Ci-Nick wrote: ↑29/03/2020 10:58
printy4911 wrote: ↑29/03/2020 10:48
Ci-Nick wrote: ↑29/03/2020 08:33
A šta će raditi kad otpuste radnike i zatvore frizerske salone, ugostiteljske objekte, hotele,.. da neće preći u IT sektor ?
Sva ova kuknjava i medijsko pretjerivanje je pravdavanje za neplaćanje radnika, osiguranja, doprinosa, poreza,.. za sav prikriveni promet i promet koji će prikriti. Koliko frizerskih salona je u sistemu PDV-a i kako je moguće da navodno nema 4.000 KM prihoda mjesečno a upošljava 5 radnica i plaća prostor.
Gdje dobit iz prethodnih godina, gdje su rezerve, samo prošlogodišnja dobit od 3 milijarde ( zvanično a to se može pomnožiti i sa dva ) je dovoljna da pokrije dva mjeseca. Uz to treba napomenuti da turizam nije nikad živio od prihoda iz marta i aprila nego od od prihoda iz jula i augusta i ako se sve smiri do sredine maja posljedice će biti za većinu podnošljive.
Radnici u uslužnim djelatnostima nisu nuklearni fizičari da bi ga neko nekoliko mjeseci držao na plati i doprinosima dok radnja ne radi, već su oni tu od danas do sutra, preletači od radnje do radnje, od države do države. Zamisli da neki vlasnik u ovakvoj situaciji, dok mu je radnja zatvorena, uredno daje po radniku plata+doprinosi 1000+ KM mjesečno, da bi mu taj isti kada ovo sve završi došao i rekao "ja sam našao na drugom mjestu ili odoh ja u Njemačku i sl". i osta poslodavac sa sa onim velikim vikinškim rogovima na glavi. To su poslovi u kojima nema neke velike rezerve a i da ima, niko nikome ne daje pare "nako".
Ako uzmemo za primjer samozaposlenog ugostitelja,frizera, trgovca i sl. koji nema radnike (ima takvih puno u manjim sredinama), on bi za vrijeme dok ne radi morao dati doprinosa, parafiskalnih nameta, odvoz smeća, knjigovođa, komunalne takse, struja - mjerno mjesto, preplata za internet i telefon ... (nastavi niz) otprilike 700+KM. Ako se prijavi na biro, imat će naknadu za nezaposlene oko 400KM. Razlika je po njega 1100KM, razlika je PLATA.
Što se tiče PDV, čovjek ti je već odgovorio u prethodnom postu.
Ljudi koji su na budžetu i nikada ništa nisu radili privatno su operisani od stvarnosti. Neka pogledaju radno vrijeme, pripreme za rad i planiranje rada kod kuće. Svaki samozaposleni ima 300 intezivnih radnih sati mjesečno za platu nekoga budžetlije, koji pola radnoga vremena gleda kroz prozor, u mobitel a čitavo jutro je na nekim pauzama.
Neka se svi malo dozovu, jer ako će privatnik biti donji, onda neće biti na taj način da još dodatno bude budala i puni budžet "iz rezerve ili kredita".
koji to vlasnik radnje daje radniku 1000 KM plus doprinose,.. neki frizer ? Ugostitelj ? Hotelijer kome je žao prijaviti gosta da ne bi platio 2 marke takse ?..
Znam čovjeka koji je samozaposlen, ima knjižaru, prije bi kod njeg dobio metak u čelo nego račun, taj isti vozi terenca od 70.000 i troši na putovanja godišnje 20.000 maraka. Eto sad mu treba pomoći,..
"po radniku plata+doprinosi 1000+ KM mjesečno"
Taj primjer što navodiš i ovaj gore od kolege @zox - kriva je država, neko može šta hoće a na malim i poštenim lome se kola.
Ja osobno ne želim nikakvu pomoć od države, niti sam je ikada dobio.
Ono što tražim:
Izdata je naredba da ne smijem raditi, ne radim, nemam prihoda, imam ogromne fiskne troškove.
Ako je već tako, neka mi država ne traži da joj uplatim doprinose, parafiskalne namete, samim tim usluge knjigovođe i banke, općina da ukine naplatu odvoza smeća, jer ne radim, nemam smeća, i tako dalje i tako tome slično.
edit: ovdje ne toliko daleko od mene ima čovjek koji radi sličan posao kao ja, 10 GODINA NA CRNO, urušava mi posao, voza terenca.
Radi naveče i vikendom, porezna uprava, inspekcija ne ferma, prijavljivo ne prijavljivo. Kada inspekcija obilazi ima dojavu.
Šta ja da radim, radim legalno i sada bi neko kada sam zatvoren, da pozajmljujem novac od nekoga i plaćam doprinose.
Kriva je država ...