Ne mogu ništa obećat, ne znam koliko će koza davati? Ova bala sijena što sam uzeo od ovog iz Radonjića, posuho mi izgleda. Probat ću je puštat za policijskog sata, ima grmlja oko zgrade, nek brsti.dzipalo wrote: ↑26/03/2020 12:45Svaka cast na pripremljenosti. Mogu li rezervisati unaprijed bar 5l mlijeka ako dodje do vece krize?biglebovski wrote: ↑26/03/2020 12:42Eno Kineze u Iranu kopali kolko ih je bilo, nije valjda bilo mjesta više u Kini, pročitah negdje, grobnice se iz svemira vide. Prije petnaestak dana pročitah negdje da će i kod nas tako za deset petnest dana. Ja sam brašna kupio 500 kg, čovjek iz Jagodića će mi dovuć kozu za na balkon, ovaj veći, čekam ga. Na manjem balkonu je brašno.![]()
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
biglebovski
#13176 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- geralt
#13177 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da, postoji poprilicna sansa da bude lazno negativan u prvoj, asimptomatskoj fazi infekcije. Zato se sada preporucuje testiranje tek kad se razviju simptomi radi povecane tacnosti. No to je za ovu pricu nebitno - sve i da uvecas broj zarazenih za 40%, opet nisi ni blizu brojeva iz njihovog modela.freelancerBIH wrote: ↑26/03/2020 13:04geralt wrote: ↑26/03/2020 11:44Problem sa njihovom teorijom je sto ne uzima u obzir stvarne podatke uzete sa terena, vec samo vlastito teoretsko modeliranje. Imas npr. italijanska sela gdje je svaki stanovnik testiran, imas Diamond Princess kruzer gdje je svaki putnik testiran. I rezultati nisu ni blizu oksfordskog modela. Evo ti tekst koji opsirnije govori o tome: https://www.wired.co.uk/article/coronav ... y-immunityfreelancerBIH wrote: ↑26/03/2020 11:35
Slusamo li Milomira nekog ili Oxfordski univerzitet?
Izvolton procitaj: https://bit.ly/33XLr6V
A neces da kazes da je osjetljivost tih testova 60% - znaci postoji 40% sansa da test bude lazno negativan!
P.S. Evo i tebi jedan tekst:
https://edition.cnn.com/2020/03/24/us/d ... index.html
Jos sam negdje nasao da je broj asimptomaticnih prenosnika, tj. ljudi koji preboluju bolest bez apsolutno ikakvhi simptoma, ili kako kazu "gubitkom njuha u nosu" - ili pojavom konjuktivitisa.. je preko 50% !
To sto su testirani bili asimptomaticni u trenutku testiranja ne znaci da su sve vrijeme ostali asimptomaticni, jer svako oboljenje od korone pocne sa asimptomaticnom fazom.
Imam 6 objavljenih radova (istina, ne iz medicine jer nije moj fah), a procitao sam ih poprilican broj. U mom iskustvu, 90% radova koji su zasnovani na nekim modeliranjima u Matlabu koja su opet zasnovana na malom (ili nikakvom) broju eksperimentalnih uzoraka nemaju nikakve prakticne primjene - za citaoce su gubljenje vremena, a za autore lagan nacin da podebljaju akademski CV. Ako se teoretski model ne slaze sa podacima sa terena, onda je bezvrijedan.
-
jefff
#13178 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ISPOVIJEST Bosanac iz Njemačke ispričao životnu dramu
Omerović: Moja majka je u Sarajevu zaražena koronavirusom, a ja zarobljen u Njemačkoj i ne mogu pomoći
Prvo su joj telefonom propisali neke vitaminske tablete
E
FOTO: FACEBOOK
Kako se bh. zdravstveni sistem nosi s većim brojem zaraženih koronavirusom, pokazuje ispovijest Senida Omerovića, koji je za „Avaz“ ispričao s čime se susreo kad su se kod njegove majke pojavili simptomi zaraze.
- Moja majka bila je u Turskoj i vratila se prije dvije sedmice, nekoliko dana nakon toga dobila je prve simptome. Samoinicijativno se stavila u izolaciju i nije htjela ugroziti druge, čak 12 dana se borila sa simptomima, posljednjih 4-5 dana se stanje pogoršalo. Tad je situacija postala ozbiljnija, počeo je pritisak u prsima, a od preksinoć skoro da nije mogla pričati – ispričao nam je Omerović.
Prema njegovim riječima, njegova majka je danima zvala ambulantu i molila da je pregledaju.
- Prvo su joj telefonom propisali neke vitaminske tablete, dva dana kasnije antibiotik, a da je uopće nisu vidjeli. Morali smo zvati ljude koji rade u Općini i Domu zdravlja na Ilidži kako bi konačno neko izvršio pritisak na doktoricu iz ambulante Osijek i konačno neko sinoć došao da je pregleda – istakao je Senid.
Kako nam je pojasnio, nakon što su njegovu majku pregledali, odvezli su je u bolnicu Podhrastovi.
- Prema posljednjim informacijama, ona je ipak dobro, priključena je na kisik, ali ne i na respirator. Sve mi ovo teško pada, jer sam ja u Njemačkoj i ne mogu doći u Sarajevo. Da bismo došli do doktorice, morali smo okrenuti više od 30 brojeva telefona i moliti ljude da je neko pregleda, čak sam zvao i Civilnu zaštitu. U jednom trenutku sam odlučio krenuti u Bosnu, ali sam shvatio da će me zaustaviti na granici i da ću morati biti u izolaciji 14 dana. Samo bih pogoršao situaciju, teško je – ispričao nam je Omerović.
Dodao je da i kad je uspio „izganjati“ da njegovu majku pozove doktorica, prvo što ga je pitala bilo je kod koga su intervenirali, a ne kako je...
- Navodno je na neki način već u bolnici testirana na koronavirus, bio je to neki ekspresni test, jer smo još sinoć dobili informaciju - kaže Omerović.
-
biglebovski
#13179 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma ovaj drugi malen, gratis nam haman došao kad smo kupovali stan, nisam ni mogo više od 500 kg brašna stavit, kontao sam kad se pojavi opet brašno, u spavaću još 500 kg i to bi bilo to. Za sad.r_faruk wrote: ↑26/03/2020 12:50Odakle ti dva balkona,biglebovski wrote: ↑26/03/2020 12:42Eno Kineze u Iranu kopali kolko ih je bilo, nije valjda bilo mjesta više u Kini, pročitah negdje, grobnice se iz svemira vide. Prije petnaestak dana pročitah negdje da će i kod nas tako za deset petnest dana. Ja sam brašna kupio 500 kg, čovjek iz Jagodića će mi dovuć kozu za na balkon, ovaj veći, čekam ga. Na manjem balkonu je brašno.![]()
-
biglebovski
#13180 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Volio sam ja kravu, moglo bi se kasnije i zaraditi od krave al žena mi u mene nije stjela. Ipak je ovo grad, kaže. Žene.skafiskafsnjak wrote: ↑26/03/2020 12:56Samo jedna sugestija...brasno negdje u hodnik, a na taj balkon kravu... Nek imas i kozjeg i kravljegdzipalo wrote: ↑26/03/2020 12:45Svaka cast na pripremljenosti. Mogu li rezervisati unaprijed bar 5l mlijeka ako dodje do vece krize?biglebovski wrote: ↑26/03/2020 12:42
Eno Kineze u Iranu kopali kolko ih je bilo, nije valjda bilo mjesta više u Kini, pročitah negdje, grobnice se iz svemira vide. Prije petnaestak dana pročitah negdje da će i kod nas tako za deset petnest dana. Ja sam brašna kupio 500 kg, čovjek iz Jagodića će mi dovuć kozu za na balkon, ovaj veći, čekam ga. Na manjem balkonu je brašno.![]()
![]()
- King Theoden
#13181 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Halali, al komentar ti je niđe veze.Cortado wrote: ↑26/03/2020 13:19Ma naravno Misko, zajebi njih, zivjet cemo svi od danas do sutra, a onda cemo u oktobru opet pljuvati kako smo nespremni docekali novi talas necega.King Theoden wrote: ↑26/03/2020 13:15Može nas pogoditi i asteroid, povaljati zemljotres, da nestanemo u požarima, poplavama, klizištima, itd.Cortado wrote: ↑26/03/2020 13:11 Nagovjestaj za slijedecu sezonu:
https://www.clickorlando.com/news/local ... xt-season/
Nabijem više na kar i ove eksperte koji dižu paniku tako što gledaju u kristalnu kuglu.
Glup je onaj ko dopusti da ga dvaput pogodi jedno te isto sranje.
Naravno da se treba pripremiti i poboljšati kapacitete AKO bi se ponovo pojavila.
Nabaviti neophodno, itd.
Ali, nema veće glupost od pogađanja budućnosti.
U trenutnoj situaciji, kristalne kugle su nešto što širi paniku i potrebno ih je izbjegavati.
Nema osobe koja poznaje budućnost.
Plastični primjer...
Vjeruješ li da je neko u 80-im znao da će "konan barbar" u bližoj budućnosti postati guverner kalifornije?
Aj dont tink so.
-
daddy-kool
#13182 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pametno, bez tone brašna ja ne bih smio zanoćiti.biglebovski wrote: ↑26/03/2020 13:25
Ma ovaj drugi malen, gratis nam haman došao kad smo kupovali stan, nisam ni mogo više od 500 kg brašna stavit, kontao sam kad se pojavi opet brašno, u spavaću još 500 kg i to bi bilo to. Za sad.
Kako stojiš sa ostalim zalihama?
- GAU8
-
daddy-kool
#13184 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pusti kravu, nego ti stavi kokoši na taj veliki balkon.biglebovski wrote: ↑26/03/2020 13:29
Volio sam ja kravu, moglo bi se kasnije i zaraditi od krave al žena mi u mene nije stjela. Ipak je ovo grad, kaže. Žene.
Biće i jaja i mesa.
-
Cortado
#13185 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa cim kazes buducnost, onda je pogadjanje u pitanju, tesko da moze biti nesto drugo. Gates je 2015 pricao upravo o ovome sto sad prozivljavamo, tada su ga malobrojni shvatili ozbiljno, pa tako i ovog covjeka. I trebamo li sad reci kako je Gates bezveze gledao u kristalnu kuglu? Pa ne bih rekao, prije se zapitati kako ljudi koji su odgovorni za ovo, nisu prepoznali realnu prijetnju u ovome sto je Gates pominjao. A ovo je vrlo vjerovatno manja posast koja nas je zadesila, jer postoje daleko opasniji virusi kojima ne treba puno prije nego li nauce kako skociti sa zivotinje na covjeka. Ima li pokazatelja da moze biti sezonska bolest (a ima), logicno je pripremiti se.King Theoden wrote: ↑26/03/2020 13:45Halali, al komentar ti je niđe veze.Cortado wrote: ↑26/03/2020 13:19Ma naravno Misko, zajebi njih, zivjet cemo svi od danas do sutra, a onda cemo u oktobru opet pljuvati kako smo nespremni docekali novi talas necega.King Theoden wrote: ↑26/03/2020 13:15
Može nas pogoditi i asteroid, povaljati zemljotres, da nestanemo u požarima, poplavama, klizištima, itd.
Nabijem više na kar i ove eksperte koji dižu paniku tako što gledaju u kristalnu kuglu.
Naravno da se treba pripremiti i poboljšati kapacitete AKO bi se ponovo pojavila.
Nabaviti neophodno, itd.
U trenutnoj situaciji, kristalne kugle su nešto što širi paniku i potrebno ih je izbjegavati.
Plastični primjer...
Vjeruješ li da je neko u 80-im znao da će "konan barbar" u bližoj budućnosti postati guverner kalifornije?
Aj dont tink so.
-
avijon
- GAU8
#13187 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Početak raspada sistema u BiH. Biće uzdaj se u se i u svoje kljuse. I u boziju pomoć ko vjeruje.
- bingov buraz
#13188 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Neš se kruha najesti od tog računanja,krivulja ne kreće prema gore u 44 nego u 52 sedmici a završava u 12 a ne 20 pa ću ja ipak vjerovati više svojim očima nego tebi.Cortado wrote: ↑26/03/2020 13:10Tebi najblaze receno ne ide bas matematika, a kako vidim ni druge stvari. Valjda znas da godina ima 52 sedmice (na hrvatskom tjedan), a od sedmice 44 do sedmice 20 (sezona 2018/2019) je 28 sedmica /4,3 (prosjecne sedmice u mjesecu) = 6,4 mjeseci. I sta ti tu konkretno nije jasno? Da ti izracunam i za sezonu 2017/2018? Ili ipak mozes sam?![]()
I ako je tako zašto dođavola penzionere vakcinišu krajem novembra i početkom decembra zbog sezone gripe?
-
ja71
#13189 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne kontam te Kinge.King Theoden wrote: ↑26/03/2020 13:45
Halali, al komentar ti je niđe veze.
Nabaviti neophodno, itd.
Plastični primjer...
Aj dont tink so.
Cojk u linku nas upozorava da bi nas i slijedece godine moglo ponovo strefiti.
Prvo kazes da ne treba gledati u staklenu kuglu.
A onda kazes da smo glupi ako nas 2 puta pogodi isto sranje.
odluci se
-
Benjo34
#13190 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne postiji ta osoba na planeti koja može predvidit kako će se odvijat ova pandemija, do kad će trajati a da ne govorimo o nekoj novoj turi. Baš to što se takve vijesti prenose i jest ovolika panika. Čisto evo primjer mati, žena u 60tim godinama, plače, jedva sam je smiroo jer je čula na tv da će ovo trajati ovakvo stanje ove i sljedeće godine. Jako neozbiljno je ikakva predviđanja iznosit. Tako da ovo što King kaže, potpuno stoji, gledanje u kuglu samo širi paniku i stvara iskrivljenu sliku
-
Cortado
#13191 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Na ovo stvarno nemam komentara. Halali, ali da neko moze biti ovako ogranicen, eh to stvarno jos nisam vidio. Krivulja... Boze baci ciglu, ali molim te budi precizan! Ne, cekaj, ustvari baci betonski blok!bingov buraz wrote: ↑26/03/2020 14:02Neš se kruha najesti od tog računanja,krivulja ne kreće prema gore u 44 nego u 52 sedmici a završava u 12 a ne 20 pa ću ja ipak vjerovati više svojim očima nego tebi.Cortado wrote: ↑26/03/2020 13:10Tebi najblaze receno ne ide bas matematika, a kako vidim ni druge stvari. Valjda znas da godina ima 52 sedmice (na hrvatskom tjedan), a od sedmice 44 do sedmice 20 (sezona 2018/2019) je 28 sedmica /4,3 (prosjecne sedmice u mjesecu) = 6,4 mjeseci. I sta ti tu konkretno nije jasno? Da ti izracunam i za sezonu 2017/2018? Ili ipak mozes sam?![]()
I ako je tako zašto dođavola penzionere vakcinišu krajem novembra i početkom decembra zbog sezone gripe?
-
biglebovski
#13192 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma kakvi. Evo sad iz Binga velikog, tri-četiri kese redovnih potrepština, dijet mi u mene voli paštetu pa sam kupio 4-5 paketa, ispade da sam pet pašteta dobio gratis, super. Idemo tako svaki dan do Binga velikog, ko zna kad će naredit da se nigdje ne ide i onda će nestat svega, nemreš kupit a imaš para. Kontao posljepodne ili sutra poslije Binga velikog početi ćistiti podrum sa komšijom. Sad kad kvasca imamo, možda bi mogli početi razmišljati o proizvodnji piva, ko zna ako ovo potraje, pa ja tebi pivo a ti meni jaja ako imaš koke ko komšo sa osmog, eno pustio ih. I tako, uglavnom, dobri smo sa zalihama.daddy-kool wrote: ↑26/03/2020 13:46
Pametno, bez tone brašna ja ne bih smio zanoćiti.
Kako stojiš sa ostalim zalihama?
Last edited by biglebovski on 26/03/2020 14:12, edited 1 time in total.
- bingov buraz
-
Ripicipi
#13194 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jadan onaj/ona ko tebe i takve poput tebe mora slusati i trpiti po cijeli dan
Jbt u Italiji 10% umrlih, u Spaniji se raspada zdravstvo, u USA takodjer itd... pa ljudi opet pokusavaju realno sagledati sliku, a ovdje...
- bingov buraz
#13195 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno da nemaš nemaču pojma.Cortado wrote: ↑26/03/2020 14:08Na ovo stvarno nemam komentara. Halali, ali da neko moze biti ovako ogranicen, eh to stvarno jos nisam vidio. Krivulja... Boze baci ciglu, ali molim te budi precizan! Ne, cekaj, ustvari baci betonski blok!bingov buraz wrote: ↑26/03/2020 14:02Neš se kruha najesti od tog računanja,krivulja ne kreće prema gore u 44 nego u 52 sedmici a završava u 12 a ne 20 pa ću ja ipak vjerovati više svojim očima nego tebi.Cortado wrote: ↑26/03/2020 13:10
Tebi najblaze receno ne ide bas matematika, a kako vidim ni druge stvari. Valjda znas da godina ima 52 sedmice (na hrvatskom tjedan), a od sedmice 44 do sedmice 20 (sezona 2018/2019) je 28 sedmica /4,3 (prosjecne sedmice u mjesecu) = 6,4 mjeseci. I sta ti tu konkretno nije jasno? Da ti izracunam i za sezonu 2017/2018? Ili ipak mozes sam?![]()
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#13196 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Manje zajebancije, molim.
Otvorite temu - Korona virus, humor i zajebancije, pa tamo prosipajte bisere.
Otvorite temu - Korona virus, humor i zajebancije, pa tamo prosipajte bisere.
-
daddy-kool
#13197 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
biglebovski wrote: ↑26/03/2020 14:09Ma kakvi. Evo sad iz Binga velikog, tri-četiri kese redovnih potrepština, dijet mi u mene voli paštetu pa sam kupio 4-5 paketa, ispade da sam pet pašteta dobio gratis, super. Idemo tako svaki dan do Binga velikog, ko zna kad će naredit da se nigdje ne ide i onda će nestat svega, nemreš kupit a imaš para. Kontao posljepodne ili sutra poslije Binga velikog početi ćistiti podrum sa komšijom. Sad kad kvasca imamo, možda bi mogli početi razmišljati o proizvodnji piva, ko zna ako ovo potraje, pa ja tebi pivo a ti meni jaja ako imaš koke ko komšo sa osmog, eno pustio ih. I tako, uglavnom, dobri smo sa zalihama.daddy-kool wrote: ↑26/03/2020 13:46
Kako stojiš sa ostalim zalihama?![]()
Preživjećemo i ovu koronu.
- ladacoko
#13198 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
temperatura u cileu u zadnjih 10 dana je 25+ , 1300 zarazenih.Gotovo svaki dan 100+ novih zarazenih
-
daddy-kool
#13199 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Temperatura ne igra veliku ulogu, slično je bilo i kod SARS-a i MERS-a.
- bunk
#13200 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno lokacija te samoodrzive zgrade je drzavna tajnadaddy-kool wrote: ↑26/03/2020 14:31biglebovski wrote: ↑26/03/2020 14:09Ma kakvi. Evo sad iz Binga velikog, tri-četiri kese redovnih potrepština, dijet mi u mene voli paštetu pa sam kupio 4-5 paketa, ispade da sam pet pašteta dobio gratis, super. Idemo tako svaki dan do Binga velikog, ko zna kad će naredit da se nigdje ne ide i onda će nestat svega, nemreš kupit a imaš para. Kontao posljepodne ili sutra poslije Binga velikog početi ćistiti podrum sa komšijom. Sad kad kvasca imamo, možda bi mogli početi razmišljati o proizvodnji piva, ko zna ako ovo potraje, pa ja tebi pivo a ti meni jaja ako imaš koke ko komšo sa osmog, eno pustio ih. I tako, uglavnom, dobri smo sa zalihama.daddy-kool wrote: ↑26/03/2020 13:46
Kako stojiš sa ostalim zalihama?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Preživjećemo i ovu koronu.![]()