Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#3601 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Lajavikrelac wrote: 09/01/2020 22:03 Pa to ti i pričam, jbt odem na razgovor i zajebava me nekim lafo krugovima, a imam više iskustva od sviju zajedno što su tu došli na razgovor :zid: Podstavljajući nebulozna pitanja ti vršiš "selekciju" :-) otkad je svijeta i vijeka za pokazivanje znanja bio je probni rad, a ako je uslov VSS, 3 godine iskustva, engleski blablabla nećeš zvati ljude na razgovor koji su sa trogodišnjom srednjom koji su radili na praoni i moleraju (bez uvrede za bilo koji zanat)... I onda dođemo do zaključka da CV niko detaljno ne čita nego samo ime i broj telefona... :skoljka:
pa zavisi to za cv
iz mog iskustva,na svim konkursima na kojima sam bio,su citali...ono isprintaju i neko ko je ispitivac rzi u ruci,cita cv i postavlja pitanja
ali ono ako je neka pozicija pa se milion ljudi prijavi...vjerovatno mnoge i ne citaju ali tu ne bih krivio ni firme...ljudi ne znaju napisati ni najobicniji cv,a to je ono osnovno i prvo sto se vidi o tebi,onaj prvi utisak
ako ti apliciras na nku poziciju a ne znas skinuti sa neta predlozak CVa i ispuniti 10 podataka i to barem poslati...onda sam sebe eleminises u ocima mnogih
a generalno se slazem da je glupost puno tih krugova za pozicije koje nisu menadzerske...nego ono,vidi te CVe,porazgovaraj jednom i napravi neku rang listu i daj ljude na posao,uz probni rad...ako ne zadovolje,zoves prvog slijedeceg sa rang liste i to je to,dok ne uganjas
talijan97

#3602 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by talijan97 »

Zdravo, zelim da postavim pitanje.

Koliko cesto ste se susretali sa izrabljivanjem studenata i da li se vama desavao slucaj kao moj? Mene su kao studenta pozvali u jednoj banci na mjesec dana da tu radim.

Potpisan je ugovor o djelu, imao sam jedan zadatak da uradim i taj zadatak je zavrsen. Cim sam poslije sedmicu urucio rad. Odma mi je dan poslije receno da vise ne dolazim, i da ce mi isplatiti dane koje sam radio a to ga dodje nekih 40KM. Zaista je strasno sta rade i sta se desava ovdje kod nas u BiH.

Dakle doveden sam samo kako bi uradio taj jedan zadatak i noga. Ocekivali su da nekoga placaju 200KM a da pravi output kao stalni uposlenik sto sam mozda i mogao da me nisu poslije 5 dana nogirali hehehehehehhe.

Sta vi mislite o ovome i kakav je ovo management planning? Kakve su ovo HR strategije?
vjesticanametli

#3603 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by vjesticanametli »

Externi su vani normala a doce to i kod nas....nema ugovora na neodreDZeno i haDZijana.....tako je
detroit-mercy

#3604 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

zippoo87 wrote: 05/01/2020 20:19 jest vas krenulo...pomalo momci, pomalo :D
sretno na novim/starim poslovima
A sve vika na Baketa, a vam 200 milja radnih mjesta otvorio :mrgreen: ko god je htio radit naso poso :bih:
zippoo87

#3605 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

detroit-mercy wrote: 29/01/2020 21:57
A sve vika na Baketa, a vam 200 milja radnih mjesta otvorio :mrgreen: ko god je htio radit naso poso :bih:
gdje...u BiH ili vani mislis ?
zippoo87

#3606 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

talijan97 wrote: 28/01/2020 14:04 Zdravo, zelim da postavim pitanje.

Koliko cesto ste se susretali sa izrabljivanjem studenata i da li se vama desavao slucaj kao moj? Mene su kao studenta pozvali u jednoj banci na mjesec dana da tu radim.

Potpisan je ugovor o djelu, imao sam jedan zadatak da uradim i taj zadatak je zavrsen. Cim sam poslije sedmicu urucio rad. Odma mi je dan poslije receno da vise ne dolazim, i da ce mi isplatiti dane koje sam radio a to ga dodje nekih 40KM. Zaista je strasno sta rade i sta se desava ovdje kod nas u BiH.

Dakle doveden sam samo kako bi uradio taj jedan zadatak i noga. Ocekivali su da nekoga placaju 200KM a da pravi output kao stalni uposlenik sto sam mozda i mogao da me nisu poslije 5 dana nogirali hehehehehehhe.

Sta vi mislite o ovome i kakav je ovo management planning? Kakve su ovo HR strategije?
banke...rak rana u svakom pogledu
a tebi neka to bude jedno iskustvo i pamet u glavu slijedeci puta
detroit-mercy

#3607 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

zippoo87 wrote: 29/01/2020 22:09
detroit-mercy wrote: 29/01/2020 21:57
gdje...u BiH ili vani mislis ?
Pa unutra, vidis da je Lajavi ubo poso, jos ih se par skinulo sa ove teme :mrgreen: Bake rules :mrgreen: .
zippoo87

#3608 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

ma ne dolaze ovdje stranacki botovi,na ovu temu
BIONA

#3609 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by BIONA »

Zna li iko sta je sa oglasom za pripravnike u Fondu za zastitu okolisa koji je izasao prije decembra?
hurmasica

#3610 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by hurmasica »

Zao mi ke za lose iskustvo, ali sustina ugovora o djelu je upravo ovo. Odraditi posao i isti naplatiti. Nemaju apsolitno obavezu da vas zadrze jer to nije radni odnos.
Daryl Dixon

#3611 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Daryl Dixon »

...
Last edited by Daryl Dixon on 28/12/2022 16:55, edited 1 time in total.
ranger

#3612 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ranger »

sta si potpiso u ugovoru, trebala bi stajat naknada za izvrseni rad u bruto il neto iznosu. u tom slucaju ti poso zavrsio za 2 sata il za 20 dana isplacuje se ugovoreni iznos.
ako ne stoji, jbg tvoja greska nisi smio to potpisat.
Nisrin

#3613 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

Kao sto je neko napisao ugovor o autorskom djelu je za djelo koje je vremenski je ograniceno, zato se zove O DJELU, isplate ti neto iznos iz ugovora + odredjene manje doprinose i porez i to je sve...zasto bi te i dalje drzali?
Znam za pojedine poslodavce koji zloupotrebljavaju, pa potpisu na neku sicu sa nekim ugovor o djelu, a covjeka drze na puno radno vrijeme, ja bih u tom slucaju samu sebe prijavila inspekciji da me neko pokusa na taj nacin zloupotrijebiti, jer to spada pod domen sive ekonomije...
I kada budu sljedece godine prijave poreza, dobit ces godisnji izvještaj i to se naravno prijavi u Poreznu...
El_comadante

#3614 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

sprema li se ko za Njemačku sa ove teme?
pinkman

#3615 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by pinkman »

Nisrin wrote: 18/02/2020 12:56 Kao sto je neko napisao ugovor o autorskom djelu je za djelo koje je vremenski je ograniceno, zato se zove O DJELU, isplate ti neto iznos iz ugovora + odredjene manje doprinose i porez i to je sve...zasto bi te i dalje drzali?
Znam za pojedine poslodavce koji zloupotrebljavaju, pa potpisu na neku sicu sa nekim ugovor o djelu, a covjeka drze na puno radno vrijeme, ja bih u tom slucaju samu sebe prijavila inspekciji da me neko pokusa na taj nacin zloupotrijebiti, jer to spada pod domen sive ekonomije...
I kada budu sljedece godine prijave poreza, dobit ces godisnji izvještaj i to se naravno prijavi u Poreznu...
Po novom prijedlogu Zakona o doprinosima ovo vise nece biti slucaj. Ko nije u radnom odnosu, a potpise Ugovor o djelu, morati ce platiti poreze i doprinose kao da je u pitanju Ugovor o radu.
zippoo87

#3616 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

El_comadante wrote: 29/02/2020 20:52 sprema li se ko za Njemačku sa ove teme?
ne za Njemacku ali prema prema zapadu da :D

ovdje ima posla sada ali plate i generalno stanje drustva i politike je katastrofalno,tako da jedina svijetla tacka na ovom BH nebu dodje mogucnost odlaska vani...tako da kod god zeli i ima nekog znanja ili barem volje da stekne znanje,ima mogucnosti da ode i dostojanstveno zivi i radi vani

ja sam zaposlen od polovine januara (iako sam bio rekao da necu vise raditi ovdje,ali 4 mjeseca sam bio u kuci i nisam vise mogao izrzati,dosadilo mi ne raditi nista,a bio zimski period,tako da ni kod sebe privatno nisam nista imao raditi) i nije posao ni toliko los a ni nesto posebno,nije ni plata toliko losa ali vec sam par mjeseci u pregovorima sa jednom firmom vani i dogovorio sam sve,tako da ako sve bude uredu,pocetkom aprila idem
NecuVise

#3617 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by NecuVise »

Nisam sa ove teme, za mene treba tema jadi nas zaposlenih :lol: ali se spremam za odlazak u njemačku. Učim njemački i razmišljam s kojim zanimanjem da odem. Trenutno kojim se bavim, srednjoškolsko, prekvalifikacija ili neki poslovi tipa monter interneta, željeznica i slično. Tu sam još uvijek neodlučan ali samo znam da želim ići.
El_comadante

#3618 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

NecuVise wrote: 01/03/2020 18:26
Nisam sa ove teme, za mene treba tema jadi nas zaposlenih :lol: ali se spremam za odlazak u njemačku. Učim njemački i razmišljam s kojim zanimanjem da odem. Trenutno kojim se bavim, srednjoškolsko, prekvalifikacija ili neki poslovi tipa monter interneta, željeznica i slično. Tu sam još uvijek neodlučan ali samo znam da želim ići.
u svakom slučaju sretno.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3619 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Jimmy McNulty »

http://inoposlovi.com/zaposlite-se-u-pr ... ELfbC8-Qm4
NecuVise

#3620 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by NecuVise »

Jimmy McNulty wrote: 01/03/2020 20:55
http://inoposlovi.com/zaposlite-se-u-pr ... ELfbC8-Qm4
Prijavljivao sam se na ovo prošle godine ali me nisu zvali, mada ne smeta opet se prijaviti. Sad znam malo više njemačkog od ich bin :) hvala na linku :thumbup:

Imaš li informacija za ovo, na šta najviše gledaju kod kandidata?
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3621 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Jimmy McNulty »

NecuVise wrote: 01/03/2020 22:15 Imaš li informacija za ovo, na šta najviše gledaju kod kandidata?
Da imaš bilo kakvog iskustva u obavljanju poslova vezanih za željeznicu i da imaš šta završeno od željezničke škole.

Konkretno na ovom linku ne traže željezničare nego montere, majstore, električare, vozače.

Taj konkurs što si se prijavljivao tražili su manevriste i mašinovođe

U idućih par godina zaposlenje će se najlakše dobijat na Deutsche Bahnu ako si mašinovođa. Prošle godine uzimali su ih i sa biroa, bez dana iskustva.

Razliku predmeta možeš položit u Sarajevu. No, koštat će.

Poznavanje njemačkog je prednost ali nije toliko bitno jer oni nude kurs koji traje 6 ili 12 mjeseci prije nego počneš radit.
NecuVise

#3622 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by NecuVise »

Jimmy McNulty wrote: 01/03/2020 22:23
NecuVise wrote: 01/03/2020 22:15 Imaš li informacija za ovo, na šta najviše gledaju kod kandidata?
Da imaš bilo kakvog iskustva u obavljanju poslova vezanih za željeznicu i da imaš šta završeno od željezničke škole.

Konkretno na ovom linku ne traže željezničare nego montere, majstore, električare, vozače.

Taj konkurs što si se prijavljivao tražili su manevriste i mašinovođe

U idućih par godina zaposlenje će se najlakše dobijat na Deutsche Bahnu ako si mašinovođa. Prošle godine uzimali su ih i sa biroa, bez dana iskustva.

Razliku predmeta možeš položit u Sarajevu. No, koštat će.

Poznavanje njemačkog je prednost ali nije toliko bitno jer oni nude kurs koji traje 6 ili 12 mjeseci prije nego počneš radit.
Da, ja sam se prijavljivao za manevristu jer su nudili obuku.
Koliko košta inače polaganje razlike predmeta kod nas?
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3623 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Jimmy McNulty »

NecuVise wrote: 02/03/2020 06:07 Da. ja sam se prijavljivao za manevristu jer su nudili obuku.
Koliko košta inače polaganje razlike predmeta kod nas?
Zavisi od toga koju si srednju školu završio prethodno jer sve zavisi od broja predmeta i razreda koje imaš.

Kurs za manevristu ti košta 755 maraka.
NecuVise

#3624 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by NecuVise »

Hvala na informacijama :thumbup:
stachu

#3625 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by stachu »

Evo da se prijavi novopeceni (tacnije od 1.4. novopeceni) nezaposleni... Je*a nas korona... :roll:
Post Reply