Kuku menićiribiribela wrote: ↑29/03/2020 15:01Ja evo odradila, naravno da ne mogu 5 min plank izdrzati, ali sam dodala jos neke stvari. 2x20 jumping jacks i trbusnjake neke. @Mogy87 your turn![]()
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Mogy87
#14926 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- piupiu
#14927 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mmmm... njam!
A lijep grad, baš.
-
Benjo34
#14928 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Imam pitanje, za upućenije na temu mutiranja virusa. Ako je skok corone sa životinja na čovjeka u svijetu nauke posmatran kao na neki način borba za opstanak, jer kako kažu, corona od čovjeka pokušava napraviti prirodno svoje stanište, zar mutacija ne bi trebala za čovjeka biti blaža i više podnošljiva? Kažu da je u kini, bila smrtonosnija "verzija", zašto onda mutaciju posmatrati kao mogući pomor? Pošto vidim da se mnogi ovdje plaše mutacije, zar može biti na gore? Kao što vidimo neke životinje nose koronu a ne oboljevaju, možda to čeka i ljude
- ćiribiribela
#14929 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@pici svaki debilan post koji napises, a obratis se meni direktno, ja prijavim.
Necu vise off topic.
Necu vise off topic.
- bunk
#14930 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Biologija, bro.Benjo34 wrote: ↑29/03/2020 15:11 Imam pitanje, za upućenije na temu mutiranja virusa. Ako je skok corone sa životinja na čovjeka u svijetu nauke posmatran kao na neki način borba za opstanak, jer kako kažu, corona od čovjeka pokušava napraviti prirodno svoje stanište, zar mutacija ne bi trebala za čovjeka biti blaža i više podnošljiva? Kažu da je u kini, bila smrtonosnija "verzija", zašto onda mutaciju posmatrati kao mogući pomor? Pošto vidim da se mnogi ovdje plaše mutacije, zar može biti na gore? Kao što vidimo neke životinje nose koronu a ne oboljevaju, možda to čeka i ljude
Jedini virus koji ljudi mogu nositi a da ih ne pokosi je "zombie" virus.
Sve drugo ili ubije nas ili ga imunitet poklopi pa budemo imuni.
- Bluemore
#14931 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U Njemackoj bez policijskog sata vazi zabrana vise od 2 na javnoj povrsiniMaraschino wrote: ↑29/03/2020 14:23Borba prtiv virusa
U Kantonu Sarajevu zabranjeno okupljanje 20 i više osoba
![]()
![]()
![]()
Razmak obavezan
Svi koji se nadju u grupaciji placaju po 200€
I ne pomisljaju da olabave mjere
Vec apeluju na sto strozije pridrzavanje
Jos je svaki kontakt trenutno koji se izbjegne zlata vrijedan
I jos ne daju skidanje mjera
Ekonomska pitanja nece uzimati u obzir u odnosu prema mjerama sprecavanja zaraze
- purgatorio
#14932 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Virus kada je prešao na čovjeka je došao u potpuno novu teritoriju, upoznaje novi organizam i njegova mutacija ide u pravcu da postaje blaži, jer smrću domaćina umire i virus. Virus nije faktički ni živo biće, razmnožava se samo kroz ćelije domaćina. Virusi koji imaju kratak period inkubacije i izazivaju brzo smrt domaćina ne opstaju dugo (nemaju se kad proširiti), dok je Cov-2 s dugim periodom inkubacije i visokim R0 jedan od najbrže širećih virusa.Benjo34 wrote: ↑29/03/2020 15:11 Imam pitanje, za upućenije na temu mutiranja virusa. Ako je skok corone sa životinja na čovjeka u svijetu nauke posmatran kao na neki način borba za opstanak, jer kako kažu, corona od čovjeka pokušava napraviti prirodno svoje stanište, zar mutacija ne bi trebala za čovjeka biti blaža i više podnošljiva? Kažu da je u kini, bila smrtonosnija "verzija", zašto onda mutaciju posmatrati kao mogući pomor? Pošto vidim da se mnogi ovdje plaše mutacije, zar može biti na gore? Kao što vidimo neke životinje nose koronu a ne oboljevaju, možda to čeka i ljude
Eh sad, pošto ima velik period inkubacije kada se može širiti a domaćin nema simptome, a imajući u obzir da su virusi u konstantnoj mutaciji, stvarno nema načina za predivjeti da li će mutirati u jednom ili drugom smjeru.
-
Niemand
#14933 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Uvesce vam serijat dok se vi bavite teorijama zavjera...
- Bluemore
#14934 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Navodno je u Lombardiji bilo cjepljenje protiv meningitisa nedavno radi migranata......Ironmen wrote: ↑29/03/2020 14:34 Nego zanimljiv podatak Lombardija ukupan broj zarazenih 40k oporavljenih 9 k
Spanija koja kaska za Italijom dobrih 20 dana po eksploziji virusa grad Madrid 23k zarazenih 7,5 k oporavljenih...
Izgleda da se spanci dosta brze oporavljaju od italijana... ili vise testiraju..
- bronhy
#14935 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/biznis/srbija-pocel ... /200329048
Evo Srbija moze napraviti respirator a kada neko to kod nas spomene onda pocinje ismijavanje i pametovanje.Izrada prvog srpskog respiratora uveliko napreduje, a prvih pet bit će gotovo u rekordnom roku, do 30. aprila, izjavio je Marko Panić iz firme "Smart research" iz Instituta Mihajlo Pupin. Vladimir Nešić ispred Instituta "Mihajlo Pupin" rekao je da je projekcija da će biti moguće da se proizvede od 10 do 100 respiratora dnevno.
- Bluemore
#14936 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tome dodaj vrlo vaznoitekako wrote: ↑29/03/2020 14:36 treba biti razuman.
virus postoji, cirkulise, zarazan je i u odredjenim okolnostima smrtno opasan za neke ljude. ne treba ga podcjenjivati kao ni bilo koju epidemiju gripe. u ovom slucaju cak trebamo biti i oprezniji jer nemamo antitijela, vakcinu niti za njega namjenske lijekove. u slucaju da se osoba u generalno losem opstem zdravstvenom stanju zarazi, virus ce pokazati svoju agresivnu stranu koja moze i cesto rezultira smrcu.
sa druge strane, ovo nije kuga niti su velike boginje pa samim tim ne trebamo biti ni smrtno uplaseni. ovo nije kraj svijeta niti kataklizma epskih razmjera.
pridrzavajte se uputa vezanih za licnu zastitu u vidu maski, drzite distancu, odrzavajte visok nivo higijene u svakom smislu, smanjite broj bliskih kontakta sa osobama izvan domacinstva u kojem zivite i ne sekirajte se.
kad je lijepo vrijeme i ako ne spadate u kategoriju onih kojima je zabranjeno slobodno izadjite u prirodu, prosetajte sumom, suncajte se kada je to moguce, naravno, izbjegavajuci grupe ljude.
uzivajte koliko je moguce u situaciji kakva jeste. brzo ce proci.
p.s.
maske treba nositi. maske pomazu. nije isto udahnuti neki lebdeci dropelt sa i bez maske kao sto nije isto iskasljati takav droplet kroz masku i bez nje.
Izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima sa puno ljudi koji cirkulisu
Tipa cekaonice banke opstine....
-
Mogy87
#14937 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Igor Rudan kaze (postavljala sam to vise puta) da virus ne zeli ubiti svog domacina vec naci nacin da zivi u simbiozi s njim. Postoji mogucnost i da virus mutira u tom smijeru da ne cini stetu covjeku tj. domacinu. Primjer virusa koji je uspio u tome je HSV virus poznatiji kao herpes. Vecina ljudi ga ima u svom tijelu bez i da zna za njega, a nekolicini ljudi se manifestira na tijelu.Benjo34 wrote: ↑29/03/2020 15:11 Imam pitanje, za upućenije na temu mutiranja virusa. Ako je skok corone sa životinja na čovjeka u svijetu nauke posmatran kao na neki način borba za opstanak, jer kako kažu, corona od čovjeka pokušava napraviti prirodno svoje stanište, zar mutacija ne bi trebala za čovjeka biti blaža i više podnošljiva? Kažu da je u kini, bila smrtonosnija "verzija", zašto onda mutaciju posmatrati kao mogući pomor? Pošto vidim da se mnogi ovdje plaše mutacije, zar može biti na gore? Kao što vidimo neke životinje nose koronu a ne oboljevaju, možda to čeka i ljude
-
Mogy87
#14938 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To je nebuloza na nivou onog videa Mile Aleckovic koji si postavila. Znas onaj sto je ljude sramota sto su otvorili.Bluemore wrote: ↑29/03/2020 15:23Navodno je u Lombardiji bilo cjepljenje protiv meningitisa nedavno radi migranata......Ironmen wrote: ↑29/03/2020 14:34 Nego zanimljiv podatak Lombardija ukupan broj zarazenih 40k oporavljenih 9 k
Spanija koja kaska za Italijom dobrih 20 dana po eksploziji virusa grad Madrid 23k zarazenih 7,5 k oporavljenih...
Izgleda da se spanci dosta brze oporavljaju od italijana... ili vise testiraju..
Last edited by Mogy87 on 29/03/2020 15:30, edited 2 times in total.
-
demagog
-
jagugu
#14940 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo šta doktori moraju na sebe navući svaki dan da se zaštite od korone
-
155_mm
#14941 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
pazi ti da te ne nadjaca taj poziv u vEru pradEdovsku o kojem si pisao u nekom od proslih postova. jer ce ti onda milijrarda kineza postati vEkovna braca.
-
Cortado
#14942 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vi pacijenti ste krivi za pojavu mita u zdravstvu. Prezirem svakog kolegu koji je uzeo bilo sta. S nekim sam i kontakt prekinuo upravo radi tih stvari. Ali tome ste vi krivi, jer vi hocete bolju uslugu, da vas pregleda bolji strucnjak, bolji smjestaj u apartmanu, ne u bolesnickoj sobi, bolje ovo, bolje ono. I sta ste dobili? Dobili ste neman koju vise nije moguce obuzdati. I sam sam se nasao u situaciji da sam kolegi morao dati "za kafu" kad mi je operisao majku. Zasto? Ne zato sto sam ja mislio da tako treba, nego zbog glupog starijeg clana orodice koji je isto ljekar i koji je studirao s tim likom.Diwan wrote: ↑29/03/2020 14:36 Da ne govorim o primanju mita kako bi se neki pacijent bolje pogledao. Naravno, nisu ljekari krivi, kriv je narod. Šta ćeš, moraš uzeti, priđe ti s pištoljem, pa tebi jadniku ništa drugo ne preostaje. Ti kao da živiš na planeti x, pa ne znaš šta se dešava, ne obavještavaju kralja podanici, pa je kralj u neznanju. Iskustva ljudi sa ljekarima su najbolja ocjena svega, a ako živiš među svijetom znaš šta se dešava i šta narod misli o svemu. Dotle, nek ti pripisuju antibiotike za virusne infekcije. Jadna djeca, jadne trudnice. Da li si ikada čitao o iskustvima trudnica i porodilja? Siđi malo sa prestolja.
Kao da i sada u slučaju ovoga, neće biti štela, tko može na respirator a tko ne. Naravno tko ima više keša i bolje plati, a boranija će umirati kod kuće.
I opet ti o antibioticima i virusnim infekcijama. Izgleda da tvoja ignorancija seze bas daleko. Ne znam kako objasniti da se antibiotici daju kod odrejenih virusnih infekcija kako bi se sprijecila sekundarna bakterijska infekcija i kako mozda glavom ne bi platio tu "prehladicu".
I zadnji put, nemoj nikad vise otici ni jednom ljekaru, nego Torabiju ili travaru. Pljujes po mojoj profesiji, a sutra ces plakati i preklinjati samo da ti neko prekine neke bolove.
Ja nemam razloga panicariti. Ako me "smakne" korona, ok to je to. Ako ne, super. Ni ovdje na forumu niko nema razloga ikoga slusati, niti mislim da je nekome cilj stvoriti neki auditorij na forumu. Ja sam se ovdje javio kako bi razbio tu glorifikaciju kojom su ljudi obasipali ventilator. Sve ono sto sam ovdje naveo, bilo da je to neko procitao i shvatio kao glupost ili kao nesto obiljno, potkrijepljeno je ili izvorom ili je lako provjerljivo. Ja nemam nista od toga da li ce meni neko na forumu reci hvala, ili ce me smatrati sarlatanom. Mene interesuju samo cinjenice koje su potrijepljene naucnim dokazima i kao takvih se drzim, bilo da mi idu u prilog ili ne.coco1 wrote: ↑29/03/2020 14:39 vidi, ako sam ista naucio u ratu, to je da, medju prvim, ginu heroji i panicari. heroji, jer u svojoj hrabrosti, zanosu, srcanosti... ne misle previse o sebi. panicari, jer im strah nadjacava zdrav razum, nepredvidljivi su, od straha i panike nemaju mogucnost donosenja za njih najboljih odluka...
nakon prvih dana pravog fajta, shvatio sam da se moram drzati neke sredine. nit sam glumio heroja, niti sam panicio. i, evo me, ziv i zdrav (barem fizicki, mentalno ne garantujem, jer sam ovih dana sebe uhvatio da me nerviraju stvari na koje inace ne obracam paznju).
eh, sada, citajuci ovo oko corone, sve me podsjeca na ta ratna iskustva. na jednoj strani imamo grupu ljudi koja tvrdi da ce nam corona jebat majku, a na drugoj one koji tvrde da je corona u ravni sa gripom. ne pripadam ni jednoj od navedenih, pustam vremenu da ucini svoje i pokaze ko je bio u pravu.
ocito je da ni ta naucna zajednica nije jednoglasna, tako da ne ocekujem ni od forumskog puka da bude.
Ustvari gotovo svi virusi su korisni za covjeka, jako mali broj virusa je opasan za nas.
-
Mogy87
#14943 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U nedostatku opreme ovo su osmislili u Hrvatskoj. Posebno za eventualne potrebe ljekara koji ce biti u blizini pacijenata gdje je kontakt sa tjelesnim tekucinama neizbjezan (npr. u intenzivnoj njezi)

- Maraschino
- dječak sa šibicama
#14945 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
De nam reci, dokle je Fadilov respirator, u kojoj je fazi?bronhy wrote: ↑29/03/2020 15:23 https://www.klix.ba/biznis/srbija-pocel ... /200329048Evo Srbija moze napraviti respirator a kada neko to kod nas spomene onda pocinje ismijavanje i pametovanje.Izrada prvog srpskog respiratora uveliko napreduje, a prvih pet bit će gotovo u rekordnom roku, do 30. aprila, izjavio je Marko Panić iz firme "Smart research" iz Instituta Mihajlo Pupin. Vladimir Nešić ispred Instituta "Mihajlo Pupin" rekao je da je projekcija da će biti moguće da se proizvede od 10 do 100 respiratora dnevno.
- odmor
#14946 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Znaci ti mislis da bi bilo pametno otici u radnje i nakupovat tehnike i alata, jer sad kad nam EU bude radila bice cijene iste samo jos jednu nulu dodaj. Tako da osim brasna, krenemo lagerovat i neprehrabene artikle155_mm wrote: ↑28/03/2020 15:55![]()
![]()
![]()
samo se ti nadaj.
kad ovo bude jucer kinezi jadni nece znati sta ih je snaslo.
sve ono sto je zapad zaradio na jeftinim kineskim radnicima u zadnjih 50 ce sad potrositi na spasavanje svoje ekonomije.
pouceni iskustvom iz ove pandemije vec sad se najavljuju neka povlacenja proizvodnje iz kine zbog strateskih razloga uz pomoc drzave. sto je do sad bilo nezamislivo.
prakticno ce kompletni ekonomski odnosi kine i zapada biti resetovani.
Pusti ba pricu, nije Kina na nivou Irana i S.Koreje.. uostalom ima alibaba.
-
Mustang1
#14947 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovi nasi su samo popravili taj stari pokvareni, tako sto su izbacili par djelova koji ne sluze nicemu 
- odmor
#14948 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Obustavljeno. Radit ce se u Srbiji. Kazu da srpsko govno bolje smrdi od nasegdječak sa šibicama wrote: ↑29/03/2020 15:43De nam reci, dokle je Fadilov respirator, u kojoj je fazi?bronhy wrote: ↑29/03/2020 15:23 https://www.klix.ba/biznis/srbija-pocel ... /200329048Evo Srbija moze napraviti respirator a kada neko to kod nas spomene onda pocinje ismijavanje i pametovanje.Izrada prvog srpskog respiratora uveliko napreduje, a prvih pet bit će gotovo u rekordnom roku, do 30. aprila, izjavio je Marko Panić iz firme "Smart research" iz Instituta Mihajlo Pupin. Vladimir Nešić ispred Instituta "Mihajlo Pupin" rekao je da je projekcija da će biti moguće da se proizvede od 10 do 100 respiratora dnevno.
-
boshniak
#14949 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nema šanse da ga naprave u tako kratkom roku. Možda ali ponavljam možda je moguće mehanički da kopiraju neki postojeći respirator koji naravno neće smjeti da prodaju, ali nema šanse da testiraju software za tako kratko vrijeme na tako bitnom uređaju. Recimo Holandija sa mnogo naprednijom industrijom i već postojećim proizvođačem Philipsom nije u mogućnosti da ubrza proizvodnju u tako kratkom roku a več imaju gotov proizvod. Ovo je isključivo Vučićeva predizborna kampanja.
- dječak sa šibicama
#14950 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kako obustavljeno, Fadil najavio velikim slovima.