Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ovajonaj wrote: ↑27/03/2020 18:41
Ma ne, nisam mislio uzeti polovan nego nov.Trenutno je na ekupi 7504 sa visa karticom 1151KM, a 7354 na drtechno je 1097KM oba 55"
treba se prvo sam sa sobom skontat'... 'os li 50" ili 55" incni tv, pa ondak da se vidi dje si
Tek sad vidim da su 50 VA a 55 IPS paneli... Hm ne sviđa mi se slika na IPS nikako... Nisam kontao što ljudi toliko pljuju LCD u odnosu na OLED navodno zbog crne. Mislim i sam imam tv sa VA panelom pa nisam primjećivao neki problem sa crnom, ali kad sam vidio sliku na IPS panelu onda mi je bilo jasno zašto...
a mislio sam 55icu uzeti jer mi ta veličina odgovara ali sad ne znam sam...
Ma ne, nisam mislio uzeti polovan nego nov.Trenutno je na ekupi 7504 sa visa karticom 1151KM, a 7354 na drtechno je 1097KM oba 55"
Philips modeli veličine 50˝,58˝ 70˝ ,75˝imaju svi VApanele. Dok modeli veličine 43˝,55˝,i 65˝ imaju IPS panele. A poslije su razlike između modela 7304 i 7354, da ima model 7354 kromirano postolje. Poslije sta tu još modela 734 i 7394 koja imata tipkovnicu pozadi na daljinskom. I poslije je tu još model 7504 koji ima fixno postolje i Soundbar.
treba se prvo sam sa sobom skontat'... 'os li 50" ili 55" incni tv, pa ondak da se vidi dje si
Tek sad vidim da su 50 VA a 55 IPS paneli... Hm ne sviđa mi se slika na IPS nikako... Nisam kontao što ljudi toliko pljuju LCD u odnosu na OLED navodno zbog crne. Mislim i sam imam tv sa VA panelom pa nisam primjećivao neki problem sa crnom, ali kad sam vidio sliku na IPS panelu onda mi je bilo jasno zašto...
a mislio sam 55icu uzeti jer mi ta veličina odgovara ali sad ne znam sam...
Treba reči, da taj Philips ima odličan kontrast 1.800:1 za IPS panel:)) A pored toga doprinosi boljem kontrastu i prikazu crne Ambilight, koji djelomično zakrije slabe strane IPS panela. Tako, da crna još izgleda nekako, i da se ne vidi toliko sivine..
Treba reči, da taj Philips ima odličan kontrast 1.800:1 za IPS panel:)) A pored toga doprinosi boljem kontrastu i prikazu crne Ambilight, koji djelomično zakrije slabe strane IPS panela. Tako, da crna još izgleda nekako, i da se ne vidi toliko sivine..
Treba reci i da taj tvoj Philips ima i ovo:
10 bits (8 bits + FRC)
Kao sto rece uvazeni kolega CooK,TV uredjaj koji nesto vrijedi treba imati pravi 10 bitni panel a ne 8 bit + FRC sranje...
10 bits (8 bits + FRC)
Kao sto rece uvazeni kolega CooK,TV uredjaj koji nesto vrijedi treba imati pravi 10 bitni panel a ne 8 bit + FRC sranje...
A koji televizor, u tom cenovnom rangu i nešto višem ima pravi 10 bitni panel..? A kao drugo, znaš koliko boja prepoznaje ljudsko oko..?
10 bits (8 bits + FRC)
A koji televizor, u tom cenovnom rangu i nešto višem ima pravi 10 bitni panel..? A kao drugo, znaš koliko boja prepoznaje ljudsko oko..?
Mislim da takvog nema. Evo gledam i TLC EP680, Sony XF80 i Samsung RU7400 (koji su mu glavni konkurenti) takodjer imaju 8 bits + FRC.
E ja sam na kraju ipak pazario Q60 55" i TV je ludilo. Da sam uzeo 65" definitivno bi bio previse zxa moju sobu. Ovo je zaista extra TV, odmah mi je pokupio novi update, radi mu cak Chromecast, cita multimediju bez problema, slika mu je malo reci dobra a zvuk kad sam zakacio na soundbar grmi. Meni bolji ne treba ni u mislima i cisto sumnjam da sam trehno 300 KM vise da bbi vidio tu razliku izmedju Sonija i ovog Samsunga.
E sad naravno postoj podesavanja koja svako oko razlicito vidi ali ja sam postavio Dynamic i uzivam. Definitivno se nisam zajebo....ali bas definitivno!
Jedan od boljih tv sinoć probao VLC player i pogledao film underwater preko USB, bez problema sve sem što VLC iz nekog razloga neće da učitava č i ć, na titlovima!
Jedan od boljih tv sinoć probao VLC player i pogledao film underwater preko USB, bez problema sve sem što VLC iz nekog razloga neće da učitava č i ć, na titlovima!
10 bits (8 bits + FRC)
Jos jedna provala u nizu. Bas se trudim da ne ucestvujem u temi dok se malo ne ocisti jer se nakotilo svakakvih promotora ali je nevjerovatno koliko elementarnih stvari o televizorima ne poznajes a dijelis savjete pa moram reagovati. Evo vec cetvrti put otkad si dosao na forum te ispravljam oko nekih osnovnih stvari sto zna svako ko je imalo upucen u televizore.
Ne radi se ovdje o broju boja koje ljudsko oko vide nego o nijansama boja. Znaci 10bitni panel moze prikazati vise nijansi boja i nece dolaziti do uzasnog color bandinga.
Evo ti nekoliko primjera:
1.
2.
3.
Last edited by CooK on 28/03/2020 08:05, edited 2 times in total.
Evo postavio, vidit ću večeras kad pustim preko USB FILM.
Jeste to što si stavio istina, ali ako sam algoritam za prikaz boja na procesoru radi odlično onda nema potrebe za svaku cjenu, da ima televizor 10 bitni panel.. Može se dobiti veoma dobar prikaz boja, dobar prelaz boja bez color bandinga i sa 8 bitnim FRC panelom:)). Ali kao što sam več napisao, tu razgovaramo o televizoru nižeg srednjeg ranga, a ne o nekim top modelima najvišeg ranga.. A za televizor sa 10 bitnim panelom 100Hz osvežavanje itd.., če mora čovjek platiti dosta više..! A neče biti slika toliko bolja, koliko je cena veča.. Stepen više su jedino Fald modeli. Tako, da ipak dobro poznajem tu tematiku..!
Jeste to što si stavio istina, ali ako sam algoritam za prikaz boja na procesoru radi odlično onda nema potrebe za svaku cjenu, da ima televizor 10 bitni panel.. Može se dobiti veoma dobar prikaz boja, dobar prelaz boja bez color bandinga i sa 8 bitnim FRC panelom:)). Ali kao što sam več napisao, tu razgovaramo o televizoru nižeg srednjeg ranga, a ne o nekim top modelima najvišeg ranga.. A za televizor sa 10 bitnim panelom 100Hz osvežavanje itd.., če mora čovjek platiti dosta više..! A neče biti slika toliko bolja, koliko je cena veča.. Stepen više su jedino Fald modeli. Tako, da ipak dobro poznajem tu tematiku..!
Ma nemas ti zive veze jarane. Ne gradi se kuca od krova nego od temelja. Ti ovdje stalno spominjes procesore a samo ja sam procitao da 4 elementarne i veoma bitne stvari o televizorima uopste ne poznajes. Pitanje je koliko jos elementarnih stvari ne poznajes samo ja vise ne pratim ovu temu stalno pa vjerovatno nisam ni stigao procitati.
Dosad te nisam mogao ukapirati ali sad mi se cinis kao skolski primjer osobe sa Dunning–Krugerovim efektom.
I evo ti jedan dobronamjeran savjet, kreni od pocetka. Znaci prvo neka ti na umu bude panel i njegove mogucnosti a kani se malo procesora jer ovdje pricamo o televizorima a ne racunarima ili mobitelima. Naravno da je procesuiranje bitno ali bez dobrog panela nema nista. Mozes ti imati najbolji procesor slike ali ako je los panel onda ce to sasvim sigurno biti los TV a mozes imati najgori procesor slike ali ako je dobar panel onda ce to u 90% slucajeva biti dobar TV.
Last edited by CooK on 28/03/2020 08:42, edited 1 time in total.
Ma nemas ti zive veze jarane. Ne gradi se kuca od krova nego od temelja. Ti ovdje stalno spominjes procesore a samo ja sam procitao da 4 elementarne i veoma bitne stvari o televizorima uopste ne poznajes. Pitanje je koliko jos elementarnih stvari ne poznajes samo ja vise ne pratim ovu temu stalno pa vjerovatno nisam ni stigao procitati. Ti si skolski primjer osobe sa Dunning–Krugerovim efektom.
Zašto ponižavaš nekoga u diskusijama, zar nije dovoljno ga uputiti na neke stvari da vidi gdje griješi nego ga nazivati svakakvim imenima.
Ma nemas ti zive veze jarane. Ne gradi se kuca od krova nego od temelja. Ti ovdje stalno spominjes procesore a samo ja sam procitao da 4 elementarne i veoma bitne stvari o televizorima uopste ne poznajes. Pitanje je koliko jos elementarnih stvari ne poznajes samo ja vise ne pratim ovu temu stalno pa vjerovatno nisam ni stigao procitati. Ti si skolski primjer osobe sa Dunning–Krugerovim efektom.
Zašto ponižavaš nekoga u diskusijama, zar nije dovoljno ga uputiti na neke stvari da vidi gdje griješi nego ga nazivati svakakvim imenima.
Sramota!
Uputio sam ga 100 puta ali ocigledno misli da sve zna i opet se nastavlja provaljivati. Eno dopisao sam mu savjet i vidjeces da nema nikakvog efekta i da ce opet za par dana raspaliti pricu o procesorima slike kao o ekstremno bitnoj stvari kod televizora a svako i malo upuceniji zna koliko su (ne)bitni procesori slike kod televizora.
Znaci neka se ne provaljuje i ja ga necu "ponizavati" mada ne smatram uopste da nekog ponizavam ako mu kazem da ne zna nesto kada je ocigledno da on to ne zna.
A sad odoh da ne bi vise isli u off topic a vi sad slobodno raspalite po meni.
Sramota!
Uputio sam ga 100 puta ali ocigledno misli da sve zna i opet se nastavlja provaljivati. Eno dopisao sam mu savjet i vidjeces da nema nikakvog efekta i da ce opet za par dana raspaliti pricu o procesorima slike kao o ekstremno bitnoj stvari sto se tice televizora.
Znaci neka se ne provaljuje i ja ga necu "ponizavati" mada ne smatram uopste da nekog ponizavam ako mu kazem da ne zna nesto kada ne ocigledno da on to ne zna.
A sad odoh da ne bi vise isli u off topic a vi sad slobodno raspalite po meni.
Evo ja kao kupac nisam ograničen na marku televizora niti specifičan model ali jesam ograničen na cijenu do 1000 ili max do 1200 ako bi baš vrijedilo za nešto dati tih dodatnih 200...
I šta ja sad da uzmem u toj cijeni, a da je bolje npr od ovog Philips 50PUS7504/12 ?
Čovjek ima svoje obrazovanje i bez obzira kakvo je nisam vidio da je nekoga uputio na tanak led kao 90% onih koji komentarišu i pišu na sve teme foruma.
Ovde postoji neka vrsta ljudi koji se u sve razumiju, sve znaju, sve popravljaju, doktori su, inžinjeri, pedagozi, političari, bez imalo stida daju savjete iz bilo koje tematike a istu ili ne razumiju ili nemaju pojma, dajte malo širite znanje i iskustva a ne LETARGIJU.
Kolega nisu ti sve specifikacije:)) Objasni mi onda zašto ima Philips model 7304 izmeren kontrast 1.800 a recimo Sony model XG8596 jedan put manji kontrast.. A oba imata IPS panel, sa globalnim zatemnenjem..? Moraš, da znaš, da se danas kot televizora uglavnom prave razlike kod slikovnih procesora..! A ne toliko kod panela, naravno ovdje imam u mislima televizore sa jednakim specifikacijama panela. Uopšte se to lepo vidi kod OLED televizora. Zato se danas ne pravi bezveze nekakva vojna kod proizvođača, koji, če napravit najbolji procesor za obradu slike.. Ljepo je čovjek u testu Philips modela 7304 objasnio, da se taj model izdvaja od drugih televizora po obradi slike.. Previše vi gledate na tim forumima samo specifikacije panela.. Jer televizor nije samo surovi panel:)) Ima ovdje i ostalih veoma bitnih stvari od kvalitete samog zatemnenja panela, pa kvalitete osvetljenja panela, pa slikovnih procesora, pa led krmilnika itd.. Ali to se nekima ne može objasnit..! A sad sam završio, da opet ne potrošimo dvije ili tri strane bezveze.
Evo još jednom ću pitati ako neko zna.
Da li se za 1034 KM (ekupi visa kartica) može uzeti bolji tv od ovog (Philips 50PUS7504/12) i da je ove veličine i ako ima može li link?
Hvala
ovajonaj wrote: ↑28/03/2020 11:14
Evo još jednom ću pitati ako neko zna.
Da li se za 1034 KM (ekupi visa kartica) može uzeti bolji tv od ovog (Philips 50PUS7504/12) i da je ove veličine i ako ima može li link?
Hvala
Po meni se vise isplati uzeti 50ru7022, jer je 300KM jeftiniji i mozes uzeti dobar soundbar za te pare