Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#8526 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ovo u tuzli bi mogao biti ogroman problem. svaka čast direktoru koji je skupio hrabrosti i rekao da je medicinska sestra koja je pokupila koronu, bila u kontaktu sa puno ljudi. što se to nije zataskavalo.
- bunk
#8527 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sto se Turske tice.
Samo neka nam ne odbiju uvoz citrusa tokom ovoga.
Od njih dovoljno da nista vise ne urade.
Jer bice desetkovana proizvodnja i limuna i narandze.
Samo neka nam ne odbiju uvoz citrusa tokom ovoga.
Od njih dovoljno da nista vise ne urade.
Jer bice desetkovana proizvodnja i limuna i narandze.
- cvrčak_na_hedonizmu
#8528 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Racunovodstvena firma u kojoj je zena radila je prejaka, 30-ak zaposlenih i imaju masu firmi koje vode. Sjede u dvije prostorije baj d vej + soba za sastanke i soba sefice.wrote: ↑28/03/2020 11:57
PANDEMIJA
DA LI ĆE I U KCUS VIRUS UĆI PO MOSTARSKOM RECEPTU: Kupili CT od Medita, uposlenik pozitivan na virus
Kupovina i montaža CT-a, zahvaljujući propustima zdravstvenog sistema u (ne)testiranju preminule žene sa Ilidže, mogla bi dovesti do prave katastrofe i na Kliničkom centru u Sarajevu.
Prema informacijama Žurnala, uposlenik firme Medit koji je učestvovao u procesu nabavke i montaži CT aparata na KCUS-u pozitivan je na korona virus i nalazi se u izolaciji. Test je urađen u privatnoj poliklinici, nakon čega je obaviješten i tehnički sektor na KCUS-u.
Ovaj uposlenik ima poslovno-porodične veze sa firmom u kojoj je radila preminula žena sa Ilidže. Da je ona testirana na vrijeme, a zatim i njeni kontakti, ovaj uposlenik bi vjerovatno bio upućen u samoizolaciju. Umjesto toga, zbog nemara zdravstvenog sistema, virus se opasno približio KCUS-u. Virus bi tako u KCUS mogao doći po mostarskom receptu, što je slikovito u medijskom istupu opisao i direktor bolnice Ante Kvesić.
Prilikom montaže CT-a bili su prisutni uposlenici Medita, firma koja vrši usluge montaže a prostorije je promptno obišla i delegacija sa KCUS-a predvođena direktoricom Sebijom Izetbegović.
I niko nista. Azurni tragaci za klasterima. Jad i bijeda od naseg zdravstvenog sistema i sistema kriznog staba/civilne zastite.
-
Milenkov buraz
#8529 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hajde nešto dobro...
Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da će danas biti isporučeno 20.000 testova za najugroženija područja u Federaciji, koja su pogođena pandemijom koronavirusa.
Nakon što je jučer Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu dostavljeno 1.000 testova i Mostaru 500, danas je raspoređeno i poslano 20.000 testova za bolnice u svima kantonima Federacije BiH.
"Vlada je naručila i 150.000 dodatnih testova, čiju isporuku očekujemo idućih dana, te će i oni biti ubrzo raspoređeni širom FBiH. Ljekari u svim općinama, sa fokusom na najugroženija područja, imat će dovoljno testova kao i druge potrebne medicinske opreme", izjavio je Novalić za Fenu.
- Logovan
#8530 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Na samom početku je rekla da niko nije bio vani jer su radile.aerodinamika wrote: ↑28/03/2020 11:45 mislim da je receno na samom pocetku da ju je kcerka zarazila po povratku iz italije, tj da ju je cerka ubila
kcerka to opovrgava, i tvrdi da posjeduje pasose da nije napustala zemlju, sad je sukob na relaciji drzava porodica
-
elcaliente
#8531 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ako Njemci kazu da ce im se i da se mora zaraziti 60-70 posto stanovnistva onda se to valjda isto mora desiti i kod nas.
Ako se kod njih spica ocekuje oko 20 Aprila, ondo kod nas bi po toj logici valjda trebalo kasnije.
Tako sam ja razumio na tv.
Ako se kod njih spica ocekuje oko 20 Aprila, ondo kod nas bi po toj logici valjda trebalo kasnije.
-
avijon
#8532 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Od obrađenog 6.801 slučaja, njih 2.012 su žene. Također, žene koje su umrle, a kojima je ranije potvrđena zaraza koronavirusom, generalno su starije od muškaraca pa je prosječna dob umrlih žena 82, dok je prosječna dob umrlih muškaraca 78.
Kao što se može vidjeti, najveći broj umrlih su osobe između 70 i 89 godina. Broj umrlih čije su godine bile između 60 i 69 je 761, a broj umrlih čije su godine između 50 i 59 je 243.
Umiranje mladih osoba
Sa podacima sakupljenim do 26. marta, procenat umrlih osoba mlađih od 50 godina iznosio je 1,2 posto - od 6.801 slučaja samo 84 su bile mlađe od 50. Također, njih 17 je bilo mlađe od 40. Od tog broja, njih osam je imalo prethodno narušeno zdravlje, dok se za pet osoba ne zna historija bolesti.
Prethodno narušeno zdravlje podrazumijeva stanja kao što su kardiovaskularna bolest, dijabetes, pretilost, problemi s bubrezima i psihopatologije.
Postojeća stanja
Što se tiče postojećih prethodno poznatih zdravstvenih problema, Italijanski nacionalni institut za zdravlje obradio je podatke za 710 umrlih.
Prosječni broj prethodnih stanja je 2,7. Samo 15 pacijenata nije imalo nikakva prethodno postojeća stanja, 151 umrla osoba imala je najmanje jednu prethodnu patologiju, 184 dvije patologije, a 360 tri ili više identificiranih prethodno postojećih zdravstvenih problema.
Kao što se može vidjeti, najveći broj umrlih su osobe između 70 i 89 godina. Broj umrlih čije su godine bile između 60 i 69 je 761, a broj umrlih čije su godine između 50 i 59 je 243.
Umiranje mladih osoba
Sa podacima sakupljenim do 26. marta, procenat umrlih osoba mlađih od 50 godina iznosio je 1,2 posto - od 6.801 slučaja samo 84 su bile mlađe od 50. Također, njih 17 je bilo mlađe od 40. Od tog broja, njih osam je imalo prethodno narušeno zdravlje, dok se za pet osoba ne zna historija bolesti.
Prethodno narušeno zdravlje podrazumijeva stanja kao što su kardiovaskularna bolest, dijabetes, pretilost, problemi s bubrezima i psihopatologije.
Postojeća stanja
Što se tiče postojećih prethodno poznatih zdravstvenih problema, Italijanski nacionalni institut za zdravlje obradio je podatke za 710 umrlih.
Prosječni broj prethodnih stanja je 2,7. Samo 15 pacijenata nije imalo nikakva prethodno postojeća stanja, 151 umrla osoba imala je najmanje jednu prethodnu patologiju, 184 dvije patologije, a 360 tri ili više identificiranih prethodno postojećih zdravstvenih problema.
-
Hakiz
#8533 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne, to je bila analiza šta ako se desi najgori slučaj, recimo to je ono šta očekuju ako se ne bi provodile razne mjere, tada bi bilo oko 70% zaraženih i oko 1.000.000 mrtvih.elcaliente wrote: ↑28/03/2020 12:20 Ako Njemci kazu da ce im se i da se mora zaraziti 60-70 posto stanovnistva onda se to valjda isto mora desiti i kod nas.
U drugom slučaju u toj analizi, sa mjerama izolacije i agresivnim traženjem oboljelih itd, očekuju oko 15.000 mrtvih.
-
dzipalo
#8534 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja vidjam sve vise ovakvih slucajeva koji tvrde da prethodno nisu imali nikakvih zdravstvenih problemaavijon wrote: ↑28/03/2020 12:21 Od obrađenog 6.801 slučaja, njih 2.012 su žene. Također, žene koje su umrle, a kojima je ranije potvrđena zaraza koronavirusom, generalno su starije od muškaraca pa je prosječna dob umrlih žena 82, dok je prosječna dob umrlih muškaraca 78.
Umiranje mladih osoba
Postojeća stanja
https://twitter.com/ShirazMaher/status/ ... 46018?s=20
Doduse, ovaj nije umro, ali po njegovim rijecima bio je blizu.
- Banksy
#8535 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma, bravo, majstori...
-
elcaliente
#8536 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ok, znaci u toj povoljnoj varijanti ce im umrijeti oko 1,9 posto stanovnistva. Ako sam dobro izracunao bez digitrona.Hakiz wrote: ↑28/03/2020 12:29Ne, to je bila analiza šta ako se desi najgori slučaj, recimo to je ono šta očekuju ako se ne bi provodile razne mjere, tada bi bilo oko 70% zaraženih i oko 1.000.000 mrtvih.elcaliente wrote: ↑28/03/2020 12:20 Ako Njemci kazu da ce im se i da se mora zaraziti 60-70 posto stanovnistva onda se to valjda isto mora desiti i kod nas.
U drugom slučaju u toj analizi, sa mjerama izolacije i agresivnim traženjem oboljelih itd, očekuju oko 15.000 mrtvih.
Jer idemo od toga da imaju 80 miliona stanovnika.
Mi recimo da imamo 3 miliona nasih 1,9 je 57 ljudi.
Ili sam se zafrkao u racunici?
- Banksy
- L3D3NA
#8538 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
Hakiz
#8539 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da, kod nas u "najboljoj" varijanti bi moglo umrijeti nekoliko desetaka ljudi, možda ni toliko.elcaliente wrote: ↑28/03/2020 12:46Ok, znaci u toj povoljnoj varijanti ce im umrijeti oko 1,9 posto stanovnistva. Ako sam dobro izracunao bez digitrona.Hakiz wrote: ↑28/03/2020 12:29Ne, to je bila analiza šta ako se desi najgori slučaj, recimo to je ono šta očekuju ako se ne bi provodile razne mjere, tada bi bilo oko 70% zaraženih i oko 1.000.000 mrtvih.elcaliente wrote: ↑28/03/2020 12:20 Ako Njemci kazu da ce im se i da se mora zaraziti 60-70 posto stanovnistva onda se to valjda isto mora desiti i kod nas.
- cyprus
#8540 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Promjene u pet dana...
-
coco1
#8541 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
na opstini stari grad naredjeno hitno uklanjanje stolova, stolica, klupa... iz ljetnih basti ispred objekata. raja koristila da sjedi, pa da nema okupljanja.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#8542 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Išao danas u nabavku po heftični fasung. Obišao Amoko i Sofa. Ima svega. Nema PARA. Uglavnom ljudi u kesicama dokupljuju.
Od prijatelja u bjelom mantilu sam nahvatao nekih info oko samog virusa i uglavnom se potvrdilo neke stvari koje su kinezi objasnili od ranije:
- Sam virus je dosta krupniji nego drugi iz porodica Corona,
- Ne voli ni vručinu ni led.
- Ne voli alkoholne dezificijense kao ni većinu sredstava za čišćenje,
- Znatan broj inficiranih NIKAD ne pokažu simptome, ipak i do mjesec i višeostaju inficirani i KLICONOŠE.
- Sam virus(obe podvrste) se lako "lijepi" za insana, nije potrebna velika i duga izloženost da se inficiraš, oko 40 x se lakše inficiraš nego s sezonskom gripom.
- Najbolja zaštita je JAK IMUNITET u kombinaciji sa ličnom higijenom.
- Većina ljudi pogrešno koristi zaštitnu opremu i u nekim slučajevima način na kooji se koristi pravi više štete no koristi.
Po mišljenju stručnjaka (kad se ugase kamere) većina stanovništva će se kad-tad inficirati, nešto što je i teta Angela rekla.
Jeste li primjetili kako je u zadnja 2 dana naglo porastao broj DETEKTOVANIH inficiranih?
Lično mislim da u BiH trenutnoima i do 1000 inficiranih. S obzirom na sve stanje je JAKO DOBRO ako imamo u vidu KAKVI SMO.
OSTANI KUĆI
RADI NA IMUNITETU
PAZI NA LIČNU HIGIJENU
DRŽI DISTANCU
i
VIDI ZA KOG ČEŠ OPET GLASATI u Oktobru.
Od prijatelja u bjelom mantilu sam nahvatao nekih info oko samog virusa i uglavnom se potvrdilo neke stvari koje su kinezi objasnili od ranije:
- Znatan broj inficiranih NIKAD ne pokažu simptome, ipak i do mjesec i višeostaju inficirani i KLICONOŠE.
- Sam virus(obe podvrste) se lako "lijepi" za insana, nije potrebna velika i duga izloženost da se inficiraš, oko 40 x se lakše inficiraš nego s sezonskom gripom.
- Većina ljudi pogrešno koristi zaštitnu opremu i u nekim slučajevima način na kooji se koristi pravi više štete no koristi.
Po mišljenju stručnjaka (kad se ugase kamere) većina stanovništva će se kad-tad inficirati, nešto što je i teta Angela rekla.
Jeste li primjetili kako je u zadnja 2 dana naglo porastao broj DETEKTOVANIH inficiranih?
Lično mislim da u BiH trenutnoima i do 1000 inficiranih. S obzirom na sve stanje je JAKO DOBRO ako imamo u vidu KAKVI SMO.
OSTANI KUĆI
RADI NA IMUNITETU
PAZI NA LIČNU HIGIJENU
DRŽI DISTANCU
i
- tandmand
#8543 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
od corone koja dolazi sprida, u Hrasnici su bižali, sad im je došla u Sarajvu sazad
-
Korisničkoime
#8544 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pozitivna epidemioloska analiza.
Upamtite ovu frazu.
Med.sestrica iz Tz je najbolji primjer da se od kriterija epid.analize od vremena pocetka epidemije treba odustati.
Da li ste bili u inostranstvu
Da li ste imali kontakta s nekim ko je pozitiva
Da li ste imali kontakta s nekom ko je eventualno pozitivan
Ovi kriteriji se moraju brisati u buducim epid.analizama.
Med.sestrica iz Tz nikad za nikad nebi bila testirana jer ima barem tako kazu blage simptome i raznjelo bi se na jos stotinu osoba.
Iz ovog primjera je vidljivo zasto je potrebno testirati svakog s simptomima, pa ako vec neces panike testiraj prvo na gripu, ako je test ba grip negativan onad test na coronu.
Sreca u nesreci ove zene je da je med.sestra u centru za srce pa su joj kolege doktori uradili CT jer se zalila na bol u plucima inace nikad se nebi otkrila osim ne daj Boze post humno.
Upamtite ovu frazu.
Med.sestrica iz Tz je najbolji primjer da se od kriterija epid.analize od vremena pocetka epidemije treba odustati.
Da li ste bili u inostranstvu
Da li ste imali kontakta s nekim ko je pozitiva
Da li ste imali kontakta s nekom ko je eventualno pozitivan
Ovi kriteriji se moraju brisati u buducim epid.analizama.
Med.sestrica iz Tz nikad za nikad nebi bila testirana jer ima barem tako kazu blage simptome i raznjelo bi se na jos stotinu osoba.
Iz ovog primjera je vidljivo zasto je potrebno testirati svakog s simptomima, pa ako vec neces panike testiraj prvo na gripu, ako je test ba grip negativan onad test na coronu.
Sreca u nesreci ove zene je da je med.sestra u centru za srce pa su joj kolege doktori uradili CT jer se zalila na bol u plucima inace nikad se nebi otkrila osim ne daj Boze post humno.
- muha_sa
#8545 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
arman1 wrote: ↑28/03/2020 13:00 Išao danas u nabavku po heftični fasung. Obišao Amoko i Sofa. Ima svega. Nema PARA. Uglavnom ljudi u kesicama dokupljuju.
OSTANI KUĆI
RADI NA IMUNITETU
PAZI NA LIČNU HIGIJENU
DRŽI DISTANCU
i
I ne bojkotuj izbore kojekakvim izgovorima ala nemam za koga i svi su isti
- insaneinthebrain
#8546 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
uzmete jednu rolnu a ne pola supermarketa- i mirni ste
- GandalfSivi
#8547 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Fale ti tri nule...elcaliente wrote: ↑28/03/2020 12:46Ok, znaci u toj povoljnoj varijanti ce im umrijeti oko 1,9 posto stanovnistva. Ako sam dobro izracunao bez digitrona.Hakiz wrote: ↑28/03/2020 12:29Ne, to je bila analiza šta ako se desi najgori slučaj, recimo to je ono šta očekuju ako se ne bi provodile razne mjere, tada bi bilo oko 70% zaraženih i oko 1.000.000 mrtvih.elcaliente wrote: ↑28/03/2020 12:20 Ako Njemci kazu da ce im se i da se mora zaraziti 60-70 posto stanovnistva onda se to valjda isto mora desiti i kod nas.
Mali edit: A postotci se racunaju na osnovu medicinskih kapaciteta. U Italiji je smrtnost preko 10% zato sto nemaju dovoljno kapaciteta. A gdje je Italija a gdje smo mi...
Last edited by GandalfSivi on 28/03/2020 13:06, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#8548 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
super. znamo da godišnji izvještaj Pokopa neće pasti na skupštini iduće godine...
- O'zone
- Globalni moderator
-
Milenkov buraz
#8550 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Čega se ja jedino više bojim od virusa je da vladajuće oligarhije iskoriste situaciju i otkažu izbore u Oktobru pod krinkom opće sigurnosti.muha_sa wrote: ↑28/03/2020 13:02arman1 wrote: ↑28/03/2020 13:00 Išao danas u nabavku po heftični fasung. Obišao Amoko i Sofa. Ima svega. Nema PARA. Uglavnom ljudi u kesicama dokupljuju.
OSTANI KUĆI
RADI NA IMUNITETU
PAZI NA LIČNU HIGIJENU
DRŽI DISTANCU
i
VIDI ZA KOG ČEŠ OPET GLASATI u Oktobru.![]()
I ne bojkotuj izbore kojekakvim izgovorima ala nemam za koga i svi su isti![]()