Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drndalo wrote: ↑28/03/2020 10:12
Moze objasnjenje sta je "prekarni radnik"? Vec se nekoliko puta pojavljuje, a ja u neznanju...
Može naravno.
To je nesiguran radnik koji ne zna hoće li sutra imat posla. Od sezonaca preko radnika na crno do radnika na dnevnicu. Radnik koji ima ugovor o djelu ili ugovor na određeno. Ono što mi zovemo život od danas do sutra.
Ukratko svi koji nisu uhljebi. Ne znam koliko je ljudima poznata informacija da uhljeb koji ima ugovor na neodređeno u državnoj firmi nije u opasnosti da dobije otkaz ma koliki idiot bio u svom poslu. Jest u teoriji ali inače nema šanse da se otjera.
drndalo wrote: ↑28/03/2020 10:12
Moze objasnjenje sta je "prekarni radnik"? Vec se nekoliko puta pojavljuje, a ja u neznanju...
Može naravno.
To je nesiguran radnik koji ne zna hoće li sutra imat posla. Od sezonaca preko radnika na crno do radnika na dnevnicu. Radnik koji ima ugovor o djelu ili ugovor na određeno. Ono što mi zovemo život od danas do sutra.
Ukratko svi koji nisu uhljebi. Ne znam koliko je ljudima poznata informacija da uhljeb koji ima ugovor na neodređeno u državnoj firmi nije u opasnosti da dobije otkaz ma koliki idiot bio u svom poslu. Jest u teoriji ali inače nema šanse da se otjera.
A glavni fol je u tome sto osim sve zajebancije i nesigurnosti u kojoj zivi,prekarni radnik lli radnici osim za sebe platu zaradjuju i za sve i jednog budzetliju.
Zeleni12 wrote: ↑28/03/2020 06:15
Civilna zastita je juce produzila onih 14 ranije donijetih mjera. Sve donesene zabrane i mjere vrijede do daljnjeg. Ovo znaci da ce mnogi kojima ugovor istice 31.03. ostati bez posla, pa na biro po naknadu, pod uslovom da su doprinosi uplacivani najmanje 8 mjeseci.
Neka oni još produžuju mjere do daljnjeg. Možda bi trebalo da produže još dva mjeseca od 31.3.. Put u ekonomsku propast. Prvo su tražili mjere i blokade a sada se žale na trenutnu situaciju.
Ja sam siguran da ima gresaka u predlozenim mjerama, pisao sam stihijski, a ne sistematicno, smatram da bi narkomanija i prostitucija bili smanjeni predlozenom mjerom, a da od toga ne bi zaradjivali debeli vratovi u sprezi sa kriminalcima iz sigurnusnog sistema.
Razumijem ja gdje i kada zivim, vecina ljudi su konzervativci i to je sasvim legitimno, ali bih sa svakim konzervaticem stao i protestvovao, bez obzira na razlike u pogledima na svijet, protestvovacu i sa pobornicima drustva iz Pelerina jer je i njihova doktrina smislenija od ovog idiotizma, pa neka se dovede do potpune realizacije da vidimo da li ti radi, ja mislim da ne, ali ovako ne mozemo kriviti samo taj set ideja.
Revolucija je neminivnost, a i ta druga polovina gradjana ce u jednom trenutku morati da shvati da je dobrobit njihovih ukucana vaznija od dobrobiti secesionistickih snaga.
Nisam narocito lican i ugrozen, imao sam srecu da zaradjujem na osnovu znanja kao konsultant za medjunarodne organizacije, sada ce tek biti posla u tim organizacijama sa kojima saradjujem, a u zivotu sam svasta radio, dobro znam u kojem polozaju su samohrane majke sa platom radnika, dok ih gazda izrabljuje i njihov status im utvrdjuje pregovaracku moc, drze te zene i muskarce u sakama sa pricom uzmi ili ostavi.
Meni pare ne trebaju, dovoljno mi je i ovo sto imam, da pojedem i popijem, volio bih da vidim na desetine komsija, drugova i kolega, koji nista gluplji od mene nisu da imaju sansu da zarade pristojan novac, da oslobode svoj potencijal, a ne da prekidaju studije zbog 1000 KM, da kradu, kockaju, drogiraju se, dilaju, mastaju o porseima a u startu su osudjeni na zivot na marginama drustva, ili da spas pronalaze u duhovnosti koja to nije jer kroz pricu sa njima jedino mogu da primijetim da sw radi o espkapizmu.
Mozda i bude tema da se ljudi smiju i pametuju, a da svi zanemare cinjenicu da se i sa 10 realiziranih razumnih mjera moze unaprijediti stanje u drustvu.
I dalje stojim iza toga da nece doci do velike depresije, ja sam mozda samo zloban i oportun i ovaj splet okolnosti bih iskoristio za budjenje gradjana i gradjanki, mozda moje ideje ne nailaze na odobravanje, ali ja nemam problem sa tim, sve sto nismo probali ne znamo da ne radi, za ovaj sistem znamo, moramo ga mijenjati, a svaku promjenu treba zaganjati, pa ako ne valja - bicemo na ulici ponovo.
Mislim da prica ne bi bila identicna onoj iz 2014. godine jer sam tada licno poznavao par momaka koji su fakticki bili iznajmljeni, svi su uhljebljeni na pozicije u srednjem menadzmentu, a zahtjevi nisu bili definirani, ja sam zato da se izadje sa zahtjevima oko kojih se svi slazu, npr. kladionice, obrazovanje, minimalna plata i da se ide dok se ne izgura, ali pusti snovi.
Medjutim, da 15. aprila skupljaju mrtve ljude po ulici od 1. maja ce se nastaviti ekonomska aktivnost, promjene ce biti kozmeticke, gazde ce iskoristiti ovu krizu za muznju i poboljsanje pregovaracke moci, bice vise price uzmi ili ostavi zbog pricuvne armije rada, narod ce se rukovoditi onom da je dobro sto ne puca, to je nasa realnost, javni sektor ce izdrzati to smanjenje od 10 posto, kada se svi ususkaju u svojih 800 KM i ne budu prepadani izgubice se energija koja se moze stvoriti u ovakvoj situaciji, a samo nam treba konsenzus da zelimo nesto drugacije, par konkrrtnih zahtjeva i ulica.
Maks moram te od sveg srca pohvaliti za post sa mjerama koje bi ti preduzeo. Puno odlicnih stvari si napisao i iako ima par stvari/sitnica sa kojima bi se trebalo diskutovati (sa mog stanovista) ovo je mora se priznati izvrsno sto si uradio. Bit ce pojedinaca koji se nece sloziti ali to su oni koji su u lopovluku i koji ne zele ispustiti kravu muzaru i talove koje imaju. Zaista imas kuveta i znanja (ovo sam ranije vidio i iako smo imali polemiku jednom davno ja uvijek cijenim ljude koji pokusavaju sa svojim argumentima objasniti neke stvari pa makar se ti argumenti razlikovali od mojih). I obaj forumas Pryde (cini mi se da se tako zove) je napisao fin komentar u vezi tvojih mjera i vidi se da se radi o stalozenom i dobrom analiticaru.
Koliko god se ja i nas nekoliko slagali sa tvojim prijedlozima realno je da vlast nece nista preduzeti od ovog a narod jos nije na toj visini razmisljanja da se upusti u revoluciju jer je ovo zaista revolucija u jedino se s njom moze i realizovati. Drugi problem je vec istaknuo pomenuti forumas da bi ova revolucija bila opasna za drzavu jer 50% stanovnistva ceka revoluciju da bi je iskoristili i odvojili se od BiH.
No bez obzira na ova moja negativna zapazanja u vezi realizacije tvoj program je odlican i sad bi trebalo nekako naci nacina da se bar jedan dio ostvari. Vidio sam da si nesto pokusavao i bio aktivan kod Hadzikadica ali i sam si uvidio neke stvari tamo. Ja kao stari Banjalucanin sam isto bio u nekom pocetnom zanosu ali doslo je do hladjenja. Ne znam ciji je on covjek i nisam siguran da je on neko rjesenje no vidjet cemo gdje ce zavrsiti.
Na kraju jos jednom ti hvala za odlican program i vrijeme i trud koji si ulozio da ovo uradis. Ovo je jos jedan dokaz da Bosna ima pametnih ljudi ali slabo ih ko slusa. Ziv i zdrav nam bio i nastavi sa ovakvim stvarima bez obzira na komentare koji ce uslijediti. Zivjeli!
Jucer je i neki sef WHO izjavio "moramo se nauciti da zivimo sa virusom" ... i to je to, 2-3 sedmice izolacije i onda se MORA vani. U BiH, USA, Francuskoj --- gdhe god ... pa vakcine nema jos godinu dana, a vidimo sta se desava sa ekonomijom nakon sedmicu.
Siguran sam da se moze pronaci model i razuman kompromis izmedju virusa i ekonomije, pronasla ga je Juzna Koreja. Naravno to podrazumjeva i da ove budale od naroda (u koje i sam spadam) se pridrzavaju nekih pravila. Dakle, ako cemo nakon 15-20 dana svi znati ko je zarazen, a tko nije --- zasto onda ostajati kuci dalje, a ne izaci vani sa rukavicama, maskom i pravilima socijalnog distanciranja ???
Sve mi je jasno. To sam ti odvojio po primjer mog mišljenja u 3 slučaja slaganja na onaj tvoj post. Čisto eto da znaš da sam pročitao i da cijenim sto si se udostojio odgovorit.
Te 2014. sam lično učestvovao o protestima. Nadao se boljem sutra vodjen samo emocijom. Protesti bez glave i repa i odustao sam čim su krenuli plenumi.
Ovom narodu je najviše potreban VOĐA. Pravi vođa u svakom smislu te riječi. Koji ce povući najviše, a ne bičevat jad ispod sebe. Kad nađemo takvog čovjeka uz dodatak ovih konkretnih zahtjeva mislim da možemo izvesti jednu pravu revoluciju. Taj humani kapitalizam ne bi bio los, spominjao si.
Svi naši strahovi o položajima gazde nakon ovog će se obistiniti. Biće radi Robe za 600 maraka ako nećeš ti ima novih bez posla koji hoće i za manje.
Radiš mu sezonu 4 mjeseca i zaradis profita 30-40 hiljada (a to znaš jer ti prolaze pare kroz ruke i znam sta je profit a sta prihod) a on ti od toga isplati 4x1000 sto dodje oko 10%. To nije fer nek je njegov proizvodni pogon ili kapital ili sta god. I kad završi sezona ne drži te ni na tih bijednih 1000 maraka nego te sutne nogom da se snalaziš do sljedeće. Humanost = 0.
U ovih 50% ja ne vjerujem oni imaju rezervnu državu njima puca kurac. Putovnicu u šake i put Evrope. Ovi drugi izumitelji tercijarnih masovnih grobnica kako mu vjerovat ista. Kontam da kad ne bude imao više šta jest neće protestvovat nego opet doći da mene pojede.
Sve u svemu ova priča mi je sad interesantna. Čak se mislim prebacit na laptop pa da pišem malo smislenije. Ovako se gubim po postovima.
Kolike su sanse da nakon sve ovo prodje da nam uvedu neki novi namet, pod izgovorom da ce taj novac koristit u saniranju steta nastalih korona virusom?
Poznavajuci nase vlasti ja mislim da je ovo najvjerovatniji potez, jer ce para u budjetu biti manje, PDV ce ovaj mjesec mozda biti i rekordan, jer je narod kupovo ogromne kolicine zaliha, trosilo se vise nego inace, ali da ce vec sljedeci mjesec biti mozda i najmanji, ljudi ce imati zalihe hrane, manje ce kupovati, plus neki vec dobijaju otkaz, manje poreza na dohodak, budjetlijama(uhljebima) ne smiju smanjiti platu jer je izborna godina, ko bi svojim glasacima htio smanjiti platu, a i uhljebi su zasticeniji nego panda medvjedi, prakticno je nemoguce im smanjiti platu, bez da oni tuze drzavu nakon toga. Sebi nece smanjii, jer zasto bi neko smanjio sebi platu, dosadasnja praksa nam je to pokazala da politicari ne smanjuju platu sebi, vec samo povecavaju.
Najvecu stetu ce ipak podnjeti realni sektor, kao i sve do sada, pa do nekog sljedeceg novog nameta, nove krize, pa sve do konacnog kraha realnog sektora od prevelikih nameta i poreza, a to je onda i krah drzave, krah i uhljebima, a onda ne spasava ni kredit MMF, ni novi nameti, ni nista.
U ovom scenariju radnici iz realnog sektora ce se snaci, snalazimo se cijeli zivot, a sta za uhljeba koji 20 godina crpi iz ove drzave, njegov efektivni posao se moze svesti na 1,5 dan u sedmici, ostalo je ispijanje kafe, nema dodira sa privredom, ne zna kako prizvesti novu vrijednost, ne zna dati nikakvu uslugu, ko ce dati tom covjeku posao, kad je nesposoban nizasta, osim da svake dvije godine u oktobru zaokruzi one koji su mu dali posao?
Uhljebi ako se ne vrate malo u realnost i ako ne shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi ekonomija i ako ne krenu spas realnog sektora, bojim se da ovakvoj drzavi slijedi krah, a za nadati se da nakon kraha ce doci neka nova drzava gdje ce posao u drzavnoj administraciji biti toliko malo placen i da ce to biti zadnji posao i da ce ga raditi onaj ko nije mogao pronaci posao u realnom sektoru.
Smjesno ljudi razmisljaju, svako je jedan mali d.o.o. danas i svako prodaju svoju uslugu. Da je usluga trazenija, bila bi i plata veca. Gazda nije mitsko bice nego malo jaci d.o.o. i nije njegov samo kapital nego cijela usluga koju neko vrednuje dovoljno da je plati. Za razliku od vase koja nije trazena pa shodno tome i nema neku vrijednost, tj. ima nisku platu.
Korona je privremeni poremecaj trzista i ova tema bi trebala biti o mjerama koje treba poduzeti da se ublaze efekti na drustvo. Revolucija nema sanse jer i da uspije u BiH, drzava je u puno sfera puno losiji poslodavac od privatnika i ne bi imali sanse protiv konkurencije. Zato i tiho propadanje drustava koje ne mogu prihvatiti da proizvodnja mora biti u privatnim rukama i da jeste fer da radnik dobio samo dio onog sto firma zaradi.
Ili da budem plastican, Mrkva i Metropolis su primjer uspjesnih privatnika koji su razvili i ulagali u firme. Ako mislite da je drzava bolja, niko vam ne brani da napravite Kupus i Gotham pa trzisno istisnete konkurenciju. Ako ste bolji, Mrkva i Metropolis ce sami propast.
madner wrote: ↑28/03/2020 14:36
Smjesno ljudi razmisljaju, svako je jedan mali d.o.o. danas i svako prodaju svoju uslugu. Da je usluga trazenija, bila bi i plata veca. Gazda nije mitsko bice nego malo jaci d.o.o. i nije njegov samo kapital nego cijela usluga koju neko vrednuje dovoljno da je plati. Za razliku od vase koja nije trazena pa shodno tome i nema neku vrijednost, tj. ima nisku platu.
Korona je privremeni poremecaj trzista i ova tema bi trebala biti o mjerama koje treba poduzeti da se ublaze efekti na drustvo. Revolucija nema sanse jer i da uspije u BiH, drzava je u puno sfera puno losiji poslodavac od privatnika i ne bi imali sanse protiv konkurencije. Zato i tiho propadanje drustava koje ne mogu prihvatiti da proizvodnja mora biti u privatnim rukama i da jeste fer da radnik dobio samo dio onog sto firma zaradi.
Ili da budem plastican, Mrkva i Metropolis su primjer uspjesnih privatnika koji su razvili i ulagali u firme. Ako mislite da je drzava bolja, niko vam ne brani da napravite Kupus i Gotham pa trzisno istisnete konkurenciju. Ako ste bolji, Mrkva i Metropolis ce sami propast.
Lupaš. Lik kod koga sam ja radio drži radnike na crnjak godinama, plata na ruke, ali zato se vozi novi delux terenac kome guma košta 850 KM po komadu pored još jednog što mu ukućani za šopinga voze. Takvi prvi otpuštaju radnike, a zaradili su na svojoj politici izrabljivanja još tri poslovna prostora na novim lokacijama koji dobro rade....Šta misliš smije li on to da mu neko ne dozvoljava odozgo? Konkurencija...
Zeleni12 wrote: ↑28/03/2020 06:55
Nek vlast misli o tome kako platiti naknadu sa biroa u narednih mjesec, dva kad im 100 000 ljudi odjednom krene po naknadu, a pritom vlasti izgube i doprinose na platu.
Ovaj mjesec mogu nekako isplatiti jer je narod pravio zalihe hrane, pa je bilo prihoda od PDV-a, no iduci mjesec toga ce biti manje. U maju vec problemi sa isplatama...
Dobro... a kako bi ti u drugim zemljama pogodjenim virusom to sredio?
Pa za ovakve stvari postoje krediti i zaduzivanje, a ne da bi se budzetski korisnici namirili.
Uzmemo tri, cetiri milijarde kredita, jos malo poguraju drzava, federacija i kantoni, pogura se privreda/potrosnja/ljudi koji su dobili otkaze i spasimo, koliko toliko nasu ekonomiju.
Ali avaj, to se naravno nece desiti, jer mi zapravo postojimo nebil' se uhljebi namirili. Podobni > poltroni > nesposobni donose odluke.
Ako je tako, a jeste, neki opsti debakl ne bi bio los ( kao sto rekoh, taman ja prvi krepao ) mozda se resetujemo i dodjemo pameti na kraju balade.
Ti nisi neznalica, postujem ja tvoje stavove, postujem i doktrinu za koju se zalazes, iznosis teze, ali ih ne dokazujes, barem kada je odnos privatnog i javnog vlasnistva u pitanju.
Mrkva i Metropilis su kriminalci koji su opljackali drzavu, ne placaju prostore, poreze, a placaju u kesama svojim "zastitnicima", bas zato su i odabrani kao plastican primjer, i jedan i drugi gazda su povezani sa Centralom, ne znam odakle si pa branis ovakve primjere, primjera za braniti ima, ali oni to nisu, na kraju krajeva i akteti su ktivinog procesa koji je u toku.
Mozda neko misli da je to inovativno,.pametno, uspjesno, ja mislim da je kriminal i da su ta 3 miliona u kuci Mrkve mogla posluziti za edukaciju 10 programera na MIT-u koji ce sa jos 3 miliona pokrenuti neki posap koji ce donositi vise od 3 miliona i biti kompleksniji od rostiljanja macetine.
Za revoluciju i nemogucnost iste se slazemo, ako se ti zaletis za doktrinu za koju se zalazes ja cu biti tu sa tobom, smatram i da su te doktrine zasticene dok imamo ovakav sistem kakav imamo, ne mozemo da vidimo koliko su zapravo promasene zbog ovog sulodog miksa najgoreg od oba sistema.
Za prolaznost krize se slazemo i siguran sam da ce od maja ekonomija na globalnom planu biti u pogonu.
500 milioma navodno FBiH zeli da da preduzetnicima, da im ublazi krizu, mogu se osnovati razlicita privredna drustva za taj novac, eto prilike i da se mnogi otpusteni zaposle, oni koji su solventni i nisu poslovali lose ce osjetiti krizu, ali nece i propasti ako su iole uspjesna drustva, narocito nakon 15 dana, ali eto, necemo se nikada sloziti, izgurajte vi punu implementaciju doktrina za koje se zalazete, ja cu i to podrzati.
MINISTAR FINANSIJA KS
Halebić: Račun je otvoren za pomoć građanima, to je normalno svugdje u svijetu
Ministar finansija KS Jasmin Halebić kazao je na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba KS da "račun koji je Vlada KS otvorila nije nikakav mehanizam za prikupljanje dodatnih sredstava za finansiranje budžeta, potreba Vlade KS i nema potrebe da se širi panika među građanima".
shape of despair wrote: ↑28/03/2020 17:10
Moratorij niko i ne spominje više jel da? Kako nas vuku za neku stvar
Direktor Agencije za bankarstvo Jasmin Mahmuzic danas je, za federalnu. ba izjavio da gradjani koji su ostali bez posla zbog korone, 6 mjeseci ne moraju brinuti za vracanje kredita.
Nakon 6 mjeseci ce vidjeti u kom pravcu ce se situacija odvijati.
A jel' ovo bankari ocekuju da ce ovo trajati 6 mjeseci?
Prema njegovim riječima, uslužni sektor, odnosno ugostiteljstvo i svi subjekti koji su zatvoreni odlukama Vlade usljed pojave virusa korona isplatiće pune plate a Vlada će na sebe preuzeti doprinose.
"Ako ne budu radili ni u aprilu preuzećemo i plate i doprinose u tim sektorima. Razgovaraćemo o tome kako ćemo intervenisati iz fonda za oporavak privrede koji ćemo formirati. Ne mogu da kažem da ćemo nulirati gubitke, ali bitno ćemo uticati da se osoposobe da se krene dalje. Prihvatićemo dio dugova koje građani i privatna i javna preduzeća imaju prema bankama i to će Republika Srpska uzeti na sebe kao dio javnog duga", istakao je Dodik.
Moje misljenje je da ce sve ovo uzrokovati globalno zaduzivanje drzava kod MMF-a u narednih 6-12 mjeseci.
Znamo ko kontrolise MMF.
Sve ide po vrlo jednostavnom principu. Obaranje drzavnih ekonomija pojavom neke prijetnje koja ce to uzrokovati. Zatim ide izvlacenje drzavnih rezervi kako bi se koliko toliko sacuvale nacionalne ekonomije. To ce oslabiti ekonomsku a samim tim i finansijsku moc drzave.
MMF je danas objavio da je svijet usao u recesiju.
Cim sve ovo s virusom krene opadati i zivot se pocne vracati u normalu tada ce krenuti drzavna zaduzivanja kod MMFa kako bi se oporavile nacionalne ekonomije.
Ovo ocekujem za 2-3 mjeseca.
Život sa virusom.
Provela bi se masovna testiranja stanovništva a ti podaci bi se redovno ažurirali u bazi podataka svakih 12 sati. Svaki stanovnik imao bi karticu veličine kreditne kartice i mogao bi pristupiti bazi sa svojim korisničkim imenom i šifrom kako bi provjerio stanje. Testiranja bi se provodila
prvi put preventivno a naredni put nakon 14 dana obzirom na dužinu inkubacije i treći put nakon dodatnih 14 dana kako bi bili sigurni da ste zaista negativni. Testiranja bi bila omogućena i od kuće. Svaki objekat u gradu bio bi opremljen čitačem kartica ili bi skenirali QR code na vašem smartphonu i samo ukoliko je osoba negativna u trenutku očitanja ulazak bi joj bio dozvoljen.
Ukoliko je pozitivan išao bi u izolaciju svojoj kući ako živi sam a ako ne živi onda u odgovarajući objekat u gradu izgrađen ili prenamijenjen za izolaciju sa svim neophodnim sadržajima. Kupovinu bi obavljali isključivo online. Većina trgovina bi bar 50% svoje prodaje obavljala online kako bi se u prodajnim objektima zadržavao manji broj ljudi uz neophodnu distancu od minimum 2 metra. Pacijenti bi imali 24 satnu komunikaciju sa epidemiologom i doktorom u domu zdravlja kako bi se pratilo stanje zaraženog i da bi slučaju komplikacija mogli hitno reagovati.
Nisu ludi da uvedu moratorij na kredite 6 mjeseci. Iako mala, postoji mogucnost da narod vidi da 6 mjeseci moratorija sustinski banke ne bi ni osjetile. I to bi mozda otvorilo pricu o ogoromnim kamatnim stopama na nasem trzistu.
karanana wrote: ↑28/03/2020 20:17
Zasto entitet na nivou svih pravnih i fizickih lica ne uvede
moratorij na placanje kredita? Kao srbija i hrvatska.
Smailbegovic lopina visocka
Zato sto ne može, nisu banke entitetska prćija, može samo na koljenima zamoliti strane banke da uvedu odgodu...nešto slično ti je i sa gorivom npr., ne možeš pokloniti strancima energopetrol pa očekivati da država utiče na cijenu goriva...