Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Moderator: O'zone
- basicm
#26 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
A zasto vas fascinira masovno testiranje u RS-u? Pa valjda u epidemiologiji imaju razliciti pravci i nacini vezani za epidemije i kontrolu istih. Izabrati jedan ili drugi na osnovu podataka ili parametara ne mora znaciti ispravno ili ne u datom trenutku. Ono sto znamo npr je da je izolacija bolja od masovne zaraze na primjerima kine i Italije, ali masovno testiranje ili ne jos nije poznato sta je bolje.
Drugo, RS je u goroj situaciji nego federacija trenutno, tako da su prije reagovali, mozda I kod nas krene ako se pogorsa.
Imajte malo povjerenja, mozda nisu cvjecke ali nisu ni budale, nemoguce da bas nista ne rade kako treba.
Drugo, RS je u goroj situaciji nego federacija trenutno, tako da su prije reagovali, mozda I kod nas krene ako se pogorsa.
Imajte malo povjerenja, mozda nisu cvjecke ali nisu ni budale, nemoguce da bas nista ne rade kako treba.
- Zox
#27 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Ti stvarno mislis da je cijeli svijet lud a samo Fahrudin Solak i Sebija Izetbegovic da su pametni?basicm wrote: ↑26/03/2020 12:38 A zasto vas fascinira masovno testiranje u RS-u? Pa valjda u epidemiologiji imaju razliciti pravci i nacini vezani za epidemije i kontrolu istih. Izabrati jedan ili drugi na osnovu podataka ili parametara ne mora znaciti ispravno ili ne u datom trenutku. Ono sto znamo npr je da je izolacija bolja od masovne zaraze na primjerima kine i Italije, ali masovno testiranje ili ne jos nije poznato sta je bolje.
- Zox
#28 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Jedno je pravac epidemiologije, drugo je nemati dovoljno testova.
-
KANTONALAC
#29 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Da se malo uključim u u ovu temu. Solakovo prvo zaposlenje poslije završetka fakulteta bilo je u Službi za zajedničke poslove Kantona Sarajevo. Doveo ga Zvizdić , čovjek bez dana radnog staža postao nekakav šefić.Raja u Službi ga njie nešto pretjerano volila.Bio je ljigav. Često mu je bila izreka ako mu se ko suprostavi "reći ću te Zvizdiću". Da napomenem da je to bilo u doba dok je Zvizdić bio premijer Kantona. Kad je Zvizdić otišao povukao je svog pulena sa sobom da ga uhljebina drugom mjestu, što se i ostvarilo.
-
aldinjo
#30 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Ipak Solak nije smijenjen.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#31 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Pametnija sebija od strucnjaka iz who.basicm wrote: ↑26/03/2020 12:38 A zasto vas fascinira masovno testiranje u RS-u? Pa valjda u epidemiologiji imaju razliciti pravci i nacini vezani za epidemije i kontrolu istih. Izabrati jedan ili drugi na osnovu podataka ili parametara ne mora znaciti ispravno ili ne u datom trenutku. Ono sto znamo npr je da je izolacija bolja od masovne zaraze na primjerima kine i Italije, ali masovno testiranje ili ne jos nije poznato sta je bolje.
Kako ces izlijecit nekog ako ga ne testiras da utvrdis da li i od cega ga treba lijecit?
Kako ces sprijecit neciju smrt ako ne znas da je taj neko uopcebolestan?
Kako ces znati je li neko zarazen da bi ga izolirao ako ga ne testiras?
Kakvu stetu moze donijeti testiranje uopce?
Od postojanja moderne medicine je jasno da su testiranja neophodna, a ti jod ne znas je li bolje testiranje ili ne...
Na kraju krajeva ako i ta sebija8 njeni epidemiolozi misle da maspvno testiranjemije dobra metoda zasto su onda narucili 100 000 ili koliko vec testera?
Mozda se samo odje rradi otome da nisu na vrijeme reagovali i da nisu imali dovoljno testova ??? Jer da jesu, sto bi ih sad narucivali, mogli su sam izvaditi iz steka.
- basicm
#32 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Kakva Sebija u ovome svemu!?
Ne gotivim je ni ja, ali stvarno ne vidim gdje je kriva u korona krizi. Ona je dio aparata, sto ostali ne slusaju who, koji je dao preporuku samo. Opet da pitam sto ne hvalite talijane, britance, amere ponovom pitanju? Jel i kod njih Sebija?
Niste realni niti objektivni, tako da dzaba pisem. Vanredno je stanje, i snalaze se dobro. Treba pomoci svako na svoj nacin. Kad ovo akobogda zavrsi, onda cemo opet kritikovati i pozivati na odgovornost.
Ne gotivim je ni ja, ali stvarno ne vidim gdje je kriva u korona krizi. Ona je dio aparata, sto ostali ne slusaju who, koji je dao preporuku samo. Opet da pitam sto ne hvalite talijane, britance, amere ponovom pitanju? Jel i kod njih Sebija?
Niste realni niti objektivni, tako da dzaba pisem. Vanredno je stanje, i snalaze se dobro. Treba pomoci svako na svoj nacin. Kad ovo akobogda zavrsi, onda cemo opet kritikovati i pozivati na odgovornost.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#33 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Stvarno je naivno vjerovati da je sebija kotačić u nekom većem aparatu.
- basicm
-
mali jomu
#35 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Dok su sve oči uprte u Vladu FBiH: Šta kantoni, općine i gradovi rade u borbi protiv koronavirusa?

https://faktor.ba/vijest/dok-su-sve-oci ... rusa/76218

https://faktor.ba/vijest/dok-su-sve-oci ... rusa/76218
-
mali jomu
#36 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
KORONAVIRUS
Čerkez o Dodikovim ocjenama: Vlada FBiH je prva počela provoditi mjere u BiH

Pomoćnik ministra zdravstva u Vladi FBiH Goran Čerkez je kazao da ocjene člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o mjerama Vlade FBiH, u odnosu na mjere Vlade RS, nisu utemeljene u činjenicama.
https://faktor.ba/vijest/cerkez-o-dodik ... -bih/76326
Čerkez o Dodikovim ocjenama: Vlada FBiH je prva počela provoditi mjere u BiH
Pomoćnik ministra zdravstva u Vladi FBiH Goran Čerkez je kazao da ocjene člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o mjerama Vlade FBiH, u odnosu na mjere Vlade RS, nisu utemeljene u činjenicama.
https://faktor.ba/vijest/cerkez-o-dodik ... -bih/76326
- Chmoljo
#37 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
RS je počela masovno testirati. nejse.
ona nije "moćnik iz Sarajeva". ona je samo zainteresovana samo za Sarajevo, ostalo ne odgovara njenoj ambiciji. ne bi kritike toliko pljuštale da ta žena klinički precizno ne udara šamare javnosti i zdravom razumu u namjeri da fakti odgovaraju njenim željama.
njena odgovornost leži u apsolutnoj kontroli zdravstvenog sistema sa najviše materijalnih sredstava u državi kao i činjenici da ima uticaj u radu Kriznog štaba. njena konkretna odgovornost leži u tome da nam dirigovano prosipaju priču kako "svega ima", ljude koji imaju simptome prave budalama i još ih dovedu do toga da hodaju po ambulantama gdje izbacuju iz stroja grupe doktora. onih ljudi koji nam sada trebaju, a koje je ona rastjerivala zavodeći svoju viziju reda.
odgovornost leži u tome da ima sve uzde u rukama da kontroliše ovu situaciju, ali je toliko puta do sada dala do znanja da joj preči njen imidž od zdravlja bilo kojeg pacijenta. ili grupe pacijenata. ili svakoga ko nije ona.
u ovim situacijama pravi lideri izlaze kao pobjednici. niko ne očekuje Koreju. niko ne očekuje tifusare u Neretvi. očekuju se naznake sistematičnosti. očekuje se lice koje ulijeva povjrenje u ovako teškim vremenima (hint Šeranić). očekuje se zasukani rukavi, a ne šuplja kako se lome, a pacijenata na prste jedne ruke nabrojati.
da nije toliko nezajažljivo ambiciozna, egomanijak i, jebiga, ograničena, u ovoj situaciji je stvarno mogla ispasti heroina. ali već sada se vidi da neće. i iz trenutnog stanja i iz prethodnog iskustva.
-
kox
#38 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
https://www.rtvbn.com/3980477/u-srpskoj ... som-korona
U zadnjih 24 sata u RS-u testirano 75 ljudi. Je li to to masovno testiranje ?
- Chmoljo
#39 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Ok, počet će. Tako su najavili. Ali to je svakako nebitno za ostatak posta.
-
kox
#40 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Naravno, nego mi je misterija fasciniranost ovim shatro mjerama iz RS-a. Dodik prodaje ublehe o poduzetim mjerama, predstavlja FBiH kao opasnost zbog nerada - a u stvari sve u 5 deka.
Ne mislim na tebe nego uopšte.
Ne mislim na tebe nego uopšte.
-
mali jomu
#41 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Meni ova "situacija" (jednina od situacijaa...) izgleda kao da sam ja zaposlen u Bingu na redovnu mjesecnu platu, a svoj granap punim stvarima iz Binga pa me provalili, i sad se ja nesto vadim nisam vec ste vi ovo ono... 
- Chmoljo
#42 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Ma dobro, Dodik brabonja po običaju. Ali pogodak je ovaj Šeranić, a napisao sam gore i što, a u ovakvoj situaciji gdje si zatvoren, gdje mnogo ljudi gubi živce i razum to nije beznačajna stvar. Nasuprot toga ljudi gledaju onog tupavca sa maskom, kromanjonca sa čačkalicom i bilborde nikome osim vlastitom egu. Nije čudo što takve stvare unose dodatni nemir.
Ali isto tako, to je po meni jedino bolje u RS. Pogotovo ako se uzme u obzir rasparčanost Federacije gdje svak svoju politiku vodi.
Ali isto tako, to je po meni jedino bolje u RS. Pogotovo ako se uzme u obzir rasparčanost Federacije gdje svak svoju politiku vodi.
-
mali jomu
#43 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Jebiga sad, mogu tuziti Bingo sto mi je zaustavio dovod namirnica, kako cu prezivit, pa plate radnicima, pa PDV, osiguranje, kako god Bingo najebo a ja predjem radit u Robot ovo ono...
- basicm
#44 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Ni ovo ni ostatak posta ti nema veze sa trenutnom situacijom. Sebija prije korone, vjerovatno i poslije korone, da, ali u koroni, ne.
Seranic samo cita vijesti, i to vas fascinira. Stvarno ljudi ne traze mnogo, a komsijino voce uvijek ukusnije, iako je i komsija i voce otrov.
-
mali_balon
#45 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Grijesis muha on je veoma bitan igrac, on je direktor CZ na osnovi njegovih preporuka stab CZ donosi odluke.
Malo je rec da je lik nesposoban.....
I nema tima ima fadil ona jelka i ovaj mamlaz.....nema tima muha nema sistem uzdaj se use i svoje kljuse....i moli Boga da te ne ufati virus....svo ovo njihovo laprdanje je samo daljne prikrivanje njihove nekompetentnosti, neznanja, kriminala i javasluka.....sve odluke donesene na horuk....da su makar prepisali od nekog drufof pa hjad
A narod nikad pameti nece doc i poslje ovog ostat ce ovca i pomoc da nam ovaki kroje sudbine
- muha_sa
#46 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
mali_balon wrote: ↑27/03/2020 05:15Grijesis muha on je veoma bitan igrac, on je direktor CZ na osnovi njegovih preporuka stab CZ donosi odluke.
Malo je rec da je lik nesposoban.....
I nema tima ima fadil ona jelka i ovaj mamlaz.....nema tima muha nema sistem uzdaj se use i svoje kljuse....i moli Boga da te ne ufati virus....svo ovo njihovo laprdanje je samo daljne prikrivanje njihove nekompetentnosti, neznanja, kriminala i javasluka.....sve odluke donesene na horuk....da su makar prepisali od nekog drufof pa hjad
A narod nikad pameti nece doc i poslje ovog ostat ce ovca i pomoc da nam ovaki kroje sudbine
Mislio sam da su bar u ovoj nevolji u timu strucni ljudi--kad šipak
- mayab
#47 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Uh, muka mi bi kad u onom videu vidjeh kako ga Asim ("branitelj, dva puta ranjavan, obiteljski čovjek, otac djece") "prati" , hvali i podržava..... 
-
Nadzorna_ploca
#48 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
U Sumskoj 75 testova dnevno, a u Sarajevo toliko od pocetka ove frtutme. 
-
mali jomu
#49 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Pokusajte skontat koliko neko treba biti strucan, da kad ga svako u okruzenju opstruira na sve nacine... on na sve pozitivno funkcionise?
- hadzinicasa
#50 Re: Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite
Ono kad ti Dodik zvuci razumno...