Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
kakavdanakneiskustvu

#9051 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković na svojoj Facebook stranici obavijestila je javnost da je prije nekoliko dana uputila inicijativu prema Vladi KS i Kriznom štabu da hitno upute prijedlog izmjene mjera zabrane kretanja za djecu mlađu od 18 godina.
Duraković je kazala da je ovakva represivna mjera suluda i da je Federacija BiH usamljena u tom treniranju strogoće.

"Neću reći ni da se slažem sa švedskom nonšalancijom, ali mi smo baš pretjerali. Republika Srpska, Srbija, Hrvatska pa i druge zemlje u okruženju nisu uvele ovakve striktne mjere. Tražila sam da djeci omoguće kretanje bar po jedan sat dnevno ili da odrede dane i sate kad djeca mogu izaći vani na svjež zrak uz nadzor roditelja. Adekvatnom kontrolom, mjerama zaštite i održavanja socijalne distance, to se može lako dogovoriti na zadovoljstvo svih nas roditelja/ki. Činjenica je da nas ima mnogo neodgovornih roditelja/ki ali u ovom belaju nas ne možete sve kažnjavati.
Ne tražimo da djecu vodimo u parkove, ali tražimo šetnju mimo jezgre grada, na planini daleko od ljudi ili negdje u prirodu da ih odvedemo", napisala je Duraković.

Kazala je i kako je potpuna zabrana kretanja i vožnje djece u automobilima jako loše utječe na psihu djece, kao i na njihovo opće fizičko i zdravstveno stanje.

"U dugotrajnoj izolaciji ove vrste, dolazi do mnogobrojnih štetnih posljedica po zdravlje djece, poput atrofije mišića uzrokovane nedostatkom fizičke aktivnosti kao i do prekomjerne gojaznosti. Potom dolazi do trajnog oštećenja vida, sluha i raznih psihosomatskih poremećaja usljed stalnog korištenja laptopa, tableta, igranja video igrica, gledanja televizije, korištenja mobitela i drugih tehničkih naprava. Nedostatak fizičke aktivnosti zbog koje se stvara ovisnost o tehničkim napravama, dokazano utječe na nedostatak sna, razdražljivost, lošiju koncentraciju i česte glavobolje, razvoj straha, nesigurnosti i emotivne nestabilnosti kod djece, što dovodi dugoročno do ozbiljnih problema u psiho fizičkom razvoju djece", napisala je.

Vjeruje da će ova zabrana kretanja djece imati mnogo dalekosežnije štetne posljedice po djecu u narednom periodu ako im se u potpunosti onemogući sloboda kretanja vani na čistom zraku.

"Dakle, ne znam da li će naš sposobni tim u kriznom štabu prepoznati ovo kao jedno od prioritetnih pitanja u ovom neaktu, ali ćemo mi skupštinski zastupnici/ce i roditelji/ke biti sve glasniji. Jer, evo od danas uvode olakšanje u policijskom satu, dakle zabrana kretanja od 20 sati do 5 ujutru. Pa dajte i djeci da malo izađu. Čekam odgovor od Vlade KS. A ako ne odgovore, opet šaljem apel, pa i u medije ako treba, da vidimo šta kažu pedijatri, psiholozi, pedagozi i druga stručna lica oko ovoga", napisala je nezavisna zastupnica u Skupšitini KS Jasna Duraković na svom Facebook postu.

Podsjetimo da je naredba Federalnog štaba civilne zaštite da mlađi od 18 godina i stariji od 65 ne smiju izlaziti van svojih domova. Ova naredba je izazvala mnoštvo kritika.
Korisničkoime

#9052 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

plain vanilla wrote: 29/03/2020 19:24 Pogresno je formulisano. Virus je donijet izvana, ali to ne znaci da je dijaspora.
Neko s odmora, onaj iz Cacka donio, evo u Spionicu dijaspora...zajednicko je da je donesen izvana, a ne da je dijaspora.
Spionicu ce poharat izgleda, 14 dana koze se setale umjesto da budu u samoizolaciji nakon dolaska u BiH.
Banksy

#9053 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

Brojevi sve govore...

Hrvatska,

716 zaraženih, 6 umrlih,

BiH,

324 zaraženih, 6 umrlih
sumirprimus

#9054 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Sto ce reci sjedi i ne mrdaj.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#9055 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

sumirprimus wrote: 29/03/2020 19:39 Sto ce reci sjedi i ne mrdaj.
Ma ja, ko ne mora na posao.

Sta kaze ovaj iz Zenice, imamo vise testiranih nego zarazenih :mrgreen:
pustopoljina

#9056 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pustopoljina »

Lajavikrelac wrote: 29/03/2020 19:23 Ja nisam medicinske struke, ali se sjećam da sam još u osnovnoj učio kako smanjeno kretanje i dugotrajan boravak smanjuju imunitet...ovi što tule okolo ostanite kući, ostanite kući, izdržite zbog starijih, znate li šta kakvo bi stranje nastalo da svi sad mjesec dana ne promolimo nos iz kuće i da samo jedan zaražen čovjek izađe među ljude nakon dugotrajne izolacije....pa sve od 5 do 105 bi umiralo kašljući po ulici ko od kuge u srednjem vijeku :roll: Jbg kad ljudi od struke govore da se ide u prirodu, drži rastojanje i uživa u suncu, oni su levati a oni sve stručnjaci sa bogatim portfoliom i naučnim dostignućima u toj oblasti... :-? Bolje znaju profesori engleskog, fizičkog i likovnog - zatvaraj u podrume i gasi sve!
1995. Zima...jedna od najgorih gripa ikad. Zavrsio rat, otvorile se granice...nema ko nije gripao tad oko mene.
sumirprimus

#9057 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Zorom ranom :mrgreen: dok ne obori :skoljka:
Korisničkoime

#9058 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

channel10 wrote: 29/03/2020 18:32
Jimmy McNulty wrote: 29/03/2020 18:10
muha_sa wrote: 29/03/2020 17:15 Jesil sredio da navece ideš po mamu :?
Nisam, zvao policiju da pitam, oni su mi rekli da ovisi od službenika na terenu hoću li dobit kaznu ili ne ako me patrola zaustavi, tako da nisam riskirao. Tu noć je došla pješke, a i večeras će. Jebiga.
Moze li malo ranije izaci sa posla, pa da moze neko otici po nju jer je sad policijski od 20.00h?
Ne moze ovisiti od sluzbenika na terenu, i oni su izgleda preoptereceni s tumacenjem ove odredbe.
Neka poslodavac tvojoj majci izda potvrdu da ima radnu obavezu koja traje i preko policijskog sata.
Neka poslodavac izda potvrdu tvojoj majci da nije u mogucnosti da tvojoj majci obezbjedi prevoz od kuce do posla i od posla do kuce, ne mora to uopste obrazlagati zasto ne moze, bitno je da izda potvrdu da ne moze osigurati.
Neka u toj potvrdi takodjer navedu da je tvoja majka kao uposlenik obavezna i duzna da obezbjedi prevoz u vlastitom arazmanu (ovdje bi mogli malo pravit problem).
Sa tim potvrdama ti podnesi zahtjev nadleznoj PU/PS zahtjev za izdavanjem dozvole za kretanje izvan policijaskog sata u vrijeme od : do i za relaciju od :do.
Ne mogu te odbiti.
sumirprimus

#9059 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Tuzla jos jedan poz.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#9060 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

sumirprimus wrote: 29/03/2020 19:48 Tuzla jos jedan poz.
Ne sekiraj se, treba biti pozitivan ali negativan :mrgreen:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#9061 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

"PRETJERALI SMO"
|
Jasna Duraković: Dajte djeci da izađu vani! Ovakva represivna mjera je suluda
draga jasna, onda je suludo sto su se zatvorile skole i vrtici... djeca su najveci rasadnik virusa a da nisu toga svjesna... kod mene u mahali prije zabrane su se okupljala djeca iz mahala, druzila, igrala lopte itd i onda u kucu kod roditelja, nena, deda, da nekazem da ulicom prodje desetine ljudi, sto na posao, sto u kupovinu, sto bacanjasmetlja itd... ako djecu ne mozemo obuzdat dva-tri mjeseca, onda otvoriti skole i vrtice, naravno i sve ostalo, napraviti novu italiju i spaniju, na 140 respiratora prikopcat preko stela svoje najmilije a ostalih hiljade neka crknu... moja jasna, ovo je bolest i nema lijeka, strpite se bar dok ne pocne jenjavati pandemija... da su kinezi bili merhametli i nisu varili vrata haustora, kuca i stanova danas bi imali na stotine hiljada mrtvih samo u kini i pandemija bi bila nezaustavljiva... kina pocinje poslije dva i po mjeseca da se oporavlja, ukinute su mnoge mjere... birajmo jasna kineski model il italijanski.
Korisničkoime

#9062 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

pici wrote: 29/03/2020 19:58
"PRETJERALI SMO"
|
draga jasna, onda je suludo sto su se zatvorile skole i vrtici... djeca su najveci rasadnik virusa a da nisu toga svjesna... kod mene u mahali prije zabrane su se okupljala djeca iz mahala, druzila, igrala lopte itd i onda u kucu kod roditelja, nena, deda, da nekazem da ulicom prodje desetine ljudi, sto na posao, sto u kupovinu, sto bacanjasmetlja itd... ako djecu ne mozemo obuzdat dva-tri mjeseca, onda otvoriti skole i vrtice, naravno i sve ostalo, napraviti novu italiju i spaniju, na 140 respiratora prikopcat preko stela svoje najmilije a ostalih hiljade neka crknu... moja jasna, ovo je bolest i nema lijeka, strpite se bar dok ne pocne jenjavati pandemija... da su kinezi bili merhametli i nisu varili vrata haustora, kuca i stanova danas bi imali na stotine hiljada mrtvih samo u kini i pandemija bi bila nezaustavljiva... kina pocinje poslije dva i po mjeseca da se oporavlja, ukinute su mnoge mjere... birajmo jasna kineski model il italijanski.
Ma njim je problem ne mogu setat, jebo italijanski 1.000 mrtvih na dan, onaj hoce da seta cuku, onaj hoce a djetetom u park, onaj hoce da ganja lopte i tako to, kad im sutra ne daj Boze umre stariji clan obitelji bice svi krivi, Bod, narod, doktori samo nisu oni jer nisu mogli malca da obuzdaju ko da su djeca njih rodila a ne obrnuto
BadBoy

#9063 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Opet isto priča, stvarno ne razumijem ovoliko kmečanje što se mora ostati u kući samo jedan mjesec, 30 pišljivih dana! Neće nikome ništa biti, pa ljudi preživljavali konc. logore u najgorim uslovima a ne ovako u kući sa porodicom, televizijom, internetom, hranom i svim modernim pogodnostima.

Stvarno se pretjeruje. Majke mi tačno dođe čovjeku da pomisli da neki ljudi ne mogu biti u kući sa djecom...

Četiri godine sam u ratu kao dijete u podrumu proveo sa katastrofalnom prehranom i ništa mi nije bilo.
aerodinamika

#9064 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aerodinamika »

"PRETJERALI SMO"
|
svake godine od oktobra do aprila uvodit ove mjere, zabrana kretanja mladim od 18 starijim od 65, plus policijski sat, da zajebemo gripu i ko zna kakve druge viruse
Milenkov buraz

#9065 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

pustopoljina wrote: 29/03/2020 20:07
Janjicar wrote: 29/03/2020 20:04
pustopoljina wrote: 29/03/2020 20:00
Samo se ti zezaj.
To nam je država dala u emanet. Zaebanciju.
I nove generacije koje samo nesto cekaju i kmece drzava, drzava...
A nesposobni i onaj svoj minimum odraditi.
A jbg. to ti je tako. Pitanje je hoće li nas buduće generacije zapamtiti kao one koji su kukali ili kao one koji su poduziamli mjere da se ovo zaustavi. Ja nemam dileme, ja ću biti na strani onih i aktivno sudjelovati u mjerama da suzbjemo ovu infekciju.
Naslovnica

#9067 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

"PRETJERALI SMO"
|
Doslo se od zatvora na sedmicu-dvije na 2-3 mjeseca!?
Ne vidim niti jedno razumno objasnjenje zasto sa svojom djecom ne mogu otici do vikendice, na svjez zrak, provesti tamo dan i vratiti se!
Zasto roditelji ne mogu izaci sa bebama u kolicima?!
Beba ce nekoga zaraziti?! Neko ce zaraziti bebu?!
pustopoljina

#9068 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pustopoljina »

BadBoy wrote: 29/03/2020 20:04 Opet isto priča, stvarno ne razumijem ovoliko kmečanje što se mora ostati u kući samo jedan mjesec, 30 pišljivih dana! Neće nikome ništa biti, pa ljudi preživljavali konc. logore u najgorim uslovima a ne ovako u kući sa porodicom, televizijom, internetom, hranom i svim modernim pogodnostima.

Stvarno se pretjeruje. Majke mi tačno dođe čovjeku da pomisli da neki ljudi ne mogu biti u kući sa djecom...

Četiri godine sam u ratu kao dijete u podrumu proveo sa katastrofalnom prehranom i ništa mi nije bilo.
Isto. Ali NEMA razloga ne napraviti raspored sa djecom. Disciplina i razum. Nece ih pogoditi granata pred ulazom, nego ostanu pola sata-sat da se iskacu, istrce...pauza, druga familija moze izaci...20 minuta sunca dnevno je dovoljno.
I zatvorenici izlaze u krug. Nije RADIJACIJA, nego virus

Sjedi kuci, disciplinovano vani, nabij tu masku, peri ruke i jedi kokice i gledaj tv.
denimb

#9069 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

Samo ne kontam kako ovako donose naredbu da su maske obavezne, a nisu ni dali priliku ljudima da ih nabave, jer ih sigurno nisu svi kupili do sada.
Znaju li koliko maski imaju na trzistu,kakvih imaju, ko ih proizvodi, kako proizvodi, jesu li sterilne...jok ono sjedne i bubne da su maske obavezne...sad opet trebaju ljudi u guzvu da se guraju zbog maski, ili jos gore evo kaze 4 maske sasila kona...
oldtajmer

#9070 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by oldtajmer »

kod mene u naselju veceras bukvalno niti jedan pljesak za medicinare, povjerenje u zdravstveni sistem na nivou :thumbup:
Naslovnica

#9071 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Ali, najveci apsurd ovih mjera je da djeca sjede kuci, a supruga i ja svakodnevno radimo i itekako smo izlozeni.
aerodinamika

#9072 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aerodinamika »

plain vanilla wrote: 29/03/2020 14:07 Mani ba palermo, ko je rekao da su ljekari krivi za izolaciju. Samo kazem da oni ne bi smjeli krsiti odredbe. Ali eto, kako kazes elita, pa cemo im halalit. Gluho bilo sta protiv njih.
Ja sam lijepo rekla da sam komentarisala konkretan slucaj( i ako to nije bilo hasno naprbu, i kad sam pojasnila ti zapeo,pa zapeo) a ti se nisi na to osvrnuo, nego kazes da su to slucajno bili ljekari.
To sto su zdrabstveni radnici je aamo sticaj okolnos
Ma ja, slucajno se nasli u amfitetatru med.fakulteta pa da malo doktoriraju.

Hajmo dalje, peglamo narod istom pricom.
nije svacije kroz selo pjevat, ima stvari koje u stvarnom zivotu ne vaze za mene, a ti im se moras povinovati, ili bilo ko drugi, ima stvari koje uforumskom i internmet miljeu ne vaze za neke, a drugi im se moraju povinovati, to je tako oduvijek u svim okolnostima, tebi ostaje da kritikujes ljekare, sa razlogom ili bez, ali to je to, niko nece ni desno mudo pocesat zbog toga, niti treba, jer ko si ti osim istaknuti forumas sa stavom? budimo realni, kad dodes u ambulantu ima da pokucas, kazes dobar dan, izvinite sto vam smeta i to je to, ljekara imamo jako malo i treba da ih postujemo, i tto svi cinimo, i cinicemo- htjeli ne htjeli
Jack Be Nimble

#9073 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Jack Be Nimble »

Nama govore da je potrebno izaci svaki dan u setnju, trcanje, bilo kakva aktivnost radi fizickog a i mentalnog zdravlja. Samo se neda da se zastaje na mjestima i skupljanje raje na jednom mjestu. Djeca ne smiju ici na konak, ali mogu izaci sa roditeljima i vozati biciklo.
Rothmans

#9074 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rothmans »

Naslovnica wrote: 29/03/2020 20:13
"PRETJERALI SMO"
|
Doslo se od zatvora na sedmicu-dvije na 2-3 mjeseca!?
Ne vidim niti jedno razumno objasnjenje zasto sa svojom djecom ne mogu otici do vikendice, na svjez zrak, provesti tamo dan i vratiti se!
Zasto roditelji ne mogu izaci sa bebama u kolicima?!
Beba ce nekoga zaraziti?! Neko ce zaraziti bebu?!
prpa guzici.ovi stariji, mogu mjesecima bit zatvoreni ,saltat kanale i drpat dupe i haj ti njemu objasni da se djete mora istrcat ,izigrat i nadisat svjeze have ...
NediM17

#9075 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

Slovenija ograničila kretanje na opštinu prebivališta. :izet:
Locked