Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
muha_sa

#8601 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

Logovan wrote: 28/03/2020 15:25 https://www.klix.ba/vijesti/bih/student ... TTKU10zXdM

Kakav su problem sa ovim napravili. :lol:
Poznanici i rodjaci iznose stvari od studenata koji odavno nisu u domu vec u svojim kucama :?
cvrčak_na_hedonizmu

#8602 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

wrote: 28/03/2020 15:22 Nenadić je naglasio da je jutros donesena odluka o usvajanju sporazuma za nabavku respiratora u Kantonu Sarajevo. Riječ je o saradnji Vlade KS i UNDP-a i zajedničkim sredstvima od 800.000 KM koja će biti utrošena za kupovinu 14 respiratora.

"S tom brojkom će na području KS na raspolaganju biti ukupno 20 respiratora.
Ehm, zar nije receno da u KS ima 62 ili 63 resporatora. Ispade da ih imamo ukupno 6.

:hmpf:
Nivelacija

#8603 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

U ponedjeljak će, kaže, obnoviti mjeru prekida škole, a donijeće se mjera da penzioneri mogu, naprimjer, utorkom i petkom izaći od jedan do tri sata da obave sve što trebaju, ali će zamoliti ostale građane da u tom periodu ne izlaze. Također, smatra da se dobna granica treba pomjeriti na osobe do 70 ili 75 godina, zbog sjetve koja dolazi, a "uglavnom su oni koji siju starije osobe".

MINELA PAMUK

Ima li razuma u Federaciji???
dzipalo

#8604 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

Je li i kod vas raja "postuje" prijedloge za sto manje kretanja, odnosno da se izlazi samo ako je prijeka potreba? Danas narod seta ko da nikakve pandemije nema, jebo "flatten the curve" bitno je da se ja malo druzim i koju zraku sunca uhvatim. Nismo mi nista bolji od Talijana.
A ja budala prozivam doktore kako su neodgovorni i ne rade svoj posao kako treba, oni su zlatni kako je narod pogan.
Last edited by dzipalo on 28/03/2020 15:47, edited 2 times in total.
jagugu

#8605 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jagugu »

Milorad Dodik: U RS-u će penzioneri imati dva dana sedmično da izađu, a dobno ograničenje se pomjera.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostovao je na RTRS-u i tom prilikom govorio o stanju u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH, kada su u pitanju problemi sa kojima se suočavaju svi građani BiH, a u vezi sa koronavirusom.

Kazao je Dodik kako je na klinici u Banjoj Luci pet ljudi trenutno na respiratoru, te da se onaj prvi koji je došao osjeća dobro. Kaže da cijela RS ima 70 slobodnih respiratora, a pokušavaju da ih nabave još.

- Novac nije dovoljan da nabavite neku opremu sada, on se plaća i zlatnim polugama, a mi toga nemamo. Veliki problem trenutno sa nabavkom opreme je nemogućnost dostavljanja tih aparata, jer sve države zatvaraju granice za izvoz. Međutim, mi se oslanjamo na Srbiju koja ima dobre odnose sa Kinom, i pokušavamo tu da se i mi nađemo, a u Federaciji također pokušavaju preko nekih svojih kontakata i prijatelja, kazao je Dodik.

Istakao je i kako je svjestan da dolazi proljeće i lijepo vrijeme, te da će građanima biti teško izdržati u izolaciji, ali da će morati ukoliko žele da se ovo stanje završi što prije.

- Rekli su mi da moramo izdržati još dvije do četiri sedmice i da će se onda stanje poboljšati. Ukoliko ovo bude trajalo do maja, treba se proglasiti završetak školske godine i privesti kraju nastava na ovaj način, te naći adekvatan način provjere znanja, kazao je Dodik, te pohvalio medicinske radnike, ali i sve one koji se u ovom teškom vremenu izlažu kako bi pomogli drugima.

Mjera zabrane ulaska stranih državljana, kazao je, pokazala se kao dobra jer nemamo masovne dolaske u državu, te dodaje kako je sistem kontrole inspekcija na granicama do prije dva - tri dana bio lošiji, ali i to se popravlja.

- Moramo pomoći i poljoprivrednicima da zasiju što više, a za njih imamo pakete pomoći. Vlada RS-a će svima koji zasiju i kupe nova sjemena po 50 posto troškova refundirati. Podržaćemo i ljude koji nisu u sistemu gazdinstava, a koji će sijati, poručio je.

Kaže kako je na svako novo žarište reagovati brzo i rigorozno, ali kako je sve neizvijesno jer se stanje mijenja iz sata u sat. Oštro je govorio o Centralnoj banci, te istakao kako je ona "potpuno nezainteresovana za plaćanja prema vani", zbog svog radnog vremena.

- U Srbiji, naprimjer, u sred noći možete izvršiti plaćanje prema vani, dok kod nas to ne možete. Zbog toga često nismo u mogućnosti da kupimo respiratore ili neku drugu medicinsku opremu, a nas niko neće čekati, oni to prodaju drugima onda, istakao je.

U ponedjeljak će, kaže, obnoviti mjeru prekida škole, a donijeće se mjera da penzioneri mogu, naprimjer, utorkom i petkom izaći od jedan do tri sata da obave sve što trebaju, ali će zamoliti ostale građane da u tom periodu ne izlaze. Također, smatra da se dobna granica treba pomjeriti na osobe do 70 ili 75 godina, zbog sjetve koja dolazi, a "uglavnom su oni koji siju starije osobe".
sumirprimus

#8606 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Laertes wrote: 28/03/2020 15:27
sumirprimus wrote: 28/03/2020 15:18 Postovi su nebitni.
Sta su rekli za tuzlu?
:-)
sumirprimus wrote: 28/03/2020 15:22 Vijesti iz tuzle?
Nemojte da se glasine sire.
Sorry, pod "udar na Tuzlu" sam mislio banovanje vanille
Ne mislim na vanilu. Nisam ni vidio da je banovana.
Interesuju me tacne informacije iz tuzle. :-)
Zox

#8607 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

dzipalo wrote: 28/03/2020 15:43 Je li i kod vas raja "postuje" prijedloge za sto manje kretanja, odnosno da se izlazi samo ako je prijeka potreba? Danas narod seta ko da nikakve pandemije nema, jebo "flatten the curve" bitno je da se ja malo druzim i koju zraku sunca uhvatim. Nismo mi nista bolji od Talijana.
A ja budala prozivam doktore kako su neodgovorni i ne rade svoj posao kako treba, oni su zlatni kako je narod pogan.
To sam i ja kontao, kad se nasa raja tjesila da su italijami ionako neodgovorni. Ja, eto, mi smo kanton Cirih.
pustopoljina

#8608 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pustopoljina »

Apel:
Ne banujte ljude! Pa dosta je karanten! Wtf!
zomri

#8609 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 28/03/2020 15:29
wrote: 28/03/2020 15:22 Nenadić je naglasio da je jutros donesena odluka o usvajanju sporazuma za nabavku respiratora u Kantonu Sarajevo. Riječ je o saradnji Vlade KS i UNDP-a i zajedničkim sredstvima od 800.000 KM koja će biti utrošena za kupovinu 14 respiratora.

Ehm, zar nije receno da u KS ima 62 ili 63 resporatora. Ispade da ih imamo ukupno 6.

nadam se da misle na području koje pokrivaju, jer je ukc federalni nivo. i pored toga u ovakvoj situaciji je cca 100 komada ukupno u glavnom gradu jako malo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8610 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

dzipalo wrote: 28/03/2020 15:43 Je li i kod vas raja "postuje" prijedloge za sto manje kretanja, odnosno da se izlazi samo ako je prijeka potreba? Danas narod seta ko da nikakve pandemije nema, jebo "flatten the curve" bitno je da se ja malo druzim i koju zraku sunca uhvatim. Nismo mi nista bolji od Talijana.
Danas nisam zadovoljan. Vidim djeva se danas uredno prevoze, i vise njih u autu,......u jednom momentu sam pomislio da su mjere zabrane kretanja ukinute...
dječak sa šibicama

#8611 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Ovo setanje penzionera ko u zatvoru kad puste zatvorenike pola sata dnevno.

Tesko je tu biti pametan, djeca i penzici ce poluditi. Mada oni krse tu zabranu, bar kod mene tu, ali djece nema nisam vidio dijete napolju nekoliko dana.

Zao mi ih je jbg, a opet moras kuci biti.

Kad dodje ljepse vrijeme, narod ce pohrliti napolje. Na kraju ce svi prekrsiti sve zabrane, dopizdice ljudima, a ovi iz CZ bi morali znati da ovakve restrikcije vode ka gradjanskom buntu.

Podrzavam apel da se ne banira ljude makar stare clanove foruma, malo tolerancije, svi nervozni i logicno je da dodje do prepirki.
Nivelacija

#8612 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Svaka cast Dodiku na humanijem pristupu prema mjerama stanovništvu i ublažavanju mjera koje su vec nekoliko puta Blaze od FBiH, po preporukama WHO.
sumirprimus

#8613 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Na fejsu od poznanika citam svasta :-) ima li iko tacan info?
Dino?
dječak sa šibicama

#8614 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

ta ce Dodik, nas strucnjak Solak razmatra da nas totalno u kuce zatvori

ko prezivi, neka izadje u maju

ne bi sjala ovako jako :bih:
high_volume

#8615 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Nivelacija wrote: 28/03/2020 15:54 Svaka cast Dodiku na humanijem pristupu prema mjerama stanovništvu i ublažavanju mjera koje su vec nekoliko puta Blaze od FBiH, po preporukama WHO.
Koliko puta? Bi li mogao napisati obje mjere, pa da uporedimo razlike, molim te?

I dodatno pitanje - šta znači humana mjera u ovo vrijeme vanrednih okolnosti?
cvrčak_na_hedonizmu

#8616 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

zomri wrote: 28/03/2020 15:51
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 28/03/2020 15:29

nadam se da misle na području koje pokrivaju, jer je ukc federalni nivo. i pored toga u ovakvoj situaciji je cca 100 komada ukupno u glavnom gradu jako malo.
Elena Izetbegovic wrote: 28/03/2020 15:50 Mi sada imamo 53 respiratora i 39 anestezioloških aparata, koji također mogu biti korišteni pri mehaničkoj ventilaciji pacijenata.
Ovo mi njje jasno, a bila je prica prije ovoga da ih KS ima preko 60, fol.

Kako koji dan prodje tako se broj respiratora rapidno smanjuje :D
Nivelacija

#8617 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

high_volume wrote: 28/03/2020 15:57
Nivelacija wrote: 28/03/2020 15:54 Svaka cast Dodiku na humanijem pristupu prema mjerama stanovništvu i ublažavanju mjera koje su vec nekoliko puta Blaze od FBiH, po preporukama WHO.
Koliko puta? Bi li mogao napisati obje mjere, pa da uporedimo razlike, molim te?

I dodatno pitanje - šta znači humana mjera u ovo vrijeme vanrednih okolnosti?
Nema zabrane djeci vani
Policijski sat od 20 sati
Promjera se granica penzionera na 70 godina
Preko 70 ce moci dva dana izaci u sedmici do tri sata da obave sta treba.

Preporuka WHO od sinoc: OMOGUCITI normalan život gradjanima dok se injekcija ne pronadje.

Jedino FBIH u cijeloj Evropi radi kontra.
dječak sa šibicama

#8618 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

u pederaciji od sutra policijski sat je prakticno od 17h
high_volume

#8619 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Nivelacija wrote: 28/03/2020 16:01
Promjera se granica penzionera na 70 godina
Preko 70 ce moci dva dana izaci u sedmici do tri sata da obave sta treba.
Kako će nadležni znati kojim danima koji penzioner koristi ovu pogodnost? Ili će svi penzioneri dobiti pravo u iste dane...
emmir1

#8620 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

Ja sam na kraju strpljenja oko ovog nekretanja

Zbog djece naravno.
Djeca su mi u sportu kao i većina djece.Curica zadnje 3 godine svaki dan trenira i po 2 puta.

Sada djete sjedi u kući i naravno da je ovo šok za njezinu i psihu i organizam i sve.

Pobogu jesu mogli donijeti odluku, djeca mogu u park ali bez kontakta.
Mogu sa roditeljima da izadju.

Ovo je suludo
channel10

#8621 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

sumirprimus wrote: 28/03/2020 15:55 Na fejsu od poznanika citam svasta :-) ima li iko tacan info?
Dino?
Sta citas? Kopiraj da i mi procitamo :)
coco1

#8622 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

trebamo biti sretni ako nam, sredinom ili krajem iduce sedmice, ne uvedu dodatnih mjera na vec postojece. tada bi trebao stici taj veliki kontigent testova i ocekujem da ce krenuti sa masovnim testiranjem. ne bi me iznenadilo da bude jos slucajeva kao sa zgradom u vogosci sa izolacijom cijele zgrade 2 hefte.

jbg, stalno se preporucuje (strucnjaci) i trazi (vecina raje) masovno testiranje, pa ce nam ga nas krizni stab i priustiti. to, sto s tim kasne neke 2 sedmice, nije bitno.
sumirprimus

#8623 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

channel10 wrote: 28/03/2020 16:07
sumirprimus wrote: 28/03/2020 15:55 Na fejsu od poznanika citam svasta :-) ima li iko tacan info?
Dino?
Sta citas? Kopiraj da i mi procitamo :)
Ma moram rec citam :-)
13ro zasad haos.
Objavljujul ista za tz?
cvrčak_na_hedonizmu

#8624 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Elena Izetbegovic wrote: 28/03/2020 15:50 Mi sada imamo 53 respiratora i 39 anestezioloških aparata, koji također mogu biti korišteni pri mehaničkoj ventilaciji pacijenata.
Elena Izetbegovic wrote: 28/03/2020 15:56
“U ovom trenutku raspolažemo sa 63 respiratora. Imamo 44+12 sa klinike za Kardiohirurgiju i plus ovih 7 koje sam ja juče uspjela na neki način da nabavim. Imamo u ponudi, u razgovorima smo sa jednom firmom koja bi nam isporučiti čak i 15 respiratora. To ću znati u ponedjeljak. Mi smo spremni za prvi val. Respiratori služe samo za one koji imaju samo najtežu kliničku sliku. Neće svi ljudi koji imaju koronavirus imati potrebu za mehaničku ventilaciju”, zaključuje Izetbegović.

Nova drustvena igra, nadji respirator ili jedan respirator za mog Bakira. Vjerujem da spava pored njega, zlu ne trebalo :mrgreen:
NediM17

#8625 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

dječak sa šibicama wrote: 28/03/2020 16:04 u pederaciji od sutra policijski sat je prakticno od 17h
Ali zato noćas kraći za 1h. :izet:
Locked