol: pa jebemu miša nemojmo biti tako isključivi ;-)
Evo, kod mene je isto kao kod @Naslovnica supruga i ja radimo, izloženi smo naravno full i 50x je veća mogućnost da nedaj Bože fasujemo virus na poslu i prenesemo ga djetetu. Pritom se snalazimo za malca kako znamo i umijemo, najčešće ga vodimo kod svastike koja ima svoje dvije curice, pa ako mi donesemo svome malcu virus i on će njima itd itd, evo ovu sedmicu sam ja sam dobio plaćeno odsustvo pa će mali sa mnom...
I pritom, ja ne spadam u ljude kojima je ova restrikcija problem jer živim u kući, imam hvala Bogu veliko dvorište koje je izolovano od svega, dijete je vani povazdan vikendom i sl... Niko ovdje ne zagovara raspašoj, parkiće, igrališta, i naravno da je to suludo. Ali jebemu mater, imamo dovoljno policije (bar mi se tako čini jer ih je uvijek na kafama po benzinskim pumpama pa 2-3 auta) a ne baš previše parkića, ta okupljanja bi se vrlo brzo neutralisala, čim bi legla prva kazna od 500 KM. Ovdje je riječ o tome da ljudi ne mogu odvesti djecu na vikendicu, na planinu, ne mogu izaci ispred zgrade pola sata, ljudi dragi o čemu mi pričamo. Pa FBiH je jedina u Evropi ovo uvela, suludo da ne može suludije (joj riječi) biti...

Baš ste isključivi, fkt ne kontam zašto vam je u objašnjenjima samo crno ili bijelo :roll:
dječak sa šibicama

#9141 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Milenkov buraz wrote: 29/03/2020 21:30
Beograđanin V. P. (48), vlasnik kompanije koja se bavi proizvodnjom instrumenata i autopilota za avione, najmlađa je žrtva koronavirusa u Srbiji i iza njega je ostalo četvero djece.

Ovaj biznismen navodno je obolio nakon što je 11. marta prisustvovao proslavi 70 godina fabrike namjenske industrije "Igman" u Konjicu, u Bosni i Hercegovini.
Citao sam na twitteru o njemu, bio je twitteras i oprastali se od njega, bio je teski astmaticar.
sumirprimus

#9142 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Pa svi bi u setnju na planinu izlet.
A bog dao ko amerika smo veliki :lol:
Razmisljajte malo. To sto bi vi htjeli svi hoce. A to vodi guzvama a guzve masovnom izlaganju virusu.a izlaganje virusu ... Sta rade trenutno svi u svijetu koji su bili u opustenijoj vaRijanti?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#9143 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

BadBoy wrote: 29/03/2020 20:04 Opet isto priča, stvarno ne razumijem ovoliko kmečanje što se mora ostati u kući samo jedan mjesec, 30 pišljivih dana! Neće nikome ništa biti, pa ljudi preživljavali konc. logore u najgorim uslovima a ne ovako u kući sa porodicom, televizijom, internetom, hranom i svim modernim pogodnostima.

Stvarno se pretjeruje. Majke mi tačno dođe čovjeku da pomisli da neki ljudi ne mogu biti u kući sa djecom...

Četiri godine sam u ratu kao dijete u podrumu proveo sa katastrofalnom prehranom i ništa mi nije bilo.
Znaš li koliko ratne djece ima poslije 30te što zdravstvenih što psihičkih problema od ratnih stresova? Ja sam prvi fasovao ekcem i još po nešto što se javlja na nervnoj bazi. Ono, nisam bio u situaciji kao raja iz SA, ali ipak je ratni stres uzeo danak...
avenija

#9144 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

FBIH je jedina u Evropi ovako strogim mjerama ZABRANE preksila Ustav koji prizilazi iz Evropske konvencije za zastitu osnovnih ljudskih prava i sloboda.
Suprotno je takodjer i sa svim preporukama UN I WHO.

Ako uvedes vanredno stanje ne mozes se ponasati kao Mladic, svi imaju i dalje odredjena prava koja su definisana u takvim situacijama.
Dovoljna je cinjenica da si jedini u svijetu to uradio ! Zatvorenici sa dozivotnim kaznama moraju imati 1 sat aktivnosti u 24 sata.
sumirprimus

#9145 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

avenija wrote: 29/03/2020 21:43 FBIH je jedina u Evropi ovako strogim mjerama ZABRANE preksila Ustav koji prizilazi iz Evropske konvencije za zastitu osnovnih ljudskih prava i sloboda.
Suprotno je takodjer i sa svim preporukama UN I WHO.

Ako uvedes vanredno stanje ne mozes se ponasati kao Mladic, svi imaju i dalje odredjena prava koja su definisana u takvim situacijama.
Dovoljna je cinjenica da si jedini u svijetu to uradio ! Zatvorenici sa dozivotnim kaznama moraju imati 1 sat aktivnosti u 24 sata.
Neosnovano pretjerujes.
Jedimo dobro sto su uradili su ove mjere zabrane. Sve ostalo je na amaterskom nivou i prepisivanje od rs. I srbije.
Doduse kakav narod takva i vlast.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9146 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

sumirprimus wrote: 29/03/2020 21:41 Pa svi bi u setnju na planinu izlet.
A bog dao ko amerika smo veliki :lol:
Razmisljajte malo. To sto bi vi htjeli svi hoce. A to vodi guzvama a guzve masovnom izlaganju virusu.a izlaganje virusu ... Sta rade trenutno svi u svijetu koji su bili u opustenijoj vaRijanti?
Guzva na planini da se ljudi sudaraju ko u tramvaju?
Last edited by mk ultra on 29/03/2020 21:45, edited 1 time in total.
Naslovnica

#9147 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

shalla wrote: 29/03/2020 21:36 Ono što mi je zanimljivo, ko god postavi pitanje koje sam i ja postavljao, pici i ostali kažu ma eto izvodite djecu boli me ćuna :lol: pa jebemu miša nemojmo biti tako isključivi ;-)
Evo, kod mene je isto kao kod @Naslovnica supruga i ja radimo, izloženi smo naravno full i 50x je veća mogućnost da nedaj Bože fasujemo virus na poslu i prenesemo ga djetetu. Pritom se snalazimo za malca kako znamo i umijemo, najčešće ga vodimo kod svastike koja ima svoje dvije curice, pa ako mi donesemo svome malcu virus i on će njima itd itd, evo ovu sedmicu sam ja sam dobio plaćeno odsustvo pa će mali sa mnom...
I pritom, ja ne spadam u ljude kojima je ova restrikcija problem jer živim u kući, imam hvala Bogu veliko dvorište koje je izolovano od svega, dijete je vani povazdan vikendom i sl... Niko ovdje ne zagovara raspašoj, parkiće, igrališta, i naravno da je to suludo. Ali jebemu mater, imamo dovoljno policije (bar mi se tako čini jer ih je uvijek na kafama po benzinskim pumpama pa 2-3 auta) a ne baš previše parkića, ta okupljanja bi se vrlo brzo neutralisala, čim bi legla prva kazna od 500 KM. Ovdje je riječ o tome da ljudi ne mogu odvesti djecu na vikendicu, na planinu, ne mogu izaci ispred zgrade pola sata, ljudi dragi o čemu mi pričamo. Pa FBiH je jedina u Evropi ovo uvela, suludo da ne može suludije (joj riječi) biti...

Baš ste isključivi, fkt ne kontam zašto vam je u objašnjenjima samo crno ili bijelo :roll:
Ali znaš šta je najzanimljivije?
Narkomanska ekipa u B-fazi svakodnevno uredno roštilja, duva, pije, urliče, na istom mjestu, business as usual za njih, ni policije ni restrikcija.
Pa jebem vam majku retardiranu, donesite uredbu da mogu djeca izaći u pratnji roditelja, reci mora maska, moraju rukavice , distanciranje - ako nešto nije kako treba, kazni roditelje.
Ali jok, retardi samo znaju zabranjivati.
biglebovski

#9149 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

sumirprimus wrote: 29/03/2020 21:30 Sta je gore najgori scenarij ili ekonomski krah?
Ziva glava na ramenima ce naci nacina i doci do para. A pare ti nece kupit novu glavu.
Plus ne kockas se samo sa svojom glavom. Dakle pamet u glavu. :)
Ma ne znam više šta da ti kažem. Smori ovo govno od virusa, da bar malo olabave za djecu i starije... Al kako ovi u Hrvatskoj spominju početak juna kao kad očekuju slabljenje mjera, a kako gledam i ovi naši će u tom pravcu.... A najgori scenarij je "Mi smo uzeli talijanski scenarij da računamo koliko će nam trebati zdravstvenih kapaciteta, naša procjena je da će biti više tisuća oboljelih i 300 do 400 teško bolesnih"... A dosta ljudi će propast na ekonomskom planu koji neminovno vuće i propast na zdravstvenom planu usljed stresa... A političarima win-win kako god okrene... #nemampojmakojijedanasdan
dječak sa šibicama

#9150 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Vi polemisete o toj djeci, ja danas do granapa, ladno djecaci sutaju lopte u parku. Ciko lopta kaze, da im je vratim.

Problem je u neodgovornim ljudima, 90 ljudi se ponasa odgovorno nadje se 10 budala i naprave sranje, onda ovih 90 ispasta jos vise.

Nesto novo iz Italije

https://www.6yka.com/novosti/riciardi-k ... AHYjZ0-Awg
Locked