Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
kakavdanakneiskustvu
-
palermo
#8727 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
nije bolan tako....UKCS i Abdulah Nakas pokrivaju prostor sarajevakog kantona, USK, BPK i SBK. Sveucilisna bolnica u Mostaru pokriva HNK. ZHK i Kanton 10 a Tuzla pokriva tizlanski i poaavski kanton...u ova tri centra se rade rezultati testiranjacostacurta wrote: ↑28/03/2020 20:14 Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (8.000 kom.), Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” (4.000 kom.), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (4.000 kom.)
Normala.
450000 ljudi dobije 4000 testova,
400000 ljudi dobije 12000 testova.
E moj Fadile govedo.
-
kakavdanakneiskustvu
#8728 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Štab civilne zaštite Grada Mostara na vanrednoj telefonskoj sjednici donio je izmjene naredbi i zabrane kretanja građana na području Mostara. Tako će umjesto od 18:00 sati, od sutra policijski sat biti na snazi od 19:00 do 05:00 sati.
Navodi se da je Odluka donesena na temelju Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i Pravilnika o načinu rada i funkcioniranja štaba i povjerenika civilne i Odluke o organiziranju i funkcioniranju zaštite i spašavanja na području Grada Mostara i Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Grada Mostar.
''Ova izmjena zapovijedi stupa na snagu danom donošenja i primjenjuje se od 29.3.2020 godine od 19:00 sati'', stoji u naredbi koju potpisuje gradonačelnik i šef Štaba Civilne zaštite Grada Mostara Ljubo Bešlić .
Odluka je donesena u skladu s ljetnim računanjem vremena koje se od sutra primjenjuje.
Saznajemo da će na sutrašnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite biti preporuka za cijelu FBiH da se policijski sat pomjeri odnosno da traje od 19:00 do 05:00, a s razlogom da bi poljoprivrednici mogli iskoristiti duži dan i toplije vrijeme koje se očekuje za sjetvu i rad na obradivim površinama.
Navodi se da je Odluka donesena na temelju Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i Pravilnika o načinu rada i funkcioniranja štaba i povjerenika civilne i Odluke o organiziranju i funkcioniranju zaštite i spašavanja na području Grada Mostara i Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Grada Mostar.
''Ova izmjena zapovijedi stupa na snagu danom donošenja i primjenjuje se od 29.3.2020 godine od 19:00 sati'', stoji u naredbi koju potpisuje gradonačelnik i šef Štaba Civilne zaštite Grada Mostara Ljubo Bešlić .
Odluka je donesena u skladu s ljetnim računanjem vremena koje se od sutra primjenjuje.
Saznajemo da će na sutrašnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite biti preporuka za cijelu FBiH da se policijski sat pomjeri odnosno da traje od 19:00 do 05:00, a s razlogom da bi poljoprivrednici mogli iskoristiti duži dan i toplije vrijeme koje se očekuje za sjetvu i rad na obradivim površinama.
-
kakavdanakneiskustvu
#8729 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
a ZE-DO Kanton?palermo wrote: ↑28/03/2020 20:29
nije bolan tako....UKCS i Abdulah Nakas pokrivaju prostor sarajevakog kantona, USK, BPK i SBK. Sveucilisna bolnica u Mostaru pokriva HNK. ZHK i Kanton 10 a Tuzla pokriva tizlanski i poaavski kanton...u ova tri centra se rade rezultati testiranjacostacurta wrote: ↑28/03/2020 20:14 Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (8.000 kom.), Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” (4.000 kom.), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (4.000 kom.)
Normala.
E moj Fadile govedo.
- emigrazione
#8730 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne postoji sigurnija letjelica od ovedobojlija81 wrote: ↑28/03/2020 20:13izginut ce neko sa ovim ako poleti od Bihaca do Sa ili obrnutoMilenkov buraz wrote: ↑28/03/2020 19:58 Evo koga interesuje ovaj Gyrocopter CZ F.BiH
https://en.wikipedia.org/wiki/Magni_M-24_Orion
-
sumirprimus
#8731 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I kad saberes ratio je 3:1?nebitno radi se vise nema sebije to je glavno izgleda a realnopalermo wrote: ↑28/03/2020 20:29
Normala.
E moj Fadile govedo.
-
sumirprimus
#8732 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Senade ta maska mu pomoc nece 
- muha_sa
- denimb
#8734 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Valjda sad ta silna ministarstva po kantonima skontaju na sta su stari mislili sa izrekom "U se i u svoje kljuse", pa pocnu da rade na zastiti svojih gradjana...sta mi da ocekujemo, pogledajte sta rade u Sarajevu, cirkus od testiranja.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑28/03/2020 20:31a ZE-DO Kanton?palermo wrote: ↑28/03/2020 20:29
Normala.
E moj Fadile govedo.
ZE-DO Kanton ima dovoljno jakih opcina, da se ovo izgura, ali treba dati ovlasti pametnim ljudima, a ne da jedan nacelnik visi na telefonu i bukvalno moli da mu daju dozvolu da zatvori kafice koji su puni, par dana prije ovog policijskog casa, ali ne to nije tvoja kazu odluka, sjedite i cekajte formirat ce se krizni stab odlucit ce se to vec.
-
palermo
#8735 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
UKCS ....mislio sam da sam i vas spomenuo, sorrykakavdanakneiskustvu wrote: ↑28/03/2020 20:31a ZE-DO Kanton?palermo wrote: ↑28/03/2020 20:29
Normala.
E moj Fadile govedo.
-
kakavdanakneiskustvu
#8737 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
palermo wrote: ↑28/03/2020 20:54UKCS ....mislio sam da sam i vas spomenuo, sorry
- Janjicar
#8738 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
HamaN se i u FBiH pomjera od 19h zbog pomjeranja saHata
- avenija
#8739 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
treba ukinuti tu nerazumnu mjeru ili barem izjednaciti sa RS a sto se tice djece to treba prvo ukinuti, mislim da je to krivicno djelo protiv covjecnosti.
Bit ce posla za pravnike izgleda
Dakle, protiv ste mjere kojom je zabranjen izlazak iz kuće mlađima od 18 i starijim od 65?
- Naravno. Apsolutna zabrana kretanja, u prvom redu starijih od 65 godina, sigurno nije metoda kojom se treba boriti. Naprotiv, takav čin izaziva kontraefekat. Mi imamo mjere policijskog sata. Je li to sad znači da je virus aktivan noću, a po danu nije? To su mjere izluđivanja stanovništva. Njih bi trebalo pod hitno ukinuti. Nažalost, nama mjere u tim štabovima donose političari, a ne struka. Zamislite, nama mjere donose ljudi koji ne znaju ni kako se maska stavlja na usta. Ako vas neko prisilno zatvori u kuću, vi ste pod stresom. A dokazano je da stres može izazvati različite karcinome, a svaki tumor žestoko slabi imunološki sistem. Sa ovom odlukom 65+ i 18-, napravili ste jedan žestoki atak plašenja tim virusom, što je nepotrebno. Prepadaju se ljudi do te mjere da ne smiju ići baciti smeće i dizati penzije. Na taj način ste ljudima izazvali dupli stres i oborili ste im imunološki sistem, tako da ste povećali virulentnost samog virusa i taj rizik infekcije je puno veći. Mene ovih dana zovu brojni roditelji koji su sluđeni, jer ne mogu voditi djecu na kontrolne preglede. Imamo i najžešći atak na one najslabije, gdje djeca sa posebnim potrebama, koja imaju simptomatske skolioze, sa Downovim sindromom, ona koja nose korzete, ne mogu izlaziti iz kuće. A samim time ste dodatno izazvali stres. Kontaktirao sam kolege iz Hrvatske i njima ne pada napamet da donesu ove zabrane kretanja. One nisu samo loše s medicinske strane već, kako tvrde pravnici, krše se zakoni i ustavi u BiH, kao i Evropska konvencija o ljudskim pravima.
- denimb
#8740 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam jutros vidio dva huligana kad sam na posao isao, setaju hladnokrvno ulicom s rukama na ledjima, a imaju obojca oko 70 godina 
-
sumirprimus
-
zrakomlat
#8743 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
King Shisha, jel smislio kakvu korona aromu za one dudlalice
- Janjicar
#8744 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I sutra kad ovo prodje sve niko se neće ni očešati zbog prekršenih zakona, a da ne govorimo o tome da se podignu optužnice.avenija wrote: ↑28/03/2020 21:09treba ukinuti tu nerazumnu mjeru ili barem izjednaciti sa RS a sto se tice djece to treba prvo ukinuti, mislim da je to krivicno djelo protiv covjecnosti.
Dakle, protiv ste mjere kojom je zabranjen izlazak iz kuće mlađima od 18 i starijim od 65?
- Naravno. Apsolutna zabrana kretanja, u prvom redu starijih od 65 godina, sigurno nije metoda kojom se treba boriti. Naprotiv, takav čin izaziva kontraefekat. Mi imamo mjere policijskog sata. Je li to sad znači da je virus aktivan noću, a po danu nije? To su mjere izluđivanja stanovništva. Njih bi trebalo pod hitno ukinuti. Nažalost, nama mjere u tim štabovima donose političari, a ne struka. Zamislite, nama mjere donose ljudi koji ne znaju ni kako se maska stavlja na usta. Ako vas neko prisilno zatvori u kuću, vi ste pod stresom. A dokazano je da stres može izazvati različite karcinome, a svaki tumor žestoko slabi imunološki sistem. Sa ovom odlukom 65+ i 18-, napravili ste jedan žestoki atak plašenja tim virusom, što je nepotrebno. Prepadaju se ljudi do te mjere da ne smiju ići baciti smeće i dizati penzije. Na taj način ste ljudima izazvali dupli stres i oborili ste im imunološki sistem, tako da ste povećali virulentnost samog virusa i taj rizik infekcije je puno veći. Mene ovih dana zovu brojni roditelji koji su sluđeni, jer ne mogu voditi djecu na kontrolne preglede. Imamo i najžešći atak na one najslabije, gdje djeca sa posebnim potrebama, koja imaju simptomatske skolioze, sa Downovim sindromom, ona koja nose korzete, ne mogu izlaziti iz kuće. A samim time ste dodatno izazvali stres. Kontaktirao sam kolege iz Hrvatske i njima ne pada napamet da donesu ove zabrane kretanja. One nisu samo loše s medicinske strane već, kako tvrde pravnici, krše se zakoni i ustavi u BiH, kao i Evropska konvencija o ljudskim pravima.
Vladajućim feudalcima što gore to bolje...
- denimb
#8745 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- avenija
#8746 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zanimljivo kako medijima odgovara ova situacija sa koronom pa ni ne pomisljaju da objave krsenja Evropske konvencije o ljudskim pravima i Ustava BIH. Ponavaljam jedini u svijetu uskratili svim gradjanima ispod 18 godina da napuste stanove i jedini uz Srbiju sa policijskim satom u Evropi.Janjicar wrote: ↑28/03/2020 21:37I sutra kad ovo prodje sve niko se neće ni očešati zbog prekršenih zakona, a da ne govorimo o tome da se podignu optužnice.avenija wrote: ↑28/03/2020 21:09treba ukinuti tu nerazumnu mjeru ili barem izjednaciti sa RS a sto se tice djece to treba prvo ukinuti, mislim da je to krivicno djelo protiv covjecnosti.
Vladajućim feudalcima što gore to bolje...
Kada cuju karantena oni misle da je to to, medjutim karantena u Evropi znaci da se izoluje grad obustavi izlazak i ulazak iz grada ali unutar grada ili regije gradjani moraju imati osnovna ljudska prava.
- animus
#8747 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Osnovno ljudsko pravo je pravo na život. Ono je u vrhu pa onda idu ostala prava. Zbog toga se i zove stanje nesreće jer su ugrozeni zivoti i tu ostala prava moraju da sacekaju. Život ima zeleno svjetlo.
To zna svako ko se susretao sa osnovama pravnog sistema. Primjer toga je i kada ti policija u redovnim okolnostima ogranici neka od tvojih prava jer je ugrozen neciji ili tvoj život.
Ne godi nikom ova izolacija i bit ce svega zbog toga ali niste u pravu sa pravne strane gledajuci.
To zna svako ko se susretao sa osnovama pravnog sistema. Primjer toga je i kada ti policija u redovnim okolnostima ogranici neka od tvojih prava jer je ugrozen neciji ili tvoj život.
Ne godi nikom ova izolacija i bit ce svega zbog toga ali niste u pravu sa pravne strane gledajuci.
- muha_sa
- Ludzak
#8749 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo je vanredna situacija i tu odlučuje država. Ljudska prava ovdje ne igraju ulogu.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#8750 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam sto kod nas ne poslase policiju na odbranu doktorske disertacije.muha_sa wrote: ↑28/03/2020 22:03 Jebo koronu--hajmo mi dernecit![]()
![]()
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /200328148
Sad ce novopeceni doktor u izolaciju, a bgm i komisija