Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- luckylaka
#14526 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ako sam u zivotu ista mrzio to su bili panicari,pesimisti,negativci koji je na ovoj temi previse.Kako nam je sudjeno tako ce biti i od toga pobjeci ne mozemo.Cuvajte se ljudi i Bog ce vas cuvati
- Logovan
#14527 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Treba biti optimističan. 
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#14528 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
da, ali se u konačnici cifre poklapaju. broj zaraženih, broj aktivnih slučajeva, broj preminulih.orgazmotronic wrote: ↑28/03/2020 18:36Na web stranici italijanske Civilne Zastite novih zarazenih je 3651 http://opendatadpc.maps.arcgis.com/apps ... e38d4138b1malakh wrote: ↑28/03/2020 18:24ali već smo objasnili da se testiraju samo oni koji imaju simptome i isti se, u određenoj mjeri i hospitaliziraju. to što si napisao, smo velika većina nas, svjesni i pretpostavljam da ima mnogo više od broja kojeg prikazuju, ali da ljudi nisu imali nikakve simptome, zahvaljujući svom imunitetu. kao što se svi ne prehlade u sezoni kada vlada gripa. i osobno poznajem ljude, drugove, koji ne pamte kada su bili prehlađeni.freelancerBIH wrote: ↑28/03/2020 18:15
Ne radi se o tome da li podaci koje italijani izbacuju su tacni ili ne / oni jesu tacni - ali ne reflektuju pravo stanje jer nisu u mogucnosti da rade ogroman broj testova ... Nego se radi o tome da trenutni testovi imaju osjetljivost oko 50-55% .. Znaci velike su sanse da test pokaze negativan rezultat a i dalje mozes biti zarazen... Dalje - trenutni testovi su preskupi ... Mislim da je cijena oko 60$ po testu, sto je enormno visoka cijena. Pravo stanje ce se pokazati tek kada se krene sa antigen i antibody testovima ( a cija je cijena oko 6-7$ po testu) - sa osjeltjivoscu preko 90% ... To ce pokazati pravo stanje pandemije, a par poznatih svjetskih univerizeta poput Standforda i Oxforda npr. samo za Veliku Britaniju pretpostavljaju da je tamo oko 33 miliona zarazenih koji su prosli bez apsolutno ikakvih simptoma.![]()
samo što si ti to malo ljepše objasnio i upakovao.![]()
italija, danas.
![]()

- mO k3
#14529 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
palermo wrote: ↑28/03/2020 18:15samo deset minuta da proveedes u Covid centru, pisao bi mnogo drugacije. Al kauc, piva i topla guzica pa se opusti dusa i pisti maati na volju. Al nisi jediniDiwan wrote: ↑28/03/2020 17:00 Glupsonima ne preostaje ništa drugo nego da donose glupe odluke
https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzlaci ... /200328103
Da ne spominjem mogucnost kupovine, mogucnost plačanja i samu efikasnost istih. Perite namirinice domestosom - zagarantovana sigurnost![]()
-
invincible1921
#14530 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ouu sad si gotov ...freelancerBIH wrote: ↑28/03/2020 18:28Ne ja zaista mislim i smatram da je broj zarazenih mnogo, daleko, daleko veci od onoga sto vidimo i znamo...malakh wrote: ↑28/03/2020 18:24ali već smo objasnili da se testiraju samo oni koji imaju simptome i isti se, u određenoj mjeri i hospitaliziraju. to što si napisao, smo velika većina nas, svjesni i pretpostavljam da ima mnogo više od broja kojeg prikazuju, ali da ljudi nisu imali nikakve simptome, zahvaljujući svom imunitetu. kao što se svi ne prehlade u sezoni kada vlada gripa. i osobno poznajem ljude, drugove, koji ne pamte kada su bili prehlađeni.freelancerBIH wrote: ↑28/03/2020 18:15
Ne radi se o tome da li podaci koje italijani izbacuju su tacni ili ne / oni jesu tacni - ali ne reflektuju pravo stanje jer nisu u mogucnosti da rade ogroman broj testova ... Nego se radi o tome da trenutni testovi imaju osjetljivost oko 50-55% .. Znaci velike su sanse da test pokaze negativan rezultat a i dalje mozes biti zarazen... Dalje - trenutni testovi su preskupi ... Mislim da je cijena oko 60$ po testu, sto je enormno visoka cijena. Pravo stanje ce se pokazati tek kada se krene sa antigen i antibody testovima ( a cija je cijena oko 6-7$ po testu) - sa osjeltjivoscu preko 90% ... To ce pokazati pravo stanje pandemije, a par poznatih svjetskih univerizeta poput Standforda i Oxforda npr. samo za Veliku Britaniju pretpostavljaju da je tamo oko 33 miliona zarazenih koji su prosli bez apsolutno ikakvih simptoma.![]()
italija, danas.
![]()
Procitaj:
https://reason.com/2020/03/25/half-of-u ... ord-model/
Nece ljudi sa Stanforda i Oxforda izvaljivati te gluposti, ovo je i vise nego realan scenario da se desava. Cak i sa 0.03% smrtnoscu - a zbog same prirode virusa i cinjenice koliko je zarazan i koliko se brzo siri - brojke iz Italije nimalo ne iznenadjuju.
Izuzeztaka ima naravno, umiru i mladji, ali velika vecina - 99.99% ce proci normalno i prezivjeti ovo![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#14531 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Isto tako kazu da je bilo korone i u decembru... isto kazu da se prosjek umrlih skoro nije promijenio u odnosu na prosle godine...zposao wrote: ↑28/03/2020 18:15Šta kažu - gripa, prehlada...
A sve se ovo odigralo u manje od mjesec dana.
Prije mjesec, stanje u Itlaiji je bilo slicno kao kod nas...redovito, lagano, bez panike.
- p206
#14532 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Italija će dvije godine brojati mrtve, 10 godina ce im ovo uticati na ekonomiju
ne znam sta rade ali da ti dnevno umire 800+ ljudi je katastrofalno
ne znam sta rade ali da ti dnevno umire 800+ ljudi je katastrofalno
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
-
invincible1921
#14534 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja i dalje tvrdim da oni sve zivo stavljaju pod koronu ...ne kazem da ne umire raja, ali sto je puno puno je. Ako neko im coronu i umre od infarkta koji je dobio jer se sekiro sta ce bit sa njim , jel i to korona ?
Ako neko ima koronu i otruje se hranom, pa umre od toga jel i to posljedica korone?
Ako neko ima rak i dobije koronu i umre jel i to korona ?
-
freelancerBIH
#14535 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"zanimljiva teorija. mislim da je predsjednik who i na bazi ove teorije izjavio "test test test"."malakh wrote: ↑28/03/2020 18:39oni u suštini tvrde da nitko nema prave podatke jer se testiranja ne vrši puno testiranja. trebaju instant testovi da bi se što više ljudi testiralo i po njihovom bi bilo da je moguć scenarij da je čak 68% građana britanije bilo zaraženo do 19 marta. po jednoj projekciji, po drugoj od 30 do 40%.freelancerBIH wrote: ↑28/03/2020 18:28Ne ja zaista mislim i smatram da je broj zarazenih mnogo, daleko, daleko veci od onoga sto vidimo i znamo...malakh wrote: ↑28/03/2020 18:24
ali već smo objasnili da se testiraju samo oni koji imaju simptome i isti se, u određenoj mjeri i hospitaliziraju. to što si napisao, smo velika većina nas, svjesni i pretpostavljam da ima mnogo više od broja kojeg prikazuju, ali da ljudi nisu imali nikakve simptome, zahvaljujući svom imunitetu. kao što se svi ne prehlade u sezoni kada vlada gripa. i osobno poznajem ljude, drugove, koji ne pamte kada su bili prehlađeni.
italija, danas.
![]()
Procitaj:
https://reason.com/2020/03/25/half-of-u ... ord-model/
Nece ljudi sa Stanforda i Oxforda izvaljivati te gluposti, ovo je i vise nego realan scenario da se desava. Cak i sa 0.03% smrtnoscu - a zbog same prirode virusa i cinjenice koliko je zarazan i koliko se brzo siri - brojke iz Italije nimalo ne iznenadjuju.
Izuzeztaka ima naravno, umiru i mladji, ali velika vecina - 99.99% ce proci normalno i prezivjeti ovo![]()
zanimljiva teorija. mislim da je predsjednik who i na bazi ove teorije izjavio "test test test".
nego, što misliš o ovome?
malakh wrote: ↑28/03/2020 18:02 netko će uzeti ogromne novce od ovoga. to je već sigurno. gledajući naše kompanije, samo danas, vrijednost dionica npr. u elektroprivredi bh je pao za 20%.
u svijetu je to puno gore.
plus koliko će tek zaraditi oni koji "otkriju" lijek (a već mislim da je spreman, samo što još situacija nije došla do usijanja), isti patentiraju i izlobiraju da se uvede redovito vakcinisanje protiv korona virusa.
ps da imam sto tisuća na raspolaganju, sarajevska burza bi mi bila odlična zanimacija u vrijeme izolacije.![]()
Upravo tako - jedina drzava u svijetu koja je uradila dovoljno testova - u najranijoj fazi epidemije je Juzna koreja sa preko 360 hiljada testova - pronasli su oko 9000 zarazenih - a kod njih je stopa smrtnosti oko 0.36%
Dakle - sa ovakvim ciframa umrlih u Italiji - brojke u milionima zarazenih nisu nimalo nerealne.
"netko će uzeti ogromne novce od ovoga. to je već sigurno. gledajući naše kompanije, samo danas, vrijednost dionica npr. u elektroprivredi bh je pao za 20%.
plus koliko će tek zaraditi oni koji "otkriju" lijek (a već mislim da je spreman, samo što još situacija nije došla do usijanja), isti patentiraju i izlobiraju da se uvede redovito vakcinisanje protiv korona virusa.
ps da imam sto tisuća na raspolaganju, sarajevska burza bi mi bila odlična zanimacija u vrijeme izolacije."
Mali procenat hoce naravno, vjerovatno farmaceuti, a to da li je virus u labu napravljen ili ne - ne bih se upucivao u takve spekulacije jer necemo nikada saznati
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#14536 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 1219303285invincible1921 wrote: ↑28/03/2020 18:45Ja i dalje tvrdim da oni sve zivo stavljaju pod koronu ...ne kazem da ne umire raja, ali sto je puno puno je. Ako neko im coronu i umre od infarkta koji je dobio jer se sekiro sta ce bit sa njim , jel i to korona ?
Ako neko ima koronu i otruje se hranom, pa umre od toga jel i to posljedica korone?
We estimated excess deaths of 7,027, 20,259, 15,801 and 24,981 attributable to influenza epidemics in the 2013/14, 2014/15, 2015/16 and 2016/17,
25000 od gripe samo u sezoni 2016/17, i onda korona nesto? Odvadite, a ovolika hajka, tobe jarabi
- malakh
#14537 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
edit. baš gledam veliku britaniju. zvanično se virus prvi put pojavio 30.01.2020. godine, a evidenciju novozaražanih zvanično vode od 04.03.2020. godine. dakle cijeli februar je bio vakumiran, ljudi korzirali, sve se odvijalo normalno i pretpostavke su da bi baš u februaru i martu moglo biti puno zaraženih, a koji nisu evidentirani.freelancerBIH wrote: ↑28/03/2020 18:46
"zanimljiva teorija. mislim da je predsjednik who i na bazi ove teorije izjavio "test test test"."
Upravo tako - jedina drzava u svijetu koja je uradila dovoljno testova - u najranijoj fazi epidemije je Juzna koreja sa preko 360 hiljada testova - pronasli su oko 9000 zarazenih - a kod njih je stopa smrtnosti oko 0.36%
Dakle - sa ovakvim ciframa umrlih u Italiji - brojke u milionima zarazenih nisu nimalo nerealne.
"netko će uzeti ogromne novce od ovoga. to je već sigurno. gledajući naše kompanije, samo danas, vrijednost dionica npr. u elektroprivredi bh je pao za 20%.
ps da imam sto tisuća na raspolaganju, sarajevska burza bi mi bila odlična zanimacija u vrijeme izolacije."
Mali procenat hoce naravno, vjerovatno farmaceuti, a to da li je virus u labu napravljen ili ne - ne bih se upucivao u takve spekulacije jer necemo nikada saznati![]()
glede onog u vezi velike britanije. mislim da su nam ovi podaci promakli. logično pitanje je, ako je već potkraj januara ZVANIČNO zabilježen prvi slučaj korone na teritoriji britanije, zašto se virusu tek u martu počelo pridavati nekog značaja?
-
invincible1921
#14538 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da je bojni otrov pusten,,,puno jemk ultra wrote: ↑28/03/2020 18:48https://www.sciencedirect.com/science/a ... 1219303285invincible1921 wrote: ↑28/03/2020 18:45Ja i dalje tvrdim da oni sve zivo stavljaju pod koronu ...ne kazem da ne umire raja, ali sto je puno puno je. Ako neko im coronu i umre od infarkta koji je dobio jer se sekiro sta ce bit sa njim , jel i to korona ?
We estimated excess deaths of 7,027, 20,259, 15,801 and 24,981 attributable to influenza epidemics in the 2013/14, 2014/15, 2015/16 and 2016/17,
25000 od gripe samo u sezoni 2016/17, i onda korona nesto? Odvadite, a ovolika hajka, tobe jarabi![]()
-
Milenkov buraz
#14539 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mislim da je uzrok tome jer su tada imali drugačiji pristup prema virusu, smatrali su daje bolje ići na strategiju krda. Kasnije su uvidjeli greške u projekcijama i prognozama i onda promijenili krus. To je razlog.malakh wrote: ↑28/03/2020 18:50edit. baš gledam veliku britaniju. zvanično se virus prvi put pojavio 30.01.2020. godine, a evidenciju novozaražanih zvanično vode od 04.03.2020. godine. dakle cijeli februar je bio vakumiran, ljudi korzirali, sve se odvijalo normalno i pretpostavke su da bi baš u februaru i martu moglo biti puno zaraženih, a koji nisu evidentirani.freelancerBIH wrote: ↑28/03/2020 18:46
"zanimljiva teorija. mislim da je predsjednik who i na bazi ove teorije izjavio "test test test"."
Mali procenat hoce naravno, vjerovatno farmaceuti, a to da li je virus u labu napravljen ili ne - ne bih se upucivao u takve spekulacije jer necemo nikada saznati![]()
glede onog u vezi velike britanije. mislim da su nam ovi podaci promakli. logično pitanje je, ako je već potkraj januara ZVANIČNO zabilježen prvi slučaj korone na teritoriji britanije, zašto se virusu tek u martu počelo pridavati nekog značaja?![]()
-
freelancerBIH
#14540 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa sigurno preko 60% ovih sto se vode kao umrli da su imali rak ,leukemiju i jos neke teske bolesti koje su jako tesko izljecive... Ali ajde - trpajmo sve pod koronu.invincible1921 wrote: ↑28/03/2020 18:45Ja i dalje tvrdim da oni sve zivo stavljaju pod koronu ...ne kazem da ne umire raja, ali sto je puno puno je. Ako neko im coronu i umre od infarkta koji je dobio jer se sekiro sta ce bit sa njim , jel i to korona ?
Meni je jasno postalo koliko se ovo sve pumpa i narod dovodi u stanje psihoze je kad sam cuo od kcerke one sto joj je majka umrla(sa Ilidze) - mediji prije saznaju nego porodica - i naravno naslovnice se pune....Debelo tu nesto smrdi!
-
biglebovski
#14541 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne bih da relativiziram i umanjujem trenutnu krizu, evo jedan link koji možda baca dodatno svjetlo na to kolika je Italija i koliko ljudi umire u prosjeku. Ima svakakve statistike.
https://www.statista.com/statistics/569 ... by-region/
-
Mogy87
#14542 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne stavljaju sve pod koronu. Ako umres kuci ili u starackom domu od korone neces uci u sluzbenu statistiku.invincible1921 wrote: ↑28/03/2020 18:45Ja i dalje tvrdim da oni sve zivo stavljaju pod koronu ...ne kazem da ne umire raja, ali sto je puno puno je. Ako neko im coronu i umre od infarkta koji je dobio jer se sekiro sta ce bit sa njim , jel i to korona ?
-
invincible1921
#14543 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo obrati paznju zadnju sedmicu na klixu. Ima 6 7 tekstova kad objave da je neko umro i tezak slucaj. NITI JEDNOG JEDINOG SLOVA O TOME U TEKSTU !freelancerBIH wrote: ↑28/03/2020 18:52Pa sigurno preko 60% ovih sto se vode kao umrli da su imali rak ,leukemiju i jos neke teske bolesti koje su jako tesko izljecive... Ali ajde - trpajmo sve pod koronu.invincible1921 wrote: ↑28/03/2020 18:45Ja i dalje tvrdim da oni sve zivo stavljaju pod koronu ...ne kazem da ne umire raja, ali sto je puno puno je. Ako neko im coronu i umre od infarkta koji je dobio jer se sekiro sta ce bit sa njim , jel i to korona ?
Meni je jasno postalo koliko se ovo sve pumpa i narod dovodi u stanje psihoze je kad sam cuo od kcerke one sto joj je majka umrla(sa Ilidze) - mediji prije saznaju nego porodica - i naravno naslovnice se pune....Debelo tu nesto smrdi!
Znaci nikakvog pojasanjenja, sto je u teskoj situacij, jel od raniej bolestan, sta mu se sad desava, dal je direktno korona kriva ili je nesto drugo...da li su pluca ili nez ..
Evo ovi sto umru, procitaj od danas calnak. Ni do cega je umro ni kako ni sto , jel bio vec kriticna grupa, sta se tacno iskmplikovalo...ma ni jednog jedniog slova...
Samo pise da je umro od korone...
-
noviclan
#14544 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa kako umrijeti u bolnici kad seka ne da da joj udjemoMogy87 wrote: ↑28/03/2020 18:54Ne stavljaju sve pod koronu. Ako umres kuci ili u starackom domu od korone neces uci u sluzbenu statistiku.invincible1921 wrote: ↑28/03/2020 18:45Ja i dalje tvrdim da oni sve zivo stavljaju pod koronu ...ne kazem da ne umire raja, ali sto je puno puno je. Ako neko im coronu i umre od infarkta koji je dobio jer se sekiro sta ce bit sa njim , jel i to korona ?
-
Horcrux
#14545 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
invincible1921 wrote: ↑28/03/2020 18:45Ja i dalje tvrdim da oni sve zivo stavljaju pod koronu ...ne kazem da ne umire raja, ali sto je puno puno je. Ako neko im coronu i umre od infarkta koji je dobio jer se sekiro sta ce bit sa njim , jel i to korona ?

-
invincible1921
#14546 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mogy87 wrote: ↑28/03/2020 18:54Ne stavljaju sve pod koronu. Ako umres kuci ili u starackom domu od korone neces uci u sluzbenu statistiku.invincible1921 wrote: ↑28/03/2020 18:45Ja i dalje tvrdim da oni sve zivo stavljaju pod koronu ...ne kazem da ne umire raja, ali sto je puno puno je. Ako neko im coronu i umre od infarkta koji je dobio jer se sekiro sta ce bit sa njim , jel i to korona ?
-
avijon
#14547 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pusti to bitno je panicaritbiglebovski wrote: ↑28/03/2020 18:53Ne bih da relativiziram i umanjujem trenutnu krizu, evo jedan link koji možda baca dodatno svjetlo na to kolika je Italija i koliko ljudi umire u prosjeku. Ima svakakve statistike.
https://www.statista.com/statistics/569 ... by-region/
-
Mogy87
#14548 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zato sto su na osnovu iskustva Italije koje se jako razilazi od Kine dosli do drugih zakljucaka. Procitaj ovaj tekst. Rudan radi i zivi u UK.malakh wrote: ↑28/03/2020 18:50edit. baš gledam veliku britaniju. zvanično se virus prvi put pojavio 30.01.2020. godine, a evidenciju novozaražanih zvanično vode od 04.03.2020. godine. dakle cijeli februar je bio vakumiran, ljudi korzirali, sve se odvijalo normalno i pretpostavke su da bi baš u februaru i martu moglo biti puno zaraženih, a koji nisu evidentirani.freelancerBIH wrote: ↑28/03/2020 18:46
glede onog u vezi velike britanije. mislim da su nam ovi podaci promakli. logično pitanje je, ako je već potkraj januara ZVANIČNO zabilježen prvi slučaj korone na teritoriji britanije, zašto se virusu tek u martu počelo pridavati nekog značaja?![]()
https://www.klix.ba/vijesti/bih/naucnik ... /200312067
- Hajlac
#14549 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Spanija i Ceska vracaju prevarantima Kinezima FAKE testove na SARS-CoV-2, sa dokazanom tacnoscu od svega 20-30%
Minimalo PET HILJADA urni u svega dva dana uoceno u samo jednom od OSAM lokalnih krematorijuma.
Nasilni sukobi s policijom koja, uprkos ukidanju zabrane kretanja izmedju provincija, nije dozvolila kretanje gradjanima.
Minimalo PET HILJADA urni u svega dva dana uoceno u samo jednom od OSAM lokalnih krematorijuma.
Nasilni sukobi s policijom koja, uprkos ukidanju zabrane kretanja izmedju provincija, nije dozvolila kretanje gradjanima.
-
Mogy87
#14550 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Komentar je bio vezan za Italijunoviclan wrote: ↑28/03/2020 18:56Pa kako umrijeti u bolnici kad seka ne da da joj udjemoMogy87 wrote: ↑28/03/2020 18:54Ne stavljaju sve pod koronu. Ako umres kuci ili u starackom domu od korone neces uci u sluzbenu statistiku.invincible1921 wrote: ↑28/03/2020 18:45
Ja i dalje tvrdim da oni sve zivo stavljaju pod koronu ...ne kazem da ne umire raja, ali sto je puno puno je. Ako neko im coronu i umre od infarkta koji je dobio jer se sekiro sta ce bit sa njim , jel i to korona ?