Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#901 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa solidarišu se. Uvode novi solidarni porez
hihihi biće novih autića i heliHoptera 
- cvrčak_na_hedonizmu
#902 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Jasta ce, vecina je potpuno odrodjena od realnosti. Samo gledaj sta ce biti.mirsek wrote: ↑29/03/2020 19:04Moramo svi rasporediti teret ako hocemo da prodjemo sa sto manje stete. Svi u javnom sektoru imaju sigurne plate i primanja, imaju uzajamne kase u firmama, mogu dici kredit kad hoce. Jednostavno oni trebaju da solidarisu sa privatnim sektorom koji se mora spasavati. Naravno da ovo nije dovoljna mjera. Sve one druge mjere takodjer treba primjeniti. To treba da se radi narednih 3-6 mjeseci pa vidjeti kako stojimo. Kredite od par milijardi niposto ne uzimati.coco1 wrote: ↑29/03/2020 18:56ne mozes radnika, ali bas radnika bht-a, ep, sarajevo gasa, jkp rad, policije, nastavnike... svrstavati u kategoriju uhljeba. ti ljudi rade i zarade svoju platu.
u BiH, pogotovo FBiH, je problem preglomazan administrativni aparat. samo na nivou FBiH imamo 12 nivoa vlasti, sa vladama i pripadajucim pratecim satelitima. e, oni pojedose sve ono sto zarade i uplate gore pobrojani radnici, a za njima svi drugi privrednici.
-
Nadzorna_ploca
#903 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Kaze drug koji radi u firmu koja proizvodi namjestaj da ce april i maj dobiti minimalnu platu. Pod pretpostavkom da nece raditi. To je fer potez.
- mirsek
- Domaci izdajnik
#905 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Gdje nam je naš ekonomski stručnjak za pokretanje biznisa u BIH Havana? Možda bi nam on dao optimističnu prognozu 
-
high_volume
#906 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ne postoji način za redukciju broja radnika u državnom sektoru, jer je, prvo: to ogroman administrativni i zakonodavni posao; drugo: jer za niz odluka o promjeni broja radnika treba donijeti nove sistematizacije radnih mjesta; treće: jer država nema novca da isplati otkaze radnika, moguće presude po njihovim tužbama; četvrto: jer je prejak uticaj političkih organizacija u zaštiti svojih članova, simpatizera...interesa, itd, itd.Lajavikrelac wrote: ↑29/03/2020 19:02 Imaš masu privatnih firmi, jačih naravno, gdje uhljeba i neradnika ima ko u priči! Uvale se rođaci, familija, jarani i švalerke na ladimudanska mjesta u upravi i imaju službeno auto, telefon i platu od 1500 KM, dok ik ispod njih izginuše radeći prekovremeno za 600-700 KM. O ovim državnim muzerama ne treba puno govoriti...
Šteta je davno načinjena...
Jedini način za redukciju broja radnika u državnom sektoru njihovim smanjenjem je drastično jačanje realnog sektora. Novi set zakona kojim bi se olakšalo poslovanje firmama, sniženje doprinosa, plaćanja PDV, raznorazni finansijski i slični poticaji, beneficije boljim preduzećima, itd, itd, čime bi rad u takvim firmama bio primamljiviji, pa bi nastala seoba radnika iz državnog u privatni sektor.
Međutim, sve dok su aktuelne stranačke mašinerija na vlasti, ovo se neće desiti
- mirsek
#907 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
On je trenutno na gubitku jer niko sad ne kupuje auta ako ne mora.Lajavikrelac wrote: ↑29/03/2020 19:11 Gdje nam je naš ekonomski stručnjak za pokretanje biznisa u BIH Havana? Možda bi nam on dao optimističnu prognozu![]()
- xoklix
#908 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Mene više brine šta će biti sa EU ekonomijom. Ako oni padnu, nema tih mjera koje će nas izvući.
-
coco1
#909 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
mah, bas sam upratio na forumu (inace sam ulazio povremeno i kad mi nesto bas treba, al sta sad drugo raditi), neki forumasi pisu kako sad rade od kuce, a najaktivniji su na forumu, svaki 5. post njihov. guglanjem i trazenjem najnovijih, a, bogami i starijih informacija nam otvaraju oci sta se desava. blago onom ciji prihodi i poslovi zavise od takvih. dodatno, pljuju po svakome ko se drzne napisati da mu je ugrozeno poslovanje, radno mjesto, smeta sto ljudi izadju prosetat...Lajavikrelac wrote: ↑29/03/2020 19:02 Imaš masu privatnih firmi, jačih naravno, gdje uhljeba i neradnika ima ko u priči! Uvale se rođaci, familija, jarani i švalerke na ladimudanska mjesta u upravi i imaju službeno auto, telefon i platu od 1500 KM, dok ik ispod njih izginuše radeći prekovremeno za 600-700 KM. O ovim državnim muzerama ne treba puno govoriti...
- cvrčak_na_hedonizmu
#910 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Javni sektor je stranacka glasacka masinerija, neko ocekuje da ce SDA, HDZ, SNSD rezati granu na kojoj sjede. Jasta ce, sve trce.
-
coco1
#911 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
jelde, da svi zajedno jos jednom skupimo 8 milijardi kroz akcize za gorivo za izgradnju puteva i autoputeva i da se toj lovi opet izgubi svaki trag, bez ikakvog objasnjenja. ni amor masovic tim parama ne moze uci u trag, a takvih slucajeva je masa.mirsek wrote: ↑29/03/2020 19:04Moramo svi rasporediti teret ako hocemo da prodjemo sa sto manje stete. Svi u javnom sektoru imaju sigurne plate i primanja, imaju uzajamne kase u firmama, mogu dici kredit kad hoce. Jednostavno oni trebaju da solidarisu sa privatnim sektorom koji se mora spasavati. Naravno da ovo nije dovoljna mjera. Sve one druge mjere takodjer treba primjeniti. Bankama na bilo koji nacin narediti da zaustave rate kredita barem naredna 3 mjeseca. To treba da se radi narednih 3-6 mjeseci pa vidjeti kako stojimo. Kredite od par milijardi niposto ne uzimati.coco1 wrote: ↑29/03/2020 18:56ne mozes radnika, ali bas radnika bht-a, ep, sarajevo gasa, jkp rad, policije, nastavnike... svrstavati u kategoriju uhljeba. ti ljudi rade i zarade svoju platu.
u BiH, pogotovo FBiH, je problem preglomazan administrativni aparat. samo na nivou FBiH imamo 12 nivoa vlasti, sa vladama i pripadajucim pratecim satelitima. e, oni pojedose sve ono sto zarade i uplate gore pobrojani radnici, a za njima svi drugi privrednici.
-
The 51st State
#912 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Zaduzenje je najrealnija opcija da bi se spasila i dizala ekonomija, uhljebe na zalost ne mozemo posmicati, tako da je to manja stetw i korisnija mjera.
- mirsek
#913 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa slazem se, i te pare treba preraspodijeliti jer je vanredna situacija. Najvaznije je ne dizati kredit od par milijardi jer se novca u budzetu ima kao i raznih drugih mjera gdje se situacija moze solidno kontrolisati u narednih pola godina, mozda i duze.coco1 wrote: ↑29/03/2020 19:17jelde, da svi zajedno jos jednom skupimo 8 milijardi kroz akcize za gorivo za izgradnju puteva i autoputeva i da se toj lovi opet izgubi svaki trag, bez ikakvog objasnjenja. ni amor masovic tim parama ne moze uci u trag, a takvih slucajeva je masa.mirsek wrote: ↑29/03/2020 19:04Moramo svi rasporediti teret ako hocemo da prodjemo sa sto manje stete. Svi u javnom sektoru imaju sigurne plate i primanja, imaju uzajamne kase u firmama, mogu dici kredit kad hoce. Jednostavno oni trebaju da solidarisu sa privatnim sektorom koji se mora spasavati. Naravno da ovo nije dovoljna mjera. Sve one druge mjere takodjer treba primjeniti. Bankama na bilo koji nacin narediti da zaustave rate kredita barem naredna 3 mjeseca. To treba da se radi narednih 3-6 mjeseci pa vidjeti kako stojimo. Kredite od par milijardi niposto ne uzimati.coco1 wrote: ↑29/03/2020 18:56
ne mozes radnika, ali bas radnika bht-a, ep, sarajevo gasa, jkp rad, policije, nastavnike... svrstavati u kategoriju uhljeba. ti ljudi rade i zarade svoju platu.
-
Škobo Habu
#914 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
EU ekonomija će stagnirati, to je već očito. Samo u Njemačkoj, kako realne procjene govori, zbog pandemije će ostati oko 2 miliona ljudi bez posla.
Na granici između Mađarske i Rumunije su već ogrovne gužve zbog hiljada Rumuna i Bugara koji se vraćaju u matične države iz UK, jer su dobili otkaze ili su poslani do daljnjeg na čekanje.
Isti scenarijo čeka i nas, upravo zbog svih onih gasterbajtera koji su unazad dvije-tri godine svoju sreću pronašli po Njemačkoj, Austriji i Italiji.
To je dodatan problem za ovdašnju vlast i ekonomiju. Do sada smo imali rasterećenje u vidu činjenice da smo radnu snagu izvozili, pa je Fadil i sličnih mogao piliti u javnosti o sve manjem broju nezaposlenim. Međutim, jasno je da će u Njemačkoj prvi bez posla ostati strani radnici, jer su oni naslabija karika u socijalnom sistemu. Ti radnici će se vratiti u matične zemlje. Neko će morati da brine o njihovom socijalnom i zdravstvenom statusu.
Bojim se da mi još nemamo jasnu sliku svog tog povratnog bumeranga, ako ova situacija potraje.
Svi znamo kako se grčevito aktuelna vlast borila da se domogne budžetskih sredstava, međutim, po stanju na terenu, to će im sve sa kamatom doći na naplatu do jeseni.
Last edited by Škobo Habu on 29/03/2020 19:28, edited 2 times in total.
- Domaci izdajnik
#915 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
A trubio je o kreditu za biznis, o obrtanju para...šta kad sve zataji, a kreda za vratom? Banke kao što smo vidjeli boli qrac za sve, a vlasti još više...mirsek wrote: ↑29/03/2020 19:13On je trenutno na gubitku jer niko sad ne kupuje auta ako ne mora.Lajavikrelac wrote: ↑29/03/2020 19:11 Gdje nam je naš ekonomski stručnjak za pokretanje biznisa u BIH Havana? Možda bi nam on dao optimističnu prognozu![]()
- mirsek
#916 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Neces spasiti ekonomiju jer je ekonomija u kontrakciji.The 51st State wrote: ↑29/03/2020 19:20Zaduzenje je najrealnija opcija da bi se spasila i dizala ekonomija, uhljebe na zalost ne mozemo posmicati, tako da je to manja stetw i korisnija mjera.
Ljudi stede, ne investiraju niti trose mimo onoga sto moraju. Da svakom das po 1000 KM, on bi te pare zastekao i kupovao osnovnu hranu i namirnice narednih pola godine.
Last edited by mirsek on 29/03/2020 19:39, edited 1 time in total.
-
coco1
#917 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
@mirsek jel ti zivis u BiH i pratis sve sto se desava? 8 milijardi koje pominjem su skupljene jos davno, prije posljednjeg povecanja akciza na gorivo. tacan period kada su se te pare skupljale kroz akcize, ne znam (bolje reci ne sjecam se o kojem periodu se radilo) i necu da pisem nesto u sto nisam siguran. znam da je bila prica kako se cijela BiH mogla povezati autoputevima, jer se moglo napraviti cca 1.000 km autoputeva od tih para. ali, tih para na racunima nema, pojela maca. bilo je po svim medijima prica o tome, trazili se odgovori gdje su pare.
sjecas li se kako se ustanovilo da nema cca 20.000.000 KM na racunu civilne zastite, kada su bile poplave?
sjecas li se kako se ustanovilo da nema cca 20.000.000 KM na racunu civilne zastite, kada su bile poplave?
- mirsek
#918 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Zivim u BIH.coco1 wrote: ↑29/03/2020 19:33 @mirsek jel ti zivis u BiH i pratis sve sto se desava? 8 milijardi koje pominjem su skupljene jos davno, prije posljednjeg povecanja akciza na gorivo. tacan period kada su se te pare skupljale kroz akcize, ne znam (bolje reci ne sjecam se o kojem periodu se radilo) i necu da pisem nesto u sto nisam siguran. znam da je bila prica kako se cijela BiH mogla povezati autoputevima, jer se moglo napraviti cca 1.000 km autoputeva od tih para. ali, tih para na racunima nema, pojela maca. bilo je po svim medijima prica o tome, trazili se odgovori gdje su pare.
Imas li slucajno izvjestaj gdje pise koliko ima sredstava u budzetu i na kojim racunima ?
-
coco1
#919 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
pa, znas li za ovo sto sam pisao? nije valjda problem odgovoriti, kakav god odgovor bio. ako, ipak, ne zelis odgvoriti, ni to nije problem. nista ne mjenja na stvari.mirsek wrote: ↑29/03/2020 19:39Zivim u BIH.coco1 wrote: ↑29/03/2020 19:33 @mirsek jel ti zivis u BiH i pratis sve sto se desava? 8 milijardi koje pominjem su skupljene jos davno, prije posljednjeg povecanja akciza na gorivo. tacan period kada su se te pare skupljale kroz akcize, ne znam (bolje reci ne sjecam se o kojem periodu se radilo) i necu da pisem nesto u sto nisam siguran. znam da je bila prica kako se cijela BiH mogla povezati autoputevima, jer se moglo napraviti cca 1.000 km autoputeva od tih para. ali, tih para na racunima nema, pojela maca. bilo je po svim medijima prica o tome, trazili se odgovori gdje su pare.
Imas li slucajno izvjestaj gdje pise koliko ima sredstava u budzetu i na kojim racunima ?
takav izvjestaj nemam. odakle mi?
svjestan sam da sam ja presitna riba (sapaca iz miljacke) da bih bilo sta promjenio ovim pisanjem ili vristanjem po ulici. mogu samo zavrsiti u ludari ili mrdelji. ali, ne mogu sam sebi dozvoliti da se pravim da ne kontam da me neko strize ko ovcu.
- mirsek
#920 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa izmedju ostalog i zbog toga sto su pokrali pare ne treba uhljebima sa vlasti da se izvuku sa najjednostavnijim rjesenjem, digni kredi pa neka ga narod vraca u buducnosti. Udariti po platama u javnom sektoru(nek ih kazne na izborima sto su pokrali budzete pa im moraju smanjivati plate) i po trenutno raspolozivim sredstvima u budzetima.coco1 wrote: ↑29/03/2020 19:45pa, znas li za ovo sto sam pisao? nije valjda problem odgovoriti, kakav god odgovor bio. ako, ipak, ne zelis odgvoriti, ni to nije problem. nista ne mjenja na stvari.mirsek wrote: ↑29/03/2020 19:39Zivim u BIH.coco1 wrote: ↑29/03/2020 19:33 @mirsek jel ti zivis u BiH i pratis sve sto se desava? 8 milijardi koje pominjem su skupljene jos davno, prije posljednjeg povecanja akciza na gorivo. tacan period kada su se te pare skupljale kroz akcize, ne znam (bolje reci ne sjecam se o kojem periodu se radilo) i necu da pisem nesto u sto nisam siguran. znam da je bila prica kako se cijela BiH mogla povezati autoputevima, jer se moglo napraviti cca 1.000 km autoputeva od tih para. ali, tih para na racunima nema, pojela maca. bilo je po svim medijima prica o tome, trazili se odgovori gdje su pare.
takav izvjestaj nemam. odakle mi?
svjestan sam da sam ja presitna riba (sapaca iz miljacke) da bih bilo sta promjenio ovim pisanjem ili vristanjem po ulici. mogu samo zavrsiti u ludari ili mrdelji. ali, ne mogu sam sebi dozvoliti da se pravim da ne kontam da me neko strize ko ovcu.
Taman, 2 muhe jednim udarcem.
Last edited by mirsek on 29/03/2020 19:50, edited 1 time in total.
-
mali jomu
#921 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
ZAHTJEV VLADI: Poslodavci u FBiH hitno traže socijalni sporazum kojim će se zabraniti otpuštanje radnika
Udruženje poslodavaca Federacije BiH zahtjeva od institucija vlasti na svim nivoima da odgovorno i savjesno rade svoj posao, s ciljem očuvanja života i zdravlja građana, radnih mjesta i privrede...
https://www.klix.ba/biznis/privreda/pos ... /200329081
ALARMANTNO Posljedice pandemije već vidljive
Crna predviđanja se počela ostvarivati: Samo u jednom danu u jednoj firmi podijeljeno 500 otkaza
https://avaz.ba/vijesti/bih/558195/crna ... 500-otkaza
Udruženje poslodavaca Federacije BiH zahtjeva od institucija vlasti na svim nivoima da odgovorno i savjesno rade svoj posao, s ciljem očuvanja života i zdravlja građana, radnih mjesta i privrede...
https://www.klix.ba/biznis/privreda/pos ... /200329081
ALARMANTNO Posljedice pandemije već vidljive
Crna predviđanja se počela ostvarivati: Samo u jednom danu u jednoj firmi podijeljeno 500 otkaza
https://avaz.ba/vijesti/bih/558195/crna ... 500-otkaza
-
155_mm
- madner
#923 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nije to neka cifra, puno bolja opcija od stednje. To bi samo produbilo recesiju. Moze dio i ici kroz investicije, dio kao direktna pomoc.
- amar1994
-
elcaliente
#925 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ako u Njemackoj Covid pokosi starce u starckim domovima kome ce se ici pakasi prati.
To direktno pogadja BiH ekonomiju.