Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
demagog

#851 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by demagog »

Cesto se cuje da drzava treba da pomogne ovima ili onima tako sto ce uraditi ovo ili ono.

Ima li drzava novca da podmiri sve one kojima treba pomoc? :?

Ne znam mnogo o ekonomiji ali odokativno mi se cini da BH drzava (ili entiteti, ili kantoni ili ko vec treba to da finansira) nije dovoljno mocna da zadovolji sve koji ce traziti pomoc, a inostranstvo je zabavljeno svojim problemima i pomaganjem tamosnjim otpustenim radnicima, ostecenim firmama itd.
:run:
printy4911

#852 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by printy4911 »

Ci-Nick wrote: 29/03/2020 10:58
printy4911 wrote: 29/03/2020 10:48
Ci-Nick wrote: 29/03/2020 08:33 A šta će raditi kad otpuste radnike i zatvore frizerske salone, ugostiteljske objekte, hotele,.. da neće preći u IT sektor ?
Sva ova kuknjava i medijsko pretjerivanje je pravdavanje za neplaćanje radnika, osiguranja, doprinosa, poreza,.. za sav prikriveni promet i promet koji će prikriti. Koliko frizerskih salona je u sistemu PDV-a i kako je moguće da navodno nema 4.000 KM prihoda mjesečno a upošljava 5 radnica i plaća prostor.
Gdje dobit iz prethodnih godina, gdje su rezerve, samo prošlogodišnja dobit od 3 milijarde ( zvanično a to se može pomnožiti i sa dva ) je dovoljna da pokrije dva mjeseca. Uz to treba napomenuti da turizam nije nikad živio od prihoda iz marta i aprila nego od od prihoda iz jula i augusta i ako se sve smiri do sredine maja posljedice će biti za većinu podnošljive.
Radnici u uslužnim djelatnostima nisu nuklearni fizičari da bi ga neko nekoliko mjeseci držao na plati i doprinosima dok radnja ne radi, već su oni tu od danas do sutra, preletači od radnje do radnje, od države do države. Zamisli da neki vlasnik u ovakvoj situaciji, dok mu je radnja zatvorena, uredno daje po radniku plata+doprinosi 1000+ KM mjesečno, da bi mu taj isti kada ovo sve završi došao i rekao "ja sam našao na drugom mjestu ili odoh ja u Njemačku i sl". i osta poslodavac sa sa onim velikim vikinškim rogovima na glavi. To su poslovi u kojima nema neke velike rezerve a i da ima, niko nikome ne daje pare "nako".

Ako uzmemo za primjer samozaposlenog ugostitelja,frizera, trgovca i sl. koji nema radnike (ima takvih puno u manjim sredinama), on bi za vrijeme dok ne radi morao dati doprinosa, parafiskalnih nameta, odvoz smeća, knjigovođa, komunalne takse, struja - mjerno mjesto, preplata za internet i telefon ... (nastavi niz) otprilike 700+KM. Ako se prijavi na biro, imat će naknadu za nezaposlene oko 400KM. Razlika je po njega 1100KM, razlika je PLATA.

Što se tiče PDV, čovjek ti je već odgovorio u prethodnom postu.

Ljudi koji su na budžetu i nikada ništa nisu radili privatno su operisani od stvarnosti. Neka pogledaju radno vrijeme, pripreme za rad i planiranje rada kod kuće. Svaki samozaposleni ima 300 intezivnih radnih sati mjesečno za platu nekoga budžetlije, koji pola radnoga vremena gleda kroz prozor, u mobitel a čitavo jutro je na nekim pauzama.

Neka se svi malo dozovu, jer ako će privatnik biti donji, onda neće biti na taj način da još dodatno bude budala i puni budžet "iz rezerve ili kredita".
koji to vlasnik radnje daje radniku 1000 KM plus doprinose,.. neki frizer ? Ugostitelj ? Hotelijer kome je žao prijaviti gosta da ne bi platio 2 marke takse ?..
Znam čovjeka koji je samozaposlen, ima knjižaru, prije bi kod njeg dobio metak u čelo nego račun, taj isti vozi terenca od 70.000 i troši na putovanja godišnje 20.000 maraka. Eto sad mu treba pomoći,..
"po radniku plata+doprinosi 1000+ KM mjesečno"

Taj primjer što navodiš i ovaj gore od kolege @zox - kriva je država, neko može šta hoće a na malim i poštenim lome se kola.

Ja osobno ne želim nikakvu pomoć od države, niti sam je ikada dobio.

Ono što tražim:
Izdata je naredba da ne smijem raditi, ne radim, nemam prihoda, imam ogromne fiskne troškove.
Ako je već tako, neka mi država ne traži da joj uplatim doprinose, parafiskalne namete, samim tim usluge knjigovođe i banke, općina da ukine naplatu odvoza smeća, jer ne radim, nemam smeća, i tako dalje i tako tome slično.

edit: ovdje ne toliko daleko od mene ima čovjek koji radi sličan posao kao ja, 10 GODINA NA CRNO, urušava mi posao, voza terenca.
Radi naveče i vikendom, porezna uprava, inspekcija ne ferma, prijavljivo ne prijavljivo. Kada inspekcija obilazi ima dojavu.

Šta ja da radim, radim legalno i sada bi neko kada sam zatvoren, da pozajmljujem novac od nekoga i plaćam doprinose.
Kriva je država ...
Last edited by printy4911 on 29/03/2020 11:30, edited 2 times in total.
high_volume

#853 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by high_volume »

Ci-Nick wrote: 29/03/2020 10:58 koji to vlasnik radnje daje radniku 1000 KM plus doprinose,.. neki frizer ? Ugostitelj ? Hotelijer kome je žao prijaviti gosta da ne bi platio 2 marke takse ?..
Da, ima takvih netto plaća i plaćanja doprinosa na taj iznos, plus TO plus prevoz. Ima, iako je prosjek netto plaća 600-700 KM, plus koja marka na crno, tako ja procjenjujem. Da su doprinosi niži, ne vjerujem da bi iko plaćao na crno.
Znam čovjeka koji je samozaposlen, ima knjižaru, prije bi kod njeg dobio metak u čelo nego račun, taj isti vozi terenca od 70.000 i troši na putovanja godišnje 20.000 maraka. Eto sad mu treba pomoći,..
Teško je pratiti promet roba kada ih kupuješ legalno, sa računom, i koje trebaš prodati, a da ne izdaš račun. Nastaje poremećaj, i to treba pokriti. A takvo pokrivanje mora urediti računovodstvo, a to košta. I nije nužno da tvoj prijatelj knjižar mulja, pa da vozi skupog terenca i da skupo putuje, možda zaista ostvaruje dovoljno profita iz prometa, možda mu je marža visoka, možda kupuje jako jeftino ulazne proizvode, ko zna... Možda je dobio terenca, možda ga je plati jeftino, ili koristio kredit. Možda ove godine uplati putovanje za sljedeću godinu, ko zna... Pojedinačni slučajevi nisu pravilo.

Pitaj ga kako će isplatiti plaće radnicima ili sebi, za februar, za mart, i da li će raditi u aprilu :-)
aldinjo

#854 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aldinjo »

manuchao91 wrote: 29/03/2020 10:44 Do kad ce na snazi bit zabrana rada ugostiteljskim objektima ,frizerima ,spa centrima,hotelijerima itd i sl.

svako kaze drugacije nesto
Možda do tada kada vlasnici istih ne budu imali više za "kifle" i kolektivno se pobune!?
bunk

#856 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Ovdje se mora shvatiti jedno.
Bez onog gore knjizara bez frizera i onog koji prodaje kebab bez gazde fabrike plasticne stolarije koji ima avion ,znaci uz sve sto se ruzno veze uz privatni biznis od strane ljudi koji ce primiti platu kad bi se pakao otvorio jer su na budzetu,bez nabrojanih bi ovdje napokon poceo zivjeti kapitalizam. Jer njihovo ukidanje je skolski primjer sjece grane na kojoj sjedis.
Napokon cemo doci do dna i morati rekonstruisati sve od cistacice u skoli do Turkoviceve u MVP.
Zato kazem naprijed drugovi.
Nemojte pomoci realnom sektoru da vas hrani.
Dajte da se napokon karte podijele ispravno.
mali jomu

#857 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mali jomu »

Privatne apoteke Kantona Sarajevo obratile su se Vladi Federacije Bosne i Hercegovine...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/privatn ... /200329039
pojedinac

#858 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pojedinac »

Reportaža iz Italije: Utihnule pjesme sa balkona, ljudi se plaše gladi
https://nacionalnageografija.com/2020/0 ... adi-video/

UN upozoravaju: Svijetu prijeti nestašica hrane zbog mjera koje se provode u pandemiji
https://nacionalnageografija.com/2020/0 ... pandemiji/

:( :evil:
cvrčak_na_hedonizmu

#859 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Ci-Nick wrote: 29/03/2020 08:33 A šta će raditi kad otpuste radnike i zatvore frizerske salone, ugostiteljske objekte, hotele,.. da neće preći u IT sektor ?
Sva ova kuknjava i medijsko pretjerivanje je pravdavanje za neplaćanje radnika, osiguranja, doprinosa, poreza,.. za sav prikriveni promet i promet koji će prikriti. Koliko frizerskih salona je u sistemu PDV-a i kako je moguće da navodno nema 4.000 KM prihoda mjesečno a upošljava 5 radnica i plaća prostor.
Gdje dobit iz prethodnih godina, gdje su rezerve, samo prošlogodišnja dobit od 3 milijarde ( zvanično a to se može pomnožiti i sa dva ) je dovoljna da pokrije dva mjeseca. Uz to treba napomenuti da turizam nije nikad živio od prihoda iz marta i aprila nego od od prihoda iz jula i augusta i ako se sve smiri do sredine maja posljedice će biti za većinu podnošljive.
Radnici u uslužnim djelatnostima nisu nuklearni fizičari da bi ga neko nekoliko mjeseci držao na plati i doprinosima dok radnja ne radi, već su oni tu od danas do sutra, preletači od radnje do radnje, od države do države. Zamisli da neki vlasnik u ovakvoj situaciji, dok mu je radnja zatvorena, uredno daje po radniku plata+doprinosi 1000+ KM mjesečno, da bi mu taj isti kada ovo sve završi došao i rekao "ja sam našao na drugom mjestu ili odoh ja u Njemačku i sl". i osta poslodavac sa sa onim velikim vikinškim rogovima na glavi. To su poslovi u kojima nema neke velike rezerve a i da ima, niko nikome ne daje pare "nako".

Ako uzmemo za primjer samozaposlenog ugostitelja,frizera, trgovca i sl. koji nema radnike (ima takvih puno u manjim sredinama), on bi za vrijeme dok ne radi morao dati doprinosa, parafiskalnih nameta, odvoz smeća, knjigovođa, komunalne takse, struja - mjerno mjesto, preplata za internet i telefon ... (nastavi niz) otprilike 700+KM. Ako se prijavi na biro, imat će naknadu za nezaposlene oko 400KM. Razlika je po njega 1100KM, razlika je PLATA.

Ljudi koji su na budžetu i nikada ništa nisu radili privatno su operisani od stvarnosti. Neka pogledaju radno vrijeme, pripreme za rad i planiranje rada kod kuće. Svaki samozaposleni ima 300 intezivnih radnih sati mjesečno za platu nekoga budžetlije, koji pola radnoga vremena gleda kroz prozor, u mobitel a čitavo jutro je na nekim pauzama.

Neka se svi malo dozovu, jer ako će privatnik biti donji, onda neće biti na taj način da još dodatno bude budala i puni budžet "iz rezerve ili kredita".
koji to vlasnik radnje daje radniku 1000 KM plus doprinose,.. neki frizer ? Ugostitelj ? Hotelijer kome je žao prijaviti gosta da ne bi platio 2 marke takse ?..
Mozda da ga prijavis ?
Zox wrote: 29/03/2020 10:52 Ove turisticke djelatnike treba ukinut. Deset godina me lik placao u koverti, nikad ni marke doprinosa, ni marke drzavi, i sad kad je skontao da ove godine nece opet obrnuti dva miliona na crno, drzava duradi nesto.
Prijava ?

Nas narod samo prica, djela 0 i onda ocekuju nesto da se desi. Ne ide to tako rodjaci.
Zox

#860 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Zox »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 29/03/2020 14:10

Mozda da ga prijavis ?
Zox wrote: 29/03/2020 10:52 Ove turisticke djelatnike treba ukinut. Deset godina me lik placao u koverti, nikad ni marke doprinosa, ni marke drzavi, i sad kad je skontao da ove godine nece opet obrnuti dva miliona na crno, drzava duradi nesto.
Prijava ?

Nas narod samo prica, djela 0 i onda ocekuju nesto da se desi. Ne ide to tako rodjaci.
haha, dobra, dobra :D
Ci-Nick

#861 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 29/03/2020 14:10

Mozda da ga prijavis ?
Prijava ?

Prijavio je moj otac nekog drugog za nešto drugo, pa mu je prijavljeni poslije pola sata dao do znanja da zna da ga je prijavio.
Pune latice optužnica koje čekaju neke poštenije ljude, kad se ni ubistva ne mogu riješiti pošteno, kako će tek neizdavanje računa, kad ga prijavim da ne izdaje račune samo podižem tarifu inspektora pa će ga klepiti po višoj tarifi al za lični interes.
tandmand

#862 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by tandmand »

Hrvatska udruga poslodavaca: Ovo je 13 mjera koje vlada hitno mora donijeti

HRVATSKA udruga poslodavaca poslala je priopćenje u kojem traži donošenje novih mjera za spas gospodarstva.

Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Nastavno na sjednicu GSV-a koja je održana u petak, Hrvatska udruga poslodavaca još jednom ističe nužnost da Vlada Republike Hrvatske hitno donese nove mjere za spas hrvatskog gospodarstva po principu 'nula prihoda, nula rashoda'. Više puta smo jasno i nedvosmisleno prema Izvršnoj vlasti kao i prema javnosti, poručili što u ime poduzetnika i poslodavaca zahtijevamo: tražimo otpise svih davanja, doprinosa, parafiskalnih nameta, raznih suvišnih članarina, a ne odgode davanja, i tražimo hitno! O odgodama možemo razgovarati za period 'nakon korone', a ne sada kada veliki broj hrvatskih poduzeća ne zna hoće li uopće postojati idući mjesec. Ujedno, od svih dionika socijalnog dijaloga očekujemo visoku razinu odgovornosti, sagledavanje činjenica i argumentiranu raspravu, a ne jeftini populizam kakav se sada pojavljuje u medijima i to iznošenjem iskrivljenih osobnih dojmova (poput insinuacija da HUP traži smanjenje plaća zdravstvenim djelatnicima i drugih neistina) sa sjednice instituta kojima nam svima treba omogućiti bolja rješenja za neizvjesnu budućnost.

HUP još jednom ponavlja prioritetne mjere i skreće pozornost da smo i javno iznijeli cijeli niz mjera i preporuka za sve sektore gospodarstva i očekujemo da se prestane s politizacijom u ovom iznimno teškom vremenu za hrvatsko gospodarstvo. Hitna realizacija i odlučnost je ono što nam sada treba. Gubimo vrijeme, izgubit ćemo gospodarstvo. Ako izgubimo gospodarstvo, izgubit ćemo državu!

13 mjera

PRIORITETNE MJERE ZA POMOĆ GOSPODARSTVU - svakodnevni pregovori s Vladom RH, resornim ministarstvima i jedinicama lokalne samouprave (JLS)

1. 3. ožujka predložili smo Vladi mjeru za očuvanje radnih mjesta kojom bi se isplaćivala potpora za skraćivanje radnog vremena kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radnik ne radi,

2. Za vrijeme poslovne neaktivnosti poslodavci ne mogu plaćati doprinose i poreze s odgodom, država mora otpisati sva davanja.

3. Nužna je obustava plaćanja svih obveznih članarina i naknada za vrijeme trajanja poslovne neaktivnosti i suzbijanja korona virusa

4.Otpis plaćanja prema JLS-ima: doprinosa, naknada i parafiskalnih nameta: spomeničke rente, komunalne naknade, vodne naknade, naknade za korištenje ljetne terase, takse na tvrtku, i druge obvezne namete

5. Ukidanje svih ostalih poreza i naknada za koncesije (ne odgoda!), za vrijeme trajanja krize.

6. Smanjenje stope poreza na dobit i odgoda plaćanja predujma poreza na dobit

7. Ukidanje obveze obračuna plaće/propisane godišnje osnovice za direktore

8. Uvesti obvezu plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji, i to počevši s razdobljem od 01.03. 2020. za isporuke koje su uslijedile nakon 01.03.2020.godine

9. Obustava ovrhe za porezna davanja za vrijeme izvanrednog stanja, odnosno povlačenje ovrha za prisilnu naplatu poreza koje su aktivirane nakon 01. ožujka 2020.g

10. Reprogramiranje i refinanciranje kredita

11. Osiguravanje međunarodnog protoka roba

12. Proglašenje više sile

13. Odgoda rokova predavanja izvještaja, obrazaca i završnih računa uslijed poteškoća uzrokovanih pandemijom", stoji u priopćenju predsjednika HUP-a Davora Majetića.
cvrčak_na_hedonizmu

#863 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Ci-Nick wrote: 29/03/2020 15:38
Prijavio je moj otac nekog drugog za nešto drugo, pa mu je prijavljeni poslije pola sata dao do znanja da zna da ga je prijavio.
Pune latice optužnica koje čekaju neke poštenije ljude, kad se ni ubistva ne mogu riješiti pošteno, kako će tek neizdavanje računa, kad ga prijavim da ne izdaje račune samo podižem tarifu inspektora pa će ga klepiti po višoj tarifi al za lični interes.
Fake news, barem sto se tice racuna i poreza.

Ako nesto radi u ovoj drzavi to su porezne uprave i inspekcije, ne vadi se, nisi prijavio shodno tome nemas pravo da se zalis odnosno prituzbe koje pises su prilicno licemjerne.
madner

#864 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

Kako su ovo banke odradile, svaka im cast. Jest da je do politicara ali od moratorija za sve do bumo vidjeli i koristimo sve instrumente u 2 sedmice...
kormax

#865 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by kormax »

madner wrote: 29/03/2020 17:05 Kako su ovo banke odradile, svaka im cast. Jest da je do politicara ali od moratorija za sve do bumo vidjeli i koristimo sve instrumente u 2 sedmice...
Legendo, meni više ništa nije jasno....
Tambure

#866 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

Corona paradoks: poslodavci traze pomoc i socijalne mjere Vlade, Vlada trazi donacije i sadaku gradjana. :izet:
emigrazione

#867 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by emigrazione »

kormax wrote: 29/03/2020 17:10
madner wrote: 29/03/2020 17:05 Kako su ovo banke odradile, svaka im cast. Jest da je do politicara ali od moratorija za sve do bumo vidjeli i koristimo sve instrumente u 2 sedmice...
Ne kontam, sta su to banke odradile?
pinkman

#868 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pinkman »

Dati otkaz 1/3 javnog sektora, a preostaloj 2/3 treba smanjiti plate za 20%.

Razliku para investirati u privatni sektor. Privatni je preopterecen nametima i cime sve ne.

- Na BHT-u radnici se sudaraju na hodnicima.
- U zdravstvu je previse nemedicinskog kadra, broj pravnika veci od broja pravnika u velikim advokatskim kancelarijama, a ekonomista vise nego u najvecim racunovodstvenim agencijama.
- U MUP-u je previse administracije
- Studijske programe koji nam ne trebaju finansirati u manjoj mjeri. Nije interes poreskih obveznika da placaju skolovanje usmjerenja kojih vec imamo i previse na birou. Ko zeli da studira filozofiju i sociologiju, neka plati sebi skolarinu. Poreski obveznici tj. gradjani trebaju placati samo sto je njihov interes.

Radi ove situacije, mozda ne odmah radikalno sve neporebne poslati na biro, ali u iducih 12 - 18 mjeseci svakako.
kormax

#869 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by kormax »

emigrazione wrote: 29/03/2020 17:43
kormax wrote: 29/03/2020 17:10
Ne kontam, sta su to banke odradile?
Koliko sam vidio, ništa konkretno...
elcaliente

#870 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

Mozda ovo sve dovede do toga da zapustena poljoprivredna dobra pocnu opet uredjivati jer se drugacije nece moci opstati.

Ko ima sira, mljeka, mesa, povrca i hljeba iz svog izvora zaboli ga tuki za doprinosima itd od poslodavca.
Last edited by elcaliente on 29/03/2020 17:58, edited 1 time in total.
Nadzorna_ploca

#871 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Nadzorna_ploca »

Pa u BiH je dosta privatnih firmi ustvari drzavno. Novalic ima par privatnih firmi, i sta jos i te drzavne pare treba da upumpava u svoju licnu prciju. Tenderi i ostalo znamo kako se namjesta a oni bi ovdje hajrovali. XX je takvih koji su u politici i drzavi a imaju velike privatne firme. Ne ide. Pravi privatnik kojem pomoc treba bi garant ispusio. Ideja je mozda dobra ali ova garnitura ljudi koji trenutno vode glavnu rijec je garant da bi hajrovalo 100 firmi a ostali neka kurcu sviraju.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#872 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

https://www.nezavisne.com/ekonomija/pri ... zom/591449

Evo šta čeka raju i po federaciji :evil:

Neće otpisati nagomilane dugove, ali ako dignu kredite grad će snositi troškove KAMATE :shock: :-) ma ljepota....
avenija

#873 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by avenija »

Svima na budzetu od kantonalnog do federalnog i drzavnog odmah za mart smanjiti 30%, ko nece otkaz
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#874 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

Prije će rijeke uzbrdo poteći :lol:
emigrazione

#875 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by emigrazione »

avenija wrote: 29/03/2020 18:00 Svima na budzetu od kantonalnog do federalnog i drzavnog odmah za mart smanjiti 30%, ko nece otkaz
To se nikada nece desiti taman da kriza potraje 3 godine
Locked