Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
channel10

#9026 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

Jimmy McNulty wrote: 29/03/2020 18:10
muha_sa wrote: 29/03/2020 17:15 Jesil sredio da navece ideš po mamu :?
Nisam, zvao policiju da pitam, oni su mi rekli da ovisi od službenika na terenu hoću li dobit kaznu ili ne ako me patrola zaustavi, tako da nisam riskirao. Tu noć je došla pješke, a i večeras će. Jebiga.
Moze li malo ranije izaci sa posla, pa da moze neko otici po nju jer je sad policijski od 20.00h?
kakavdanakneiskustvu

#9027 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Jimmy McNulty wrote: 29/03/2020 17:01
pici wrote: 29/03/2020 16:35
NE POŠTUJE PRAVILA
|
Premijer FBiH Fadil Novalić danas bez maske pješačio Vilsonovim šetalištem

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/premije ... /200329071
sta od papka ocekivat... i sad ce obicnoj raji pucat kazne i maltretirat a povlasteni minderasi sve je u Allahovim rukama.
Image
što li ga ovaj novinar kad ga hje vec uslikao i nije upitao gdje mu je maska na licu?
AmirBaa

#9028 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Lajavikrelac wrote: 29/03/2020 18:23 A do tada ljudi koji nemaju više para i izvora primanja neka se strpe mjesec-dva, neka vrše fotosintezu...Oh, wait! ne smiju izlaziti napolje :roll:
Ma ne mozes ti njima objasniti...nece da nas porede sa njemackom u zdravstvenom sektoru ali hoce po tome da se nas narod moze strpiti koji mjesec u kuci, bez primanja,kao ono hajde sta im fali.
jagugu

#9029 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jagugu »

Najgore mi je što u ova 4 zida sam bombardovan informacijama 24/7 od broja mrtvih, zaraženih, da se najgore tek očekuje i slično i haj ne poludi :-)

Ostalo duram ok.
Banksy

#9030 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

hadzinicasa wrote: 29/03/2020 18:13 :sad:
Banksy wrote: 29/03/2020 17:47 Mislili su sačuvati bolnice čistim jedinstvenom metodom, tako što neće primati pacijente, a vidi sad.
Samo sto ga nije patentirala. Boba je falila. Zamandali i Bog te veselio.

Da. Zamandali bolnice, ne primaj, ne liječi, ne testiraj, zatvori ljude, uvedi policijski, pa će možda proći. Strategija: Nemam pojma i bože pomozi. Ako zatvorim oči, možda sam nevidljiv.
biglebovski

#9031 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Kako god okreneš, političari sa mjerama ne mogu pogriješiti. Ako bude belaj, oni će reći, mi smo mjere donijeli, al eto, neodgovorni pojedinci sve sjebaše. Ako prođe ovako ko do sad, oni će reći, vidite kako smo vam mjere dobre donijeli. Win-win.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#9032 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Jimmy McNulty »

channel10 wrote: 29/03/2020 18:32 Moze li malo ranije izaci sa posla, pa da moze neko otici po nju jer je sad policijski od 20.00h?
Ma ne može, fali im radnika. Još vozovi sad idu ko ludi.
Bit će haman otvorene kapije pa će moći na devetku bez problema.
Večeras je baš noćna pa ćemo vidjet :D
JThomas

#9033 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

najveći je problem što je virus bezobrazan i ne razumije kako se ovdje završavaju stvari, odnosno senzibilitet naroda. ne pomaže ni znaš ti ko sam ja, ni ostaćeš bez posla, ni to će ti traca završiti.
L u c i f e r

#9034 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L u c i f e r »

Ne vjeruj Vučiću ni kad respiratore poklanja

Prava diplomatska tragikomedija, u čijem središtu su bili respiratori, desila se između Crne Gore i Srbije.

Piše:

Andrej Nikolaidis

:thumbup:
oldtajmer

#9035 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by oldtajmer »

fadile jebo si nam mater svima
. Federalni premijer Fadil Novalić slavodobitno najavljuje pranje i dezinfekciju ulica, dok broj oboljelih korona virusom raste. Pokazala se sva pogubnost štednje na testiranju onih sa simptomima. Medicinarima nagrada: manje plate
Federacija nabavlja 170.000 testova, u Republiku Srpsku stiže 25 hiljada, u Kantonu Sarajevo nabavljeno 4000 testova, uvjeravaju političari proteklih dana. Uporedo liječnici ponavljaju: testiranja na virus su spora i nedovoljna!

Brojke su neumoljive, u noći sa subote na nedjelju u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla urađeno je 46 testova osoba kod kojih su se pojavili potencijalni simptomi, kod 9 je je ustanovljena zaraza. U procentima to je 20 posto testiranih!

Žurnal je prije sedam dana ukazao na loša iskustva osoba sa simptomima zaraze koje nisu testirane i to nakon procjene putem telefona!? Evo još jednog primjera iz Sarajeva iz protekle sedmice..

“Zvao sam 5 dana sve moguće brojeve i molio da neko dođe da pregleda suprugu ili da je barem testiraju. Niko nije dolazio, odgovarali su da za to nema potrebe, da uzalud zovem”, priča za Žurnal stanovnik Sarajeva čiji je identitet poznat redakciji.

On je potom otišao u jednu privatnu kliniku koja je pristala da pregleda suprugu. Utvrdili su da postoji mogućnost zaraze i da se odmah javi epidemiologu. Pregled je platio 600 KM!

Ni taj nalaz nije pomogao da je prime na pregled u Općoj bolnici ili sarajevskom Kliničkom centru.

Konačno, posjeo je ženu u auto i odvezao je u Opću bolnicu.Tamo su je testirali, a nalaz je pokazao da je pozitivna na korona virus. Premještena je u Kliniku Podhrastovi, a suprugu i sinu od 14 godina je određena izolacija u stanu. Na molbu da i njih testiraju rečeno je da nema potrebe…

Federalna liječnička komora je već predložila da se izmjeni kriterij za testiranje, odnosno proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije. U praksi tako očigledno (još) nije. Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine ukazao je da se korona može pobijediti na samo jedan način: testiranjem osoba, potom izolacijom pozitivnih osoba i ograničavanjem broja zaraženih do potpunog prestanka pandemije.

“Primili smo na trijažu pacijentkinju sa upalom pluća i sumnjom na Corona virus, koja je upućena prema Podhrastovima gdje je menadžment UKCS nije htjeo primiti,“ tvrdi za Žurnal nekoliko medicinskih radnika Opće bolnice.

Dok pojedini “stručnjaci” minimiziraju značaj masovnog testiranja, unatoč preporukama Svjetske zdravtsvene organizacije, posljedice “štedljivog testiranja” pokazale su se u tuzlanskom Centru za srce gdje je do sada evidentirano 8 zaraženih, među kojima je i medicinska sestra Centra.

Pokazala se utemeljenom preporuka Liječničke komore FBiH o obaveznom testiranju za sve zdravstvene radnike koji dolaze na bilo koji način sa pacijentima. Uporedo, jedan zaraženi pacijent je iz tuzlanskog Centra prebačen u zeničku bolnicu, boravio na tri odjela, nije na vrijeme testiran i sada su svi medicinari i drugi pacijenti koji su bili u kontaktu izolirani. Sve je rezultiralo opsadnim stanjem u bolnici uz nepoznanicu da li je dovoljno urađeno na zaustavljanju virusa.

Postavlja se pitanje, ako je tako nemaran odnos spram medicinskog osoblja, za koje nema ni preventivnog ni dodatnog testiranja, a svakodnevno su sa potencijalno zaraženim, šta mogu očekivati “obični” pacijenti?

Isitna, i jednom broju zdravstvenih radnika trebalo bi skrenuti pažnju da svojim ponašanjem potencijalno doprinose širenju virusa. Primjer je bivši Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić koji je 27. marta, nakon već ozvaničene zabrane, branio doktorsku disertaciju pred komisijom uz prisutne goste, većina su bili upravo – ljekari!?

Od pojave pandemije u Italiji su preminula 24 ljekara usljed zaraze korona virusom, u Španiji anagažuju penzionisane ljekare i drugo medicnsko osoblje jer je zaraženo više od 10 posto zdravstvenih radnika. U Federaciji ne samo da postojeće osoblje željno iščekuje adekvatnu zaštitnu opremu i mogućnost testiranja, nego im nagovještavaju smanjenje plate!?

U Općoj bolnici Sarajevo već su obaviješteni da prelaze na novi sistem rada u smjenama koji iskljućuje plaćanje za tzv “dežuru” što u praksi znači manju platu! Tako su medicinari prvi osjetili “zaštitu realnog sektora” koju je najavio federalni premijer Fadil Novalić i to umanjenjem njihovih plata. Trenutak za tako nešto ne može biti destimulativniji.

(zurnal.info)
hadzinicasa

#9036 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

Banksy wrote: 29/03/2020 18:36
hadzinicasa wrote: 29/03/2020 18:13 :sad:
Banksy wrote: 29/03/2020 17:47 Mislili su sačuvati bolnice čistim jedinstvenom metodom, tako što neće primati pacijente, a vidi sad.
Samo sto ga nije patentirala. Boba je falila. Zamandali i Bog te veselio.

Da. Zamandali bolnice, ne primaj, ne liječi, ne testiraj, zatvori ljude, uvedi policijski, pa će možda proći. Strategija: Nemam pojma i bože pomozi. Ako zatvorim oči, možda sam nevidljiv.
Ma nije ni to. Oni naucili da se u zatvorenom krugu sve zavrsava. Hoce da kaze - sacuvala sam KUCS da ne bude Mostar, Tuzla ili Zenica. Jesi Elena, svoj KUCS. Nisi ljude. Nisu ljudi tu da bi ti imala KUCS. Vec je KUCS zu radi ljudi.
E to je dimenzija koju oni ne razumiju.
Jer mi smo samo tu da bi oni mogli biti direktori, predsjednici, vodje kriznih stabova, ministri, zastupnici. I ni za sta vise.
Bazinga1234

#9037 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bazinga1234 »

https://covid-19.ba/

Svaki kanton pojedinacno, ne znam je li neko postavljao.
emigrazione

#9038 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emigrazione »

Bazinga1234 wrote: 29/03/2020 18:55 https://covid-19.ba/

Svaki kanton pojedinacno, ne znam je li neko postavljao.
Ne znam sta je sa Italijom, ali ascare da je u Bosni karijes mnogo veci problem nego ovaj virus...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#9039 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

channel10

#9040 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

Jimmy McNulty wrote: 29/03/2020 18:39
channel10 wrote: 29/03/2020 18:32 Moze li malo ranije izaci sa posla, pa da moze neko otici po nju jer je sad policijski od 20.00h?
Ma ne može, fali im radnika. Još vozovi sad idu ko ludi.
Bit će haman otvorene kapije pa će moći na devetku bez problema.
Večeras je baš noćna pa ćemo vidjet :D
Boga mi joj je bas nezgodno. Ima bas podosta hodati. Neka joj samo kolega dodje 10 minuta ranije i ti onda mozes komotno po nju.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#9041 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Jimmy McNulty »

channel10 wrote: 29/03/2020 18:59
Boga mi joj je bas nezgodno. Ima bas podosta hodati. Neka joj samo kolega dodje 10 minuta ranije i ti onda mozes komotno po nju.
Dvoje kolege uopšte ne može dolaziti jer je prijevoz ukinut. Od njih 6 ostane četvero, a troje otišlo u penziju i nikad nisu primljene zamjene tako da sad od njih 9 koliko ih treba biti 4 ide na posao :lol:

Ma nek izdrži još 10ak dana, abd 15 aprila ide u penziju.
demagog

#9042 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by demagog »

Lajavikrelac wrote: 29/03/2020 18:16
animus wrote: 29/03/2020 11:59 Ljudi pocelo je ozbiljno kod nas. Ovaj broj danas vam sve govori. Da nije ovih mjera bilo bi 10 puta gore. Ovaj broj je jos uvijek dobar. Mislim da do 2000 zaraženih nas sistem moze koliko toliko izdrzati. Nece valjati ako bude krenulo preko toga. Jedino socijalna distanca pomaze. Nista vise.
Valja nam pregurati slijedeci mjesec. Citav ce biti kritican. Ovo je ko na raftingu kad ulazis u brzake i vodopade. Nakon toga ide mirna voda ali treba doci do nje u jednom komadu.
Pošto se razumijem u rafting ove mjere su više u fazonu da ideš na rafting u nabujaloj rijeci samo sa dječijim šlaufom u kupaćim gaćama i tješiš se da iza brzaka i sedri dolazi mirna voda, ali se prekrstiš ili pomoliš i kažeš Bog će me čuvati :roll:
Evo bolja analogija:
Ovo je kao kad trebas preplivati rijeku koja je otprilike ista ili malo vise nabujala od njenog normalnog stanja i koju si vise puta uspjesno i bez vecih problema preplivao.

Ali...umjesto da mirno i stalozeno preplivas na drugu stranu, tebe uhvati panika (izdasno potpomognuta posmatracima sa obale koji ti “pomazu” dovikujuci stvari tipa “gotov si”, “udavices se”, “nema ti spasa” i slicno) pa pocnes da mlataras rukama i nogama tako da ti voda ulazi u usta i u usi i na kraju budes sretan sto si se poluziv dokopao druge obale.
:roll:
SejoBH

#9043 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SejoBH »

dzipalo wrote: 29/03/2020 18:03
SejoBH wrote: 29/03/2020 17:59
dzipalo wrote: 29/03/2020 17:51

Da mi imamo zdravstevni sistem, pare, broj testova, broj respiratora kao Njemacka ne bi ga ni mi uvodili. Posto nemamo ovo nam je jedna od opcija. Sta je problem s policijskim satom, gdje ces u ta doba kad je vani svako potencijalni prenosioc zaraze? Gdje bi ti to isao pa ti je taj policijski sat problem? Ili si dezurni pljuvac pa se moras za nesto zakacit, kad ukinu policijski naci ces nesto drugo?
veći su problem dijasporasi koji ne poštuju samoizolaciju i šire zarazu
oni su je samo ovde i mogli donijet
ali važno je jebat nekog koji je hodao ko gluha kuja po polcijskom satu i nt je koga mogo ugrozit niti njega ko
dok dijasporaš redovno iz samoizolacije malo ode do Binga i sretne usput jedno 100 ljudi
Ma kakva dijaspora, pa jucer i danas pune ulice ljudi i djece, niko se nicega ne pridrzava samo eto kao nose maske a pola ih ne nosi ispravno. Jesu li svi ovi dijaspora? A svi su potencijalni prenosioci jer niko od njih ne zna da li je zarazen. Ne trebamo mi pljuvati ni politicare ni dijasporu, dovoljno je da pogledamo kako se mi "odgovorno" ponasamo.
jel tebi dobro ?
zarazu je mogao samo donijeti neko iz dijsapore
druga je stvar što je taj neko već prenio na nekog domaćeg, pa su sad i ovi koje spominješ, potencijalni prenosnici
kontaš ??
virus je mogao samo neko donijeti u Bosnu
nosu kinezi koji su vrsljali, a kojo su npr. donijeli italijanima
nisu ni "skijaši" kao npr. u Makedoniji ili Hrvatskoj
ali će nas dokusurit dijasporasi koji nisu poštovali samoizolaciju
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9044 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

Lajavikrelac wrote: 29/03/2020 18:58 Evo šta se dešava: https://interview.ba/vijesti/item/30577 ... nju-dnevno
I koga sada poslusati??
Meni iskreno vise ovo nije normalno
Prvo što nijedna država nema iste uslove, ovdje kod nas ni kantoni
BiH i Srbija definitvno gori od Kine
Ne hodaj nikuda, a doktori sami znaju poslikedice zakljucavanja u kucu poslije 5mj zime, i ko fol jacaj imunitet sunca vidio nisi pola godine. Debilizam, a na ovome su samo svoju sposobnost pokazali, od vrha do dna drzave.
m1x

#9045 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by m1x »

SejoBH wrote: 29/03/2020 19:11
dzipalo wrote: 29/03/2020 18:03
SejoBH wrote: 29/03/2020 17:59

veći su problem dijasporasi koji ne poštuju samoizolaciju i šire zarazu
oni su je samo ovde i mogli donijet
ali važno je jebat nekog koji je hodao ko gluha kuja po polcijskom satu i nt je koga mogo ugrozit niti njega ko
dok dijasporaš redovno iz samoizolacije malo ode do Binga i sretne usput jedno 100 ljudi
Ma kakva dijaspora, pa jucer i danas pune ulice ljudi i djece, niko se nicega ne pridrzava samo eto kao nose maske a pola ih ne nosi ispravno. Jesu li svi ovi dijaspora? A svi su potencijalni prenosioci jer niko od njih ne zna da li je zarazen. Ne trebamo mi pljuvati ni politicare ni dijasporu, dovoljno je da pogledamo kako se mi "odgovorno" ponasamo.
jel tebi dobro ?
zarazu je mogao samo donijeti neko iz dijsapore
druga je stvar što je taj neko već prenio na nekog domaćeg, pa su sad i ovi koje spominješ, potencijalni prenosnici
kontaš ??
virus je mogao samo neko donijeti u Bosnu
nosu kinezi koji su vrsljali, a kojo su npr. donijeli italijanima
nisu ni "skijaši" kao npr. u Makedoniji ili Hrvatskoj
ali će nas dokusurit dijasporasi koji nisu poštovali samoizolaciju
Ma hajte molim vas :-)
U Konjicu organizovali sijelo i raširili svuda.
U Mostaru "skijaši".
Al bitno je po dijaspori srat.
Bloo
Globalna šefica

#9046 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

Sejo
Vozdra trajno
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#9047 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Ja nisam medicinske struke, ali se sjećam da sam još u osnovnoj učio kako smanjeno kretanje i dugotrajan boravak smanjuju imunitet...ovi što tule okolo ostanite kući, ostanite kući, izdržite zbog starijih, znate li šta kakvo bi stranje nastalo da svi sad mjesec dana ne promolimo nos iz kuće i da samo jedan zaražen čovjek izađe među ljude nakon dugotrajne izolacije....pa sve od 5 do 105 bi umiralo kašljući po ulici ko od kuge u srednjem vijeku :roll: Jbg kad ljudi od struke govore da se ide u prirodu, drži rastojanje i uživa u suncu, oni su levati a oni sve stručnjaci sa bogatim portfoliom i naučnim dostignućima u toj oblasti... :-? Bolje znaju profesori engleskog, fizičkog i likovnog - zatvaraj u podrume i gasi sve!
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#9048 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

Pogresno je formulisano. Virus je donijet izvana, ali to ne znaci da je dijaspora.
Neko s odmora, onaj iz Cacka donio, evo u Spionicu dijaspora...zajednicko je da je donesen izvana, a ne da je dijaspora.
Banksy

#9049 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

Potvrđeno za "Avaz": Svi testirani građani koji su stigli iz Rima negativni na koronavirus

A građani koji su stigli iz Rima, a nisu testirani?
Janjicar

#9050 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Janjicar »

Banksy wrote: 29/03/2020 19:27

Potvrđeno za "Avaz": Svi testirani građani koji su stigli iz Rima negativni na koronavirus

A građani koji su stigli iz Rima, a nisu testirani?
O njima nekom drugom prilikom...
Locked