Sarajevo Construction
-
Dzontra_Volta
#12301 Re: Sarajevo Construction
U dosta evropskih zemalja pitanje pristupa garaži je uređeno na način da se isto plaća. S obzirom da se individualnoj garaži (ili parceli, dvorištu, okucnici...) pristupa sa javnog prostora, imaš mogućnost da platiš državi zakupninu (obično na godisnjem nivou) i onda dobiješ onaj znak "zabranjeno parkiranje" sa pomoćnom tablom na kojoj ne iscrtan pauk da nakacis na garazna vrata ili kapiju. Time je država ta koja će naložiti pauk službi da miče auto koje blokira.
Naravno, ako nemaš ovaj znak zabranjenog parkiranja, može ti se svako parkirati ispred garaže bez da odgovara.
Naravno, ako nemaš ovaj znak zabranjenog parkiranja, može ti se svako parkirati ispred garaže bez da odgovara.
- Haris.ba
#12302 Re: Sarajevo Construction
U kojoj evropskoj državi možeš parkirati auto ispred tuđe garaže bez nekog znaka?Dzontra_Volta wrote: ↑12/03/2020 15:46 U dosta evropskih zemalja pitanje pristupa garaži je uređeno na način da se isto plaća. S obzirom da se individualnoj garaži (ili parceli, dvorištu, okucnici...) pristupa sa javnog prostora, imaš mogućnost da platiš državi zakupninu (obično na godisnjem nivou) i onda dobiješ onaj znak "zabranjeno parkiranje" sa pomoćnom tablom na kojoj ne iscrtan pauk da nakacis na garazna vrata ili kapiju. Time je država ta koja će naložiti pauk službi da miče auto koje blokira.
- Hajvan
#12303 Re: Sarajevo Construction
i mene ovo zanima
-
Dzontra_Volta
#12304 Re: Sarajevo Construction
Recimo u Italiji.
- Cossack
#12305 Re: Sarajevo Construction
Pri kraju radovi na izgradnji fudbalskog terena sa umjetnom travom u Centru “Safet Zajko”

https://sa-c.net/news-archive/other-new ... afet-zajko

https://sa-c.net/news-archive/other-new ... afet-zajko
- VladaFBiH
#12306 Re: Sarajevo Construction
koliko sam shvatio čitav problem garaže i parkiranja ispred iste je u tome što vlasnik garaže nije vlasnik zemljišta ispred nje a ponaša se kao da jeste tako i da mu pripadaju sva prava vezana za njega dok s druge strane nesavjesni vozači to obilato koriste i blokiraju mu garažu na duže vrijemeHaris.ba wrote: ↑12/03/2020 15:58U kojoj evropskoj državi možeš parkirati auto ispred tuđe garaže bez nekog znaka?Dzontra_Volta wrote: ↑12/03/2020 15:46 U dosta evropskih zemalja pitanje pristupa garaži je uređeno na način da se isto plaća. S obzirom da se individualnoj garaži (ili parceli, dvorištu, okucnici...) pristupa sa javnog prostora, imaš mogućnost da platiš državi zakupninu (obično na godisnjem nivou) i onda dobiješ onaj znak "zabranjeno parkiranje" sa pomoćnom tablom na kojoj ne iscrtan pauk da nakacis na garazna vrata ili kapiju. Time je država ta koja će naložiti pauk službi da miče auto koje blokira.
- OldMayor
#12307 Re: Sarajevo Construction
U stanu gdje sam prije zivio sm imao jednog komsiju, koji je imao garazu, cij je ulaz bio preko spustenog trotoara.VladaFBiH wrote: ↑13/03/2020 09:17 koliko sam shvatio čitav problem garaže i parkiranja ispred iste je u tome što vlasnik garaže nije vlasnik zemljišta ispred nje a ponaša se kao da jeste tako i da mu pripadaju sva prava vezana za njega dok s druge strane nesavjesni vozači to obilato koriste i blokiraju mu garažu na duže vrijeme
Znaci prvo sto coban je uvijek imao obicaj da parkira ispred garaze, osim navecer. Dakle dodje, vjerovatno mu mrsko otvarati vrata, pa zatvarati peglati se. Ne, on fino parkira ispred garaze jebo to sto to nije njegovo + sto jednim dijelom blokira trotoar.
A ti da mu se parkiras, naravno busio bi ti gume, jebo bi ti sve itd itd... Naravno, nije ni to ok, da ti nekome blokiras put.
Ja sam za to da se te stvari urede, kako je gore napisano. Hoces garazu, ok. Izvoli, ali ces placati odredjenu rentu za pristup istoj.
- OldMayor
#12308 Re: Sarajevo Construction
A u kojoj drzavi je vlasnik garaze toliki kabadahija da uzurpira sve u u radijusu od 5 metara od njegove garaze?Haris.ba wrote: ↑12/03/2020 15:58U kojoj evropskoj državi možeš parkirati auto ispred tuđe garaže bez nekog znaka?Dzontra_Volta wrote: ↑12/03/2020 15:46 U dosta evropskih zemalja pitanje pristupa garaži je uređeno na način da se isto plaća. S obzirom da se individualnoj garaži (ili parceli, dvorištu, okucnici...) pristupa sa javnog prostora, imaš mogućnost da platiš državi zakupninu (obično na godisnjem nivou) i onda dobiješ onaj znak "zabranjeno parkiranje" sa pomoćnom tablom na kojoj ne iscrtan pauk da nakacis na garazna vrata ili kapiju. Time je država ta koja će naložiti pauk službi da miče auto koje blokira.
-
BadBoy
#12309 Re: Sarajevo Construction
A šta mislite da vam naplaćuju mjesečnu rentu za pristup kući?
-
breuer
#12310 Re: Sarajevo Construction
ne mogu da vjerujem šta ljudi pišu
pa valjda ako je garaža uplanjena i regularna podrazumijeva se da je i pristup do iste slobodan, koji k. inače služi?
- Haris.ba
#12311 Re: Sarajevo Construction
U kojoj se to evropskoj zemlji placa porez na pristup privatnoj garazi, ili pravo da ti niko ne parkira ispred garaze?
Ne pricam o porezu na imovinu.
Ne pricam o porezu na imovinu.
-
BadBoy
#12312 Re: Sarajevo Construction
Zemljište za redovnu upotrebu...
-
neki
#12313 Re: Sarajevo Construction
Čini mi se da je već neko pomenuo Italiju.. Vlasnici garaža ili stanari zgrada koje imaju kolski prilaz s ulice moraju platiti godišnju taksu da bi dobili pravo prilaza automobilom. Opština izda tablu na kojoj piše "Comune di ...., passo carabile" koja se postavi na garažna vrata i pauk služba čim vidi vozilo parkirano pred takvom tablom odmah ga odvozi. Obzirom da se kod njih privatnici bave pauk službom takva vozila se uklanjaju promptno.
Meni to plaćanje u Italiji itekako ima smisla jer kod njih je skoro u svim gradskim ulicama parkiranje obostrano uz cestu i ovakvim prilazom se gube komunalna parking mjesta..
-
BadBoy
#12314 Re: Sarajevo Construction
Zakopah se i istražih malo. Koliko sam skontao u Italiji se plaća koncesija za prilaz garaži jer oni to smatraju zauzimanjem javnog dobra u privatne svrhe. Međutim s obzirom da sam koristio Google translate, nisam siguran do kraja da li se ovo odnosi samo u slučajevima kada takav prilaz "siječe" trotoar i da li samo u slučajevima kada želiš imati zabranu parkiranja ispred tog prilaza/garaže.
Kako god, glupo mi je rješenje pa nek je 10 puta Italija članica EU. Opasno zadire u jedno od osnovih ljudskih prava - pravo na privatno vlasništvo.
Kako god, glupo mi je rješenje pa nek je 10 puta Italija članica EU. Opasno zadire u jedno od osnovih ljudskih prava - pravo na privatno vlasništvo.
-
Gray
#12315 Re: Sarajevo Construction
pravo na vlasništvo nije apsolutno, može imati puno ograničenja.BadBoy wrote: ↑13/03/2020 14:42 Zakopah se i istražih malo. Koliko sam skontao u Italiji se plaća koncesija za prilaz garaži jer oni to smatraju zauzimanjem javnog dobra u privatne svrhe. Međutim s obzirom da sam koristio Google translate, nisam siguran do kraja da li se ovo odnosi samo u slučajevima kada takav prilaz "siječe" trotoar i da li samo u slučajevima kada želiš imati zabranu parkiranja ispred tog prilaza/garaže.
-
BadBoy
#12316 Re: Sarajevo Construction
Sve znam i slažem se općenito, ali u ovom konkretnom slučaju je zahvat države u privatno vlasništvo prekomjeran. Tim prije što te ovim zaista onemogućava u potpunom iskorištavanju svog vlasništva, tj. bitno te ograničava. Kažem ti, zamisli da tako naplaćuju za ulaz u svaku kuću?Gray wrote: ↑13/03/2020 14:48pravo na vlasništvo nije apsolutno, može imati puno ograničenja.BadBoy wrote: ↑13/03/2020 14:42 Zakopah se i istražih malo. Koliko sam skontao u Italiji se plaća koncesija za prilaz garaži jer oni to smatraju zauzimanjem javnog dobra u privatne svrhe. Međutim s obzirom da sam koristio Google translate, nisam siguran do kraja da li se ovo odnosi samo u slučajevima kada takav prilaz "siječe" trotoar i da li samo u slučajevima kada želiš imati zabranu parkiranja ispred tog prilaza/garaže.
- Haris.ba
#12317 Re: Sarajevo Construction
Ne da mi se sada istrazivati, ali mi zvuci logicno za Italiju. Oni imaju tradiciju iz rimskog prava na razna ogranicenja vlasnistva. A i imaju gusto naseljena naselja i gradove sa uskim ulicama. Da ne spominjemo i birokratiju.
Kod nas poslovni objekti neki imaju tu taksu ili porez. Npr.benzinske.
A, ja bih sutra placao ako znam da ce se pauk nacrtati za 5 minuta.
P.S.
Imam samostalnu garazu u nizu, po nekom propisu opcina mi je dala siri obuhvat zemljista od objekta. Tako da zemlja ispred i iza garaze je moja nekih pola metra.
P.S.
Imam samostalnu garazu u nizu, po nekom propisu opcina mi je dala siri obuhvat zemljista od objekta. Tako da zemlja ispred i iza garaze je moja nekih pola metra.
-
BadBoy
#12318 Re: Sarajevo Construction
Paaa ako ćemo mak na konac, kod nas bi svi u FBiH trebali plaćati rentu za korištenje gradskog građevinskog zemljišta, u skladu sa Zakonom o građevinskom zemljištu FBiH. Za sada se ona selektivno primjenjuje od općine do općine.Haris.ba wrote: ↑13/03/2020 15:14 Ne da mi se sada istrazivati, ali mi zvuci logicno za Italiju. Oni imaju tradiciju iz rimskog prava na razna ogranicenja vlasnistva. A i imaju gusto naseljena naselja i gradove sa uskim ulicama. Da ne spominjemo i birokratiju.
P.S.
Istu tu odredbu je Ustavni Sud RS oglasio neustavnom, a Supervizor ukinuo u Brčkom.
- Haris.ba
-
BadBoy
#12320 Re: Sarajevo Construction
Extra, nisam bio upratio praksu US FBiH, tačno sam nekada '17 radio sa ovim rentama i građevinskim zemljištem. 
-
neki
#12321 Re: Sarajevo Construction
Koga interesuje praksa u Italiji oko zakupa kolskih pristupa privatnim objektima:
http://www.milanotoday.it/politica/tass ... -2011.html
-
BadBoy
#12322 Re: Sarajevo Construction
„According to the administration, the introduction of a payment for driveways is justified by the fact that 16 thousand operations are carried out per year to free them.“neki wrote: ↑13/03/2020 17:19 Koga interesuje praksa u Italiji oko zakupa kolskih pristupa privatnim objektima:
Glup argument. Troškove "čišćenja" prilaza treba da snosni onaj ko ga je blokirao, kroz kaznu i plaćanje cijene pauka. Kao što je kod nas.
- Logovan
- Haris.ba
#12324 Re: Sarajevo Construction
Sto se napravilo napravilo.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#12325 Re: Sarajevo Construction
nek tu gradjevinu malo zatvore rigipsom i objese koju sijalicu i eto zgrade